Back to reality

Att komma tillbaka till vardagen är inte min grej. Allt käns tomt och tråkigt. Det känns som de inte finns någon mening, det känns tröttsamt och segt.

Dessutom är det Måndag, jag vaknade först när klockan ringde och fick bara kaffe till frukost och en liten brödsmula då kyl o skåp ekade tomt. Väl i stallet hann jag inte med de jag planerat, lunch fick bli McD för att kunna äta på vägen till jobbet. Jag har av nån konstig anledning ont i knäet och väl hemma känner jag mig bara återigen tom...

Blir ni också såhär när ni fått uppleva något nytt, stort och helt underbart?

Tillbaks till vardagen, skönt att få träffa sina hästar igen!
Film: Crazy horse light version...

Mina hästar har vilat under helgen jag varit borta. Därför ägnade jag mer tid åt att gosa och borsta på dem vilket uppskattades!
DD fick skrittas ut 35 min. På hemvägen ville hon dock mycket hellre galoppera - skönt att den damen är pigg!

Tiden räckte tyvärr inte till att rida på Dacke, så jag släppte han lös i ridhuset så han fick galoppera av sig. Jag har delade meningar om den varianten men just idag funkade det utmärkt. Dessutom var han väldigt duktig på att lyssna på kommandon och kom fram när jag lockade på honom!

Ni får också se hur han gör sina "brall" fast i light version. Det vill säga att det där är de minsta lilla han KAN och BRUKAR göra..!Ni är underbara!

 

...så kommer man hem från en dålig start på en måndag, o får se detta!

Jag blir väldigt glad ska ni veta!
Fortsätt så!
/ Eleonor

UTLOTTNING - GOODIEBAGS!Deppa inte för att du inte kunde komma till montern och få en exklusiv goodiebag. Nu har DU chansen att vinna en goodiebag med sånt som blev över från helgen! Allt du behöver göra är att kommentera det här inlägget att du är med! Glöm inte ange mejl och/eller bloggadress! (ni behöver ej ha en blogg för att delta)
Gå in på Fridas blogg, där även hon lottar ut goodiebags! DUBBELCHANS ALLTSÅ!

GHS: Sammanfattningsvis...

Helgen är över - men uppdateringen om vad som hände under GHS kommer fortsätta ett par timmar till framåt! ;) Om ni har frågor så är ni jätte välkomna att ställa dem! Ingen fråga är för liten, stor, dum eller knasig!


Bästa:
Vem hade EGENTLIGEN kunnat tippa Angelica Augustsson som vinnare? Egentligen!
Sämsta: Att bullarna inne i pressrummet tog slut snabbare än jag kunde säga: Dagens bulle...
Roligast: Att få vifta med presspasset så kom man in överallt (Nästan!)
Mat: Dåliga matvanor och omvända lunchtider, men potatis, stek och gräddsås satt fint på lördagen!
Pressrummet: Tyst, lugnt och stillsamt knappande på datorer - stämning!
Publiken: Jublande publik under de svenska UNGDOMARNAS prestationer - storslaget!
Miss: Glädjeyran lade sig snabbt då Peder satsar gärnet fram mot oxern i omhoppningen - och kraschar.
Insatsen: Den maffiga friesern bredvid vår bloggmonter. Massa klapp, gos och allmänt stoj och stim kring den stora hästen. Vad gjorde den? Stod still och (vad jag hoppas på iallafall) njöt av uppmärksamheten.
Lärdom: Köp, hyr, knyck eller bygg en systemkamera inför nästa år (för visst åker jag tillbaks!)
Mässan: Jag kom, jag såg, jag fyndade något enstaka och orkade inte mer sen, trots att utrymmet känns mer "luftigt" än globen mässan. Jag är dock inte jätte, jätte impad!"Sitter ni bara här..?"

Kanske nya som gamla läsare kanske tyckte och tänkte högt om oss tjejer som satt bakom datorerna med ivriga fingrar och koncentrerad blick mot skärmen.

Nej vi satt inte bara där, som ni ser på uppdateringarna (från oss som rapporterade extra tack vare presspasset) så har vi hunnit med så otroligt mycket så ni anar inte.
Jag har fått se och uppleva något jag bara kunnat drömma om! Jag har haft så grymt roligt så ni anar inte!

Med andra ord, ni som tror att vi "bara" suttit där. Medan ni stått i kön till bankomaten i 2 timmar, förgäves stått ytterligare 25 min i kö för att köpa dricka o popcorn för att inte tala om att få köa för att besöka toaletten, så hann vi med så mycket mer. Ni anar inte.

/ Eleonor
Stjärna

En ny stjärna har tänts. Angelica augustsson

Träffade en läsare!

--> Camilla<--är en flitig läsare och kommentarskrivare!
Hon kom givetvis förbi montern för att säga hej, få goodiebags och ta en bild!


Segergesten jämfört mellan hoppning o dressyr

Alex kända segergest från gårdagens dubbelnolla var en fröjd att se, publiken jublade och stampade i golvet, hela arenan lyftes. Küren där Patrik Kittel kom 2.a med sina 81,025%,höjde hatten åt publikens applåder, stillsamt vinkandes till publiken.


Jag börjar fundera på vilka reaktioner jag skulle få om jag ridit ett program, vi säger LA:3 helt utan missar, hästen lyssnar perfekt på hjälperna och allt känns så magiskt - o jag (under fri skritt förstås annars blir man ju utesluten) höjer båda händerna i luften och skriker: JAAAA!!!! F*n va braaa! Duktigaaa, duktiga häääst, JA JA JA!

Dressyr är på de sättet jämfört med hoppning, tråkigt...


BLOGGMONTERN 2011

Vi gjorde bloggmontern 2011 under Göteborg Horse Show!

Hela gänget kunde samlas på lördagen för en gruppbild!

Fr. v. Systrarna Anna&Emma Eleonor, Sabina, Karin, parhästarna: Linn & Sofia, Linn & Ingrid. Liggandes: Frida


SKY BAR BY NIGHT

Mellan allt tävlande, bloggande, shopping och bullätandes så är det i SKYBAR man hänger!
Den inglasade hissen med utsikt över Göteborg var coolt men lite läskigt!

Utsikt från vårt bord.


Sista dagen - sista goodiebagsen!

Kom förbi montern NU! Vi har några få goodiebags kvar att dela ut till goa läsare och bloggare!


Tjuvlyssnat

Igår visade Alex Zetterman var skåpet skulle stå då han som första ryttaren ut, red en felfri och stilfull grundhoppning. Som förste startande ut i omhoppningen satte han även där nollan och arenan fullkomligt exploderade! Alex släppte tyglarna och slängde upp händerna i luften - vilken glädje!

Alex slutade som god 4.a men vid pressrummets kaffebord hörde jag pappa Royne Zetterman diskutera något med en annan man och avslutade: "Vi vinner imorgon"

Försökte hitta en bild på detta ögonblick men hittade inget tyvärr!

Patrik gjorde de!

Patrik red nyss in fina 81,025 procent! Precis vad han hoppats på. Patrik o hans scandic ligger just nu 2a efter adelinde o parzival

Ber om ursäkt...

...för att designen hoppar från olika färger och utseende hela tiden men nu sitter alla bitarna på plats för den här gången.

Härlig lördag!

Vilken härlig dag det har varit här i Scandinavium! Humöret är på topp vart man än går - det är en fröjd att få uppleva detta! Stort tack till Linn som jag kommer ha fortsatt kontakt med för att kunna vidareutveckla sk. "bloggevents".
Också tack till Frida som jobbat järnet med kontakter, sponsorer m.m. Vi kommer också ha fortsatt kontakt för vidareutveckling av events, eller som Frida vill uttrycka det: Vi ska erövra världen!
En kram till Sabina & Karin två ödmjuka, gulliga tjejer som jag haft trevliga konversationer med under bloggträffens gång.

Härligt värre var det att träffa järngänget bakom denna tidning. Vi kunde samtal om allt mellan hovar och hinderstöd, de kom även och hälsade på mig i min monter och tog foto, givetvis länkar jag tillbaka till Annas -->blogg<--

Hoppningen var i världsklass idag, så vad kan man vänta sig inför morgondagens största hoppklass? Samtidigt som jag längtar till de, så vill jag inte att morgondagen ska ta slut.
Denna helg har sammanfattningsvis varit helt otrolig och jag är lyckligt lottad.

Hemma väntar dock mina vänner, jobbet o den övriga vardagens gång men framförallt mina kära hästar som varit utan sin matte i hela 3 dagar.
Men full av inspiration och nya grejer till hästarna (om de ändå brydde sig?) så siktar vi mot att inta arenan nästa år, o då menar jag förstås inte åskådarplatsen... ;)


Imorgon sitter jag i montern från 10 fram till eftermiddag.
Goodiebagsen är tyvärr slut, men bloggträffens syfte är ändå att ni ska komma fram så ni syns och hörs också!
Det gjorde en av mina läsare idag - Charlotte, en fantastisk tjej som stegade fram med sån energi och positiv anda. Gör de du också, jag lovar att du blir bemött på samma sätt! :)

/ Eleonor

Helena tog sig tid...

...att skriva autografer och ta idolbilder med sina fans. Om det är för hennes dansmoves i Let's Dance  eller om de är för hennes ryttartalanger vet ingen. Men visst tog jag ett foto med Helena.

Frågan är om de känns surt för Helena att BARA skriva sitt namn på små "fancards" o inte delta i nån hopptävling under helgen då hon faktiskt åkte ut från Let's Dance förra veckan (som tagit upp all hennes tid. De vet ingen heller...

Vad har du i påsen?

Vad döljer sig egentligen i alla stora, små, tunga eller lätta påsar - vi tar oss en titt!Elin har köpt grimmor till sina hästar men var extra glad över ett superfynd på en
snygg grön jacka från Charlies monter! Ordinarie pris låg runt 1.400 kr! Idag köpte hon den för endast några få hundralappar!Smått & gott från GHS


Mina största fans har anlänt

Elin blev lyckligt lottad av att få en EXKLUSIV Goodiebag!

Nu är de SLUT!

Jag & Johanna

 


FYND!

Jag är ett geni! Iallfall inom shopping. Matematiken (om vi ser till budgeten) går ju sisådär med.
Jag kom till mässan strax innan 10 och skulle egentligen bara hämta kaffe i pressrummet då jag går förbi
Filippas Ridsport
! Hade missat den montern totalt igår varpå jag ser denna "juvel" från KL hänga på ½-priset.
Såg först en strl L (tro de eller ej men nej inte L), grävde fram en strl M (okej de kan funka men kanske något löst), o sedan till min stora lycka hittar jag en strl S!

200 kr och den är min!
Medge att det är ett fynd? ;)Dag 2: Frukost!

Ställde klockan på 07.00 men tillät mig själv att snooza en kvart. Gick ned till frukostbuffén och hade en frukostdejt med Patrik Kittel som ni ser!

Rejäl frukost så vi orkar med tempot idag!Detta missar vi inte idag:

Förmiddag: Tar en titt på Young riders Krafft Cup. Sen står jag i montern men slår vad om att många inte vill missa
GP ponny finalen som börjar kring 11.20

Kväll:

Internationell hoppning 1,55

Fei World cup Dressage Grand Prix Kür --> Patrik Kittel satsar att rida in 80 procent!! <--

Godnatt från hotellet!

Nu är jag på hotellet och är redo för några timmars sömn!

Imorgon bemannar jag montern redan mellan 11-12 (istället för TeamSL) o står fram till 15.00 :)

Godnatt!


Shopping på mässan

Suddig bild!

Idag har jag hunnit gå på mässan en timme mellan blogg och hopptävlingar!
Hade först tänkt spana in vad som känns värt att plocka med sig hem till hästarna (eller mig själv?) o sen handla lör/sön. Men hittade då dessa fynd: (inte alls onödiga, spontana köp utan självklart helt planerat, genomtänkt och kalkylerat efter budget)

Förbygel till Dackeman 199.- Senskydd+bakskydd 200.-   Blåa sporrar  149.-

Totalt: 548 kr
Kvar av budget: 452 kr


Vad tror ni - kommer budgeten hålla eller spricka?

Rapport från framridningen

Även de allra bästa gör misstag på framridningen.
Efter en rejäl miss från Bratt-Fredricssons sida rider hon (!) rätt in i Jannike West häst.
Lisen frågade om de gick okej(?) men Jannike gav en sur min tillbaka.

Malin Baryard-Jonsson kom tillbaka med ett pet från sin runda i kvällens 1.55 hoppning och
refererade sin runda såhär: "Awful..."

"Awful" tyckte Malin.


Gissa "kändisen"

I montern fick vi besök av vem då?
"Hippsonbloggare med en sorts sädesslag som smeknamn
..."

Bilder kommer strax! ;)


Tempo!

Högt tempo på Eurohorse! Vi har blivit intervjuade, filmade (håll utkik på webben!) m.m!
Hinner knappt med! Ikväll går vi på kvällsshow - så shoppingen kör vi imorgon förmiddag!

Lunchen!

Frida har tagit dessa foton!

 


Ser bara orangea västar!


Bild från dec.
Jättemånga har DEN HÄR ORANGEA västen på sig på mässan!
Kan tycka de är lite lustigt då jag använder den som ridväst i vardagen - men visst är den snygg?
Inte bara jag som tycker den är schnygg alltså! :) I knew i got some taste! ;)

Framme!

Då sitter jag på plats på Eurohorse och bloggar!
Jag har hunnit träffa Frida, Sabina & Karin! Trevliga tjejor!

Sitter och blir intervjuad av en tjej nu om bloggen! :)

Ska bli himla kul den här helgen är som sagt: EXCITED!

Le train

Nu sitter jag på tåget som ska ta mig till Göteborg!
Som vanligt äter jag inte frukost tidigt på morgonen när jag ska resa,
köper hellre kaffe o macka väl på tåget MEN i Motala hade man inte avsikt att öppna förrns kl 9! KATASTROF!

Sovandes igenom Motala-Hallsberg väl framme så kunde jag köpa både kaffe, räkmacka o yoghurt! HIMMELRIKET!
När man äntligen har bökat sig förbi en stackars kille som sitter bredvid mig, dragit fram sladdar, dator, grisat med räkröra och haft sig blir man förstås väldigt nödig av kaffet... Typiskt...

To be continued...

Sista överblicken...

Sista kollen nu innan jag slänger mig i soffan för OC maraton! Vill att det ska bli morgon nu nu nu!
* Har "slängt ihop" en header just för helgen - hoppas ni gillar't!
* Har haft hemmaspa, plattat håret och haft ansiktsmask, fixat naglarna bl.a.
* Kollat internetbanken
* Städat undan här hemma

Vi hörs imorgon på tåget!Studs utan stigbyglar.

Idag har jag ridit båda hästarna. Just nu är DD faktiskt allra roligast o rida, hon är så himla glad och käck, frustar o vill hela tiden! Jag hade lagt fram 3 galoppbommar, varav den mittersta var upphöjd, samt en cavalleti på medellinjen.Jag värmde upp som vanligt, skritt-trav o lite galopp i båda varv. Sen la jag upp stigbyglarna och galopperade över bommarna. Önskar så mycket att hon var helt fräsch så man kunde hoppa "på riktigt" med henne, jag känner henne så väl nu, vet exakt när jag behöver rätta upp mig för att hon ska bromsa, vet exakt när jag behöver lägga till skänkeln så tar hon ett större språng! Det är så himla roligt!

Den lille mannen sen fick jag trimma ordentligt, meningen var att vi skulle göra samma sak men han var både loj och stark. Lägger sig starkt i handen o allt jag försöker göra är att lyfta upp o rida framåt, men han är verkligen blytung! Mot slutet tyckte han att allt var skit så då ville han springa in på lektionssidan o skutta o grejja, då fick jag bli lite arg o sen lät jag honom trava av i ett lite högre tempo så han fick sträcka ut. Att rida honom utan stigbyglar vore som att skjuta sig själv i foten! ;D

Nu rids de inte på hela helgen så jag har nog två nervknippen att rida på måndag.

Just nu är jag så P E P P A D på Göteborg så ni anar inte! De ni uppdaterat får mig att smajla fånigt stort för jag vet att jag OCKSÅ ska dit imorn!!!!

Glider iväg...

...till Anna och överrasskar med fika! Det är tack vare Anna jag kan åka till Göteborg då hon har ansvar för mina hästar lör-sön! Känns tryggt!
Inför GHS: Packa rätt o lagom

Nu kommer vi till de jobbigaste under hela förberedelserna. Packningen. Jag brukar oftast packa, för mycket, för fel och åtminstone glömma en sak. Hur man lyckas? Jag brukar iallafall få för mig att en tischa eller byxor som jag inte användt på år o dar, plötsligt veeet att jag kommer använda dem under helgen - känner nån igen sig?

Mamma oroar sig förstås att jag inte har något "snyggt" att ha på mig, men lugn bara lugn! Är här en liten översikt över vad jag hitills klämt ned i väskan.

För jag vill inte behöva släpa omkring med onödigt mycket packning, därför har jag valt en mediumstor väska som kan bäras över en axel! Hockeytrunken får alltså stanna hemma (bevare mig väl)

Kläder: Ett par jeans, 2 linnen, piké och tjocktröja. De som inte syns på bild är bl.a. ett par tights, stickad tröja, kjol och linne (ifall jag och Johanna går ut o tar ett glas) Nescesär Armbandsur + vanligt armband
Teknik: Dator, mobil+handsfree, kamera, alla möjliga sladdar till tekniken. Batterier.
Skriva: Kollegieblock i strl stor och mini, pennor, visitkorten.
Övrigt: Tågbiljetter, Plånbok, mellanmål, solbrillor.

 


Ur paketet:

Mina visitkort och pikétröjan!
Är jättenöjd!

Tack Lasse och Exhiban som tillverkat det exakt som jag ville ha de - enkelt men snyggt o att jag fick de i tid! Tusen Tack!

GHS GENOM TIDERNA

Lite smått o gott om Ghs.


Göteborg Horse Show
är en årligt återkommande internationell hästtävling som hålls i Scandinavium i Göteborg. Tävlingarna hålls sedan 1977.

År 2006 kom det 82 593 besökare till Göteborg Horse Show. Det var nytt rekord för de 4 dagarna! - Tror ni vi kan slå rekord i år?

Sedan 1978 har tävlingen varit en deltävling i världscupen i hoppning.
Åren 1979, 1982, 1984, 1986, 1988, 1991, 1993, 1995, 1997, 1999, 2001 och 2008 har man arrangerat finalen i världscupen.

Åren 1989, 1992, 1994, 1996, 1998 och 2003 har man arrangerat finalen i världscupen i dressyr.


Nu är de nära...

Många peppar kanske inför imorgon då GHS börjar! Men jag låter mig peppa en dag till för jag åker fredag!
Mitt paket kom idag! Hurra! Och visst innehöll de visitkort - enkla men ack så snygga och en PIKÉ med företagslogga på samt bloggadressen! :D Pikén är något för stor - men de är strl S iallafall, så de funkar finfint!

Hur grejerna ser ut får ni helt enkelt se under helgen! ;)

Jag har officielt räddat Sabina. Hon hade det knivigt med plats att bo så vi ska  dela hotellrum natten mellan fredag och lördag! Ska bli kul att få sällskap, gillar ju inte att gå hem själv sent på nätterna!

Och ni som kanske deppar för att ni inte ska till GHS! Visst kanske de är trist att bara läsa om alla andras förväntningar och peppningar, men NI är med också! Se tvtider för show och tävling, och var med o uppdatera då jag och några fler rapporterar från Scandinavium med rättigheter att vara överallt!

Och ni som ska dit!

Besök bloggmontern! Fre-Sön 10-18!

Har ni förslag på vad ni vill få rapport på under helgen? Tveka inte att kommentera eller mejla förslag, dåraktiga som roliga, enkla eller svåra - uppdraget ni skickar, kan jag utföra! ;)

/ Eleonor

Nytt nr av Equipage!

Letar febrilt i butikerna efter nya numret av Equipage som kom ut igår!
Har ni hunnit köpa den än?

Usch fick en sån plötslig huvudvärk nu o magont. Hoppas inte på att man ska bli "dödssjuk" nu bara för att man ska få åka iväg till Göteborg i helgen, har redan ont som bara den i min arm för jag lyckats vrida den på nåt onaturligt sätt. Bra jobbat.

Gå bana

Att gå banan inför tävling kanske låter simpelt. Men om man aldrig gjort de eller inte riktigt vet vad man ska tänka på så kommer här ett par tips!Innan: När du anmäler dig för tävling är de viktigt att du kollar vad de är för bedömning i hoppningen. Är det en Clear round? Är det omhoppning direkt vid felfri runda - eller omstart?

* Banskiss
- ska alltid finnas uppsatt bredvid startlistor, på vissa tävlingar läggs de dessutom ut på nätet. Det ger dig en överblick hur banan ser ut, antal hinder o språng samt vilket tempo man bör rida i och maxtid för grunden.

* Start och mål
- Det första du tittar efter. Var går startlinjen? Den får du INTE passera förrän du fått startsignal, då blir du uteslåten. Mållinjen går bra att passera.

* Därefter går du banan i hindrens ordning. Du går vägarna och stegar emellan där det är relaterat avstånd. Tänk på att man inte får kliva över hindrena under banans gång, utan du går fram till hindret och därefter förbi.

* Vilken väg? - Du går den vägen du planerar att ta, för att se hur pass snabbt hindret kommer eller så du vet var du har tid att ex, rätta galoppen m.m. Gäller samma sak vid omhoppning, du går den väg du beräknar rida för att veta hur de ser ut.

* Beroende på hur du känner så går du banan ett antal gånger, ha koll på vart de är relaterat och hur många språng du planerar rida till varje hinder.

* Gå igenom banan i huvudet. Du ska ha koll på varenda hinder, avstånd och väg du planerat rida.
Dock! Det är bra att ha en grundplan i huvudet - men vad som helst på banan kan hända, får du ett stop kanske du inte rider den där omhoppningssvängen iallafall, planer kan ändras under vägens gång, men en grundplan för ritten är välbehövligt! Dessutom vet du inte hur hästen känns för dagen förrns du ridit/hoppat fram!


En sista check...Tips: Har du tid, kolla på de som rider innan dig. Vart får de problem, vilka vägar rider de och tempo? Får de tidsfel m.m. Allt för att du ska vara förbered när det väl är dags för din start.

Lina har bloggtävling!

Till tävlingen


Bli bättre på avstånd!

Det är viktigt att korta och länga galoppen, reglera galoppen javisst! Men allt för många gånger möter jag bloggare som gärna skriver ut hoppövningar men av någon anledning inte ger ut avstånd eller skriver "Jag skriver inte ut avstånd för det varierar..."

Jag tycker det är otroligt viktigt då man rider på relaterade avstånd eller har trav/galoppbommar, vet vilken längd som gäller och vad övningen syftar till. Har du en stark häst som ligger på som behöver bromsa upp med bommar, eller har du en häst som behöver hjälp med taxering?

Redan över/nedhoppet måste jag veta exakt hur jag ska "handla" inför nästa hinder!Det funkar inte att lägga ut en hjälpbom för att en källa på internet säger att 1 galoppsprång i en kombination är mellan 7-7.5 m. Även om det stämmer ganska bra så måste vi se helheten när vi väl är där på träning/tävlingsbanan. Är det oxer in - räcke ut? Blir det kortare eller längre? Vad ska jag tänka på om jag kommer stort in? 1 galoppsprång mellan 2 bommar är alltså inte i närheten av 7m, eftersom även höjden spelar roll på avståndet.

Relaterat avstånd = Ett bestämt antal språng mellan hinder.
Man räknar att relaterat avstånd sker först när det är minst 3 galoppsprång mellan 2 hinder. 1-2 galoppsprång = kombination. Efter 7 språng räknas det som ny anridning och är alltså inget relaterat.Dessa faktorer avgör för vilket avstånd man har mellan hinder/bommar.
Hindrets höjd och typ (typ= oxer, räcke, trippelbarr)
Hindrets placering på banan
Underlag
Banans mått
Utomhus/inomhus
Kategori, ponny/häst
Tempo/galoppens strl (en ridskoleponny går ex inte på samma avstånd som en tävlingsponny)
Träning
Tävling (högre tempo)


Den avståndstabell som vi alltid utgår ifrån är den här:

1 språng 7m
2 språng 10.25m
3 språng 14m
4 språng 17.5m
5 språng 21m
6 språng 24.5m
7 språng
28m

men som sagt varierar alltså dess avstånd beroende på de faktorer jag skrivit upp ovan.
Nästa inlägg om avstånd skriver jag om trav/galopp + studs och dess avstånd. Jag skriver om avstånd för ponnykategorier ridskoleponny/tävlingsponny. Dessutom skriver jag upp
vikten av att förstå avsprångspunkten och hur man bör agera när man kommer på hinder och rider an mot nästa, samt hur man lättast lära sig att STEGA rätt!

Efter hindret kommer alltid ett till!

Er instruktör/tränare finns där och hjälper er med mått och tränings/tävlingsavstånd men...
Lär er avståndstabellen, ni ska kunna rabbla den i sömnen om någon frågar så man har KOLL och vet hur man ska rida från början och inte bara rida an och känna att det löser sig sen. Vad du är förberedd inför kan vara avgörande för om bommen faller eller ej! Du går och besiktar banan av en anledning, hindrens position och placering, väg och avstånd.

/ Eleonor

Terräng inomhus

Såhär ser de ut när man kör in terräng hindrena o tränar på vinterhalvåret! Fränt eller hur? Fälttävlan är verkligen den ultimata sporten tycker jag där man ska kunna rida alla disciplinerna. Dressyr, banhoppning o terrängprov.

 

Skulle du vilja prova terräng?

Inför GHS: Strängt förbjudet att filma!

Har idag fått information för oss som har press!
Bl.a. pressrummets öppetider, var pressläktaren är, när konferenser beräknas hållas m.m! De här kommer bli så grymt!

Såhär stod det dock längst ned:

Användande av filmkamera/video/webbkamera för rörliga bilder är inte tillåtet utan tillstånd! Gäller i arenan, framridningen, presskonferanssal och övriga utrymmen på tävlingsplatsen!

Tråkigt, men förstår liksom anledningen varför de sätter stränga regler! Jag får helt enkelt klicka på med kameran så gott de går!!!

Paket på väg!


Uteritt!

Nu åker jag till stallet - hästarna ska ridas ut o vi får sällskap av Anna&Speedy!


Min "Tablettavla"

Hade lovat er lite bilder från lägenheten och igår satt jag o pysslade med min tavla som jag inte haft tid att ordna med. Jag köpte en gång en hel låda med tablettaskar på auktion, känner ni igen några av dem? Dock fattas några askar för att tavlan ska fyllas ut helt - har resten hemma i gamla lägenheten.

Tycker "askarna" gör sig jättebra i den svarta ramen mot den vita väggen - eller vad tycker ni?
Kan nog lova att INGEN har en liknande tavla i sitt hem iallafall. Original när de är som bäst!


PimPim, Fruxo, Viol o Tuttifrutti

Hela tavlan får ni se när den är klar!


*Bloggen får en hemlig gäst*

V.12 kommer det ske STORA överraskningar i bloggen.
Massuppdatering med bilder och videosar, tips för ridövningar, frågor&svar m.m kan väntas!

Vem tror ni kommer sitta vid min sida..?


Trötter

Usch är så himla seg idag, ingenting är roligt. Har nån form av "växtvärk" i benen ändå har jag bara hunnit vara ute o gå en powerwalk, ingen cross ikväll.

Terrängträningen såg ut o vara jätterolig! Nina lovade mig dock att ha nån mer sån träning framöver!
Lägger mig tidigt ikväll, imorn ska hästarna få skrittas ut, hoppas på fint väder då o någorlunda varmt, fryser fastän jag är inomhus! :(

OBS: Några kommenterade om att den uppdaterade videon inte gick att se! Jag kunde nu - om de fortf. inte funkar kan de vara blogg.se som strular, sök då Eleonor89 på Youtube så kommer alla videosar fram där! :) Bra att ni säger till!


Myskatterna, varmt o gosigt, skulle vilja ha kissarna här nu!!!/ Eleonor

Inomhusterrängträning


I n o m h u s    t e r r ä n g    t r ä n i n g
de är vad som står i rubriken. De ni!
Det är Nina som anordnat de under HELA dagen i Mantorp! Nån som vart med på de?
Jag ska dit o kika på sista gruppen då en från min klass på KY ska rida.

De blir en uppdate ikväll om hur de såg ut. Hade vart kul o vara med själv på Dacke.


Bild från Irland 06

/ Eleonor

Om rädsla del 3

Här har jag startat en följetong i fler delar där jag tar upp om rädslor o tankar när olyckorna är framme.
Hur tänker man, hur bygger man upp sitt självförtroende igen och kan man övervinna sin rädsla genom att tvinga sig själv? Första & andra delen hittar du -->>här<<--

Del 3 handlar om vad nervositet och rädsla betyder, samt ett kapitel om mental träning.

Fråga:
Vad händer när du blir nervös? Tankar, känslor, pirr i magen?
Vad händer när du blir riktigt rädd?

Nervositet är en känsla där personen ifråga känner en oro eller har ett ångestfyllt förhållande till något som skall ske. Ångesten, som är utfallsrelaterad, kan antingen bero på att personen inte vet vad som kommer att ske, eller inte vet hur det som sker kommer att tas emot av andra. Att vara nervös inför tävling ex kan vara ett gott tecken då du är "vaken" inför din situation och tänker. Man kan ofta tänka att de som säger att de inte är ett dugg nervösa oftast har brist på självkänsla o förtroende. Sedan är de klart att man inte ska vara så nervös att man blir okoncentrerad - då handlar det om att ha tappat kontrollen för att hantera situationen.

Rädsla är en känsla som man känner vid hot eller riskfyllda situationer, det är en medfödd grundkänsla som ska ge reaktion då fara hotar oss. Men så finns det också inlärd rädsla. En rädsla som uppstått efter en tidigare händelse du blivit utsatt för.

Skillnaden mellan rädsla o nervositet kan man kort o gott säga att du kan styra över din nervositet lättare än vad du gör över en kraftig rädsla. Det är dina mentala tankar som styr din nervositet vilket man kan arbeta o bygga med. Din rädsla handlar om att utsätta sig för situationen för att komma över rädslan o känna sig trygg i situationen.

Fråga: Vad händer när du blir nervös? Tankar, känslor, pirr i magen?
Vad händer när du blir riktigt rädd?
Mental träning.

Vad är mental träning:
Den mentala träningen är vårt inre praktiska arbete för att nå våra mål, vare sig de handlar om livsmål, tränings/tävlingsmål.

Syftet:
Syftet med den mentala träningen är din personliga utveckling. Den personliga utvecklingen är grunden till allt: din inställning, dina vanor, ditt sätt att fungera i livet. Genom effektiv inlärning av färdigheter bygger du upp dina kapaciteter till högsta möjliga nivåer, vare sig det handlar om de fysiska, sociala eller mentala förmågorna.

Tre huvudpunkter inom området:

  • Avslappning/avspännig
  • Koncentration/uppmärksamhet
  • Målbilder - Att visualisera.
Avslappning/avspänning handlar om precis vad det låter! Det kan tyckas vara motsats till träning och tävling men det är en förutsättning för mental träning. Man pratar om avslappnad koncentration eller avspänd uppmärksamhet och det är det bästa mentala tillståndet att befinna sig i under sitt utövande.

Koncentration/uppmärksamhet
är den andra beståndsdelen för att uppnå helheten. Du måste vara koncentrerad eller uppmärksam samtidigt som du är avslappnad. Det är genom detta du inte tappar din teknik när du börjar bli trött, det är genom uppmärksamheten du märker hur kroppen reagerar på belastning och tar upp energi ex när du tränar.

Målbilder/visualisering
Målbilder är ett samlingsbegrepp för bilder, begrepp ord som man skaffar sig för att skärpa sin mentala inställning till ens utövning. Vi tänker i bilder, övningar blir starkare om man ser det i bilder istället för bara ord. Klassiskt är t ex att se sig själv på prispallen.Att visualisera är alltså att tänka positivt i bilder och se händelserna i förtid - det ska ge dig en positiv bild inför det som komma skall. Detta ska vi göra när vi är aktiva om tränar. Fantisera om olika situationer och framförallt tävlingssituationer, när du pressar dig till det yttersta. Mata dig med positiva bilder hela tiden så mår du bättre och blir starkare mentalt.

Några tips: Tänk Aldrig ALDRIG. --> Jag kommer aldrig klara det ---> jag KAN klara det!
Använd inte ordet INTE. ex: Idag ska vi INTE riva nåt hinder --> Idag ska vi hoppa felfritt.
Ur blogg:

Citerat: "Man får spela smart om man vill komma någonstans.."


Det här med spel har aldrig varit min grej, är det inte dags att vara personliga i sin blogg (utan att behöva visa sina privata sidor) och faktiskt vara sig själv utåt för att bli tagen på allvar? Det är min tanke... tycker de flesta tjejer har fått lite storhetsvansinne gällande sitt s.k "kändisskap" kring sina bloggar.

/ Eleonor

DDDD galopperades igår, hade jag haft råd hade den lilla damen fått starta 40 cm clear round bara för att få vara med. Hon älskar uppmärksamhet o hade säkert tyckt de va jättekul med publik, applåder o massa andra hästar runtomkring. Ev. kanske vi kan starta nån clear round dressyr i mars istället.DD galopp
Brukar låta henne galoppera på glappande tyglar i lite högre tempo. Därefter tar jag tygeln o "jobbar" mer.

Uppdaterad video


Uppdaterad video med båda rundorna + musik!

Måndag

Då har hästarna fått sina vaccinationssprutor. Det gick jättebra för båda 2 o veterinären tyckte båda såg fina o friska ut! Jag mockade o gjorde även Speedys box med tanke på hur mycket Anna hjälper mig med skjuts o allt möjligt, kändes bra att gottgöra det lite grann.

Har lärt mig lägga till musik m.m på videosar så under dagen kommer en uppdaterad version av gårdagens 2 rundor tillsammans med musik! :) Väldigt passande låt till Dacke tycker jag, en stående favorit i min spotifylist.

Idag ska jag motionera, laga mat, städa runt, tvätta, nån som är nyfiken på hur lägenheten ser ut? Kanske ni kan få en liten sneakpeak senare...

Under dagen publiceras även del 3 av serien: rädsla. + förberedelser inför GHS. Inte många dagar kvar nu, och till min stora glädje är de FLER som fått sista minuten "platser" till showen! Ska bli kul att få träffa alla!


/ Eleonor

Film 90 cm

Här är filmen från 1.a rundan som jag var felfri i! :)


Ett gott skratt på jobbet

När man jobbar mycket med barn får man höra väldigt roliga saker ibland. När ungarna ska svara på frågor kan de ibland välja lite annorlunda ordval.
Detta sa en av Annas elever under en knatteridning i lördags:

"Alltså...kan vi inte rida i Sadelkammaren?"

Anna tänker: Hon måste menat nåt annat men sagt fel, o frågar:
"Menar du verkligen där alla sadlar o träns hänger?"
"JA! De är ju mycket varmare där!"


Låter mysigt, funkar kanske inte riktigt i praktiken?


Dagens:

Hiss eller Diss?FILM: 1m

Här är film från 1 m.

De bästa med att filma är att man verkligen kan se sina missar som man förhoppningsvis kan rätta till inför nästa tävling. Som vanligt, gungar jag lite väl mycket med överlivet, men de verkar inte bekomma honom lika mycket som de gör på DD. Som ni ser blir vägen från vattenmatta till nr 4 helt åt skogen, men han är snäll o hoppar ur de läget. Jaja, nu ska jag inte be om ursäkt för

JAG ÄR SÅ HIMLA NÖJD ÖVER MIG OCH MIN DACKE!


TACK Ronja som filmat o tagit foton från idag!

TÄVLINGSRESULTAT!

Oj  så nöjd jag är över våra rundor idag! Dacke var lugn men framåt under framridningen, han frustade nöjt o lyssnade bra för mina hjälper. Ibland ryckte han till då nån kom lite för nära men annars bekom de honom inte att de va trångt o folk galopperade nära.

Framhoppningen gick super! Hann inte ta oxern på 90 men han hoppade så lätt så jag ville inte ta för många språng innan.

På banan visade jag honom hinderna, men de va inget särskilt, vi fick startsignal o han gick som en peng! Jag tänkte inte så mycket på själva bytena utan han fick lösa de av sig självt o då blev de bättre än att jag ska "ratta" för mycket. Svängen från hinder nr 3 till nr 4 var lite svår då han vek av snabbt till höger båda rundorna.

Clear round! Rosett till fina Dackis!

2.a rundan gick minst lika bra, faktum är att jag märkte inte ens att vi petade första hindret. Hinder nr 4 kom vi jätte tokigt på eftersom han vek av till höger o jag hann inte få ut svängen, så där var han schysst som hoppade. Resten av banan flöt på bra o jag var så himla nöjd över vår första banhoppning ihop!

Filmerna är på G. De laddas upp riktigt LÅNGSAMT! Så de kommer opp om nån timme! :) 


Namnskyltar

Nu har DD & Dacke fått en varsin namnskylt. Färgerna är "traditionsenliga" o ridskolan har en MÄNGD tavlor från ridskolehästar o privathästar som stått där genom åren. Dock är de "riktiga" handskrivna på trätavlor, jättefint faktiskt.


Och nej! "Dacke" är INTE morfar till DD ;)


Startlista + banskiss
Plan för Clearround

Åh vad jag är peppad för söndagens "tävling".
Jag och Dacke startar först en runda på 90 cm.
Om de känns bra tar jag 1m också.

Min plan är att rida banan rytmiskt, under kontroll och jobba med bytena så jag kan rida banan igenom utan att behöva bryta av till trav. Jag hoppas att Dacke hoppar långa fina språng o inte får något "Crazy infall".

Detta är som sagt vår första start tillsammans så jag hoppas givetvis på felfri runda! :)

 
Om rädsla del 2

Här har jag startat en följetong i fler delar där jag tar upp om rädslor o tankar när olyckorna är framme.
Hur tänker man, hur bygger man upp sitt självförtroende igen och kan man övervinna sin rädsla genom att tvinga sig själv? Första delen hittar du -->>här<<--

Vi åkte till en annan ridskola - bara för att titta första gången, så skulle jag prova veckan efter. Tur var väl de, för de var hoppning. Den här gruppen verkade duktiga, de galopperade helt själva både runt fyrkant o volt. Jag minns att jag satt uppe i cafeterian, med en rejäl klump i magen då jag såg en av ponnyerna stannade på mitten, bockade o kastade med huvudet. Minns inte om nån till och med åkte av men jag kände inget sug att åka o rida.


1 vecka gick och vi åkte åter igen till ridskolan. Här fick man inte heller välja hästar utan man blev tilldelad. Eftersom jag inte kände hästarna något så var de väl bra, bara jag inte fick den där hemska ponnyn jag såg från förra gången!

Jag fick Fido - en B-ponny med rufsig man o snälla ögon. Jag minns att jag ville rida själv, jag tror jag skämdes lite, eftersom jag var ny, och ville inte heller visa mig rädd eller osäker.
Linda - min instruktör kom fram till mig o sa i början av lektionen: "Om du inte vill galoppera så är de helt ok att gå in på medellinjen." Vad skönt tänkte jag ingen press.

Lektionen började o de gick bra. Helt plötsligt så var det dags för galopp, jag tänkte styra in på medellinjen men av nån anledning så hann jag inte eller om Fido bara fattade galopp av sig själv av ren vana. Så jag galopperade - varv på, varv på varv.

På den ridskolan blev jag kvar tills jag slutade 2008 - då jag flyttade till Linköping för att läsa till ridinstruktör.

Den dagen släppte min rädsla för hästar, eller kanske inte just själva djuret, utan känslan att ramla av, känslan att inte ha kontroll över hästen, smärtan när man slog i marken.För de är något vi inte får glömma. Det är OK att vara nervös och spänd inför något nytt eller inför en särskild situation. Men att vara rädd, livrädd - är något vi inte ska behöva utsättas för och därför måste vi tänka efter VAD vi är rädda för. Är det en känsla av att man inte har kontroll, höjden på  hindret? När det går för fort. När hästen vänder runt och ser "arg" ut.
Vi måste veta vad vi är rädda för, för att kunna bearbeta det. För kan man komma tillbaka "i sadeln". Ja. Det kan man - bara man ger sig själv tid och andrum...

Nästa inlägg om rädsla handlar bl.a. om det mentala tänkandet som styr och hur vi arbetar för ett starkare mentalt tänkande inför orosmoment.


För att den här följetongen ska bli "bra" behöver jag såklart er hjälp!
Antingen väljer ni att kommentera som vanligt (obs alla kommentarer publiceras) eller skicka ett mejl (om du vill vara anononym o inte vill bli publicerad)
Första frågan lyder: Har du/haft någon rädsla inom häst/ridsport?
(vill ha in fler berättelser därav samma fråga!)


Morgondagen:

[v] Gå på stan med Anna
[v] Trimma Dackeman inför Söndag
[v] Gå på födelsedags fest hos Nina!

Fullt ös medvetslös! Ser fram emot att få blanda hästar med annat "vardagligt" nöje! :)


Jag&Anna

Ring, ring!

Idag har telefonen gått varm.
Först ringde de från Strömsholm o ville kontrollera ang diplom och intyg ang. min level m.m Har inte fått mitt hästskötardiplom som jag gjorde 2009! Så nu ska de skicka de till mig.

Sen ringde jag till Lars i skåne o pratade om hästarna, vaccinationer, ev läger i sommar.

Vid lunch ringde jag distriktsveterinärerna och bokade tid för vaccinering för BÅDA hästarna. På måndag kommer de ut.
DD ska ha en vanlig och Dackemannen ska få en grundvaccinering. Fy bubblan vad de lär kosta men hästarna måste ju vaccineras de också.


Dax för vaccination...

Idag måste jag ringa en veterinär för att få DD vaccinerad, de måste ske innan 4/3.

Tycker de känns så dumt o ta ut veterinär för att få en häst vaccinerad då jag själv får stå för utkörningskostnaderna. Det är bättre att försöka vaccinera fler hästar samtidigt, men men så äre... den lille rackaren skulle jag som sagt vilja ha passet på så jag kan ordna med vaccinering på honom också...


Ridlärardag

Skickade nyss iväg en anmälan för mig, Sofia & Anna för ridlärardagarna - på strömsholm om en månad. För att erhålla sin ridlärartitel måste man gå på fortbildningskurser vartannat år minst! Jag ser dock mycket väl fram emot denna dag!

Brukar ni gå på kurser - fortbildningar?


Frukt, frukt, frukt!Får man fresta er med fruktsallad?
Mmmm det är ju så himla gott!
Har fått låna Säsong 2 av OC så jag kikar lite på de nu när uppdateringen var väldigt låg på bloglovin.


/ Eleonor

Få högre procent! LC:1 Del 2+3/3

Här kommer del 2&3 av guiden genom LC:1.an Första delen + Guide o LB:1 hittar du under fliken: Dressyrprogram! Har du något önskemål om vilket dressyrprogram du vill gå igenom! Kommentera!

7. A 15 m volt igen se föregående beskrivning -->>här<<--8. A. Överg. skritt. fri skritt.
Hästens övertramp samt avspändhet.

A-K här emellan har du tid att länga ut tygeln försiktigt så du inte bara "kastar" fram tygeln. Hästen ska gå helt fritt men söka sig nedåt. (Inte göra som min häst, slå upp huvudet o "ticsa".) Hästen skall vara avspänd men med energi framåt med gott övertramp - våga därför driva på med skänkeln, tänk i takt med skritten: höger-vänster-höger-vänster.


9 M-C Ta tyglarna - mellanskritt.
Här har du tid att ta tyglarna igen.  Glöm inte bort att "möta upp" med skänkeln så du får ett stöd framme i bettet. Hästen ska gå i mellanskritt = Avstämd mellan hand och skänkel med eftergift på tygeln med något mindre övertramp.10 C - arbetstrav - H-E v.galopp.
Fattningen.
Förbered inför galoppfattning. Stäm av mellan hjälperna, förkorta trav steget.
Mellan H-E häremellan får du fatta galopp. Känn att du har hästen rakriktad på spåret och förbereder inför nästa moment.11  E 1 varv på stora mitt volten. 20 m.
Voltens strl/form hästen ställning.

Volten ska vara jämn o rund och ni ska med bibehållen rytm rida 1 varv. Forma hästen för innerskänkeln, de är också den som behåller hästen på volten så den inte "välter" inåt. Det kan vara bra att träna "ögat" för hur stor en 20 m volt är - men tänk att ridbanan är 20x40, alltså ska du ha 10 m kvar på båda sidor när du rider på mittvolten - så du känner att du inte hamnar mer åt A eller C. Du vänder också från E som en vändningspunkt och B som vändningspunkt.


12 E-K-A-F-B
arbetsgalopp, avbrott vid K. arb. trav.

Här är de viktigt att du förbereder avbrottet så det sker vid bokstaven. Bryt av galoppen med innertygel och stäm av med halvhalt och rid därefter framåt med avstämd takt o  energi. Avbrottet ska ske vid bokstaven K.
Rid hörnpasseringarna!
13 B-E vänd över ridbanan halt vid x. arb. trav.
I god tid vänder du på huvudet för att vända från bokstav till bokstav. Förbered halt. Minska steget och sitt till i sadeln. Hästen ska stå helt stilla i ca 6 sek. Känn efter så hästen verkligen står helt stilla, med eftergift. Ett tips är att räkna ettusenett, ettusentvå. Skulle hästen börja röra sig framåt gör du om halten - men räknar därifrån du var.14 E-H-C-M-B arb trav. galoppfattning mellan M-B
Här är ytterliggare en transportsträcka där det gäller att hålla hästen väl framme för skänkeln med stöd på tygeln. Du ska vara väl förbered inför galoppfattningen som får ske varsomhelst mellan M-B.

14 B - Volt 20 m.
Se föregående bedömningspunkt 11, -> Ha blicken dit du ska, ställ hästen inåt och vänd sedan med vikthjälperna och om det krävs även med ytterskänkel. Tänk att du "fattar ny galopp" för varje nytt språng.16 B-F-A Arb galopp avbrott till arb. trav
Övergången från galopp till trav ska ske vid bokstaven F- Förbered genom att fånga upp galoppen och rid in i övergången. Tänk halvhalt och sedan framåt igen då det är dags för sista uppridningen. Traven ska vara energisk framåt och det ska se ut som ni skulle kunna rida programet 1 gång till! ;)17 A-G Uppridning halt-hälsning.
Vägen/Rakheten, stillheten.
Hitta medellinjen genom att vända något tidigare än A (vänder du vid bokstaven A kommer du hamna vid sidan om medellinjen) och rama in hästen mellan hand och skänkel och driv med sätet framåt. Ju saktare du travar desto vingligare blir de. Bokstaven G är ca 5 m från dressyrstaketet, "se" bokstaven och förbered inför halten. Gör halt och känn att hästen står still med eftergift innan du hälsar. Se glad ut - det ska vara en positiv anda att rida och tävla dressyr. Ingen vill se en surmule.Klappa gärna din häst och utridning sker i fri skritt.

I en LC:1.a är inte formen på hästen de allra viktigaste, eftersom man ofta hör "LC-LB form o LA: form osv". Om du rider noggranna vägar och följer programet från punkt till punkt och tänker på att sitta i lodrät sits = god inverkan kommer det ge dig en nöjdaktig procent.

Att rida program handlar om att man ska kunna följa programmets delar, planera, förbereda och visa att man klarar av de rörelser som uppkommer under programets gång. Det ska leda till att vi använder framförallt vår sits o dess hjälper på allra enklast sätt för att inverka på vår kära vän hästen = Osynliga hjälper.

Dacke+DD - Elli = 2-0

Det är något med mina hästar. DD coachar Dacke hur man tar snabbaste vägen ut till hagen, och in.
Medan Dacke övat hur DD i praktiken ska klara av sådana "Caprioler á lá Dacke"

Idag red jag DD först eftersom jag ville "mjukstarta" med min något stela kropp. Jag skrittar fram som vanligt o ska ta tyglarna o galoppera fram henne - som vanligt. Vi fattar galopp på kortsidan o tar långsidan - varpå DD får syn på en "solkatt" på väggen... o drar gärnet över ridhuset! Ner med huvudet, opp med bakdelen, ner igen o opp! JÄRNET!

Har aldrig skrattat så mycket samtidigt som jag sa: DEEEEEDEEEEEEEEEEEEEEEE HAHAHA!!!

Den damen är alltså 17 år - har en gång under de 2 år jag haft henne gjort en endaste liten tendens till att bocka, o då kändes de knappt o dessutom stönade hon av ansträngningen...
Efter ridpasset såg hon dock ganska så medtagen ut o stod o slumrade i sin box... :*Min mamma tror att det handlar om vårkänslor.
Jag tror att Dacke och DD kan bli ett farligt radarpar.
Vad tror ni?


Stalldax!

Nu åker jag till stallet ska rida båda hästarna så är hemma ikväll igen.
Glöm inte läsa detta inlägg för de som är intresserade att följa:

Om rädsla - en följetong

Sen lovar jag er en uppföljning av dressyrprogram med del 2-3 i LC:1 samt ny guide i programet: LA:1


/ Eleonor

Pannkakor!

Hur lätt som helst att göra!Du behöver:

2 ägg
6 dl Mjölk
½tsk Salt
½ tsk Socker
½ tsk vaniljsockerhttp://publishme.se/1680917/entries/article/new/
2½ dl Mjöl
SmörBörja med att vispa ned de 2 äggen. Tillsätt salt+socker+vaniljsocker.
Häll i mjölken o vispa. Därefter tillsätter du mjöl - det kan variera hur mycket man tar, men de ska vara en jämn smet ju tjockare, desto tjockare pannkakor blir det.


Värm upp stekpannan så de är riktigt varmt. Lägg i en klick smör för varje ny pannkaka du gräddar.
Häll i smet så de flyter ut över hela stekpannans yta. Grädda nån minut på båda sidor. Själva vändningen är något man får träna upp ;)Servera med sylt, grädde eller glass!
Jag äter gärna med lingonsylt o bacon!/ Eleonor


Massa bloggtävlingar!

GUD! Jag hinner inte med att delta i alla tävlingar som dyker upp - är det något som vi hästbloggare är bra på så är det att hitta bra sponsorer o fina vinster att lotta ut!

Här har jag samlat ihop de pågående bloggtävlingarna!Till tävlingen

Till tävlingen

Till tävlingen


Till tävlingen


Till tävlingen


Till tävlingen

Till tävlingen

Till tävlingen

Till tävlingen

Till tävlingen

Glöm inte röstningen!

>>HÄR<< hittar du låtarna + hur du går tillväga!


Seriestart: Om rädsla

Här tänkte jag starta en följetong i fler delar där jag tar upp om rädslor o tankar när olyckorna är framme.
Hur tänker man, hur bygger man upp sitt självförtroende igen och kan man övervinna sin rädsla genom att tvinga sig själv?


För att den här följetongen ska bli "bra" behöver jag såklart er hjälp!
Antingen väljer ni att kommentera som vanligt (obs alla kommentarer publiceras) eller skicka ett mejl (om du vill vara anononym o inte vill bli publicerad)
Första frågan lyder: Har du/haft någon rädsla inom häst/ridsport?Har jag varit rädd någon gång? Ja, jag har varit livrädd, de gick så pass långt att jag ville sluta rida...

Jag började rida vid 7 års ålder på ridskola. Allt var frid o fröjd o vi skrittade o travade utan ledare o hade precis fått börja känna på hur de var att galoppera i lina. Minns inte riktigt hur de gick till den första gången jag ramla av, min häst blev skrämd o jag tappade balansen o flög med huvudet före i backen o fick tugga sand.

Jag tog mig upp igen o mamma fick leda. Men jag tyckte givetvis att de var otäckt. För att lätta upp stämningen bjöd man förstås på tårta om man ramlat av - så de gjorde vi. Men sen hände det igen, en av mina ryttarkamrater red om oss på insidan (Mycket dumt!) o den ponnyn jag satt på kastade sig in i väggen och jag ramlade förstås av. Här blev jag riktigt rädd, så mamma fick leda. Ridläraren då, hon lät dessa "olyckor" gå förbi, eftersom jag aldrig gjorde mig illa var det bara upp igen (vilket är bra) men de var aldrig något hon följde upp, frågade om jag ville rida nån särskild häst, ta de lite lugnare eller så. Bara opp igen o rida på. Denna tuffa press passade mig inte just då för jag var ju liten o känslig, men vågade förstås inte säga något.Till slut gick min rädsla så långt att jag kunde ramla av till och med när mamma gick bredvid, jag var så paralyserad o skraj att minsta lilla hästen rörde sig ramlade jag av.
Av dessa + andra skäl slutade jag rida på den ridskolan. Då mamma frågade en sista gång: Ska vi åka o titta på en annan ridskola, vill du testa rida igen?

Fortsättning följer...

(Jag tänker inte skriva ut vilken ridskola detta var, men jag såg på deras hemsida att 3 av de hästar jag red på bl.a. den allra första finns kvar! De är med lite sorg i hjärtat att hästarna är födda 86 o 88 att de står kvar på ridskolan o är fortf. igång i verksamheten...)

Återkommer...

Måste ta igen mig lite ikväll o därför
kommer inlägget om "rädsla" imorgon!


Kvällens lektioner

Så då var jag hemma!
Börjar känna mig lite stel i kroppen, rumpa + rygg. Skulle behöva en rejäl massage efter Dackes "tackling" idag.
Nåväl.

Dagens lektioner såg ut som följande:
Grupp 1 - Ridning på volt
Grupp 2 - Öka/minska volter + framdelsvändning
Grupp 3 - Öka/minska volter + framdelsvändning + bakdelsvändning.


Under lektionen hann vi med att checka av de framåtdrivande, förhållande samt vändande hjälper innan vi gick in på volterna. Därefter ökade/minskade vi volterna + fattade galopp på stor cirkelbåge. Därefter introducerade jag KORT om framdelsvändning eftersom vi haft de för 2-3 veckor sen. Hade ställt upp den "kända" övningen Ruter Ess, så de fick rida en kvarts framdelsvändning runt konerna, rakrikta - kvarts framdelsvändning - rakrikta...

Sista gruppen fick även avsluta sista 5 min med bakdelsvändning, men de blev lite kort om tid så jag hann inte berätta hur hästen skulle se ut o vad man skulle göra o hur de skulle kännas.
Men alla elever o hästar skötte sig fint ikväll tycker jag!

Tips: Kontrollera ALLTID att gas/broms o vändande hjälper funkar, de låter logiskt men faktum är att många "glömmer" bort att göra övergångar/tempoväxlingar ex. innan man går in o påbörjar rörelser. Funkar inte hjälperna från början kommer framdelsvändningen garanterat bli "pannkaka".


Uppdateringen ikväll:

[Seriestart: Om rädsla]
[Dagens lektioner: Fram/bakdelsvändning]

Hörs då!
/ Eleonor

RAMLAT AV!

...eller blivit avskickad kanske de heter. Ofrivilligt var de iallafall. Såhär gick de till:
Hoppträning idag alltså, framridningen kändes skitbra, var som att mån-tisdags passet gjort Dacke gott.
Vi hoppade som en 8.a över plank o de gick fint, fick tips om hur jag skulle rätta galoppen snabbare efter, ställa honom ut mot väggen o rida linje rak ut till väggen o därmed göra byte - gjorde de galant sen!


Efter detta skulle vi ta en linje räcke - oxer på 27 m, alltså gott om tid att bara rulla över.
Mellan räcke oxer så ligger han på något i handen, men inte mer än vanligt, "touchar" en bom o blir flyyyyförbannad!
Kör en capriol så högt att jag tappar balansen, kommer tillbaka, han gör en till, drar hela kortsidan o jag sitter kvar, men sen bockar han vidare o då får jag upp skänkeln bakom sadeln o säkert råkar klämma till med skänkeln/sporren så han fortsätter! Ser väggen närmre o närmre o hinner både höra: "SITT KVAR!" o tänka: Inte in i väggen vafaaan...


Tjoff, så var jag av, ganska lugnt ändå med tanke på vilken fart han lyckas komma opp i, landar jag på ena sidan o slår huvudet i väggen. Dock klarar jag mig undan riktigt bra, kommer väl antagligen kännas lite stel i rumpa, rygg imorgon, men huvudet klarade sig riktigt bra - kunde resa mig direkt efter o säga: "F¤#& häst &#(# de va ju "(#!!")" onödigt, jag satt ju ("!"$%¤5 nästan kvar!!!".Dacke hade rusat o ställt sig bredvid Speedy som tyckte han betedde sig väldigt lustigt.
Jag hoppade opp igen direkt o kände mig ok faktiskt - tycker de är otroligt viktigt att komma upp i sadeln (så länge man inte är skadad!) o köra vidare så man inte HINNER tänka efter.

Vi tog samma linje igen o de gick bra, han gjorde nån tendens att vilja dra efter men jag hann reagera.
Sedan fortsatte vi hoppa ytterliggare en linje oxer - räcke 20.5 meter - 5 språng, där låg han på så vi kom på 4 när de va riktigt lågt - vilket inte är OK! Så då fick jag sätta han på plats genom att göra halt där emellan. Sedan fick jag tillbaka honom mycket lätt. Detta ska vi jobba vidare med så HAN vet att JAG bestämmer emellan hinderna, för tränaren sa att de är INGE problem fram eller över hindrerna, de ser inte alls tokigt eller dumt ut MEN jag måste få kontroll mellan hinder. Känns ju riktigt bra att min känsla för hindrena är back in buissnes.

Vi avslutade med att hoppa bana ("huset") 10 språng - de kändes otroligt bra! Tränaren sa att jag skulle genomföra banan o inte lägga volter ifall de kärvade sig med nått byte eller att han drog på. Alla språng med riktigt bra, han låg på mer nånstans men jag kämpade för att få honom tillbaka, han flöt ut något på sista linjen men istället för att vända förbi o lägga volt för att bli mer klar så styrde jag på o de löste sig! Är otroligt nöjd över min presation!

Vi ska försöka byta bett för ett litet tag så jag slipper kämpa för mycket - de är inte så att jag sitter o drar eller stör honom på något sätt, men han är lite för stark för mitt och sitt eget bästa att de tyvärr kan bli lite "farligt" när han beter sig som han gör. O de va väl tur att min plan var att "trimma" till honom på backen inför hoppningen eller hur?

På söndag rider jag 90 cm, känns de bra så tar jag antingen 90 igen eller 1m. Jag har ev fått Ronja att komma o filma rundorna så ni får se!

Med tanke på dagens incident så tänkte jag ikväll påbörja en serie om "rädsla" inför häst o ridning, vad man ska tänka (o inte tänka) hur man kan förutse olyckor o mental träning. Vad tror ni om de? Jag har egna erfarenheter av rädsla att dela med mig av, men även lite tankar o idéer hur jag jobbar med elever och mig själv för att övervinna rädslor, stora som små!

Natti natti!

Är verkligen helt slut.
Var oppe tidigt för att hjälpa till med utsläpp idag. Ridit 2 hästar, vart hemma o tagit de lugnt ett par timmar (visserligen) men hoppade upp på crossen 30 min innan jobbet - vilket resulterade i huvudvärk. 2 timmars undervisning av ridning på volt o framdelsvändning senare var jag tvungen att stanna på stormarknaden för att handla hem mat till de tomma kylskåpet (o min tomma mage!!!).Nu ska jag lägga mig bums i säng - imorn är det hoppträning 09.45! Hörs på em.!

/ Eleonor

På G!

Hohoho! Var lite orolig att mina "grejer" inte skulle bli klara i tid, men de verkar som de blir de! Ska bli spännande att få se resultatet sen! Nyfikna? ;)


Orange

Jag kommer iallafall hålla extra utkik på Tattinibyxorna
på mässan + boots/benskydd. Har verkligen bestämt mig för att Dacke ska ha en "orange kostym". Han kommer passa sjukt bra i de + mörkblått.

Inför GHS: Här är de svenska hoppen!

Till Göteborg Horse Show kommer;
Angelica Augustsson, Malin Baryard-Johnsson ,Rolf-Göran Bengtsson, Lisen Bratt Fredricson, Peder Fredricson, Linda Heed, Svante Johansson, Erika Lickhammer, Douglas Lindelöw, Viveca Lundbäck, Henrik von Eckermann, Alexander Zetterman, Daniel Zetterman och Jannike West.

Göteborg Horse Show 24-27 februari med Rolex FEI World Cup Jumping, Reem Acra FEI World Cup Dressage, Young Rider Krafft Cup Final, Morgondagens Vinnare Final, GP Ponnyn Final

Källa: www3.ridsport.se

Sommar, sommar, sommarkatt!


Dacke = Totilas

Såhär kändes det att rida på Dacke idag! Tänk att bara man ger sig tusan på att de ska funka så gör de!

Jag har ju under föregåen de vecka tyckt att han varit trutig och svår i båda varv. Igår red jag alltså mycket övergångar - halter, o, därmed i ett lågt tempo så jag själv skulle hinna med. Idag ville jag rida honom framåt så man inte hamnar i "bromsläge". Då red jag som serpentiner över medellinjen fast raka så de blir som korta snett igenom över ridbanan, o på diagonalerna så ökade jag traven. Under en linje så svävade han iväg som jag vet inte vad, kunde tyvärr inte se i spegeln men känslan var superhärlig!

Skiss.

Dock måste jag med all säkerhet LIMMA fast rumpan i sadeln om jag ska kunna sitta ned på honom under den fasen. Men de tar vi en annan dag! ;)

Inför GHS: Här hittar ni bloggmontern!

Den rosa markeringen är alltså bloggmonterns plats! Visst ses vi där?


Fråga om ungdomsledarkurs

Den här frågan fick jag av Sara:

Hej, jag har lite smått börjat fundera på att gå någon ungdomsledarkurs (eller vad det nu heter) om det kommer up någon här uppe lappland snart, i vilket fall undrar jag om du har gått den kursen eller något liknande (typ ridlärarutbildning fast för ungdomar och bara på nybörjar nivå, tror jag det är i alla fall - är inte särsillt insatt egentligen) och du kanske kan berätta lite om det i så fall :)

Hej! JA! Jag har gått "ungdomsledarkurs", fast för oss hette de VULK = Vuxenungdomsledarkurs eftersom de var via min ridlärarutbildning. De är ett krav att ha den om man ska gå upp o göra diplomeringar. Man går bl.a. igenom hur barn och ungdomar fungerar i olika åldrar, bra övningar o aktiviteter både teoretiskt och praktiskt. Vikt och fokus ligger givetvis på säkerheten.

Dessa ledarkurser arrangeras av distrikten. Utbildningen är inte särskilt lång, oftast fördelad över tre helger, sex dagar. Mellan dessa utbildningsdagar ges hemuppgifter som kunskapsmässigt bygger på varandra.

Du måste vara minst 15 år för att få gå utbildningen.
Målet för denna utbildning är att:

Få djupare syn i barn och ungdomars utveckling och därmed få förståelse för barns- och ungdomars beteende i olika situationer.
  • Att kunna planera och genomföra aktiviteter och utbildningar i klubbens barn- och ungdomsverksamhet.
  • Att få förståelse för hur viktigt säkerheten är i samband med hästar och ryttare.
  • Att ge deltagarna förutsättningar för att kunna arbeta aktivt i föreningsverksamheten i klubben.Det är alltså genom din förening/klubb du kan få åka o utbilda dig till ungdomsledare - prata med dem på ridskolan, kanske är ni ett större gäng som satsar på att bli godkända ledare?

Hoppas du fått svar på din fråga! :)

Tycker många ska satsa att gå ledarkurser eftersom de är en viktig roll på ridskolor, du kommer lära dig mycket o samtidigt ha riktigt roligt, efter en ULK-kurs kan du gå vidare o läsa till ridledare (Level I) DU är viktig inom ridsporten och är guld värd! Tänk på de!

Lektioner v7

De här inlägget är ett litet tips på hur ni kan göra när ni undervisar yngre elever, vare sig ni undervisar privat, eller på ridskola eller hjälper din kompis då o då.

Dagens övning: att rida på volt.
Jag hade markerat A-volten med koner o tog en samling med eleverna där. De tyckte dock "cirkeln" såg mer OVAL ut! (Hrmpff)

Eftersom eleverna tillhör bland de yngre så är de med all enkelhet jag förklarade för de hur de skulle göra.
Detta gick jag igenom med eleverna.
Vad är en volt? -
En cirkel på ridbanan - följdfråga: Kan man rida olika stora o, överallt på ridbanan? JA!
Varför rider man på volt? För att ha kontroll på sin häst, styrning, --> lösgörande.
Hur rider man på volt? Blicken dit man ska, krama med innertygeln, lägg vikten i innerskänkel. Hjälp till med ytterskänkel om så behövs, vända lite hela tiden för att formen på volten blir rund/mjuk båge.

Avslutningsvis lät jag 2 elever gå ner till C-volten o skritta medan 3 elever var kvar på konmarkerade volten. Då fick de även träna på att trava på volt vilket gick bra. Därefter bytte jag elever. Anledningen för att de inte skulle bli för många samtidigt, däremot när alla fått prova kunde jag hålla igång båda volterna samtidigt i skritt o trav.

Med mer avancerade grupper går man in på hästens ställning o, rakriktning på volt samt föreberedande till andra rörelser.

Imorgon ska grupperna få rida på volt, öka minska samt rida framdelsvändning på ruter ess.
Onsdagsgrupperna öka/minska volt + bakdelsvändningar. Då får ni ett nytt "lektionsinlägg" som jag hoppas kan inspirera, eller iallafall få en inblick över hur JAG arbetar.

Säkerhet-positivt-lärorikt


Ridlärardagarna

De var Anna som frågade om vi skulle åka på detta! Jag tycker de låter kul o intressant! De blir såklart Strömsholm den 22/3 då.

DD's dåliga inflytande på "Dasken"

Idag när jag kom till stallet så hade jag redan från början bestämt mig för att ta en REJÄL trimning på Dasken, eftersom han gått lite halvdant föregående vecka o att nu gäller de att vara på topp inför söndag.

När jag gör ordning han i spolspiltan så hör jag Anna skratta o sen ropa: "Har du höööört vad Dasken gjort idag?!"
Näe, inte hade jag hört vad han gjort, hade han smitit från boxen o stått i gågen o sett lika överraskande ut som personalen på morgonen? De var första tanken, att jag min klant glömt stänga boxdörren ordentligt. Men nej,
istället för att DD tagit över rodret o dragit järnet ut i hagen - så hade DASKEN, STEGRAT och DRAGIT iväg med en stackars praktikant idag - vid utsläpp. DASKEN! Dasken som ALLTID smyger försiktigt bakom DD då hon hetsar ut/in från hagen, Dasken som slääääpar bakbenen efter sig, ja nästan står baklänges. Dasken hade STEGRAT och DRAGIT järnet!

Okej vi skrattade lite åt de för de hade ju gått bra o tjejen hade inte tagit illa vid sig MEN.
Detta är INTE OK!

DD har givit dåligt inflytande på den lille mannen... de är vad jag tror!

En NÖJD DD som har visat Dacke "Dasken" sina knep. Vis som hon är.

OJ! :D

Oj så mycket kommentarer! TACK SNÄLLA! Fortsätt så! Ska sätta mig ned o svara på vartenda ett alldeles strax (precis som jag brukar göra).

Har kommit hem från jobbet nu o tänkte berätta för er i ett senare inlägg om vad de fick göra.
Just nu sitter jag o kikar lite på klass 9a som går på SVT. Kul o se hur lärarna sätts på prov o hur de får hjälp i sin pedagogik o sitt sätt att undervisa. Jag är glad att jag är ridlärare o inte undervisar på SKOLOR!


Sen ska jag berätta för er vad DASKEN ställt till med idag! De är inte bara DD som leker vildhäst på ridskolan.

Ha en trevlig dag


Veckoplanering

Den här veckan har varit något slöare ridning för båda hästarna med 1 "vilodag" för mycket. Nu i veckan har Dacke ett noga planerat program för sig med clear round hoppning som avslutning på söndag. Det är vår första "stora" prövning tillsammans.Imorgon åker dressyrsadeln på. Det ska renodlas ordentligt för hjälperna!
Tisdag upprepar vi morgondagens pass
Onsdag ev. småskutt eller skritt ute.
Torsdag: Hoppträning (om de ej blev ändrat)
Fredag: Dressyr (jobba vidare utifrån mån/tis pass)
Lördag: Lite värmning inför morgondagen
Söndag: Clear round 90 ev 1.m beroende på känslan efter första rundan!


Citerat Björe

Citerat från kvällens tvsammandrag från Vigo:

"Man kan inte tvinga en häst, den måste vilja själv"
/ Lotta Björe

Söndag kväll

Var riktigt kallt idag när jag åkte mot stallet. När jag väl kom fram så var de fullt med bilar på parkeringen o kom på att JUSTJA! De skulle ju ha hundutställning idag o därmed var ridhuset bokat hela dagen.

De va därför jag från början bestämt att båda hästarna skulle skrittas ut i solen idag. Men när jag hoppar ut ur bilen och SKA ta min jacka - upptäcker jag att den inte alls är med. Nja, vill nog inte förfrysa mig för att hästarna ska få skritta ut 30 min vardera - då kan de lika gärna vila.

Jag mockade och sen träffade jag min kära Anna som vart bortrest en vecka. Hon var solbrun o fin. Jag fick ett fint armband av henne! TACK! Vi tog en kaffe innan hon skulle ha tävlingsmöte. så jag gick ner till stallet igen för att pyssla om mina hästar ordentligt genom att rykta, trimma man, hovskägg o öron o extra mycket kel förstås!

Det var såna här JÄTTEhundar som visades upp inne i ridhuset idag. Rasen heter: Leonberger.

Bilden hittade jag på google.se


RIDSPORT IKVÄLL!

SVT24 visar Sammandrag från den nyligen avslutade världscuphoppningen i Vigo, Spanien.
Kl 21.00

Bloggtävling hos Warnmark

Tävlingen hittar du alltså hos: http://warnmark.blogg.se/2011/february/bloggtavling-vinn-benlindor-fran-john-whitak.html


Gårdagens "look"Idag ska jag spendera denna soliga söndag med
en rejäl promenad o sen uteritt med mina 2 "odjur"!

Att vara protokollskrivare

Igår fanns ingen tid för att sitta o blogga!
Jag gick upp 8.15 och åt en rejäl frukost, sen åkte jag iväg (med båda bildörrarna uppflygandes eftersom de fryser o varken vill öppnas eller stängas när man vill -.- ) till Sissis anläggning i Mantorp där jag skulle hjälpa till som protokollskrivare och speaker.

Jag har TOTALT glömt bort hur svårt de är att:
1. Skriva snyggt
2. Skriva snabbt
3. Skriva tydligt
4. Skriva under rätt bed. grupp.

De programen jag kunde var de skitsvårt att följa med, medan Medelsvår C:2 gick mycket bättre att hänga med i.
De är verkligen skillnad på hur programen ser ut då de kanske gynnar ryttare o häst att de händer mycket saker o många saker i följd ska bedömas, men för domare och sekreterare så är de sjukt svårt att hinna med att sätta ett betyg o kunna skriva en uppföljande kommentar för betyget.

Jag skrev från 10.00 - 15.30 med undantag för en lite längre rast på 15 min och ständigt uppvaktad med kaffe o fika från Sissis FULLMATADE cafeteria. Men lite seg i huvet blev man allt.

Men framför allt är de riktigt nyttigt att sitta o se ekipage (de man hinner se) och höra domarens synpunkter o man kan dela tankar. Jag tycker faktiskt inte att jag är helt bakom flötet när de gäller att se och veta vad man ska bedöma och ett rätt betyg. Skulle vara kul att utbilda sig till domare för lättare klasser men precis som tränarutbildningar måste man själv ha ridit en viss nivå i dressyr o ha en ålder osv.

Har faktiskt bedömt en blåbärsdressyr en gång i tiden - o de va riktigt roligt!

Har ni varit protokollskrivare nån gång?


Godnatt!

Kunde inte låta bli att glo igenom alla blogguppdateringar kl 00.40 lördag natt. Har varit en riktigt lång dag så imorgon tänkte jag sova ut! Vi hörs imorgon!

(Glöm inte bort att rösta fram bästa ärevarvslåten! Inlägget hittar du längre ner)

Fredagkväll

Fredagkväll brukar jag alltid uppskatta när den är lugn o helt oplanerad. Men just nu kryper de i kroppen på mig fastän jag är trött. Skulle vilja umgås med nån o ha kul! Allra helst skulle jag vilja åka in till Lkpg City o gå på Ikea bl.a. Men jag får vänta tills min mamma (aka Inredningsakuten) kommer o hälsar på.

Mina 2 lektioner ikväll gick JÄTTEBRA! Eleverna var så himla duktiga och hade jättebra koll på sina ponnyer. Blir så glad när allt bara klaffar och man kan avancera med svårare övningar som man inte planerat innan! Superkul!


Var med och kora BÄSTA "ärevarvslåten"!

Vilken är den bästa segervarvslåten genom tiderna? Jag har tagit fram de allra vanligaste låtarna som skrållar ur högtalarna när de vankas prisutdelning och ärevarv.
För att delta: Kommentera nr på låt och gärna motivering till varför du tycker som du gör.
Den som har bästa motiveringen belönas givetvis!

"Röstningen pågår tills vidare"
Nr1


Nr2

Nr3

Nr4

Nr5Alltså: Kommentera nr på låt samt motivering (för att vara med och tävla)
Röstningen pågår tills vidare.

SPRID GÄRNA DETTA <<-- kopiera bilden ovan o lägg ex ut på bloggen. -->>

Har du nån ANNAN favoritlåt? Hör gärna av dig så sammanställer jag en lista med nya, roliga ärevarvslåtar!

// Eleonor

Skrivare

Blev nyss uppringd av Stina som frågade ifall jag hade tid o lust att skriva på morgondagens Clear Round dressyr hos Sissi. Skulle ju ändå dit o träffa dem o kika när Stina rider så varför inte hjälpa till på traven också! :) Kanske bara ska skaka loss skrivarhanden o "öva" så att ryttarna ser vad som står på protokollet...


Bloggtävling GHS

http://stallekekullen.blogg.se/2011/january/tavla-om-hemligt-pris-fran-goteborg-horse-sho.html


En dagens varsågoda!

Dagens humör: Arg som ett bi 
Dagens borde: Tvätta
Dagens frisyr: Genomborstat, uppsatt hår.
Dagens planer: "Kontoret" 2 lektioner ikväll.
Dagens vill ha: Vår
Dagens längtan: Värme
Dagens fundering: Varför bilförare mellan Motala-Mjölby kommun kör som de gör.
Dagens beroende: Värktabletter.
Dagens tråkigaste: Vädrets makter.
Dagens dröm: Nattens mardröm var jätte otäck, handlade om min fina DD...
Dagens låt: Adrian Lux - Teenage Crime

(Gammal bild på mig från 2007 eller 8.)Bobkatt har ordet


bloglovin

200...

 


Lugn dag

Åkte till stallet efter insläpp idag. Skulle rida 3 hästar men fick hjälp av Ronja med en + att hon mockade och gjorde påsar - så de var som vilken annan dag som helst. Skönt. Mellan mina 2 hästar tog jag och Ronja en rejäl fikapaus i cafeterian - supermysigt, och gott!


Jag hade bestämt skutta lite med Dacke - ställa upp en oxer på medellinjen och hoppa något snett över o rida som på en 8volt. Först var han rätt lugn, sen taggade han till lite väl och de blev lite orytmiskt fram och jag ramade inte in honom bra på hindret. Jag blev rejält arg på mig själv för att jag red så illa. Men så tog vi om de, språng efter språng. Känslan är som bäst när jag ser ett avstånd o bara kan vänta - lätta på handen o han hoppar så mjukt o luftigt över - landar lugnt och sen kan fortsätta vidare.
Såna här övningar är jätteviktiga för mig, just för att hitta rytmen i anridningen, landa i balans och bli klar till nästa hinder.

Som mål just nu har jag att starta Clear round på klubben där jag står nu, 90 cm och känns de bra startar jag 1m också. Så bra att få känna hur han känns under "tävling" och bland folk, men i ridhus där han är trygg och van vid. Clear rounden går den 20 feb.


fick "rastas" av i form av galoppprogram i ridhuset. Hon frustade och gjorde sig till för ridskoleponnysarna på andra sidan. Idag när jag hämtade henne och Dacke i hagen reste hon sig tom på bakbenen för hon blev så exalterad på att komma in... herrejösses.

Att träna handlar inte (bara) om viktnedgång

Har skummat igenom en hel del bloggar på bloglovin nu ikväll och det råder kaos. Skvallerbloggar som stängs ner, skvallerbloggar som återuppstår, viktnedgångar, snack om självförtroende och yttrandefrihet. Hujhujhuj! Vad är detta? Vad hände med HÄSTbloggarna?Eftersom jag ändå kommit igång med min personliga träning och äta lite sundare (egen lagad o varierad kost) så vill jag passa på att skriva som rubriken lyder: "Att träna handlar inte om viktnedgång..." Inte alltid iallafall, men så fort vi bara yttrar lite om att vi tränat på bandet idag, kört 5 extra minuter på crossen eller promenerat 30x30 min på 1 dag ja, då tycker folk att man borde ta ansvar för att man ger en "osund" och "hektisk" bild på hälsa o kroppsideal.

Såhär är det. Jag tränar för att få upp min kondition och styrka. Det handlar om att bli mer uthållig - särskilt när du tränar och tävlar. Idag skulle jag inte palla med 2 hoppklasser en varm sommardag. Efter 4 hinder skulle jag vara helt slut pga min dåliga kondition.Är du själv inte i kondition så sätter du dig och din häst i en taskig sits, ni kan vara hur grymma som helst på träningen då ni hoppar ett par enkelhinder, vilar, hoppar igen en sväng, vilar. Men när de väl gäller måste du vara pigg och koncentrerad på uppgiften under ex. en tävlingshelg 3x3 klasser i närmare 30 graders värme = I kondition.Sammanfattningsvis:
Det är för dig och din häst skull ni ska klara av påfrestningar, både mentalt och fysiskt under träning och tävling. Är det viktigt att hästen är i kondition är de minst lika viktigt för dig - du måste vara pigg och uppmärksam på din uppgift. När du och din hästs träning tillsammans med mental styrka är i balans - klarar man de mesta i hästväg.

Tänk på de.Tips från coachen
/ Eleonor

Nytt nr av...


Tror vi att DD är med i detta nr? Det återstår att se den 22 feb!

På prisbordet nr2Den här gröna prisrosetten vann jag genom en stilhoppning, som ni ser datumet den 18 mars 2006.
Jag tävlade då en C-ponny som heter Pinkie (numera glad pensionär tror jag). Pinkie var en pärla, men kunde ibland vara av den segare varianten och stannade om man inte var "vaken". En riktig läromästare dvs.

De som hände på denna stilbedömning var att de va ett helt gäng som hamnade på 29 p vilket ledde till att domaren var tvungen att utse den som var snäppet bättre o värd en 5.e placering. Jag minns att jag var tvungen att åka hem så utan min vetskap kom jag 5.a och fick ta emot den här rosetten i skolan av en kamrat som "räddat" den åt mig!

Jag minns inte så mycket av den rundan men de måste vart snyggt o stilfullt iallafall! :)

NY KATEGORI


Nu laddar vi upp inför GHS med en egen kategori där ni får följa mina förberedelser. Ni som inte ska dit, deppa inte! Den BÄSTA uppdateringen hittar ni hos mig! ;) :)

Detta ska jag se:

Nu har jag spikat in de jag INTE vill missa, o de som passar för mig att kika på då jag ska vistas en hel del timmar i bloggmontern!


"Skrivbordet"

Uuuuh vilken värdelös morgon! Det har kommit massa snö inatt och de snöar än! Jag som skulle ta en mysig promenad i solen denna förmiddag. Fick ändå ta en iskall rusch till affären för att köpa frukost.

Sen har jag fått bryt på min dator för den har hakat upp sig 2 gånger nu på 10 min. Bara en sån sak kan förstöra en hel morgon.

Jag har bestämt för att åka till stallet sent idag vid insläpp kl 14. Har ju Speedy idag igen så de känns inte riktigt som man är helt ledig. Ska först ta itu med "skrivbordsarbetet" o göra ordning en ordentlig pärm för alla viktiga papper månadsvis. Riktig tråkgöra, men annat kan man ju inte göra när de S-N-Ö-A-R ute..


Tyvärr...

...inställd hoppträning imorgon på Dacke. Gör inte så jätte mycket, då kan jag vila upp mig imorgon o ta itu med lite papperserbete jag åsidosatt nu i veckan. Dessutom måste jag verkligen tvätta!
Ska iallafall möta upp min träningskompis Ronja imorgon i stallet så kanske vi bygger fram något enstaka hinder så Dacke får "hoppa av sig".

Bjuder på lite hoppbilder på mig och DD så vi inte blir helt "hopplösa"!
;) :)

Mera hoppträning!

Sådärja! Nu har jag kommit hem igen i soffan! Många verkade uppskatta inlägget "på prisbordet". Va kul! Imorgon kommer nästa rosett!

Idag har jag haft hoppträning igen för 3 grupper, samma övning som igår. De gick toppenbra för alla - de är så himla kul att undervisa, men hoppning är allra roligast faktiskt! Efter lektionen kom 2 föräldrar fram och berömde för att jag höll så bra lektioner och att xxxxxxx hade utvecklats så mycket bara på dessa 3 gånger. Då blir man jätteglad!

Idag ringde även min gode vän Stina som hade blixtinkallats för att hålla 2 hoppträningar ikväll! Hon bad om råd ang avstånd och mått och vips så hade hon fått svar på sina frågor "De är så himla bra att känna någon som faktiskt är utbildad". Också en kommentar guld värd! Gulliga Stina!

Snabbpass där jag bl.a. galopperade över en cavalletti i båda varv och avslutade att rida som en 8.a o byta galopp över. Han blev lite övertaggad på slutet i bytena men annars bra. Måste bara få lite mer respons just i övergångarna/halterna. Avslutade med serpentiner o de kändes lika lätt till höger som till vänster.

Fick en rejäääl skrittur idag i solen! Oj så glad hon var. 60 min, blev lite kallt mot slutet men vad gör man inte för sin pärla?

På prisbordet

Härmed presenterar jag en ny idé jag fick. Har inte sett de på någon annan blogg hitills.
Jag kommer slumpvis ta en rosett och berätta om vilken tävling det var, med vilken häst och bakgrunden till resultatet. Har ju en hel låda med Clear round rosetter så jag har bestämt att ta av de "roligare" placeringarna. Låter de kul?

Eftersom detta är första inlägget om "på prisbordet" så har jag valt  den rosett jag fick på min allra första hopptävling.
Trevlig läsning!Sommaren 2003 var jag på Åby rid & träningsläger. Det var mitt första ridläger så det är ett starkt minne. Det var superroligt och jag fick rida på en stor, brun häst som hette Kallisto. Hon var jätte snäll o go, älskade att hoppa o hade mycket fart! Sista dagen avslutades givetvis med hopptävling. Jag hade aldrig tävlat "på riktigt", bara hoppat klubbtävlingar på ridskolan. På lägret fick vi välja höjd själva o givetvis skulle jag ju då också hoppa högst av alla. (På den tiden var de viktigt vem som fick hoppa högst hela tiden - nån som känner igen sig? ;) )
Grundomgången gick jättebra, vi slog i något räcke där vi kom lite nära men bommen låg kvar, så vi red omhoppningen snabbt och felfritt!
Vi fick inte veta tiden förrns vid avslutningsfikat efteråt. När de presenterade vem som kom 3.a så fick jag lite fjärilar i magen. Tjejen som kom 3.a hade ju ridit jääättelångsamt... tänk om jag kom 2.a... eller skulle vinna?!

Jag och Kallisto kom 2.a med endast någon sekund slagen av segraren. De ville inte tro att de var min första hopptävling eftersom de gått så pass bra. Oj så glad jag var!!!

Året därefter åkte jag dit igen fast på hoppinriktat läger och  fick Kallisto som önskat. Den hopptävlingen skulle man rida i mål på en viss tid som ridläraren redan bestämt. Jag och Kallisto kom runt banan... fint och felfritt, men alldeles för fort! ;)

Godaste kaffet!

Godaste kaffet enligt mig är 7elevens LATTE! Sjukt farligt när man ska tanka o är lite, lite kaffesugen. 7eleven har ett kort som stämplas för varje kaffeköp, så 6e koppen får man gratis!

Men dagens fråga lyder:
Vilket kaffe tycker du är godast?Dagens outfit ;)Brukar ju inte hålla på o lägga upp "dagens outfit". Men dessa bilder följs även av en fråga.
Jag älskar mina Whitaker ridbyxor. De är snygga, bekväma och kostade inte särskilt mycket (800.-)
Skulle gärna vilja ha ett par vita.

Har du ridbyxor från Whitaker?
Nu tänkte jag trampa lite på crossen innan jag lägger mig. Är jätte trött och de är lång dag imorn igen. Lovade er en helt ny typ av inlägg men jag tidinställer de istället till imorgon em. Godnatt! / Eleonor

Hopplektion med ritning och tips!

Idag hade mina elever hoppning.
Båda grupperna gjorde bra ifrån sig men tänkte berätta och visa vad 2.a gruppen gjorde. De va endast 4 st idag så de rullade på o de han avsluta med en liten bana av de bitar vi övade på. Lektionens ämne var bomövning, enstaka hinder på rakt spår.

Uppvärmning:

Obs. Avstånden beror helt på kategori på häst/ponny, steglängd, syfte med övn. Är du osäker på vad du ska ha så fråga mig!

Eleverna fick först trava över bommarna under lättridning då hästarna var lite på gröten - annars kan jag tycka att man ska stå i djup lätt sits för att hästarna ska få jobba fri från ryggen och eleverna övar på sin balans och position. Detta gjordes ur båda varv.
Därefter travade de bommar i vänster varv, fatta galopp på kortsidan och galopperade bommarna nedåt för att hitta ett väl anpassat tempo och rytm.

Övning + bana:


Eleverna fick därefter hoppa över räcket som jag byggde upp av bommarna (nr 3). Jag tycker det är viktigt att man inför hoppning alltid travar fram över bommar och sedan bygger upp till hinder, så ryttaren hittar en bra väg in över bommar från början så detta inte blir ett problem. Eleverna fick känna att de kunde anpassa sitt tempo efter hindret (typ, höjd).
Därefter hoppade vi räcke nr 2 ur sväng. Viktigt här att man följer väggen o inte vänder för tidigt, få med yttersidan o rama in hästen, också att man bibehåller tempot ur sväng så man inte bromsar, då tappar man rytm och anridningen blir inte lika bra. Tänk på vägen efter är lika viktig som vägen innan! Hästen skall inte "falla" in mot mitten, sikta rakt ut mot väggen. Då har du gott om tid till nästa hinder.

Banan: Börja med galoppbommarna. Håller du hästen rak ska den inte byta galopp - gör den de, bryt av på rakt spår och fatta ny. Räcke ur sväng, tänk på att hålla ett jämt tempo. Lägg vikten tydligt i vänster stigbygel för att hästen ska landa rätt. Se redan nu vart du har nästa hinder så du vänder i tid och inte hamnar vid sidan om. Efter räcket stå gärna i lätt sits och låt hästen komma framåt i galoppen, i god tid stämmer du av hästen inför galoppbommarna och avslutar med detta.

Detta är en evighetsbana som man gärna kan jobba med på låg höjd för att träna på sin rytm och balans banan igenom!

Tänk på:
Vägen före och efter! Tempot ska anpassas efter hindrets typ och höjd. Jobba så mycket du kan i djup lätt sits. Du ska ha kontroll över din häst banan igenom.

Har ni funderingar över övningen? Tveka inte att fråga!


Dagens pass!


Som planerat red jag ut på honom i full dressyrmundering! De ni, vita lindade ben, vitt schabrak o välputsad. Jag blir alltid mer peppad på att rida när man har gjort sig extra fin! Solen sken, bara lite blåsigt som gjorde att de va lite kallt. Jag jobbade honom med sidvärts och serpentiner över vägen, tyvärr var han mer spänd idag än "på hugget" som igår och blev lite väl stark i handen. Får jobba vidare med övergångar imorgon så jag får ett mjukare stöd.


Camara var första gången jag red på idag. Camara är en lite äldre dam som likt min DD skrittar på ordentligt framåt. Camara, eller "speedy" som vi kallar henne gör de gärna jobbigare för sig själv genom att inte riktigt vila på steget, hon är väldigt framåt och uppmärksam men de blir lätt lite för mycket. Men för att vara första gången är jag nöjd. Jag blir lite för stark i höger handen - men har för mig att Anna blir stark i vänster så de är väl bra att vi byter! ;):)


Tyvärr hann jag inte med min DD idag. Hon ska få extra mycket pyssel o kel imorgon och förhoppningsvis om vädret tillåter en lång härlig skrittur!


Visst är han tjusig?!Gårdagens outfitKlarRöd tröja under den blå KL-västen är skitsnyggt tycker jag.
Dock har västen blivit rejält skitig. Får tvätta den snarast!


Ikväll uppdaterar jag med bl.a:
Hästarnas ridpass
Hopplektionerna + skiss
Dagens outfit
På Prisbordet <---
Nytt

/ Eleonor

Frukost!

Har nyss ätit en rejäl frukost bestående: Kaffe, 2 smörgåsar, 1 ägg och Yoghurt. Kändes gött efter 25 min på "Crossen".Tar en lång förmiddag här hemma för att sen åka till stallet o rida, så jag kan åka direkt till jobbet. Tycker de är lite onödigt och "mellanlanda" hemma för att inte göra nånting sen. Jag ska vara på jobbet senast 17.15 så jag har gott om tid till att rida 3 hästar.

Tyvärr blåser det idag igen så de får bli ridhus för allihopa. Jag hatar när de blåser!!! Hoppas den där stormen som huserar kring skånetrakten INTE kommer hit opp.

Många uppdaterar vad de laddar för inför mässan, vad de ska köpa eller kika lite extra på. Jag har inte kommit på något alls förrns nu! Uppdaterar senare vad de kan va. Ev. blir de nått spontant köp fastän jag inte behöver något särskilt till mig själv - men snygga ridtröjor tycker jag är så roligt o köpa! Särskilt de tunnare varianten nu när vi (förhoppningsvis) går mot varmare tider.

Ett kollage av all mängder av hästprylar man behöver o vill ha!


Tidig kväll

Tar en tidig kväll för att vara extra utvilad imorgon då jag ska rida mina hästar + en häst till.
Nämligen Annas häst Camara "Speedy". Sen ska ha 2 hopplektioner imorgon kväll från 17.30.

Camara

Min fina DD


Istället för godis...


En "Aha" upplevelse.

Det är viktigt i sin ridning o hästhållning att träna för instruktör. Lika viktigt som de är att rida själv och försöka genomföra de man tagit åt sig från instruktören - och på den vägen få en "Aha" upplevelse.
Idag fick jag en sån, inte för att nån instruktör nyligen sagt att jag ska göra just såhär, men såhär gjorde jag:

DD fick först skrittas ut 45 min. De är tyvärr mest asvalt, nån enstaka grusväg o lite roligare naturlig miljö en bit på slutet. Efter DD tog jag Dacke och tänkte att jag skrittar ut han på hårt underlag 30 min o sen tar jag lite trav o galopp i ridhuset 15 min efter. Sagt och gjort.

Observera "Stipendieschabraket" ;)Dacke lunkade på i sin takt på lång tygel. Lite längre fram på vägen så var de många som promenerade sina hundar, barnvagnar, lastbilar körde förbi osv. Minst sagt full rulle. Jag tog tyglarna för att ha koll på honom ifall han skulle bli skrämd av något. I ridhuset blir han lätt stark och "trutig" innan man kommer igång. Dacke uppmärksammade främst hundarna och blev lite "skuttig" men nu ramade jag in honom mellan skänkeln o höll en stadig hand och red korta sidvärts över vägen (då trafiken lugnat sig).

Å jäklar som han "dansade" undan skänkeln! Han var en helt annan häst ute, mycket mer lyhörd för skänkeln, han bar sig själv på ett helt annat sätt och kändes kanon i handen! Jag travade bara en mycket kort sträcka på asvalten och han var supermjuk!

Min Aha upplevelse?
Ut och rid dressyr i naturen! Varför hela tiden behöva en vägg/staket som bromsar eller som hästen ska ta stöd på?
Imorgon är det dressyrsadeln på och ut 60 min på landsvägen för att dressyra!
Läs mer om resultatet imorgon!

Taggad häst!


Nästa inköp:

Behöver en förbygel till Dacke då sadeln glider bakåt!

Ska testa med Annas gelepad idag om de hjälper något! Annars hittade jag denna förbygel billigt hos Hööks - 199.-


Sådärja!

Då var hotell och tåg bokat. Skönt!

Gick upp 08.15 och hoppade upp på Crosstrainern direkt 20 min innan frukost. Ska försöka få in de som rutin så kommer de gå hur lätt som helst ju! :) Tar 20 min ikväll igen efter jobbet. Undrar när träningsvärken kommer?

Lagat lunchlåda o som sagt gjort lite "administration", så det har vart en effektiv morgon!

Nu ska jag byta om och köra iväg till stallet. Idag verkar de vara bra väder för att skritta ut, tror jag ska unna båda hästarna de!

Hörs ikväll!

/ Eleonor

I R R I T E R A N D E ! ! !

Försöker boka tågbiljett till GBG men SJ's hemsida går emot mig just nu! Orkar inte med de här, behöver min mamma som kan boka åt mig!!!

Nu går ja o lägger mig o ser Ponnyakuten på SVTplay - har ju missat varenda avsnitt..!
Hörs imorgon!

/ Irriterad Eleonor


Tråkig överraskning

Idag när jag kom till stallet möttes jag av 2 pigga och glada hästar. DD var allra gladast så jag tog ut henne i spolspiltan för att pyssla med henne. Upptäcker då ett riktigt fult,  sår strax nedanför hasen.
Hon måste ha halkat i hagen idag - de som hade ut/insläpp sa att hon varit ivrig in men hållt sig på benen, hon brukar ju gärna vilka springa med de som har jour när hon vet att hon kan få "bestämma".

Jag använde mitt "Lila spray"

[Radital Lila Gentianaspray har en uttorkande effekt och minskar
risken för infektioner och hudproblem. Tillsatsen av etanol och
klorhexidin förbättrar den antiseptiska verkan. Används lämpligen
på djur vid bit och sparkskador, rivsår, svamp även effektiv mot
strålröta i hoven. Spraya på det utsatta området. Iakttag försiktighet
- produkten är starkt lilafärgande.
]

200ml ligger ca pris 79-100 kr.

Före

Efter


Nya Jeans och billig fika!


Såhär såg jag ut

Fika = 21 kr!

Jag och Johanna åkte in till Ikano huset som är ett jätte centrum där de finns de mesta, bl.a. IKEA, Hööks, alla klädkedjor osv. Jag har ett presentkort från julas med 311 kr kvar på GINA, så jag hoppades hitta något fint där. De gjorde jag, en kort kavaj som kostade...399... >< surt. På cubus hittade jag ett par skitsnygga jeans för 149 kr ordinarie pris 499! Sådär gjorde jag ett bra kap! Ska ha dem i Göteborg! Skulle va snyggt med kavaj till, kanske Gina sänker priset inom 2 veckor?

Hett tips för riktigt fikasugna! IKEA! Kaffe+kanelbulle = 5 kronor! Och övriga cheescakes, morotskakor o kladdkakor kostade endast 15-20 kr. Billigare fika hittar ni inte! Och gott var de också!

Men NU ska jag hoppa upp på Crosstrainern. From IKVÄLL startar jag och Johanna ett vad, att vi ska träna och leva sunt! Vad tror ni - kommer detta hålla? Vi börjar med crosstrainern 20 min nu..!

BLOGGTRÄFF 2011


Söndag fm

Godmorgon! Eller god lunch kanske låter mer rätt.
Jag och Johanna vaknade upp prick 09.00 - kollade på Disneydax o åt en frukostbuffé.

Efter att ha mornat till oss gick vi en promenad o "fönstershoppade". De finns en hel del butiker med antikviteter vilket jag uppskattar jätte mycket! Tyvärr har hela staden en sak gemensamt. De har öppet Mån-Lör från 11 - 13...
dessutom måste de ha vart REA på Orkidéer i blomsterhandeln för varenda fönster var pyntade med denna växt!
Lite lustig fakta...

Vi gick o köpte kaffe o 2 magasin, en hälsotidning, o en skvallertidning. Både jag o Johanna är jättepeppade på att komma igång med träningen ordentligt nu så vi har satt upp mål, vecka för vecka!

Vi ska strax åka iväg till IKANO o möta upp Johannas syster och pappa, ta en fika o kanske kika lite i affärer, har ett presentkort på Gina så jag kanske köper något behövligt där.

Efter de ska jag byta om och bege mig till stallet och rida båda mina älsklingar. TYVÄRR blåser det kallt idag fastän solen skiner, så jag unnar hästarna att vara ute hela dagen o sen får de bli dressyr för båda 2.

Mer uppdatering kommer ikväll! :)

All snö är snart borta!!!/ Eleonor

MIDDAG!

Nu är vi proppmätta! Har ätit en jättebuffé som innehållit:

Kräftsjärtspaj, avocado, skagenröra, vitlöksbröd, sallad, stekt haloumi o grillad kyckling!

Till melodifestivalen blir de en kopp kaffe!

Ha en trevlig kväll!


Crosstrainer!

Här är crosstrainern jag "fyndat". Nu ska man väl komma upp i kondition så man orkar rida en bana på 12-15 hinder igen?

20 min x 2 om dagen vore nice - frågan är om jag orkar hålla de?

Snart ska vi laga vår gourmemat! Nam nam nam! Vad tror ni vi ska göra? ;)


Johanna på besök!

Hallo på er!
Idag har jag fått besök av min vän Johanna.
Vi har inhandlat en supermiddag - visar er sen vad vi ska tillaga!

Sen har vi varit o "fyndat" en Crosstrainer så nu gäller de o komma igång med träningen... kommer även bild på detta senare ikväll!

Hoppas ni har en trevlig lördag!

/ Eleonor

Mina fina hästar
Fredagsmys


Glass med Cocktail bär och fortsatt O.C maraton

Morgondagen ser ut som följande:

[] Stallet, skritta ut på Dacke
[] Hämta upp Johanna...
[] ...inhandla middagen...
[] ...och bära upp en träningscykel
[] Melodifestivalen

PressackrediteringInte alla som får pressackreditering till Göteborg. Ska bli sjukt kul - har aldrig tidigare vart på GHS! Antar redan nu att ni kommer bli spymätta på alla rapporter innefrån GHS, mässan, pressen m.m därför kommer jag lova er en HELT ANNORLUNDA UPPDATERING FRÅN MIN SIDA men egna fiffiga idéer. Så glöm inte att vara extra vaksama under GHS-dagarna!

GALOPPTIPS!

Känns som veckan har gått superfort - men ändå tar jag emot denna fredagkväll med glädje!
Var i stallet 10.30 - 14.00. Tog DD först idag och redan i spolspiltan anade jag att hon hade laddat upp med energi. Tyvärr som andra dagar blåste de ÄNNU värre ute idag - och jag hatar när de stormar och blåser, tycker de är så obehagligt att jag får lätt panik. Men de passade bra att "rasta" av DD med nån form av galopprogram idag i ridhuset 45 min. Jag varvade med skrittpauser o galopp i lätt o djup lätt sits.


Tänkvärt för er ryttare vare sig ni är dressyr, hopp eller va de nu kan va att faktiskt ta galoppen (i lätt sits) direkt efter framskrittningen. Galopp är väldigt lösgörande för hästarna då de får arbeta fritt med ryggen o komma igång med bakbenen. Detta är väldigt individuellt från häst till häst, men min gamla dam blir som en helt annan häst - och jag tror ALLA kan hålla med om att de alltid går bättre att rida andra halvan av passet - o framför allt efter galoppen!


Dacke fick vila helt idag då jag tycker de är tråkigt för honom att skritta omkring i ridhuset - då kan han lika gärna vila helt (hade hellre skrittat ut på hårt underlag i 45 min) Dock fick han en riktig ompyssling i form av borstning och rykt. Egentligen borde man ta sig tid att rykta 150 tag på vardera sida VARJE dag. Tänk vilken fin o glänsande hårrem han skulle få då.

Gissa vad jag pysslar med..?


O.C maraton

Jag har ju aldrig gillat de här med tv serier o sånt men nu har jag fått låna O.C säsong 1 av Anna och jag är fast! Så kan de gå. Nu ska jag köra ett maraton med 4 avsnitt innan läggdax.

Imorgon ska jag skritta ut båda hästarna (om de inte är storm som idag) Det har vart sol 2 dar i rad nu men tyvärr blåsigt, men snön är så gott som borta, bara den läskiga isen som ska väck.

Vårväder!


NY SNYGG HEADER!

Den här gången fick jag hjälp av Linnea forss som är fotograf och jobbar bl.a. för equipe, så jag antar att nån där ute köpt tävlingsfoton hon tagit. Här nedan är hennes hemsidor som jag tycker ni ska besöka NU!

TACK igen Linnea!

http://linneaforssbild.com/

http://www.flickr.com/photos/linneaforss

http://webshop.equipe.com/photographers/17-linnea-forss


Pimpade min hjälm...

Köpte för ett par veckor sen ett ark med SWE-klistermärken i en lågprisbutik. Tycker de är skitsnyggt med svenska flaggan på plagg o utrustning - DOCK med måtta!

Tycker den på hjälmen är diskret o passade bra där bak, hade tänkt ha märket fram men de va lite stort för att de skulle se bra ut.


Vad tycker ni?

Snyggt eller fult?Visitkort m.m

Har hört av mig till min gamla praktikplats, en reklambyrå, som ska hjälpa mig att trycka visitkort bl.a. och en annan grej. Kommer sitta o "skissa" för att skicka förslagen eftersom jag behöver dessa inför GHS. Sedan väntar jag på en ny header också som jag får hjälp av en tjej som heter Linnea. Så mer uppdatering kommer ikväll och kanske en liten "sneakpeak" på hur de kommer se ut.

Ska hinna ut på en kort promenad till affären också, och städa, o diska, och...


Hoppträning 3/2


Idag var jag jättetrött och blev inte ett dugg piggare uppe i sadeln. Dacke kändes också något loj i början men taggade till när vi väl började hoppa. Dock utan sina crazyhorse-bocksprång/sken efter.

Första gången jag styrde över plankkombinationen blev de helt perfekt och hoppade som inget annat. Lugnt o stilla! Första träningen vi gjorde de tog han samma kombination på studs och skenade därefter, stor skillnad alltså!Vi hoppade en linje räcke-oxer 5 språng - också där helt ok. Någon gång kom jag lite stort på räcket men inga större missar. Jag fick hoppa vattenmattan en gång IFALL han skulle balla ur men de gick bra, så avslutade vi med bana. Oxer, höger sväng ner på räcke-oxer, fånga upp oxer som stod på volt landa till vänster, galoppera långsidan och ta plankkombinationen och avsluta på linje igen.Jag hade bra flyt banan igenom, kom lite nära vissa hinder så där fick han lyfta opp fötterna ordentligt, när han landade i fel galopp jobbade jag galoppen framåt så han fick byta till slut. På de sättet tappar jag inte rytmen o bara kan fortsätta banan igenom! Jättenöjd - trots att jag var så trött!Mina kära vänner Anna & Ronja var med också och jag filmade när de kom en varsin gång oxer - räcke!


Ronja på hästen EmmyAnna på sin häst "Speedy", som jag ska rida lite i veckan då STACKARS Anna ska åka till Marocko! ;)

Älskar kommentaren: "Fan va bra"


Ponnytider

Klart man varit "ponnyryttare" en gång i tiden..!

Jag hade förmånen att få tävla den här jättefina C-ponnyn Robinson IV för min hemmaklubb Nyby-Torshälla RK.


Lite nya bilder!

Hej!

Såklart skötte han sig exemplariskt idag lilla Dacken! Jobbade över galoppbommar o byggde sedan upp den mittersta bommen till en cavalletti. Han var väl framme i galoppen utan att ligga på så jag kunde lugnt rulla på i en galopp och enkelt skutta över. Fortsatte jobbet över bommarna o vände runt till andra långsidan där en högre cavalletti på ca 70 cm stod, o han hoppade jättefint på de i båda varv!

"Matte vill att jag "tjockar" till mig ÄNNU mer!"

Mer muskler här!

Och hur mår DD då? Jodå, den damen stod o solade sig ordentligt idag ute i hagen. Jag red henne i ridhuset idag (barbacka) och insåg inte mitt misstag förrns strax därefter. Hon fäller ju något så fruktansvärt just nu (Dacke också) SÅ DE SATTE SIG PÅ MINA RIDBYXOR O KLIADE NÅGOT FRUKTANSVÄRT! Men DD var lika glad för de och jobbade på fint. Skrittar henne just nu på varierande underlag så får vi se. Annars så är det mycket pyssel o kel som gäller med henne! Lika mycket kärlek till de båda så de är rättvist!


Det bästa som finns...

...är att rulla sig i hagen när solen skiner på en!


Kingsland = Kvalité?

Är det bara jag som upplever att min väst för dyra pengar inte alls håller den kvalité man förväntar sig?
När jag rider så åker dragkedjan upp där nere hela tiden, dessutom har det börjat sticka ut små, små dun man kan dra ur från västen. Men det är främst dragkedjan jag stör mig på...


Inte OK tycker jag!
Nån som har haft samma problem?


Lång dag!

Den här dagen kommer kännas lång!
Blev väckt kl 08.00 (hade ställt kl på 8.30) o gick upp för o äta
frukost i lugn o ro framför tvn. Har kikat lite på hotell i Gbg men
får ta tag i de ikväll.

Ska byta om o åka till stallet. Dacke behöver "skutta" lite idag inför morgondagens hoppträning. Brukar försöka rida markarbete på tisdagar men igår fick jag rycka in o ha lektioner så båda hästarna fick vila.
Därför måste båda hästarna tas om hand idag vilket betyder att jag åker direkt från stallet till jobbet sen o är hemma kl 21.

Känns som att jag skulle behöva ha lite tid att stöka omkring i hemmet, tvätta o greja. Antar att jag får ta de i helgen istället.

Har förberett ett tidsinställt inlägg till er
så hörs vi ikväll!


Ses vi i Göteborg?

SKA DU TILL GBG HORSE SHOW?BLOGGMONTERN


Lördag

10.00 – 11.00 Sofia Genne & Linn Olsson Teamsl.blogg.se

11.00 - 12.00 Frida Viktorsson Fridaviktorssons.blogg.se

12.00 – 13.00 Linn Ingvarsson & Ingrid Skoog Dressyrmupparna.se

13.00 – 14.00 Eleonor Moback Hastoridverksamhet.blogg.se

14.00 – 15.00 Eleonor Moback Hastoridverksamhet.blogg.se

15.00 – 16.00 Karin Warnmark & Sabina Borenius Warnmark.blogg.se / Ronda.blogg.se

16.00 – 17.00 Emma & Anna Elfstrand Catago.blogg.se

17.00 – 18.00 Frida Viktorsson Fridaviktorssons.blogg.se


IM BACK!

Nuuuuuuuuuu har jag ett mobilt bredand som fungerar alldeles utmärkt! Äntligen kan jag börja blogga normalt igen! Ni anar inte hur de har kliat i mina fingrar, det är så mycket som är på gång nu!

Idag har jag bl.a. fått bekräftat att ni träffar mig i Göteborg i samband i bloggmontern men så har jag också blivit speciellt inbjuden till alla 4 dagarna på pressläktaren! Jag blev så himla glad! Hade först bara tänkt åka dit under lördagen men nu funderar jag på att ta ledigt på fredagen o åka dit redan då!

Tyvärr blir det alltså ingen större bloggträff som jag annonserade ut i november DOCK lovar jag att ni kan förvänta er något stort 2012..! Vi får hålla tummarna helt enkelt!

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus