Veckans övning: Inlärning av skänkelvikning



Fick ett mejl från Nadja:

Hejhej!


Jag har en valack som jag precis börjat lära att flytta sidvärts. Då har jag använt ett plank på marken han flyttar från höger till vänster, och tvärtom över.


Finns det någon bra övning där jag kan få honom att träna på skänkelvikning? :)


/Nadja




Vad: Inlärning av skänkelvikning. Det finns många olika sätt vid inlärning av skänkelvikning. Många tycker man ska vända hästen in mot väggen och ta hjälp av denna för att "bromsa" hästen och få den mer att gå åt sidan - medan andra jobbar från backen med spö som "pekpinne" eller ute till skogs för att få framåtbjudningen i sidvärtsrörelsen.

Varför: Praktiskt att kunna flytta hästen åt sidan samtidigt som det är lösgörande och dyker upp som rörelse i LA program. Ryttaren övar på att koordinera sina hjälper.

Hur: Som övning till häst tycker jag man kort och gott kan vända upp vid A/C och rida halvt igenom. Känn att du de första meterna rider rakt fram - här är inte ställningen viktigt eftersom de oftast kommer naturligt (ingen tygelvikning med andra ord) och låt framdelen leda i rörelsen samtidigt som skänkeln ger den sidförande signalen. Oftast vill ju hästarna "leta" sig ut mot väggen/staketet och ta stöd där - vilket gör att hästen gärna vill söka sig mot väggen.

Kräv inte större tvärning mer än att ni känner att ni kommer ut dit du vill med bibehållen framåtbjudning! TÄNK PÅ att ha någon som tittar så inte bakdelen kommer före eller




Kommentarer
Postat av: sonntags, en hästblogg

bra blogg :)

2011-08-08 @ 12:39:42 / URL: http://sonntags.blogg.se/
Postat av: Nadja

Ska prova lite idag, tar nog med ett dressyrspö så jag kan peta på ruman så den verkligen hänger med, han brukar vilja fuska ;)

2011-08-08 @ 16:06:50 / URL: http://nadjaeriksson.bloggplatsen.se
Postat av: Sandra

Vilka bra tips du har, verkligen super blogg :).

2011-08-08 @ 20:47:43 / URL: http://goldponnyn.blogg.se/
Postat av: Anna

Till mina elever gillar jag övningen där man låter hästen gå med huvudet mot väggen, just för att hästen själv ska bromsa upp, och så att man som ryttare inte behöver bromsa den med handen. Att sedan i det läget använda ledande innertygel och vikthjälp samt skänkel och ev spö för att få den att kliva undan. Jag upplever att om man rider en (kort) diagonal kan det lätt bli att hästen bara rinner iväg åt sidan, alt. inte tvärar alls. Speciellt på ridskolan då hästarna är lite för bekväma för att tvära om inte eleven vet hur man ska göra...



SV: Tråkigt med det som hänt din häst tidigare. Skönt att han har fått komma till ett bra hem!

2011-08-09 @ 13:22:34 / URL: http://salentein.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus