Kort & Gott om: Lättridning

Många "vana" ryttare tar lättridningen för givet och kanske inte alls är medveten om hur mycket ens lättriding påverkar hästen. Här följer lite "fakta" om lättridningens syfte m.m.




Att "rida lätt" kan påverka hästen bra mycket mer än många tror. Små ändringar i balans, takt, storlek på rörelse, kan man förändra hästen på många sätt och antingen hjälpa eller försvåra för den. Att man rör sig upp och ned i takt med hästen behöver inte betyda att de blir lättare för hästen --> fel utförd kan hästen bli onödigt belastad.


Vid lättridning belastar man hästen oliksidigt.
Ryttaren "väger" ju olika mycket på väg upp ur sadeln och på väg ned i sadeln. För att jämna ut denna snedbelastning under hästens livstid, skall man variera sittbenet, så att man ibland sitter ned när hästen har höger framben i marken, och ibland sitter ned när hästen har vänster framben i marken.


Lättridningen kan indelas i 4 olika faser:


  1. den resande
  2. den stående
  3. den sättande
  4. den sittande

Stående fas


1. Den resande:
De vanligaste felet man gör som "ny" är att man reser sig alldeles för högt = tappar balansen. De är bättre att vara kvar nära sadeln så benen inte rätas ut helt.

2. Den stående: Här skall ryttaren bli just stående en liten stund. Tänk på att verkligen hitta balansen och jämnvikten för att inte tappa balansen och bli "rörig" i luften. Det handlar visserligen om en mycket kort stund men hästar är känsliga djur de vet vi och lättridningen är en upprepande situation så det gäller att hitta sin självbärighet för att sätta hästen i balans.

3. Den sättande: Här är det viktigt att ryttaren själv sätter sig ned i den takt som hon vill --> alltså inte tappar balans och "dunsar" ner i sadeln. Tanken är att lättridningen ska skona hästens rygg och den blir inte så värst skonsam av ryttare som "dunsar opp och ned".  Att dunsa och skumpa är för mig 2 helt olika saker. Att skumpa i takten är OKEJ.

4. Den sittande: På samma sätt som att vi skall bli stående en stund, skall vi bli sittande en stund, och känna hur hästen gungar till när det yttre frambenet sätts ned i marken. Här skall vi vara kvar i balans så vi kan påbörja den resande fasen igen. I lättridningen tycker många att det är lättare att inverka vid den sittande fasen vilket jag kan hålla med om - dock bör man lära sig att man ska kunna påverka hästen lika mycket stående som sittandes!



Knep för inlärning av lättridning:


Rida lätt över 3 steg. Dvs att du rubbar den vanliga två-takten och står upp i 2 steg sitter 1 osv. Tänk på att inte komma ned för djupt i sadeln i lättridningen då de är svårt att "ta sig upp igen". Vanligt är att många väljer att sitta 2 steg i stället för 1. Räkna högt för att få in rytmen!

Genom sin lättridning kan man:

Påverka hästens takt och tempo! Att rida lätt långsamt kan få hästen att sätta sig in i din rytm - det ska alltså inte vara tvärtom att hästen styr din takt!

Skona hästen från ryggen dvs uppvärmning i trav bör alltid börja med lättridning för att hästen ska få värma upp ryggen - DETTA gäller även mina elever vid barbackaridning!!!



Kommentarer
Postat av: patricia

svar: aah jag har sett dom, men tycker mountain horse är snyggare med märket bak :)

2011-08-11 @ 14:24:43 / URL: http://ponnynceline.blogg.se/
Postat av: Elin - en hästblogg med en otrolig sköthäst

Vad jag är glad att jag hittat din blogg! Man lär sig så mycket, det här var riktig intressant läsning :D

2011-08-11 @ 16:43:42 / URL: http://lizzylover.blogg.se/
Postat av: Sandra

Vad bra att du tog upp detta :).

Har ju varit så oklart nu om lättridning är bra eller ej med tanke på hippsons artikel om de.

2011-08-11 @ 18:29:54 / URL: http://goldponnyn.blogg.se/
Postat av: Marie

Jag har inte gett upp än tror på att man kan bli söt.... :) ;)

Bra du skriver om lättridning!

2011-08-11 @ 19:39:44 / URL: http://stall.brannebo.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus