Terränghoppning - VIDEOS!

Här nedan följer 2 videoklipp på mig och Dacke från idag! Film nr 2 är filmad åt fel håll - dessutom får Stinas häst tuppjuck och ja...ni ser ju vad som händer! Helt klart sevärd!

Anledningen till att jag använder videofyMe är för att Youtube strular och vill inte ladda upp filmer. Så fort de fungerar kommer jag välja att använda de kontot som vanligt då jag ogillar reklamen. Men jag hoppas ni tar er tid och kikar ändå! :)


Upphopp!Nerhopp + liten stock!

Hoppat TERRÄNG!

Ni har läst helt rätt! Jag har hoppat ett par språng över terränghinder med Dacke idag!!! Helt okomplicerat! Nu är det så att Dacke gått terräng förr så jag visste med mig att de inte skulle vara något konstigt.

Dessutom för dagen hade jag sällskap av Stina och hennes häst Olle. Som jag märkt tidigare fungerar Dacke mycket bättre i större grupp eller i sällskap av nån häst - både ute och på banan.

Stina tävlar fälltävlan på sin andra häst Elwood.

I vilket fall så började vi skritta ner för nerhoppet, som (tyvärr) var torrt på vatten. Sedan travhoppade vi både opp och ner och Dacke var så snäll! Han frustade och galopperade helt lugnt efter!

Tror att han behöver komma ifrån banhoppningen och den "stress" som uppkommer framför och mellan hinder, och bara få ha kul! Så om han håller sig hostfri nu (hostade inget under passet) så ska här trimmas dressyr och sen rida på fältet igen på Lördag eller Söndag! Jag behöver fortfarande få honom kvickare (särskilt tillbaka för handen) från galopp till trav.

Nöjd häst och ryttare!

Som vanligt gör bilderna honom inte helt rättvis. Ser ut som en ponny!


GRYMT väder!

Hoppas ni har samma goa värme som vi i Östergötland! Har vart ute och gått i 1timme runt i Skänninge. Urskönt!

Nu ska jag ner och köpa mig en iskall glass och lite "frukost" till imorn. Resten av veckan ska jag bo borta i och med att jag ska jobba..! Givetvis hos Sissi..!Åker till stallet sen och glassar vidare i solen. Ikväll ska jag och DD som sagt på "äventyr".

Presentation: Drusilla's Delight

Drusilla's Delight (31) e. Eighty Eight keys u. Drusilla ue. Daktyl

Född 14 Juni 1994. SWB. Mörkbrun.

"DD" är född och "uppvuxen" i Skåne av Annica Christensson. Som 5åring gick hon Breeders i fälltävlan med Lars Christensson och blev 2.a! Hon har även varit skånsk mästare. DD såldes vidare till en familj med ambitioner att fortsätta med fälltävlan. Sommaren 2008 reds DD på SM i Strömsholm med ryttaren Fanny Nersing och slutade som 3.a!

Därefter kom DD till Sissi&Nina Lilja som tillfällig "praktikanthäst" under försäljning. Jag provred henne första gången i början av November tror jag och ville gärna återkomma för att provhoppa. Efter hoppningen var intresset ett faktum och den 21 november skrev vi kontrakt! DD var min! Det var först DÅ jag förstod vilken meriterad, fantastisk häst jag köpt!

Jag har allt att tacka DD för då hon visade vägen för mig under utbildningen på Vreta. Hon har varit mig trogen och följt med mig över hela Sverige för längre praktikperioder. Under årens lopp har vi tävlat upp till 1.10 hoppning och LA dressyr med vinster och placeringar.

DD är utan tvekan Sveriges snällaste och fantastiska häst! Hon har gjort rätta för sig och spridit mycket glädje och lärdom. DD kommer att finnas hos mig tills vi en vacker dag skiljs åt.

 


Zzzzzz

Såhär roligt var det att titta på Diplomering. Zzz.


Stackars Dacke..!Dacke hostar tydligen väldigt mycket, de skrev Stina i sms tidigt imorse.
Som tur är så träffar jag en veterinär idag så jag kan fråga henne lite hur jag ska göra.

Hostan kan ju ha utvecklats av olika faktorer, bl.a. genom strö och stråfodret. Dacke har ju stått på halm förut, visserligen bytte vi nyligen hösilage mot hö, men jag har vart noga med att blöta det innan fodring. Sopar gör jag inte när hästarna är inne, vilket jag måste meddela övriga.

Hoppas det går över snart. Vill ju passa på att träna nu när jag har tid!Nya äventyr för DD's del


Den här bilden togs igår efter vår barbacka tur! Världens bästa DD!

Just nu är något aktuellt med DD. Tyvärr också hemlighetsstämplat tills vidare! Gissningar är dock välkomna! ;) :)

Åker o känner på spänningen

Ska strax åka till Vreta där Diplomeringen pågår för den KY klass som är året efter oss! Jag och Anna vill känna lite på spänningen!

Diplomeringen började precis som vår i Söndagskväll med skrivning, Ridning igår och idag på schemat står undervisning! Hade vart kul att se ridningen eftersom den är mest utslagsgivande.

Minns själv under de här dagarna att man åt ganska dåligt, försökte fokusera på delmomenten var för sig och inte låta sig stressas av andra. Många var faktiskt inte mentalt starka utan var lite för PÅ och ville diskutera alla avslutande moment hela tiden - sånt gör mig tokig! Så de var faktiskt jag och Anna som gick undan för oss själva och förberedde oss i lugn och ro!

"Nivåtest" på läktaren sitter dagens aspiranter som diplomeras!

Bild från "nivåtest" på Vreta, strax innan diplomering. Här red jag bland den bästa rundan nånsin på DD!Jag tror jag har berättat lite om hur en diplomering går till men kanske inte givit min version av hur det var när jag gjorde den? Kanske kommer ett sånt inlägg?

Fick tyvärr ett tråkigt sms imorse från Stina. Dacke hostar, mycket! Får åka o se hur de är med den lille gubben sen.

/ Eleonor

Dagens FAILbild!

Hur liten ser inte Dacke ut på den här bilden? Kategori C månne!?!

Det är Stina som lyckades fota från sin stora häst Hälge ner på oss lite mindre. Men Dacke mäter faktiskt 160 i mankhöjd!!!


Bra start på veckan!

Hurra för en bra start på veckan!

Efter den "hemliga intervjun" åkte jag till stallet för att plocka in hästarna. I väntan på att Stina och Emelie skulle dyka opp så borstade jag DD och klippte av hennes långa man! Fick sån ångest när jag läste Systrarna Elfstrands blogg igår om att deras häst såg förj*vlig ut - medan bilden jag såg var en häst med alldeles lagom lång man! Haha!

När manen var väck så tränsade jag henne och vi tog en barbackatur i den varma solen! Mysigt tyckte vi båda!

När jag kom tillbaks till stallet hade mina stallkamrater Stina och Emelie anländt och var i full sjå med att sadla opp sina hästar! Dax för häst nr 2 och dressyr stod på programet! Nu hade vädret växlat om från storm till vindstilla och supervarmt! Så vi red på den fina dressyrbanan idag!

Dacke hostade först ganska mycket och jag var på väg att ge upp. Men så fortsatte jag ridpasset och han jobbade på fint! Idag galopperade vi också, lite mer koncentrerat i höger galopp och i vänster så försökte jag bara lossa utan att bli stark, vilket är riktigt svårt.

För dagen jätte fin på rakt spår, så hädanefter får försöka galoppera ruter ess med honom. Skulle avsluta med halvt igenom i förvänd men den rackaren gjorde byten i båda varv (utan att få tokspel efter) duktig kille!

 

Tillåt mig presentera Dackes nya flamma! Drömmis! Ryttaren och ägaren heter Emelie och flyttade till vårt stall i Söndags! Oj, oj, oj så kär Dacke är då han och Drömmis står mitt emot varann! Riktigt mallig är han i hagen över henne också - de förstår man väl?

Hastigheten hem var betydligt lugnare än 70..!

Imorgon fortsätter de hända en massa andra roligheter som jag tyvärr inte får avslöja något om ÄN! Ni får hålla ut! :) Räkna med en riktig aktiv bloggvecka iallafall!


Hur arbetar en ridlärare? Del 2

Lätt att stå i ett hörn och ropa vad som är bra och vad som skall förbättras hos ekipaget eller ekipagen på banan? Nja, det finns en hel del "regler" och knep som ridlärare använder sig av som man kanske inte tänker på som elev.
Därför tänkte jag berätta som en liten följetong hur en ridlärare arbetar. Från förberedelse till lektion!
HÄR hittar du del1


Att ha en genomgång för eleverna är viktigt för att de ska få en förståelse för övningens syfte, hur hästen ska röra sig, kanske gå igenom några vanliga fel och givetvis hur man utför (hjälperna) övningen/rörelsen.

Viktigt här är att kontrollera att de har förstått.
Många känner väl igen sig i att man nästan "stänger av" och struntar i att lyssna för att det är tråkigt att stå still - man vill ju rida!?! Men genom att veta vad-varför-hur kan de också med all sannorlikhet bli lättare att genomföra övningen!

KY08 uppställda och redo!Vad-Varför-Hur är en bra följeordning för en ridlärare att gå igenom. Dels för att de inte ska bli rörigt under genomgången och för att vara säker på att man säger de man vill få sagt!
Precis som sagt räknas här också in repetition och genomgång av övningen (ridläraren går/visar).

Beroende på utbildningsnivå kan man variera HUR mycket fakta man vill ta. Ju mindre elever desto svårare är det att komma ihåg och hålla reda på allt.


Om vi har ämnet skänkelvikning så kan det alltså se ut som följande:


Vad: Skänkelvikning är en lösgörande rörelse där hästen ska röra sig sidvärts genom att med sitt inre benpar trampa framför och förbi de yttre. Hästen skall vara rak i kroppen och ställd i nacken ifrån rörelseriktningen.

Varför:
Gynnar hästens lösgjordhet, lydnad för de samsidiga hjälperna samt att eleven får tänka på att koordinera sina hjälper

Hur:
Inre skänkeln för hästen sidvärts genom tryck vid eller omedelbart bakom sadelgjorden beroende på hur mycket påverkan hästen behöver.
Yttre skänkeln verkar framåtdrivande och hindrar hästen från att förböja sig, tvära eller fly från den sidförande skänkeln. Båda skänklarna håller hästen framme.
Inre tygeln ställer hästen medan den yttre leder hästen och hindrar förböjelse i halsen.
Tänk på att det är SKÄNKELvikning, hästen ska röra sig undan skänkeln inte för handen.

Avancera: Berätta när skänkelvikning dyker upp i dressyrprogramen (= svårighetsgrad) vad domaren tittar på ex. Berätta om vanliga fel man ser i skänkelvikningar.

Efter detta frågar du eleverna om samtliga punkter och kollar ifall nån har övriga frågor. Därefter går du igenom övningen. Viktigt att använda ordet: Finns det frågor på detta? Istället för att säga: Är det NÅN som INTE har förstått? Det kan få eleven att känna sig "dum" inför andra och inte vågar fråga. Uppmuntra till frågor.Du som ridlärare:

Uppställning: Ställ hellre upp eleverna än att låta de skritta runt på fyrkanten eller volt. Detta för att se till att alla hör och lyssnar ordentligt. Dessutom måste du också stå rätt för att inte ge ett "nervöst" intryck. Båda fötterna på backen och inga händer i fickorna. Använd kroppspråket! Ibland kan det vara till fördel att ta in nån av eleverna för att peka på sitsen ex.

Tala tydligt
och i ett lugnt tempo! Pratar du för fort är de jättesvårt att hänga med. Ta gärna en kort andningspaus emellanåt.

Var förberedd: Dvs påläst! Ska du ha en genomgång på en särskild övning/rörelse så måste du kunna redovisa detta till punkt och pricka.
Det kan hända att eleverna frågar. Kan du inte svara där och då säg aldrig: "Jag vet inte". Då kan respekten minskas. Säg hellre: "Det kan jag kolla upp så går vi igenom det tillsammans nästa vecka". <- (skriv en påminnelse i anteckningarna så detta inte glöms bort.)


Nu kör vi!

Nu åker vi på intervju!
Önska mig lycka till!


Efter de ska jag till stallet och rida hästarna!
Hörs ikväll!


Inbjudan

Jag har fått en inbjudan till studentmottagning hos Malin! Ska bli jätteroligt att få fira henne. Själv tog jag studenten 2008... känns rätt länge sen!


Hur arbetar en ridlärare? Del 1

Lätt att stå i ett hörn och ropa vad som är bra och vad som skall förbättras hos ekipaget eller ekipagen på banan? Nja, det finns en hel del "regler" och knep som ridlärare använder sig av som man kanske inte tänker på som elev.
Därför tänkte jag berätta som en liten följetong hur en ridlärare arbetar. Från förberedelse till lektion!

Litteratur: Självklart behöver en utbildad ridlärare också ha material där man snabbt kan "uppdatera" sig om allt möjligt. Ju längre man jobbat desto lättare är de att ha kvar allt i "minnesbanken". Men ALLA utbildade går fortbildnings kurser för att lära och diskutera och utvecklas inom ridning och undervisning m.m.

Bra "måste ha" böcker (har även boken anvisningar för ridlektion)

Förberedelse: Det bör finnas en terminsplanering för alla grupper där man ser en röd tråd i utbildningen vare sig utbildningsnivå. Vissa har som "standard" att följa märkes nivåerna. Planeringen skall vara en översikt för eleverna så de kan lägga upp ett mål (tillsammans med instruktören) inför terminens slut. Jag personligen tycker det är viktigt att iallafall äldre, rutinerade elever får vara delaktiga i planeringen och gärna komma med förslag vad de vill ha mer av. Men de är alltid ridläraren som har den slutgiltiga bestämmandet.

Inför lektionen: Vare sig du har det på papper eller i huvudet så bör det finnas ett PM inför varje lektion. PM står för:  Promemoria, latin ”för minnet”, är ett kortfattat dokument som utgör minnesanteckningar eller en redogörelse för ett avgränsat ämne.

Först skriver du datumet för övningen - detta kan sparas och kan vara bra att gå tillbaka för att se hur du arbetade med eleverna, kanske skriva en kort anteckning om hur de gick för gruppen i helhet. Dagens ämne för lektionen.

Mål är viktigt för att du ska veta vad du vill få ut av undervisningen! Påpeka gärna detta för eleverna så de också fokuserar på att analysera sin ridning, vad som var bra och vad som kan förbättras! Detta kan tas upp och diskuteras vid de avslutande "feedbacket".

 

Desponera tiden över hela ridpasset och vad som känns realistiskt. Samma övning bör inte hållas på allt för länge för hästarnas skull -> hållbarhet och antal lektionstimmar samt ryttarnas koncentration. Lägg in en skrittpaus eller kanske någon galopp på volt däremellan övning 1/2. Beroende på dagsformen och hur det gå kan detta givetvis varieras. Men det är alltid viktigt att hålla tidsramen!

Längst bör det finnas plats för egna anteckningar och där det finns en skiss på övningen. Särskilt bra ifall det är hoppning då kanske en del avstånd bör skrivas upp.

Frågor? Ge gärna konstruktiv kritik till inlägget genom en kommentar!

I nästa inlägg har vi genomgång på hur man BÖR ha en genomgång med en grupp! Detta inlägg läggs till i kategorin: Tips från Coachen (Fliken: tips&råd)

 


HÄR har ni en FÖREBILD!

Har ni följt Mästarnas mästare på SVT?

Idag avgjordes finalen bland de 3 sista kanditarerna, och de var inte mer än rätt att Ingemar Stenmark skulle vinna, då han deltävling efter deltävling (29st allt som allt) vunnit eller som "sämst" kommit 2.a.

Här kan vi snacka styrka. Då inte bara fysiskt. Utan även mentalt stark, och väl förberedd inför varje prövning - vad de än varit för utmaning som väntat. Men till de allra  bästa. Han är fortfarande så underbart ödmjuk!

Något att ta till sig. Särskilt alla ryttare och hästmänniskor.


Aktuellt i veckan

Veckan som kommer ser ut som följande med risk för ändringar!

Måndag: Morgonfodring/utsläpp i stallet. em: Intervju (angående vad är dock hemligt!)
Tisdag: Ev se hoppträning för Johan Spetz
Onsdag: <-- 1.a JUNI! inget planerat.
Torsdag: Jobb
Fredag: Jobb
Lördag:
Jobb
Söndag:
Jobb


Nämen där är ju jag!

Rozanna Zimdahl anordnar en tävling där man har chans att vinna ett presentkort hos Häst&Sportresor! Hon tipsar bl.a. om terrängridlägret på Irland, och vem finns inte med på bilden om inte JAG?
Därför kan jag också rekommendera varmt att delta i tävlingen och faktiskt boka in en vecka i sommar på FlowerHill! Oförglömligt! Jag får nästan ta o leta fram bilder därifrån och visa er!


2 timmar...

Är de antalet timmar jag sov inatt!

Hade i vilket fall supertrevligt igår! Vi var först hemma hos Anna&Dennis för grabbarna ville se fotboll. Jag satt mest och tjötade med brudarna och hade mys. Fram mot 23 tiden fick vi skjuts av Emma (som skulle agera hundvakt o chaufför) till en fest inne i stan. Där mötte vi upp lite mer folk innan vi gick till slutdestinationen. Harrys. Var KNÖKmycket folk! Nästan för mycket, inte så konstigt när de just vart löning.

Löning = mycket folk ute!Var inte så jättekul på Harrys faktiskt. DJ'n borde bytas ut för att vara värdelös på att spela och mixa låtarna, framförallt blir övergångarna nån form av kisspaus då ena låten plötsligt tystnar 3 sek. SEN kommer en ny låt. Uruselt!

Innan vi kom tillbaks till huset blev det stop på Sibylla för lite mat. Sen somnade jag väl till men var blev aldrig nån riktigt djup sömn.
Upp kl 06 då klockan ringde och smög iväg. Åkte och köpte frukost på 7eleven och åkte mot jobbet! De som är för himla konstigt är att jag var piggare än nånsin framme! Hästarna fick mat och kom sen snabbt ut i sina hagar! Mockningen där jag brukar vara snabb, tappade jag lite energi och stötte på massa roligt folk att tjöta med istället.

Ska tillbaka till 14.30 och slänga in lunch, packa påsar, ta in hästar o sen åka opp o ta hand om mina små odjur! Har iallafall ingen kvällsfodring ikväll så de är jätteskönt har dock en del att stå i...

...Ikväll ska de nämligen förberedas inför... ja vad kan de va?


Gulliga Anna och gulliga OzzieHär är mina fynd!

Ber om ursäkt för den dåliga kvalitén!

Dagcreme från Loréal köpt på Åhléns för 79kr

Linne från H&M 99kr

Svarta mjukisshorts H&M 49kr

Dagens BÄSTA FYND! Klänning från Byoung, 599kr nedsatt till 299kr! Satt som en smäck!


Oj oj!

Ändrade planer!
Från en lugn kväll hemma till Motala och Anna o CO för umgänge och fest. Man lever bara en gång! Opp kl 06.00 imorgon, pigg o vaken för jobb! De fixar jag!

Ha en trevlig kväll!

Shopping!

Nyfikna o se vad som finns i påsarna..?


Ut och göra staden!Så skönt att få ta på sig helt "neutral" outfit än sina hästkläder! Såhär ser jag ut när jag inte är ridlärare eller ryttare.

För de nyfikna:
Tights: VeroModa
Top: GinaTricot
Jeansjacka: Vila (gammal)
Sjal: Märke: Snook Köpt på särskild inbjuden "mingelparty"

Hur sköter ni vattnet?

Herman & Liten delar broderligt på vattnet.

Belle En allmän fråga; hur ofta byter du vatten i hästarnas hagar? :)

Just nu har hästarna en rejälare "hink" liknande på bild som rymmer ca: 30-40 liter vatten. På 4 (snart 5 hästar) går det åt mycket mer vatten än detta när värmen slår till och hästarna går normala-hårdare pass. Därför byter jag vatten varje dag och diskar ur botten med diskborste i stallet då de bildas "grön sörja" i botten fort.

Det kan ju vara desto bökigare att hålla rent ett kar i hagen, men passa på då det är lite vatten kvar, att göra rent först och fylla på sen! Hästarnas vatten ska vara lika fräscht så att du själv skulle kunna dricka det!

Nu ska jag komplettera 40 liters hinken med en ytterliggare så de har ca 80 liter - men de är fortfarande på tok för lite för att de ska klara sig en hel dag! Vi löser detta genom att jag och de övriga inackorderade är där olika tid på dygnet, så vi ser efter så de alltid har tillgång till vatten - både ute och inne.

Visste ni att:

 • En häst kan dricka upp till 50 liter vatten per dag. Lite beroende på storlek och arbetet på häst.
 • En häst vill gärna dricka stora mängder åt gången, oftast är en vanlig vattenkopp i boxen för liten för hästen. 90% av alla hästar som kommer ut  i hagen, dricker direkt ur vattenkaret och  större mängd än från vattenkopp.
 • En häst består av 60-70% av vatten. Om vätskeförlusten överstiger 10% kan det vara livshotande för en häst. Hästen förlorar vätska varje dag via träck, urin, avdunstning från hud och andningsvägar.
 • En arbetande häst förlorar ungefär, genom svett 10-15 liter per timme hos en 500kilos häst. Ston som har föl förlorar mer vätska via mjölken till fölet, ungefär 2-4 % av kroppsvikten.

Hur sköter ni vattnet?


"Dagens" lista: NHS

Här kommer mina tankar och tycken om NHS!

Dagens Entrépris: Väldigt snälla priser! För särskilda bankkort minskades priset med 30 kr. Så vuxen gick in för 50 spänn!

Dagens väderlek: Inget arrangören kan styra över men OJ så tur man kan ha! Regnet hängde i luften ett bra tag men på vissa ekipage kom solstrålarna fram! Härligt!

Dagens lunch: Var aldrig inne i resturangtältet men jag hoppas de erbjöd rejälare lunch där. Jag och Anna tog en hamburgare från vagnen.

Dagens snyggaste runda: Det är inte för intet att Malin Baryard Jonsson är proffs. När hon kommer in på H&M Turmalin 1202 (Tornesch - Landlord) efter ett par ryttare ser banan plötsligt lekande lätt ut, varpå nästkommande ryttare får desto svårare mellan hinderna.

Dagens snabba OCH snygga runda: Hedda Wallin Anqi red fort, fint och felfritt och vann med tiden 47.35. 2.an hade 49,58. 3.an 51,76.

Dagens "fail": När Jenny Johansson och H&M Dunder O'brak minnsan brakade in i ett hinder och knäckte en bom på mitten stod funktionärerna som handfallna. Vad gör vi nu? Tog flera minuter innan de ens kom tanken på att ropa in banbyggaren för hjälp. Varpå de försöker "laga" den knäckta bommen genom att lägga den på marken. In med en ny bom som är VIT vilket inte matchade hindrets originalfärg (grön/vit randig) Inte kul att få behöva vänta så länge, och funktionärerna borde ha lite mer action i sig..!

Dagens sötaste åskådare: De är svårt att vara koncentrerad på ryttarna när man sitter mellan en valp och en BIFFEN!

Dagens shopping: Det fanns mycket utställare och shoppingtillfällen. Bl.a: Back 2 Use som är second hand för häst och ryttare! Jag stod och grävde i en låda med benskydd från bl.a: Lamicell och Eskadron för 100 kr paret. Tyvärr var de flesta ponny strl så jag gav opp. Fanns även orangea boots 4 för 100kr som jag tror Dacke skulle bli cool i. Han har dock inget behov av boots så onödigt köp. Andra utställare var bl.a: Mias ridsport, Globus ridsport, Riders Corner och Kvalité Häst&Hund mfl.

Dagens vill ha: Stod och fingrade på en tröja från märket: Three Horses Equipage. En hoodtröja med dragkedja och textad Equipage längs tröjärmen. Extremt dålig produktbild hittade jag. Fanns i grå och mörkblå till priset 414 kr!

Dagens "Niklas" vinnare: Dubbelt Niklas i topp 140: Niklas Arvidsson - Jizzélle 150: Niklas Jonsson - Amorina 2 riktigt skickliga ryttare!Ett snabbt HEJ!

En snabb uppdatering mellan städande, matlagning o allt möjligt!
Hade en toppendag på NHS med växlande molnighet och några solstrålar = INGET regn!

Tänkte sammanställa en liten Dagens sen om evenemanget som kommer upp så småningom!

Nu har jag städat opp lägenheten och ska ta en powernap inför gästerna som anländer vid halv 8 med lite varor vi ska tillaga. Jag ska ordna med ugnsgräddad lax med fetaost röra och spenat och tjejerna tar med sig klyftpotatis och lite andra gottigheter.

Hoppas ni får en trevlig och GOD fredagskväll!

Nya ridbrallor?

Ridbyxor från Kingsland. Finns att köpa hos: Cheval


Mot NHS!

Nu är jag förmodligen påväg mot Norrköping och Åby där tävlingarna hålls. Vädret har sagt: REGN. Men vi hoppas, hoppas på uppehåll iallafall! Jag vet inte hur många klasser vi hinner se, förhoppningsvis tillochmed 1.40!

Fram mot eftermiddagen ska jag rida båda mina hästar så vi hörs senare ikväll!

Ni vet väl att ni kan följa tävlingarna Online via Equipe? Klicka på bilden för att komma dit.


Dagens lunch was made to go!

Förutom att lunchen blev så sent som kl 15.30 blev den desto lyxigare som smörgås från Statoil med currykyckling, bacon och sallad. Smaka finfint ihop med kaffet.


Mycket på gång!

Har fått så otroligt mycket inspiration och ideér för bloggen. Nya ämnen och inlägg som jag lovar att INGEN tidigare haft. Nyfikna? Ni får hålla ut då de kräver lite mer planering och finslipning.


"4" hästar ridna!

Oj oj oj vilken träningsvärk jag kommer att ha! 16.30 satt jag upp på Marco som jag red ut med 2 grupper, och därefter bytte jag ut Marco mot Wendie, vars ryttare inte kom idag. Wendie som är ett fuxsto (ni vet vad man säger va?) var "känd" för att INTE vilja gå först så ridfröken fick rida som nr 2, men de gick superbra och vi kunde faktiskt rida nästan först, iallafall bredvid häst nr1!

3 timmars härliga turer med både skritt, trav o galopp sätter sina spår. Jag känner redan nu att träningsvärken är ett faktum! Aj, aj, aj!

Dacke då. Jo, honom klädde jag i finaste dressyrmundering o skrittade ner till stora ridbanan. Skritten satt som en smäck, traven var underbar och jag känner att jag kan sitta fint men inverka bra på honom. Men den där galoppen går inte riktigt, särskilt svårt i vänster varv. Jag får honom inte riktigt ärligt fram till bettet o "rakriktad". Dessutom började han hosta igen :( så jag valde att trava av honom efter 40 min pass i mest skritt/trav...


Snygg var han iallafall lille Dacke!

Hoppövning: Huset

Igår på Ninas hoppträning hade de byggt upp "huset". Jag tror många känner väl till den banans konstruktion.
Som bilden nedan visar ser man "husgrunden" (hinder 3-4 bl.a.), sedan väggarna (hinder 9-10) och skorstenen (hinder 6).

Uppvärmning: Hoppa räcke på raktspår för att sedan vika av och lägga en volt över cavalletin. Här är det viktigt att man ser vägen (då de flesta hästarna bjuder mot nästa hinder) och får hästarna runt innerskänkeln (vilket är viktigt redan i grundarbetet att rida lite sidvärts bl.a.) och sedan fortsätta mot hinder 2 i samma tempo och rytm. Detta görs i båda varv och det kommer säkert kännas skillnad i nåt av varven då hästen är starkare/svagare i höger/vänster, detsamma ryttaren.

Uppvärmning: Båge. Efter hinder på rakt spår hoppas hinder på båge, fortsättningsvis lägga volt över cavalletibocken. Tänk på att ta ut bågen för att få mer tid och plats. Se till att hästen också har rätt galopp över cavalletin och vidare mot nästa hinder.

Bana: Banans gång kan göras på alla olika sätt och vis. Såhär såg hinderföljden ut igår och krysset var ett plank - vilket betyder att de gäller att vara "kall" och vänta ut hindret och inte rida iväg då det är lång distans fram. Börja banan på en lägre höjd för att känna av: Vägarna - Tempo och rytm. Därefter kan banan höjas på den utbildningsnivå du och din häst är på.

 

(Ni får se oxern som en paralleloxer som den var igår.)Hitta tipsen!

Har du sett och läst om någon övning som du vill testa? Du hittar ALLA tips och övningar under fliken: Tips & Råd

Vill du ha fler motiverande övningar för dig och din häst? Något specifikt du vill läsa få tips om?
Välkommen att höra av er. Antingen genom kommentarer eller mejl: meleonor@live.se

Torsdag!

Hurra! Ingen storm idag, och vackert väder. Perfekt då jag ska jobba kl 16.30-19.30. På schemat står: UTERITTER! Underbart jobb va? Känner på mig att jag kan få en rejäl träningvärk imorgon.

Igår red jag iväg Dacke till ridhuset trots mitt hjärta klappade i takt med att vinden TJÖT. Usch vad otäckt de var. Dacke som inte blivit motionerad på en vecka var minst sagt på hugget och passar på att skena halvvägs. Usch!

Väl framme vid ridhuset så lugnade han sig avsevärt, och de gick faktiskt bra!
Jag travade rätt lugnt på honom och jobbade övergångar som satt som en smäck - nu behöver jag bara "sitta till" så bromsar han upp! Då slipper jag bli stark och stum i handen och han "trutig" tillbaks.

Galopperade bara nått varv på volt då han blev spänd och svår att jobba, dessutom stod de en hel hinderpark frambyggt så jag hade svårt att få plats. Jag vill gärna ha större utrymmen så jag kan rida stora volter och hinna med själv. Idag är det dressyrsadeln på och mycket galopp. Funderar på att göra övningen nedan eftersom han lyssnade så fint tillbaka igår.

Skritt- galoppfattning - trav.

Sen kan man själv variera gångarterna mellan varann. Att fatta galopp från skritt är bra styrketräning för hästarna.

Stallet

Ahapp. Dax att åka till stallet och se vad jag kan åstadkomma. Ska iallafall se på hoppträning som börjar kl 17.00 för Nina. Tror Stina x 2 och Malin ska hoppa.

Sen ska jag nog åka o handla hem något till mitt tomma kylskåp. Har faktiskt rensat ut och torkat rent bland hyllorna under förmiddagen = vuxenpoäng! *KLING* varpå nu de ser ännu tommare ut än innan...


Shopping i Falsterbo

Här är årets utställare under Falsterbo Horse show!


 • AB Nians hästsport
 • Accuhorsemat AB
 • Activomed
 • Agria
 • Alfab Service
 • Annies Art
 • ASVH
 • AW Sporthorses & Education
 • Back On Track "Diomed AB"
 • Bang & Olufsen
 • Biolight AB
 • Boehringer-Ingelheim Danmark A/S
 • Boj Transportvagnar
 • Bokklubben Cavallus
 • Butik Rosa Danica AB
 • Böckman
 • Bökman Center AB
 • Börjes i Tingsryd AB
 • Carpe Diem Beds of Sweden
 • Celato AB RJH Horse trucks
 • Charisma / Masterback
 • Charlies Häst & Hund
 • Cirrus Horsegift
 • City Boxen AB
 • Dina försäkring ab
 • Djurgårdens Lantbruksprodukter
 • Dodson&Horrell
 • Don Marc
 • Dresscode Clubwear
 • Dressyr Catrin Henriksson
 • Dubarry
 • EHC Hästlastbilar
 • Ellen & Co
 • ELT Häst & Hund
 • EQ&P / Pharmalight
 • Equeen Häst & Hund AB
 • Equi Pro Skandinavia
 • Equinavet Sverige AB
 • Equipe Saddles Sweden
 • Equistro Sweden AB
 • Eurotrailers
 • Ewas sötvattenspärla
 • Expåra AB

Galen!

Nu har det ju för fasen blåst här i 3 dar i sträck! Dessutom blir det värre och värre för var dag som går! Jag blir tokig! Ska jag försöka ta ner den stackars Dacke till ridhus idag o känna lite på honom?

Ni som tror att de bara är lite vind kan ju tänka er att träden halvt ligger ner och vinden TJUTER, huset skakar.

USCH!

Charlies MINISHOP

NU har Charlies öppnat sin webbshop med massor av fina erbjudanden! Klicka på bilden för att gå in och kika!


Norrköping Horse Show på fredag!

fredag ska jag och Anna till Åby trots att vädret säger: REGN!
Jag hoppas att vädergudarna har fel (som alltid) och att vi får en trevlig dag där ute ifall vädret blir mindre bra...
Vem mer ska dit?


Inspiration från träning: Hoppning ur sväng

Denna övning gjorde de idag för Johan Spetz under uppvärmning som jag kommer göra på Dacke när vi väl kommer igång igen.


Cavallettibockarna ställs ut som bilden visas, och hoppas från väggen (se pilarna), vilket gör att de är ganska snävt. Dock viktigt att man inte sitter och bromsar in utan behåller samma galopprytm och att man "får med" hästen i vändningen.
För min och Dackes fördel hjälper väggen till att bromsa upp, och känner man att han drar på kan jag fortsätta på volt och hoppa från väggen tills jag känner att jag har kontroll och kan fortsätta.

Fortsättningen är att bygga upp ett hinder på mitten (20-20,5m = 5 Galoppsprång) att rida an mot i rytmisk och jämn galopp och fortsätta svängarna från väggen över cavalletti.


Mejl och bloglovin

bloglovin
Dagens outfit - Inte så flådig!

Åkte till stallet för att mocka och pyssla med hästarna. Vädret var minst sagt muppigt! Storm, skurar och sol om vartannat.

Inte hindrar det Stina från att rida ner till ridhuset - OCH drog med mig på DD givetvis. Därav denna snygga outfit!


Vill ha


Vi blåser bort!

Nu åker jag till hästarna som faktiskt får "vila" idag igen. Men jag vägrar ta ut en galen häst i denna blåst för att rida ett lugnt pass (han har ju haft lite hosta) och DD spelar faktiskt varken de ena eller de andra. De ska få bli ordentligt ompysslade idag. Massa gos och kel!

Vid 16.00 börjar hoppträningen för Johan Spetz som jag tänkte kolla på ihop med Stina- och kanske snappa upp lite nya övningar till framtiden! Att kolla på träningar inspirerar mig jätte mycket.

Därför blir dagens fråga till er:

Kollar ni på träningar ofta och blir motiverade?


Antares vs GPA

Mycket vill ha mera. Om jag fick köpa en ny hjälm idag skulle det stå mellan dessa. Skulle mycket väl kunna tävla dressyr i dessa då jag gillar de "sportiga" modet. Men vilken tycker ni egentligen är snyggast? Priset på Antares hjälmen är från: Hippofarm.se och GPA från: Tophorse.se

Antares VS GPA
Lär dig: Bedömning

I hoppning finns det en mängd olika bedömningar som förkortas bl.a: A:0 A:1. Men vad betyder alla dessa?

Otroligt viktigt för dig som anmäler till tävling att du vet innebörden med förkortningarna - så du inte anmäler dig till en opassande bedömning för dig och din häst!


DD och jag i tidshoppning 1.10 Vännäs. Ser ni hur snett jag hoppar över hindret för att spara tid?CLEAR ROUND rids som bedömning A. I händelse av felpoäng eller uteslutning i
första försöket ges ekipaget möjlighet att rida ytterligare en gång mot erläggande av
särskild startavgift. Rosett delas ut till felfria ekipage i första försöket.

A:0  (tidshoppning) innebär att ryttare med lika antal felpoäng skiljs genom tiden i
grundhoppningen. Är även tiderna lika förklaras ryttarna likaplacerade.

A:1 innebär att ryttare med minsta lika antal felpoäng skiljs genom en omhoppning
(A:1a) eller två omhoppningar (A:1b).

A:1a De ryttare som har samma lägsta antal fel i grundomgången går vidare
till en omhoppning. Får i omhoppning enligt metod A:1a två eller flera ryttare åter
lika antal felpoäng skiljs de åt genom tiden i omhoppningen. Är även tiderna lika förklaras
ryttarna likaplacerade. Övriga ryttare med samma felpoäng i grundomgången
skiljs åt genom tiden. Är även tiderna lika förklaras ryttarna likaplacerade.

A:1b De ryttare som har samma lägsta antal fel i grundomgången går vidare
till en första omhoppning. Får två eller flera ryttare lika minsta antal felpoäng i första
omhoppningen går de vidare till en andra omhoppning. Ryttare med lika felpoäng
i andra omhoppningen skiljs åt genom tiden i andra omhoppningen. Ryttare med lika
antal felpoäng i första omhoppningen skiljs åt genom tiden i första omhoppningen.
Är även tiden lika förklaras ryttarna likaplacerade. Övriga ryttare i grundhoppningen
med lika felpoäng skiljs åt genom tiderna i grundhoppningen. Är även dessa lika
förklaras ryttarna likaplacerade.

A:2 innebär att ryttare med minsta lika antal felpoäng skiljs genom en eller flera
omhoppningar till dess segraren genom minsta felpoäng korats. Den ryttare som
därnäst erhållit minsta antal felpoäng i samma omgång är nr 2 osv. Erhåller två eller
flera ryttare i sista omgången, i vilken de deltagit, lika antal felpoäng, förklaras ryttarna
likaplacerade. Ryttare, som inte varit berättigade delta i omhoppning men har
lika antal felpoäng, förklaras likaplacerade.

Bedömning C

Ingen maximitid. Tillåten tid ska vara två minuter på väglängder kortare än 600 m
och tre minuter på väglängder längre än 600 m.
Varje nedslag eller nedtramp bestraffas med ett visst antal sekunders tillägg. Antalet
straffsekunder är 4 sekunder. I Duellhoppning och i andra fasen av en hoppning i
två faser är tidstillägget alltid 3 sekunder. Första olydnaden belastar ekipaget endast
genom den tid det tar, andra olydnaden medför uteslutning. Slår häst eller ryttare vid
olydnad ned ett hinder ges signal för avbrott. Tidstillägg görs på vanligt sätt. Efter
återuppbyggnad ska signal ges för fortsatt ritt. Häst utesluts enligt felpoängtabellen.
Ryttarens tid för ritten samt fel vid hinder (i straffsekunder) är sluttiden och utgör ryttarens
resultat. Den ryttare som erhållit kortaste sluttid är segrare, den därnäst nr 2,
osv. Ryttare med samma sluttid förklaras likaplacerade.

Ur: TR III Hoppning (Gäller fr 2011-01-01.)

NKPG Horse show


Jag försöker få ihop de så att jag och Anna kan åka till Horse show nån av dagarna. Söndagen skulle passa bäst - då de är finalerna + att båda är egentligen helt lediga. Nu är jag dock uppskriven på jobb hos Sissi men har jag tur kan jag byta den till lördagen istället.

Funkar de inte får vi försöka åka Tors eller fredag. Men jag jobbar tors kväll och Anna jobbar båda dagarna. Vore skönt att åka då man inte behöver vara stressad hem igen.

Ska ni till Norrköping?

Uuuhh....

Huvudvärken har fortfarande inte gått över trots mycket vatten o värktablett, o nu är de dessutom blandad värk och illamående. Ska gå och lägga mig o hoppas att jag somnar djupt o vaknar pigg o glad.

Godnatt! Zzzzzzz


Huvudvärk

Idag har jag en ruskig huvudvärk så jag försöker kurera mig så gott de går.

Dagens: USCH!

Eller egentligen gårdagens...

Jag skulle byta vatten åt hästen MUSSE och vad låg där om inte en självmordsbenägen mus?
Måste ha hoppat i och drunknat. Stackarn...

Var ingen trevlig överraskning när jag hällde ut vattnet framför fötterna på mig.


Söndagens "aktiviteter"

Idag har jag vart igång från 06.00 på morn fram till 19.00 på kvällen!

Jag valde att börja tidigare idag för att hinna fodra, släppa ut och hinna mocka några boxar innan jag och Anna körde iväg mot Boxholm för att se vår vän Sofia rida MSV:C1 på sin fina häst Arezzo. Men efter lite trubbel så hann vi faktiskt inte dit till hennes start! Vilket heller inte gjorde något för de gick inte kalasbra som sist (då vann de på 67%) men glada var vi att få se varann igen o vi fikade o pratade.

Strax vid lunch var jag tillbaks på anläggningen och mockade klart sista stallet ,lade in lunch och åkte opp för att hämta DD. Dax för de stora vårbadet (utan nån som helst förvarning vilket gjorde henne lite sur)

Usch för dusch!

Som belöning fick DD stå i "sin" utebox. Det är hennes favoritplats på hela anläggningen, översikt över hela gården! Oj oj oj hon mår som en prinsessa! Jag plockade in hästarna medan hon myste.

Mellan 16.30-18.30 var jag hemma och hämtade andan. Tar bara 7 min med bil o åka så de kändes skönt att få komma hem och ta de lugnt innan jag åkte tillbaka för att fodra.

Hästarna blev väldigt glada av att få sin kvällsmat. Särskilt Hipstar som gått 130 idag med Nina och blev 2.a! GRATTISLäsk(igt) gott

Kvällens måltid blir sallad med tomat, mozzarella, rödlök, majs, och avocado!

Slutade dricka läsk för ett bra tag sen men ibland är de gott med Coca cola!!!!


De 3 "ludditörerna"

De är töntigt att vara utan ludd på grimman!


Grattis!

Grattis storebror Philip och kusin Simon som fyller år idag!


Jobb!

Hej!

Har jobbat mellan 07-15 och avbröts med en låååång kaffe och bulle fika inne hos Sissi!

Som vanligt stormar det här ute så jag har ställt in ridningen idag. Jag står inte ut med att skritta ut i storm på mina hästar. Varken de eller jag uppskattar de så de känns onödigt.

Imorn hoppas jag på att det är vindstilla och supervarmt så jag kan bada dem!


Sia "kladdkaksglass"

Kvällens efterrätt blir den "nya" glassen från Sia med bitar av kladdkaka i. Valde den mest för att Ben&Jerry's half baked inte fanns!!! Får återkomma med en rescension.

 

Nån som har smakat?

Är gult fult?


Terminsavslutning

Idag var det terminens sista ridning för min fredagsgrupp!

Jag fick blommor från tjejerna i första gruppen! Så himla gulligt gjort - gjorde verkligen min kväll!
Detta kan ju vara 1 av 100 anledningar att vara ridlärare. Få presenter när man minst anar! :)Nu skulle jag bara vilja inkassera de där tårtorna...särskilt från onsdagens grupp.. hmm hmm.. ;)
Aktuellt i helgen

Lördag: Stalltjänst under dagen. Ska rida till klätterbackarna med Dacke.
Söndag: Stalltjänst under dagen. Funderar på om man kan komma ifrån och åka på Norrköping Horse show.


Vad ska ni göra i helgen?


Vinnare nr2

En försenad utsedd vinnare av 2.a schampooflaskan blev...

Cecilia!
Grattis!


Att lägga ner hästen

Har du undrat vad uttrycket "lägga ner hästen" egentligen betyder? Här kommer en kort beskrivning om hur och syftet med det.

Att lägga ner hästen betyder att man rider den i en lägre position med huvud och hals än vad den tidigare haft. Dvs att man kan reglera formen. De största syftet kan jag tycka är att man som ryttare KAN reglera hästens form genom sin inverkan till hästen, men också för att hästens muskler inte ska arbeta statiskt för länge - i samma form - vilket kan leda till ömhet och stelhet.

Vid uppvärmning av hästen bör den också ridas i en lägre form för att värma ryggmuskelaturen i ett avspänt tillstånd.

DD värms upp i skritt

Detsamma gäller vid avslutning av arbetet då hästen rids i de nerlagda formen. Den formen är ett tecken på att hästen är avslappnad och lösgjord genom kroppen. En rätt arbetad häst söker sig därför framåt nedåt självmant om den får välja själv. Är det tvärtom att hästen kör upp huvudet och sänker ryggen, kan man ta det som ett tecken att arbetet inte vart rätt.

Dacke i början av passet.

Under passet tas formen upp och mer vikt sätts på bakbenen.

Det är viktigt att ryttaren fortfarande rider hästen i balans, och kontakt med hästens mun. Genom att ge små eftergifter med drivande skänkel och samtidigt kunna länga tygeln försiktigt känner du efter ifall hästen söker sig framåt neråt.

Det är givetvis inte nödvändigt att låta hästen gå med nosen nere i backen, utan kombination av rytm och balans i hästens rörelse avgör när det är lagom. Hästen ska söka sig FRAMÅT-NEDÅT. Inte INÅT-BAKÅT med nosen.


Tips från läsare

Sara kom med ett tips angående sadelstropparna!


Kan ge ett tips till som vi fick av en sadelmakare när vi provade ut vår dressyrsadel.
Om hästen är lite för rund om magen och sadelgjorden puttas fram (och även sadel efter ett tag då) kan man testa att sätta stropparna i kors, så den främsta sitter bakerst och den bakersta sitter längst fram. För mig funkar det, men tror att det beror lite på sedelns modell också :)

Värt att testa om man har de problemet!

Grattis på födelsedagen!

Karin Warnmark
Önska henne en fin födelsedag med en kommentar på bloggen!


Sabina, Karin & Jag.

Hello folks!

Har haft lektioner ikväll och när jag kom till stallet så var de inte bara o natta hästarna. DD skrittades ut tillsammans med Stina och Elwood som berättade om intagningen till flyinge. Kan avslöja att de kändes bra för henne och hon är nöjd! Håller alla tummar att hon får börja i höst!

Kul att många uppskattar "sadelinlägget" och Elin efterlyste mer såna "bra tips"! Absolut kan jag komma med fler småtips! Kom ihåg att ni alltid kan fråga om saker och ting ni undrar över!

Nu är jag dödstrött o jättehungrig så jag ska äta lite lasagne (färdigköpt dessvärre) och kolla på tv.

Vi hörs imorgon!

Hosthäst

Dacke var hostig igår under ridpasset. Även fast jag lät honom hosta ur sig i första traven så blev han hostig även i mitten av ridpasset också.

Därför red jag inte särskilt länge (sen skulle Nina in o sladda banan o då fick jag gå ut o försöka rida i storm vilket gjorde honom spänd och okoncentrerad). Idag får han vila helt så rider jag ut imorgon. På lördag ska jag med sällskap rida till en klätterbacke - nyttigt! DD får skrittas ut på ikväll efter lektionerna.


Vinn grimma från Horze

Tryck på bilden för att komma till bloggen och tävlingen!


Rabarberpaj

Igår gjorde jag en rabarberpaj som blev riktigt smarrig! Enkel att göra!
Du behöver:

 • Rabarber
 • Smör
 • Mjöl
 • Socker
 • HavregrynSkär rabarbern i mindre bitar. Du bestämmer själv hur mycket rabarber du vill ha i! :)Mjuka upp dem i en kastrull med kokande vatten, låt de inte ligga i för länge så de blir kladdiga. Nån minut räcker. Häll upp i pajform, strö över lite socker.Värm smöret i mikron (ca 125 g) så den blir mjuk och lätt att arbeta med. Blanda i 1,5 dl socker 1,5 dl mjöl och 1,5 dl havregryn. Arbeta ihop antingen för hand eller med degkrokar till en smulig konsistens.
Häll över smuldegen över rabarberna. In i ugnenpå 125 grader  i ca: 15-20 min.


Serveras med vaniljsås!DigitalfotoramDen här digitala fotoramen fick jag av min bror som en sen födelsedagspresent!
Igår fick jag ordning på den.
Tycker presenten var jättebra eftersom jag älskar foton och de ska inte ligga i en dator, de ska sitta i ramar o upp på väggarna!

Tack Philip!

Snål frukost

I vanliga fall brukar jag steka ägg och bacon till frukost, samt avocadoröra till. Idag hade jag inget av de hemma! Så de fick bli lite yoghurt och kaffe. Magen skriker redan efter lunch!


Gårdagens "stil"

Whitakertröjan är en favorit och fyndades för 500 kr nere under Breeders på Flyinge.


Sadelstroppar

Visste du att: Beroende på vilka stroppar på sadeln som används, hjälps de sadeln att vara i rätt läge.

Om sadeln ligger normalt används första och tredje stroppen.

Glider sadeln bakåt? Använd Första och mittersta stroppen.

Om sadeln glider framåt används tredje och mittersta stroppen!


Färger och dofter

Grönskande träd och blom.

Gula fält är vackert.

Syrenbuskar! Doftar ljuvligt! DD hade dock ingen ro att stå stilla så matte fick dofta!


Fågelattack!

Dacke har blivit attackerad av en fågels nöd idag!
När jag skulle hämta in dem från hagen så gjorde jag upptäckten! Stackars Dacke! Tvättade bort det direkt med en svamp!

Fågel Roger gjorde detta..!


Kvällens lektioner

Ikväll blir det 3 helt olika lektioner för onsdagsgrupperna!

Grupp nr 1 vill rida barbacka, helst mycket galopp också. Hmm ;)

Grupp nr 2 ska om vädret är som de är nu, rida ut - o jag till häst också! :)

Grupp nr 3 ska träna på programdelar eftersom några ska vara med på dressyrtävling om några veckor. Därför ska de bl.a. få rida serpentinbågar, uppridningar, halt och ökningar.


Inför Falsterbo


:(

Meh. Jag som skulle göra ansiktmask ikväll o så hittar jag inte den när jag väl kommer hem. Måste ha glömt den i affären! SUCK!


Lycka till!

Önskar Stina lycka till då hon under morgondagen gör inträdesprov för Hippologprogramet på Flyinge!


Frisering

Före:

Himla massa lurv de sitter på denna häst! Tur är han snäll att frisera! Han står som ett ljus. DD är de värre med, hon vankar av och an, försöker "smöra" för mig genom att lägga huvudet på min axel o titta med "puppyeyes".

När jag friserar både klipper och rycker jag. Dels för att bara klippa är ruskigt fult enligt mig, och bara rycka är pain för fingrarna. Skulle kunna hålla på nån timme till men jag nöjde mig såhär för dagen.

Efter:

På torsdag hoppas jag de blir bättre väder så hästarna kan badas!


Eftermiddag i stallet

Lite paus efter mockning och ridning av hästarna.

Titta DD! Där är vi!

"Svårt med frambenstekniken? Vem tror han att han är den där Svante? *fnys* min teknik är minnsan den bästa utav dess slag" / DD

 


DD!

DD skrittades till ridhuset där jag kände lite på henne. Tyvärr känns hon inte helt ren i traven så jag övervägar att åka till klinik med henne så får vi kolla igenom henne ordentligt en gång för alla! Känns dock som de inte finns tid o rum för att göra detta, men vad gör man?

Hon är himla glad o go och gör vad man ber henne om.

Dagens outfit

Dagens godis

 


Dressyr?!? Över bommar?!?

Jag red Dacke först. När vi kom in i ridhuset gjorde vi den "fasansfulla" upptäckten att de låg bommar överallt! Herregud hur ska jag som "nybliven" dressyrryttare på heltid kunna trimma? ;) ;) Fick senare sällskap av Nina och Liten som trimmas inför tävling i Norrköping

Jag skrittade rätt länge för att checka av att han svarade på förhållningarna främst, samt kunde ställas åt båda håll o gå sidvärts.


Sedan travade vi igång och han kändes mjuk och avspänd bara i övergången. Gjorde lite övergångar skritt-trav för att känna att han aktiverade sig bakifrån o fram o han kändes alert! Travade över lite bommar så han fick jobba igång ordentligt. Galoppen sen var som en dröm i båda varv!

Dock lite väl låg i formen, önskar att han kommer upp mer och fram med nosen men jag kunde bara sitta stilla och vara lätt i innerhanden (där jag annars håller för mycket) Duktiga Dacke!

Inget bad för hästarna (tur för dem)

Pga vädret så får badet vänta för de båda. DOCK ska jag ta och frisera de 2 odjuren. Båda ser ut som bisonoxar!


Före frisering


Förmiddagsfika

Gick inte bara till ena livsmedelsbutiken utan till TVÅ för att bli irriterad över att tiningen inte fanns på hyllorna! Hmm. Får åka till stormarknaden i kväll o hoppas på vinst där!

Jag unnade mig en bulle till kaffet  OBS endast en. Men fyra st krävs för konsten ;)

Försöker förgäves ordna så att inlägg/kategori/arkiv sidor ser likadan ut som framsidan med meny+flikar men de är lite krångligt! Hoppas ni står ut med att bloggen är lite hipp som happ. Men håll med om att upplägget med nya designen är snyyyyggg???!?!?


Tisdag

Ledig idag , vilket betyder att jag inte bara sitter hemma och degar.
Dock är det just sådant väder som man FÅR vara inne hela dagen. Moln, regn och rusk.

Ska gå ner till tvättstugan och se ifall maskinen är ledig så jag får undan lite smutstvätt.
Sen ska jag ta en promenad till livsbutiken vid torget och se ifall de fått Equipage, de kan vara lite snåla med att få in de tidningarna men man kan ju alltid kolla! Jag har jätte många som kommenterar o säger att tidningen inte kommer till deras butik! Fy så dåligt!

I eftermiddag ska jag åka till stallet och rida! Sen ska jag kanske kolla på Johan Spetz träningen, som säkert blir inomhus idag! :(


Det går åt rätt håll...

Men hade uppskattat en solig dag imorgon också! Dock brukar inte min dator ha rätt. Idag har de minnsan varit alltifrån regn, blåst och sol omvartannat!


Massa motion!

Dagens lektioner blev precis som fredagens. Uteritter! Vilket betydde ca 2 timmars promenad i kuperad terräng! Satt finfint!Efter jobb åkte jag till mina hästar och skrittade ut på Dacke (som behövde göra sig av med överskottsenergi) i sällskap av Stina och Hälge.

Imorn ska Dacke trimmas på och DD ska skrittas ut!

Jag som skrev häromdagen att jag ville ha rabarber..! Jag ska få rabarber av Stina! :D Det lönar sig att ha en blogg som folk läser så de vet whats hot and whats not! ;)


Jag & DD i Equipage!

Nu får ni ta o köpa den nya tidningen Equipage för vi är dubbelt aktuella i tidningen! Svante Johansson & Marcus Ehning beömer DD's ridbarhet genom hennes exteriör!

Sedan var jag med i en liten intervju också som vi hade under GHS! :) Superkul!


Segt

Är så himla seg idag. Förstår inte varför jag inte kommer igång för...

Idag är vädret: Regn och blåst! Vilket inte är de ultimata om jag ska rida båda hästarna idag. En får jag hinna innan jobbet och en (blir nog DD) skrittas ut ikväll tillsammans med Stina & Hälge.


Hoppas, hoppas, hoppas!

I veckan ska jag se ifall de finns tid för att träna dressyr för Sissi på Dackeman - då jag kanske kan få delta i dressyrtävling på ridskolan där jag har lektioner. Klasserna är LB:1 och LA:1 vilket är perfekt - precis de som jag o Dacke red Clear round i för ett par veckor sedan..!

Imorn kan jag få reda på om de är möjligt.
Så hoppas, hoppas, hoppas!

Dressyrkillen!


Min dag i bilder!

Kaffe i solen!

Mys med vovve!

...Och lek förstås!


Godmorgon!

Har sovit ut idag o vaknade 10.40!
Gjorde en rejäl brunch och vaknade till framför tvn samtidigt som jag försökte planera ihop min dag. Anna vill väldigt gärna att jag kommer med kaffe o sällskap i eftermiddag, då hon inte kan lämna den lille valpen ensam! Samtidigt skulle jag behöva rida båda hästarna o ha insläpp.

Juice, kaffe, ägg, bacon, spenat och avocado röra.Dock ändrades planerna då jag har blivit ombedd att ta kvällsfodringen istället! Perfekt! Då hinner jag åka o servera kaffe o sällskap till Anna i em, o kan åka o mysa med hästarna innan de ska nattas.

Först ska lägenheten städas. Känns som jag städar och plockar ordning hela tiden, märkligt att jag kan tycka de blir stökigt när de bara är jag som bor här. Tycker om att ha de städat runt omkring.

Har inte särskilt mycket att dela med mig av så här tidigt på dygnet, är fortfarande sugen på att köpa en kamera så ni får följa mina dagar i bild istället, men pengarna räcker tyvärr inte till för en sådan just nu.


Grattis Mantorp!

Idag vann Mantorps hopplag sin 2.a omgång under de regionala/Nationela tävlingar på Västerviksortens RF.

Grattis!

Äppelmums!

Kvällens "snack" blev äppelpaj, gjord på äpplen (förstås) och smuldeg (smör, socker, mjöl & havregryn) Till det vaniljssås! Skulle egentligen gjort rabarberpaj men min närbutik hade inte de! :( Syrliga rabarber är bland de godaste.

Nu hejar jag fram Sveriges Saa-aaa-aaade till Eurovisionvinnare - DOCK kommer det (som alltid) stå feta rubriker imorgon med: SKANDAL Sverige... kom ihåg vart ni läste det först..!


Varning för "NAAAAAAAAW-framkallade" känslor!

Idag hjälpte jag Anna att hämta deras bebis! Äntligen var det dax! Allting gick så himla bra och den lille sötnosen tydde sig direkt till sin nya matte. Väl hemma var det dax för upptäcktsfärd o mys med mammi.

Ett av mina favoritfoton för dagen..!

Lille "Ozzie" och mamma Anna

Många nya intryck gör att man blir oerhört trött!


Sahara har flyttat...

Sahara är efter. Sandakan.

Jag tror faktiskt de var jag som lyckades pricka in de här fina fotot på Sahara som gick 3-årstest förra veckan!

Otroligt snygg eller hur? Det står om Sahara i tidningen ridsport ni som läser den.

Igår gjorde systrarna Österberg hästbyte. Elin lämnade över deras gemensamna häst Sahara till Johanna, och med sig hem tog Elin Jaccuzzi, Johannas pålle.


Effektiv!

Hallo på er!

Min dag började 05.45 imorse. De kändes motigt att gå upp, särskilt efter 2 st rejäla promenader med mina ridgrupper igår kändes de i benen. Men upp, klä sig o fixa kaffe to go så styrde jag mot Mantorp och Sissi Liljas.


Det var inte en kotte vaken när jag fodrade hästarna. Jag var klar vid 06.30 och började packa om påsarna så jag hade klart dem. Vid 07 hade några av hästarna hunnit käka opp så då ledde jag ut dem, en efter en.

Det är ju Nationell ponny dressyr så de började rulla in bilar och folk, därför var det stränga order att inte leda hästarna 2 och 2 för dagen. Men de gick rätt fort ändå. Mockningen gick rekordfort då de inte var särskilt många boxar att göra - sen var jag klar!

Kikade lite på några ekipage, men ingen jag känner så de var inte så kul. Kände inte för att åka upp till mina hästar o tvinga dem in för att jag ska rida på dem - kan de lika gärna gå ute hela dagen i hagen.

Nu väntar jag på att hästarna ska tas in vid 14.00 sen styr jag mot Motala för att hämta hem Annas golden valp! Tar med mig kameran så ni får se godingen ikväll! :D

Hurra för hage hela dagen!


Dacke får bli dressyrtalang - så länge..!

Just nu är jag och Dacke i en rejäl svacka gällande hoppningen.Bommar och cavalletti fungerar utmärkt. Där har jag honom under kontroll, i jämnvikt o balans, före - över och efter hinder. Detta är OTROLIGT viktigt för mig. Jag kan inte rida an mot ett hinder och känna att hästen DRAR - givetvis fortsätter jag rida mot hindret och försöker lösa problemet, men när detta händer gång, på gång, både före och efter så känns det inte givande att försöka dra i munnen på honom. Han stänger totalt av mig o mina hjälper o de kan ta 1-2 varv innan jag får stop på honom.

Känslan är inte att han INTE tycker de är roligt, för de tycker han absolut. han hoppar med öronen rätt fram, frustar och ruskar på huvudet glatt. Snarare är det mitt problem som jag måste jobba med, men eftersom det inte funkat på bra många gånger så känner jag för att sadla om helt och fokusera på rejält dressyr och markarbete med honom!


Ett av mina bästa minnen med Dacke. Första hopptävlingen - INGA problem!

Jag tror de ligger i att JAG måste hitta bättre position och inverkan på honom för att kunna jobba över och mellan hinder.

Sen skulle jag behöva en LÄTT häst att hoppa. För Dacke är banne mig den svåraste jag tagit mig an vid! Dock han är han en UNDERBAR liten valack som gör sitt allra bästa - därför vill jag göra rätt och ge honom en chans att få lite "vila" från den "ofokuserade hoppningen".

DOCK älskar jag fortfarande hoppning och kommer nog bli bra sugen. Det är synd att DD inte är toppfräcsh för hon är riktigt häftig att hoppa på. Rider man rätt hoppar hon allt, gör jag de minsta fel stannar hon! Perfekt läromästare med andra ord!

Om Dacke och jag ska vara extra snärtiga på dressyrbanorna måste garderoben uppdateras Produkter + bilder är från filippasridsport:

Har ni sett, har ni sett?

Inte helt klar, men jag kunde inte hålla mig.
Den nya DESIGNEN är här!

Underbara Jessica har snickrat, fejat och donat.
Det är lite småfix kvar att göra för att alla sidor (inläggs, kategori osv) ska se likadana ut men de får bli klart när de blir. Blogg.se har strulat fram o åter.


DD's Vinterkappa vs Sommardress

DD är en kamelont gällande hennes färg mellan säsongerna sommar och vinter.

Vinterpäls:

Sommarpäls:

 


Aktuellt i helgen

Min helg ser ut som följande:

Lör: Jobb @ Sissis Anläggning. Samtidigt som de anordnar Nationell Ponny dressyr!
under em ska jag åka till Motala för att hämta hem Annas och Dennis lilla golden valp! :D
Kvällen blir det lugnt för jag kommer antagligen vara trött.

Sön: Ledig. Planerar att rida båda hästarna och bada dem (beroende på hur vädret är). Båda är beroende av en rejäl schamponering.

Hur ser er helg ut?


Få ett skratt

Dagens video.


Fredagen den 13.e

Är ni skrockfulla?

Det är ju fredagen den 13.e idag. Otursdag nr 1 brukar många påstå. Än så länge har inget oturligt hänt mig. Men dagen är ju inte heller inte slut än på många timmar!DD redo för barbackatur!

 


Flugmedel

Jag har aldrig upplevt att ett enda flugmedel är effektivt nog. Gör ni det?
Ändå har jag nu de dyraste och vad många sagt de bästa medlet: Switch på mina hästar. Svara gärna på enkäten längre ned så jag får en överblick om vad ni använder - kommentera gärna andra synpunkter eller egna tips hur du strider mot flugorna och andra insekter!

Jag har prövat alla dessa ovanstående men känner att de värsta bromsarna (som är de vidrigaste på hästarna under sommaren) inte går att rubba!

Här kommer lite produktbeskrivning samt ca priser:

Flugmedel Switch Pour-on 499 kr 250 ml Mot knott och fästingar på betesgående hästar.

Som med alla insekticider påverkas effekten av väderlek och insektstryck. Det finns också individuella skillnader mellan olika hästar. Effektid för knott är normalt 4-8 veckor. Effekttid för fästingar är ca 4 veckor.

Applicera uppmätt dos i en sträng från huvudet längs manen och ryggen till svansen. Undvik behandling på sadelstaden samt huvudet. Via hårremsfettet sprids sedan Switch pour on till alla utsatta delar av hästen på mycket kort tid. Den rekommenderade dosen gör att hela hårremmen hos hästen verkligen täcks.

Flugmedel Absorbine Ultrashield
269 Kr
950ml
Bekämpar flugor, myggor, knott, bromsar, fästingar etc.

Ohyran landar på hästen men biter inte. Då Ultra Shield är så effektiv är den mycket bra för hästar med eksem. Skyddar din häst upp till 14 dagar.

Flugmedel Renons

149 Kr 500 ml. Håller de flesta flygor, mygg, och insekter på avstånd.
De eteriska oljorna verkar avskräckande. Endast biologiskt nedbrytbara produkter.

Vilket medel använder du?

Upplever du att medlet fungerar?
VI ÄR MED I EQUIPAGE!

Hur är Drusilla's Delight att rida?

I de nya numret av Equipage som kommer 17 Maj är jag och DD med! Så de är bäst för er att köpa tidningen och läsa! :) Ska bli intressant o se vad Svante och Marcus tror om DD. DOCK har hon ju värsta vinterpälsen på bilden så de gör ju inte henne helt rättvis!Mitt jobb!

Att vara ridlärare kan vara jobbigt, men såna här dagar är verkligen så härligt! Solen lyste. Ryttare och hästar skötte sig. Hoppning på schemat och bra feedback efteråt! Dessutom satte jag ALLA namnen på de TRE grupperna - som jag aldrig haft förut! De ni!

Lovade ju er ett par inlägg men eftersom jag åkte på jobb så plötsligt så har jag inte skrivit några...
får se om jag orkar "nattblogga". Just nu följer jag iallafall eurovision på tv... haha skjut mig, men jag är tvungen o se hur de går för Eric Saa-aaa-aaa-deeee--eeeh...


Mer hoppträning!

Jessica ringde och sa att det var lite kris o behövde vikarie till de 3 lektionerna ikväll!
Alla grupperna ska hoppa så de är ju med glädje jag ställer upp! Hoppning ÄR roligast att undervisa!

Har aldrig haft torsdagsgrupperna så det blir lite lugnt så jag kan få en uppfattning om eleverna.

Men nu måste jag ta fart - trodde jag skulle kunna ha en "ledig" dag o ta hand om hus, hem och cv-skrivning pappersarbete + mina kära hästar.

Hörs ikväll!


Efter alla dessa hoppträningar i veckan borde jag utmärkas som C-tränare i hopp?! ;D


Trötter

Trött efter en lång dag igen och spänd i både kropp och knopp pga en sak som jag tyvärr inte kan dela med mig av i bloggen.


Pga strul med blogg.se funkar de inte att fixa med designen så det ligger o väntar på att de ska kunna uppdateras!


Imorgon blir det mycket "kontorsarbete" då jag bl.a. ska skriva ett CV (ho ho spännande va?) samt ordna bland mina tusentals papper, pärmar, fakturor m.m.


Dagen börjar dock redan 06.45 då jag har morgonfodring och utsläpp.

Har skrivit små notiser om vad jag ska blogga imorgon. Det blir en salig blandning mellan klättring och flugspray..! Håll er uppdaterade!


Anridningens förlopp - tips från coachen!

Anridningens förlopp
Tycker du ibland det är svårt att "se" ett avstånd och inte riktigt kan besluta dig förrän det är försent? Här kommer en tydlig och bra text om anridningens förlopp som jag skrivit ned med lite hjälp av boken: Hopplära. Frågor besvaras som vanligt i kommentarsfältet!

1. Förutsättningar. Hästen ska vara i bra balans och ha ett tempo som är rätt avpassat till hindrets typ och storlek. Galoppen måste vara rytmisk och du ska känna att du kan påverka hästens galoppsprång. Som ryttare har du ansvaret för att rida en bra väg fram till hindret.

2. Starten. Anridningen påbörjas i princip så fort du bestämt dig för att hoppa ett visst hinder. Då analyserar du vad det är för hinder du ska hoppa och dess typ (oxer, räcke, högt, lågt, karaktär). Första fasen i anridningen är att du tänker efter vilket typ av hinder du rider mot och hur det ska gå till. 2.a fasen är själva utförandet.

Anridningen påbörjas så fort du bestämt dig för vilket hinder du ska rida an mot.


3. Mot hindret. Med en liten halvhalt kontrolleras att hästen är i balans. Avstämningen ska göras så tidigt som möjligt under anridningen mot hindret (lämpligen 5-7 galoppsprång innan.) En halvhalt återföljs alltid av en liten eftergift. Du skall inte låta tygeln glappa utan alltid ha en kontakt med hästens mun, men mjukna något i hand och axlar. Därefter agerar du med utgångspunkt i hur hästen känns (bjuder, bjuder inte, rusar iväg) och vad du själv ser. Du ska fatta beslut om hur du ska understödja hästen fram till hindret. Det är viktigt att våga fatta ett beslut, även om de ibland blir fel. Om du tvivlar och itne fattar något beslut blir du hellre aldrig säkrare i din avståndsbedömning. Känn att du kan påverka varje galoppsprång fram till hindret.

4. Avsprångspunkten.
Lär dig understödja hästen till den avsprångspunkt du får. Är hästen något långt ifrån hindret, var med och understöd med skänkelhjälper, sits och ev. rösten. Här hästen något närmare är det viktigtatt du sitter kvar och inte kastar dig framåt i sadeln före hindret, då får hästen svårare att hoppa felfritt över. Har du en avsprångspunkt som du tycker är för nära finns de två val: Hålla ihop hästen ännu mer, så den inte kommer alltför nära hindret, eller rida fram på ett språng mindre.

Vem brukar inte tycka att första språnget på banan ALLTID blir dåligt? Oftast "backar" man och har inte riktigt fått igång en bra grundgalopp för banan!5. Landningen.
Språnger över hindret har varit bra om hästen kan fortsätta galoppera i balans, behålla rytmen i galoppen och hålla samma tempo som före hindret när ni landar. Själv ska du snabbt hitta balansen så du kan hjälpa hästen att återställa det som eventuellt inte blev riktigt bra efter språnget. Det gäller nu att bereda sig på bästa sätt inför nästa hinder.


Blicken dit du ska direkt "över hindret". Finns ingen anledning att titta någon annanstans än dit du ska näst!

 

Avsprångspunkten ligger bra utifrån hindrets typ och höjd. DD hinner få upp frambenen i tid för att inte riskera riva! Själv analyserade jag redan vid banans genomgång om att muren kunde vara knepig för dess färg - men DD brydde sig inte alls.


Gårdagens hoppträning

Denna träning gjorde den sista gruppen igår. Det blev lite mer träning för deras del då fokus låg på hinder i följd i rytmisk men bra galopp inför tävling i helgen.

 

 

Där 1.a - 1b står fick de först jobba över bommar. Första serien var något kortare (90cm) så de fick jobba ihop hästarna och sedan lätta ur och rida på framåt över en längre serie (1.10-1.15) Därefter jobbade de i galopp över 3-4 i båda varv, med fokus på att få hästarna runt innerskänkel och inte trycka in mot mitten.

 

 

Därefter fick de travhoppa 1.a 2 gånger var. Sedan la jag upp b hindret också som en 5.5.a! Det var en jämn grupp med alla D-ponnysar och bara en storhäst vilket gjorde att jag inte behövde "bygga om" så mycket! Alla hästar gick jättebra på detta.

 

 

Därefter la vi ihop allting till en bana på relativt låga hinder till en början bara för att de skulle hitta en bra känsla i rytm, tempo och vägarnas rätta ridande. När de red banan 2.a gången fick de hoppa den höjd de skulle tävla på och la upp galoppen lite mer. Det gick alldeles strålande!

 

 

Övningen kan göras till en evighetsbana om man så vill - då kan man hoppa hindrena likt en 8-volt och ta 5.5an varannan gång höger, varannan vänster. Tänk på att evighetsbanor görs sig bäst på låg höjd då det kan bli jobbigt för hästen att gå många rundor i sträck!


Vinn det senaste från Whitaker!

Klicka på bilden för att vara med du också!


2 hästar ridna! CHECK

Åkte o fikade med Sissi & CO för att planera jobbdagar framöver. Sedan kilade jag upp till mitt stall, mockade och gjorde ordning Dacke innan jag red ner till de andra stallet för att få sällskap ut. Vi skrittade omkring 30 min, Dacke + 4 andra kamrater så de tyckte han var roligt! Vi såg en ÄLG idag igen - sjukt stor! De är verkligen safari omkring Mantorp, djur överallt!

GALOPP!Efter Dacke gjorde jag ordning DD - med sadel på hör och häpna. Vi skrittade ut vi med runt 30-40 min och njöt av sol och värme. Efteråt så "badade" jag henne med kallt vatten vilket hon verkade uppskatta!

Av minen att döma ser hon dock rätt missnöjd ut med "duschen"
Jobbat från morgon till kväll!

Hej!
Kommer en lite uppdatering om min dag!


Dagen började kl 04.12 då en geting väckte mig genom att surra och "studsa" mot sovrumsfönstret. Jag fick "rädda" honom genom att öppna. Jag var ganska pigg men kändes konstigt att gå upp så pass tidigt. Somnade om och blev återigen väckt av geting nr 2 som också ville ut. Klockan var då 06.30. Jag kände mig återigen pigg men tänkte, jag kanske ska sova den sista stunden då jag ändå skulle vara igång hela dagen.

Klockan ringde sen 08.00 och är man pigg då? Nej, jättetrött!

På morgonen var det skyttetrafik gällande min telefon! Först ringde Stina, sen Sissi och sen Sofia. Samtidigt som jag försökte klä på mig, göra mig redo för dagen samt packa ner ombyte till stallet och jobbet.

Vid 9 tiden var jag framme i Annas och Dennis numera GAMLA lägenhet där vi drack lite kaffe för att sen kunna kicka igång. Och deras nya boning är så fiiiiiiiiiin! Superdupermysigt! Gissa om jag kommer hänga där hela sommaren då lägenheten kommer kännas varm och instängd!

Vi ställde soffan på gatan o tog en "powernap" ;D


Vid halv 3 tiden var jag tvungen att åka vidare till mitt egna stall. Tanken var att jag skulle hinna rida en av dem men de tog sin tid för hästarna var fortfarande ute, dessutom behövde jag lite tid för att planera lektionen och sätta hästar till morgondagens lektioner.

Kl 17.00 byggde jag fram en bana för dagens hoppträning och mellan 17.30 - 19.30 hade jag 2 hoppträningar som gick KALAS!

Imorgon är det full rulle igen som gäller! Förhoppningsvis hinner jag slänga in lite fler inlägg imorgon!

Flyttpacka, rida och hoppträningar

Imorgon är dagen återigen fullspäckad!

Ska först åka till Motala för att hjälpa Anna och hennes pojkvän att flytta! De ska äntligen få flytta in till sitt nya boende! Ska bli himla kul!
Vi åker nog en sväng till tippen och sen o kollar på nya lyan!

Sen måste jag till stallet för att hinna rida nån av hästarna för sen ska jag ha 2 hoppträningar på kvällen. Ska bli urkul! Hoppning är de roligaste att undervisa!

/ Eleonor

Uteritt med tjejerna och grabbarna!

Idag tänkte jag rida ut efter mina lektioner vilket blir ganska sent, och till min tur så skickade Stina SMS och frågade om jag ville ha sällskap ut! Självklart! På vägen mötte vi även Malin så de blev tjejgänget o grabbarna grus (Dacke - Hälge och Harry - vilka jävla namn va?!?) som njöt av kvällssolen!

Vi var ute säkert 1 timme och myste! Så bra för hästarna att få skritta en rejäl sväng!


Fullt upp!

Har lite mycket o göra idag därav uppdateringen. Känner mig fortfarande inte helt på topp än... lite rörigt just nu med allt.

Hoppas ni har en strålande dag.

/ Eleonor

En dagens varsegoooo!

Vit piké: H&M

Ridbyxor: Travshopen

Strumpor: Jacson

Skor: Travshopen


Lagerrensning

Ridsportonline.se har lagerrensning på massor av utrustning för att ge plats åt nya produkter på hyllorna.

Detta hade hamnat i min kundkorg!Eskadrongrimma 179 kr


Windsor Jodphur 1299kr 799kr <-- Snygg färg!


Vita ridbyxor 99kr


Sunday!

Idag är det verkligen sun day!
Solen steker genom mina öppna fönster, blir lätt lite instängt i lägenheten men de fläktar ganska så skönt nu.

De blev en crazy night igår och jag är väl inte på topp idag för att gå ut och vara aktiv i detta vädret!
Ska vila mig fram till kl 18 då åker jag ut till hästarna och skrittar ut på dem en runda. Lite frisk luft kan vara bra. Sen ska de kvällsfodras och jag också för den delen.

Har inte ätit något sen igår 16.30... börjar känna mig lite hungrig nu faktiskt..! Haha.

Mamma ringde, de var på Arlanda och resan från London till Sverige hade gått bra, nu skulle de flyga rutten opp mot Umeå. Är nyfiken på ifall hon köpt något! Får fråga ut henne ikväll men hon brukar vara en sån som säger: Jag har köpt något till dig...men du får se sen när vi ses! Gah!


FÖRHOPPNINGSVIS presenterar vi nya designen ikväll! Jag och Jessica kommer fortsätta grejja med den i afton!

 


Dax att sätta på sig ansiktet

Blir något i den här stilen! Svart, svart, svart! :) Party on!


Peppad!

Åh ni anar inte hur underbar Jessica är som sitter o grejar med designen under helgen! Hon har ordnat en testblogg där jag kan gå in och se hur förändringen sker och jag blir minst sagt helt chockad varje gång!

Jag hoppas allting är i ordning så ni får se den sprillans nya bloggen - Häst&Ridverksamhet 2.0!

Ikväll ska jag ut och träffa massa vänner, dansa och ha kul!
Hoppas ni får en lika trevlig kväll vad ni än gör!

/ Eleonor

Tokiga hund!

Kan inte låta bli att skratta som jag gör åt Alva! Hon är så himla rolig! Helt exalterad!

Dessa filmer är från förra veckan när vi hade henne hos mig! (Äntligen fungerar youtube igen woho!)
1.a vinnaren

Den första som vinner en av de 2 schampooflaskorna blev

Anna

Grattis!
Ett mejl dyker upp inom kort!

Ni andra vet väl att tävlingen pågår en vecka till för ny chans?
Ni som inte är med klicka på bilden för att komma till tävlingsinlägget!


Svar på fråga

Isa om GÅNGARTSTDIPLOM TILL SAHARA!:
Ska du vara där imorgon oxå? Hur känner man bäst igen dig om man vill komma fram och hälsa? :D

Svar:
Jag ska vara på Vreta imorgon igen hela dagen lång!
Hur man känner igen mig bäst? Hmm...eventuellt har jag min tröja med företagsloggan på där bak så då är de lätt att "haffa" mig.

Men såhär ser jag ut utan hjälm iallafall!


Hoppas vi ses!

På med hjälmen för guds skull!

Diskussionen är oändlig och jag står för de som är rätt när de gäller hjälmen!

Den ska sitta på huvudet vid ridning punkt och slut!

De finns INGEN bra ursäkt för att inte ta på sig den! Att säga att man får skylla sig själv eftersom det påverkar ens egna huvud är ren idioti - skydda de du i huvudet kan skydda och gör alla en tjänst - Var rädd om dig!


Tema: Travhoppning

Under veckan har jag haft hoppträning för mina grupper. Nedan kommer en beskrivning vad de "yngre" eleverna fick göra och hur jag lagt upp lektionen.

Uppvärmning: Redan efter något varv i skritt tog jag in eleverna på en volt där de fick göra halt. Där gick jag igenom "avstämning". Ett ord jag använder flitigt särskilt för yngre elever då vi inte kommit till själva begreppet: Halvhalten ännu. Dock är de samma sak men jag kunde förklara de enklare genom att säga att eleverna bestämmer tempot, men har kontroll under tiden och kan stämma av för att hålla hästen förberedd för nya rörelser, i balans och under kontroll.

Därefter fick de trava och göra tempoväxlingar på rakt spår för att kontrollera hästarnas bjudning i traven.
På långsidan travade de sen över bommar, för att hitta en bra väg och jobba i lätt sits.

När detta gjorts i båda varv ställdes de upp på andra långsidan i storleksordning, B-C-D ponnys.

Jag gav de 3 saker att tänka på: 1.Vägen före - mellan och efter hindret. 2. Tempot hästen ska vara i bjudning men under kontroll - för att kunna landa i galopp. 3. Sitsen: Kunna stå i balans för att inte riskera att störa hästen under språnget.

Sedan fick de travhoppa ett hinder två gånger var, därefter 2 hinder i följd på rakt spår. Tanken var att de skulle travhoppa över första, landa i galopp och rulla över nästa.

Tips:

För att slippa rulla fram och tillbaka bommen och riskera att få fel avstånd så ställ ut "koner" som märker ut avståndet för B-C och D-ponny! I Kön står de sedan i storleksordning så du inte riskerar att missa nån gång.

Använd koner som markerar vägen före - mellan och efter - gör de inte svårare än vad de är!

Tänk på vart du som instruktör står någonstans - var behövs du mest? Idag stod jag vid travhindret för att hjälpa eleverna att understödja hästarna fram till hindret. Självklart står jag så jag ser ALLA och har koll på dem = säkerhetstänk.

BILDER FRÅN 3-ÅRS TEST!

Följande bilder är tagna av Märta och fler bilder hittar ni hos: ->TeamÖsterberg<-

Sahara är efter Sandakan

Team Österberg Elin & Johanna "teamar ihop sig inför prövningen"

Märta fick bra hoppbilder trots de "svåra" ljuset och röriga miljön i ridhuset!

Värd mer poäng - enligt mig!

En trött Sahara efter ridprovet med Johanna!


NY DESIGN!

Om du inte kan se den nya designen så tryck på F5

Det är Jessica som utformat denna urläckra design! Visst är de tecknade hästarna söta?
Bloggen kommer förändras ännu mer i dagarna för att få ett proffsigare intryck o lättare att hitta alla BRA inlägg :)


Provar nya Marabou Sensation

Visst ser den himla god ut..?

...men blåbär o mjölk gör sig bäst utan choklad. Efter 2a biten så påminner den mer om den äckliga likörbitarna ur alladinasken... blä... inte värt! Köp hellre Cookies & Cream eller CaramellCrisp.

Choklad ska bara vara choklad, inte tilslatt med massa salt eller frukt och bär...


GÅNGARTSTDIPLOM TILL SAHARA!

Tjohooooooo!
Idag gjorde Team Österbergs häst Sahara mycket bra ifrån sig på 3-årstestet!

Hon visades upp utan konstigheter och hoppade riktigt bra, jätte bra temperament och sammarbetsvillig! Betyg 8a i exteriören förutom benen som fick en 7.a Betyg 8 på alla gångarterna = 47 poäng och diplom som dressyrtalang efter godkänt ridprov av Johanna!

GRATTIS!

På hoppningen fick hon snåla 43 poäng trots att hon gjorde mycket bra ifrån sig där!
Har fotograferat samt filmat med deras kameror så inom kort kommer en FET BILDBOMB!
Men jag hann fota Ankis fina häst Sanna som fick alldes för snåla poäng av domaren!

Nina visar upp Sanna e. Santana


3-års test @ Vreta!

Godmorgon!

På väg mot 3-års test med morgonkaffet i högsta hugg! Hoppas de går bra för alla unga förmågor, men håller förstås en extra tumme för Sahara och Ankis unghästar som visas idag!

 

Jag agerar som fotograf, filmare samt peppande wingman!


Natti Natti!

De är något extra gulligt med sovande djur!Oj, oj dax att släcka lampan så jag är fit for fight för morgondagens "event" i form av 3-års test på Vreta och sedan mina kvällslektioner - hoppträning!

Kom på att jag skulle skriva mina sedvanliga: "såhär jobbar jag inlägg" men jag håller lite på det!


Godnatt!

Dacke: DÅ & NU

Svårt att hitta 2 bra bilder, men ser ni nån skillnad? Detta är ändå en bild som jag togs när vi fodrat upp honom ett par veckor och jag ridit på han en del.

December 2010Maj 2011


Ut o spring bort de dåliga humöret!

Solen tittade fram här så jag ska passa på att springa av mig mitt dåliga humör och dessa dåliga tankar jag har i huvudet. Det är inte alls likt mig att "ge upp" på de här sättet men just nu är jag så less faktiskt.

Visst har han blivit riktigt rund och fin lille Dacke? Ska hitta en jämförelse bild så ni ser!


Nämen, skogens konung!?!

 

Ser ni?

På väg till ridbanan med Dacke ser jag plötsligt i ögonvrån ett stooooort djur komma igenom hagen och KLIVER över de höga trådarna. En älg - och en riktig bjässe till älg också! Jag trodde Dacke skulle få tuppjuck men han stanna bara o titta efter honom när han lunkade iväg över fältet.

Exotiskt eller hur?!?!?

De är inte ofta jag har kameran i högsta hugg för att kunna ta bevismaterial men nu var jag snabb att plocka upp den ur fickan!

 

Vad var de där?! Undrar Dacke.


Snyggt matchat - kass ridning!

Idag matchade vi varann snyggt med bruna eskadron skydd och röda lindor från Hansbo samt de bruna "nyfunna" schabraket från Mias. Röd/Brun/Blå outfit = snyggt!

 

Sen att ridpasset sen gick värre än värst är en annan sak. Red tillbaks till stallet, gråtfärdig från ridbanan efter 1.5 timmes ridande...
Jag får inte grepp på honom!

Ibland är han hur känslig och lugn som helst på ett positivt sätt - och ibland bara skiter han totalt i om jag säger åt han att stanna. Jag gjorde allt kändes de som. Var lugn, vänta ut, hade tålamod, tålamodet tog slut, jag blev kvickare o sa till han på skarpen istället - gick inte.

Försökte jobba över en cavaletti, ibland gick de någorlunda, men han blir alltid okontaktbar efter hindret. Styrde på ett räcke sen på 90 cm vilket han klipper i hur bra som helst - inga problem, förutom efter förstås noll kontroll. Inte särskilt roligt.

Visst ser jag honom som en utmaning, absolut! Men de finns en anledning till att jag också tappar fattningen och tålamodet när de gäller honom vilket jag inte kan dela med mig av i bloggen då de är privata saker, önskar jag kunde o få lite råd från andra hästmänniskor men de går inte...

Tills jag får mer info får jag helt enkelt lägga på dressyrsadeln och "ge upp" min hoppkarriär.


Dax för ridningDax att åka till stallet! Gjorde klart allt redan i morse efter utsläpp så bara ridning kvar på schemat - SKÖNT!
Får se om jag lyckas reda ut något idag med den lille mannen.

I eftermiddag tänkte jag skriva om gårdagens hoppträningar - mina tankar och syfte med övningen, upplägget o vilket resultat de gav!För ett år sedan...

...var maj månad en av de allra värsta i mitt liv.

Det var sista veckorna innan diplomeringens start sista datumet i maj börja.

Det var panikplugg, träningar som ibland gav ett hoppfullt ljus och ibland träningar som fick en att känna: Jag fixar inte de här.
Om jag ska erkänna så sa min dressyrtränare under ett samtal inför anmälningen till diplomeringen:

"Du kommer inte fixa dressyrprovet"

Men skam den som ger sig! Jag anmälde mig och blev HELT godkänd utan konstigheter! Något jag är VÄLDIGT stolt över!

Vreta var en bra tid av mitt liv - ibland saknar jag de hemskt mycket.Gårdagens "fail" pass

På med hoppsadel och förbygeln. i hopp om att kunna skutta! - hittade förresten ett schabrak från Mias som jag "glömt". Bästa schabraken man kan ha!

 

Gårdagens ridpass var verkligen katastrof. Från att gå som en klocka - till att jag styrde över de 3 simpla galoppbommarna jag lagt ut på rakt spår får han tuppjuck. Slutar lyssna, överdriver genom att hoppa över allt på en gång, slänger med huvudet och frambenen är överallt. Inte ok!

 

Fick börja om o rida på volt och bara få honom att lyssna och bli avspänd. Detta tog ungefär 30 min sen styrde jag över bommarna igen...

 

...gick inte. Fick börja om och då började klockan faktiskt ticka iväg så jag fick avsluta när de kändes "bättre". Men OJ vad besviken jag var på honom, inte alls vad jag räknat med direkt då han gått riktigt fint i början av veckan. Känns som de är svårt att börja hoppa när han beter sig såhär.

Efter ridpasset - vi har blivit någorlunda sams igen - men inte helt förlåtna...


London

Igår flög min mamma iväg på en lång weekend till London - vilket jag unnar henne jättemycket!

 

Hon frågade om jag "önskade" mig något men jag kom inte på något särskilt.

 

Jag har försökt hitta ridsportaffärer via google men de var svårt att hitta centrala butiker som dessutom sålde ex. Whitaker. Vi får se om mamma lyckas hitta nåt - annars får de sparas till Falsterbo!

Men visst vore de coolt att få något i ridväg från London - som sticker ut lite!Kontorstid

Läkarbesöket tog knappt 5 min. De kollade på tänderna, "knackade" lite obehagligt med en sån där spegel ni vet.

Sen frågade han om jag nån tandläkare hört av sig varpå jag sa att jag fått ett brev för flera veckor sen att de är lång kö. Han blev lite bekymrad o sa att jag fick ringa o "skälla" på dem eftersom detta handlar om en olycka och går före alla andra - eftersom de tagits upp på möte också. Så jag får ta o ringa de där o be att få en tid!

 

Nu sitter jag vid skrivbordet och "jobbar". Läser lite mejl, spanar in bloggar och hämtar inspiration. Kaffe och en chokladbit är ett måste då! ;)

 

 


Återbesök

Godmorgon!
Ska strax åka till stallet för att fodra, släppa ut och mocka innan jag åker mot kliniken för återbesök 9.15.
Vet faktiskt inte vad de ska göra, om de bara ska se hur tänderna "växt" in o så. Smärtfritt hoppas jag!

Har fortfarande kvar min bula på läppen där han måste göra ett ingrepp och "operera" bort, men är inte direkt sugen på att göra de nu faktiskt...


Ny design på gång

Jag håller på att få hjälp med en ny design! Kul va? Ska bli spännande att få se resultatet då hon får "fria tyglar" :)

Delade meningar

dagens pass gick åt skogen. Vi var inte alls överens idag. Är på väg till jobbet nu o ska ha 3 hoppträningar, ska bli roligt. Blir nog tyvärr inomhus då vädret fortfarande är muppigt

Annonsera bloggar?!

Var inne på hastnet igår kväll för att kolla igenom lite bland de lediga tjänsterna och fann
en annons som lyder följande:

Vi på ************ söker den sista personen som ska bli del av vårt team. Är du ambitiös och påhittig, och dessutom kan överföra det till bra och läsvärda texter? Skicka in en ansökan! Maila och berätta lite om dig själv, ditt hästintresse och varför du skulle passa som den tredje teambloggaren! Skicka även med din nuvarande bloggadress.
Givetvis gick jag in på denna adress men fann inte den särskilt intressant eller uppseendeväckande..!

Tycker ni det är OK att man annonserar ut på stora annonssajter om sina bloggar - att man söker efter andra bloggare..?
Jag själv tyckte de var rätt löjligt, faktiskt ganska olämpligt. Har inte vi redan bra sidor för våra bloggar? Tänker främst på bloglovin där man enkelt har hästsportbloggarna i en kategori. Bara min åsikt. Dela gärna era!

Headers genom tiderna..!

Under mina bloggår (har haft 3-4 bloggar innan denna) så har jag haft många olika designs och headers. Jag älskar förändring och tröttnar rätt fort på mina bilder... den nuvarande är jag dock riktigt nöjd med och "orkat" ha kvar rätt länge.

Nu är jag dock sugen på en ny, om det finns någon som är riktigt vass på "headers" o vill hjälpa mig så hör gärna av er! :)Här är ett urval av olika headers!
Schampoo till din häst...

...vinner du -->här<--

Du har dubbla chanser att vinna då de är 2 flaskor som lottas ut under 2 veckors tid!
Första vinnaren dras på fredag!


Här kommer en hälsning från Viktoria som vann Agria kepsen:

"I dag kom kepsen i brevlådan. Sitter jättebra! :D"

Hungrig!?!

Vad föreställer detta?!

En hungrig Dacke..!

...eller bara avundsjuk för att jag gav DD 10 min uppmärksamhet i form av ryktning?

 


Kvällen...

...har spenderats oppe i Cafeterian hos Liljas för att bevaka Johan Spetz träningarna som hålls varje tisdag.
Tyvärr hör man inte opp vad som sägs i manegen vilket är synd då jag väldigt gärna snappar upp lite nya ideér eller ord som används i undervisningen!

Men har fått lite inspiration inför mina hoppträningar imorgon kväll!

Var riktigt kallt att sitta på läktaren därför bevakade jag och Stina ifrån värmen med varsin McDonald's meal framför oss...


...vilket jag ska "crossa" av mig nu genom crosstrainern. Vädret är fortfarande "muppigt" vilket betyder att de växlar mellan: Sol, regn, hagel, sol snöblandat regn, hagel och sol... därför vill jag gärna inte ut o springa!

Kul att fler deltar i senaste bloggtävlingen där vinstpotten är hästschampoo! Ännu roligare att nya läsare har hittat hit!/ Eleonor

Kärlek

Nu är det officiellt att fälltävlanshästen Elwood "Hälge" och den meriterade fälltävlansdamen Drusilla's Delight är ett par!

Visst är de söta? :)


"Vinrött" dressyrpass

Idag fick Dacke låna DD's snyggaste o bästa lindor - ett par vinröda av märket K2 köpta i Strömsholm under deras tävlingar där i juni. Till historien hör att de va den allra första saken jag köpte o bestämde mig för att: Köper jag häst ska den ha vinröda saker!

 

Med vinröda lindor kan ridpasset gå allt annat än fel. Jag red på de 3-delade bettet idag o till en början var han rent ut sagt: F Ö R J Ä V L I G. Jag försökte vara mjuk och bara låta de gå över av sig självt men till slut kom jag på mig själv att de är ju faktiskt inte stoet DD jag rider utan valacken Dacke. Därför behövdes han sättas på plats mer ordentligt o få honom att bete sig helt enkelt! Därför påminde jag honom om vad en förhållning är och vad framåtdrivande skänkel är - några kvicka övergångar senare så rullade han på - som aldrig förr!

 

De mesta fungerade förutom galoppen där han blir stark och "genar" in i volten. Får jobba på det. Passet fick avslutas efter att Johan Spetz byggt fram hinder o hans elever kom in för att hoppträna.


Youtube

Nån mer än jag som har problem att ladda upp klipp via Youtube?

"Snurrigt" kvällspass

Igår red jag ett kvällspass på Dacke i stora ridhuset. Vi hade hela för oss själva, o han kändes först jättespänd eftersom vi inte ridit där inne på ett tag. När han fått kikat omkring så tog jag tyglarna o han skrittade spänt fram, men efter ett tag lossnade de o vi travade igång.


HÄR fick jag nån form av Aha-upplevelse då jag höll om skänklarna på ett helt annat sätt än vanligt, nästan känslan av att jag "klämde" om lite extra, vilket gjorde att jag fick en helt annan inramning på han o lättare att reglera fram o förhållande hjälper.


När vi sen skulle galoppera så blir han jättespänd igen, de går knappt att galoppera för han tar bettet o verkligen rusar in i galoppen! Här tappar jag ganska så snart tålamod o tar ner till skritt o jobbar vidare.


De slutar med att jag bara drar i vänstertygeln istället för att jobba bort de o
snart avslutar jag passet där jag börjar, genom att jogga honom längs fyrkant o voltspår - så han slappnar av igen.


Snurrigt pass med både toppar o dalar helt enkelt. Idag ska jag prova rida på 3-delat bett o se om de finns nån skillnad!


Kontakta mig!

Awi om Måndag:
Hej! Undrar vart man kan skicka frågor till dig via hotmail? ( allså vilken adress)

Om ni har frågor eller vill prata med mig privat så skickar ni era mejl till:


Måndag

Mina elever ikväll ska få rida ut vilket betyder att ridfröken får två stycken 45 min promenader i de (förhoppningsvis) fina vädret! Lyxigt eller hur?Har nyss tagit min första promenad idag och gick förbi verkstaden för att höra ang bilen och de här med bromsvätska.


Jag skulle få komma förbi imorn så de kunde kolla hur "illa" de var o fylla på bromsvätska, (de jag googlade fram lät som man var tvungen att vara både kemist och professor för att klara av.) men "gubben" va schysst o kunde hjälpa mig imorn - annars fanns de tid den 24e maj...


Nu flög den tyngsta bördan på mina axlar av iallafall. HATAR allt som har med bil, plåt o skrot att göra!


Strax åker jag till stallet och rider häst nr 1  - sen åker jag o jobbar - så rider jag häst nr 2 ikväll!


Svar: Om dressyr

Här kommer fler frågor (och svar) från er läsare!

Fråga: Kan du inte förklara lite om öppnor och slutor?
(förra inlägget svarade jag på öppna du kan läsa de -->här<--)
I sluta är hästen böjd åt rörelseriktningen. Framdelen går på spåret och bakdelen innanför.
De yttre benen trampar framför och förbi de inre.
Hästens tvärning skall vara minst så stor att de inre fram och yttre bakhovens tramp går på samma spår.

Om hästen rids i samma ställning som under sluta men med bakdelen på spåret och framdelen innanför kallas rörelsen förvänd sluta.

Tänk att:
Sluta = Slutet av volten.

Hjälperna:
Inre skänkeln: Verkar mothållande och framåtdrivande vid behov av understödd av tygeln, vilket även verkar ställande och ledande i rörelseriktningen.
Yttre skänkeln: Verkar sidförande
Yttre tygeln: Understödjer vid behov avd en samsidiga skänkeln samt hindrar hästen från att förböja sig.Fråga: Om man hamnar i stolsits, hur kan man då få till en ordentlig sits? Hur övar man bort stolsits?

Svar: Din sits och balans tränar du hela tiden för att du ska automatisera idealbilden "lodrät sits". Kontrollera att du inte har för korta stigbyglar när du rider och tänk på att komma djupt ned i sadeln o känn att skänklarna "hänger" rakt ned från din kropp. Oftast kan de bero på att man lägger "mer tyngd" i benen än i sittbenen. Rid mycket utan stigbyglar!
Fråga: Hur känner man att hästen är hängande i handen? Och hur gör man för att den inte ska vara det?

Svar: Känslan jag får när en häst "hänger sig i handen" är att den tar bettet och drar huvudet framåt/nedåt för att undvika bettets och --> min inverkan - eller inte är tillräckligt i bjudning/för skänkeln.

Stödet i handen kan kännas "tungt/segt" o inte så mjukt och stadigt som man vill ha de! Om detta händer bör du först lätta i handen och driva på så hästen bär sig själv. Alltid rida med skänkeln mer än hand o tygel! Om du upplever att hästen vill gå för lågt i formen kan de uppresande tygeltaget användas tillsammans med drivande skänkel!

Det uppresande tygeltaget går framåt - uppåt, tygeltaget tas genom att ryttaren höjer båda händerna. Tygeltaget verkar enbart då händerna förs uppåt - därför skall det därför tas ned i normalläge igen och göras om - då tygelhjälpen inte gick igenom.

Varje tygeltag skall följas av eftergift!


Sugen på kamera

Min lilla rosa kamera börjar ge upp så därför har jag börjat
sukta efter en ordentlig kamera.

Tycker de är så himla roligt med foton och att fotografera, så de är givetvis en rejälare kamera som sätts på önskelistan.

Karin tipsade mig om Nikon 90D isåfall.

Vi får se om jag kan spara undan lite pengar så jag kan inhandla denna snarast!

R.I.P Spotify

Idag 1.a Maj träder Spotifys nya "lag" in.

Från att ha varit en gratis tjänst med obegränsad musik, med lite reklamavbrott då o då till endast 10 timmars speltid / månad (eller vad jag läste på den ruta som kom opp när jag logga in idag: du kan endast spela samma låt 5 gånger / dag)


De alternativ som finns är:


Spotify Premium: (99 sek /mån)

* obegränsad musik
* Lyssna på Spotify i mobilen
* Ingen Reklam
* Offline mode, lyssna på musik även när du inte har internet i datorn

Spotify Unlimited: (49 sek /mån)

* Ingen reklam
* Obegränsad Musik

Hur kommer ni göra nu?

De "nya" spotify reglerna


Jag har...

...tagit första springturen idag!Tänk att de första 5 minutrarna är som raka vägen till döden - men sista biten går med lätta steg.
Ska försöka utmana mig själv genom att börja springa varje Tisdag, Torsdag och Söndag.Anledningen är främst till att jag ska få upp min kondition och för att bli piggare. Har känt mig så himla seg i flera veckor så nu behöver jag komma igång!Vad utmanar ni er med?

Hitta kontrollen

Igår när jag hade tänkt hoppa Dacke några språng blev han sitt "vilda" jag på hinder. Vi värmde först över bommar och sedan över cavalletti - inga problem! Här går han att kontollera o rida både fram o hålla tillbaka.Men så fort jag styrde på ett räcke (låg på 80-90cm) så drog han tag, vinglade till höger o vänster o gick undan första gången! Förvånande då han hoppar ur alla lägen! Blev rätt ilsken på han o red an mot de igen, men hade ungefär samma anridning o vi kom lite nära varpå han rev o tog bettet efter.
Tycker de är skit att både anridning o efter ska kännas som att han går i 190 då jag vill ha kontroll. Därför ska jag imorgon eller under veckan travhoppa 5.5an och sedan om de går bra hoppa nån serie eller kortare relaterat på relativ låg höjd för att träna just på vår kontroll. Han FÅR inte dra järnet efter och framför allt inte före heller.


Dagens köp

Dagens köp var ett välbehövligt nack och nosludd från Hööks för 39 kr

då Dackes päls skavs bort av krubbitarremmen.

 

Verkar nöjd över sin "luddiga" pryl!


I stallet hos Sahara

Jag följde med Johanna till stallet som medhjälpare vid ridningen av Sahara. Bara 1 vecka kvar till 3-årstestet! Sahara var något "loj" för hjälperna men jag tyckte det gick bättre o bättre! Antagligen var hon lite trött också, typiskt unghästar att få "motorstopp".

Söt är hon iallafall!

Jag fick en puss


Nya foton

När jag var hemma hittade jag ett gammalt fotoalbum med foton som jag satt i fotoramar o ställde på första parkett på min vita byrå i vardagsrummet.

1.a bilden föreställer Råsie, en av "mammas" travhästar i Umeå.

Världens raraste och matgladaste häst.

2.a fotot föreställer mig som nybörjare på min dåvarande favorithäst Chieffen. Fotot är från den allra första ridskolan jag började på så jag hade nog inte vart många gånger i sadeln då fotot togs!


Mysig helg!

Har haft en toppenhelg med sällskap av Johanna och Alva!
Vi har bl.a. hunnit med att gå på "mini marknad" på torget, fikat, gått långa promenader, ridit, varit arbetsamma hos Liljas, grillat, o massa annat roligt!

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus