Sol, sol, sol!

...på årets mest opassande dag!Vad jag klagar - men gick upp tidigt och åkte till hästarna för att fodra och släppa ut de lite fort. Redan då nalkades dagen som varm och fin. Väl hemma kunde jag inte låta bli att äta frukost innan jag la mig i sängen och somnade om ett par timmar (blev inte så mycket sömn inatt då jag var borta på middag igen)

Nu när jag vaknar ser de fortfarande lika härligt, göttigt ute. Och visst hinner jag väl med en promenad - men sen ska jag jobba på den "dumma" tiden 17-24! De är ju varken kväll vid 17 snåret, men kl 24 är det tack och godnatt för jag ska upp tidigt imorgon och jobba igen - så de är ingen tanke på att jag hinner med sysslorna här hemma inatt.

Ni som har det ledigt hoppas jag ni passar på och njuter av solens strålar.

 Fredag

Äntligen Fredag!

Idag kör vi ridläger med avslutning så jag jobbar till lite senare idag - därefter ska jag snabbt förbi mitt stall och kvällsfodra innan jag styr farkosten mot mina vänner för lite grillkväll.

Lördag ska jag jobba direkt från morgon till em så ni hör inte av mig så mycket.

Ha en trevlig helg!


Löshoppning - Så funkar det!

Här tänkte jag dela med mig av mina erfarenheter kring löshoppning!
Har du frågor om löshoppning eller funderingar kring inlägget? Kommentera gärna!Syftet med att löshoppa hästar är särskilt viktigt för den unga hästen då detta är en introduktion för den framavlade hopphästen att "lära" sig hoppa. Dock handlar löshoppning inte bara om att hoppa högt för att värdera hästens talang utan särskilt viktigt för att:

* Hantering av hästen
* Lära hästen "drivning"
* Miljöträna
* Avelsvärdering (se ifall hästen teknik/kapacitet räcker för att nå toppen)

Löshoppning är en del i 3-årstestens bedömning.

Såhär ser den vanligaste modellen ut:
Banan byggs bäst upp på ridhusmåttet 20x40 bana så de inte blir för stort. Spåret är inringat av plastband   Hörnen "rundas av" genom bommar så hästen inte "fastnar" i hörnen. Hoppningen sker, precis som vid unghästtesterna, i vänster varv.

1.a hindret som kallas för "hjälphindret", är just för att hjälpa hästen att få ett bra avsprång till huvudhindret. Hjälphindret får inte höjas mer än 50-60cm, just för att de bara är till för att hjälpas och aldrig bedöms. Hindret skall vara av typ: räcke och ha en markbom.

Sahara hoppar över hjälphindret.Hindret är placerat ca 14m från kortsidan. Därefter varierar avståndet beroende på hästens galopp, men oftast mäter man mellan 6,80-7,50 för storhäst mellan hjälphinder/huvudhinder. Det är ett språng mellan hjälphindret till de andra hindret. Efter huvudhindret bör man ha ca 14-16 m innan kortsidan.


Piskförare: Man bör minst vara 2-3 personer vid löshoppning. Uppgifterna för piskförarna är att hantera hästen, och hjälpa till med drivningen och eventuella stöttningen vid hinder. Piskförarna skall bära hjälm och lätta skor att springa i (gympaskor).

Hästens utrustning: Huvudlag och benskydd.

Så går det till:

Hästen släpps först i höger varv och låter galoppera banan runt utan hinder. Därefter byter man varv och låter hästen galoppera nått varv här.

Därefter bygger man upp hjälphindret och låter hästen skutta över nån gång - därefter bygger man upp "huvudhindret" på en lagom höjd att börja på - därefter höjs och länger man hindret beroende på hur hästen ser på sin uppgift för dagen. Ibland kanske hästen är samarbetsvillig och avspänd för att klara 130 språng.Men är hästen för dagen spänd, loj och inte klar för sin uppgift får man kanske nöja sig med lägre språng. Skulle hästen stanna/riva bör man sänka kravet och låta den få hoppa ett lätt, lågt språng för att få tillbaka självförtroendet. De viktigaste tycker jag är att hästen får en god bild av löshoppningen så man aldrig kräver mer än vad hästen klarar av!

Antal språng kan variera men man bör inte hoppa hästen mer än 12-14 språng - då även de små uppvärmningssprången inräknade!


Nedan följer filmer från när Dacke löshoppas!
Alla hästar hoppar inte "bra" själva - och av Nina att bedöma tycker hon han hoppar bättre med mig på ryggen! Vissa hästar behöver helt enkelt en ryttares "stöttning" fram till hinder.


 Här får Dacke gå 2 varv direkt då han är lite tveksam första gången - han rättar sig fint andra rundan.

Huvudhindret har höjtsRidläger

Ridlägret rullar på - idag är det nästsista dagen. Den ska innehålla lite banhoppningsträning inför uppvisningen på fredag eftermiddag och sen eventuellt en barbackalektion och bad med hästar om solen skiner upp.


Igår löshoppade vi hästar och red ut i skogen så de blev en ganska lugn dag - även fast man blir lite trött i huvudet av allt runtomkring.

Någon som vill ha ett mer ingående av löshoppning? Syftet, hur de går till m.m?


GRATTIS!

Stort grattis Sara på din födelsedag! Hipp hipp HURRA!

Om saken går vägen så kommer Sara inom en framtid ha en foderponny! Superkul för henne då hon är en riktig talangfull ryttare som behöver få rida "ordentligt"!


Musik

En låt som gör mig extra glad och peppad är denna!


Tisdag

Dagen började med ett tandläkarbesök som gick helt smärtfritt. Tog lite nya bilder då de första va dåliga - samt eltestade tänderna. Många tänder i underkäken har ingen känsel alls... Vi kommer gå vidare med att tandläkaren kontaktar käkkirurgen då de ska operera in en "skruv" som sedan tandläkaren ska fästa en tand på. Det är inte mycket plats att "operera" på men jag hoppas det går bra.


Därefter åkte jag rally till ridlägret där de fått vänta bara för att tandläkarbesöket drog ut på tiden. De fick ett kort men intensivt dressyrpass med sidvärtsrörelse i fokus. Öka, minska volter som gjorde susen på de flesta hästarna och avslutade med lite skänkelvikning halvt igenom.

På eftermiddagen hade vi ett lite längre hoppas med uppvärmning på serpentin längs långsidan för att få hästarna runt innerskänkeln, trava bommar med långt avstånd och korta för att kunna reglera tempot - avslutade med att hoppa en "bana" på 3 språng, långsida/snett igenom/långsida. Alla elever skötte sig galant!

Hemåt igen mellanlandade jag på ATG kliniken på Mantorp där (tyvärr) Stina haft sin häst för undersökning idag. Mitt i fälltävlanssäsongen har han lustigt nog blivit halt vad de tror kan vara en rejäl stukning men de vet inte. Ska på återbesök på Torsdag för att fortsätta undersökningen.

I stallet blev det mockning och en rejäl långritt på DD tillsammans med Stina och hennes 2.a häst Olle som får gå terrängen i helgen istället. De va riktigt mysigt ute - lagom varmt, goa dofter och kanske lite för mycket flugor och bromsar... :(

Dacke har av olika anledningar fått lite "semester" denna vecka men from nästa kommer jag planera ett träningschema för honom - ev se efter nån tävling i framtiden.De va en liten uppdatering om dagen!
Nu ska jag sova - är jättetrött!

Outfittävling!”Jag är med och tävlar med min outfit hos teamsl.se”


Kommentarer!

Tack för alla kommentarer som strömmar in!

Jag hoppas ni vet att jag svarar på alla kommentarer - men på sistone har mitt nätverk segat ner sig så vissa bloggar har jag inte kommit in på kommentarsfältet - hoppas ni har förståelse för detta...

och angående hjälmen för över 17.000 riksdaler... så hade jag aldrig köpt den!

Är nöjd med min hjälm från Lamicell för ca 800kr.


Tackar för denna helgen

Har haft en helt underbar helg med massa skratt och trevligt umgänge på alldeles lagom nivå!

Imorgon är det ridlägerstart igen - nu en veckas med övernattning ålder: Ungdomar! Så nu är det dax att vässa "tränarådran". Har jag tid uppdaterar jag gärna med min syn på lektionsupplägg m.m

Stina och jag

 


Jobb!

Hej!

Idag har jag jobbat hela dagen i stallet. Dagen börjar 07.00 med fodring därefter utsläpp vid 08.00 och sedan stallskötsel som mockning, sopning, fodring m.m Var klar till 11 och åkte hem för att fika med Anna.

Vi åkte sedan en sväng till Sharpman för Anna var ute efter ett par ridbrallor - hittade ett par skitsnygga från Kingsland för halva priset men hittade inte rätt storlek! Typiskt. Jag fick med mig 2 ludd som jag fäst på Dackes krubbitarrem så han inte får skav - luddigt och mysigt!

Efter ett mål McDonald's blev jag avsläppt "på jobbet" igen - då jag packade alla höpåsar (blir en hel del då det både är morgon - middag och kvällspåsar) men samtidigt ganska rogivande göra - tid att tänka.

Dacke fick skrittas ut idag - de var uppskattat. De var uppehåll medan vi var ute så de va skönt - inga jobbiga flugor för den delen heller.

DD reds en tur också, det så kallade "äventyret" - DD mår iallafall bra nu!

DD


Detta väder!

Hade ju tänkt hoppa idag men efter 2 nätter av ren helvetes väder så står banan under vatten.

Även om det är ångande varmt ute så tvekar jag på att det torkar upp - och då är de bara inte roligt att ge sig på den banan. Eventuellt blir det en lugn uteritt i eftermiddag och hoppning senare i veckan.


Vad väljer du..?


Dax för nya handskar?

Jag är i behov av nya ridhandskar då de flesta av mina sjunger på sista versen. Tror inte jag har ett enda helt par kvar (förutom de vita tävlingshandskarna)

Här kommer ett gäng för både den snåle och den förmögne! ;)


Ridläger på Irland 2006

Juli 2006 åkte jag och ett gäng (då för mig okända) tjejer till Irland - närmare bestämt Flowerhill på terrängridläger!

Dagarna började med frukost och därefter första ridpasset - man blev hela tiden tilldelad olika hästar - hade vi tur fick vi önska nån vi fattade lite extra tycke för. Första passet kunde vara mellan 1-2 timmar. Därefter lunch. På eftermiddagen red vi 2.a passet som även de kunde vara mellan 1-2 timmar långt!

En eftermiddag red vi till en pub med hästarna - då fick de gå i en hage så länge med sadel och träns på! Medan vi roade oss med biljardspel och musik. Mot kvällen spelade vi ibland fotboll eller gick långa promenader och fotade alla terränghinder.

Minne för livet - de går helt enkelt inte att beskriva med ord så jag låter bilderna tala sitt!

Ni kan också åka till detta fantastiska ställe om ni går in på Häst&Sportresor

En paus i vattnet för att låta hästarna svalka och dricka lite.

 

Angelica och Jag.

Stal och skymt av spolspiltan.

2 glada kamrater!

Min favorit under lägret! Hon hette Leigha.


Området innehöll en mängd olika hindertyper och storlekar - tyvärr hann vi inte prova alla..!

Svalkar hästarna efter svettigt hoppass!
Nya kamrater och massa nya erfarenheter!
Tyvärr har vi inte så nära kontakt med varann mer än Facebook!


"Tjejkväll"

Ikväll blir det en lugn fredagskväll i form av god mat och film. De visar En prinsessas dagbok på TV4 kl 21.00 vilket passar perfekt i afton!

Hoppas ni får en trevlig kväll!


VARMT!

Jag vill verkligen inte vara den som klagar på värmen men de är verkligen tokvarmt här utan att ens solen skiner - vilket är tråkigt! Hade de vart varmt och sol hade man på sin lediga dag kunnat tillbringa ett par timmar på stranden åtminstone!

Jag åket till stallet för att släppa in odjuren och de ville verkligen komma in. Mycket broms o flugor och oj vad de såg trötta ut av värmen. Stallet som brukar vara svalkande har också förvandlats till en fuktig bastu.

Därför blev det ingen ridning idag - tyckte de kändes "onödigt" eftersom jag bara tänkt skritta ut en sväng.

Hoppbanan med de fina hindrena står kvar på ridbanan så imorn tänkte jag hoppa bana på den lille katapulten!


Tävla om schabrak

Klicka på bilden för att komma till tävlingen!


På gång!

Kan ni gissa vad vi ska göra framöver..?


Resultat: Lokal dressyr 21/7-11

Resultat:

LB:2 180p    60.00%

Omdöme: Flott häst som måste visa mer framåtbjudning! Var snuddande nära att rida in några 8.or vilket domaren påpekade. Jag fick blackout och glömde fatta galopp vilket jag fick -2 för.


LB:1 193p 66,55%

Omdöme: Välridet program stadig form, önskar lite mer energi. Här ser vi ju tydligt vad vi kan göra bättre inför nästa gång - mera energi framåt! Fick 8 på serpentinbågarna och genomgående 6-7.or!

Vi låg på placering i båda klasserna men slutade precis utanför med bara 1 ynka poäng! Hade vart grymt roligt att få en rosett med hem men de kommer garanterat fler tävlingar för oss!

En "flott" häst!


Fantastiska häst!

Är han inte helt underbar?

Lastar sig snällt - står still i transporten fram till tävlingsplats. Lugn och trygg medan vi går och anmäler - lastas ut, gör ordning utan problem. Rider fram, inte som förra dressyren utan lite mer loj men är stadig i form och gör de jag ber om. Går in på banan och är helt avspänd - inte ett dugg tittig och bara gör alla momenten utan protest!

Snacka om att gå från klarhet till klarhet! Helt fantastiskt att känna att de man gör når resultat!

Det är med en liten tår i ögat jag skriver detta - jag tror och hoppas på att inom en snar framtid står vi högt uppe på prispallen!


Nu får ni hålla tummarna!

På att Dacke är fin och avspänd och går på tygeln under hela programet! ;)
Jag rider LB:2 kl 15.00 därefter LB:1 15.56!


Nya prenumeranter!

Vad roligt att jag fått så många nya prenumeranter på sistone!

Jag ska försöka bli bättre på att uppdatera mer ur "ridlärarens" synvinkel och dela med mig av bra tips och nyheter m.m.

Såhär i sommartid är de lite rörigt i schemat och man vill göra så mycket annat än att hänga vid datorn - samtidigt som de är hur kul som helst att läsa om er vardag och era schyssta kommentarer!Dacke = "Utbrytarkungen" Nr1!

We got him on Tape!

Lyckligt lottad

Nog för att de kostar pengar. De är tidskrävande och ibland tungt jobb. De skall tas hand om och ridas i alla väder. Tidig morgon till sena kvällar.

Men så kommer man också till stallet - och de blir alltid lika glada att se en, vare sig hur man ser ut eller gjort. De finns alltid där för lite sällskap och ger en form av terapi och de är så himla skönt.

Jag är lycklig som har 2 av världens bästa hästar!


Fullt upp!

Hej!
Har verkligen fullt upp nu med ridläger, födelsedagsfirande, hästar och tävling på Torsdag!
Imorgon ska jag förbereda killen inför tävlingen!

Mer uppdatering imorgon med andra ord!

...och till efterrätt

Vaniljglass och "DD's" självplockade hallon


Gårdagens middag

Vi åt så gott igår jag och Stina!

Vi hade köpt chilimarinerade kycklingspett - sen gjorde vi färskpotatis i ugn tillsammans med honung, fetaost, ruccola och salt. Till det hade vi Chili beanaise! MUMS! Som förrätt åt vi Avocado med het kräftaoili!


Mat är både gott och roligt att fixa tillsammans med någon.


Ett par timmar i stallet

Nu har jag tillbringat eftermiddagen och kvällen i stallet.

Ridpasset på Dacke var minst sagt konstigt. Jag har väl sagt att han lägger sig i vänstertygeln där jag också blir sjukt stark i. Idag fokuserade jag på att "släppa" vänstern och bara rida för höger tygeln med ett mjukt stöd.

Till en början tyckte han de var "mysigt" men antagligen blev de också väldigt jobbigt för honom eftersom han inbjuder till att jag ska järnhålla i vänstern - så de blev en hel massa motfrågor från hans sida.

Han försökte rygga i 170, förstod inte vad "rent" byte menades och han "flydde" för vänsterskänkeln när jag ville driva honom från den starka tygeln ut till höger.
Ja ni ser ju rörigt som bara den.
Detta betyder att han behöver trimmas ordentligt om han ska vara fin till tävlingen på torsdag!

DD's medicin hade verkat bra så de såg bättre ut - bra nyhet!

Hallå där!

Puss på finaste!


Sveriges tröttaste häst


Dax att dra

Mot stallet för insläpp och mockning! Därefter ska jag trimma dressyr på Dacke - ihop med Stina och Hälge. Kl 19 ska DD till veterinären - önska oss lycka till!

<3


Kan inte låta bli...

...att skratta. Herregud var skulle man börjat som ryttarens tränare?
"Trampet i stigbyblarna - håll i manen!"

http://www.youtube.com/watch?v=opMiCyoRzYM&feature=more_related

Här pratar vi om snäll häst.
(Tycker dock inte det är rättvist ryttaren gör mot hästen där den stannar av GOD anledning)

Ponnytider

Här följer en liten bildserie från ponnytiden på ridskoleponnyn Robinson IV. Riktigt snygg och grym ponny! Tror detta var min första eller andra lokala tävling därav den lånade och alldeles för stora kavajen.Glömt berätta

Angående det ->här inlägget <-

Att jag alltid natten till tävlingsdagen drömmer om att jag av nån anledning missar min start - gjorde det såklart natten till torsdagen! Dock var det en dressyrtävling jag missade - Dacke var inte knoppad, manen flög och in på banan rider nån annan ryttare på honom och lärt sig helt fel program - dessutom är de inte ens framridna.

Tokigt va?


Dacke i "finkan"

Dacke är en riktig luring! När vi ställer upp hästarna för skötsel så kan man stänga igen med ett boxgaller så slipper man hästar som går på hästarna som är uppbundna (och riskerar att göra illa varann eller den som gör ordning.)

Detta tycker Dacke är riktigt tråkigt vilket han lärt sig att ÖPPNA gallret med hjälp av mulen! Kan försöka filma för det ser rätt lustigt ut. Därför möttes jag av den här synen när Emelie gjorde ordning Drömmis. Dacke i fängelset tack vare en kedja.


3 månader

Om den ändå vore min den här lilla sötnosen men jag har iallafall turen att känna ägaren Ronja. Det är hennes lilla fölunge Cordinho som är e Ronaldinho-Cortez.


Morning!

Eller god lunch mer rätt, men jag har hunnit vara i stallet och gjort morgongörat och ätit frukost i lugn och ro samtidigt som jag läst era bloggar och kommentarer. Tack snälla för alla snälla kommentarer senaste tiden! Guld värt!

Upptäckte tyvärr att DD
ätit dåligt under natten. Hon brukar aldrig lämna ett höstrå men nu var de nästan ett halvt kilo hö kvar. Bara för att jag frågade henne: "Men DD hur kommer det här sig - är du sjuk?" Så började hon pilla i höet. Hon åt iallafall kraftfodret jag gav och hon hade träck i boxen som vanligt.

Ute i hagen sen så började hon äta morgonhöet som tilldelats så de verkar stå ok till. Ska dock hålla ett extra öga på henne idag - sista dagen hon får medecin också.

Dacke ska få lite lätt arbete idag på banan. Imorgon blir det eventuellt dressyr ute på fältet eller i skogen. Dax att lägga upp tävlingsplaneringen inför torsdag (Dressyrtävling). Är det nåt särskilt inlägg ni vill ha inför tävlingen? Kom gärna med förslag!

Ikväll är det skräckfilmskväll hos Stina!


Video: Hopptävling 14/7-11Den här videon har Elinor gjort till mig! TACK snälla! Först har hon gjort ett bildspel med samtliga bilder från dagen och på slutet är det filmat från 1 meters klassen! FINA häst!

Ha överseende med kvalitén bilder och film då det regnade och blåste rejält!

Resultat Lokal hopp 90 bed cr 1m bed A0:A:0

Lokal hopptävling Heda RK 14/7 -11

90 Clear round
- 4 fel 61.90

1 m A:0 A:0 - 16 fel 68.30

Bilderna är tagna av Elinor. Film kommer!


Ett snabbt hej!

ÅH vad jag är nöjd!

Han kändes lite loj inför 90 men jag kom ut från framhoppningen med bra språng och känsla!
Red 90 rytmiskt och bra vägar - inga konstigheter. Mot sista hindret - vad gör jag? Jo stressar och ber honom hoppa från första läget, han kommer för nära och river. 4 fel som är helt mitt fel (vem känner igen sig?) Först var jag förbannad på mig själv men 4 fel är ju ingenting så jag var jättenöjd efter bara nån minut!

Inför 1m ville jag "hetsa" upp honom lite eftersom han var lite för snäll. Tog ett par längre sporrar också och gjorde honom lite alert för skänkeln med mycket "kvicka" övergångar. Hoppade super på framhoppningen och vi gick in på en bana där de stormade och regnade! Han hoppade JÄTTEfint och jag hade en BRA galopp och hade bättre känsla - han tog tag i hindrena på ett bättre sätt - nästan att han tog tag i de själv lite väl mycket så vi fick ett par nedslag men är RIKTIGT NÖJD för att vara debuten!

Kunde blivit en rosett hem men jag tänkte - vi tar de nästa gång! ;)

Bilder kommer!

Tack Stina, Ann-Marie och Helena för hjälpen!

Nu ska jag och min vän åka och se HARRY POTTER!
Ha en trevlig kväll!

Idag mina vänner så gäller de!

Ca 13.00 rullar vi iväg mot HEDA och startar vår första Lokala hopptävling tillsammans!
Dacke fick nya skor imorse dagen till ära så jag hoppas hovslagaren smörjde på med lite extra studs! ;)

Ikväll får ni givetvis veta resultatet!
Mitt mål är att göra 2 rundor med bra flyt som jag är nöjd med - oavsett fel eller felfritt!


DD i Hallonskogen

Hallonen är lika stora som jordgubbarna!

Jag och DD gick en promenad där vi brukar rida för där finns det nämligen HALLON i mängder! Dock var det slutspurten att plocka dem nu eftersom de blir "fula" annars.

DD var riktigt nöjd med tillvaron - stå still och äta gräs och beskåda (för en gång skull) sin matte arbeta!

"Jobba på nu din slöfock stå inte bara där o fota!"


Dagens Mr Shuffeling!

Fota i nerförsbacke gör ju inte hästen till sin rätt!

Idag har vi laddat inför morgondagen genom att rida ut i skritt och galopp! Ganska svalt ute var det eftersom jag red senare på eftermiddagen. Han kändes "pigg" på hjälperna men annars ganska loj vilket inte gör mig något med tanke på hans tidigare bakgrund! Han frustade och verkade väldigt nöjd med uteritten!

Fråga: Utöver er ridning...

Har ni nån annan sportsyssla utöver er ridning?

Jag försöker iallafall kontinuerligt vara ute och gå eller springa för att hålla min kondition uppe. Jag tycker de är jätteviktigt att vara fysiskt förbered inför träning och tävling precis som våra hästar ska vara i god form!

Utöver konditions och styrketräning gäller de att äta rätt så man är pigg och vaken för sin uppgift. För att inte tala om den mentala styrkan!

K O M M E N T E R A:

Tränar du eller inte? Motivera gärna till varför

 

Motionerar du på andra sätt utöver ridningen?
Visste ni att...

...inför tävling brukar jag alltid drömma om att jag antingen kommer försent och missar mina starter eller kommer fram och inte får delta av nån konstig anledning typ: "Nej den här tävlingen är endast för skimmelston"

Antar att de är nån form av nervositet som spökar. Annars brukar jag ha ett litet pirr i magen strax innan jag får sitta opp. De känns alltid bättre uppe i sadeln!


ART by Elli

Eftersom mamma mellanlandade "hemma" i Etuna så plockade hon med sig lite konst som jag skapat under min skoltid 05-08. Var 3 fantastiska gymnasieår på Estet Bild&Form. Det går ju inte att ta miste på att jag var vassast på att teckna hästar i klassen.

Följande tavlor hade jag med på en konstutställning.

En av mina absolut största favoriter är den här färgbomben. En spontan prövning som gav ett häftigt resultat tycker jag!


Checklist inför tävling

Har ni en lista ni prickar av så allt verkligen kommer med?

Ridbyxorna måste vara tvättade, transporten ska vara "besiktad" och hästen duschad - men sen ska alla grejor med också! Ungefär såhär ser min "pryllista" ut som åker med på tävlingen - och förstås hästen och jag själv ;) .


NYA KATEGORIER

Nu finns det 2 helt nya kategorier på bloggen. Under TÄVLING & RESULTAT hittar du mina tävlingsresultat.

Dessutom kommer jag göra inlägg där du får följa mina förberedelser INFÖR TÄVLING allt från packning till mina tankar och mål och träningsupplägg!

Videoklippen har flyttat till en helt egen kolumn.

Nu funkar även arkivsidorna för 2011 så du kan lätt hitta "gamla" inlägg!

Är det något du saknar på bloggen - någon kategori du skulle vara intresserad av? Skriv till mig!

Resultat: LB:1 + LA:1 - LA:3 + LB:3

Clear round 16/4-11

LB:1           177 p            61,03%

Omdöme:
Härligt ekipage som är på rätt vä. Arbeta på lösgjordhet och elactisitet!

LA:1          249 p             65,52%

Omdöme:
Mycket väl ridet! Bra tempo. Blir dock något rak i höger sida.


Lokal dressyr Mantorp 30/6-11

LA:3
160 p        51,61%

Omdöme: Blev tyvärr spänd idag


LB:3 201 p        60,91&

Omdöme: Prydlig ritt! Blir emellanåt något spänd och kommer ibland bakom hand.


Morning Mates!

Godmorgon! Strålande väder idag - härligt!

Jag var ute hos hästarna vid 07.00 och de fick sin krafftgiva inne medan jag la ut hö i hagen. De är inte alltid optimalt, särskilt för herrarna som går i "bästa" gräshagen eftersom de ignorerar höet. Men idag var de duktiga och åt upp sin frukost innan de tog för sig av gräset.

Varför jag fodrade morgongivan ute var för att de skulle få komma ut tidigiare och jag göra stallsysslorna effektivt.

Idag är jag ledig och jag ska passa på att fixa lite här hemma. Det är väldigt mysigt och ombonat nu då mamma sytt gardiner som vi satt upp i vardagsrummet - stor skillnad! Sen ska jag ta lite tid för att fixa bloggen då lite småsaker inte fungerar - ex funkar inte arkivlänkarna. Dessutom ska jag lägga upp en NY kategori idag!

I eftermiddag åker jag till stallet och rider ut på Dacke i solen!

DD mumsar hö under "sitt" träd.

Hallå där!

 


Var ni i Falsterbo?

Jag vill höra vad ni tyckte - hur ni hade det överlag, vad som intresserade er mest m.m. Har ni gjort liknande listor eller inlägg riktade om Falsterbo som jag så länka dem gärna!


Fult

Fy tysan vad ful skärningen var på mitt nya schabrak vilket jag inte upptäckte förrns igår hemma.

Det ser ut som jag lagt det åt fel håll och se vad litet de är till förhållande till sadeln strl full...- men färgen och de silvriga var snyggt.

Vad tycker ni om schabraket?


DD medicineras

Idag hämtade jag ut DD's medicin på apoteket som hon ska få i 5 dar i sträck nu. Sedan ska hon undersökas igen på Söndag.

Inget att oroa sig över men DD var inte glad när jag fick spruta in pastan i munnen på henne. Snäll som hon är kan jag göra de ensam iallafall.


Hoppträning = UNDERBART!

Kl 15.00 gjorde jag och Emelie sällskap ner till ridbanan för träning med Nina!

Vi fick röra lite på hästarna självständigt innan vi började trava över ett par bommar som var både på backen och något upphöjda, därefter tog vi lite galopp över hela banan, la volter och "skuttade" över en cavalletti.
Dacke var urfin! Rullade hela tiden över cavallettin i bra balans, så fort vi låg nära kunde jag räta upp mig och han väntade tillbaka jättebra!Därefter jobbade vi över en serie - jag älskar att jobba med serier! Det är sällan jag använder det på ridskolan dock eftersom det är så olika kategorier och det blir ett himla arbete med att ändra avstånden.

Trav in - studs - 1 galoppsprång studs - 2 språng - räcke/senare oxer.

Första gången kom vi in lite fort och Dacke ökade genom serien och vi fick trångt ut.
När jag kom i ett bättre avstämt tempo in så rullade vi på hur bra som helst. Oxern slutade på 1.10 och vilka fina språng han tog! Hur lätt som helst från backen och inte ett dugg knepig efter! Känsla!

Vi avslutade
med en bana på 5 språng och efter första hindret så blev han "dum" och drog järnet (som att han visste vart han skulle sen) jag fick ta yttertygeln och försöka rida igenom det o ändå fortsätta banan vilket han var med på - sen gick banan mycket bättre i rytm, inga konstiga språng alls! Känns SÅ mycket bättre än väntat inför torsdagens tävling!

Vi invigde tävlingsutstyrseln!

Mina odjur <3


Men de här håller inte...

...måste ut och springa, konditionen är inte på topp!
Hörs senare ikväll med uppdatering om hoppträningen!


Falsterbolistan!

Har ändrat från dagens till helgens!


Helgens Entrépris: Visst kostar de en slant men vad värt de är att faktiskt ha läktarplats! Skönt att kunna sitta och njuta av alla underbara ryttare, hästar och fina ritter jämfört med att stå och trängas på en gräskulle.

 

Helgens väderlek: Riktigt trist under fredagen att nationshoppningen gick under regn, blev riktigt halt för ekipagen på banan - dock strålade solen just när Rolf-Göran red in på banan för sin andra runda.

Helgens lunch: Ena dagen blev de fish n' ships som smakade riktigt bra, en annan dag blev de en pasta med pesto och feta just vid framhoppningen. Tyckte de fanns goda lunchmöjligheter i bra prisklasser!

Helgens snyggaste runda: Det går inte att slå Rolf-Göran i den här kategorin för han bara gör de som ingen annan kan efterlikna! Angelica Augustssons runda var spektakulär men allt annat än snygg, hon hade riktigt mycket tur på bommarna och de alla pratar om: När hon tappar stigbyglarna emot sista kombinationen!

Helgens "fail": Vet inte huruvida arrangörerna eller funktionärerna har failat på något vis - inte vad jag märkt iallafall men Peder Fredricsson imponerade inte alls med sina 2 rundor med 8-10 fel. Självklart handlar det mycket om dagsform och jag är absolut inte den som säger att han är kass för klart karln kan rida! Tyvärr är de inte många nollade rundor han har satt under året.

Dagens sötaste åskådare: Jag la tyvärr inte märke till nån söt åskådare eftersom jag anser att hundar kan stanna hemma än att dras med i en extremt varm och folkfylld miljö. Klart alla kanske inte har nån hundvakt och att hunden (ännu) värre blir kvar i bilen (dödsfälla) men det är min åsikt.

Helgens shoppingmöjligheter: Jag la inte mycket energi på shoppingen men jag kan tänka mig för den organiserade shopaholicen var detta rena rama paradiset. Tyvärr är det mycket prylar på liten plats + många armbågar som trängs. Gud tackar för att de flesta tog emot kortbetalning!

Helgens onödigaste köp: Jag tycker iallafall inte att de är ett dugg roligt att köpa en Falsterbopiké att springa omkring i hemma...men tydligen gick de åt som bara den i alla storlekar!

Helgens fundering: Nog för att ridkläder är bekvämt och snyggt - men i mitt fall som lever i ridbyxor och märkespikér fullkomligt kräks när andra på "fritiden" bär ridplagg... inget jag bör lägga energi på men jag bara undrar: WHY?!

Helgens saknad: Jag hade velat se att Tidningen Equipage hade en monter - eller ännu bättre: Bloggmontern!

Helgens lärdom: ...om vi fortsätter på spåret om pengar. ALLA tar inte emot kortbetalning av anledningar så ta med dig cash i plånboken som täcker iallafall dina matkostnader för dagen - hett tips till er som stod i den långa kön till bankomaten... säg 30-40 min?

Helgens ödmjukaste: Hur glad blir man inte över Patrik Kittels ödmjuka svar och tacksamhet emot publik, arrangör o för att inte tala om sin fina häst. Tänk på bara ett par år så har de gått från ett halvdant ekipaget till Sveriges ledande i dressyrsverige! Ska bli ett nöje att få heja fram dem i EM och OS!

 Kom på en sak...

...att jag har ett helt oanvändt KINGSLAND SCHABRAK vitt med blå/röd kant som jag fått spara eftersom jag inte tävlat hoppning på länge - förrns på torsdag då... varpå jag går och köper ett nytt schabrak...hoppsan...

...förhoppningsvis blir det ett flertal hopptävlingar framöver så jag får skita ned det ordentligt ;) !

Schabraket vann jag via Filippas Ridsport!


Dacke idag

Mamma hittar kameraknappen..!

Dackes högra baksko är på gränsen till att vilja hoppa av. Får verkligen hoppas på att min snällaste hovslagare svänger förbi imorn och skor honom runtom! I början av passet kändes både jag och Dacke sjukt otränade - men mot slutet släppte de och för att imponera lite extra på mamma (som inte riktigt släpper Dacke till sig) gjorde vi ett galoppbyte - snyggt dessutom!

 

På slutet red jag LB:1 för mamma som skulle vara en skrämmande domare, men hon var tamare än grannens katt..! Dacke var iallafall riktigt fint, bara jag som satt som en kratta och inte "orkade"

Halt - Hälsning!


Dagens shopping

Blev förstås de silver/blå schabraket med tillhörande luva till från Hööks! Upptäckte dock inte den "knepiga" skärningen på schabraket men jaja, nog duger de till oss på torsdag!

Har bläddrat igenom den nya Höökskatalogen men hittade inte något särskilt kul.


Lång dag - som inte är slut på ett tag!

Hej!
Nu har jag mellanlandat hemma efter:

Besök hos käkkirurgen
Shopping på Ikea och Hööks (visar sen)
Fika på stan
Mera shopping på stan
Hämta bil på verkstad
Besikta bilen

hemma.

Kvar o göra är:

Trimma Dacke (mamma ska agera dressyrdomare och vara en extra läskig sådan)
Pyssla om hästarna
Hämta ut medecin åt DD, som jag kan göra imorn (berättar mer senare)
Kvällspromenad/ev jogg

Vad förklarar jag här då? Bild som ridlägereleverna tagit under hopplektion!


KLARA FÖR START!

Var inne och såg startlistorna inför hopptävlingen på HEDA nu på torsdag och såg till min stora glädje att jag och Dacke är med i både 90 och 1 m klassen! GRYMT roligt!

Då är planen att jag ska hinna med och träna bana för Nina, antingen på tisdag eller dagen innan!

Hörde jag ett lycka till?
Detta blir ju vår riktiga tävlingsdebut på hoppbanorna eftersom det var Clear round sist.

Numera är han inte ALLS lika stark som på videon eller vill dra sig mot höger som han tydligt gör efter första hindret!


Frågor&Svar: DRESSYR

Ni är alltid välkomna att ställa era frågor allt mellan hinderstöd och jord är värda att svara på!Första frågan var ställd från en anonym läsare och löd som följande:

Fråga:

I vilken nivå måste man använda kandar? Är de ett krav eller får man rida på tränsbett? I vilket syfte använder man kandar? Gäller det både ponny och häst?

Svar:
Från och med MSV B:4 krävs det kandar, dock får man alltid rida fram på vanligt träns vare sig man ska rida "kandarklass" eller inte. Alltså är det valfritt i klasserna: Msv C:1, Msv C:2  MsvB:1, Msv B:2, Msv B:3 och FEI:s inledande program att rida på kandar eller vanligt träns.

Alla som tävlar i ponnyklasser rider på vanligt träns om ej annat anges i propositionen.

Syftet med att rida på kandar är att förfina/nyansera sina tygelhjälper. Kandaret är en skarp betsling och får ej användas om inte ryttaren eller häst är förtrogna med ridning på träns, hästen ska dessutom vara befäst vid sin grundform. Att rida på kandar är alltså ingen genväg till att få hästen att gå på tygeln.

Kandar. Bild från dressyrcenter.se


Fråga:

Hej, kasnke inte en ren dressyrfråga, men jag tänkte undra om du vet någon bra bok med roliga dressyrövningar. De enda jag hittar är mer en massa tips och råd, men inga direkta övningar.
Annars kanske du kan tipsa om bra övningar, sådär basicsaker som tål att göras ofta. :)

Svar: Kanske läsarna vet ännu fler böcker än vad jag vet då jag faktiskt inte äger nån övningsbok själv. Däremot har boken: Dressyrskola av Anders Lindgren fått bra recencsioner och innehåller ett 60-tal dressyrövningar för alla nivåer. 185 kr genom webbutik. Självklart kan jag bli bättre på att lägga ut bättre övningstips och mer konkreta råd om hur man korrigerar "fel".

Fråga:

Min vanliga fråga: Hur motiverar man en duktig nioåring och hennes 5åriga ponny att fortsätta? Vi håller på att lära honom skänkelvikning nu bl.a

Svar: Jag vet lite i det här läget att de har varit lite motvind gällande själva tävlingsmomentet och det kan vara svårt att hålla en 9årig motiverad och prata om målmedvetenhet och om långsiktiga resultat. Samtidigt har vi här en 5 årig ponny som i detta nu är påbörjad skänkelvikning = svårt att brottas med de grundridna ponnysarna och lite äldre ryttarna.

* Rid mycket programridning
om där anordnas i närheten = få bra kritik att jobba vidare mot utan att känna press för tävling - det är ett sätt att få en stor morot för dagens prestation utan att stirra sig blind på huruvida man kom i resultatlistan eller inte.

* Clear round dressyr
där 60% ger rosett, också en morot att se om man klarar gränserna och hur man jobbar mot att kanske gå från 50-strecket till långt över 60%

Jag hoppas verkligen att er ordentliga och grundläggande träning ger er det långsiktiga resultet som kommer kännas ÄNNU bättre i magen än en halvdann segeritt nu.


Dacke gick från slaktbilen till ganska ridbar till fullständigt odräglig och nu fantastisk fin!!! En resa som krävts mycket blod, svett, tårar men nu i slutändan givit mig mycket glädje och erfarenhet!Schabrak + luva

Inför den (förhoppningsvisa) hopptävlingen på torsdag vill jag uppdatera Dacke med en hoppoutfit! Helst vill jag ha orange på honom men i Falsterbo hittade jag inget i "rätt" nyans.

Så imorgon efter kirurgbesöket åker vi förbi Hööks. På hemsidan hittade jag dock inget orange set men däremot snyggt blått för billiga slantar. Vi får se vad som kommer med hem! ;)


Hemma!

Nu har vi kommit hem och hunnit äta en sen lunch. Ska åka till hästarna ikväll och rida ut en sväng på dem!

Har fått in ett par dressyrfrågor så jag ska försöka hinna besvara de jag fått hitills!

Dessutom ska jag sammanfatta Falsterbo genom en grym lista.


Hotellfrukost!

Avnjuter den sista hotellfrukosten och styr sedan skeppet mot Östergötland.


Fråga på om: DRESSYR!Under min 4timmars bilfärd hemåt tänkte jag passa på att låta er skicka in era frågor som angår dressyr! Har ni nån särskild fundering gällande rörelser eller program, kanske inför tävling eller bara behöver inspiration?

Skicka era frågor genom en kommentar eller via mejl: meleonor@live.se
Alla inskickade frågor blir länkade.


Dag 3# Falsterbo

Derbybanan - i ett försök att göra panorama i mobilen - blev dock lite dubbelt i sista fotot!... och så kom den 3.e dagen på vår Falsterbotour och dagen inleddes med dressyr, FINAL för 7-åringar. Nina gjorde en fantastisk ritt med Bonheur och slutade på en fin 7e plats just utanför placering! Hade vart roligt om de fått rosett men Nina var otroligt nöjd!

Senare på dressyrsidan kunde vi beskåda Patrik Kittels Kürprogram på Watermills Scandic H.B.C som krossade motståndarna med 82.775%. På 3.e plats fanns ytterliggare svenskt nämligen Tinne VilhelmssonDon Auriello 75.875%.

Vi tittade när 3 killar hoppade hinder på 175. Herrejisses.

Lite lunch just vid framhoppningen - dock inga "intressanta" ryttare eller hästar.

15.45 var det dags för Derby! Bästa svensk var Erica Lickhammer på Hiphop med 4 fel. Tyvärr hade Jens Fredricson och Lunatic ett nedslag på de allra sista hindret!

 

 


Jag upplyste min mamma om att Niclas Arvidsson och Cyklon är hejare på att rida fort - o jisses vad de red mot graven!

Efter Derbyt var vi rätt så trötta så vi tackade Falsterbo Horse Show för ett par trevliga dagar med hästar och tävlingar. Tyvärr uteblev shoppingen en aning för det var för mycket folk och jag antar att jag känner att jag faktiskt inte är i behov av något särskilt materielt.

Därför blev de lite bubbel o häng i Jacuzzin innan vi svidade om och åt middag på en närliggande resturang.

Imorgon är det hotellfrukost för sista gången :'( innan vi packar väskorna och återvänder till Östergötland!
Saknar faktiskt mina hästar väldigt mycket så jag hoppas de saknar mig lite, lite iallafall!

Middag!


Godmorgon!

Nu kör vi dag 3 i falsterbo! Dressyr o derby står på schemat! Solen skiner så de kanske blir ett dopp i havet i eftermiddag!

RGB: Ritten från omg 2!

Inte alls den bästa kvalitén men ni måste höra på jublet efter mållinjen! Andlöst!
Dock låter de inte alls lika väl genom mobilen som på plats! Ni som inte var där missade (tyvärr) något. Hoppas ni ser sändningarna från Falsterbo på tv!
(fortfarande funkar inte youtube för mig - har ni också problem med uppladdning där?)

Tankar & funderingar kring...

...varför ryttare och hästfolk envisas med att klä sig i ridkläder i hästevenemang där man kan bära "vanliga" kläder? Jag kan knappt räkna på mina fingrar de dagar jag får bära jeans, shorts och linnen från vanliga klädbutiker, men när de väl händer så är det en fröjd! Så varför finns det så många som ska bära klubbjackor, ridtröjor, skjortor av mindre eller mer kända ridmärken..? 

...att det bara i vissa fall ska vara så "hyschigt och pyshigt" på dressyrläktaren att man inte ens får inta sin sittplats under tiden när ekipaget genomför programet, men i andra fall får hundar, ungar, tanter you name it, gapa, skälla eller röra på sig konstant. Tro mig - jag tycker en dressyrhäst som är så pass finkänslig och koncentrerad på sin ryttare inte ska bli berörd av att nån går på läktaren, men gäller det mig att vara tyst som en mus konstant bör väl detta gälla alla?

Varför hela expertpanelen alltid lyckats hamna bakom mig på läktarna? Det rör sig allt ifrån åldrarna: 12 upp till 40+ och de har så mycket råd och tips och knep till ryttarna nere på banan att jag hade kunnat skriva en roman.

...att man kan tro att jag åker till Falsterbo och vill teckna nya mobilabonnemang. För sjuttioelvte gången: NEJTACK jag vill inte ha ett reklamblad eller snacka med den välfriserade killen om att mitt nuvarande mobilabonnemang är så mycket sämre än det häär erbjudandet och..."hörru vänta lite du får ju en mobil på köpet också?!?!"

Kanske det kommer lite fler funderingar efter morgondagen!?


Dag 2# Falsterbo

Dagen började med "regn i luften" som sedan övergick i duggregn och småkyligt. Vi hade dock plats på huvudläktaren under tak första dressyren så vi överlevde.

Segrare idag gick Patrik Kittel Toy Story med 69,809%

Sen blev det lite titt bland tälten men jag får ingen ro att kolla ordentligt på grejorna när de är så mycket folk. Men som ni läst lyckades jag fånga en tävlingskjorta för ett bra pris!

14.30 började nationshoppningen omg 1 och direkt efter omg 2. Som ni också läst, riktigt roligt att få se ryttarna rida samma bana 2 gånger och se sån stor skillnad från rundorna, bra mycket fler felfria ritter i omg 2.

Nu ikväll har vi avnjutit en middag på hotellet.

 

Imorgon startar vi dagen med FINAL för 7 åringarna där Nina startar som ryttare nr 3!


Shopping

Endast 1 grej har jag plockat med mig hem idag och de är det jag prioriterat högst på listan. En ny tävlingsskjorta!

Stod förstås länge och väl och fingrade på min favorit, KL's ljusblå för 1099 spänn med ännu mer krås. Men det slutade med den här fina Kingsland(bilden gör inte plagget rättvisa) för 499 och 10% rabatt hos SKARA HÄSTSPORT's Monter.


SVERIGE DELAD 2.A

Men får man rysningar eller?

Rolf-Göran Bengtsson och Ninja La Silla bara gör det. Dubbel nollor utan nån som helst problem. Under regniga omständigheter blev gräsbanan allt värre att rida på och många hästar "sladdade till" just i avsprången.

Endast proffsiga RGB inspekterade linjerna och särskilt kollade strax framför 3-kombinationen och rider till skillnad från de andra helt annorlunda mot de - och får inga svårigheter alls.

Efter att Tyskland med endast 4 fel sammanlagt tog hem vinsten kom Sverige 2.a tillsammans med Frankrike.
I laget red Malin Baryard-Johnsson med Tornesch 4+0 fel, Peder Fredricsson -Arctic Auroa Borealis  8+10 fel, Angelica Augustsson - Mic Mac Du Tillard 0+8 fel och som sagt Rolf-Göran Bengtsson - Ninja La Silla 0+0 fel!

Efter regn hela dagen så sken solen upp lagom till Roffes ritt och prisutdelningen!

DAG 1# I FALSTERBO

Först och främst. Grattis Nina Lilja och Bonheur som tog sig vidare till FINAL efter dagens ritt!
På Lördag rider de och 9 andra finalen!

Har haft en "mjukstart" här i de vackra skånelandskapet. Efter att ha lämnat väskor på hotellet åkte vi mot hästarna för att inte missa Nina. Därefter gick vi och kikade lite grann på shoppingmöjligheterna innan vi kollade på Young rider Grand Prix i hoppning där det blev omhoppning mellan: Lindelöw, Zetterman, Holmén och Wallenstam. Lindelöw satte 0.an och tiden 40,88 som Zetterman därefter slog med 38,57. Holmén fick ett par nedslag och ut som sista ryttare, Victoria satte hon nollan och med liten marginal på 38,18.
Så himla kul att se så många lovande talanger! Visst blir man lite sotis när vissa av dem är så unga men visst unnar man dem ännu mer eftersom man själv vet att det är mycket arbete bakom.

Fram mot kvällen tog vi en kort promenad längs stranden - jag älskar havet!


Tillbaka på hotellet tog jag ett dopp i Jacuzzin och fann 3 poolkompisar att hänga med ;).Middagen blev en 3-rätters med skagen och grillat på resturang A9 och kaffe + efterätt på hotellet.
Nu är man skapligt trött men laddar inför morgondagens nationshoppning och förhoppningsvis lite shopping!

 

 

 


Framme!


Nu åker vi o hejar på Nina som rider dressyren idag på hästen boneur! Hoppas vi ses!

Mr. Shuffeling


Anmäld till tävling!

Har anmält mig och Dacke till en kvällsdressyr den 21 Juli! Det blir LB:1 och LB:2!

Skulle vilja vara med på nästa veckas kvällshoppning också men de är TVÄRFULLT! Kanske ställer på mig reservlista och hoppas på att få hoppa 90-1m då!

Jag hoppade ett par språng med honom igår och han är så himla lugn nu! Vi har lite svårt med samspeltet i anridningen bara - det märktes tydligt när jag hoppade ett räcke med galoppbom före. Han hade svårt att rätta in sig på den och de blev antingen för stort språng eller i botten och helikoptersprång. Han är ju väldigt schysst som hoppar i alla lägen men de blir såklart svårt att inte riva i många fall.

De bästa är iallafall att han är otroligt lugn efter och man bara kan fortsätta i balans och rytm!

Mycket dressyr och terrängridning har gjort oss mer till ett team. Nu vågar jag lita på honom!


Hallå!

Hej! Jag lever gör ni de? :)

Har lite mycket nu med mina hästar och ridläger - men jag mår iallafall på topp!

Imorgon är det destination: F A L S T E R B O!

Ses vi där?

Nästa vecka är jag ledig så då ska jag försöka få ordning på uppdateringen!


Åh :')

Dacke var en ängel uppe på fältet. Kunde avsluta med att hoppa en hel rad hinder i följd. Jag blev så taggad att jag nästan blivit övertalad att starta en debutant den 30 Juli..! Vad tror ni om det?

Rensar i arkivet

Håller på att "bygga" en pärm med viktiga papper dvs. Protokoll, vaccinationsintyg, hovslagarräkningar m.m gälllande hästarna. Valde att rensa bland mina gamla papper från skoltiden på Vreta och hittade de är utskrivna mejlet som låg en dag på mitt skrivbord under min praktik:Hallo *****


Hoppas allt är bra i snövädret. Tänkte bara ge lite positiv feed-back gällande Eleonor. Tjejerna tycker ju verkligen jättebra om Eleonor - men jag har varit lite orolig att de inte visat henne tillräckligt respekt - att de tyckt att hon mer varit som en kompis Jag tycker ju om att ridskolefröknarna är lite "läskiga" obs bara lite - inte mycket och man skall ha respekt för er.

Nu är ju Eleonor också en supertrevlig tjej så det är ju svårt att inte vilja vara kompis med henne.

Men till saken...i fredags blev det verkligen ett break-trough. Hon var supertydlig i sitt ledarskap och gav dem lite kritik för att de inte förberett lektionen med hinderstöd. **** hade ponnyn ***** (som var "dum") och Eleonor gav inte **** en chans att "smita undan". Hon tvingade Linn att ta kommando över ponnyn ***** och gav sig inte.

Det var så kul efteråt för jag trodde att **** skulle vara arg för att det gick så illa på lektionen - men Eleonor hade gett henne så bra feed-bak att hon istället blev stärkt av det. **** tyckte att Eleonor hade varit jättebra och jag kände att hon "stigit i respekt" hos tjejerna.

Jag tänkte att det kunde vara bra för er och kul och veta hur duktig hon är!


Mvh / *****

WOW vad underbart det var att läsa det här mejlet! Det är alltid lättare att haka upp sig på "dålig" kritik så det gäller att ta åt sig av all positiv feed-back när de väl kommer! Därför har jag sparat det här mejlet så jag kan se tillbaka och faktiskt känna: Jag kan det här!


Kollage

Kollagen är gjorda av Sara! Hennes blogg hittar ni -->här<--

 


Tävla om Magic Brush

För att delta klicka påb bilden!


Lite terräng

Idag tänkte jag att Dacke skulle få gå på fältet och skutta över de små stockarna som finns där. Jag får förhoppningsvis lite sällskap av Stina och Mattehuz.

DD ska skrittas.Fler bilder Del 2

Tackar återigen Sara som ställde upp som hästskötare och fotograf på allra bästa sätt!

Vad tycker ni om min kavaj att tävla i? Jag har egentligen en längre kavaj anpassat för dressyren men jag kände för att vara en outsider och ha min nya kavaj som ni säkert känner igen från Hööks.


Fler bilder!

Då jag av flera skäl inte hinner skriva ordentliga inlägg så bjuder jag på fler bilder från tävlingen och mitt upplägg under framridning!

Här är det framridning som gäller.

Min framridning är just att känna igenom så Dacke lyssnar på skänkeln och handen. Därefter rider jag stora böjda spår för att känna att han följer med i vändningarna - därefter lite galopp, då något lägre o rundare form (eftersom Dacke har en tendens att vilja gå bakom lod så vill jag inte göra det extremt som jag gör med DD ex som tvärtom gärna blir lite hög i nacken.)

Därefter rider jag lite programdelar så han är redo för vad som komma skall inne på banan ex. Skänkelvikning, mindre volter och förvänd galopp.

Jag skrittar alltid innan det är min tur att gå in på banan. När jag väl kommer in visar jag honom banan runt i trav eller galopp.
Jordgubbar

Vi firar att fredagen är här med ett gäng jordgubbar i mjölk. Gott!


Dressyrtävling 30/6

Solen gick visserligen i moln men OJ så varmt det var. Att ta på sig kavajen var riktigt obehagligt. Men när man fokuserade på ridningen så gick det vägen.

Dacke var strålande fin. Badad, knoppad och putsad till tänderna! Vi red ner till framridningen ca 40 min innan start så jag hann känna igenom ordentligt. Så fort jag tog tyglarna så hittade han formen direkt och bara flög omkring på banan - så himla fin! Lätt, lydig och så rolig att rida!Väl inne på banan så spände han till sig - men jag red fram mot domaren och gjorde halt för att han skulle få titta av sig. Sen fick vi signal och vi galopperade upp mot A. Här spänner han till sig och vändningen blir kort och vi kommer lite av linjen men jag fortsätter och gör halt. Sen vill han inte gå fram! HAHA. Dacke står som förstenad och vägrar. Till slut fick jag liv i honom och han travade på men otroligt spänd.Därför valde jag (som planerat) att hålla igen ökningarna för att "bomben" inte skulle explodera. Vänstergalopp i serpentin (förvänd) gick som en smäck! Så välbalanserad och fin! Han har aldrig vart så under träning! Jag ökade bara pytte på diagonalen och fick en bra övergång. Sen fattade vi höger galopp och skulle in på bågen. Tvärstopp och kastar sig till höger. På andra sidan staketet passerade nu andra hästar och ryttare och jag tycker han inte borde blivit rädd eller överasskad men de blev han tydligen. Jag fick lägga volt (-2) och rida om serpentinen, men då bytte han galopp, blev stressad så jag fick bryta av och fatta rätt galopp. Sista ökningen feg igen eftersom han var mer fokuserad på de andra hästarna - uppridning halt, hälsning.

En smula besviken på att han skulle bli så pass spänd, samtidigt som jag hade vart beredd på att vi inte var helt klara för att rida LA:3 för dagen så fick jag nöja mig med 51% och omdömet: Spänd för dagen.

Bara att ladda om till LB:3 som gick 3 timmar efter föregående klass. Här valde jag att rida fram riktigt kort. Ca 15 min. Trav, galopp - eftersom jag visste hur fin han faktiskt var under framridningen under föregående klass.

SkänkelvikningLB:3 gick inomhus så här kände han väl igen sig. Jag visade honom runt banan ordentligt innan vi fick signal. Uppridningen bra, gick upp sig lite i formen i halten och stod tydligen och vilade på ett bakben. Fram i trav. Volterna gick bra, nån blev lite stor. Första mellantraven helt ok. Har känt att jag inte fått vidare flyt i dem på träning då vi tappat takten och inte kommit fram till 100% som han kan.

Skritten är svårast, han har lite kort skritt och domaren önskar se mer övertramp. Galoppen bra och övergången trav-galopp var riktigt bra. Han spände till sig lite här och var och låg på ibland så in i... jag hade verkligen järngrepp i vänsterhanden vilket jag måste jobba med och rida ur så han blir mer jämn.

Volt till högerHär slutade vi på fina 60,9% vilket vi helt klart var värda för dagen! Omdöme: Prydlig ritt, blir ibland något spänd och kommer bakom hand. Flest 6-7.or och nån 5 här o var.

Vi låg länge och väl på placering men efter de sista ryttarna så slutade vi 9 av 7 placerade! Så de är jag riktigt nöjd med för att vara vår första tävling ihop!

MellantravNu vill jag få mer rutin på tävlingsbanorna så vi blir ännu mer vana och samspelta med varann. För de som händer på framridningen är 100x bättre än de som visas på banan!

Bilderna är tagna av Sara!

SÅ NÖJD!

Det blev en lång tävlingskväll men jag är riktigt nöjd!
Jag berättar mer om dagen och resultaten imorgon + levererar flera bildbomber! Nu ska jag lägga mig och drömma om mina fina hästar!

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus