KommentarerJag brukar ju vara flitig och svara på ALLA kommentarer som rullar in. Men den här veckan har jag vart lite "off". Dessutom uteblev VECKANS ÖVNING.

Nästa vecka ska jag bli bättre!

Ha en trevlig helg!Nytt hem!


Kolla på de här 2! Hur söta är de inte?

De har gått så bra med att flytta båda 2 och de verkar må hur gott som helst! Ska dit tidigt imorgon bitti för att släppa ut dem i sin hage - sen ska jag vidare mot Eskilstuna. Är inte ett dugg orolig över dem - de mår så himla väl tillsammans!


<3


Flytt!Idag ska mina hästar flytta från "sommarstallet" till ett annat stall - bara 100 m bort förstås så jag är kvar i närheten av Sissi's anläggning!

Så fram till mina lektioner ikväll ska jag städa och packa ordning på alla grejorna och flytta in de och hästarna.

Jag hoppas det går bra - de är ju 2 riktigt världsvana hästar numera så de finner sig nog till ro.

Låter som jag är en hemsk människa som bara under de här året jag haft Dacke flyttar honom till hans 3.e hem!
DD ska vi inte prata om vart hon bott tidigare - överallt! Men de har vart tvunget i och med utbildningen på Vreta och alla praktikperioder...


Tidig morgon sen kväll


Idag fick mina hästar vara ute mellan 11.00 och 19.30 (motionerade Dacke på fm)!
De va lite sugna på att komma in när de började skymma men tänk vad de måste uppskattat de varma goa höstvädret?

De tog emot att ta in de redan vid 14.45 innan jag skulle till jobbet så jag beslutade att de fick minnsan vara ute till jag kom igen på kvällen. De fick sin eftermiddagsgiva i hagen då.


(Nån vecka gammal bild - numera är de rätt mörkt efter 20)Torsdagslektionerna... var riktigt roliga att ha idag!

Särskilt i sista gruppen där jag fått äran att få undervisa 2 systrar som har en äldre jättefin ponny och så en ny och bra mycket yngre förmåga.

De svåraste med dessa unghästar är ju att hitta den rätta framtbjudningen och särskilt galoppen! I en grupp med 7 andra att försöka ta hänsyn till kan de om möjligt bli ÄNNU svårare.

Men idag gick de riktigt bra - jag förklarade att galoppen måste komma naturligt o att hon får trava på rätt bra framåt för att "överraska" hästen in i galoppen. Resultatet blev toppenbra och blev bra mycket mer och bättre "fattningar" idag än tidigare.

Nästa vecka är det teorivecka där jag ska hålla en Löshoppningskurs! Jag föreslog att de skulle ta med sig den unga så den får hoppa lite och de var de positiva till!

Som sagt - duktiga elever och fina hästar ikväll - det är glädjande som instruktör!


Fint väder i helgen

I helgen ska jag återvända "hem". Vi ska stöka och städa lite bland mina grejor och rensa ur i gamla lägenheten (där min bror bor numera.) Vet ju själv hur de kan bli när man städar och hittar massa gamla grejer "åh den häääär, nejmen ååh minns ni *börja läsa*". Ja ni förstår... sen är jag en spara. Sparar på allt...

 

På Lördag kväll ska jag ut i nattlivet med en kompis. Antar att de är samma folk ute och att jag kommer glädjas åt att jag flyttade ifrån stan!

 

Hoppas ni får en lika trevlig och "städad" ;) helg med vackert väder!


Hoppat/galopperat!!!Torsdag = hoppning.

Idag la jag mycket krut på galoppen - och det gav riktigt fint resultat.

Galopperade fram honom på långsidorna och vid 2 tillfällen samlade jag och gjorde 15-10 m volter och ur volten ökade jag. Han blev väldigt eftergiven i sidorna och svarade med små hjälper framåt.

Hoppade lite småhinder sen och var lätt att reglera fram till hindret. Fina och lätta språng.
Sen råkade han bli lite förvildad i en kombination och då blev han svår efter hinder. Avslutade med ett plank på 1.10 - 4 språng fram till en liten oxer, men de är i snudd på att han tar kontrollen efter när han får sån fart.

Är iallafall nöjd med min framridning/framhoppning och har en plan tajmad och klar framöver! (;

Gammal bild när jag hoppar DD!


Jobb finns!Nån som söker ett tillfälligt jobb (under ca månads tid) med hästar och stall i Skåne?

Hör av er till mig för mer info.

Mejl:
meleonor@live.se

Ridbrallor...
... tror inte jag har ett helt par ridbyxor kvar.

Igår upptäckte jag ett hål i mina ridbrallor. De är bruna med ljusa sömmar på som många tycker är skitsnygga... tycker jag också men va förvånade de flesta blir när jag säger att de är från hööks...

Mina JW brallor har blivit fula och "dassiga". De ser skitiga ut fastän jag tvättar dem. Dessutom har en söm vid gylfen gått sönder så de ser ut som gylfen är öppen hela tiden...

Ett par skitsnygga helskodda beiga/bruna Pfiff är heltrasiga i skrevet. Är lagade en gång...

Sen har jag bara 2 par bomullsridbyxor som är jätteobekväma. Använder de mest vid "skogsridning".

Så högst opp på önskelistan är 2-3 nya ridbrallor i färgerna: Mörkblå, beige och grått...ett par nya vita också förresten...

Duktiga elever


... och hästar givetvis!

Är väldigt nöjd över mina lektioner ikväll och dess resultat!
Tiden verkligen sprang iväg!

Ska se resultatet på Idol nu (fastän jag inte sett kvällens framträdanden) sen ska jag slänga mig i sängen.

Imorgon fm ska jag markarbeta/hoppa Dacke!


MINDRE hjälper men STÖRRE nytta


Det är temat för kvällens lektioner. Under kursen som innefattade lite av våra hjälper och att hästen ska gå fram för skänkeln fick mig att tänka på att det är för mycket "rattande" med handen och fokus på "tygeln".


"En osynlig hand är en bra hand" Enligt mig.Därför ska mina elever ikväll få känna hur pass lite man egentligen behöver ta i handen för att hästen ska känna (jag står framför hästen och håller i tygeln medan eleven får hålla i andra tygeländen och låtsas vara bettet. Därefter ska jag dra i olika grader)

Sen tänkte jag gå igenom renodling av hjälperna som är ett vanligt begrepp jag använder men som kanske inte riktigt når ut ända fram. Som rubriken lyder: Vi ska kunna använda så små hjälper som möjligt men få ut så mycket mer av de. Svarar hästen inte för skänkeln är de vår plikt att ta igenom det EN GÅNG ordentligt - så att den blir koncentrerad och lyssnar till de små. Där är också ryttarens plikt att inte sitta och driva i varje steg eller hålla för hårt i handen eftersom hästen då också kommer o bli okänslig (i ryttarens ögon DUM)

Noggrannheten i ridvägarna bevisar ens verkliga inverkan. Det finns en anledning till att du hamnar där du hamnar. Blir volten inte rund så måste du se till dig själv att rida hästen fram på rätt hjälper för att det ska bli rätt.

Detta är något VÄRT att tänka på. För hur mycket sitter du och skänklar men tänker på vad du vill få ut av just DEN skänkelhjälpen?

"Skänkeln ska ge en signal när du behöver ge den, inte ge 100 signaler där du vill berätta för hästen om 1 sak..."


Kursen


Hej! Jag är hemma och mellanlandar innan jag åker vidare till mina lektioner.


Hade jag blivit inspirerad hade jag nog ridit Dacke nu - men tråkigt nog gav den här fortbildningen inget nytt.

Upplägget var som så att vi fick sitta i ridhuset och se när de parvis red för Caroline Carlstedt. De fick presentera sin hästar och sen sätta igång. Caroline började med att berätta 3 punkter vi främst skulle gå igenom idag.

"Ridvägar"
"Galopp"
och
"Hur mycket ska eleven rida?"

Då kände jag att: "Ah de här kan bli intressant, framför allt den sista punkten eftersom det är något jag kan relatera till"

Men tyvärr kom vi inte fram till något särskilt. Caroline frågade (den lilla skara publik) vad vi tyckte om elevens inverkan och hur de skulle leda till rätt ridning. Då sa någon: "Rätt häst till rätt ryttare".

För mig är det rätt självklart eftersom jag sätter mig själv i skiten rent ut sagt om jag ger på tok för svåra hästar till orutinerade ryttare - då måste ju jag "rädda" dem och hjälpa de bra mycket mer och sätter de andra eleverna i skymundan.

Så som Caroline höll träningen idag för 2 st är rätt enkelt än om man sätter in en grupp på 8 elever och 8 st viljestarka ponnyer. Lite den typ av undervisning skulle jag tycka var mer intressant - eftersom det hänger på bra mycket mer om hur övningen läggs upp, pedagogiken och undervisningen.

Kort och gott. Caroline verkar vara en jättebra tränare och hade säkert gett mig något om jag vart med till häst. Men som publik så hade jag lika gärna kunnat åka och se nån annan instruktör hålla lektion för att ge mig mer kött på benen inför den målgrupp/nivå som jag undervisar.

Och de frågor som hon först tog opp som skulle diskuteras kom vi aldrig riktigt fram till något svar...

Så när min kamrat Anna frågade mig: "Åh vad skriver du ned nu?" Svarade jag:

"Det är min lektionsplanering inför mina 3 lektioner ikväll..."Nästa gång kanske jag och min dressyrtalang kan vara med!

På kurs!Hörrni idag är jag ju på kurs hela förmiddagen - sen ska jag försöka hinna med ett pass på Dacke innan jag rattar mot mina kvällslektioner. Så nån uppdatering blir de inte förrns sent på kvällen - om de blir något alls!

Annars får ni vara hungriga på vad som levererades på kursen till Torsdag!


Fynda täcken!Åh jag som behöver ett vintertäcke till DD skulle passat på att fynda nu när Hööks har 15% på sina täcken! De röda har jag kikat på tidigare. De måste hålla i vinter och gärna ha hals på också (har för mig de finns att köpa till)

Om nån av mina läsare har ett rejält vintertäcke till salu får ni gärna höra av er!


ang: LättridningenJag ställde en fråga om hur ni lärde er rida lätt
--> se inlägget <--

Och de verkar helt enkelt som att de flesta bara fått lära sig att hitta balansen och takten allt eftersom. De finns ju inte så mycket "teori" bakom, varför jag också fattade mig kort för barnen om att lättridningen är för att "göra de lättare för hästen i uppvärmningen = få komma igång i kroppen".

Som jag skrev fick ju eleverna en långsida på sig där jag hann se och vara med och räkna i takten eftersom det är olika kategorier ponnyer som jag också påpekade att den minsta hästen har snabbare trav = snabbare lättridning och den större har långsammare vilket leder till att man får rida lätt lika långsamt.

Tycker de är viktigt vid inlärningen att man ser så barnen inte "DUNSAR" ner i sadeln utan hellre är lite mer framåtlutad i den "resande" samt "sittande" fasen än i bakvikt.

Det ska bli intressant att se hur många lektioner till som krävs för att lättridningen ska automatiseras hos ryttarna!
Baka baka liten kaka


Varför skälla på Dackes okoncentrerade humör idag när jag själv knappt slängde ett öga åt hoppträningen. För vi alla var sugna på nått gott, så vi valde att göra de mest onyttigaste i hela världen.

Snickerskaka
, innehållande jordnötsmör, Nutella, chocklad, mer jordnötssmör och ännu mer nutella, blandat med massa socker, flingor och ja ni hör ju. Resultatet: Ack så onyttigt men mycket gott!!!

 


För dagen något spänd...Det kallar jag Dacke idag. Fasen. För att ha gått som en klocka igår kände jag att vi kunde bygga vidare på det idag och jobba mycket med galoppen.

Det blev 60 min skritt och ca 5-10 min trav...


Grejen var att jag skrittade ner till ridbanan, skrittade på kort tygel och sen joggade igång. Han frustade nöjt och gick stadigt på tygeln (precis som jag brukar börja ett ridpass lugnt men balanserat/koncentrerat) och rätt var de är så blir han "rädd" för nånting.

Och sen är hela passet förstört. Han blir så jäkla okoncentrerad på mig och låtsas bli skraj för allt möjligt. Jag försökte "börja om" hela tiden men gav inget resultat.

Till slut gjorde jag start/stop så han skulle ta skänkeln bättre och min vikt som stop. Därefter red jag på en liten 8-volt där han var som mest spänd. Ja efter 60 min skritt/halt arbete så började han komma till fokus igen. Men då var jag så less att jag inte pallade med att ens prova galoppera.

Dessutom stör det mig att jag sitter så jäkla kasst i sadeln! GAH!

Vi var fint matchade iallafall med vitt/brunt/beige.


Fråga: Hur lärde ni er...När och hur lärde ni er att rida lätt?

Jag själv försöker minnas men har ingen koll alls.

På måndagar har jag en ren nybörjargrupp på 7st barn. De har ridit nu 4 gånger för mig och igår berättade jag för dem om lättridning (har tidigare fått sitta ner och hålla i sadeln). Jag förklarade inte mer än att man ska sitta ned ett och upp ett i takt 1-2-1-2-1-2. Och att de är från fötterna o upp man ska resa sig, inte ta fatt med händerna mot sadeln o opp.

Jag lät de sen få skritta ena långsidan och göra en styrövning - medan andra långsidan fick de trava och prova rida lätt. För en del föll de sig naturligt direkt! En del hade svårt att hitta takten med hästarna men de var på G iallafall ju fler sträckor de fick prova.

Så berätta gärna hur ni fick lära er detta.
Om er ridlärare tog till nåt särskilt knep.


Fortbildning


Imorgon ska jag på fortbildningskurs för Caroline Carlstedt! Jag ska inte ta med häst utan kommer gå med till fots. Ska bli roligt och förhoppningsvis är jag mättad på massa nya idéer och problemlösningar.

Passar ju alldeles utmärkt att jag har 3 dressyrlektioner på kvällen sen..!


Ledig dag


Idag är jag ledig - men det betyder inte att jag sitter i soffan och slöar. Jag ska just ut o ta en promenad. Sen ska jag fixa lite med papper här hemma innan jag åker till stallet i em. Idag står dressyr på schemat.

Sen ska jag kolla på hoppträning (Johan Spetz) o sen åker jag hemåt igen lagom till Idol.

Vädret är helt ok. Var bättre tidigare i morse men nu börjar molnen sluka solen... jaja. Så länge det inte är grått och regn så är jag mer än nöjd!

Ser ni luftballongen?

 


DD och Daktyl och Dacke eller va?


Javisst kan det vara lite förvirrande detta. Daktyl "Dacke" = DD's morfar?

Nej de är helt enkelt så att de lustigt nog har samma namn. DD's mammas (Drusilla) fader hette också Daktyl. Han var en hingst född 1967. Tror Daktyl är ett rätt vanligt namn i Polen (där min Dacke troligen är född)CLEAR ROUND HOS SISSI&NINA

Nu drar det ihop sig för inomhussäsong och vad vore inte bättre än att kunna tjuvträna lite. 1 oktober tar vi in hela vår fina hinderpark och bygger upp en tävlingsbana. Som vanligt kommer vi att ha stilbedömning upp tom 90 cm, alla som rider blir bedömda och har efter avslutad ritt ett protokoll att hämta i sekretariatet. På protokollet finns fem olika bedömningsgrupper där du får betyg från 1 till 10, du får även kommentarer som kan hjälpa dig och ge tips om vad du ska tänka på i framtiden. Överraskningar till de stiligaste ekipagen...

Vi börjar kl 10 på 50 cm och fortsätter sedan uppåt i klasserna. I höjningarna mellan klasserna är alla som vill välkomna in och gå banan, vi kommer dessutom att öppna upp banan lite längre mellan 70 och 80 cm. Inför 1 m kommer vi att bygga om banan och även ha med en kombination, därför är det bra om du i anmälan anger vilken kategori på ponny du har eller om du rider storhäst för att underlätta banbyggnaden.

Kostnaden per star är 100 kr. Vid mer än 8 fel får du om du vill göra en omstart, 40 kr. Vid felfri runda kan du köpa rosett i sekretariatet, 40 kr.

Cafeterian kommer givetvis att hålla öppet!

Anmälan senast torsdag 29 september så att startlistorna kan läggas ut 30 september.
Anmälan till nina@sissililjla.se

DD i EquipageJa de va förstås ett par månader sen - men ni som inte läste den tidningen kanske är nyfikna o veta om vad som stod och vad de gällde?

Syftet var att elitryttarna Svante Johansson och Marcus Ehning (en stor förebild för mig) skulle bedöma hur hästen var att rida genom bara få se en exteriör bild!  Jag skickade in en bild och beskrev hur DD är att rida.

 

Jag skrev: DD är en riktig läromästare efter att ha varit en framgångsrik fälttävlanshäst. Eftersom hon är en gammal och världsvan dam så är hon mycket trevlig att rida, men hon vet också hur hon ska göra för att komma undan arbetet. Hon kräver alltså ganska mycket ridning. I Hoppningen är hon en schysst och orädd häst, men hennes framben blir gärna "hängande".

 

Svantes kommentar: Den här hästen är rak i bogen, vilket gör att hon kan ha det svårt med frambenstekniken i hoppningen och det kan rent generellt göra att det blir problem med rörligheten fram. Jag tror man behöver jobba med bärigheten för att få hästen att komma i uppförsbacke eftersom det ser ut som hon gärna vill trilla framlänges. Pappan är fullblod. Fullblod är bra, men jag vill helst ha fullblodet lite längre bak i härstammningen för att inte få så mycket av fullblodsexteriören.

 

Marcus kommentar: Gissar att det här är en äldre häst.Den har en väldigt tunn hals. Skulle inte säga att den har hängrygg men överlinjen ser lite oformlig ut. Återigen tjocka ganascher som är ett tecken på att hästen inte är helt lätt. Att hästen är ojämt musklad tyder också på att den inte är så lätt att rida.

 

(Till historien tillhör att DD inte vart i full ridkondition när bilden tagits + vinterpäls deluxe.)

 

 


Hoppning är grejen 

Idag har jag verkligen fått nya tankar! Inspirerad efter helgens hopptävling jag var på så kände jag att nu lägger vi dressyrkavajen åt sidan och rider mycket galopp, bommar, små hinder för att få itu med hinderkänslan (jag måste hoppa oftare) o hitta tillbaka till hoppryttaren Elli.

För er som inte vet så är jag i grund och botten HOPPRYTTARE. Jag kunde inte sitta "fint" och tyckte dressyr var urtrökigt.

 

Nu har jag (som tur är) mognat och ser faktiskt de roliga i dressyren också, men för mig och Dackes del så måste jag hitta knapparna, och samtidigt ha roligt också, Dacke är en väldigt hoppglad kille så vad vore livet utan att få skutta nån gång.

 

På utebanan fanns där mycket bommar, studs och en serie uppställt. Jag började jobba med travbommarna, han kändes lydig och reglerbar. Sen jobbade jag i galopp och lät honom rulla över en bom. Sen tog jag lite studs vilket han fixade klockrent. Vi kunde landa och fortsätta. Inte landa och känna att han pyr iväg.

 

Senare fick jag sällskap av Theo på banan. Han rider fälttävlan - jäävligt duktig ryttare om man säger så , (funderar starkt på att slänga opp han på Dacke nån gång)

Så berättade jag om mitt sug efter hoppning och att han är så svår ibland och jag ville så gärna komma nån vart. Men han sa att de bara är o rida på och inte tänka så mycket.

 

 

Förstå att han nästan landar i räcket på andra sidan!


Så med lite nya tankar styrde jag på serien som var uppställd. De var ett hinder på ca: 50cm 6,50 fram till oxer på 1m och sen 6,50 fram till 50 cm räcke igen.

Dacke hoppade opp sig så fint första språnget och har sån spänst och tryck i sprången att han höll på och landa på andra sidan om räcket!!! Styrde på igen men fick ungefär samma resultat - landar nästan i! :D :O

 

Fotade efter han rivit framkant på oxern - därför ser de ut som de gör.

 

Hoppade av för att länga (7m) och höja upp en bit över 1.10. Styr på - HOPPAR som en KATT! Frambommen rullar ner utan att han slog i för mycket så jag nöjde mig så. Det jag främst var ute efter var LUGNET i landningen efter.

GLAD är jag över min glada hoppehäst!

 

Skulle nån gång önska att nån filmade så jag fick se hur de ser ut. Kanske mamma kan ställa opp nästa vecka när hon är hos mig i Östergötland ett par dagar!

 

 


Vad händer idag


Hittade den här gamla karikatyrteckningen av Siri. Så jäkla bra! För er som inte vet så har DD "tics" där hon skakar på läpparna jättefort! Typisk fullblodsgrej tydligen. Även Dacke gör så.Har haft min morgon hemma med frukost och läsande av era bloggar. De väcker upp en och ger en inspiration.


Ska snart spåna lite på idé till kvällens lektioner. En ren nybörjargrupp så de är svårt att komma på övningar som de orkar med och med så lite genomgång som möjligt då de har svårt att koncentrera sig särskilt länge. De rider 60 min vilket är ganska länge för rena nybörjare tycker jag.


Efter de har jag en barngrupp där vi måste jobba mer med galoppfattningar - de tycker de är roligt men själva fattningen är svår så 2/5 gånger blir de bra o andra gånger travar hästarna eftersom de inte förstår vad de ska göra. Då blir eleverna rätt uppgivna...


Jag själv ska försöka komma iväg till stallet vid 13.00 så jag hinner rida Dacke. Är underlaget fortfarande bra på utebanan tänkte jag rida bommar, studs och en serie som stod framme. Den här veckan är temat: Galopp för vår del. Därför tänkte jag bjussa på lite galoppövningar i Veckans Övning.

Kommer hem hyffsat tidigt ikväll och då är det Idol som gäller!

HEMMA!Kom just hem från heldagsjobb och slängt ihop en helt gudomlig måltid som jag tänker avnjuta. Sen kommer jag nog somna i soffan framför TV.n...

Imorn får jag hjälp med morgonfodring och utsläpp så jag får faktiskt sova imorgon! Ska bli riktigt skönt.

Har stått och gått hela dagen så jag känner av de i benen.


Fråga om DD!My
om Jobb + Heda imorn:
Varför skriver du så sällan om DD ?


Svar:


Du har helt rätt My, jag skriver alldeles för dåligt om DD. Ibland får jag lite dåligt samvete att hon kommit i "skymundan" jämfört med Dacke på senare tid. Hon borde ha minst lika mycket uppmärksamhet om inte MER!

DD har jag endast skrittat en tid nu då hon inte vart helt fräsch när hon satts igång - under tiden har vi hållt på med ett annat experiment som jag inte vet om jag kan avslöja i bloggen - men DD mår som en prinsessa, och de är huvudsaken!DD är iallafall alltid nr 1 för mig och kommer alltid vara!


Jobb + Heda imorn
Morgondagen blir som en repris av idag - jobbmässigt iallafall. Men jag gör en liten paus på förmiddagen och kör rally mot Heda för att supporta Anna som ska tävla!

Vad gör ni i helgen?

Andra halvlekSnart dax att dra på sig ridbyxorna igen och bege sig till stallet. Hästarna ska få komma in och äta sin eftermiddag.
Snälla som de är får jag hjälp med insläppet så de kommer gå bra snabbare än vanligt.

Mina hästar ska få komma ut i de fina vädret. Kanske tar jag och Dacke ett par skutt över nån stock på fältet också.

(Kunde inte låta bli att pyssla med en ny design, var aldrig riktigt nöjd med den föregående, nu fattas bara en schysst slideshow i headern, men behöver hjälp att ordna med de.)


Kanske inte ska hoppa över DEN stocken...


Fint väder

 

 

Idag får vi njuta av de fina vädret. Hösten är allt bra fin då. Hade önskat en helt ledig dag o tagit på sig något annat än sina hästkläder...

Är det något jag kan sakna är det att ha på sig "vanliga" kläder och få göra "vardagliga" saker. Gå på stan, umgås mer med kompisar utanför stallet. Blir inte så mycket tid eller pengar över för de.

 

Utsikt från mitt fönster. Ser nästan sommarvarmt ut!


Min arbetardagHallo! Är hemma på halvtid men än så länge har min dag sett ut som följande:

07.00 - Fodring (kraft samt grovfoder)

07.30 - Täcka på hästar

07-50-08.00 - Utsläpp

08.45 Fika

09.00 Mockning

10.30 sopning, krattning.

11.00 KLAR med grovgörat.

I eftermiddag ska hästarna tas in, jag ska packa höpåsar och rida mina hästar. Kl 18 tidigast får jag kvällsfodra och släcka.


2 frågorHej! Har två frågor till dig som jag hoppas du kan svara på :)


1. Vad ska det vara för avstånd när man hoppar till en maxad b-ponny (ca 130 cm)? Hur många meter är ett galoppsprång osv? Och vad ska man ha för avstånd när man hoppar studs?

2. Vad har man sporrskydd till?Svar:
Självklart kan jag svara på dina frågor. Galopp och avstånd är lite av min specialité ;)

*
En ridhästs normala galoppsprång är ca 3,5 m, D-ponnyer ca 3,25, C-ponnyer ca 3,0 och B-ponny ca 2,75 m.

* En studsserie kan du räkna med ca: 2,25-2,5 m. Det beror helt enkelt på hur storgalopperad den är (den är ju som du skriver maxad men de säger mig inget huruvida galoppen är) Oftast får man lite mer fart ju längre in i studsen man kommer så jag hade provat bygga såhär först:

Är syftet med studsen att få en reaktionssnabb/försiktigare häst (få den o bromsa opp ex) så tycker jag du kan ha 2,25 rakt igenom om inte de är för kort för den från början.


Här nedan följer avståndstabell för B-ponny, räkna då på att hinder ligger på lite högre höjder. Är de mindre hinder så kan du rida mellan 1-2 språng mer.


Sporrskydden är helt enkelt till för att skydda din sko/stövel och dess eventuella dragkedja mot slitage.Hes
Nu har jag skrikit mig hes för den här veckan.Jag ska jobba hela helgen i stallet och rida mina hästar. Så de blir tidig kväll då jag är lite seg i både kropp o knopp.

FredagsmusikMin sköna fredagslåt som är skön att nynna med i!Dagens "söt-bild"Kolla på DACKE! Han ser ut att njuta av solen! Haha! Så sötig! Bilden är tagen i Mars!


TävlingarPlötsligt så dök de upp fler tävlingar i höst än vad jag väntat!
2 dressyrtävlingar efter varann - perfekt för att få rutin! Förhoppningsvis är de programen LB:1-LA:1

V48 får vi fortsätta hoppkarriären och de på hemmaplan vilket passar utmärkt!

Förhoppningsvis kan min MAMMA (som jag vet läser) komma på nån av de datumen!!!

Spara pengar...

... om jag skulle kunna spara ihop ett par slantar skulle jag vilja spara till en Systemkamera. Finns det nån som INTE har en sån i dessa tider?

Tycker de är så tråkigt att bara kunna ta mobilbilder - även om det är smidigt och ibland blir helt ok så skulle jag vilja fotografera mer "på riktigt". Jag älskar foton och att fånga ögonblick.

Förutom pengar till den här kameran så önskar jag (om vi nu ser fram mot jul och födelsedag) förstoringar i fotopaper av nån/några av fotona nedan som jag kan rama in.
Full fart i hagen
De va två pigga, glada hästar som släpptes ut i hagen idag!
Vågar jag berätta att det var DD som var i de galnaste laget?!


Nanna tidigt
Jag säger godnatt tidigt för jag är trött i både kropp och knopp!


JW-hjälm till saluEn tjej som har praktik nere på anläggningen ska tyvärr sluta med hästar helt och har därför lite hästgrejor till salu. Bl.a. en JW-hjälm hon vill ha såld. Glömde fråga om storleken men antar att vi har ungefär samma (56/57).

Jag frågade vad hon ville ha för den men hon sa att jag fick lägga ett bud.

Har kollat runt lite på vad en NY sådan hjälm kostar men vet fortfarande inte vad som är rättvist att lägga utan att de känns som ett skambud. Tycker hjälmen är jättesnygg och stilren, skulle vara perfekt för dressyren.

Så lite hjälp nu: Vad skulle ni lagt för bud?


Goda nyheter!Den 30 September
är det dax att flytta från de stall jag haft hästarna i nu. De stallet är jättemysigt och funktionellt på sommaren men klarar inte vinterhalvåret. Dessutom kan jag inte ha mina hästar där själv eftersom de är omöjligt för mig att stå för morgon/middag/kvällspassen.

Därför skulle Dacke flyttat ner till anläggningen och DD till ett annat stall bara några 100 m bort.

Nu har jag haft turen att få ytterliggare en boxplats i de stallet så hästarna slipper skiljas åt och jag har båda på samma ställe! Jag har fortfarande ridavstånd ner till Sissi's ridhus så de kommer inte vara några problem alls!

En annan bra sak är att de är rejäla uteboxar - så jag vet att min dam kommer stormtrivas!!! Hon älskar nämligen uteboxar!

Bild från idag efter hoppningen.


Veckans träningar (ÖVNING!)Där jag jobbar har vi hoppning i veckan. Temat är enkel hinder på rakt spår vilket man kanske tycker är svårt att variera - men trots olika utbildningsnivåer så har jag planerat bra övningar både på basic och mer avancerad nivå.


Som ridlärare är jag mån om att samla eleverna först och berätta planen för dagen, målet och syftet med lektionen medan de skrittar fram.

Medan eleverna skrittade fram höjde jag upp räcket till ca 1.60 (hinderstödens slut) och de började genast: "VA, VA?! Ska vi hoppa SÅ högt?!"

Så tog jag in eleverna på en volt och frågat om de känner till Rolf-Göran Bengtsson. De flesta gjorde de, några var osäkra men sen berättade jag lite om honom men framför allt hans insats i EM.

"Heter man Rolf-Göran och tar EM-guld hoppar man sådär höga hinder" har jag sagt. "Därför ska vi träna på att hoppa högt idag..." *tystnad uppstår*

Nej de var förstås ett skämt - eftersom man aldrig tränar på att hoppa högt förklarade jag för eleverna (tror en del pustade ut) och berättade att bara för man tävlar på höga höjder, betyder de inte att man sitter och hoppar högt hemma dagarna i enda, utan att de faktiskt som vi tränar på att ha kontroll på hästarna före och efter hinder, hitta bra vägar och rida i en god rytm och balans.


Eleverna fick värma upp i trav och därefter i galopp. De mer avancerade gruppen fick jobba över en studsserie på båge för att eleverna skulle hitta en bra positon/balans i sadlarna och att hästarna skulle gymnastiseras. Därefter delades de in 2 och 2.
Övningen går ut på att hitta ett bra "flyt" i anridningarna. Oftast är de inte själva språnget som är svårast - då är man ju redan över hindret, utan anridningen fram till hinder. Här är tanken att man ska låta vägen och tempot hitta avsprångspunkten och att man inte blir så styrig fram och tillbaka i handen.


Börja på hinder 1, känn att hästen är rak över och efter. Rid inte ända ner till kortsidan utan gör ett eget hörn och var noga med att rida hästen på yttertygeln och inte svänga med innerhanden. Rakrikta och rid på hinder 2. Landa och fortsätt runt tills de känns bra.


På de här sättet fick eleverna fler språng i kroppen utan att de sliter mer på hästarna för de (börjar lågt). Ju mer språng man har i kroppen desto bättre hinderkänsla får man också. Detta gjordes i båda varv och hindrena varierade mellan räcke/oxer. Denna "teknik" är lite tanke åt hur jag rider på framhoppningar. Hoppa, jobba galoppen och hoppa hindret direkt igen - för att hitta flytet och rytmen i galoppen!


Målet ska vara att man kan landa i båda stigbyglarna vara kvar i djup lätt sits och jobba hästarna i samma rytm och balans.Resultatet på både häst och ryttare var riktigt goda! Så den här övningen kommer dyka opp många gånger i framtiden!


Torsdag = Hoppning
Uppe med tuppen för att hoppa i ridhuset med Dackelino!

Ska försöka hoppa kontinuerligt varje Torsdagförmiddag då hinder från Onsdagskvällens Ninaträningar står kvar.


 Idag var de lite knepigt eftersom de hade hoppat på medellinjen studs --> 2 språng till oxer 2 språng --> studs. Sen hade de några enkelhinder uppsatta på korta diagonaler med bl.a. vattenmatta under.

Min plan för dagen var att jobba mycket i galoppen eftersom svårigheten ligger att ha honom jämn och att jag ska vara stilla.

Galopperade över en bom med lätthet men när jag ville få tillbaka på ett så blev han stark i handen så jag fick ligga kvar och jobba ett bra tag vilket Dacke tyckte var kämpigt, till slut löste vi problemet och jag nöjde mig.

UppvärmningBörjade sen snegla på vad jag kunde börja på. Bestämde mig för att ta ett litet räcke med vattenmatta under ur båda varv men ganska kort ur sväng. Han gjorde de himla bra, hoppar  med lätthet och luftigt över - desto svårare är de i landningen att "hinna med" o fånga upp.

Här måste JAG bli mer bestämd och kvick att få tillbaka utan att jag hämmar hans framåtbjudning och blir dragig/stark själv = SVÅRT!

StudsDärefter red jag mellan oxern och hoppade bara studsen ett par gånger. De gick väl men när jag ville landa till höger blev de vänster och jag fick inte igenom de idag.  Jag jobbade honom lite mer i galoppen till höger eftersom han blev stark och ivrig.

Kände att vi inte var helt ense idag och han var stark så jag ville inte rida linjen idag - däremot avslutade jag på en oxer med plank ur sväng som låg på metern vilket han hoppade fantastiskt fint på!
Enkelhinder är inte våra problem utan landning och ny anridning mot hinder eftersom han blir stark och drar iväg. Tror att mycket ligger i att jag måste hoppa mer ofta för att han inte ska bli så taggad som han blev idag!

Ny JackaJag har fått en ny Jacka av Sissi & Nina!Jackan är av märket Jacson, Marinblå med tryck på ryggen. Perfekt övergångsjacka mellan sommar/höst!

TACK!

Kul!...med ännu fler nya läsare --> Prenumeranter!Just för dagen har uppdateringen vart lite låg men imorgon dyker: Veckans övning upp som är hoppinspirerad. Samma övning som mina elever genomför på ridskolan.

Nu ska jag lägga mig och se på Bonde Söker Fru på TV4PLAY - Imorn ska jag opp tidigt för fodring och ridning. Har jag "tur" ska jag och Dacke hoppa imorn!


Hoppträning x 3


Har haft 3 riktigt lyckade hoppträningar i afton! Tyvärr en liten avtrillning i sista gruppen där hon slog sig i höften/låret att hon inte kunde fullfölja lektionen - typiskt när de gått så bra innan!!!

Tänkte berätta för er imorgon hur jag lade upp passet! (;

Men kan säga att jag började på 1.60 höjd...

Morning!Kom på mig själv att jag satt i ett totalt mörker när jag åt frukost. Fick lov att tända lite ljus! Tråkigt att de är så mörkt och grått ute nu. Dessutom regnar de, fast inte så farligt.


Har inget särskilt på planeringen idag mer än att jag ska till hästarna efter lunch och sen ska jag ha hoppträning x 3 ikväll.


RGB 1st & 2nd round EM Madrid
Storleken har minnsan ingen roll. Tänk er att Ninja mäter 161 i Mankhöjd! LIKA stor som min DACKE! Se så lätt han har de för sig, och såklart mycket tack vare RGB's ridning.

Se och njut.
SharpmanI eftermiddagen ska jag till Sharpman med Anna och reka. Hon är i "sadeltankar" så jag är med som stöd.

Själv tänkte jag reka lite vintertäcken. De är DD som behöver ett rejält med hals inför vintern - Dacke som är "lillebror" får ärva DD's täcke.

Radiokommentaren!Ni som inte lyssnade på referatet på radio när siste man ut (Gerco Schröder) rider sin ritt har missat nåt. Ni kan lyssna på de här ovan! Skrattar så jag kiknar!


"Flyter över de precis som när man häller upp vatten i motvind"
En rivning till, en rivning till kan man be om de?!?! sjätte hindret nej förlåt sjunde...


RIVER HAN HAN RIVER, HAN RIVER, HAN RIVER, O I MÅL INOM TIDEN, HAN RIVER JU, HAN RIVER?! HAN RIVER?!?!?!


Tävla om täcken!Nu går vi mot täckestider så de vore ett NÖJE att ha chans att vinna såna här fina täcken! Delta du också. Klicka på bilden för att komma till bloggarna!

 


"Dagens outfit"
TITTA! Jag har lyckats fotografera när Dacke har ett "snällare" uttryck i ögonen!


07.30Min morgon har bestått av ridning på Dacke! Så härligt väder fastän solen inte värmer så är ljuset uppiggande! Fälten plöjs upp vilket är tråkigt - nu när stubbåkrarna är som bäst att galoppera på!!!


 

 


Lite träningsvärk kanske..?

Idag red jag båda hästarna. Vädret bjussade på en härlig höstsol och lite vind så de var självklart att rida ute på fältet.

DD fick skritta en sväng på ca 30 min och hon verkade nöjd.

Dacke var tanken att jag skulle skritta. Men ju mer jag tänkte tanken på att galoppera på fältet desto mer frestad blev jag. Tyvärr satte jag inte på honom martingalen vilket är välbehövligt vid hoppning och lite mer "tempo" ute.

Fort ska de gå!Startade i en ganska lugn och kontrollerad galopp men de krävs inte mycket för att han ska ta fart - HIMMEL vad han kan galoppera! Ibland slängde han med huvudet och ibland gjorde han försök till ett språng (inte bocksprång mer likt luftsprång rätt opp o luften) men höll sig ganska stadig så jag rådde på honom.


Han frustade och var MER ÄN NÖJD över vår framfart.


Kände själv att jag behöver göra detta oftare för att de ska bli en vana och inte så "bigdeal" så han inte blir så "galen" varje gång, dels för att jag behöver träna mina ben. Träningsvärk imorn JA!

Det som gör mig förbannad...

 

Jag vet inte om ni minns det men efter silvermedaljen i OS så blev RGB nominerad till Idrottsgalan (år 2009) som hålls i Januari varje år. Efter DEN bragden kändes det som att han borde uppnå om inte priset åtminstone bland topp 3.

- I Kategorin "Jerringpriset"  slutade han 5.a och vad jag minns slog Zlatan den gången (till många andras oförstående)

 

Kära idrottsgala 2012... RGB har tagit GULD. BÖR inte de räcka till årets Bragd eller årets Manliga idrottare ja vafan ni vill, trots alla nissar som sitter och kommentar på nätupplagorna om att de inte "bryr sig", "visa riktig sport" "vad är detta för dumheter" "hästen som gör jobbet" etc, etc, etc.

 

Om de inte vore så FÖRBANNAT LITE RIDSPORT I MEDIA SÅ ATT DE DYKER UPP SÅ ÖVERRASKANDE FÖR ER när det ÄR GULDMEDALJ så skulle de inte vara särskilt konstigt - ge oss mer plats i media nu.

Tänk om jag skulle skriva på varenda Hockey/fotbollsartikel och sura för att de hela tiden är sån sport. För det är uppenbarligen VUXNA människor som kommenterar så idiotiskt på nätupplagorna!!!

Vad är det som krävs?

Nedan har jag sammanställt Sveriges ridsport i siffror!


Ridning på ridklubbar och ridskolor är näst efter fotboll den största ungdomssporten i Sverige


362 700 hästar i Sverige räknat år 2010 och 56 000 anläggningar för hästhållning.


Omkring en halv miljon personer beräknas syssla med hästsport varav 85% är kvinnor eller flickor. Hästnäringen bidrar med 8 miljarder kronor till landets bruttonationalprodukt (0,34 procent) och 4 miljarder i skatteintäkter varav 1,1 från spel.


Total direkt och indirekt omsättning i hästnäringen beräknas till mellan 30 och 56 miljarder kronor om året. (Källa: Jordbruksverket).


Fotbollen får TV-sändning med närmare 175 timmar under 2008 2-4:an har mellan 150 ner till 120 timmar. 5-8:an 85 ner till 75 timmar. Bilsport och tennis har ca 30 timmar TV-sändning per år. Ridsporten fanns inte ens med under listan.

 

 

KOMMENTERA GÄRNA ERA TANKAR OM DETTA!


På jakt efter 2 hästar...
Här får ni följa med på dagens leriga hästjakt. Fantastiskt att skorna fortfarande sitter kvar på fötterna - o då menar jag både på häst och mig själv!

Dax för en lerig promenad för att gå på hästjakt!

Där skogen öppnar sig uppenbarar de sig - men går åt fel håll...
Följa med in?Jahapp. Nytvättade ridbrallor blev leriga efter ett "felsteg".

2 foton från tävlingen

 

 

Här följer 2 foton som Anna tog med sin mobil från igår. Dacke hade svårt att stå still efter 2 ritter - men man ser väl att vi iallafall var bland de tjusigaste? ;) Är så himla pedant med honom när vi ska iväg, på något sätt rider jag ändå bättre när man känner sig "fin" på en "snygg" o välgroomad häst.

 

Kalla mig blind men jag tycker han är himla fin att se på!


JobbÅker till stallet nu för att pyssla om hästarna ordentligt. Sen ska jag jobba i eftermiddag/kväll.

Är lite trött efter helgen så har inte mycket motiverande att skriva.


HISTORISKT GULD TILL ROFFE!!!!!!!!HAN OCH NINJA ÄR HELT SJUKT UNDERBAR!!!!Lite missnöjd..!Har just satt mig i soffan efter att ha kommit hem från stallet. Är DÖDSTRÖTT!


Förstår att ni är nyfikna på hur de gick. Som rubriken lyder är jag tyvärr missnöjd med dagen. Även fast vi har våra ljusglimtar och får från varenda domare "Snygg häst med kvaliteér" så var han idag genomgående spänd i båda programen. Därför landade vi under 60% idag vilket jag är otroligt missnöjd över.Han var helt OK på framridningen till LB:1, men i ridhuset blev han spänd och de var svårt att rida honom framåt. De släppte stundtals men som sagt genomgående spänd.Inför LA:1 var han oridbar på banan! Fick inte fatt på honom och de var givetvis vänstertygeln som jag blev stark i och hade svårt att släppa. Efter lite andning, fundering och lättridning lång och låg kunde vi "börja om" och sammarbeta bättre. Hade bara som mål att "rida vägarna".Väl inne i ridhuset kändes han faktiskt helt ok och första uppridningen kändes bra. Första 10 m volten var han med på noterna och kändes "mjuk" men jag vågade inte satsa i mellantraven ifall jag skulle tappa honom igen.
Under programets gång kändes han dock mer avslappnad och koncetrerad så andra mellantraven tog vi i mer och galopprogramet var helt ok.

Är trots våra ljusglimtar missnöjd med resultatet och ridkänslan. Idag var de riktigt svårt att reda ut honom.

Anna filmade båda ritterna och tog något foto vilket såklart dyker opp i bloggen så fort jag får dem.

Är NÖJD över hur han beter sig vid lastning - går rakt på och backar snällt ut. Står stilla och tuggar sitt hö lugnt. Står (oftast) still vid sadling och är så go!

Badad o klar!Har tillbringat kvällen med att duscha och förbereda Dacke för morgondagen. Skulle egentligen flätat honom också men ångrade mig och gör det imorgon bitti istället. Flätar och knoppar hans ruffs på 30 min ca.

Han verkade gilla att bli badad idag - fast han ville mest dricka av vattnet! Han har blivit mer och mer tillgiven och "gosig" mot mig vilket jag tycker är ett gott tecken på att han fått förtroende för mig.


Nu är det bara jag själv som ska vara förberedd med utrustning men också mentalt! Jag brukar alltid "rida programet i huvudet" kvällen innan så jag vet hur jag ska genomföra programen. Därför blir det ingen mer tid för att blogga.

Ni får höra imorgon eftermiddag om hur de gick men...

...hörde jag ett lycka till..?

Härlig tävlingsdag!


Idag rullade tävlingen på jättebra i Söderköping! Solen värmde och Anna red dubbelnolla i första klassen med bara nån ynka sekund från placering!


Inför 1.20 laddade de om super och gjorde en jätte bra framhoppning! Speedy hoppade HÖGT!
Väl på banan var de väl sammansvetsade men petade 2 bommar så de slutade på 8 fel i sin debut! Strålande bra jobbat!

Respektlösa bilist!När jag ska duscha Dacke måste jag leda honom ner till anläggningen eftersom jag inte har varmt vatten i mitt stall. Promenaden är mindre än 1000 m och vägen är ganska smal och kurvig samt hastigheten 50 km + skylten som visar att här förekommer hästar/ridande.

Dacke strax innan den respektlösa bilisten!Eftersom jag inte litar helt på honom o han kan vara ivrig så öste jag i fickorna med havre och satte kedja på honom. Han traskade så oerhört snällt bredvid mig idag så jag blev så stolt.

Nära anläggningen möter jag en BMW som kör fort! Därför stiger jag i god tid ut en bit på vägen och gestikulerar: "Sakta ner".

Vanligt funtade människor hade väl förstått och respekterat detta? Men dessa idiotiska småkillar och brud i baksätet gasar istället på och kör som dårar varpå de gestikulerar något tillbaka.

Jag gav de fingret.

Även om de inte räcker mer än så, så lyckades jag inte ta hela REG nr. Annars är de de bästa tycker jag. Ifall jag skulle råka på samma bilister igen på vägen.


Har ni vart med om någon otäck incident gällande hästar i trafiken? Berätta gärna!

TÄVLINGSOUTFIT
Nu har jag fixat ihop ett litet kollage av hur vi kommer o se ut med vissa undantag på utrustningen. Men de mesta är exakt de jag använder. Blandat dyrt som billigt, från Granngården, Hööks, Ullared och Kingsland! 


Filmklipp!


Här kommer filmklippen från dressyrpasset Tisdagen den 13.e

Korta snuttar och inte världens kvalité - men fin häst (de lilla man ser)
Detta fanns i påsen:... vilket några gissade rätt på!

Ett par damasker! Så nu är Dacke riktigt tävlingsfin inför morgon dagen! Tänkte lägga opp ett kollage av vår tävlingsutstyrsel! :)Idag...
...får ni INGEN uppdatering. För idag ser de ut såhär:

08.00 - 13.00 Jobb på Biltema

13.00 - 15.00
Lunch, ev hinna rida Dacke

15.30 - 18.30 Lektioner

19.30 - Kvällsfodring av mina samt anläggningens hästar

20.15 åker vidare till Annas häst och hjälper henne med förberedelserna för morgondagen.Under lördagen är jag i Söderköping för att supporta Anna på den Regionala hopptävlingen.
Eftermiddagen ska jag ha privat träning
innan jag åker vidare mot mina hästar för att förbereda för tävling.

Därmed sagt, ingen uppdatering förrän sen lördag!


Så vill ni sysselsätta er va då säkra på att ni deltagit i DEN HÄR UNDERSÖKNINGEN. Eller tagit del av VECKANS ÖVNING.
Efter den hetsiga diskussionen om: STIL

De inte bara rider snyggt, säkert och felfritt. De ser dessutom sjukt fräscha och snygga ut hela laget! Kolla bara den här bilden! Kan man jämföra dem med nåt av de andra lagens deltagare!Dagens Dacke
Mån: Lugnare dressyrpass fokus jämnhet och hjälper/lydighet. Programridning.

Tis: Dressyr fokus på form och tydliga skillnader i övergångar. Programridning.

Ons: Galopp ute om vädret tillåter. VILA

Tors:
Dressyr/markarbete. Programridning.

Var oppe tidigt imorse och red Dacke i lilla ridhuset. Kändes som övriga dagar. Jämn, trevlig. Vågade göra lite mer skillnad i mellangångarterna där den sista ökningen i galoppen var kanon! Känns som man inte hinner öka många språng förrns de är dax att "håva" in igen.

Imorn hinner jag tyvärr inte rida. Hade vart skönt att skritta ut honom eller galoppera. Är jag riktigt på hugget så kan jag hinna det på lunchen mellan Biltema och ridlektioner.

Bild från senaste Clear round dressyren!


Johanna tipsar: 

Johanna vill tipsa om den här västen från HÖÖKS för 399 kr (359 junior). Hon själv är helt förälskad i den, enkel men snygg, skönt med luva i extra ruskigt väder och bra passform! Hon skulle kunna använda den till vardags som till häst!

Tycker precis som Johanna att västen gör sig bra mycket bättre PÅ än vad den ser ut på produktbilden.


Vad är det i påsen?Kan ni gissa vad jag blivit sponsrad med..?Uppdatering ikvällIngen bra uppdatering idag eftersom jag rider på morgonen - åker ner och gör stan mitt på dagen och åker direkt till jobbet eftermiddagen/kvällen.

Så vi hörs sent ikväll - ska försöka svara på alla kommentarer då som rullat in!
Gammal hoppebild på mig och DD (
som lyckats se riktigt uttråkad ut på bilden haha)

Feed-back!
Grymt roligt att få positiv feed-back för ens arbete. Ibland har man dagar då man inte känner sig tillräcklig i sin undervisning, man är seg och allmänt trött i huvet - tänk vad en sån fin kommentar värmer då på jobbet!

Härliga onsdagsgrupper har jag också. Alla elever är duktiga och vill lära sig mer. Kände att 1.a gruppen gjorde ett jättekliv idag på "fram-stegen" ;)

Sista gruppen kunde arbeta i förvänd galopp på 10 m volt. Det är inte alls lätt men några fick till de riktigt bra. Sen skulle man behöva ha lite mer tid att lägga på den förvända galoppen och vara lite färre i gruppen så man hade mer plats. Men grymt bra jobbat de som fixade de!

De blir tidig kväll för jag ska opp tidigt imorgon bitti och trimma min dressyrhäst innan jag gör Johanna sällskap på stan. Sen är det 2 lekitoner på kvällen!

Förtroende - vänskap - tillit


VECKANS ÖVNING: 

Veckans övning hjälper dig att få koll på yttersidan, liksidig och lösgjord! Detta ska även mina elever ikväll få genomföra!

 

 

 

Vad: En voltövning som fungerar på kort som lång bana. Mittvolten är 20 m och de små 10 m. Beroende på nivå hos häst och ryttare kan man rida de små volterna i skritt. Inför övningen bör häst och ryttare vara uppvärmda på rakt spår och stora böjda spår.

Varför: Få koll på hästens yttersida och kunna hitta jämnvikten i övergångarna = balans-rakriktning-ställning. Ryttaren får alltså träna på att koordinera sina hjälper i övningen. Övningen i sig är också väldigt lösgörande. Kan göras i alla gångarter, då rids 10meters volterna i förvänd galopp -> obs. Våga se till dig själv i vilken utbildningsståndpunkt du står. Kräver du för mycket av en orutinerad häst eller själv inte behärskar övningen kan de göra mer skada än nytta.

 

Hur: Börja i skritt för att hitta voltspåren. Ställ gärna ut koner som markerar medellinjen där övergångarna ska ske. Därefter rider du mittvolten i vänstervarv.

Planera övergången till skritt. Rakrikta hästen innan du ställer om och formar för nya innerskänkeln, tänk på att våga mjukna i vänstertygeln när du går ut till höger på 10m volten. Här skrittar du till en början, därefter fortsätter du på mittvolten i vänster och 10m volt till höger. Tänk på att byta riktning på mittvolten så man gör i båda varv.

Därefter kan även 10m volterna ridas i trav och göra fattningar på medellinjen. Ta ett helt varv på mittvolten för att hinna få koll på rakriktningen och forma hästen i innersidan.

För att riktigt avancera i övningen kan man rida förvänd galopp på 10 m volterna. Viktigt att tänka att hästen ska orka bära sig i galoppen och vara ställd åt galoppsidan.

 


Stormar vidareDet blev VÄRRE. Har inte sovit en blund inatt eftersom det låter som värst inne i sovrummet där jag har takfönster.


Tanken var att jag skulle upp tidigt för att fodra och sen rida. Men de kändes inte lönt när de stormade som de gjorde. Jag bad att få mina hästar fodrade vid 08.00 sen har de stått inne till 10 då de blev utsläppta. Känns som blåsten avtagit något men inte mycket.


Får se ifall jag kommer till att rida idag. De gör inte jätte mycket om vi missar en dag i planeringen eftersom det var tänkt att vi skulle galoppera idag. Tänkte frisera båda hästarna så de ser ut som hästar! (;


Ikväll har jag 3 lektioner. Ska spåna lite på vad de ska göra. Vet inte om de är dressyr eller hoppning eftersom vi inte gjort nån terminsplanering än.


Snygga rundor och fräscha hästar!Alla de svenska hästarna gjorde snygga rundor i warm up och ryttarna var nöjda med hur de kändes. Sverige har startnummer 7 och första EM-klassen börjar 14:00 onsdag.


Källa: www3.ridsport.se

Gott om intresseAngående intresseanmälan för en bloggträff eller Bloggrum (som de ändå kommer kallas) är på god väg och nu har jag dessutom fått ännu mer back-up från en annan tjej som medverkat förr!

Därför är vi på god väg redan så håll en tumme för att vi får igenom vårt förslag!


BETTPASTA


Här kommer min utvärdering av Bettpasta!Vad:


Ett vaselin i tjockare konsistens med äppelsmak utvecklad av Hästtandvården i Motala.
Framtagen för att smörja direkt på bett och liknande för att minska friktion och slitage på mungipor och laner, men många använder den även direkt i mungipor på hästen.

Fungerar bäst på syntet och gummibett.

0 timmars karens enligt STC!

Resultat:
Efter att ha använt både på syntet och metall tycker jag det gjort en viss skillnad. Pastan har smörjt upp så att bettet inte skavt i mungipan där Dacke vart särskild känslig.

Sen är det även så att det är skillnad på hur han är på olika bett samt hur han rids. Därför kan jag inte lova att bettpastan löser era munproblem med er häst! Men bettpastan för Dackes del har gått åt de positiva hållet - så visst kan jag väl rekomendera den här produkten som inte är särskilt kostsam!

Pris för en tub: Under 100-lappen och räcker länge!

Dressyr! FILMER KOMMER!


Veckoschemat:

Mån: Lugnare dressyrpass fokus jämnhet och hjälper/lydighet. Programridning.

Tis: Dressyr fokus på form och tydliga skillnader i övergångar. Programridning.


Stilpoäng för matchning!


Idag var Dacke verkligen jämn! Jag red först och värmde upp lite mjukt på serpentiner i skritt och sen trav. Gjorde några mellantrav på diagonalerna samt skänkelvikning från D till M resp. H

Precis som ovanstående plan var han otrolig jämn fram till handen, stadig i formen och gjorde bra i övergångarna. Faktiskt så red jag med ett långt spö idag och han fungerade skitbra! Tycker han blivit så spänd (kan ha blivit slagen förr) så jag har inte velat ha de på honom. Men idag fick jag ett helt annat driv med hjälp av "taktpinnen".

Som avslutning red jag igenom LB:1 i sin helhet med rörelser från LA:1 (ryggning och förvänd galopp). De kändes jättebra!

STOR häst i LITEN förpackning! DVS: MYCKET häst att rida! Inget o glida runt på.Efter mig fick Johanna rida honom. De första jag sa var: "Rid mycket höger galopp". Varför undrar ni. Jo för mitt största problem är just höger galoppen så jag ville se ifall hon kände lika som mig. De gjorde hon. Han tränger ut höger bak och kommer inte riktigt igenom i höger ställningen. Jag har svårt att få ut honom från en 15 m volt tillbaka på spåret, hamnar gärna strax innanför för han tränger.

Supporten tröttnade fort.Johanna red honom väl och försökte få honom lite kvickare i övergångarna där han också gärna dör (Trav-Skritt). Han måste bli lite mer aktiv.

Vi var iallafall riktigt nöjda med en skötsam häst som var SNÄLL att leda från stallet ner till ridhuset i stormen. Vad förvånade alla blev när jag kom ner där med Dacke. Ingen kunde väl tro att jag skulle rida idag! Haha.


"Tekniskt svår häst" sa Johanna om Dacke. Jag håller med!

Filmer ska dyka opp så småningom!


Nya bilder, produktutvärdering och lite inspiration!

Nu i eftermiddag ska jag ta mig till stallet där jag får sällskap av Johanna. Hon ska få rida lite på Dacke efter mig, annars tänkte jag hon kunde få agera lite fotograf så de blir nya bilder till bloggen.

Har även lovat er en utvärdering av BETTPASTAN jag köpte för ett par veckor sedan. Har ju hunnit använda de ett tag nu så jag borde kunna ge en utvärdering.

För lite motivation och inspiration så ska jag kika på Johan Spetz träningen i eftermiddag så veckans övning blir eventuellt lite hoppinspirerad!


Bloggträff i samband med STHLM Horse show?Hej!

Nu skulle jag vilja att ni tar er tid att antingen på de förenklade sättet svara på om ni är intresserade av en bloggträff a la GHS som vi hade, fast under Stockholm Horse show?

Är du intresserad av en bloggträff i samband med Globen?


Ni som har ändå mer tid och intresse får gärna besvara de frågor jag tagit fram i enkäten nedan. Ni kan besvara frågorna via kommentarer eller skicka ett mejl till: meleonor@live.se

Ni får väldigt gärna sprida denna informationen vidare genom era egna bloggar! Ju fler vi blir desto större och bättre kan också eventet bli!Bilder från tidigare i år då vi var i Göteborg.


Hööks fototävling!


Hööks har via Facebook en fototävling där du kan vinna en valfri outfit till ett värde av  3.000 kr!

Följ länken f
ör att delta eller varför inte lägga en röst på mig och Dacke? (Sök på Elli Shufflin Moback så kommer bidraget upp) För många bilder är på ryttare och häst tillsammans utan hjälm! Fy för de!  Till tävlingen


Stormy weather!


Inte OK att storma såhär. Var ju beredd på att de skulle bli storm idag men hallå. Jag har skräck när de stormar såhär! Usch. Hoppas de avtar fram mot eftermiddagen så jag kan rida!StarttiderDet blir en härlig sovmorgon på Söndag då jag inte har första start förrns 12.24. Då kan Dacke till och med få komma ut och rasta av sig innan de är dax för flätning.

Min andra start gör jag  14.38 så då hinner vi pausa en timme innan de är dax igen. Bra starttider tycker jag!Stjärnornas hoppningI Stjärnornas hoppning 2011 startar Musse Hasselvall, Jenny Velvet Pettersson, Ola Rapace, Kajsa Bergqvist, Erik Segerstedt, Sara Sommerfeld, Mia Coldheart och Catrin Nilsmark.http://www.stjarnornas.se/ hittar ni mer information om alla ekipagen samt deras uppladdning inför showen!"Framhoppningsteknik" som funkar!


Tummen upp för Emmas framhoppningsteknik här nedan på sin häst "Boppen".

Istället för (som BRA många andra ryttare gör) hoppa - avbryta galoppen nästan direkt efter - hoppa efter en stund - avbryta galoppen, så hoppar Emma här räcket, galopperar vidare i samma rytm och balans, fortsätter och hoppar hindret igen. Likadant över oxern. Hoppar ett språng hittar balans och galoppen igen och fortsätter.

För det är ju trots allt det man är ute efter. Framåtbudningen -> RYTMEN i galoppen - känna att hästen är mellan SKÄNKEL OCH HINDER.

Hur hittar man den om man hoppar för att sedan stanna direkt efter?

Sen FINNS det de som har syftet att stanna efter men jag tror inte 90/100 på framhoppning har hästar som behöver stoppas upp på de sättet efter hinder.

Obs: Filmen startar vid 1.50

Obs: Filmen startar vid 1.50!

Till historien hör att ekipaget kom 1.a resp 2.a i sina klasser!LA:1 också!Idag fick jag veta att jag är med i LA:1 också!

Nu är jag laddad!Känsla - samhörighet

Ok en Dagens:Dagens låt:
Tiger Lou - Sell out

Dagens frisyr: Slarvig uppsättning.
Dagens smink: Inget
Dagens klädsel: Ridkläder. Kör Whitaker rätt opp o ner.
Dagens händelse: Dacke var sjukt ridbar idag!
Dagens kvälls planer: Lektioner och Idol.
Dagens vill ha: Längtar lite till Halloween då de vankas maskeradfestligheter hemma!
Dagens tråkigaste: Att min kropp skriker hjälp efter min vurpa igår nerför en trapp. AJ!
Dagens köp: Bensin.
Dagens saknad: Saknar ingen spec.
Dagens mående: Ok-Gammal bild. Det är jag och hästen heter: Had Hunter!

GRATTIS!Idag fyller min mamma år!

Så jag tycker ni skriver en hälsning i kommentarsfältet (eftersom hon faktiskt läser min blogg dagligen!)
Ur "arkivet": Intagningsprov på Vreta

Har fortsatt mitt grävande i min gamla bilddagbok där jag har bilder tillbaka till 2007! OJ så roligt de är att se och läsa vad man gjorde, hur man tänkte och ibland inte tänkte... haha.

Här bjussar jag på bilder från Intagninsprovet på Vreta 12 Maj 2008. Hästen jag fick rida först heter Idor och hästen på sista bilden heter Spacy.

 


Inför tävling!Nu tänkte jag dela med mig av min plan inför Söndag!

Mån:
Lugnare dressyrpass fokus jämnhet och hjälper/lydighet. Programridning.

Tis:
Dressyr fokus på form och tydliga skillnader i övergångar. Programridning.

Ons:
Galopp ute om vädret tillåter.

Tors:
Dressyr/markarbete. Programridning.

Fre:
Vila

Lör:
Lugnare dressyrpass, koll på hjälperna/lydigheten. Bad, putsning och flätning!

Sön - T Ä V L I N G

Som ni ser blir det en genomkörare av programet nästan varje dag för att vi ska få ett bra flyt programet igenom och att han lär sig det. Dessutom är jag ännu mer beredd på var svårigheterna kan komma, där jag måste rida lite extra helt enkelt!

Onsdag blir lite lugnare för att vi ska komma ifrån banan och få sträcka ut sig lite!

 

Bommar och galopp är bland de bästa för att få en lösgjord och mjuk häst, därför är det en vana för mig att gärna hoppa lite innan tävling.

Fredag passar bra som vilodag eftersom jag jobbar dubbelt där. Lördag blir ett rätt lugnt pass men en liten koll inför hur vi ligger till inför Söndagen!


Lika som bär!
Vill ni veta hur min Söndag såg ut?


Ungefär såhär:

 

 


Style By Horse.. hmm?

 

 

Har ni sett?

Nu har MYShowroom lanserat en ny bloggportal för hästbloggare med de "trendiga" namnet Style By Horse...

Jag var inne av ren nyfikenhet och kikade och nog har en del registrerat sina hästbloggar hos de. Känner väl att de är lite töntigt eftersom Horsespot nyligen dök upp och fångat upp de största.

Sen av loggan att döma så känner jag inte att de doftar häst precis.

 

Hur känner ni för detta?


SöndagÅååh Söndag. Härligt tycker jag fast jag känner för att inte göra någonting just!!! De bästa är att jag behöver inte de heller!

Har segat mig hela dagen hemma hos Johanna. Vi har följt tv-sändningarna om 11 september (10 år), ätit frukost, vart ute på promenad med Alva och sen kollat på Vem Vet Mest-maraton (bästa Söndagssysslan)

Ska strax ta en varm dusch då jag känner mig lite frusen. Sen kanske jag går o köper något gott till Idol ikväll!


MyskvällIkväll ska jag hem till en vän så ska vi ta de lugnt, äta o kanske se nån film bara. Är lite trött fortfarande eftersom de blev tidig morgon idag och full rulle!

Vi hörs imorn! Trevlig kväll!


ang: betalning på TDB

Anonym om Goda nyheter!:
du kommer bli struken i listan automatiskt av equipe för att det inte är betalt så kontakta arrangören, de kan dra pengar manuellt när de kommit in men inte säkert de går in och tittar igen.

Nej jag står kvar som anmäld och kommer göra de! Har pratat med en som har hand om det idag och de stryker inga obetalda anmälningar! :) Tur för mig!!!

Dressyr i hoppsadeln!

Idag ville jag befästa den förvända galoppen lite bättre (ifall vi kommer med i LA:1) men också allmänt bra träning för att hitta styrka och balansen i det. Valde därför hoppsadeln eftersom jag kommer till bättre inverkan i den just i galoppen.

Dacke skötte sig exemplariskt förutom att han var sjukt nonchalant för skänkeln till en början. I de fallet skulle jag behöva ha en "taktpinne" som jag kallar de för, spö för er som inte förstår, och kunna peta på och renodla skänkeln.

Syftet idag var trots allt galoppen och de gick jättebra i båda varv. Blev inte ett dugg stark och jag hade honom på båda tyglarna lika mycket! GÖTT!

 

 


Hallo!Har ägnat hela förmiddagen åt att se på 4-åringar som gjort hopprov och gångartsprov. Intressant och lärorikt! Såg tyvärr inte en enda avkomma från Camaro M vilket var lite trökigt...

Förvånar mig otroligt mycket hur en del "visare" ser så otroligt nonchalanta ut och vid visning av sina hästar nästintill släpar benen efter sig. Svårt att visa opp sin häst på bästa sätt när man själv inte har nån "aktivitet" i gången. Haha.

Roligt är det att själv gissa sig till vad domarna ser och ger för poäng. Man bevisar att man inte  är helt ute och cyklar iallafall! :)
4års championat!Imorn hänger jag på Vreta o spanar in 4-åringar som går kvalitén!


Söker sponsor... som vill köpa ett par vita Jacson dressyrskydd för 225 kr paret från Sharpman inför tävling på Söndag...

Någon?


Dessa skydd är från Protector.


Goda nyheter!

Är "delvis registrerad" stod de i ett mejl från TDB nu ikväll vilket betyder att jag fått en plats i LB:1 klassen nästa helg! Tjoho! Bättre än ingenting helt klart!

Slarvigt som bara den så har jag ju inte satt in pengar i tid. Så jag kan ju be för att jag stryks från listan bara för att pengarna inte kommer in i tid - nån som vet hur de fungerar? Visst brukar man väl vara med i startlistan ändå?

En liten trim för Nina igen och en programridning för Sissi så ska vi vara redo! Är så peppad!


"Stjärnornas hoppning"Ola Rapace är klar för stjärnornas hoppning i Globen i år. Han möter bl.a. fjolårets vinnare Musse Hasselwall och Jenny "Velvet" Johansson, debutanten Eric Segerstedt samt ytterligare stjärnor som presenteras under hösten.

Vad tycker ni om stjärnornas hoppning? Underhållande eller för mycket ståhej?

Tävla om en väst!

Klicka på bilden för att komma till tävlingen!


Dax för jobb!Temat för kvällen är skänkelvikning.
Har jag tid och lust skriver jag om övningen ikväll!
Ska ju komma hem hyffsat tidigt jämfört med gårdagen!Dax för ny ridhjälm?

Har egentligen ingen god anledning för att köpa ny hjälm mer än att jag gillar SNYGGA ridhjälmar.

Skulle vilja ha en ny för dressyren och då vill jag ha en stilren utan att behöva vara GPA och kosta skjortan.

Den är från Jacson är nedsatt från 1495kr till 748kr!


En av mina elever hade igår en liknande minus loggan och jag frågade henne vart hon köpt den: "Ullared, 300 spänn!"Uti vår hage!

Tycker Dackelino är så snygg! Kanske bara jag som är förblindad av kärlek - ni kanske tycker han är skitful? Haha


Hoppning idag!


Var i stallet strax innan 08.00 idag o fodrade mina odjur. Medan de åt gjorde jag de vanliga stallsysslorna. På ren chansning skickade jag ett sms ner till tjejerna på anläggningen för o höra om gårdagens hoppträning stod kvar inne i ridhuset. Svar JA!

Dackes outfit!Därför blev de hoppsadel idag på den lille skiten så begav vi oss ner till ridhuset.
Där stod de uppställt studs på båge genom kortsidan. Några enkelhinder och sedan 2 kombination ner till oxer på 4 språng samt en annan kombination med klurigt plank till oxer.

Studsserien


Värmde opp som vanligt men med lite mer svängar för att få honom runt innerskänkeln och lite kvick.
Galoppen funkade jättebra så länge jag kommer ner i sadeln och RIDER o inte bara glider omkring och nöjer mig med de.

Hoppade ett enkelt räcke varv på varv och han kändes lagom taggad i sprången men väntade på mig.
Därefter hoppade vi studsserien som gick "dåligt" till vänster och förvånansvärt bra till höger!

KombinationStyrde på kombinationen räcke-räcke och hade väl tänkt att bara hoppa igenom den en gång för att sedan hoppa kombination 4 språng till oxer. Men i landningen kändes han så jäkla stadig så jag rullade på i en bra galopp och flög över oxern! Woho-känsla!

Gjorde samma sak och när han visste va de va frågan om så gasade han självmant fram men jag kunde enkelt fånga opp, få honom att vänta och hoppade över igen!

Något som också gjorde mig glad idag var att alla BYTENA satt som de ska (igen). Ibland trasslar vi till de för oss och de blir himla mycket "fläng" men nu kunde jag bara tänka "yttertygeln" och byte.

Sist styrde jag mot planket - 1 galoppsprång Oxer. Första gången kom vi lite nära och jag sa: "HOPPA OPP DIG!" eftersom han kan va en sån slarver med frambenen.

Ser inte mycket ut för världen men de låg iallafall strax över metern!Vad gör han då?

Jo han hoppar opp sig skitbra över planket, jag understödjer honom lite kraftigare med skänkeln och klipper av oxern prima! Var tvungen att göra de en gång till så jag kunde rida honom bättre fram till planket. Gick kanon!

De är vid såna här tillfällen man skulle vilja ha ett vittne och kanske en liten kameraman så man kunde checka av ifall min känsla överensstämmer med hurdant de ser ut!

Vet inte vem av oss som var nöjdast!


Hej!Har hållt mig borta från bloggen idag medvetet för att jag helt enkelt inte vart på humör.
Vet inte om de är att jag håller på o blir sjuk för jag kände mig otroligt seg i både kroppen och huvudet idag.
Samtidigt som regnet öser ner blir man inte särskilt motiverad. Fy.


Jag red iallafall Dacke idag innan jobbet. Himmel vad de släppte till fint idag! Tänk vad mycket en annans 2 ögon och ord kan rätta till på 30 min intensiv träning. Tack Nina!


Jag la upp ridpasset ungefär som vi gjorde igår. Serpentiner, voltspår och lite skänkelvikning som de ser ut i programen jag ev ska rida. En (rejält) upphöjd bomserie stod framme på kortsidan och där travade vi över.


Först var han lite nonchalant och vi kom i lite otakt men sista gången så travade han opp sig så jäkla bra! Massa beröm fick han och han började frusta och stå i - roligt att ha en häst som tar åt sig så mycket av ens positiva känslor!


Humor!


FYND!


En positiv sak idag (förutom den lyckade träningen för Nina) var att de fanns ett par enstaka KL-strumpor kvar till ett jättebra pris! 59 kr st fick jag betala för dem - dessutom hittade jag Skinn&läder tvål på flaska. 2 av de grejorna som jag "önskade" mig igår kan jag alltså bocka av från listan!

 

Sen höll de på att hänga upp alla "news" från KL. Stod och klämde lite på mössorna...och jackan var om än snyggare på riktigt än på bild..!


SharpmanFick tips om att Sharpman hade halva priset på märkesstrumpor nu så eftersom jag har tid på mig nu då ridtiden blev ändrad tänkte jag åka förbi och kika om de har kvar nåt av de.

Hoppas!


Störande "reklambild"

Som ni märker sitter jag och surfar runt på hästbutiker på nätet och...

...Finn ett fel i den här bilden...

 

Jag tycker de är så fruktansvärt dåligt av en hästsportbutik att använda sig av den här typen av bilder där ryttaren inte bär hjälm på huvet. Är det så att Charlies inte säljer hjälmar överhuvudtaget?

Kalla mig sur och tvär och "hallå de är ju "bara" en bild". Men en bild säger mer än 1000 ord eller hur?

RETRO FLEECETÄCKE HV POLO

De här var sjukt snyggt och skulle passa Dacke alldeles utmärkt. Kostar 1 079:- vilket betyder: Glöm en dröm.


VECKANS ÖVNING: Öppna

(eftersom förra veckans övning utgick så blir det 2 övningar denna vecka!)Ett samlat begrepp för de samlade rörelserna är: Skolor. Där ingår Öppna och sluta.


Eftersom samling är sist i dressyrens utbildningstrappa så bör man vara medveten om att skolor inte bör ridas av av oerfarna ryttare/hästar.

Som ryttaren behöver du ha kunskaper nog att riktig inverkan mellan inre och yttre hjälper behärska såväl hästens fram och bakdel. För tidigt ridna skolor, dvs otillräckligt förberedda hästar och ryttare åstadkommer mer skada än nytta.

Vad: Öppna är en av de svårare rörelserna i dressyren, den kan lätt förväxlas med skänkelvikning längs långsidan men det har inget samband då skänkelvikning åstadkoms genom tvärning och öppna genom böjning.


I öppnan är hästen böjd från rörelseriktningen. Bakdelen går på spåret och framdelen innanför. De inre benen trampar framför och förbi de yttre, tvärningen ska vara minst så stor att yttre fram - inre bakhovs tramp går i samma spår = i öppna går hästen på 3 spår.


Här ser man tydligt att hästen går på 3 spår.


Varför: Att rida skolor leder till att få hästen uppmärksam för hjälperna, öka bogfriheten, gymnastisera bakdelen och höja dess bärande förmåga samt för ryttaren att klargöra de olika hjälpernas samverkan.


Hur:

Hjälperna:

Båda tyglarna
: Förhåller till samling

Inre skänkel
: Sidförande o framåtdrivande, vid behov understödjande av tygel vilket bevarar ställningen.

Yttre skänkel
: Mothållande o framåtdrivande

Yttre tygeln:
Hindrar hästen från att förböja halsen o understödjer den yttre skänkelns mothållande verkan samt leder hästen i rörelsen åt sidan.

Man kan tänka att:
Öppna = Början på volt

Därför är de oftast lättast för att komma in på rätt sätt i öppnan att rida ur volten:  som bilden visar.

Själva uppvärmningen kan vara i skitt strax innanför spåret där du kontrollerar ställningen till häst. Kan du ställa hästen inåt, rakrikta - ställa utåt? Har du koll på att rida hästen på de spår du vill?

Nästa steg är att kunna rida på voltspår. I början av passet bör man rida på större böjda spår innan hästen är tillräckligt varm. Därefter minskas volterna och du kan rida övningen som bilden visar.


Lätta huvetNu har det vart lite mycket siffror i skallen och papperssortering. De är dock skönt att få "undan" på allting och känna att man gör något nyttigt också. Men känner för en liten promenad nu ute i stormen så kan jag fortsätta ett par timmar när jag kommer in igen.

Vad gör ni en dag som denna?

Tyvärr ingen värme för shorts!


Morning!


Den här förmiddagen ska spenderas med lite pappersgöra.

Fick ett tråkigt uppväckande idag så är på dåligt humör. Ska iväg till stallet i eftermiddag, fick ändrad ridtid från halv 4 till kvart i 5 istället.


Milkshake

Som "lördagsgodis" gjorde jag Milkshake på hallon, vaniljglass och mjölk! Blev gott! "Tur" nog har jag kvar lite av både glassen och hallonen så de kanske blir en liten repris nu i afton när jag ska se reprisen av Idol...


Off 2 work!

Jahapp. Dax att svida om och rulla iväg till jobbet. Har i vanliga fall 2 lektioner på Måndagar men av olika skäl fick jag ta sista gruppen också! De är blandat ungdom/vuxna så de är bara roligt att jobba en timme extra!

Första lektionen är rena nybörjare så det blir mycket improvisera.
Nästa grupp är barn och idag är de tänkt att vi ska galoppera en hel del och jobba på nedsittning i traven.

Sista gruppen ska få rida mycket serpentiner/volter och få igenom ställning till höger/vänster för smidiga hästar!

Otroligt vad man blir inspirerad vid datorskärmen och på backen när man iaktar ekipage men när man själv sitter opp så kan de ta 10 min så är man bara less... TUR är väl det att jag har ett mål att sikta mot (dressyrtävling) och att Nina tar tag i mig imorn!

Vi hörs sen!


Detta är jag i behov av NU!

1. Ett par nya ridhandskar! Roeckl är snygga!

2. Plötsligt slukade min garderob alla mina strumpor. HALLÅ? Vart tog de vägen?

3. Inför dressyren är de för mycket arbete att linda på och av. Därför skulle jag önska ett par vita dressyrskydd!

4. Sadeln och tränset gråter och behöver smörjas! Tyvärr är smörjmedlet helt slut. Lädertvål på sprayflaska är bäst tycker jag!


VECKANS (BOM)ÖVNING

Den här veckan lägger vi ut markbommar för att jobba med hästens trav och få den mer aktiverad!

Vad: En bomövning på rakt och böjt spår som ska leda till att hästen aktiverar sig i traven genom att både korta och länga stegen.


Varför: Det är lätt att traven kan komma och bli lite "monotom" under ryttare eftersom vi tycker det är bekvämt och hästen känns jämn. Men det är viktigt att kunna variera traven ofta under arbetet för att hästen ska vara lyhörd för hjälper och sättas i arbete. Bommar hjälper dig att hitta takten och ger direkt kvitto på om du jobbar rätt och får hästen att trampa!

 

Hur: Lägg ut bommarna som skissen visar. Välj själv om du varierar varv och rider rakt fram/volt snett igenom volt/rakt snett igenom. Eller om du kör övningen varv på varv. Tänk på att ge hästen skrittpauser emellanåt eftersom arbetet kan komma och bli jobbigt -> leda till mjölksyra.

 

 

Ena bomserien på långsidan skall vara längre avstånd just för att du ska länga traven här över. Tänk på att i tid lägga upp de tempot du vill ha över bommarna så det inte kommer försent. Kontakten skall fortfarande vara stadig så du kan ha den avstämd mellan hjälperna.

 

Beroende på hur du kommer över första bommen känner du hur du måste inverka där emellan. Lite kort inpå har du för lite trav in och hästen har inte längt tillräckligt. För långt ifrån har du inte hästen tillräckligt mellan hjälperna att hålla ihop.

Den andra bomserien har betydligt kortare avstånd. Här är det mer samling och ihop för att hästen ska få plats - tänk lite piaff känsla! Hästen skall sättas på bakbenen och vara i uppförsbacke.


På volten har du chans att variera själv på ytter eller innerspår hur mycket du vill länga eller korta. Tänk på att hästen här ska jobbas ställd och böjd beroende på hur du lagt bommarna. Lägg gärna en extra volt över så du har tid på dig att känna efter hur pass rakriktad hästen är.


Vanliga fel: Hästen snubblar in och tappar takten över bommarna.

Som ryttare kan du kolla på första bommen och komma rätt på den, hitta känslan fram till bom nr ett och bibehåll samma tempo och takt bommarna igenom. Det är lätt om man kommer "fel" på första bommen att de hindrar hästen från att kunna jobba vidare i balans - eftersom den inte fanns vid första bommen.

 

Sen är det klart att du kan komma att behöva inverka hästen under bomarbetet. Känner du att den blir lång måste du räta upp dig och hålla igen med förhållande tygeltag - skänkel intill.

 

Hästen "river" varannan bom

Om hästen är nonchalant måste du aktivera traven ändå mer. Rid mycket kvicka tempoväxlingar. Har du ett längre spö kan du använda den som en taktpinne och känna att hästen reagerar när du "driver på" med den fram till handen.

 

 

 


Olika åsikter
Idag var det minnsan olika åsikter mellan häst och ryttare. Vi var så oense så att Dacke till och med reste sig opp i protest! Detta är absolut inte ok så på hemvägen mötte jag Nina och bokade direkt en lektion imorgon för att ta itu problemet.

Viktigt tycker jag att när ett problem uppstår att man vågar be om hjälp tidigt. Även fast jag vet att problemet idag ligger i att han inte är mellan hjälperna och otroligt "vinglig" och "styrig" behöver jag en bestämd röst som säger åt ig att RIDA!

Idag var det som uppgjort för att gå illa eftersom han gått lite på halvfart hela veckan. Varannan dags ridning och inte specielt trimmad. Jag kände att jag inte satt så väl i sadeln och gled runt som en klick smör i stekpannan.

Så imorgon minna vänner rider jag 30 min för Nina!

Det behövs eftersom jag är anmäld till dressyrtävling om 2 veckor!!!!

Den där Dacke

En uppställningsbild på hur Dacke ser ut idag (obs ngt nerförsbacke). Bilden får mig också att inse att jag måste rycka manen!

Gulledig!


UNDERBAR DAG!


Vilken underbar dag jag har fått ha idag!


Trots tidig morgon och inget kaffe var stallet lättjobbat idag och var klar i god tid för att sällskapa Anna och Fanny till Rappestad för tävling. Något vi vant oss vid är att komma på tok för tidigt därför var det idag inget undantag.

Snyggingar!


Kollade på 90 cm stil och grämde mig över att endast 1 ryttare imponerade på mig, hon hamnade bland den sista placerade... resten rider alldeles för mycket undertempo och hand emellanåt. Lätt att säga såhär men hade jag och Dacke vart felfria på hinder hade vi kunnat slå ett par stycken rent ridmässigt!!!

Rappestads bana var stor och rymlig vilket passar ekipaget för dagen utmärkt!


Anna
red 1.10 idag. Hitills har de haft riktiga bra rundor men haft stolpe ut lite grann, var iofs 2.a som individuellt förra lagklassen men eftersom de var lag så blev de ingen rosett hem.

IDAG var det dock en kanonfin grundomgång och BRA ridet i omhoppningen trots riktigt orytmisk bana! Ekipaget hamnade på en 3.e plats som senare slutade på en 4.e! SÅ ROLIGT!

 

Prisutdelning!

 

Jag själv fick en annan underbar nyhet idag som jag kanske kan avslöja i dagarna!!!! Nyfikna?! De trognaste läsarna (Facebookföljare) vet redan!


Tips från coachen


Igår satt jag och bläddrade igenom kategorin: Tips från coachen och är förundrad över hur mycket jag hunnit med att skriva!

I bloggstarten var många flitiga och skickade in frågor om allt möjligt - vilket var jätteroligt att svara på. Tänkte därför påminna er om att gärna ta er en titt under fliken: Tips från coachen där jag lägger upp lite tips och råd.

Därmed påminner jag er också om att våga ställa frågor som rör sig allt mellan hästar och ridning! :]


Idol 2011


Imorgon kl 20.00 i TV4 är det dax för Idol igen!

Som vanligt följer jag det slaviskt utan att egentligen bry mig särskilt mycket om vinnaren i slutändan iallafall. Tycker de är roligt att se utvecklingen och de är bra underhållning på kvällarna nu i höst/vinter.

Många tycker själva audition är roligast när de som inte har nån vidare sångröst "skämmer ut sig", men jag tycker de är pinsamt och väntar bara på "den där riktigt DUKTIGA" ska ta ton.


Goda nyheter


Idag skrev jag hyreskontrakt för DD så nu har hon en stallplats from 1 Oktober!!!
Världens bästa DD!

ROLIGT!

 

Har vart ett nöje att hålla i träning idag!

Plötsligt sprack solen upp och värmde ordentligt på fältet där vi var. De ville ha lite hoppning så de fick värma opp i trav/galopp lite självständigt medan jag studerade dem.

Efter hand la jag ut 3 upphöjda travbommar som de fick jobba på en 8-volt över. Först på stora bågar och vartefter minska så de blev snävare svängar och lite tanke åt att ha hästarna ställda i nacken över bomserien.

Därefter blev det galoppbommar istället med samma ridning som i traven.

 

När detta fungerade la jag opp ett hinder som först hoppades på rakt spår. I Landningen låg vikten i att de skulle galoppera framåt för att hitta energin, sen mjukt övergång till trav och sedan byta galopp/varv och komma igen på hindret.

När detta fungerade fick de likt innan hoppa hindret på 8-volt och göra omhoppningssvängar.

Som avslutning fick de hoppa på den höjd de skulle gjort på Clear rounden som blev inställt idag tyvärr. De hoppade superbra båda två och hästarna var riktigt skötsamma för dagen!


Dax för träning


Ska strax pysa iväg för att träna lite privatelever.
Vädret är lite sisådär men så länge de är uppehåll så är jag nöjd. Efter de ska jag till mina odjur för mockning och ridning! Båda ska komma ut. DD skrittas och Dacke ska galoppera av sig.

Ni skulle sett han igår när jag skulle ta in de på kvällen. Hovarna var där de normalt sett INTE ska kunna vara i luften..!


Hörs!


De va goare att kunna "steka" när man undervisa, som eleverna uttryckte det på ridlägret!


Mot kallare tider


RIDSKOLEMÄSTERSKAP 2011

Det här vill jag uppmärksamma eftersom så många rynkar näsan åt de som rider på ridskola. Och hur många gånger har man inte hört att: "man lär sig ingenting på ridskolehästar..."

Är DU Sveriges bästa

ridskoleryttare?Agria Ridskolemästerskap är öppet för:

  • Dig som rider i ordinarie verksamhet, på skolhäst på någon av de närmare 500 ridskolor som genom sin ridklubb är ansluten till Svenska Ridsportförbundet.
  • Ryttare på ponny i åldern 13 – 18 år.
  • Ryttare på ridhäst med lägsta ålder 15 år. Ingen övre åldersgräns.

 

Målet med Agria Ridskolemästerskap är att hela Sverige skall få se goda representanter från vår helt unika ridskoleverksamhet, där vi satsar på helheten med både ridning och hästkunskap.

Agria Ridskolemästerskap avgörs i stilbedömning. I dressyren avgörs detta i bedömning dressyrryttartävling och i hoppning stilbedömning. Det gäller alltså att rida bra på alla sätt för att bli ridskolemästare!

Delsegrare i varje gren

Finalen i årets Ridskolemästerskap kommer att äga rum på Strömsholm den 19-20 november. Tävlingen avgörs över två dagar med dressyrryttartest, stilbedömning i hoppning och prov i hästkunskap. En ridskolemästare på ponny och en på häst ska koras, men även delsegrare i varje gren – en i hoppning, en i dressyr och en i hästkunskap.


Kom med förslag!

Eftersom jag varit ute på mycket uppdrag den här veckan har Veckans Övning tyvärr inte hunnits med! Därför blir det 2 st övningar nästa vecka! Har ni nån övning ni önskar? En övning som löser ett problem hos dig och din häst?

Kommentera gärna!


Följ med!


Har upptäckt många nya goa läsare som ofta kommenterar inlägg! HEJA ER! Följ gärna via bloglovin så missar du garanterat inga tips och knep som jag gärna delar med mig om, eller bara min helt vanliga eller ovanliga vardag!


bloglovin


Att sätta målNu mina vänner är det dax att sätta upp mål för Hösten 2011!

Därför tänkte jag dela med mig av mina tips gällande målsättning. Vad ska man tänka på?


För det första måste vi förstå varför vi sätter mål.


Syftet med att skriva ned ens målsättning på papper är för att bli motiverade och bli sporrade i vår sport och stegvis kunna klättra uppåt för att NÅ de mål vi satt.
Ännu roligare är att spara dessa mål för att gå tillbaka och se: "Hur tänkte jag våren 2010? Vad är annorlunda nu? Hur långt har jag kommit?"


Att göra en målsättning är lika viktigt som att ha en ritning över något du ska bygga. Du har här möjlighet att själv påverka vad du vill ska hända imorgon, om ett år eller om tio år. Har du ingen målsättning är risken stor att det är slumpen som avgör hur resultatet blir.
När vi skriver ned målen är det viktigt att skriva ned både kortsiktiga och långsiktiga mål.


Kortsiktiga =
de små stegen fram som kanske uppnås på bara ett par veckor/månader

Långsiktiga =
de långsiktiga kan utspela sig på flera år fram. Kanske du vill söka nån utbildning som kräver att de kortsiktiga målen nås? Eller är det en större tävling/meeting du skulle vilja delta i?

ex: Du kanske vill börja tävla lokalt? Då måste ett kortsiktigt mål vara att ta grönt kort först!

Om än viktigare är att målen är realistiska. De ska kunna uppnås av dig. Skriver du upp för "svåra" mål och aldrig uppnår dem är det lätt att man sjunker i sin självkänsla och inte tycker det är roligt längre.


När du skriver ned dina mål. Tänk på att inte använda resultat som mål. Ex: "nästa tävling ska jag vara placerad eller rida på minst 65%" risken finns att man blir besviken och stirrar sig blint på siffror/placeringar.

Det är KÄNSLAN som är viktigast. Tänk dig att du ska kunna åka ifrån en tävlingsplats med 4 fel och en BRA känsla hellre än 1.a platsen med den DÅLIG känsla.

Skriv INTE: "Jag ska INTE rida fel idag" "Jag ska INTE tappa stigbyglarna när jag sitter ned i traven" ex. Inte är ett negativt uttryck och målen ska vara positivt riktade. Skriv istället: "Idag ska jag rida genom programet RÄTT hela vägen".

Till slut: Kom ihåg att det är DINA mål och DIN plan inom häst och ridning. Ingen annan ska kunna bestämma vad som är rätt, fel, löjligt eller dylikt. Visst kan man diskutera och låta en tränare vara med och hjälpa till men låt dig inte fallas för grupptrycket och "härma" andras mål.
Hoppas dessa tips hjälpte dig att motiveras framåt hösten! Är ni intresserade av att se hur mina mål ser ut? Ett sådant inlägg dyker opp inom kort!

 

/ Eleonor

 


Varning för otäcka bilder!


Kolla vad som "satt" på min bil igår morse..! USCH!

Brutal död minst sagt. Hoppas den slapp lida.. :(
Har ni kört på något djur nån gång?
De är verkligen min stora skräck på vägarna att behöva krocka med ett djur som inte dör på kuppen..!

Tjohoo!Jag är verkligen värdelös på att hålla vad jag lovat! Bättre uppdatering.


Tog en rejäl sovmorgon vilket gör att jag "bara" hunnit städa ordning lite i hemmet och lagt i en tvätt nere i tvättmaskinen. Har gjort ordning min lektionspärm så de är ordning och reda inför varje lektion, grupp för grupp.


Ska iväg till mitt stall nu för att mocka och ta in dem. Hinner tyvärr inte rida idag eftersom jag börjar 15.30 på ridskolan. Det är riktigt fint väder ute så de hade vart skönt o komma ut en sväng.


Hoppas på att vädret håller i sig hela helgen då jag ska ha träning imorn och åka o supporta på tävling söndag + jobba hos Sissi! Tycker ni inte att jag haft fullt upp i veckan? SKÖNT tycker jag!

VILL OCKSÅ TÄVLA!


Vem sa att hästsport är mesigt?

Viktoria la opp den här videon på sin Facebook. Så jag kan naturligvis inte låta er slippa se detta!Tema: Igångsättning

 

 


Temat för veckans lektioner är:
Igångsättning.


Även fast hästarna vart igång under sommarens ridläger och inte tappat något under deras semester på betet så har jag ändå tagit upp ämnet igångsättning för häst och ryttare för att ge eleverna en inblick i hur man tänker om en häst varit borta en längre/kortare tid från verksamheten.


Varje lektion har dock inte vart helt lika beroende på kunskapsnivå. Men det har vart mycket skritt och fokus på att hästarna ska jobbas i låg form. Fokus på sitsens och skänkelns inverkan på hästen. Takt och tempo som regleras av din egen lättridning - jobbat väldigt lugn trav med inte allt för stora "register" på tempot.


I galoppen fick de jobba på större volt i djup lätt sits / 3. punkt sits för att hästarna skulle få komma till avslappning i rygg och få rulla igång. Ryttarna fick känna efter på balansen och inverkan under den lätta sitsen.


Lite såhär har jag lagt upp för grupperna och tycker de har givit hästarna ett gott resultat bara på veckan som gått. De verkar välmående och "stabila" och tillräckligt mjukstartade inför terminens uppgifter framöver.


 


Dagen började...


... vid gryning och slutade vid skymning.Mina 2 fina hästar


Strul med bloglovin

Men vad knepigt Bloglovin är! Tyckte ni minst sagt uppdaterat på otroligt bra när jag hade över 500 inlägg att läsa - när jag upptäckte att: De här har jag ju läst förr...

Bloglovin har alltså uppdaterat massa gamla inlägg som olästa!

Tokigt!
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus