Tråkig nyhet!


Tyvärr blir Clear Round hoppningen inställd på lördag. Pga för få anmälda!

Jag som var så HIMLA taggad när Dacke kändes så himla BRA igår!


Sent!


Oj vad sent det blev! Jag som skulle sammanfatta mitt åsiktsinlägg så inga frågetecken står kring det. Men nu kan jag inte tänka klart. Känner att min röst också vart på semester då den är krasslig efter 3 timmars gapande.


I vart fall så har både elever och hästar minst sagt ridit riktigt väl idag! Det märks att nivån höjts ett snäpp till så nu gäller det att klura ut större utmaningar för dem.

Fick önskemål att skriva mer om undervisningen och lektionsupplägget och jag ska absolut försöka sammanfatta lektionerna och alla nivåer! Kan ju börja med att lova att Veckans övning bör komma opp imorgon!

Nu är det sovtajm eftersom klockan ringer 06.45. Imorgon är det Biltema först mellan 8-13. Rida Dacke och sen ha lektioner på kvällen!


"Ridskole-Elli"

Fann en bild för länge sen när jag tävlingsred ponny! På bilden Chase Me från hemmaklubben. Bilden är tagen på en framridning till en hopptävling.

Lite roligt att hitta såna här bilder "från förr" - kanske får gräva ÄNNU djupare och hitta fler bilder att lägga upp!

Hästlistan


Vem av hästbloggarna..

..skulle du vilja byta sadelkammare med? Tyvärr slutat blogga men Sara hade en otroligt fin sadelkammare. Mer ordning och reda där än mitt vardagsrum!

..skulle du vilja byta garderob (hästkläder) med? 
Jag är nöjd med min garderob som den är och den "stil" jag bär.

..känner du allra bäst?
"Känner" bloggarna de lilla genom datorskärmen.

..skulle du vilja träna för?
Har inte fått nån uppfattning hur de andra tränarna är i sin undervisningsmetod men eftersom Mathilda är en av de få jag vet är aktiv själv och ödmjuk så väljer jag henne!

..tycker du har den snyggaste hästen? Linas Bellona är en snygg modell på häst!

..tycker du skriver intressantast inlägg? Spot on Lina!

vems häst skulle du vilja ha utöver din egen?
"Nocke" som ägs o rids av Rosanna Zimdahl. Rutinerad ponny som är lite lik Dacke i typen.

..skulle du kunna tänka dig att sälja din häst till?
Dacke skulle utan tvekan gå till Lamia. Eftersom hon just nu tävlingsrider en häst med ÄNNU mer driv på hinder så skulle hon kunna anpassa den ridningen till honom galant! DD skulle egentligen kunna passa vem som helst men tryggast och bäst omhändertagen blir hon hos Lina

..har du träffat utöver hästsammanhang?
Karin, Camilla, Sabina, Frida, Elfstrands

Fyll gärna i listan på din blogg också!

Lektionsplanering


Ikväll har jag 3 grupper varav de 2 sista är ganska likvärdiga ridmässigt. Därför sitter jag nu och planerar igenom lektionerna. Brukar ha det mesta i huvudet men ibland är det bra att föra anteckningar så man inte går ifrån den röda tråden igenom passet.

Dessutom är det alltid bra att se vad grupperna gjort under terminens gång.

Själv är jag dålig på att föra träningsdagbok. I och för sig skriver jag lite kort om det i bloggen men de skulle vara ännu roligare att bevara skrivböcker med sin och hästens framsteg (och bakslag).


Hoppningen igår


Igår fick vi klä på oss reflexvästen då vi skrittade ner till ridhuset 20.45! Dacke verkade minst sagt förvånad över vår månskensritt men det gick bra - han var lugn och stabil.


I ridhuset värmde jag upp medan min medhjälpare byggde fram hinder. Det blev 2 st räcken på båda långsidorna. Syftet med dagens hoppträning var just att känna igenom hur han var fram till hinder och få lite flyt i anridningarna.

En bra "framhoppningsövning" är att rulla över dessa 2 räcken för att känna att man får en rytmisk grund galopp och behålla den ur sväng. Många som hoppar fram till tävling hoppar räcket. Stannar upp och låter hästen skritta, hoppar igen, stannar av istället för att faktiskt rulla över räcket 2-3 gånger i raken.Jag började travhoppa ena räcket i båda varv. Sen tog jag det i galopp också. Därefter la jag till de andra räcket och hoppade de ett par gånger var i sträck. Förstå hur förvånad jag nästan var när han hade ett alldeles lagom sug mot hindret - tog minsta förhållning och hoppade av från en jätte bra avsprångspunkt.


Bytte varv och gjorde samma sak och därefter höjdes hindrena till dryga 90. Även där skuttade han lekande lätt över. Nån gång landade han i vänster galopp istället för höger och då måste vi bli snabbare på att rätta - bakkärran hänger inte riktigt med i bytet ibland och då blir det orytmiskt. Men det är de "lilla" inverkan på mig som krävs över hindret för att han ska landa i rätt.


Min snälla medhjälpare för dagen fick sitta upp och känna lite på honom och avsluta med ett par språng hon också. Först blev Dacke rätt laddad och ville dra mot hindrena. Men när hon hittade knapparna på honom kunde hon avsluta på en oxer jag byggt på 90 så han fick länga lite på sig också. GRYMT bra hoppat och åter igen - mycket förvånad över hur himla FIN han var (är!!!). Hoppas samma känsla sitter i till på lördag!

En cool häst!Godkväll!


OJ vad kommentarerna rullar in! JÄTTEROLIGT att ni tar er tid och skriver!!!

Som vanligt behöver "säcken" knytas ihop så imorn kommer ett liten sammanfattning om vad jag menar. Jag tror tyvärr en del bara skummar igenom texten och "hakar" upp sig på de negativa men inte hinner uppfatta vad jag egentligen menar!

Tror dock de flesta förstår tanken jag har men att vi alla vill komma till en stall och hästmiljö där ingen ska behöva "mobbas" eller frysas ut av såna dumma inställningar.

Vill bara hälsa att jag har kvällens finaste hoppehäst. Helt underbart. Berättar mer imorgon!

Bjuder på en bild där jag är "civilt klädd".


Ett steg närmare sanningen..?


De som vet de lilla om Dackes bakgrund vet att det är en speciell häst. En "crazy horse" dvs.
Igår kanske jag kom på vad problemet suttit...en liten teori om det iallafall.


När jag satt upp hade jag av nån anledning handen bakom mig och råkade trycka honom på länden när jag satte mig ner. Han lyfte hela bakdelen som ett "skutt" av obehag. Jag provade trycka på samma stället och han blev om än lite mer "besvärad". Min första tanke var givetvis: MEN GUD han har ju verkligen ONT i ryggen. Jag skrittade ner till ridhuset och hoppade av.

Började trycka honom över ryggraden, länd och korsrygg. Ingen reaktion alls. Men så satte jag opp igen och la handen på rumpan och tryckte - då skuttade han igen.

Jag vet inte om det är fånig tanke eller så men han verkar ju inte ha ont i och med att jag kollat igenom ryggen på honom från backen (även utan sadel) och han är ju fullt ridbar, hoppar som en klocka.

Kan detta ha något att göra med hans "crazy" beteende? Eller är det någon annan som också upplevt samma "problem"?


Kanske hoppa idag..?

Kom på att jag kanske måste hoppa nått språng på den lille rackaren idag - eftersom imorn får jag lite ont om tid. Torsdag ska Anna rida honom, och jag brukar sällan hoppa dagen innan tävling, kanske bara cavalleti som högst. Känner att jag behöver känna lite "flyt" i sprången så de hade räckt att hoppa "framhoppningshinder" dvs räcke på båda långsidorna och rulla över ett par gånger i följd.

De är ju Spetz träning idag på anläggningen så har jag tur sparar de nåt eller hela hinderbanan framme!


ang: andra åsikter om inlägget


KUL
att så många givit sina funderingar kring de -->>-här <--<---inlägget jag skrev häromdagen. Även att Ponnysanning la opp det i ett inlägg och länkade till bloggen - tack!

En kommentar fick jag från Martina och jag kan ju inte annat än hålla med henne:


Tänkte precis som du när jag läste hennes inlägg! För man har ju för tusan ingen aning om den där människan som man ser har fått allt serverat på silverfat! Är trött på dom som skriver så, som tror att dom är de enda som kämpat! ALLA kämpar vi, fast på olika sätt.
Samma sak med de som skriver "h*n får allt hon pekar på och är inte ens tacksam!" Hur vet dom att den personen inte sagt till sina föräldrar hur mycket det betyder, hur vet dom att personen inte gett sina föräldrar en bamse kram eller visat sin uppskattning på annat sätt.

SLUTA upp med att jämföra er med andra, sluta upp med att kalla unga ryttare för ponnyungar som får allt, dom har det lika tufft i den åldern som ni har/hade även om ni inte ser det, ingen såg det på eran utsida heller.
Be happy med det NI har i stället!Jobb på Biltema


Idag är jag en riktig flitig medarbetare på Biltema!


Jag började kl 07.00 med att plocka lite varor i hyllorna. Eller rättare sagt. Cykelslangar och däck! FY aldrig i mitt liv igen. Har aldrig hamnat i ett sånt slagsmål som jag gjorde idag med de där cykelslangarna! Och inte hade de nått "bo" i hyllorna alls och artikelnumrena stämde inte ååh.

Bättre blev de innan lunch när jag fick gå på Hem&Fritid. Mycket roligare grejer att plocka upp. Har dessutom hjälpt en massa kunder idag och till och med givit en kund råd angående ett element som hon köpte! De där med att snacka engelska och hjälpa kunden...de är desto klurigare, men man får köra svengelska och kroppspråk så går de också bra!

Nu är jag hemma och vilar opp mig. Planen var väl egentligen att jag skulle åka direkt till stallet för att mocka och rida Dacke innan lektionen ikväll men de har spöregnat hela dagen och duggar än så de var jag inte alls sugen på. Därför ska jag ta en liten tur på honom senare ikväll!


Vardag

Dåså då sätter vardagen igång.
Har fullt opp idag så blir ingen mer uppdatering än detta!

Ha en bra måndag!

Anmäl er till Clear round!


Var med på Clear roundhoppning den 3/9


Sista anmälningsdag är 1 Sept! Anmäler gör ni via mejl till Nina på: nina@sissililja.se

Clear roundens första start är 10.00 och börjar på 50 cm oppåt 1.30. Mellan 50-90 cm är det stilbedömning! 100 kr / start önskas omstart går det bra till en kostnad på 40 kr. Prisrosetter för felfria ekpiage finns att köpa.

Välkomna till Sissi&Ninas anläggning i Gottlösa!Andra åsikter om inlägget

 


Nu i veckan har de -->här<-- inlägget hyllats till höjderna men jag har läst texten och blir inte förblindad utan blir den källkritikern jag faktiskt är och frågar mig ärligt: Vad tycker jag egentligen?

Inlägget i sig handlar mer eller mindre om att Josefin känner att hon har slagit från "underläge" jämfört med många andra som hon uttrycker: "Serverat på silverfat"

Det går inte att döma en person på huruvida deras utrustning, häst eller sätt att vara på. Visst en del dömer man rätt fort beroende på hur de uppför sig (tänker direkt på mitt inlägg ang: tävlingsplatsen) men ärligt talat. Vem vet vad den här personen i fråga kommer ifrån - vem vet vad den här personen i fråga mår i kropp och själ?

Kanske har även dessa människor slagit från underläge. Kanske deras numera välutbildade, fina häst inte alls var särskilt fin eller utbildad alls från början. Att även de fått svettas och gråta sig igenom träningar för att komma till den utbildningståndpunkten de står vid idag? Att den där träningen för den kände ryttaren bara var tillfällighet men vilken kul grej ändå eller hur?

Vad vet vi om vems pengar den där hjälmen köptes för? Och vad spelar det för roll vilken ursäkta mig JÄVLA hjälm de är? Den sitter på huvet och det är enligt mig HUVUDSAKEN.

Josefin skriver dock att man inte behöver alla pengar i världen för att lyckas! Hon skriver: "jag tänker fan visa att man inte behöver allt det där för att lyckas. INGEN behöver det där för att lyckas. Man behöver tålamod, kämparglöd och ett mål, that's all"
Vilket jag tycker är en bra inställning! Lite jävlar anamma MÅSTE man ha för att ta sig framåt i livet överhuvudtaget! Det som lite "skrämmer" mig är hennes syn på träning. Hon skriver: "jag behöver ingen tränare" vilket får mig att höja ögonbrynen en aning. Utan tränare kommer man halvvägs men alla behöver andra ögon och bra mycket mer vägledning än man tror - särskilt när det gäller hästsporten och ridningen.

Jag tycker de är dax att sluta jämföra sig själv med andra och peka ut rätt och fel hela tiden.

Vem har jag att jämföra med?  Och vem är du att döma mig?

Jag bär Kingslandväst. Dömer du mig för de? Är jag en snobbig skitunge? Eller är det så att hon på bilden står där med sönderslagna tänder och bruten käke och köpte västen för egna pengar..?

Avslutningsvis vill jag berätta att jag blev kallad "snobb" "bortskämd" m.m. ett flertal gånger.

En gång var höstterminen på gymnasiet. Jag kunde köpa vad jag ville och gå och fika på rasterna OM jag nu ville de (sparade mina pengar) men blev som sagt retad och illa behandlad för detta.

 

Vad de inte visste var att jag under HELA sommarlovet sommarjobbat på kontor 8-17 varje dag (ibland ännu längre) strålande sol eller regn spelade ingen roll. Dessutom hade jag hästarna att sköta, rida och motionerade dessutom själv sent på kvällen. De som kallade mig detta hade vart lediga under hela sommarlovet och "degat" och tyckte alltså inte de var rättvist att JAG hade pengar...

Det är SÅDAN FORM av avund som jag minst sagt blir förbannad över.

 

 


Veckan som kommer...

Är verkligen fullbokad men planerad in i minsta detalj!

Mån: Ridning på fm. Terminstart 15.00 - 18.30

Tis: Biltema 7-15.00 ridning däremellan. 18.30 vik 1 lektion

Ons:
Ridning fm jobb 16.00 - 20.00

Tor:
Biltema 8-13 ridning däremellan. jobb 16.00-19.00

Fre:
Ridning fm jobb 15.30-18.30

Lör:
Clear round hoppning 10.00 - ?

Sön:
Hopptävling Rappestad (supportar Anna)

Ingen rast ingen ro = GÖTT!


Fråga om verksamheten

ida om Jobb och ridning:
hej
är nyfiken på vad du gör inom ditt företag, alltså vad du håller på med just nu för projekt (eller vad man säger) :)


Svar:
Min huvudsakliga tjänst är ridundervisning. Dvs att ridskolor som har behov av vikarie under kort varsel eller längre tjänst kan ringa mig när de behövs! Utöver ridundervisningen gör jag stalljobb för de som kanske behöver resa bort eller överhuvudtaget behöver hjälp med stallsysslor, utsläpp, fodringar, mockning ridning av hästar m.m

Jag kan erbjuda privata träningar också i dressyr och hoppning och coachar gärna på tävling i Östergötland då jag själv är mycket intresserad av tävling och är inriktad på båda disciplinerna.

Hoppas de var ett tillräckligt svar på frågan!
Halvtid

Hej!

Är hemma på halvtid igen. Fick jobba på anläggningen idag igen för "ordinare" hade 1. ramlat av och var något stel och jobbar där varje dag så hon förtjänade verkligen att vila opp sig!

Vaknade inatt av att regnet vräkte ner och imorse duggade regnet. Kändes trist att åka till stallet och bäva sig för att försöka hitta täcken till alla hästar. Men tur som jag har så sprack solen upp lagom till utsläppet! Tyvärr blåsigt idag så halmen flög kors och tvärs så kratta var ingen idé.

Nu ska jag ta mig en kopp kaffe och invänta 15.00 då jag ska ta in hästarna och packa lite höpåsar. Sen har jag ledig eftermiddag/kväll!


Jobb och ridning

Har jobbat hela dagen på anläggningen idag. Riktigt varmt var de men jag var klar rätt fort på förmiddagen iallafall och kunde ta ett break hemma en stund.

På eftermiddagen red jag och Anna ut på Dacke och DD. Anna har nog blivit lite småförtjust i min häst. "Åh vad mjuk och följsam han är!" sa hon flera gånger. Dacke gick riktigt trevligt och verkade trivas! Toppenkul o se så fin häst man har under andra ryttare.

Anna & Dacke idag


Musik

Dagens fredagsmusik:


Förflyttad "kaos"

Har flyttat "kontorsverksamheten" (läs kaoset) in till köket istället.

Har iallafall ordnat opp ett schema inför veckorna som kommer. På måndag ska jag få terminsplanering som jag kan planera ytterligare efter.

Har skrivit min inhandlingslista. Blev över förväntan inte så mycket "onödigt". Har planerat maträtter jag kan göra storkok av och frysa in. Äter nu bara 2 mål om dagen eftersom de blir så konstiga tider.

Kvar på: To-do-list är att ringa lite samtal.

Även kaffet har bytts ut mot Te!!!


Höst

De känns i luften att nu är den här.


Fredag morgon

Godmorgon!

I brevinkastet idag satt en morgontidning! Ibland har jag turen att få en gratis så de tackar jag för. Har hunnit vara i stallet för fodring och utsläpp men åkte hem direkt för frukost. Blev halvblaskigt kaffe då de nästan var slut :(

 

På schemat strax står städning och planering. Ska skriva en inhandlingslista då jag ska till Ica Maxi idag. Allt bra och ha i skafferiet så som pasta och ris (och KAFFE) är slut.

 

Till kvällen får jag sällskap av en kompis. De blir lite filmmys eftersom jag ska opp tidigt och jobba imorn!


På tal om Filippas.... (TÄVLING)

Nu har man chans att vinna ett valfri plagg ur Filippas kollektion!

Klicka på bilden för mer info


Nyheter från Kingsland

Ingen kan väl missa höst/vinter kläderna från Kingsland?

På Filippasridsport.se finns alla nyheter. Och vare sig de är säsongsrelaterat så skulle jag kunna tänka mig att ha ALLTING!

Vad säger ni?
VECKANS (HOPP)ÖVNING: Klockan


Vad: KLOCKAN En hoppövning på volt för att öva rytm och reglerande av galoppen.

 

Varför: Viktig grund för hoppryttare att hitta en bra rytm och balans att jobba med och också kunna rida på ett färre eller ett mer galoppsprång = Kontroll av sin häst.

 

Hur: Börja med bommar på marken för att hitta vägen själv som ryttare. Det är väldigt sällan man gör denna övning med högre språng - cavalletti som högst eftersom det inte har som syfte att hoppa högt på.

 

Börja med att galoppera volten runt för att hitta ett avstämt tempo. Styr sedan över bom 1 och 3 ett par gånger. När du hittat rytm lägger du till ytterliggare en bom och därefter alla 4 i rad. Du ska kunna variera mellan 4 och 3 språng här emellan.

 

 

Vanliga problem:

"Hästen "bryter" ut" För lite vändande skänkel - beroende på vilket håll hästen bryter åt så försök hitta innerspåret på volten med mer ytterskänkel och lite ledande tygel. Annars börja om med att hoppa bom 1 och 3 för att hitta bättre flyt.

 

"Volten blir mindre/hästen går på färre språng än vad jag vill." Anledningen är rätt tydlig eftersom ju mindre volt spår desto mindre rum att få plats med 1 till språng. Hästen måste ta din innerskänkel bättre eftersom den verkar trycka sig in mot mitten. Tänk lite skänkelvikning på volten och hjälp till med en ledande tygel på ett större voltspår. Känn att DU kan rida på samma voltspår hela tiden i en jämn rytm.

 

"Det blir orytmiskt, ibland blir det fler och ibland färre språng" Och precis vad övningen är till för är att få in känslan av att hitta den jämna galoppen och kunna rida på 3 ett varv och sedan på 4. Eftersom det bara är bommar kan du rida den här övningen ett flertal gånger för att hitta känslan. Viktigt att ta nån paus förstås och rida på raka linjer innan du börjar om igen. Övning ger färdighet och räkna högt om du tappar räkningen på sprången.

 

 

 


Hoppelihoppat

Idag tog vi lite mer gymnastikhoppning och lite mer höjd på hinder då jag hade superschysst banpersonal i form av mina elever!

Dacke var rätt stark och inte alls särskilt mjuk som jag hade hoppats på i och med gårdagen. Därför blev det fel i kommunikationen på backen. Över hinder hoppade han strålande dock svårare på räcken där han är oförsiktig med framtassarna.


Vi hoppade serien som jag beskrivit ovan. Däremellan långa 3 m men Dacke landade på andra sidan av bommarna iallafall! HIMMEL vad han hoppar stort och räcker till långt trots att han är så liten!

Fick be tjejerna länga några bommar men vill heller inte göra de "lätt" för honom. Gossen får faktiskt lära sig att korta ihop sig lite och inte bara gå på fart = risk för att riva.

Är nöjd med honom men blir lite back to basic nästa vecka igen och kanske en dressyrträning för Sissi.Fina Dacke

Nu har jag kommit hem från Clear rounden! Dacke var så himla fin! Knoppad och putsad som om de vore Grand Prix. På framridningen var han avspänd men framme. Ökningarna och övergångarna stämde och galoppfattningarna kändes bra.

 

Inne på banan spände han först till men efter att ha visat honom banan runt blev han fokuserad igen. Första delen av LB:1 flöt på bra. Men under galopprogramet blev de lite små missar. Volterna blir lätt lite kantiga då han är svår att ställa igenom och svårt att få honom runt.

 

Här blev de iallafall 63,8% och Anki sa: Du har visat skritten BÄST hitills. Du visade skillnaden mellan mellanskritt och ökad skritt! Hon tyckte han var en elegant häst men vill se bredare register.

 

I LA:1 blev han ännu starkare i vänster och här blev vi tyvärr väldigt osynkade vilket Anki kommenterade: "Ibland missförstånd mellan häst och ryttare". Vi fick 61% vilket jag inte alls är särskilt nöjd med då jag vet att programet kan flyta på bättre än vad de gjorde idag! Men så är det.


Är riktigt nöjd med vår framridning idag - SYND att den känslan inte bibehölls inne på banan! Men träningstävling är ju just till för att "checka av" läget!


Nu är de dax!

Nu beger jag mig till stallet för ordningställande av hästen. Han ska putsas opp och knoppas! 17.20 rider jag min första start och sen 18.20.

Jag kommer hem sent ikväll men lovar att uppdatera er om hur resultatet blev!
Önska mig lycka till!!!Ridsport på brevet!

From den 25 augusti kan du köpa frimärken som illustrerar ridsporten!

Malin Baryard Johnsson och Butterfly Flip representerar hoppning, Briar med Jan Brink är dressyrekipaget medan Hannes Melin och Gaston KLG visar fälttävlan.

Stig H Johansson med hästen Victory Tilly representerar travsporten och jockeyn Ebba Stigenberg med Norrskenets Grim

Frimärkena har utformats av: Norbert Tamas efter fotografier av Roland Thunholm, Thomas Blomqvist och Lars Odin. Lars Sjööblom och Piotr Naszarkowski

Källa: www3.ridsport.se

1 år sedan


För exakt 1 år sedan flyttade jag ner till Skåne. De är sjukt vad tiden går fort - och så mycket som händer under dess väg.

Jag blev från ösgöte till skåning till ösgötabo igen. Jag hade plötsligt inte 1 häst utan 2.
Både lyckliga och olyckliga händelser har kommit dess väg men nu är det bara att fortsätta sikta framåt - uppåt!

Hösten är på ingång - men de gör ingenting för mig. Jag gillar hösten, precis som den är.


GRATTIS BLOGGEN!

Idag fyller bloggen 1 år!

De har skrivits 1239 inlägg och har just nu 99 prenumeranter via bloglovin men långt över hundratalet läsare om dagen. TACK för alla positiva och glada tillrop jag får varje dag! Det glädjer mig att så många nytillkomna läsare hör av sig både via mejl och kommentarsfält! Även alla läsare som vart med från starten är jag tacksam över som finns!

Tack för det här bloggåret! Nu är det nya starka tag inför hösten!

 


Kommentar

Ida! Jag kan inte kommentera på din blogg! Hör av dig med mejladress!

Du vill inte höra detta...


...som lever och jobbar med hästar året runt i alla tider, alla väder.

Du berättar om ditt yrke:

"Jaha du är ridlärare...men vad gör du på riktigt..?"

"Ahaaaa... ridlärare, vad ska du göra sen då?"

Ja fast ridlärare är ju också ett yrke och till skillnad från dig och din fritidssyssla finns det ingen åldersgräns på hur länge man kan hålla på.

Killen säger:
"Nu får du välja - antingen är det mig eller dina hästar!"


Att ens en kille vågar uttrycka sig så och verkligen på en sekund TRO att man skulle välja killen!

Kommer hem genomblöt efter ett dressyrpass och nån uttrycker sig:
"blev du svettig av att rida? De är ju hästen som gör jobbet...?"


Kontrar med att man får väldigt gärna följa med och prova rida. Träningsvärken de får dagen efter är rätt outhärdlig.Läsa program

Kanske dax att kolla igenom programen en gång så de sitter. Har ju ridit det himla massa gånger så LB:1 sitter som en smäck - behöver dock kika igenom LA:1 en gång.

När jag rider 2 olika program på en dag så är de viktigt att känna att man kan programen igenom innan start absolut. Men sen är det lika viktigt att kunna tänka bort program nr 2 och bara fokusera på första programet. Där emellan har man tid att "glömma" ritt nr 1 och fokusera på nästa program.

Idag har jag 60 min mellan tiderna så jag har gott om tid på mig att ställa om och kanske hinna se kommentarerna i föregående protokoll om vad jag ska förbättra!


Video: Hoppning 23/8

Här kommer videon från gårdagens hoppning!


Lite hoppning!

Började passet med sedvanlig uppvärmning innan jag rullade över 3 galoppbommar. Först hade jag lite dålig galopp och "höll igen" honom lite för mycket - när jag vågade driva mer framåt så blev det bättre.

Därefter hoppade jag ett räcke ur båda varv - han var väldigt stark i vänster och tar tag i hindret själv lite för mycket så ibland hinner jag inte med - därför vill jag be honom vänta. När de funkar så blir anridningen och landningen mycket bättre!

Avslutningsvis hoppade jag en bana. Räcke-oxer 10,25 snett igenom räcke och avslutningsvis de 3 galoppbommarna.
Syftet var att kunna hålla en bra framåtbjudning till hinder under kontroll - vilket jag tycker att vi lyckades med!

Har banan på film men youtube protesterar för tillfället! Så film kommer opp så småningom!Starttider

Nu har startlistan för morgondagens Clear round kommit ut. Jag rider LB:1 kl 17.20 och därefter LA:1 18.20


Tisdag

Hallo folks!

Sitter hos en vän och blir serverad kaffe och äppelkaka omvartannat! Nice!
Vi ska sällskapa till stallet i eftermiddag för skötsel och ridning. Därefter kanske vi tar en sväng till Sharpman för att kolla utbudet. Behöver dock ingenting i hästväg...eller jo... ridbyxor om jag tänker efter.

Ikväll är det hoppträningar ute hos Sissi's som jag kanske stannar kvar och kikar på. Annars är jag grymt sugen på att åka hem och ta en rejäl löptur. Länge sen jag sprang - känner att jag vill komma igång ordentligt nu med träningen. Nästa vecka börjar jobbet och vardagen ska få sin struktur - dax att få rutiner på sin träning då också!

Vi hörs senare om dagens ridpass och VECKANS ÖVNING!


Bra respons!

Kul att många ger bra respons till mitt inlägg: "Att vara på tävlingsplats/arga ridlärar'n"

Många som känner igen sig i dessa lägen och har medhåll om säkerhetsfrågan.

Vill jättegärna höra FLER berättelser eller händelser när ni vart ute på tävlingsplatsen. Vill ni vara anonyma eller skicka mejl istället går de också jätte bra: meleonor@live.se


Dagens Dacke

Vad passande att dressyrstaketen stod kvar sen helgens tävlingar! Då kunde jag rida igenom programdelarna ordentligt!

Till en början kändes han mjuk och fin i traven. När jag började kräva lite mer av honom blev han desto svårare. Inne på banan sen började jag öva på uppridningarna. Han följer med väldigt fint nu och känns rak samt att jag har honom i båda tyglarna (inte allt i vänster som innan) och han står bra i halten.

Därefter ligger han på så in åt skogen alltså. Vanligtvis rider jag i undertempo och "fegar" men nu måste jag lära mig att rida framåt - vilket är svårt eftersom han själv lägger i en växel högre. Serpentiner gick bra men i ökningen vill han slå sig fri eller börja galoppera. Gjorde ett par snett igenom för att börja öka men "ångrade mig" så han fick lära sig att vänta.

Galoppen var helt ok men fortfarande lite rak i innersidan och ställer inte riktigt igenom till höger. När jag övade förvänd gick vänster förvänd kanon medan höger var svår - då ville han gärna byta så fort vi vände. Fick ta igenom de rätt hårt men gav inte riktigt de slutresultat jag ville ha.

Överlag kändes de bra men inte topp. Ökningarna stör mig mest då jag vet att han har lätt för de när de funkar! Men är man en latmask till häst o hellre går över i galopp så ja... imorn tänkte jag rida bl.a dressyr och markarbete/hoppning för att få honom ordentligt lösgjord och jobba mycket i galoppen eftersom det var svårigheten idag.

"jag är en latmask!"


Staden - stallet


Godmorgon!


Dagen har redan kickat igång med rejäl frukost och påklädnad av mig själv. Stina kommer snart över och då ska vi sällskapa ner till stan för att shoppa henne nödvändigheter till hennes flytt... mindre än en vecka kvar nu. Har inte förstått de riktigt än men oj vad ont de kommer göra.

Efter staden åker jag direkt till stallet - är så peppad. Idag ska jag och Dacke riva av världens dressyrpass. Ska rida igenom lite programdelar. Bl.a. Uppridningar/halt,  förvänd galopp, och rida ökningarna då de är där jag fegar ur och håller igen för mycket. Nu på clear rounden ska vi visa opp lite mer framåtanda!


Startar veckan med lite vemod


Underbar låt

Att vara på tävlingsplats


Detta inlägg är ingenting emot Nykyrka som arrangörer för tävling utan mer mot deltagarna då jag upplevde att Nyrk hade bra om plats för parkering, framridning/hoppning och allmänt välskött!Röd rosett i svansen på hästarna är en varning för andra att hästen kan vara "aggressiv" mot andra hästar och ha lätt för att sparka.
Överhuvudtaget kan alla hästar i olika situtationer sparkas så jag tycker man ska hålla avstånd vare sig det blänker rött i svansen eller ej.

Men att man som ryttare på denna svansprydda häst har MAGE att tränga sig förbi flera uppställda hästar i sin närhet, människor på backen eller svänga runt alldeles för nära andra hästar. Är de inte lika mycket ryttarens rätt att se till att bakkärran på denna häst då inte skall vändas eller trädas för nära andra!

På gårdagens tävling såg jag flera liknande händelser och blev mer och mer irriterad för varje gång. De är inte bara "vi andra" som ska ha uppsikt på din häst - du har lika mycket ansvar!

Och tänkt om ALLA tänkte lika mycket på säkerheten - då skulle röda rosetten inte behöva finnas i svansen!


Överhuvudtaget detta med att ha ansvar över häst på tävlingsplats.

Jag som enbart support på backen känner mig otroligt trängd i vissa lägen när hästar dyker upp precis bakom eller framför.
Jag säger inte att alla ska fly fältet där jag går men när jag står rätt upp och ner och de finns GOTT om utrymmen runt om är det respektlöst att trava förbi en halv centimeter ifrån.

Jag & DD på framhoppningKort och gott om framhoppningen så vittnade jag en hel del "arga" meningar vilket jag tycker är vanligt. Visst att de är i stundens hetta, man kan vara nervös och vill göra sitt bästa...

...men att gapa och skrika till höger och vänster gör varken dig eller din häst värdig en bra runda inne på banan heller. Vad som hör denna histora till så blev den tjej jag snackade lite med i efterhand placerad vilket jag gratulerar till! De var hon värd eftersom hon var en som blev orättvist behandlad på framhoppningen enligt min mening.


Igår hade jag en hel drös med tankar vilket har skingrats under dagen då endast dessa ovanstående var starkast i minnet.

Har NI nån tråkig erfarenhet från tävlingsplatsen eller något du skulle vilja ändra på? KOMMENTERA! Jag vill mer än gärna veta din åsikt!Lång arbetar dag!

God afton!

Som jag misstänkte blev det en riktigt lång arbetar dag!
Klockan ringde 05.45 och jag gjorde raskt en frukost on the way innan jag rattade iväg till Sissi's anläggning.

Först på schemat stod utfodring av alla hästar. Därefter täckar jag de som har eksemtäcken, skydd osv. Medan de åt frukost åkte jag vidare till mitt stall. Gav de kraft och sedan hö ut i hagen. Hann mocka mina boxar innan jag åkte ner till anläggningen igen för utsläpp.

Började tidigare idag då det var Regional dressyr på anläggningen vilket betyder under tävlingsstart får inga hästar ledas med grimma/grimskaft! Vilket betyder att om jag vart sent ute behövt tränsa alla hästar o få ut de i hagen - inte omöjligt men hade tagit bra längre tid än vanligt.

När hästarna är ute är det dax för mockning, sopning, krattning, och lägga in lunchen, blöta betfor m.m.

Allt detta gör man på ett par timmar men pga tävlingen sprang jag mellan framridning och ridhus för att kolla på ekipagen o hjälpa till på framridningen. Alla mina vänner som red är nöjda med sina resultat.

Efter insläpp tog jag och mina vänner en lång härlig skrittur på våra hästar! Hälge som stått i boxvila ett par veckor är lite extra på tårna och kunde när som gå i luften. Men Stina hanterar honom bra! Är glad att Dacke faktiskt blivit "mogen" och slutat opp med såna luftsprång.

18.10 kvällsfodrade och nattade jag hästarna så var jag hemma i lägenheten strax efter 19.00

Tog en varm dusch och har nu avnjutit gårkvällens tacorester...smakade om möjligt ÄNNU godare nu.
Hallå kommentarer!

Var inte meningen att uppdateringen från min sida skulle bli så sent men jag har tagit mig 60 min åt att kolla igenom era bloggar och svarat på alla kommentarer som kommit in! JÄTTEROLIGT!

Många är positivt överraskad
e angående nya designen! Vad glad jag blir - satt ju hela lördagen och grejade för att få ordning på det.

En del frågar om jag kan utvärdera den där Bettpastan jag köpt! Absolut det kan jag göra. Ge mig en veckas användning så kommer en liten analys om vad jag tycker om produkten!

Det blev en riktigt lång dag på NYRK. ag kom inte iväg till mitt egna stall förrns vid 19 och det bar tyvärr emot att rida. Ville hem och äta mat och ladda batterier inför morgondagens arbetardag...

...men jag sadlade upp Dacke och jag ångrar det inte! Vi tog oss en tur ut i ljumma agustikvällen och arbetade i lite lugn trav över fälten - URMYSIGT och han var riktigt fin - ville dra på lite mycket ibland men inte "jobbig" på några vis.Nu har jag kommit hem och fått i mig tacos och ska faktiskt bytta från soffläge till sängläge. Klockan ringer 05.45!

Tack och godnatt!

2 kanon rundor!

Anna red otroligt bra idag och fick en helt annan känsla inne på banan! Fick ett snopet pet i första 1.10 men dubbelnollade desto säkrare i lagklassen!

Dagens sämsta var väl ändå att vi var där på tok för tidigt då Anna inte red sin första start förrns 15.50! Behöver jag säga att vi var där innan lunch..? Mycket schysst häst som stod snällt i transporten medan vi kunde njuta av de solstrålar som lyste på oss - tackar vädergudarna för att de var uppehåll!!!

Har dock en hel drös med åsikter angående tävlingsplats och vett och ettiket och säkerhetsfrågor. Tänkte ta de imorgon i form av mitt alter ego: "Arga ridlärarens" egna ord... olyckligtvis blev en tjej sparkad idag och fick hämtas av ambulans - jag hoppas hon efter omständigheterna mår bra!

Idag supportade jag detta DUKTIGA ekipage!


Nyrk

Nu har jag klätt på mig lager på lager och tagit med mig halva garderoben när jag rattar iväg bilen mot Anna för att sedan köra mot hopptävlingarna hos Nykyrka RK i Motala. Anna hoppar 1.10 och sen 1.10 lagklass.

Dagen till ära är även min kompis Helena där som åker med ryttaren Niclas Jonsson som hästskötare. Så de blir nog en trevlig tävlingsdag trots regnet!


Vad tycker du?

Vad tycker du om den nya designen?Taggad!

Har anmält mig att rida LB:1 och LA:1 på dressyr clear rounden Onsdag eftermiddag hos Sissi's!

Om vi är i samma form som gårdagens ridpass vågar jag hoppas på snäppet bättre procent än tidigare. Dvs högre än 66,55%% i LB:1 och 65,52% i LA:1

3 September ska jag hoppa 90 cm stilbedömning! Nyttigt och ska bli intressant och se hur vi ser ut som ekipage jag och Dacke. Samt en runda på 1m just för att vi ska känna oss samspelta mellan hinder och försöka gå runt med få fel.

Förhoppningsvis finns det nån som kan fotografera både dressyren och hoppningen. Har ju faktiskt inga hoppebilder på oss 2 tillsammans! Vore roligt att ha.

Fredagsmusik


Kramar ur vattnet...

...på mig själv! Skämt åsido.

Verkar som de flesta har regnoväder! Här verkade de som att de skulle skina opp så jag hängde fram all utrustning för att nästa sekund se att de började storma opp och regnet tog sig an ännnu en nivå... inte ok.

Dacke den stackaren stod och skakade i hagen när jag skulle ta in dom! DD som är lite tåligare sa inte så mycket men blev väl rätt nöjd att få komma in.

Är era hästar frusna eller hårdhudade?

Nu ska jag fika och se på Greys Anatomy på datorn... vad annat kan man göra en dag som denna?


Design

Eftersom regnet öser ner och jag inte behöver vara i stallet förrns 15 tiden så bestämde jag mig för att göra ett ryck med bloggen.

Den designen jag hade innan var 100 gånger coolare och bättre utformad då menyn var jättebra - man hittade lätt fram till olika ämnen och inlägg.

Dock jobbar jag på det i den nya designen - jag försöker göra fler kolumner så ni hittar de olika kategorisidorna snabbare.

Anledningen var att jag var något "trött" på den ljusa färgen och ville göra en "höstigare" verison. Försökte greja med den helt egen design men det var på tok för svårt att koda om den befintliga stilmallen. Så jag tog hjälp av en design sida på nätet och vips.

Lite andra förändringar är att headern kommer skiftas i olika bilder också.

Men efter timmar framför datorskärmen är de nog dax att jag sliter mig.

Hoppas ni gillar designen lika mycket som jag gör!


Överraskning!

Om ni inte ser så trycker ni F5


DD

Hmmm... vad äter du på?

...får man smaka?

seså dela med dig lite nu va tjockis!

 

 


Gårdagens Dacke

Hej på er! Igår vart det minst sagt 0 uppdatering då jag åkte till stallet tidigt och sen vidare till en vän för lite filmmys på kvällen. Blev så sent så jag bodde kvar.

Efter att jag plockat in hästarna åkte jag till travshopen för att köpa mig bettpastan. Framme vid kassan hade de pälsglans till extra pris så en sån flaska fick följa med (ska ju träningstävla nästa vecka så de är välbehövligt med glansspray). Tittade lite kort på vad som fanns och hittade givetvis en skitsnygg Kingsland i fleece!Tillbaks till stallet smörjde jag genast in novabettet i bettpastan. Ganska kletigt men doftade gott. Gjorde ordning Dacke med full dressyrmundering - sen blev jag faktiskt lite arg på honom då han inte alls ville ta bettet idag. Han kan stå och bara bita ihop och vägra öppna truten! Blev som sagt jätteirriterad på honom och de fick han minnsan höra också...

...något som jag fick skämmas över för vilken häst han var sen då! Tog båda tyglarna nere på banan. Han sökte ett mjukt stöd till båda tyglarna. Kunde jogga igång i båda varven, svänga för små hjälper åt båda håll. Stora volter, små volter. Ökade och minskade tempot genom att bara räta upp mig eller driva på honom framåt. Stora prövningen var galoppen. Började lite ostadigt så jag bestämde mig för att stå i lätt sits och bara jobba honom låg.

Efter de kunde jag rida i ökad galopp på större ytor för att sen komma ned i sadeln och samla galoppen. Ökad-samlad-ökad-samlad! WOW!

Här ser han ju till och med lite maffig ut?En stallkamrat red förbi mig när jag höll på och han sa: Va FINT de ser ut!

Som avslutning fick Dacke hoppa ett par kryss som stod framme och de tyckte han var roligt - var inte särskilt vackert eller avstämt mellan hindrena då han drog järnet över, fick till en sväng där vi red på jämnt antal språng och han väntade på mig - annars ville han ta tag i de själv!

Sammanfattningsvis! FIN HÄST!


Frukost!

Såhär ska varje morgon startas tycker jag!


Bettpasta

Detta ska jag köpa imorgon och pröva på Dacke. Har sett det förut och Emelie i stallet tipsade om att de fungerade bra!

Bild från tryckia.se


Bettpasta
är just en slags pasta i tjockare konsistens med äppelsmak utvecklad av Hästtandvården i Motala.
De är utvecklat för att smörjas direkt på bett för att minska friktion och slitage på mungipor och laner.


Dagens hacke... eeh Dacke!

Den hysteriska blicken!

Har idag för första gången på riktigt länge ridit på Hackamore, och på Dacke första gången. De gick både bra och dåligt.

Bra för oss båda eftersom jag får koncentrera mig på att ha lika stöd i båda tyglarna, o att han inte biter sig fast i bettet.

Dåligt för de har lätt att antingen gå för låg i formen - eller som i Dackes fall, inget alls. Snacka om att gilla läget och trava omkring och kolla på allt annat runtom! Mot slutet gick de lite bättre - de bästa var att jag tidigt kunde ta galoppen och "ösa" på utan att jag satt kvar med handen vilket får honom att komma igenom kroppen tidigare = mer ridbar.

Vi provar hackamoret imorn igen - även fast jag tycker de är som att sätta på en grimma och tyglar i båda sidorna...

Dacke var nöjd!


Mitt i naturen

Idag packade i ryggsäcken med matsäck och rattade iväg mot ingenstans utanför stan.
Därefter började vandringen in i skogen! Tro inte att de va massa stigar vi följde utan vi traskade på över stockar och stenar!


Riktigt mysigt var det och Ozzie uppskattade vår skogsäventyr! De var faktiskt så äventyrligt att vi hittade ett skelett!!!!

Mycket lingon och lite blåbär men inga svampar - tyvärr!

På hemvägen åkte vi till ett hundbad där vi busade ytterligare med Ozzie så han skulle bli riktigt trött! Jag tror de gav resultat! :) ;) Tack för en mycket trevlig dag Anna - de får vi göra om!

Skeletthuvudet!!! Vad kan de ha vart för djur tror ni?

 


Skogspromenad!

Känns ju knasigt att behöva ta bilen till skogen men så är fallet då jag ska plocka upp mina 2 älsklingar i motala först. Det är väl mest Ozzie som behöver rasta av sig då hans matte legat sjuk ett par dagar och inte är helt frisk ännu heller.

Förhoppningsvis kanske vi hittar lite svamp?

TUFFSEN!


*suck*

Sitter och grejar med den design som kanske blir min nya nu när de drar ihop sig mot hösten. Försöker mig på en s.k slideshow i headern där bilderna slumpvis bytts ut. Dock fungerar ingen av de koder jag försökt med trots andra bloggare tipsat.

Om någon är vass på detta får ni gärna höra av er till mig!


Presentation av bloggen:

Det är ju min fd. praktikantelev som startat upp en hästblogg i samband med hennes nya medryttarponny!

På bloggen kan ni följa deras nya spännande vardag ihop och en resa som förhoppningsvis leder till livslång vänskap!

Det är jag som stått för den designen tills vidare. Sara är duktig på att fotografera så inom en snar framtid kommer både headern och bloggen explodera med fina bilder både från backen och (vad jag hoppas på) uppsuttet på hästen!


Tryck på bilden för att komma till bloggen!Inspiration

Var iväg till anläggningen där de va hoppträning nu i afton. Stannade kvar och såg en grupp (dock bara 2 elever i den) för att hämta lite inspiration för vidare träning i framtiden. Delar med mig av lite tankar senare ikväll. Nu ska jag pyssla med en design till en nystartad blogg. Länk dit delar jag med mig av senare!


DD idag

Vi tog en härlig tur mot "äventyret". Solen sken även fast de inte var så varmt ute, "typiskt varm höstdag" med andra ord...


Kärlek i stallet

Det blir sorgligt när dessa 2 turtuduvor skiljs åt om bara nån vecka. De skulle kunna stå och gulla med varandra dagarna långa om de fick. Fick tyvärr ingen bild när de la huvudena tätt ihop och slöt sina ögon - GULLIGT!Äpple..? Äpple! ÄPPLE! ÄPPLE! ÄPPLE!


Inaktivt

Ahmen ååååååååh. Redan här kände jag mig sjukt oinspirerad idag.


Clear round framöver!

Första CR dressyren blir ONSDAGEN den 24/8 mellan 16:00-19:30

Vi blandar  kort och lång bana inne i stora ridhuset.

Du anger vilket program du vill rida och hur dax du tidigast kan starta.

Domare: Anki Karlsson

PRIS: lagdeltagare MR 100:-

Övriga 120:-  betalas på platsen

Du behöver inte vara medlem i Mantorpsryttarna för att delta. Alla är Välkomna!

Anmälan senast 22/8 20:00. till sissi@sissililjs.se

Startlistor kommer 23/8 på morgonen

VÄLKOMNA!     Enklare fika finns att köpa.

3 september har vi Clear Round hoppning med start kl 10.

Vi börjar på 50 cm och fortsätter upp till 1.30 m. Stilbedömning sker upp till och med 90 cm och ni kan hämta ut era protokoll i skeretariat efter ritten för tips inför framtiden. Kostnad 100 kr per start, omstart vid mer än 8 fel direkt efter din första ritt 40 kr. Vid felfri runda finns rosett att köpa i sekretariatet för 30 kr.

Det kommer att finnas överraskningar till de stiligaste ekipagen.

Anmälan till nina@sissililja.se senast 1 september.

Välkomna!!


Veckans övning: Raka serpentinbågar

Om ni läste föregående inlägg så är detta en huvudövning jag och Dacke ska genomföra i veckan! Därför var det också en självklarhet att det blir veckans övning! Kom ihåg att om du har nån särskild övning du skulle vilja ha med som veckans övning, eller ont om idéer eller problem som behöver lösas - mejla: meleonor@live.se eller kommentera som vanligt!

Vad: Likt serpentinbågar men du rider hela tiden hästen RAK!

Varför: En övning som både är lösgörande eftersom de innehåller framdelsvändning, samt rakriktande. Får dig att känna att hästen tar stöd på båda tyglarna. Ryttaren fokuserar på att rida för sits och skänkelhjälper och hålla sin linje.

Hur: För att det ska fungera måste du rida strax innanför spåret så hästen tillåts att flytta undan (är du ute på spåret är väggen i vägen!)

Börja i skritt.

För varje gång du ska svänga använder du innerskänkel för att "putta" undan rumpan på hästen. Det blir alltså en kvarts framdelsvändning hela tiden!  Du ska kunna genomföra övningen genom att knappt "styra med tygeln" utan fokusen ligger på sitsen och skänkelhjälperna, eftersom hästen varken ska rundas eller böjas. När detta fungerar kan du göra samma sak i trav - tänk på att rida ganska långsamt inför vändningarna för att "hinna med".

Vid de röda x:en ska det ske en kvarts framdelsvändning.

 

Variera övningen med att göra halter på medellinjen för att "fånga upp hästen" eller gör tempoväxlingar/galoppfattningar.

Ställ gärna ut koner där vändningen ska ske!

Vanliga fel:

Hästen "puttar inte rumpan" och svänger bara runt.
Kan bero på att du vänder med innertygeln! Hästen ska endast ställas i nacken dit den ska men för övrigt är det skänkeln som flyttar! Ta igenom sidförande skänkeln så hästen tar den hjälpen. Funkar inte det prova med att rida hästen mer utåtställd på yttertygeln.

Hästen känns stark och trutig.
Variera gångarterna och kanske avbryt övningen och ta en galopp eller alternativt börja om i skritt igen.

Hästen "flyter iväg" på "bågen"
Då måste du hålla bättre koll på hästen med hjälp av ytterhjälperna!

Var noga med att du inte sitter snett i sadeln och viker dig i innersidan. Sitt mitt över hästen och se dit du ska.Dagens Dacke

...var ingen rolig häst att ha och göra med. Herregud den hästen är ju överallt och ingenstans ibland!
Imorgon ska han få ta de lugnt eventuellt stå helt eftersom han blev vaccinerad idag. Men på onsdag ska jag (hör och häpna) prova rida honom på hackamore istället. Just för att han hänger tag i bettet och han har fått sår i mungipan som inte riktigt läkt.

De kanske låter som att jag sitter och drar och sliter honom till sår i mungipan men så är inte fallet. Han är helt enkelt trutig och tung och vill att man håller honom hårt i handen - han vill helt enkelt att JAG ska bära upp honom. Släpper man handen så dyker han istället med huvudet (går bakom hand) så de är en svårriden häst att få honom fram till båda tyglarna utan att vara stark!

Får vi in mycket rutin på varandra och håller en jämn träningsupplägg i höst så tror jag de kommer släppa fullt ut och han blir mer lättriden - men just nu har vi målat in varandra i ett hörn.Äppelknyckarn!

I hästarnas hage finns där ett flertal äppelträd. De på låg höjd har DD likt en giraff stått och nappat i sig i dagarna. Idag tog jag saken i egna händer och ruskade av ett gäng äpplen. Som hjälpmedel hade jag en sopkvast och hjälm på huvudet (såklart) då äpplena landade lite här och var!

Om ni visste hur populär man blev bland hästarna!


Morgondagen

Klockan står på 06.30 för att jag ska hinna göra "frukost to go" mot stallet för fodring och utsläpp. Dacke blir kvar inne då jag ska rida dressyr direkt på morn.

09.40
lastar vi in Hälge för att åka till kliniken för återbesök (håll tummarna att han är frisk!)

12.00 kommer vår veterinär ut till stallet för vaccinering.

Det är Dacke som ska få sista vaccineringen!


Glad!

Är otroligt glad över en sak som inträffat idag - kan TYVÄRR inte avslöja vad de handlar om men mitt "ridlärarhjärta" har klappat lite extra idag och om möjligt växt sig lite större.


Kommer ni ihåg Astrid?

Jag hjälpte till med inridning av en unghäst nere i Skåne. Astrid är e.Richfield och var en riktigt snabbutvecklad, och sammarbetsvillig häst! I kategorin: Unghästutbildning kan ni gå tillbaka och läsa våra "rapporter" efter passen med henne.

Såhär ser hon ut idag! Superfin tycker jag!Tack Eva-Marie för jag fick låna bilderna! :)

Strukturerad dag!

Idag väntas en dag som kommer gå som på räls.

Ska åka till jobbet först mellan 14-16.00

Därefter är det lite avslutningsmiddag för Stina som slutar hos Sissi's.

Sen ska jag till veterinären en sväng...

...och sist ska jag hinna med att rida Dacke.

Kommer nog vara ganska trött ikväll med tanke på att de blev sent igår. Men de var himla trevligt. Grillning, kubb i mörker och roligt folk!


Whats up for today?

Lördagen ser ut ungefär som följande med risk för ändringar. Ev drar jag en repa till stan för fika med en vän. Därefter har jag lite insläpp och båda hästarna ska få ut och skrittas.

Hem och göra sig snygg(are) och sticka iväg på hemmafest med lite vänner i Motala. Blir lugnt då jag har morgonfodring, jobb och avtackning av Stina.

Gör ni nåt kul idag?


Ställningen just nu...

Stina red in 65% i dressyren och 0.ade i hoppningen vilket gör att hon ligger placerad nr 2 inför terrängprovet.
Malin red på 68% och 4 fel i hoppningen och ligger därmed också bra till inför terrängen!

HEJA TJEJOR!

Roligt tillägg om dagen...

En tjej som läser min blogg jobbar som funktionär i helgen i Boxholm varpå hon skrev till mig på Facebook:

Hon: Såg dig i Boxholm i dag, Var såååååå nära att komma fram och säga hej, men modet svek mig :)

Jag: Haha jasså - vartdå isåfall? :D

Hon: Haha du menar typ: Aaaaahhhh spindel,spindel,spindel,sp​indel!! AAAHH!

Vid banhoppningen satte jag mig i gräset och inväntade mina tjejor som gjorde bangången där varpå en spindel kryper opp på benet och om ni inte vet vad jag tycker om spindlar så... Haha.

Som tröst fick jag en Lyxshake från MAX på vägen hem.


Lyckad dag på Boxholm!

Vilket väder de blev fram mot eftermiddagen när vi styrde bilen mot Boxholm och deras fälltävlan i dagarna 3!

Jag var med som god support och de som red gjorde riktigt bra ifrån sig. Gladast ryttaren som red på "Musse" som klarade ett kval (hade endast ett ner i banhoppningen) vilket var målet! OJ vad nervösa vi var allihopa!

Duktiga Musse efter banhoppning!


Efter support och 2x fika så gick jag bangången tillsammans med tjejorna som påbörjar tävlingen imorgon.
Kan jag våga påstå att man blir SJUKT avundsjuk att man själv inte ska delta - samtidigt en smula "inte så kaxig" när dessa hinder tornar upp sig...

Ett sjukt hinder enligt min mening!

Nerhopp!

Lite hjälp över vattnet!

Ganska så snällt hinder..!

Vad är oddsen att finna sitt namn på en båt (internt skämt ang båten)

SOOOOOOOOOL!

 


Twitter

Har ju haft en twitter lite fram och åter men igår återupplivade jag den. Känns för mig som en riktigt onödig sak men här kan jag nå ut med små korta "repliker" om vad som pågår i detta nu. Vill du följa den trycker du bara på den lilla pippifågeln i menyn!


Dagens lunch

...inte så flådig...inte så nyttig eller särskild mättande...

Får hoppas på att middagen ikväll blir lite roligare.


Repris: Bli bättre på avstånd!

Nedan följer en återanvändning från Tips från coachen då jag under ett par dygn hittat en mängd hästsportbloggar med hoppryttare i både lägre och högre klasser som skriver ut övningar och (tyvärr) skriver med: Vet inte exakt men typ runt 2 meter kanske...

Dax att lära sig avståndstabellen NU!


Tips från coachen 22/2-2011

Det är viktigt att korta och länga galoppen, reglera galoppen javisst! Men allt för många gånger möter jag bloggare som gärna skriver ut hoppövningar men av någon anledning inte ger ut avstånd eller skriver "Jag skriver inte ut avstånd för det varierar..."


Jag tycker det är otroligt viktigt då man rider på relaterade avstånd eller har trav/galoppbommar, vet vilken längd som gäller och vad övningen syftar till. Har du en stark häst som ligger på som behöver bromsa upp med bommar, eller har du en häst som behöver hjälp med taxering?

Redan över/nedhoppet måste jag veta exakt hur jag ska "handla" inför nästa hinder!Det funkar inte att lägga ut en hjälpbom för att en källa på internet säger att 1 galoppsprång i en kombination är mellan 7-7.5 m. Även om det stämmer ganska bra så måste vi se helheten när vi väl är där på träning/tävlingsbanan. Är det oxer in - räcke ut? Blir det kortare eller längre? Vad ska jag tänka på om jag kommer stort in? 1 galoppsprång mellan 2 bommar är alltså inte i närheten av 7m, eftersom även höjden spelar roll på avståndet.

Relaterat avstånd = Ett bestämt antal språng mellan hinder.
Man räknar att relaterat avstånd sker först när det är minst 3 galoppsprång mellan 2 hinder. 1-2 galoppsprång = kombination. Efter 7 språng räknas det som ny anridning och är alltså inget relaterat.Dessa faktorer avgör för vilket avstånd man har mellan hinder/bommar.
Hindrets höjd och typ (typ= oxer, räcke, trippelbarr)
Hindrets placering på banan
Underlag
Banans mått
Utomhus/inomhus
Kategori, ponny/häst
Tempo/galoppens strl (en ridskoleponny går ex inte på samma avstånd som en tävlingsponny)
Träning
Tävling (högre tempo)


Den avståndstabell som vi alltid utgår ifrån är den här:

1 språng 7m
2 språng 10.25m
3 språng 14m
4 språng 17.5m
5 språng 21m
6 språng 24.5m
7 språng
28m

men som sagt varierar alltså dess avstånd beroende på de faktorer jag skrivit upp ovan.
Nästa inlägg om avstånd skriver jag om trav/galopp + studs och dess avstånd. Jag skriver om avstånd för ponnykategorier ridskoleponny/tävlingsponny. Dessutom skriver jag upp
vikten av att förstå avsprångspunkten och hur man bör agera när man kommer på hinder och rider an mot nästa, samt hur man lättast lära sig att STEGA rätt!

Efter hindret kommer alltid ett till!

Er instruktör/tränare finns där och hjälper er med mått och tränings/tävlingsavstånd men...
Lär er avståndstabellen, ni ska kunna rabbla den i sömnen om någon frågar så man har KOLL och vet hur man ska rida från början och inte bara rida an och känna att det löser sig sen. Vad du är förberedd inför kan vara avgörande för om bommen faller eller ej! Du går och besiktar banan av en anledning, hindrens position och placering, väg och avstånd.

/ Eleonor

Dagens:


DAGENS KLÄDER: Mysshorts och t-shirt än så länge. Blir ridkläder framåt lunch.

DAGENS FRISYR: Slarvigt uppsatt

DAGENS SMINK: Inget än.

DAGENS VILL HA: En dag på stan

DAGENS KÖP:
Inget

DAGENS PLANER:
Åka och supporta på fälltävlan i Boxholm

DAGENS BÄSTA:
Kaffet med mjölk!

DAGENS SÄMSTA:
Har inte hunnit med något sämst idag.

DAGENS ROLIGASTE:
Fredag - de säger allt!

DAGENS TRÅKIGASTE:
...att det garanterat inte blir nån dag på stan.

DAGENS MISSLYCKANDE:
Inget än så länge

DAGENS HUMÖR:
Standard

DAGENS SJUKA:
Känner mig frisk och kry!

DAGENS LÄNGTAN:
Min lön...

DAGENS FUNDERING:
...är jag värd en bulle eller borde jag ut o springa istället..?

DAGENS BEROENDE:
Kaffet...med mjölk i!

DAGENS SAKNAD:
Pengar

DAGENS LÅT:
Avicii - Levels


Begagnade hästprylar!

Ute efter ett fynd eller kanske vill rensa din egna "hästgarderob". Kolla in gruppen: Begagnade hästprylar där man både kan annonsera eller efterlysa specifika hästgrejor! SMART tycker jag!


Fälttävlan i Boxholm

Imorgon startar Fälltävlan i Boxholm! Stina (bilden) ska starta på Drömmis (skimmelstoet "Dackes tjej") och en annan häst. De rider dock inte förrns lördagen så vi åker dit imorgon med ett gäng för support.

Är det nån annan som ska till Boxholm?

Söthästar!


Dagens Dacke

Träningen för Sissi gick (som de brukar göra på träningar) både bra och "mindre bra".

Till en början kändes han ganska mjuk och "lätt" för att sedan bli stretig, stark och strulig. Jag fick verkligen ONT i vänsterarmen - så fort jag försöker lätta ur i handen så tjaffsar han = han inbjuder till att jag ska hålla honom där. SVÅRT!

Det var efter en stunds skritt som vi tog tyglarna igen och kom fram i trav DÄR hade jag honom på båda tyglarna, MJUKT! Försökte rida med den känslan igenom i galoppen men då ville han slå sig fri eller gå bakom hand.

Vi jobbade ganska enkelt idag på stora böjda spår, skänkelvikningar och hitta framåtläget på volten. Svettiga var vi allihopa efteråt!

Kolla va snygga vi var idag!

...och visst ser han inte alls ut som en ponny på bilderna?!


Kort & Gott om: Lättridning

Många "vana" ryttare tar lättridningen för givet och kanske inte alls är medveten om hur mycket ens lättriding påverkar hästen. Här följer lite "fakta" om lättridningens syfte m.m.
Att "rida lätt" kan påverka hästen bra mycket mer än många tror. Små ändringar i balans, takt, storlek på rörelse, kan man förändra hästen på många sätt och antingen hjälpa eller försvåra för den. Att man rör sig upp och ned i takt med hästen behöver inte betyda att de blir lättare för hästen --> fel utförd kan hästen bli onödigt belastad.


Vid lättridning belastar man hästen oliksidigt.
Ryttaren "väger" ju olika mycket på väg upp ur sadeln och på väg ned i sadeln. För att jämna ut denna snedbelastning under hästens livstid, skall man variera sittbenet, så att man ibland sitter ned när hästen har höger framben i marken, och ibland sitter ned när hästen har vänster framben i marken.


Lättridningen kan indelas i 4 olika faser:


  1. den resande
  2. den stående
  3. den sättande
  4. den sittande

Stående fas


1. Den resande:
De vanligaste felet man gör som "ny" är att man reser sig alldeles för högt = tappar balansen. De är bättre att vara kvar nära sadeln så benen inte rätas ut helt.

2. Den stående: Här skall ryttaren bli just stående en liten stund. Tänk på att verkligen hitta balansen och jämnvikten för att inte tappa balansen och bli "rörig" i luften. Det handlar visserligen om en mycket kort stund men hästar är känsliga djur de vet vi och lättridningen är en upprepande situation så det gäller att hitta sin självbärighet för att sätta hästen i balans.

3. Den sättande: Här är det viktigt att ryttaren själv sätter sig ned i den takt som hon vill --> alltså inte tappar balans och "dunsar" ner i sadeln. Tanken är att lättridningen ska skona hästens rygg och den blir inte så värst skonsam av ryttare som "dunsar opp och ned".  Att dunsa och skumpa är för mig 2 helt olika saker. Att skumpa i takten är OKEJ.

4. Den sittande: På samma sätt som att vi skall bli stående en stund, skall vi bli sittande en stund, och känna hur hästen gungar till när det yttre frambenet sätts ned i marken. Här skall vi vara kvar i balans så vi kan påbörja den resande fasen igen. I lättridningen tycker många att det är lättare att inverka vid den sittande fasen vilket jag kan hålla med om - dock bör man lära sig att man ska kunna påverka hästen lika mycket stående som sittandes!Knep för inlärning av lättridning:


Rida lätt över 3 steg. Dvs att du rubbar den vanliga två-takten och står upp i 2 steg sitter 1 osv. Tänk på att inte komma ned för djupt i sadeln i lättridningen då de är svårt att "ta sig upp igen". Vanligt är att många väljer att sitta 2 steg i stället för 1. Räkna högt för att få in rytmen!

Genom sin lättridning kan man:

Påverka hästens takt och tempo! Att rida lätt långsamt kan få hästen att sätta sig in i din rytm - det ska alltså inte vara tvärtom att hästen styr din takt!

Skona hästen från ryggen dvs uppvärmning i trav bör alltid börja med lättridning för att hästen ska få värma upp ryggen - DETTA gäller även mina elever vid barbackaridning!!!Morgonkaffe...

...utan mjölk är inge vidare bra kaffe...

ang: VaccinationenNatalie hade en fråga som berörde just vaccinationen!

hej tänkte höra om det är 6-7 månader efter andra sprutan man kan ta den sista? Står olika på alla sidor.... Du får gärna svara till min mejl eller inlägg :)

Svar: 5 månader efter den andra sprutan ska man ge den 3.e och sista!

/ Eleonor

Då tar vi dressyr...

...imorgon för Sissi! Välbehövligt om man säger så!

Jag kan sitta och titta på bilder från gamla träningar och försöka hitta den känslan jag hade då! Ett ridpass för oss två är absolut aldrig på topp men att uppnå den känsla och ridning på nedastående bilder är min målbild för varje ridpass!

HETT tips för er mentala inställning till ridpassen - många är för bra på att "kärra" ner sig i de dåliga!

Lite stark och motsträvig vilket leder till att de blir en dragkamp...

Här vill jag ha honom i formen - utan att han blir spänd/knäpper av. Att rida honom dit är svårt!

...till slut släpps rörelsen fram från "bakkärran" genom kroppen till ett mjukt stöd i handen!


Lite dumt i tiden men...

Nästa helg är det hopptävling i Nykyrka som jag skulle kunna åka på då banan är stor och rymlig samt går i klasserna 90-1m-1.10.

DOCK är det vaccinationsdax för Dacke. Det är 3.e och sista sprutan i hans grundvaccinering som ska ske på Måndag. Därefter är det 14 dagars karens innan vi får tävla igen. Vet ett par tävlingar i septembermånad så vi får sikta framåt!

Ska iallafall agera support för min vän Anna som rider först individuellt en klass och sen i lagklassen!


Hoppträning för Nina!

Gick så J*kla bra! Om jag får uttrycka mig så i bloggen!

I uppvärmningen var han mjuk - särskilt till vänster, men helt ok till höger. Var bara jag som behövde mjukas till då jag "satt" för mycket på han och ville "hålla i".

Vi skuttade över en cavalleti ur sväng både till höger och vänster och de flöt på bra. Därefter gick vi över till en 3kombination räcke-oxer-räcke med 2 galoppsprång emellan 8m - vilket var ganska korta! Först red alla iväg på tok för mycket och blev lite halvdant däremellan. Sen kunde vi rida på mjukt fram, Dacke var super över första och andra men därefter ville han gärna ta bettet och dra på så ibland blev de ett och ibland klämde vi in 2. Inte mycket att göra mer än att han får faktiskt ta att jag ber honom vänta därefter o får ta tag i honom och sen mjukna.

Därefter red vi några linjer oxer-räcke på 5 språng LÅNGA! Jag kom lite dumt in över räcket men gjorde inte så mycket fram till oxern för jag tänkte att han brukar räcka bra till ändå - INTE den här gången så de blev lite "freestyle" över. Nästa gång blev det bättre!Avslutningsvis hoppade vi en bana där jag hade ganska bra flyt i framåtläge hela tiden - även om tempot ibland är något för högt för att vara träning så känns det som att jag har kontroll efter - vilket Nina påpekade också. Linjen oxer-räcke 5 språng fick vi ta om ett flertal gånger då han blev stark, drog opp huvudet och sprang.

För att inte ha hoppat sen tävling så är jag riktigt nöjd med honom - så nöjd att jag i ett språng bet av en flisa av mina "nya" tänder! Attans! Som tur var är de en väldigt liten bit så de syns knappt!

Vågar jag säga att den busen STANNADE på ett hinder också - eller snarare "smet åt sidan". De var agriahindret (nr 3) som vi låg riktigt bra på i anridningen som han bara vek av! Tokstolle!

"Frisör-skills"

Såhär är det. Om det regnar ute och du inte har råd att gå till frisören för att göra "nån form av förändring". Så tar du helt enkelt fram saxen hemma och gör ett klipp!

 

Såhär blev resultatet:

Helt enkelt för att jag är galen och har en smula tråkigt.


Fasen så roligt!


Lille Ozzie har blivit stor!

Men inte tror han att han är liten för de! Han verkar tro att han fortfarande får plats lite överallt.


Uppdrag: Styra upp!

Vilket passande väder för att underhålla sig med inomhusaktiviteter i form av: Uppdrag: Styr upp vardagen.

Sitter och mejlar runt, skriver och planerar. Krävs en hel kanna kaffe till kan jag meddela...

Var uppe tidigt för att släppa ut hästarna. Tråkigt att vädret lurar en att vara hur soligt och göttigt som helst på morgonen för att timmen efter peka finger och ge oss både blåst och regn.

Hoppas det skiner upp någorlunda fram mot kvällen för vi ska hoppträna ikväll! Är peppad på de då den lille mannen var minst sagt odräglig med dressyrsadeln på igår.


Trimma dressyr

Idag är det dax att trimma dressyr igen! Jag är så sugen på att svettas ordentligt oppe i sadeln!

För dagen blir det mycket övergångar och tempoväxlingar för att hitta en bra kommunikation oss emellan. Imorgon blir det lite mer sidvärtsrörelser och galopparbete.

På Onsdag eller Torsdag tror jag det är hoppträning för Nina som jag tänkte vara med på!


Följ mig!

Var säker på att du inte missar tips och råd genom att följa via bloglovin! Klicka på bilden!


Tips - knip och kläm!

Anna om Tjoho!:
Har du tips mot det ständiga knipandet? Jag hamnar i vissa situationer i ett konstant och ytterst omedvetet knipande - det märks sen genom att jag tycker hästen inte går fram. Måste få det helt ur mitt system...Superbra fråga som säkert många känner igen!


Jag tolkar det som att det är nån del av skänkeln som kniper eller klämmer i det här fallet. Jag hade själv en period där jag spände överskänkeln (låret-knäet) och förstod inte alls varför min häst inte galopperade framåt mot hinderna.


Känn i början av skritten att dina ben verkligen hänger nedåt! Kristian (von krusentierna) förklarade till mig en gång att jag skulle föreställa mig att ta bort hästen under mig - i det fallet ska jag kunna landa på båda fötterna. Dvs, har du skänklarna för tillbakadragna kommer du tippa framåt - har du däremot skänklarna mer trampade framåt så tippar du bakåt.

Skänkeln skall avslappnat hängas rakt ned och mjukt omsluta hästens sidor.

För att komma loss med just överskänkeln kan man i början av passet lyfta upp undersidan av låret och "lägga" tillbaka skänkeln. Känn att du kan ha kvar skänkeln i dess "normala" position utan att spänna. Skulle skänkeln åka fram/tillbaka repeterar du "lyftet".

För att komma i underfund med en avspänd, balanserad sits så är det återigen sitsträning i form av ridning utan stigbyglar. När man jobbar med sitsen i det här fallet så kommer man garanterat förlora nån annan punkt på sitsen - dvs. kommer du i underfund med skänkelns position kommer kanske axlarna vara spända, och när axlarna är tillrättade kanske du spänner dig någon annanstans. Och så är det - rättar man något kommer de ena eller de andra dyka upp men de är bara att träna vidare och framför allt en sak i taget för att automatisera och få kontroll på det!

Tänk på att din sits och kroppskontroll utgör hur hästen under dig arbetar. En spänd ryttare medföljer en spänd häst. Därför är det viktigt att du vid varje problem ser till dig själv som ryttare och kanske skall börja med att "lösgöra" dig själv innan du kräver en lösgjord häst!


Veckans övning: Inlärning av skänkelvikningFick ett mejl från Nadja:

Hejhej!


Jag har en valack som jag precis börjat lära att flytta sidvärts. Då har jag använt ett plank på marken han flyttar från höger till vänster, och tvärtom över.


Finns det någon bra övning där jag kan få honom att träna på skänkelvikning? :)


/Nadja
Vad: Inlärning av skänkelvikning. Det finns många olika sätt vid inlärning av skänkelvikning. Många tycker man ska vända hästen in mot väggen och ta hjälp av denna för att "bromsa" hästen och få den mer att gå åt sidan - medan andra jobbar från backen med spö som "pekpinne" eller ute till skogs för att få framåtbjudningen i sidvärtsrörelsen.

Varför: Praktiskt att kunna flytta hästen åt sidan samtidigt som det är lösgörande och dyker upp som rörelse i LA program. Ryttaren övar på att koordinera sina hjälper.

Hur: Som övning till häst tycker jag man kort och gott kan vända upp vid A/C och rida halvt igenom. Känn att du de första meterna rider rakt fram - här är inte ställningen viktigt eftersom de oftast kommer naturligt (ingen tygelvikning med andra ord) och låt framdelen leda i rörelsen samtidigt som skänkeln ger den sidförande signalen. Oftast vill ju hästarna "leta" sig ut mot väggen/staketet och ta stöd där - vilket gör att hästen gärna vill söka sig mot väggen.

Kräv inte större tvärning mer än att ni känner att ni kommer ut dit du vill med bibehållen framåtbjudning! TÄNK PÅ att ha någon som tittar så inte bakdelen kommer före eller
Trött efter helgen!

Efter en lång, händelserik och rolig kompishelg så är jag helt slut med all rätt!

Hade kvällen i stallet så jag åkte dit till 18 för att mocka, göra påsar och pysslade därefter om hästarna i form av rykt och frisering! Båda njöt som bara den! Dacke var extra pussig mot alla som kom i hans väg - så söt! DD var "damig" och gosade bara på hennes villkor!

Imorgon kommer en ny VECKANS ÖVNING som jag kan avslöja handla om inlärning av en särskild rörelse...
därefter följer lite annat smått och gott. Känns som att "bloggvärlden" vaknat till liv igen och vi skribenter är flitigare än nånsin på att skriva. GÖTT!

För de är roligt att läsa om era vardagliga som händelserika hästliv ute i landet!

Bara för de bjuder jag på en vardaglig bild från gårdagens middag på uteserveringen Plaza!

 

Och en "outfitbild".


Mängder av tävlingar

Sammanställer en mängd av bloggtävlingar jag deltar i nu! Som tidigare är det svårt att "hänga" med i svängarna. Förut var det mer unikt att få lotta ut något - även om priserna är jättefina så är det lätt att missa tävlingar eftersom de "bara är en i mängden".

Därför är jag väldigt öppen för kommentarer om tävlingar - så lottar du ut något - TIPSA MIG!

Klicka på bilderna för att komma till respektive tävling!

 

Johanna Grant

 


 

StallEkeullen

 


 

Showjumper.se

 


 

JumpWithStyle

 


 

Camilla Hästskötare

 


 

LAMIA

 


 

JSjumping

 


 


Bloggen har utvärderats!

Jag blev utvärderad som "Veckans bloggare" av Tess

Såhär blev resultatet:

Jag hade faktiskt inte följt denna blogg innan Eleonor kommenterade förra veckans blogg inlägg, så nu har jag haft den på bloglovin under en veckas tid och jag är possitivt överraskad! Det är ofta välskriva inlägg och hon piggar ofta upp inläggen med bilder, vilket gör inlägget mycket mer intressant enligt mig. Övningarna hon lägger ut i bloggen tycker jag om då det är bra förklarade och hon skriver alltid varför just den övningen är bra. En trevlig blogg som är intressant med tanke på hur ovanligt det är med ridlärare som bloggar, tummen upp!

Grymt roligt! Får se ifall jag får några nya läsare - vore extra roligt om ni säger hej så jag kan kika in på era bloggar!


Tävling i regnet!

Vilken otur man kan ha som tävlingsarrangör och deltagare idag på den lokala hopptävlingen hos Nyckelryttarna!
Jag var där för att stötta Anna och hennes häst Speedy. De skötte sig bra men fick tyvärr ett skitpet i fas 2 i 1.m och i lagklassen 4 fel i fas1. Riktigt synd då de gjorde en fin uppvärmning på hinder.

Alla kunde vridas om likt trasor - regnet ÖSTE under hela tävlingsdagen så stort cred till alla som höll humöret uppe!

Hellre dyngsur än bara sur!Tjoho!

Hej och hopp!

Kul att många kommentarer rullar in, med mycket positiv feedback och nya frågor och förslag till inlägg!

Ikväll ska vi in till staden och sitta på nån uteservering och mysa jag och lite annat folk. Ska bli riktigt mysigt. Imorn blir det tidig morgon då de är tänkt att jag ska åka och heja fram Anna som ska tävla sin Speedy, både individuellt och i lag!

Ha en trevlig kväll!

Underbara ungdomar!

Stor eloge till de fantastiska ungdomarna detta träningsläger som gjort ett kanonjobb under veckan med sina hästar och ponnysar! De har fått mycket träningsridning, hunnit tävla både hoppning och dressyr med urbra resultat hela bunten!

Bara på en termin och under den här veckan har de utvecklats något så enormt allihopa!

Så roligt att få bevittna deras framgångar!

Mvh / Ridläraren a.k.a Stekarn

Uppridning - Halt, hälsning!


VECKANS ÖVNING


Ny kategori på bloggen som jag hoppas blir uppskattat! I kategorin Veckans övning delar jag med mig av mina övningar som jag själv utför eller som jag instruerar mina elever. Upplägget är "lättläst" då jag går efter genomgångsregeln: Vad - varför - hur samt en "skiss".

Vill du ha nån specifik övning för ett särskilt syfte? Hoppning som dressyr. Kommentera eller Mejla: meleonor@live.se


Övning: "Tårtbitarna" (har inte direkt nåt bra namn på övningen)

Vad: En övergångsövning på volt (20 m) som innehåller skritt-trav-galopp. I vilket ordning övergångarna utförs bestämmer ryttaren själv men kan varieras.

Varför: Hästen gymnastiseras -> lösgörs med övergångar och tempoväxlingar, blir reaktionssnabb och lyhörd för hjälperna. Ryttaren får renodla sina hjälper och öva upp sin "kvickhet" och noggrannhet i sin planering.

Hur:
Rid på en 20m volt och känn att du får hästen runt för innerskänkeln och ställd i nacken. Ställ gärna ut koner som markerar övergångar eftersom det är viktigt att du rider övergångarna på samma ställe hela tiden. Rid övergångar i önskad följd.
Vanliga fel:

Hästen tar inte hjälperna.
Renodla den hjälp som inte går igenom ordentligt. Gör halt om hästen inte lyssnar eller förstärk skänkeln med rösten/spö en gång. Bättre att ta igenom ordentligt en gång än att "harva runt" varv efter varv utan att hästen lyssnar.

Hästen flyter ut/faller inåt i volten
. Här måste du bli starkare med innerskänkeln för att kunna forma och hålla kvar hästen på önskat spår. Detsamma gäller ytterhjälperna om hästen tränger utåt. Känn att du själv sitter mitt över hästen så du inte missvisar med hjälp av sitsen. Känn att du kan flytta hästen sidvärts ett par steg för den skänkeln som den tränger mot och gå därefter tillbaka till huvudövningen.


Avslutningshoppning + banskiss

I eftermiddag ska jag och ungdomarna bygga upp hoppbanan inför deras avslutningstävling som jag döpt till: Eda's Grand Prix.

De rider som bedömning A0:A0 (2 faser grund/omhoppning direkt) och jag låg igår och gjorde en banskiss.

Först funderade jag på att göra banan svår och använda doggleggen vi red på i måndags men ångrade mig och gjorde en enklare variant även kallad "huset". Fas 1 består av hinder 1-6 och fas 2 hinder 7-10.

Känns som att de blir roligare för dem att rida en enklare bana och kunna få en bra ridkänsla som avslutning än att de ska bli svårt och kanske riskera att 2 av 13 elever är nöjda.

Det bästa med "huset" är att de går att variera vägar och linjer fram och tillbaka. Men min bana för dagen ser ut såhär:


Tanken är att sista hindret from 70 cm ska vara en trippelbarr.


Ännu mer grattis!

Till Sara som nu är delfodervärd på en ponny 3 dagar i veckan!
Ni hittar Saras blogg under fliken: Mitt jobb som ridllärare --> Elevbloggar


Bild från Saras praktikperiod hos mig. Träning på DD.


07.35

Tidigt i morse kände jag mig riktigt mör i kroppen (gårdens ridpass) och började ställa mig in på att "bara" fodra och mocka på morgonen.

Men jag vill ICKE vara den lata ridläraren, så Dacke fick frukost samtidigt som jag borstade och sadlade opp så tog vi oss en trivsam tur på morgonen. Gud så härligt när daggen fortfarande ligger kvar och alla morgonpigga djur är vakna.

Tycker hans öga blev så vackert på den här bilden - alldeles klotrunt och djup! Dacke har en fallenhet för att alltid se "crazy" ut men här ser han mer (tycker jag) lugn ut i blicken.


Tiden springer iväääääg!

Hejhej!

Som jag skrivit har mitt internet kollappsat lite granna men nu tänkte jag komma igen med en hel drös av inlägg!
Här i "stan" har det varit den årliga marknaden så igår tog jag och mina vänner en middag på pizzerian och sedan en sväng och kikade på allt "skit" som säljs.

Idag har jag ridit Dacke 1 timme i värmen!

Jag hade en plan för galoppen och det var att rida honom riktigt RAK och försöka komma loss från handen för att hitta ett mjukt stöd. Men för dagen var han tyvärr riktigt motsträvig och stark så min plan höll inte. Jag fick gå tillbaka till "basic" med mycket övergångar.

Kunde till slut göra halt-galopp-halt någorlunda. Avslutade med att skutta över en bock och sedan en serie på 3 hinder med 1 galoppsprång emellan. De tyckte han var roligt! Ska försöka lägga upp en veckoplanering för hans träning inför nästa vecka - ska bli skönt att få lite mer rutin på ridningen igen!

Jag & Stina
SLUT MED FLAGGAN I TOPP!

Stort grattis till min kära vän och ryttarkollega Stina och "hennes" Olaf som för dagen VANN båda sina klasser!

Sorgligt nog var det även deras sista start tillsammans då Stina lämnar Östergötland för Skåne (Hippologen) och därmed får Olaf stå till tjänst för sin nya medryttarinna. Ett perfekt avslut med andra ord för deras karriär ihop!


Driftstörningar

Har under hela dagen haft problem med uppkopplingen vilket gör mig tokig!
Nu har de löst sig men kl 23.55 orkar jag inte lägga ner tid på att skriva om min dag.

Återkommer imorgon!

Kramar!"Lata ridläraren"

Jag brukar skoja med mina elever om att jag ibland ändrar kostym till "arga ridläraren" när jag "skäller" och gapar lite mer än vanligt på dem. Idag tror jag att jag vart mera snäll som lät dem rida utan skor på fötterna och lät de rida bra, stimulerande övningar som gav fint resultat (och bra sitsar!).

Jag själv däremot satt på vägen hem, trots hög musik blev jag sömnigare och hungrigare för varje kilometer... Därför beslutade jag mig för att bli lata ridläraren idag och låta hästarna vara. DOCK är jag riktigt sugen på ett svettigt dressyrpass med Dacke!

Kan ibland inte sluta titta på dessa bilder och tänka tillbaks på hur han var för snart 1 år sedan.


Olaga hot!

Har fått hotfulla kommentarer efter mina dressyrträningar i afton. Eleverna sparkade av sig skorna och påstod att de var super gött att rida så! Jag vet inte, jag kan knappt rida utan chaps eftersom jag inte får nått vidare bra stöd utan - varpå de kontrande med att jag borde prova!

Den här kommentaren rullade nyss in:

DU SKA RIDA BARBACKA UTAN SKOR, ANNARS VILL DU INTE VETA VAD SOM HÄNDER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!heheh

Det är Emma som är boven i dramat och jag anar att en viss Ylva sitter bakom också! ;)


Jag föredrar skor och chaps på fötterna!

Gårdagens Dacke

Glömde helt av att berätta om passet på Dacke igår! MAKALÖST!

Dacke har alltså vilat en vecka i sträck nu. Dels för att jag haft mycket på ridlägrena, dels för att jag inte haft nån tävling inplanerad framöver, och för att han dessutom vart riktigt ridbar och förtjänade lite semester.

Den semestern gjorde verkligen susen. Från att ha varit lite trött och loj så kunde jag bara ta tygeln och trava på framåt! Vilken bjudning han hade och väl balanserat. Galoppen var lite svår särskilt i höger varv nu men de är bara komma igen med de - syftet var bara att "känna" på honom - oj vad roligt de var att rida!

Ska försöka lägga mina ridpass antingen tidigt på morgon eller sen kväll då de är lite svalare då de var mördarvarmt igår. Då orkar varken jag eller Dacke prestera i 45 min. Ska kika om de finns nån tävling inom en snar framtid vi kan anmäla oss på.

3 bilder från tidigare dressyrpass.


Sits&Balans

Sitter och "syr" ihop dagens pass som betstår av barbacka vilket i sin tur leder direkt in på sits&balans träning.

Bara för den sakens skull ska eleverna inte bara få sitta och "åka häst" och tänka på att sträcka på sig - utan jag har planerat ett par övningar som ska leda till lösgjorda hästar = lätta hästar att sitta på. De krävs också att ryttarna är koncentrerade på sin kroppshållning som leder till inverkan och avspändhet.

Ikväll lägger jag upp exakta övningen och berättar mina tankar kring den!

Nu på förmiddagen har jag ringt lite samtal och fixat lite, betalat ett par räkningar som legat på hög och nu är de tänkt att jag ska hinna ut i solen och promenera.

Beroende på hur dagen fortsätter ska jag hinna med en sväng på hästarna och DD ska få extra mycket ompyssling! Här är en av mina favoritbilder på henne och mig!
Träningsveckan: Hoppträning 1#

Igår körde träningsveckan igång för tjejerna som har möjligheten att hyra en ponny från vår ridskola och ha som sin egen utöver ridskoleverksamheten.

Dagens huvudövning var att rida på "doglegg" och hitta en bra rytm mellan hinder och själva kunna vara reaktionssnabba mellan hinder då hinderna kommer fort inpå varann. Vi hade först en liten samling där vi pratade om "fel" avsprångspunkt - ni brukar väl själva tänka: "Nej nu kom jag fel på hindret". Men faktum är att de inte behöver vara så fel så länge man själv kan rida och understödja hästen till den avsprångspunkt man får.

Enkelt sätt: Kommer man för nära är det ryttarens plikt att sitta upp lite extra och hålla om med skänkeln. Kommer man lite stort på ett hinder måste man vara följsam och ge hästen den eftergift som krävs för att hästen ska övervinna hindret, och självklart understödja med skänkeln!

För att eleverna skulle känna på galoppen fick de börja med att jobba över 3 galoppbommar med 13m mellan varje och kunna rida på samma språng mellan dessa bommar och variera mellan 4-4 och 5-5 exempelvis. Tyvärr är ridbanan lite trång så de blir lite kort in och kort ut på sina ställen, man hade önskat 10 meter till.Därefter fick de hoppa fram och då hoppades det fram på hinder nr 3 först ett par gånger så både ryttare och elever får "se" hindret. Därefter hoppas hinder nr 1-3 på båge för att hitta grundgaloppen och känna på vägen från 1-3. Sen läggs hinder nr 2 till som är en paralleloxer för att linjen ska kunna hoppas från båda håll.

Alla elever fixade övningen bra även om de ibland kunde gå lite fort mot sista hindret och nån häst ville bryta ut så kunde de rida effektivt emellan och få bra språng! En elev önskade få hoppa trippelbarr så vi byggde upp en på andra långsidan så de fick hoppa över den som avslutning.

Jag hade 17.5 mellan hinder och då räknar jag på båge - beroende på hur man tar ut bågen kan man variera språng mellan även här.

Denna övning är ingen lätt match då doglegg inte kommer förrns i de högre klasserna! Så båda grupperna var riktigt duktiga! Vill man lägga de på en lättare nivå kan man använda bommar/cavalleti!

Augusti!

Tiden går så fort! Jag är iallafall glad att veckan ska bjuda på strålande sol!

Igår jobbade jag på Biltema från 17-24 på natten. Det var inventering som gällde för de stora varuhuset - vilket innebär att du ska räkna varor och skriva detta på lappar, så kommer en annan och scannar in detta i en dosa. Detta gör man vanligtvis 1 gång per år för att rapportera statistik m.m.

Ungefär såhär dum i skallen blir man av att räknat i 7 timmar i sträck!Jag har inventerat en hel del sen jag var liten så jag tycker jag skötte min "vana" syssla galant!

Vi fick ingå i olika team, för olika avdelningar med en teamledare som skötte scanningen. Jag hamnade bland "bra" hyllor, bl.a. fritid vilket var roliga varor o plocka. Ni kan ju tänka er att hamna vid byggavdelningen och räkna SKRUVAR och MUTTRAR! 

Tyvärr fick vår teamledare komma och "skälla" på oss då många inte vart observanta på artikel nr (man måste ju se till att man inte räknar in fel varor som är på fel plats vilket de oftast kan va).
Dock tog jag inte till mig kritiken då jag visste att jag var noggrann och la rätt vara på rätt plats och räknade ordentligt - vilket jag också fick cred för av teamledaren! Strax efter 24 fick jag släppas iväg fast de inte var helt klart, men jag hade räknat bra många hyllor och varor.

Hemma slocknade jag i sängen fortare än jag hann lägga huvudet på kudden och vaknade inte förrns 11!
Nu har jag hunnit med en frukost, städat ordning och kollat schemat.

Kl 18 ska jag ha 2 hoppträningar för eleverna på Eda som hyr hästarna - det är alltså träningsläger denna vecka vilket ska bli urroligt. Jag kommer ha huvudansvaret för hoppningen mestadels men nån dressyr kommer vi säkert lägga in också. Eleverna ska iväg och tävla onsdag kväll så idag ligger fokus på rytm/balans och anridning och imorn ska de hoppa bana.

Jag kan lägga ut mina banskisser och hur jag hanterar svårigheterna i övningen. Men jag vet ju med mig att elever och hästar är urduktiga så de ska bli en fröjd att hålla träningarna.

Först ska jag iväg och hinna ta hand om mina hästar som fått vara lediga en hel vecka. Jag såg i Dackes ögon igår att de lyste av iver att komma igång igen - jäklar vad han kan va pigg idag tror jag!

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus