Tips - knip och kläm!

Anna om Tjoho!:
Har du tips mot det ständiga knipandet? Jag hamnar i vissa situationer i ett konstant och ytterst omedvetet knipande - det märks sen genom att jag tycker hästen inte går fram. Måste få det helt ur mitt system...



Superbra fråga som säkert många känner igen!


Jag tolkar det som att det är nån del av skänkeln som kniper eller klämmer i det här fallet. Jag hade själv en period där jag spände överskänkeln (låret-knäet) och förstod inte alls varför min häst inte galopperade framåt mot hinderna.


Känn i början av skritten att dina ben verkligen hänger nedåt! Kristian (von krusentierna) förklarade till mig en gång att jag skulle föreställa mig att ta bort hästen under mig - i det fallet ska jag kunna landa på båda fötterna. Dvs, har du skänklarna för tillbakadragna kommer du tippa framåt - har du däremot skänklarna mer trampade framåt så tippar du bakåt.

Skänkeln skall avslappnat hängas rakt ned och mjukt omsluta hästens sidor.

För att komma loss med just överskänkeln kan man i början av passet lyfta upp undersidan av låret och "lägga" tillbaka skänkeln. Känn att du kan ha kvar skänkeln i dess "normala" position utan att spänna. Skulle skänkeln åka fram/tillbaka repeterar du "lyftet".

För att komma i underfund med en avspänd, balanserad sits så är det återigen sitsträning i form av ridning utan stigbyglar. När man jobbar med sitsen i det här fallet så kommer man garanterat förlora nån annan punkt på sitsen - dvs. kommer du i underfund med skänkelns position kommer kanske axlarna vara spända, och när axlarna är tillrättade kanske du spänner dig någon annanstans. Och så är det - rättar man något kommer de ena eller de andra dyka upp men de är bara att träna vidare och framför allt en sak i taget för att automatisera och få kontroll på det!

Tänk på att din sits och kroppskontroll utgör hur hästen under dig arbetar. En spänd ryttare medföljer en spänd häst. Därför är det viktigt att du vid varje problem ser till dig själv som ryttare och kanske skall börja med att "lösgöra" dig själv innan du kräver en lösgjord häst!


Kommentarer
Postat av: Linda

Ja, tänk vad skönt det skulle vara att inte behöva oroa sig över pengar! Får se hur mycket hjälp dom behöver, men vi skulle ju också ses! ;)

2011-08-08 @ 11:38:18 / URL: http://lindabj.blogg.se/
Postat av: Elin - en hästblogg med en otrolig sköthäst

Har jag sagt att du är grym?

Älskar dina tips och allt :D

2011-08-08 @ 12:35:59 / URL: http://lizzylover.blogg.se/
Postat av: ylva

sv: haha ingen risk jag håller mig nog till Boris när det gäller ridning ;) o det är rätt stor skillnad i utseende och temperament på de där och melinda hehe :P

2011-08-08 @ 12:57:05 / URL: http://ylvaaek.blogg.se/
Postat av: Camilla

Åh vad jag blir träningssugen nu! Sitsträning är bland det roligaste jag vet! :D

2011-08-08 @ 13:27:29 / URL: http://camillahastskotare.blogg.se/
Postat av: Madde

Hej Elli! Gillar din bloggdesign!! Undrar hur man får till sånna där flikar upptill? Där det står om träning, mina hästar osv??

2011-08-08 @ 19:49:04 / URL: http://smryttarna.webblogg.se/
Postat av: Anna

Är det ödets ironi att jag köpte min häst från Ågsta? Kristians gård...

Precis så är det, det är överskänkeln jag börjar knippa med, sen när jag ska skänkla hamnar jag ur balans och så blir det knip även med underskänkeln på något konstigt vis och det yttrar sig särskilt i galoppen. Mitt krux är att jag är grym på att rida utan stigbyglar, men har mkt svårare att rida med -det är bara då jag spänner mig. Jag undrar fortfarande varför man måste tävla med stigbyglar.

2011-08-09 @ 22:31:58 / URL: http://www.equipage.se/annas-blogg

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus