Stora länk testet!



Har gjort ett formulär för oss hästsportbloggare. Fyll i genom länkar!


[Snyggast header] Sofia och Linn
[Snyggast design] Sara
[Guldtangenten (välskrivna inlägg) Timmie
[Snällast i bloggvärlden] Matilda
[Flest kommentarer] kommer från Nadja
[Schyssta priser] Lovisa
[Också prisvärda tävlingar] Sara
[Fotorikast] Karin

Har ni fler bra "titlar" att dela ut så fyll gärna på!
Kom ihåg vart ni hittade den här  listan först! ;)

[UPD:
Verkar inte som att alla länkarna fungerar fastän jag gjort rätt o riktigt, hoppas de bara är blogg.se som strular för mig]



Lastproblem

Johanna undrar: Tänkte höra om du har något bra lasttips för en häst som inte alls vill gå på transporten? Han bara står helt stilla och rör sig inte alls... Jag har provat med lina bakom rumpan, hö, mathink, ja de mesta... HJÄLP!! :(

Svar: Är inte just lastning på och av transport ett ganska "vanligt" problem bland hästar. Ändå är de OFTA vi åker runt med våra djur på träning o tävling. De skulle vara bra om jag visste hur problemet har uppstått. Har hästen blivit rädd under en incident i transporten? Eller har hästen börjat med detta utan anledning?

Förbered lastningen. Mellanväggen åt sidan så hästen har gott om plats. Ha gärna en hink med godis där framme som hästen får när den kommit in.

Först måste du ha kontakt med hästen på backen. Dvs hästen ska vara hanterbar, den ska lyssna på dig, gå framåt o stanna när du bestämmer det. Det är DU som är ledaren och de är viktigt att hästen vet om de, särskilt i samband med lastning.



Se till att miljön är lugn omkring. Oftast kan de ha en negativ effekt om ni är för många. Hästen blir förvirrad och vet inte vem den ska lyssna på. Ställ också transporen "inramad" dvs bredvid en vägg.

Sedan finns det bara en väg, och de är in i transporten. Gå BESTÄMT in i transporten. Dock ska du inte behöva dra in hästen eftersom de blir motsatt effekt. Ha någon som kan mana på bakom eller rama in hästen vid sidan.
Försök få hästen att ta ett steg upp på rampen. Stå kvar en stund, därefter ett steg till. Glöm inte berömet!

Tänk på att detta ska man träna på när man har tid. Ta de inte då ni har tidspress och ska iväg. Lastningen måste fungera innan man planerar åka iväg med den.

Har ni läsare någon rutin ni alltid använder vid lastning? Skicka iväg en kommentar!

Tisdag + mysig uteritt

Den här dagen har verkligen gått fort, fast segt. Förvirrat? Ja ganska.
För de första skulle jag försöka skjutsa Elin till tåget med min bil vilket var en chans på miljonen att ens kunna ta sig in i bilen (dörrarna fryser). Vi kom iväg efter mycket om och men...
Hästarna fick gå ut senare pga kylan.
Vi fikade ganska sent idag, mitt i mockningen, alltså blev vi klara sent i stallet...
...och jag red inte Crazy förrns 13.30 ungefär...

Men oj vilken härlig tur de blev! De va första gången vi red ut själva. Var de nå problem? Var han crazy horse? Inte ett dugg. De va så mysigt. Vi galopperade i snön, solen sken och ja! De va precis så underbart som de låter. Inte ett dugg frös jag heller - bara härligt!






Gulle dig


GALOPP!

TOTILAS NYA RYTTARE

Idag publicerade tidningen ridsport att svarta hingstens nya ryttare är tysken Matthias Alexander Rath. Tänk vilken press att rida första tävlingen på honom, tänk om de inte går alls - eller, går ÄNNU bättre? Det återstår att se, men visst är de spännande att följa de nya ekipaget?


TACK SARA!

Sara gjorde om min logga från svart text på vit bakgrund till vit text till svart bakgrund som ni ser! :)
Så himla snällt gjort av henne! Tack, tack och åter tack för hjälpen!

Saras blogg


Måndagen i bilder


Vi har upptäckt att lilla Crazy får skav av sin krubbitarrem!
Så idag tog jag tag i saken o lindade en gasbinda runt om så förhoppningsvis
skaver de inte!



Får hoppas att de hjälper. Annars såg jag på Djurgårdens att
de hade krubbitarrem i läder för runt 150 kr.


Gullig häst.


Innan min o DD's ridtur i snön. Först var de ganska mysigt. Men
sen blev de snorkallt! Till råga på allt höll jag på att ramla av för DD gjorde en tvärvändning hemåt. Och man är ju inte världens smidigaste som "michellingubbe" eller hur?!


Min fina dam


Avslutar med en kul bild på Crazy o hans nya kamrater! Först var han väldigt orolig
och fnös men sen vågade han sig fram mot fåren som ja, tittade "fåraktigt" tillbaks.

Hatar telefonförsäljare!

När jag tog in hästarna idag så ringde ett "konstigt" nr varpå jag började vela om jag skulle ta samtalet eller inte.
När jag ändå svarar så är de en kille som glatt säger:
"Hejhej vi ringer från blablabla o du var med i en enkät via internet som handlade om dina matvanor o kost osv." "Eh, jaha måste vart länge sen"
"Ja, ja de va rätt länge sen, men du kanske inte minns de men man kunde vinna en IPHONE"
"JAHA?!" Tänker jag glatt!
"...o du svarade så bra på enkäten så..."
"JAG HAR VUNNIT EN IPHONE" tänkte jag givetvis, givetvis.

Varpå den här killen börjar snacka om OMEGA3 tabletter o att jag ska få de hemskickat prova på i 6 månader blablabla låter jättebra varpå han drar snabbt en kostnad o att jag ska bekräfta detta genom en inspelning också.!
WOwowowo!!! Stopp!!!!! Nu är jag INTE intresserad längre!

Alltså förstår ni hur lätt de är att bli lurad! Allt började jättebra o jag trodde jag skulle FÅ något gratis o sen kör de en tvärvändning o så ska man betala 319 spänn för OMEGA3? "Jaaa de är jättebra särskilt för er tjejer för man får bättre hy o naglar" SOM OM DE ÄR DE ENDA JAG INTRESSERAR MIG FÖR?!


Vinterland!

Idag är de ÄNNU mer snö + lite blås så man får riktigt plumsa ut i hagarna med hästarna! Man blir helt varm och svettig efter bara en häst, o inte går de fort heller.

Har ridit på sötaste Crazy. Bästa gången hitills! Jag kände att jag kunde sitta ned utan att de kändes skumpigt eller jobbigt. Vi gjorde halvt igenom - skänkelvikning, galoppfattning. Han va jättefin! Absolut bästa gången idag!

Ska snart ut och bege mig ut i snöyran med DD. För trots att de är mycket snö o några minusgrader så är de solsken! Jättefint!

O hör o häpna! Mobilen ställde upp på att langa över bilder till datorn! Så varsågoda!


Bild från ungarnas uteritt igår.


Ebba och Magic o jag


Och såhär ser de ut idag!

Duktig!

Innan någon annan hinner skriva de:
F*N vad duktig Douglas Lindelöw är!

Söndagsresumé!

Fotrfarande kan jag inte föra över bilder från mobilen! Jag blir galen!

Lektionen för Liv gick jättebra. Vi jobbade mycket med balansen och hon travade över bommar o stod upp i lätt sits med armarna rakt ut.

På kvällen hade jag och ungarna haft snöbollskrig, efter mycket tjat från Ebbas sida. Dock var de ingen kramsnö så de va lite svårt, men fick till en hel del fullträffar! ;) Därefter blev de middag med hela familjen i huset, 3-rätters med glögg o grejer så himla mysigt!

Har just kommit in o kikar på Horse show som går på Svt24. Måste verkligen duscha o tvätta håret sen, känns som att jag inte gjort de på evigheter.

 

Detta är ett annat projekt jag hoppat in i. Vill verkligen göra en beställning av tröjor/piké innan jul eftersom de är fraktfritt. Dock måste jag ändra färger på loggan så de är ett himla pyssel med de, kanske får be nån av mina bloggläsare om hjälp eftersom jag inte har något bra program...

Irriterande!

Har precis kommit in o ser dressyren samtidigt som jag fikar lite. Tänkte passa på att uppdatera bloggen med dagens bilder i snöyran + lägga in filmer från julklappshoppningen. MEN ICKE! Datorn påstår sig tro att enheten (mobilen) inte känns igen! Försöker lägga över filmer/bilder från mobil in till lilla datorn men nej då. Alltid är de nåt.

Ska ut o ta in sista hästarna efter dressyren o sen ska jag ha lektion för Liv och ponnyn Snäckan!

Hörs senare med förhoppningsvis lite roligare inlägg!

/ Eleonor

Första advent


Hoppas ni får en mysig advent denna söndag! Jag hade ju faktiskt INGET julpynt här i huset först. (ingen tanke på de i somras i samband med flytten.) DOCK handlade jag ett stort, rött blockljus igår som får agera adventsljus och en julstjärna! Så lite adventsmys får jag ha idag!

/ Eleonor

Då...

...tar vi fredagskväll igen!
Jag ska in på middag o glöggparty i stora huset. Vi ska se idol också, de är ju i Malmö idag!

Hade nyss lite gymkana lek med Julia, barbacka på sin ponny. De va jätteduktiga och Herkules tyckte de va roligt eftersom han fick massa godis som belöning!

Imorgon ska vi ha julklappshoppning i ridhuset, för Julia ska träna inför en hopptävling med jultema!
Sen får vi se om jag kanske åker in till Eslöv för att inhandla något så tråkigt som termobyxor. Ack så tråkigt, men så behövligt.

Ha en fin fredagskväll!

/ Eleonor


Designproblem

Nu är jag nästan helt nöjd med December-designen. Sara ska bara korrigera lite i headern som jag valde. Tyckte de blev för rött och för... jobbigt med de röda som ni läsare ville se som header!

Såg att "spånmannen" körde förbi i 130 så nu måste jag ut o strö massa boxar. Sen ska jag börja plocka in hästarna o sen ska ungarna rida gymkhana! Fullt upp med andra ord. Hörs senare!
/ Eleonor

Spotlights on...

Daddy om Hopptävling:
Vad heter kamera mannen ??? suvuränt filmat :-)

Åh va dum jag är som inte skrev vem som filmat! Självklart var de pappa "daddy" Peter som filmade! Faktum är att de är bland de bästa "hoppfilmerna" jag har eftersom han kunde filma från läktaren som har god översikt över hela banan. Mamma har också filmat massor, men då har de varit utomhus och så stort att de är svårt att få med allt, däremot har mamma filmat de bästa dressyrklippen på mig så de står 1-1 då! :)


Hej hästföretagare!

Under Göteborg horse show är där även Hästföretagarforum där de tar upp bl.a. bolagsformer, beskattning och finansiering av hästverksamheter, men också tips om kostnadseffektiva och slagkraftiga sätt att marknadsföra sig på.

Är de någon där ute som är intresserad att gå? 800.- för heldag inkl. fika o tilltugg + tillfälle att se ryttarnas fria morgonträning i arenan innan forumet. Dessutom avslutas seminariedagen med ett mingel med lättare förtäring i Showbar, som erbjuder utsikt över Andreas Helgstrands clinic.

För mer info kolla här

 


5 saker jag stör mig på

[v] Att många säger: Oskar LINDros. Han heter Linnros och sjunger från och med Nu första gången o sen från och med DU.
[v] Att jag får återfall till att bita på naglarna då jag brutit av en nagel o en annan har en flisa som jag stör mig sjukt mycket på.
[v] Att närbutikerna INTE säljer lussekatter än.
[v] ...och att jag inte äger en enda julpryl som jag kan pynta med...
[v] ... o inte heller äger jag ett par termosar som står FÖRST på inköpslistan

 



Den där Sara...

... är grymt duktig! Hon inte bara gjorde efter mina önskemål. Hon skickade dessutom 3 olika headers och frågade om jag ville ha något ändrat?!
Hallå är hon inte toppen?
Sara driver bloggen http://hastbloggeen.blogg.se/ o är en av de bättre bloggarna jag läser.

Nu behöver jag dock lite hjälp! Eftersom de inte bara är för min egna del, utan också för er skull jag får hjälp med design. Så får ni önska vilken HEADER ni tycker JAG ska välja!







Tips från Coachen

Glöm inte bort att du kan ALLTID skicka dina häst och ridfrågor via kommentarsfältet!
Jag svarar på allt mellan underlag och hinderstöd!


NY HEADER IKVÄLL!

Sent ikväll ska jag få min "juliga" header av Sara! Så om jag är vaken
så kanske de blir en förändring ikväll - annars kommer den imorgon! :)

Känns som att alla droppar sina juldesigns nu men jag har tänkt sedan länge att ha en juldesign, samt en annan överrasskning vid början av dec.

Vad gillar ni min nya bakgrund?


Sändningarna från Horse show 2010

Obs. Alla sändningar visas på SVT's kanaler


Avundsjuk x2!

Såhär är det.
Annica åkte till spanien igår för att gå på ->Sicab<-
samm dag som snön anlände till Skåne. Dock är de inte iskallt ute så de är rätt mysigt, bara de inte är ishalka på vägarna - slipper gärna de. Men hästarna är rena o fina vid intag o
ridhuset är som sagt harvat så de är ju bra!
Men viss avundsjuka kan man ha här okej.

Imorn då så tror jag de flesta hästbloggtjejer/killar
uppdaterar om att de åker mot globen, är på globen, KÖPT DETTA på globen m.m. Jag var bjuden att åka men kan dessvärre inte lämna gården här. Dessutom har jag vart på globen många, många gånger, men viss avund känner jag här på alla er som ska dit. Japp, japp!

DOCK. Har jag ju aldrig vart på GBG horseshow. Kanske vore nåt? Ja, de önskar jag mig i julklapp. Har hört att mässan där ska vara way mycket bättre än Annexet. Karin Warnmark har dessutom haft på tapeten att man kanske skulle ha bloggträff. Varför inte? Jag är på!

Ta chansen!

12/12 med start kl 13 är de återigen dags för prova på.
Alla är välkomna, oavsett ridvana, med egen ponny/häst eller så
kan du låna snäll ponny. De bjuds på lussefika!
13.00-gruppen är redan full! Så anmäl dig NU via mejl eller mobil: 0730274489

Mellan 22-2 Januari är jag i hemtrakterna Eskilstuna.
Är du intresserad av att boka träning så hör av er!

Snart spikar jag även datum för Julkul vilket innebär kurser
på jullovet! Mer info kommer inom kort o nuvarande "elever"
får inbjudan.




1 månad kvar till jul!

Ja jag tror inte ni är så dumma att ni inte fattar de (rubriken) men nu går de fort här faktiskt.
Idag vaknade jag o anade att ja hade ett vinterland att blicka ut mot. De tog emot att gå upp idag så
jag snoozade 2 grr om innan jag fick skynda mig opp för att hinna äta frukost.
De är den värsta känslan, när de är varmt o gosigt under täcket o så ska man tvingas dra av de o kliva upp på de kalla golvet o fyyyy!

27 dagar tills jag åker hem! 30 dgr kvar till jul, 34 dagar till min födelsedag!


DD fick plötsligt ett vitt "tecken" i pannan!


Snö, snö o snö!


Hoppat Crazy!

Här ser ni mina estetiska talanger när
jag  skissat upp de vi hoppat idag!
Crazy va jätteduktig o allt gick jättebra. Vid ett tillfälle råkade jag ICKE trampa ned hälarna vilket resulterade i att skänkeln åkte långt bak o han RUSADE i all världens fart med huvudet rätt ned i backen. Hhuh, men sen så! Han var lagom taggad o såklart superduperfin!

Planerar...

 

Ligger i sängen o planerar Ny prova på ridning samt jullovsaktiviteter. Skissar också på grupper inför 2011. Finns de ett intresse att rida i grupp eller privat mejla: [email protected] så skräddarsyr vi tillsammans ett träningsupplägg. Alla åldrar - alla nivåer, ponny som häst är välkomna.

 


Svar på fråga

Carolin undrade: Om verksamheten.
Hej! Har precis börjat läsa din blogg. Men vart i Skåne håller du till? Hyr du in dig på någon anläggning eller har du eget? Fin blogg :-)


Hej Carolin! Kul att du hittat till min blogg!
Jag håller till strax utanför Eslöv på Hästhagens gård där jag också bor. Här finns ridhus, ridbana samt möjligheter att rida i skog o mark som jag har tillgång till!

/ Eleonor


Hästhagens gård utanför Eslöv

Kan va kul läsning...

Vad heter du: Eleonor
Vad hade du velat heta: När jag va liten ville jag heta  som alla andra, Lisa eller Julia eller Emma..."
Vad kallas du: Elli och Lollol.
Hur presenterar du dig: Eleonor eller Elli
Hur gammal är du: 21 i dec.
Vart bor du: Eslöv
Är du kär: Ja...
I vem: ...i mina hästar!
Vem hatar du: Inte hatar men irriterar mig på, senast idag irriterade jag mig på en cyklist som cykla över övergångstället utan att ens titta om de kom bilar!  SÅNT GÖR MIG TOKIG!
Vad ser du ned på: Dressyrryttare och travhästar - KIDDING! Brukar inte se ned på folk.
Vem är din allra bästa vän: Jooohanna kanske. Har många bra vänner.
Vad gör du just nu: Dricker kaffe i mitt hus.
Är du en snäll människa: För snäll
Vem av motsatt kön kramade du senast: Pappa
Vem av samma kön kramade du senast: Ebba
Vilket är ditt favoritspel: Spyro the dragon
Nämn en sak du älskar: Hästar
Stockholm eller Göteborg: Ja de som de båda har gemensamt är att de är städer.
Vad äter du helst: Allätare
Vad dricker du helst: Kaffe
Vet du vem som är vår statsminister: Reinfeldt! :)
Vilken radiokanal brukar du lyssna på: P3
Vart vill du bo: Jag gillade Linköping mycket, de var en bra stad.
Vem skickade det senaste smset och vad stod det: "Haha bra! Hitta på något bra rap" Från Johanna (ja ska skriva en rapsång till henne)
Vem ringde du senast: Johanna
Vad står det i ditt 10:e senast skickade sms & vem var det till: "De är värda att vinna" Till Johanna.
Har du för många vänner på Facebook: Kan inte ha för många!
Vad lyssnar du på nu: Frys ner mig - Alexis Weak
Vilket är ditt favoritband: Många
Vem är din favoritartist: Många
Vart har du ont just nu: I ryggen small de till idag :(
Ett favoritcitat: "Ja men stämningen behöver ju inte dö för de"
Dagens bästa: Bilen är fixad
Senaste film du såg: Heartbreak hotel gick på tvn.
Vad har du som startsida: msn.
Vad har du för mobil: Sony Ericsson
Vad ska du göra idag: Ha lektion o rida.
Vilka festade du med senast: Stina, Malin CO
Vad ska du göra i helgen: Inga planer.
Vad vill du göra just nu: Se en film eller läsa (sånt väder)
Vad tycker du om att åka tåg: Helt ok.
Vem saknar du mest av allt: Mammaaaaaaaa!!!
Har du brutit någonting någon gång: Peppar peppar... nej
Vad stör du dig på: När telefonsamtalet bryts.
Har du blivit facerapad: Nej
Vilket humör är du på: Seg
Vad har du på dig: Ridbyxor,  3 tröjor, dubbla strumpor + strumpbyxor under.
Vad händer nästa vecka: Inge spec.
Nämn en blogg du skrattar åt: Proffsens.
Vilken färg är det på dina naglar: Grå med röda hjärtan
Vilken blogg läste du senast: Lovicous (snodde den här listan ju)
Någon som är vacker: Nina Person (Cardigans)
Språk du talar: Svenska, Engelska.
Vem är din galnaste vän: Johanna
Vad hör du just nu: Musik
Vilken är din favoritglass: Ben&Jerrys!
Vad är du beroende av: Kaffe
Vad ska du göra nu: Ta in sista hästarna o ha lektion! Cha cha bloggeeeen!

Tisdag em

Detta har hänt idag.

Ridit  programdelar ur LB:1 på Crazy - han va jätteduktig!
Hämtat min bil (kom billigt undan då bromsarna INTE behövde bytas)
Snön har nu övergått till regn.
Tagit in blöta hästar


Detta händer strax:
Rykta DD
Skritta henne i ridhus samtidigt som ungarna rider lektion
Köra ut kvälls o morgon hö till hästarna.
Fodra.



Önskeklappen

En sån här önskade jag mig redan förra året. Adidas klockan: Candy . Älskar färgerna. Priset är runt 600-700Kr på nätet.


Dödsolycka

Vi hade förra veckan en dödsolycka på en ridklubb då en liten flicka blev så allvarligt skadad att hon senare dog på sjukhuset.

Igår (söndag) hände det ytterliggare en dödsolycka i samband med häst o ridning. En 17 årig tjej strax utanför Eslöv hittades i ridhuset av en lika gammal kamrat. Hon förklarades död på sjukhuset. Vad som hänt vet ingen då hon var själv i ridhuset med sin häst.

Detta är otroligt olyckligt, hemskt och ORÄTTVIST!

Så jag vill upprepande gång säga: Ta det försiktigt. Tänk efter 1 eller 2 gånger innan ni handlar. Säkerheten går alltid först. Säker hästhantering. Oftast är de inte vid ridning olyckorna sker utan faktiskt vid skötsel, utsläpp i hage el. dyl.
Och visst, hjälm, säkerhetsväst, stålhätta m.m men dessa träds endast i funktion när olyckan redan skett!

Så. Ta de försiktigt. Vi har 600 kg häst i ett litet snöre...



Vad har du i ditt kylskåp?

Det kan ju skilja sig ganska mycket mellan oss hästtjejer o killar när de gäller att äta o dricka rätt, men vad har ni i era kylskåp egentligen? O vad tar ni till fikat? Är de bara en snabb kaffe, kanske en frukt o sen på nästa häst, eller sitter ni gärna o värmer er en lite längre stund o har stora kakfat med gottigheter? Skriv era "Paradrätter/fika" som ni brukar bjuda på, eller gillar allra bäst. Så sammanställer jag de i ett senare inlägg!


Har jag alltid i kylskåpet:
- Yoghurt (yoggi äppel/vanilj/kanel smakar som äppelpaj! MMmmm)
- Juice
- Ost
- Ägg
(på bilden ser ni även en dricka DOCK är bilden tagen när pappa va på besök så då va ja tvungen o synda ;)
...o av nån anledning har osthyveln hamnat där?!

Har jag alltid i frysen: BACON! Jag har 100 "paradrätter" som innehåller bacon. Finns alltid i min frys!

Fikar: En gång under förmiddagen tillsammans med Annica o Lars. Kaffe + macka. Brukar hålla mig till 1, är jag riktigt hungrig o hunnit rida 1 häst innan fika slinker de gärna ned 2...
På eftermiddagen dricker jag kaffe o tar kanske en frukt.



Uteritt x 2

Idag har de vart segmåndag. Ja de känns alltid segt på måndagar. I need to start me up!
De va så segt så jag o Lars tvingades att fika tidigare genom att avbryta mockningen - tänk va!

Efter de provade jag sadlar på Crazy men inget passade. Blev en uteritt sen i skritt-trav o galopp! Han busade till de lite i galoppen men inget farligt.

Sadlade om till Albatros o vi gav oss också ut samma runda. Började dock dugga lite, annars har de varit bra väder idag tycker jag. Nån plusgrad, inge snö, lite gråmulet. Novemberväder.

Ikväll efter insläpp ska jag fnula på en ny annons inför jullovet. Ska ha extra prova på ridningar m.m på gården.
Så håll utkik efter ett uppslag! :]

/ Eleonor

Dyrt VS Billigt

Tänk att dessa produkter kan skilja sig så ofantligt i pris pga ett spec. Märke?
Tänk er att man tar bort märket - då skulle produkten i sig ligga i samma prisklass som de billigare.

Spelar de stor roll för er om de är dyrare eller billigare?

Samtliga bilder och produkter kommer ifrån:
Filippas Ridsport


Duktiga ryttare!

Kl 17.30 infann sig 4 elever till häst i ridhuset.
Vi övade på att rida i avdelning, en tät och en kö o att kunna anpassa sig till ledet o efter de tempot som täten höll.
Sedan la vi in min övning.
1
* Skritt över bom.
*Halt mellan de röd/blå bommarna.
*Skritt över bom.
2
* Trav över bom
* Skrittövergång vid röd/blå bommar.
* Trav över bom.

Ena hästen var bara andra gången i ridhuset, o ja fråga huruvida den kunde galoppera,
jodå den gjorde de ute i skogen. Så jag lät ungarna göra "katapulten". De stod på ena långsidan, en o en
fick de trava genom kortsidan o fatta galopp i hörnet - galoppera långsidan o därefter bryta av till trav o ställa sig sist.
De fick göra de 2 gånger var o alla galopperade fint!

När vi bytte varv släppte jag iväg dem lite tätare efter varann - o till slut hade jag alla galopperandes på fyrkanten! Så himla duktiga, både hästar o ryttare!

"Matchy Matchy"


Hallo! Hoppas ni sett de tidsinställda inlägget om min o DD's 2års dag! Gud vad tiden går fort!

Innan lunch hann jag med lite dressyr på "Crazy Horse".
Provade att ha min dressyrsadel på honom, men upplevde att den gled bakåt, liksom även den andra sadeln gör, men inte lika mycket som nu. Får se hur vi löser de eftersom allroundsadeln inte alls är bekväm, tycker inte jag sitter bra i den.

Visst passar han i rött? Har haft mycket vinrött o rött på DD, men de passar även på honom! :) Matchy med schabraket o lindorna. Så söt så.

Har vart inne o värmt mig nu o fasar över att jag måste ut o skritta på DD. De ser så ruggigt ut!

17.30 kommer 2 elever som ska rida + att ungarna här hemma skulle vara med, så de blir en ridgrupp på 4st.


Hörs ikväll!
/ Eleonor










































DD & jag firar 2 år

Fredagen den 21/11 2008 skrev vi på kontraktet och DD blev min.
Jag hade provridit henne 2 gånger tidigare.
Dagen efter fick jag en lektion för Sissi Lilja.
På söndagen transporterades hon de korta 2 milen till Vreta skolan.
Då blev hon min, min, min, min!
Jag minns att jag var med Elin på tävling i Örebro, de va snö o kallt, och när jag fick sms:et: "Nu står DD i sin box, ikeapåsarna med täcken ligger i sadelkammaren. Lycka till!". Då ville jag hem direkt till min lilla häst!
När jag väl kom till stallet o öppnade boxdörren så backade DD undan och var väldigt avvaktande. Nu efter 2 år så är vi ett gott team, hon följer mig och tyr sig till mig. Hon är världens finaste i mina ögon.

Bilder från åren som gått.

21/11-08.

Innan mamma tog fotot sa hon: Nu får du leee! Gissa vad som hände? :'D


Jag har inte räknat hur många starter vi har gjort. Men vi har tävlat både hoppning och dressyr. De har gått bäst i dressyren bara för att vi har lite otur i hoppningen, ibland har vi vart 1 hundradel ifrån placering, en gång ramlade jag av över ett hinder och låg placerad LÄNGE för ingen kom till omhoppning, hade jag vart felfri hade jag haft en säker plac. Har rivit sista hindret i omhoppn då o då. I dressyren har vi kammat hem ett par segrar, 2.a o 3.e platser tom till LA:3. Red även LA:4 som var ett sluttest för dressyr B på vreta, fick 60,nånting %

I somras skulle jag få debutera terräng med DD, men vi hann bara en endaste liten träning innan hon skadade sig.

Vår första dressyrtävling

Vår första hopptävling (cr 90 o 4 fel sista omhoppningshindret i 1m)

En annan hopptävling

Debut 1.10 Vännäs.

Världens bästa

Sommar09

DD's Mamma Drusilla (Ser ni likheten mellan bilden ovan o denna?)

2 år tillsammans


Äppelpaj

Bakade snabbt ordning en äppelpaj till filmen ikväll. Heartbreak hotel som visas på TV4. Har sett den förut men tycker Helena Bergström gör sin roll så jäkla bra! Älskar när hon gapar helt hysteriskt inne på toaletten, ja ni som sett den eller som kommer se den ikväll kommer förstå vad jag menar.

Ska lägga mig i sängen o se filmen, slocknar kanske emellan nyheterna...

 



Trevlig kväll!

Tolv saker jag tycker...

Knyckte denna från: Emily

Tre saker jag tycker är fint på en häst:

- Uttrycksfulla ögon
- Vita lindor/skydd
- Lackad nosgrimma

Tre saker jag tycker är fult på en häst:
- För lång man
- Blandad färg på utrustning dvs svart träns till brun sadel o grå benskydd.
- För kort/tunn svans

Tre saker jag tycker är fint på en ryttare:
- Brun/röda stövlar
- Piké
- Enfärgade ridbyxor

Tre saker jag tycker är fult på en ryttare:
- Säkerhetsvästen i alla ära, men INTE under kavajen på tävling!
- Tretornstövlar!
- Hjälm utan skärm



Nu finns vi på Facebook!

Nu har jag skaffat Facebook konto! Välkomna att skriva en rad eller "gilla"! :)


RYCKT MAN!

Hej!
Den här förmiddagen har jag gjort släppt ut hästarna i snövädret (tjockdimma o slasksnö = inge trevligt)
mockat och lagt ut hö. Innan jag skjutsade iväg ungar till tåg o kompis hade jag en timma till att RYCKA MAN!

Bild från igår då de börja snöa.


Crazy horse har inte blivit så väl behandlad, därav ser han lite halvtjaskig ut. Men idag tog jag mig tid åt att rycka hans lååånga man. Såg också att svansen nästintill släpade i backen så jag klippte av en bit där också.

Här ser ni hur mycket hår som är borta, men än finns de lite kvar att ta!



Före:


Efter:

Han va så himla snäll, stod helt stilla o fick då o då en morot för att han var så stillsam.
Hur kan man ha vart så dum o elak mot en sån fin o snäll häst som han är?

En gammal elev har skrivit

Åh så glad man blir!
Hej Elli!

Det verkar gå bra för dig, jag följer din blogg nästan varje dag och den är super! Man får en massa tips osv :) Jag gillar det mörka håret :D /
Jessica H

Hej Jessica!
Kul att du hänger med mig! Hoppas de går bra för dig o hästarna också. Kommer o hälsar på "hemma" i Eskilstuna, och kommer förbi på Nyby o kikar om ni har nån extra kurs under lovet. Vi ses säkert då. Hälsa lillasyster också. Massa kramar.
/ Elli

Hot! ;)

Lite nytta har man väl gjort här i "bloggvärlden" när
jag om o om igen kritiserat de som genom bloggar bedömer ekipage, utrustning, huruvida hästen arbetar rätt el. fel genom en bild. Nyligen läste jag att en igenkänd blogg som användt sig av denna bedömningssätt
lagt av med de! Tummen upp!


Nu tar vi fredagkväll!

Under em/kväll har jag skrittat DD barbacka i ridhuset ( SOM ÄR NYHARVAT O UNDERLAGET ÄR KANON NU HURRA!)

Därefter kom Astrid som jag har jobbat med. Idag hade jag säkerhetsväst på, eftersom jag inte längre hänger på henne i början så kan jag börja ha väst. (Jag anser att västen är ivägen då man hänger, behöver man snabbt komma av är västen klumpig o kan fastna, gör mer onytta än nytta vid dessa tillfällen)

Astrid var lite trotsig idag, hon försökte testa om hon kunde komma undan halterna och gjorde nått skutt upp o åt sidan i traven, inget läskigt men en ren test. Hon har nog kommit på den lilla damen att hon kanske kan komma undan då de blir jobbigt/tråkigt. Men både jag och Eva har väntat på att hon ska få sitt första "spel" så jag är glad att de kom nu.

I slutet av passet kom Lars ned med Shadow så då fick Eva koppla på longerlinan igen eftersom Astrid blev så fokuserad på snyggingen Shadow istället. Men de va bra miljöträning att få va i ridhuset med en annan häst samtidigt. Nästa pass tar vi på söndag.

Strax efter 18 så fodrade jag hästar, sopade fint i stallet och plockade undan lite grejer. Fick sms från Annica (de har åkt på Julias dansuppvisning) att de fanns mat på spisen ifall jag ville ha. Åh jag som just gick o funderade på vad jag var sugen på, utan att ta för lång tid. Jag gick in o tog för mig av maten. Biffar, potatisgratäng, sås och sallad. Såååå gott!

Nu väntas Idol o sen får jag se om jag väljer se Masjävlar som går på Svt kl 22 eller Spartacus på tv6 samma tid. Till de har jag varken chips ellr godis utan: FRUKTSALLAD!




Namnsdag


Grattis till mig och min mamma som heter Elisabeth

Snö i skåne!

Så har snön kommit till skåne också. Men de hindrar oss inte från att rida...UT!
Jag och Lars tog först ut Crazy horse och Fabbe. Snöflingorna singlade ned så fint från himlen, inge jobbig blåst eller nånting, men J*KLAR vad blöt man blev!
Hade lovat Annica o motionera Albatros - helst ut i skogen också! Men fick låna hennes termobyxor - tur var väl de för jag var dyngsur efter första ritten.

De snöar fortf. Har gjort hela dagen så på inköpslistan står högst upp TERMOBYXOR. För jag har inga. Välbehövligt, men ack så tråkigt att köpa...får göra de nästa vecka eftersom jag inte vill ut o köra med bilen när den har dåliga bromsar.

Ska försöka knåpa ihop lite roliga inlägg till kvällen! Kram på er.

Bild från julafton 09


Och till något helt annat...

...sen förra december har jag gått från nästan svarthårig till blondie!

Jag kan vara en riktig kameleont när de gäller hårfärger, har haft de mesta färger o nyanser. Heehuhu, men ska nog aldrig mer färga så mörkt igen, kostar kjortan att fixa sig ljus på salong, slitsamt på håret också. Men så fort jag är ljus då vill jag ha mörkt o vise versa.


Läsarfråga

 

Vilken är din favorittidning?








Tråkigt besked.

Hej!
Idag har vi haft en helt otroligt duktig fysioterapeut hos oss. Han kollade igenom sammanlagt 8 hästar hos oss.
Samtliga gick de bra för, fina hästar har vi! Men de gick lite sämre för min o DD's del...

DD's lilla sjukhistoria ser ut såhär.

DD gick diplomering med mig i början av juni och dessförinnan gått min utbildning med dressyr/hoppträning 5 dgr i veckan utan de minsta antydan till hälta.

Veckan efter midsommar kände jag att hon inte var helt fräsch, vi lät henne vila en vecka eftersom vi trodde hon hade vrickat sig i hagen. Efter en vecka var hon toppfräsch att rida, finare än någonsin! Det höll en vecka, sedan visade hon hälta igen. Vi skodde henne med sulor fram o de blev lite bättre. Jag skrittade o höll igång henne på de sättet, vi kollade henne då o då men var fortfarande inte helt tillfreds. Eftersom jag skulle packa mig iväg till skåne var de ingen idé att kolla upp henne på ATG kliniken då de hade fullt upp.

När jag kom ned med DD till skåne kollade Lars henne när jag longerade, hon visade ingen antydan till hälta!
DD fräsch igen och jag red som vanligt. Jättefin.

För några veckor sedan började hältan återigen sätta sig in, och idag alltså, har hon blivit kollad.
Halt v.fram. Sitter långt ned, kunde inte böja fram någon hälta och hon var fullt rörlig i bogen så de är inge låsning o heller inge belastningsskada vad han trodde.
Han tycker jag ska ta henne till djursjukhuset o få henne ordentligt undersökt. Under tiden ska jag skritta henne varje dag.


 

DD & Mamma sommaren 09


Även fast jag har vart inställd på att hon har vart ofräsch o att de kanske vart dags att kolla upp de ordentligt så känns de förjävligt. DD är så himla pigg o glad annars. Hon blir 17 i januari, och de är ingen ålder för henne som har vart en sån toppfräsch häst sen tidig ålder. Fälltävlanshästar brukar oftast hålla sig fräscha långt upp i åldern.

Vi får helt enkelt se hur de utvisar sig.
Som tur är har jag just nu min andra pärla, "Crazy horse" att rida o glädjas med iallafall, annars hade jag blivit riktigt deprimerad.

Jag & DD prisutdelning Umeå 09



Schyssta ridbyxor

399 spänn för ett par coola ridbyxor som dessa! Finns hos Tattinishop!

Skulle vilja ha de orangea pax pax! Är snyggt att matcha mot bl.a. blått o brunt.

 


Visste ni att...


1 häst borta...

Så har vi vart iväg o lämnat av CelinaMalmö Civilas ridskola. Jag hoppas hon kommer trivas bra där, o att allt fungerar fint med henne i lektionsverksamheten.

Efter de blev de en lång runda, känns som vi har vart överallt i skåne. Hämtat en TILL häst (fast de är Lasses), hämtast en tappad mobil o lämnat den hos han som kör foder/spån till oss, så fick vi med oss lite foder hem, men inge spån eftersom "Bosse" (heter egentligen nått annat men vågar mig inte på att stava de) stod i transporten.


Under förmiddagen fick jag hoppa en liten bana på 3 hinder med Crazy horse! Åh han var jätteduktig! Fina lilla häst.
Skickade ett mms på honom till mamma o skrev: Köp mig.


Trött efter hoppasset *puh*

I
morgon ska en veterinär komma o titta på ett antal hästar varav DD är en av dem, vi får se om han kan se var problemet kan sitta...


Disen


Video: LA:3

Min första LA:3 på DD slutade med en 2.a plats på 193 p 62,25%

Hehe, älskar att DD kör igång sitt tics direkt när jag ger lång tygel efter sista hälsningen.

Vill kunna tävla igen! Åtminstone dressyr. Tycker de är så himla roligt!



4 hästar CHECK [x]

Idag har jag minnsan inte suttit stilla!
Först gjorde jag stallet, sen sadlade jag upp 2 hästar till Lars.
Efter fikat red jag ut på Albatros.
Efter Abbe tog jag Crazy horse på banan - gick hur bra som helst! Han är så fin.
En snabblunch som bestod av potatisbullar o lite sylt, sen fick DD en tur i skogen
och sist tog jag försäljningshästen Celina.


Snodden på stigbygeln är AV! Jätteirriterande.



DD tittar på Celina + 2 av 5 får som kom i lördags!


En mysig tur, dock ganska kallt i luften.


Celina som är till salu!

Efter ridningen plockade jag o Annica in hästar, puttade in en halmbal under vindskyddet, hjälpte Annica med hennes hund att valla in fåren, fodrade, fyllde vattenhinkar, sopade, mockade ridhuset och NU har jag tagit en dusch! Men oj så skönt de känns att vara till nytta och faktiskt ha något o göra!




Snabblunch

Har tagit en snabb lunch på 20 min och kollat mejlen.
Har fått ett glädjande besked, så jag hoppas min plan går vägen nu! Än så länge hemligt! ;)

Har ridit 2 hästar innan lunch, nu är det dags för 2 till!
Hörs ikväll!

/ Eleonor


Citerat.

För att avsluta denna "trötta" dag, lägger jag upp detta citat.




Godnatt på er glada, förstående läsare!

Kommentarsfunktionen...

...finns av en anledning!
Att ge feedback på inlägg, både som Positiv feedback eller som konstruktiv kritik!

Jag är en flitig bloggare, men jag är en flitig läsare också!

Om vi tar bort kommentarer som känns "jobbiga" så är vi som person inte mottagliga för konstruktiv kritik! Men hur är du då som ryttare och elev? Beter du dig likadant mot din ridlärare/tränare?

Om jag som ridlärare instruerar och säger: "Tänk alltid framåt och beröm med eftergift på din häst". Skulle väl ni antagligen inte gapa från hästryggen: "Du fattar ingenting, du tror att du är så grym o du själv då du rycker dina hästar i munnen blablabla..:"

NEJ de tror jag inte, så varför ska man ens skriva såna dumma svar? Ni är ju inte trovärdiga som "bloggare" om ni kommenterar på detta vis, men aldrig skulle kunna säga de ni skrivit i verkligheten.

Om ni inte läst mitt inlägg: Vett & Etikett så gör de . Ni får en större förståelse vad jag
menar med konstruktiv kritik.

Tilläggningsvis: Kommentarer som är anonyma och endast innehåller påhopp och rentav omoget skrivet är något helt annat än konstruktiv kritik riktad till själva inlägget. De tycker jag är acceptabelt att ta bort!



10.e passet med Astrid

Har just arbetat med Astrid igen. Förra gången var hon väldigt spänd eftersom regnet smattrade mot ridhustaket och hon var lite okoncentrerad. Idag tog vi ett stort steg framåt. Hon longerades först innan jag satt upp. Eva höll mig i linan och vi gjorde de sedvanliga start/stop övningarna. Därefter la vi in lite trav. Hon kändes otroligt lugn så Eva kunde släppa mig och jag red själv i ridhuset sista minutrarna.

Kunde stanna, starta, svänga och trava. Dock var hon lite tittigare mot "läktarsidan" men vi avslutade med att skritta förbi där utan problem. Så himla duktig! Vilka framsteg! Jag längtar tills vi får komma ut i skogen och få mer "naturlig framåtbjudning". Ser verkligen fram emot de!

Nu ska jag göra kvällsmat. Det blir toast!


2 hästar hoppade!

Årets tröttaste dag!

Jag fick inleda dagen med att släppa ut hästar och sedan få rida ut Albatros i solen! Har alltså inte mockat ett skit idag! Abbe tyckte de va otroligt skönt, o första galoppen blev kanske lite "vild". Men han frustade o grymtade o var så nöjd med livet.

Efter fikat fick jag hämta den "nya hästen" som kom igår. Celina heter hon. En Oldenburgare.

Lars longerade henne först o sen fick jag hoppa upp som testryttare. De gick finfint sen sa Lars lite lurigt: Nu går vi ut på ridbanan. Jahaja, jag började förstå att vi skulle provhoppa också. Vi trava över ett kryss från båda håll och avslutade med galopp över ett rättuppstående.

Celina till Salu 20.000

Efter Celina, red jag "Crazy horse". Först i ridhuset och sen kom Lars återigen med ett finurligt smile och sa: "Då går vi ut på ridbanan..." Så jag och Crazy horse har hoppat!!! Han verka tycka de va så roligt, frusta o "tog tag i hindret" o flög över! Haha, jag hann nästan inte med!

Lars longerar Celina

DD longerades men såg inte helt tillfreds ut. Pigg o glad o ville skena runt på volten. Jag skrittar imorrn och så ger vi de en dag till. Sen får vi se...

Jag fick ledig eftermiddag/kväll så nu sitter jag och ögnar igenom lite hästsportbloggar. Jag säger en sak: Jag blir mörkrädd. Kanske blir ett inlägg om vad jag tycker senare...

/ Eleonor


Om Liniment

 

Många har säkert sett eller användt liniment själv någon gång. Men vad vet ni om produkten egentligen, vad är syftet och vad har de alla olika linimenten för effekter?

Kyla + värme: En del liniment har först en kylande effekt och sedan en värmande effekt. De används bl.a. annat till muskler och leder efter arbete. Det kan ha en viss smärtstillande effekt,  förebygga svullnader och inflammationer. Om man har en häst med kända problem som är återkommande, kan detta vara till hjälp för hästen.

Kylande: Andra liniment kan vara enbart kylande och används på akuta skador för att minska svullnad och smärta.

Värmande: En del liniment värmer och kan användas före arbete. Man masserar in linimentet för att "värma upp" muskulaturen.

Man bör tänka på att alla dessa liniment innehåller preparat som påverkar huden på hästen och man bör fundera över om hästen verkligen behöver linimentet. Man ska inte behandla i onödan! De allra flesta hästar behöver inget liniment alls.

En del av linimenten innehåller preparat som har tävlingskarens. Detta ska alltid stå på förpackningen, så det är viktigt att ha koll!

Använder du liniment?



View results

Vilken snurrig dag!

Förklaringen till rubriken: Vilken dag. Den har vart helt... snurrig!
Först började det med en god frukost tillsammans med pappi. Han fick även skrapa sina trisslotter. De blev endast en liten vinst på 25kr! Åååh tänk att vinna en miljon eller två?

Sedan åkte han hemåt, och jag gjorde stallet.
Kl 13 kom barnen som skulle vara med på Prova på ridningen.
De gick jättebra och alla var duktiga, elever som ponnysar.
När vi gjorde ordning hästarna kom det en hästlastbil och jag anade att de skulle
komma o hämta Azura (Ponnyn som skulle säljas men de blev nu inte så tyvärr)
varpå de säger till mig på danska: Vi har andra hästar med oss som ska av här.
Vilket jag inte hade någon aning om, varpå de börjar lasta ut hästarna och vi har verkligen överfullt i stallet, de va inte tal om några fler hästar!
Får iallafall tag på Annica som inte var hemma när de kom, så till slut löste de sig iallafall. Men man känner sig rätt korkad när man inte alls vet vad som försiggår.

Ridhuset.



Hann göra klart stallet och in i huset för att hugga tag i en clementin o ett glas juice innan nästa elever kom kl 16.
De hade med sig sin lilla ponny och en relativt nyinriden islandshäst, så vi skulle ta de ganska lugnt. Men de gick jättebra, eleverna var så duktiga o klarade av de övningar jag tagit fram.

När den lektionen var klar, togs hästarna in, jag fodrade och klappade lite på DD som jag tyvärr inte haft tid med under hela helgen. Har jättedåligt samvete, men hon fick lite morötter så får jag ta igen allt i veckan.

Nu ligger jag i min säng. Nyduschad, mätt och känner mig som att jag vart med i en boxningsmatch. Helt knockad.

Lördagkväll

Här ska gödas! Pappa och jag har vart inne i Lund och ätit Kinamat. Det blev en "4 små rätter" + friterad banan o glass till efterätt. Sen åkte vi ut till ett köpcentrum o han lät mig fylla upp mitt kylskåp! TACK <3 Givetvis slängde vi med lite gottis till tvkvällen. Mmmmmmm...

Nedan: Bilder på Matildas hund Linus som är med henne i stallet.

Se men inte röra.

Observera katten uppe i taket!


VETT & ETIKETT

Nä nu sätter jag ned foten åter igen. Jag har förut skrivit om huruvida de är tråkigt när man läser inlägg där man bara ursäktar sig om att man inte har något att skriva, att de inte händer något, åååh jag veeet inte vad jag ska skriva idag osv.

Idag vill jag snacka vett och etikett. Hur får man bete sig egentligen?
Det är lätt att sitta vid en skärm och sända iväg kommentar, efter kommentar!
Och det är givetvis något man får räkna med när man lägger ut bilder/filmer inlägg. Man kommer få en hel del "pikar" och åsikter. MEN!

Det jag vill komma till är att det finns något som heter konstruktiv kritik.
Benämningen konstruktiv kritik brukar avse kritik som är menad att kunna förminska kritikvärdet, genom att den även innehåller förslag till förändring.

Jag brukar vara otroligt noggran med när jag skriver något om någons bilder/videos eller inlägg att jag inleder meddelandet med ett Hej, hur är läget. För de gör vi ju Irl så varför inte även över bloggarna?

Vad jag vill komma till är att man ska UPPFÖRA SIG även på internet. Du skulle ALDRIG gå fram till någon o gapa om huruvida ful eller fel utrustningen är, hur fel de är och hur dåligt de rider om de var IRL. Eller hur? Däremot skulle säkert du och många fler kunna ge en ärlig och konstruktiv kritik med en GOD ton. För lika viktigt som de är att man kan kritisera, måste man kunna TA kritik.



Här är ett exempel:
Jag kommenterar ofta att man inte kan använda sig av Hot&not som många bloggare har på sina bloggar för att bedöma huruvida hästen arbetar rätt eller fel, eftersom bilden tas endast ur ett endaste litet moment. Däremot kan man absolut ha en åsikt om utrustningen huruvida hästen är väl ryktad, vad ryttaren bär i utrustningsväg.
Igår kommenterade jag Jessicas Hot&not. Och hon besvarade i vänlig ton tillbaka att hon var väl medveten om det och själv brukade påmina sina läsare om huruvida man kan döma eller inte utifrån en bild.

Idag när jag går in på Jessicas (jättefina och trevliga blogg) så möts jag av denna kommentar:

"Vem fan tror du att du är? det går väl för fan inte att se hur en häst jobbar på EN bild. Fattar inte hur folk kan vilja ha DIN åsikt om hurvida dom är fina eller inte? Du är sexton år och inte mycket till livserfarenhet. Stackars lilla flicka!

PANTADE JÄVLA DÅRE!!
"

Givetvis är användaren Anonym vilket ger ett fegt intryck eftersom hon inte står för sin kommentar överhuvudtaget. Dessutom går hon över till personangrepp vilket inte har något som helst att göra med själva hot&not inlägget.

Jag hoppas ni förstår vart jag vill komma, och att ni tänker efter själva hur ni skriver och kommenterar varandra över bloggarna. Det finns mycket rätt och fel och många gör på olika sätt. Man kan läsa sig till mycket fakta men sunt bondförnuft och egna erfarenheter är också av värde!


Sammanfattningsvis:

[
v]Ha en positiv anda i dina kommentarer.
[v]En diskussion är stor skillnad mot att bara gå i försvarsläge.
[v]Våga ta kritik...
[v]...men våga också säga vad du tycker och inte "dansa efter andras pipa"
[v]Tycker du att något är enbart negativt (ful utrustning eller dyl.) Så kan du lika gärna skippa i att droppa den kommentaren eller skriva: Jag gillar bättre det här schabraket jämfört med det du har på bilden. Jag kommer ändå inte tycka något är fult för att DU tycker de - eller hur? ;)





Lördag

Hej på er!

Idag fick jag hjälp i stallet av Matilda. De gick fort att släppa ut hästar o mocka, så jag kunde snabbt springa in och städa undan innan pappa anlände! Vi fikade lite innan vi tog tag i däckbytet. De gick jättebra - så bra att jag till o med tror att jag skulle kunna fixa de själv nästa gång!

Nu sitter vi i soffan o slappar. Väntar på att jag ska ta in hästar för dagen. Sen ska jag svida om o vi ska åka in till Lund o äta middag ikväll. Ev. skulle vi förbi nån Ica för pappa ville fylla upp mitt kylskåp (man måste äta ordentligt gumman)

Ikväll visar de filmen: Underbar och älskad av alla på tv4. En lättsam feelgood film så se den om ni inte har något annat viktigare för er!

Imorn brukar de vara hästhoppning på em/kväll på SVT, men imorgon visas ingenting, tyvärr!
Jag ska ha min Prova på ridning imorgon. En grupp kl 13.00 och en kl 16.00.



Bor ni i skånetrakten, vill prova på o rida eller kanske har ridit förut och vill utvecklas? Alla är välkommna, vare sig ålder, utbildningsnivå, egen eller utan häst/ponny. Skicka iväg ett mejl för mer info.


Vad kan ni inte vara utan..?

Har du ett par extra sköna handskar när du är i stallet, eller har du den där favoritborsten som har hedersplatsen i ryktlådan? Dela med dig av DIN favoritpryl som du INTE kan vara utan!



Å VINNAREN ÄR...

Julia & Herkules presenterar härmed vinnarna:

Jag skickar iväg ett mejl till dig!

STORT TACK TILL GRANNGÅRDEN OCH TILL ALLA ER SOM DELTAGIT! HÅLL UTKIK EFTER FLER TÄVLINGAR SÅ SMÅNINGOM!


Detta har hänt idag:

[v] Gjort sedvanligt stallarbete
[v]]Ridit Crazy horse
[v] Druckit kolossalt mycket kaffe
[v] En ofrivillig avsittning av Ebba. Inge större action bara Magic som blev rädd o skutta till.
[v] Ridit unghästen Astrid
[v] Lottat fram en vinnare av bloggtävlingen...



Och vinnaren utkoras i bloggen prick 20.00!

Kvällen som vankas ska jag äta middag inne hos familjen. Det blir idol (heja Andreas) och massa mys. Därför hörs vi igen imorgon! Ha en riktigt trevlig fredagkväll!

/ Eleonor

Astrid


Torsdagkväll

Vilket innebär snart fredag!
Har haft magont hela dagen, så har knaprat piller för att förhindra en smärtsam katastrof. Får så ont att jag kräks, svimmar och kroppen domnar bort. Men eftersom jag tagit tabletter under dagen har det gått bra.

En gammal klasskamrat på Vreta hörde av sig idag på sms o hörde hur de var med mig, vart jag bodde o jobbade o så. Hon var även lite nedstämd eftersom hon inte riktigt hade tid för sina 2 hästar o hörde sig för om jag hade plats för den häst hon hade på skolan, han är jättetrevlig o så men jag har ju dessvärre varken tid eller plats jag heller! Så jag hoppas verkligen det löser sig!
Om nån är sugen på en mindre häst med mycket power i som står i Växsjötrakten så hör av er!

Helgschema:

Fredag:

[] Stallet
[] Rida DD & Dacke
[] Städa
[] Idol

Lördag:
[] Stallet
[] Pappa kommer (få se vad vi hittar på för aktivitet)
[] Byta däck

Söndag:
[] Stallet
[] Prova på ridning 13 och 16.00
[] Rida Dacke


Läsarnas kommentarer ang. Curling i ridsport

Efter att ha lagt upp inlägget om Curling idag (de hamnade rätt långt ned i bloggen eftersom de var ett utkast från början så jag publicerade inlägget igen för de som inte följer via bloglovin ex.) har det fått mycket respons i form av länkning och mycket kommentarer!

Överlag kan vi alla hålla med om att vi hästtjejer är på ett sätt bortskämda - varför då? Jo, vi har hästar, vi har utrustning, vi har ridkläder, tränar, tävlar stallar upp hästarna, och vi vet att hästsporten är bland de dyraste, inte själva hästen utan de rörliga kostnaderna runtomkring! Även om man rider på ridskola kan en termin kosta flera tusen kronor!

De vi hästtjejer DOCK oftast, väldigt ofta är riktigt bra på de är att jobba. Vi går ofta upp både vardag och helg för att jobba och ta hand om hästarna, träna och tävla tidig morgon till sen kväll. Vi sliter i stallet med de ena o än de andra, i alla väder! Vi jobbar på helt enkelt!

De som jag tycker gränsen går för just curling och bortskämd, är de ryttare som hunsar runt sina föräldrar, gapar o klagar, som aldrig är nöjda eller ens tacksamma. Blir tjuriga på tävling när de går dåligt, skriker o fäktar med armarna när det är fel schabrak, köp nytt, köp ditt, köp datt. De är skillnad på föräldrar som hjälper till att betala, skjutsa och mocka nån gång, till de som alltid, alltid gör de.

TACK FÖR ALLA KOMMENTARER. HAR INTE SVARAT PÅ ALLA men tycker att ni alla har goda tankar om detta och tycker de är kul att ni ärligt skrivit om ni känner er bortskämda. :)












Curling i ridsport?

Var det någon som såg Ung och Borskämd?
Inte jag, men jag såg Debatt häromkvällen o sett lite klipp och givetvis hört diskussioner kring
ämnet curlingföräldrar och "bortskämda" ungar.



Detta är givetvis en vanlig syn även i ridsport.
Har sett många exemplar bland föräldrar som mockar medan ungarna rider sin häst (gör de roliga helt enkelt). Föräldrar som fodrar, sopar, smörjer grejer, bygger fram hinder, bygger bort, skjutsar fram o tillbaka hela tiden kanske tilläggningsvis ska skriva: Betalar de mesta också.

Ser ni mycket av detta i era stall/ridskolor? Vad tycker ni gränsen går för att heja på, puscha eller "curla"? När har man blivit bortskämd?

Vågar nån erkänna att den känner sig curlad eller att den hunsar med sina föräldrar för att slippa "skitgörat" i stallet?

Många frågor o säkert många svar men detta är en intressant sak att ta upp.
Skriv vad DU tycker! Så sammanställer jag kommentarer i ett senare inlägg.

Jag ska inte ljuga o säga att jag hade klarat mig utan min mamma ex. för de hade jag absolut inte, men jag kan heller inte säga att jag är "bortskämd" o "curlad" för de är jag absolut inte av flera skäl.

Vad är curlingföräldrar? Ett sentida begrepp,  där föräldrarna i allt större omfattning lägger sig i sina barns liv och utveckling. Det svenska namnet kommer ifrån att, likt spelararna på en curlingbana så sopar föräldrarna vägen före barnet i livet.

Bara 1 dag kvar!

IMORGON avslutas tävlingen om en fleecejacka+strumpor till ett värde av 650 kr!
Du är väl med? Läs regler under fliken: Tävling.




Grymma läsare

Anna var snabbare än ljuset och tog sig an att göra en header efter mina önskemål.
Resultatet kan ni beundra själva. Ursnyggt eller hur?
TACK ANNA!

Sara
som har bloggen:
http://varldenurminaogon.blogg.se/ gjorde den andra headerbilden! Så himla fin den också!

Ni andra som också tagit åt er jobbet, tveka inte att göra ett förslag o skicka, alla belönas med länkning och visning av resultatet!

Tänk att de finns så hjälpsamma själar som läser! Tack, tack, tack tusen gånger om!


Efterlysning:

Finns det nån snäll själ där ute som är duktig på headerdesigns?
Även fast jag gillar min företagslogga så skulle de vara uppiggande med lite bilder i headern!
Har tyvärr inge program så jag kan mixtra själv (hade förut) och är i behov av hjälp!
Jag är inte ute efter något jätte avancerat!

Hör av er så kan vi växla lite idéer!







Få ett gott skratt

Ett hett tips från min käre komikerkollega Johanna

Gör såhär:

Knappa in : http://maps.google.se/
Fyll i vägbeskrivning: A: Japan till B: Kina
Läs punkt 43.

HAHA!

Nu ska jag se Bonde söker fru!
Trevlig kväll
/ Eleonor

Tips från Coachen

Hej igen =) Jag har en fråga! Min häst får panik om jag har han ensam i stallet, har ett litet stall med bara två boxar. Men han får verkligen panik om jag tar in han själv och ska göra han iordning, han gnäggar och skriker och kan inte stå still. Och kan springa rakt över en för att han får så panik. Förut brukade jag ta in en annan häst, så han blev lugnare. Han är högst i rang i hagen och alla följer efter honom. Men skulle så gärna vela kunna ha inne han själv i stallet och att han ska känna sig lugn. Men vet inte vad jag ska göra, du har inget tips eller har varit med om samma sak? Vad ska jag göra? Mvh Sara


Svar:
Jag utgår ifrån att du ställer upp honom i gången eftersom du säger att han inte vill stå still o springer över dig. Ställ han i boxen och knyt upp honom, antingen kort så han inte kan sno runt, eller lite längre, så kan du lägga hö åt honom i krubban så han kan äta under tiden, förhoppningsvis struntar han då i sina polare där ute. Försök få kontakt med honom o få han att förstå att de är fel när han skriker efter dem, givetvis beröm när han är lugn. Min häst var också sådär löjlig ett tag men det är bara att försöka få de att vänja sig, vilket kan ta ett tag.

DD i stallgången.


Läggdax

Har tagit en varm dusch o ligger nu i min nybäddade säng o fixar mina naglar. Det blir fransk manikyr. Jag slutade bita på mina naglar i somras, har bitit sen jag var...4 kanske? Sjukt, men nu pysslar jag om mina naglar - allt för att inte få ett återfall.

Imorn kommer ett tips från coachen, det handlar om en häst som inte vill stå i stallet själv vid skötsel.

Godnatt! Zzzz


Curling i ridsporten

Var det någon som såg Ung och Borskämd?
Inte jag, men jag såg Debatt häromkvällen o sett lite klipp och givetvis hört diskussioner kring
ämnet curlingföräldrar och "bortskämda" ungar.



Detta är givetvis en vanlig syn även i ridsport.
Har sett många exemplar bland föräldrar som mockar medan ungarna rider sin häst (gör de roliga helt enkelt). Föräldrar som fodrar, sopar, smörjer grejer, bygger fram hinder, bygger bort, skjutsar fram o tillbaka hela tiden kanske tilläggningsvis ska skriva: Betalar de mesta också.

Ser ni mycket av detta i era stall/ridskolor? Vad tycker ni gränsen går för att heja på, puscha eller "curla"? När har man blivit bortskämd?

Vågar nån erkänna att den känner sig curlad eller att den hunsar med sina föräldrar för att slippa "skitgörat" i stallet?

Många frågor o säkert många svar men detta är en intressant sak att ta upp.
Skriv vad DU tycker! Så sammanställer jag kommentarer i ett senare inlägg.

Jag ska inte ljuga o säga att jag hade klarat mig utan min mamma ex. för de hade jag absolut inte, men jag kan heller inte säga att jag är "bortskämd" o "curlad" för de är jag absolut inte av flera skäl.

Vad är curlingföräldrar? Ett sentida begrepp,  där föräldrarna i allt större omfattning lägger sig i sina barns liv och utveckling. Det svenska namnet kommer ifrån att, likt spelararna på en curlingbana så sopar föräldrarna vägen före barnet i livet.




Ty jag har syndat...

...för jag har provat vit chokladen. Kommer bli en farlig drog i mitt liv.


Nope, ingen snö!

Jag spinner också vidare på snöinläggen, fast vi har inge snö här. Det har faktiskt varit ganska behagligt väder idag. Tråkigt, men ingen regn, o då är de dugligt väder för mig! Sen blir de svinkallt om kvällarna o när vinden ligger på men på med mössan bara så går de.

Jag tycker de är helt otroligt hur vi svenskar är, eller ja, kanske inte bara svenskar utan även andra här i världen, de ska alltid klagas på vädret.

"Ååh snööö fyfan jävla skitväder"
"Åååh när kommer snön?! HALLÅ de är ju katastrof om de INTE är snö på julafton"
"Ååh va varmt de ääär jag blir så svettig fyyy man orkar inte göra nånting"
"Uhöööö när blir de varmt igen ja fryser ihjääl?"
"Värmen förstör vår natur o skördar"
"Regnet förstör vår natur o skördar"


Bara ett urval av hur de kan se ut på FB-statusar, tidningsrubriker o allmänna utrop bland folket.
Förra vintern lovade jag mig själv att aldrig klaga på värmen igen. Och dessutom inte på något annat väder heller.

O tänk att vi vet så väl att de blir snö och vinter varje år. Ändå blir de: "SNÖKAOS" överallt...

Sån här vinterdag som de va förra året var himla mysigt.


Bilproblem

De är något knas med min bils bromsar.
Så jag ringde en verkstad igår, hatar att ringa folk och hatar ännu värre mansdominerande yrken som bilverkstäder.
Får vänta en kvart innan jag får prata med en tjurig gubbe som inte fattar vad jag säger.
Känns lagom kul att testa ringa igen o se om de har tid att se vad som behövs göras.

Pappa ska iallafall hjälpa mig att byta däck, så då sparar jag några slantar iallafall.

JAG HATAR BILPROBLEM, SÅ TRÅKIGT ATT SLÄNGA UT PENGAR PÅ SKROT OCH ÄNNU VÄRRE SAMTAL MED TJURIGA BILGUBBAR!!!!!!!


Annat bilproblem vi hade förra veckan.

Malin & Stina


Öva rakriktning och rytmen

Ännu en av mina favoritövningar. Vet inte om Peder har 20 m emellan och rider på 5-6 galoppsprång.När jag rider den här övningen har jag 14-15 m och varierar på 3-4 och 5 galoppsprång.

Dax att rösta på lite sötisar

Rösta på min söta kisse som Veckans Sötnöt här



Jag har ridit Crazy horse...

Han var INGEN Crazy horse.

Vi får se vad som händer nu...

Stora framsteg med Astrid!

Alldeles nyss har jag ridit SJÄLV på Astrid!
I förrgår så travade vi nåt varv på volten, vilket gick bra. Igår travade vi fler varv och de gick också hur bra som helst. Idag kändes hon fortf. lite trött från igår så vi tog de lugnare idag men vi avslutade med att knäppa loss longerlinan o jag skrittade ett varv i ridhuset helt själv!

Astrid - Min klart gladaste o mysigaste kund!




Snart ska jag gå ner och sitta upp på "The Crazy horse". Har inte berättat om honom tidigare, han har stått här snart 2 veckor o skrotat i väntat på sin "dom". I fredags då Wayne var här så hade han jobbat med honom och till slut suttit upp! Jag var inte med och kunde inte tro vad jag fick höra. Idag är han här igen och skor och nu ska JAG hoppa upp på hästen!

Vi hörs senare ( i hope )

/ Eleonor

Lata ridskoleponnysar


Jojo ställde en fråga under "önskerepotage". Kanske jag skriver ett längre inlägg om just arbetet på ridskolan med hästarna där, men just den här frågan kändes som ett ganska omgående svar, så därför tas den upp i tips från coachen.


Jag rider på ridskola och där är många av hästarna ganska lata. Jag undrar därför hur man ska jobba för att få hästen att bli aktiv och framåt utan att behöva använda allt för mkt "ponnyskänkel".
På ridskolan där jag rider finns en jättefin ponnt också som var med i en olycka som föl, och därför har han bara ett öga. Vanligtvis är han väldigt pigg och framåt, men när man tävlar stannar han av och blir jättelat. På framridningen går han alltid jättefint och lyssnar bra, men när man kommer in på banan "dör" han. Jag vill inte rida med sporrar på framridningen eftersom han ganska lätt "exploderar" och jag har inte världens stadigaste skänkel heller så jag undrar vad jag ska göra?





Detta tycker jag är viktigt att ridskolor har som "regler" på ridskolor:
Bra och tillräckligt med foder till alla hästarna.
Daglig utevistelse.
Daglig visitering av personal.
Inte gå mer än 5 pass om dagen.
Har vilodagar ett flertal gånger om året (ex då lektioner byts ut mot teoridagar)
Hovvård.
Ridning av personal.

Just ridskoleponnysar som kan kännas lata kanske är de riktiga "rävarna" på skolan. Alltså de som kan rutinerna på skolorna och vet precis vad de handlar om. De hästar har lätt för sig att under nybörjarlektioner "stänga av" de sparkar och drag i munnen som ibland förekommer då nybörjarna ska lära sig. Därför kan detta sitta kvar lite i deras system när de äldre ryttarna hoppar upp. Detta tycker jag är jättebra som de fantastiska ridskolehästarna gör, för tänk om lilla Lisa 5 år skulle sparka till ponnyn Buster, o han var jättelyhörd för den hjälpen. Då hade han sprängt igenom hela ridhuset, och Lisa hade säkert inte velat fortsätta med ridning.

Den klart ultimata skolhästen är dock den som går lydigt under nybörjarlektionerna, och är lite mer på hugget under de avancerade ridgrupperna.

Du skriver att din häst du tävlar exploderar på framridningen men dör av på banan! Sitter du själv och fokuserar på överenergin på framridningen, och kanske hamnar i ett dragläge = bromsar? Det kanske låter konstigt men fortsätt rid framåt för skänkeln så du inte släpper kontakten med skänkeln. Försök bibehålla denna energi ända in till tävlingsbanan. Det kan ju även här vara så att hästen ifråga vet EXAKT vad de handlar om och är lite "ful" jämtemot dig när det är tävlingsdax! ;)


 



Glad!

Idag red jag DD på banan. I fredags fick hon nya framskor + sulor. Först var hon väldigt stel, men när jag började galoppera släppte de o hon var faktiskt fin för att inte ha blivit "riktigt" riden. Hon frustade o verkade vara väldigt glad! JAA - Äntligen kanske vi är igång  - igen!

Om vi nu får börja jobba på är de bäst att ta fram klippmaskinen, första gången jag får klippa den lilla damen eftersom hon aldrig tidigare satt så mycket päls.


GP-final

Åh vad jag älskar att bo nära flyinge! (20 min med bil)
Idag åkte jag dit till 15.00 då GPfinalenskulle gå.
Jag och Lars hade tippat att Niklas Arvidsson, Helena Persson och Viveka Lundbäck skulle gå vidare.
Resultatet blev  att Viveka vann, Niklas 2.a och Helena 3.a.

Efter den här helgen har Niklas blivit en ny förebild för mig! Han har ridit fort-fint och felfritt på sina jättefina hästar! Har hejat på honom lite extra!









Ridsport på TV

Ikväll på SVT24 sänder de  Världscupen Verona i Italien!
Missa inte!

En bildbomb exploderar!



The Crazy eye!


DD blir gul om mulen eftersom hon får tillskott i fodret för hennes leder.
Utmärkt spöhållare kan hon va också!

Ett av mina favoritschabrak. Inga blaffiga märken på, bara ett vanligt från Showmaster. Fin röd färg, dessutom syns man i skogen ordentligt (med tanke på jägarna)

 

Vid fodring blir Disen lite tjurig mot sin boxgranne, därför har jag fått sätta upp en gardin.

Min ena stövel börjar bli kaputt! :(


Mat!


Har tagit afton nu, medan pajen står i ugnen passade jag på att
ta lite ost o kex. Mumsfillibabba! Hade dock vart roligare med lite sällskap
i form av Johanna.

/ Eleonor

Vilket yrke föredrar du inom hästbranschen?

Här tänkte jag presentera några yrken inom hästbranschen samt en liten undersökning om vilket som är ditt drömyrke, samt en omröstning för dig som redan jobbar inom branschen, kul att få veta!
Givetvis förstår jag själv att man kombinera flera av dessa yrken, vilket är väldigt vanligt.



Hästskötare: Brukar va väldigt populärt bland unga tjejer och killar, både i Sverige och utomlands. Oftast handlar det om att sköta sedvanliga stallsysslor, göra ordning hästar inför träning/tävling och mycket annat därtill.


Sara har vart min hästskötare under tävling.

Ridlärare: En ridlärare undervisar inte bara elever i ridning och teori utan gör mycket annat också (stalljobb, planering o kontorsjobb, tillridning m.m , men i de stora hela är ridlärarna till för att utbilda elever från nybörjare och uppåt beroende på ridlärarens egna utbildningsnivå. Det finns numera 4 titlar Svensk ridlärare I II och III samt Svensk Fellow. Så sent som förra året fanns det ca 16 olika titlar inom "instruktörsområdet".

Tränare:
Är mer specialiserade på en eller flera grenar inom ridsport och har egentligen inte samma "volym" på utbildning som ridlärarna. Som tränare kan man utbilda sig till C-B eller A tränare där A är den högsta graden. Man kan säga att en tränare ska coacha och ge en elev mer personlig utveckling i sin ridning.

Beridare: Är en yrkestitel för en person som yrkesmässigt rider in och utbildar hästar. En beridare jobbar vanligtvis på ett försäljningsstall eller ett stuteri.

Hovslagare: En person som utövar hovslageri det vill säga att sko hästar och dessförinnan "verka" hovens hårda hornskal. Hovslagaryrket är väldigt gammalt och arbetsuppgifterna har inte förändrats i någon större utsträckning. För att arbeta som hovslagare behöver man ha god grundfysik då arbetet innefattar ergonomiskt påfrestande arbetsmoment. Man behöver ha god hand med djur och utöver teknisk skicklighet även kunskaper om hästens anatomi och sjukdomar lokaliserade till hovar och ben.


Tävlingsryttare:
Precis som det låter så tränar och tävlar en ryttare ett flertal hästar från "sitt" stall. Oftast äger man inte alla hästar själv, utan blir sponsrad eller lånad häst. 
Vilket är ditt drömyrke inom hästbranschen?







Vad sysslar du med inom hästbranschen?








Upd.

Sitter nu på läktaren i stora ridhuset o lyckades givetvis komma då de va bland de sista ekipagen. Nästa klass beräknas börja om 40 min. Suck. Pontus westergren vann. En tjej (minns tyvärr inte namnet) kammade hem 2.a 3.e 4.e o 5.e platsen. Svante 6a!

Flyinge Grand Prix

Hallo! Nu sticker jag iväg till flyinge och kikar på helgens GP-tävlingar! Kommer antagligen lagom till 1.40 och 1.50 klassen! Ska bli roligt! Vi hörs ikväll! :) / Eleonor

 

 


Här kommer ett test!

Här kommer ännu ett hästtest att fylla i!

(OBS, testet är ej fullständigt eftersom jag valde att ta bort de värsta frågorna ex: har du stått på en häst? >< tycker de är onödiga frågor och jag tror de med vett i huvet vet om de)

Har du/har du haft en ..
Egen häst? Ja
Foderhäst? -
Medryttarhäst? -
Sköthäst? -

Din häst/favorithäst
Namn: DD & Elegido
Färg: Bruna
Ras: SWB och P.R.E
Bästa bus: DD "rör på läpparna" när hon vill ha gottis. Elegido sträcker ut tungan ibland!
Ålder: 16 år och 8
Bästa minne med: När jag fick DD
Sämsta minne med: I somras då hon inte var ridbar en längre tid.
Högsta du hoppat: Hoppat en oxer på 1.20 med DD.
Har du tävlat, och isåfall i vilken gren?: Dressyr o hoppning.
Hur ser din grimma till hästen ut: Vinröd/svart
Hur ser sadeln ut? Hoppsadeln är en jensen, världens skönaste. Har en Wintec dressyrsadel (syntet)
Tränset? 1 som jag köpt från sharpman som jag blingat med ett pannband från Jacson.
Hur stor är hästen? Båda är ca 164.

This or that
Mocka/fylla höpåsar? Mocka
Stegra/bocka? Inget
Barbackagalopp över ett sommarfält eller ett snöfält? Sommar
Stor häst/ponny? Storhäst
Hjälm med ventilation/hjälm utan? Båda funkar.
Ridskor/ridstövlar? Beroende på vad jag gör. Tävling/träning stövlar. Skogen = skor med chaps.
Hjälm/väst? Båda har sina funktioner.
Sporrar/spö? Samma här.
Rida själv/rida i grupp? Gärna i mindre grupp.
Hoppning/dressyr? Båda.

Hur många … har du?
Ridbyxor: 10-11
Hjälmar: 3
Säkerhetsvästar: 1
Ridskor: 1
Ridstövlar: 1
Ridspön: 2
Sporrar: 3
Ridstrumpor: går ej räkna
Kavajer: 1
Hur många har du/din häst?

Schabrak: För många
Sadel: 2
Träns: 1
Benskydd: 4 framskydd o ett par bakskydd.
Grimmor: 2-3

Tävlingar!

Har du tävlat i hoppning? ja
Har du tävlat i dressyr?  ja
Har du tävlat i fälttävlan? Skulle gjort.
Har du tävlat i galopp? nej
Har du tävlat i en annan gren? nej
Har du ett par vita ridbyxor? ja
Har du en tävlingskavaj? ja
Har du en tävlingsskjorta? ja
Har du ett vitt schabrak? ja
Har du vita benlindor? ja
Har du en blå/gulrosett? ja
Har du en blå rosett? ja
Har du en gul rosett?  ja
Har du en röd rosett? nej
Har du en grön rosett? ja
Har du en vit rosett? ja
Har du en clear round rosett? ja
Har du en annan sorts rosett? nej

Äger du en/ett ..
Pälsglans:  ja
Hovolja/hovfett: nej
Flätgelé: nej
Torrschampo: nej
Hästschampo: ja
Ryktsten: nej
Rotborste: aa
Ryktborste: ja
Ryktskrapa: ja
Hovkrats: ja
Mankam: ja
Svansborste: ja
Plastborste: ja
Massageborste: nej


DINA MÅL INOM RIDNINGEN:
hoppning: Så småningom börja hoppa igen på DD. Längre framtidsmål vill jag tävla högre klasser.
dressyr: Få igång DD. Starta en LA:4 på DD.

Ditt största mål inom ridningen: Fortsätta utvecklas som ryttare och rida många fina hästar så jag så småningom själv kan utbilda unghästar mfl.


På måndag...

Lyssna på P3 på måndag kl 09.40! ;) ;) ;)


Man är inte av förrns...



Hittade de här videoklippet hos Maria och kan inte låta bli att skratta! Snacka om fighter! :D

Sluta upp med desperata rop om bloggtorka!

Näääee nu får det vara nog!
Överallt på bloggar ser jag inlägg som innehåller: ÅÅh jag vet inte vad jag ska skriva om. Nää hörrni jag tror jag ska sluta blogga, har verkligen iiingentiiiing att skriva om osv osv osv.

Tänk efter lite nu! Vad har ni för syfte med er blogg?
I första hand är ju en blogg tänkt som en dagbok! "Ordet blogg kommer från engelskans blog, vilket i sin tur är en förkortning av weblog, en journal eller dagbok online." // http://borjablogga.se/vad-ar-en-blogg/ Sen är det ju en fråga om att kommunicera med varandra vilket vi gör genom våra kommentarsfunktioner = Bra! Därefter kan vi rikta in oss i olika kategorier, som vi, Hästsportbloggare, också bra!

Men för den sakens skull behöver man ju inte panika med att skriva sjuttielva inlägg om dagen för att man ska
"mätta" sina läsare! Kom igen bloggen ska inte ta över ditt liv, tvärtom ska du kunna uppdatera bloggen med VAD som händer i ditt liv.  Händer de inget särskilt intressant, no updates! Så enkelt är det. Det är bara tråkig läsning för oss om du skriver: Åååh så tråkigt, vet inte vad jag ska skriva. Skriv hellre inget alls o ta din tid på att "fnula" på något kul!





Gulliga Elegido

Glömde berätta att jag red den här gossen igår (onsdags) o han var så himla fin! Det började väl sådär för Lars hade harvat ridhuset så de luktade tokmycket diesel, vilket gjorde mig jätte illamående o yr. Så jag gick ut på ridbanan som tyvärr stod under vatten. Sen började de regna också, Elegido HATAR regn, han rycker jätte mycket med huvudet då! Så jag gick in i ridhuset igen o försökte tänka bort stanken.

Lars hjälpte mig o de gick jättebra, särskilt mot slutet när jag fick fram honom och hålla fram innerhanden med stöd på yttertygeln. Imorrn har jag inget särskilt för mig så jag ska passa på att rida honom igen!

Idag skulle hovslagarn komma men... han gjorde inte de :( Känns som att jag inte


ÖNSKEREPOTAGET!

 

Det har vart ett par blandade önskningar och en del har vart åt ungefär samma håll. Men vinnaren i "Önskerepotaget" blev till slut: Sandra som skrev: Jag tycker det skulle vara intressant om du kunde visa/ta upp hur hästens muskler fungerar, kanske en bild på hur de sitter, så man får se alla fästen.

Grattis Sandra! Jag skickar ett mejl till dig så jag kan få lite uppgifter.

SKRIV GÄRNA VAD NI TYCKER OM REPOTAGET - NÅGOT NI VILL ATT VI SKA GÅ DJUPARE IN PÅ?! SKRIV!

 


 

Hästens Anatomi är ett STORT område så det är svårt att få med ALLT! Men jag har pillat ihop en hel del och jag hoppas ni vill läsa igenom det för de är ganska kul läsning! Jag har läst Hästlära A+B och bilderna är framtagna av google samt källan: Hästens Anatomi en faktabok från STC.

Bra att veta:

Yttre anatomi = Hästens delar

Anatomi = Läran om kroppena uppbyggnad

Fysiologi = Läran om hur kroppen fungerar



Muskler kan se ut på olika sätt, de kan vara kort, långa, trekantiga, fjäderformade,spolformiga osv. En muskels styrka beror huvudsakligen på dess tjocklek eller antalet muskeltrådar. 60 % av hästens kroppsvikt består av muskler.  För att bygga upp muskler bl.a. bör man lägga upp ett varierat träningsprogram där fokus ligger på tre områden.
  • Arbeta muskler, hjärta och lungor
  • Bygga upp skelettets och senornas hållbarhet
  • Utbilda hästen och få den mer lösgjord
Muskler och kondition byggs upp ganska snabbt och hästar behåller sin kondition och styrka i cirka en månad utan träning. Det bästa sättet att träna muskler, hjärta och lungor är klättring och snabbjobb i galopp. Satsa på intervallträning i stället för att ligga i långa, tunga jobb. Klättra eller galoppjobba i korta perioder, blandat med skrittpauser för återhämtning.

Hästen har fyra olika sorters muskler

  • skelettmuskler villkorliga, tvärstrimmiga muskler som kan påverkas av viljan, dessa muskler styr hästens kroppsrörelser.
  • glatt muskulatur ovillkorliga muskler, de styrs inte av viljan, dessa finns i invärtes organ ex, tarmväggar, urinrör
  • hjärtmuskulatur ovillkorliga, styrs inte av viljan men är tvärstrimmiga
  • twitch-muskler muskler som sitter precis under huden, hästen använder dem ex  för att få bort insekter som irriterar = hudryckningar
Hästens skelettmuskulatur består av ungefär 700 muskler vars uppgift är att ändra vinklarna mellan skelettdelar. Den finaste delen av musklen kallas myofibrill som är en slags minitråd som utgör rörelsen medans muskelfibrer, muskelbunt och muskelbuk är olika delar som hålls ihop av en "hinna" och bildar senan. I varje muskelände finns en sena som är starkare än muskeln.

Muskler - bakben



Fråga till läsarna!

Hur gammal är du?










Skulle vara kul att få veta vilken åldersgrupp som är majoriteten av mina läsare!

Ikväll uppdaterar jag önskerepotaget och utser alltså "vinnaren".

Var är grabbarna?

Jag förvånas alltid över hur många tycker och tror att ridning/hästar är en tjejsport.
Jag menar, om vi kollar så högt upp som i Världscupen, så kan man, om de inte är 50/50 säga att
de är fler manliga ryttare än kvinnliga.
Även om vi går längre ned i klasserna, runt 1.20 - 1.30 så är de hur många killar och män som helst!
Men! Kliver vi in på en ridskola så kanske de allt som allt har en full killgrupp, eller bara några få enstaka ridande killar.
Alltså dessa vi ser ute på banorna, vart utbildar sig dessa killar? Vart lär de sig rida?
För säga vad man vill om ridskolor och ridskolehästarna för eller nackdelar. Det är ALLTID där ens ryttarkarriär börjar...

Och en sak till:
Kan ni komma på nån annan sport där män och kvinnor tävlar på lika villkor? Inte jag heller.

Foto: Kit Houghton/FEI 2009 (då Marcus var 1.a på rankingen därav bandet på v. arm.)

Fr. V. Marco Kutscher, Harrie Smolders, Albert Zoer, Rolf-Göran Bengtsson, Edwina Alexander, Marcus Ehning, Rodrigo Pessoa, Eric Lamaze, Kevin Staut och Michel Robert.


Nuvarande världsrankingen:



Det HÄR är konstruktiv kritik!


Med den ärliga och positiva kommentaren belönas Jojo med en länkning! >>Här<< läser ni hennes blogg!

Tänk på att ni också kan vara med och påverka bloggen. Ni kan skicka frågor där coachen tipsar, önskerepotage eller tips på inlägg ni helt enkelt vill läsa om, eller se mer av!



Pappersjobb!

Sitter på golvet och sorterar papper/städar byrålådan där jag har alla papper, pärmar o dyl. Måste sortera kvitton, skriva fakturor m.m nu när de just varit månadskifte (FATTAR NI ATT DE ÄR NOVEMBER REDAN!?!?)

Har gjort mig en stor TobleroneCappuchino så de ska förhoppningsvis inte bli allt för tråkigt.
Ikväll fnular jag på önskerepotaget, kanske läggs det upp redan ikväll? Den som uppdaterar - får se! ;)

De här paketet med kakor i fick jag i fredags av Lars! Han hade köpt dem när han var i Italien, de var goda, men nån som kan italienska som kan översätta? ;D Biscotti bör va kaka men Cavaliere?

Visst är paketet fint? Har sparat de, men kakorna är slut!

Man har kunnat tro att de var hästgodis men de försäkrade mig om att så var inte fallet!


Bra övning!

Den här övningen som Peder visar är för mig en favoritövning där man tränar på att behålla samma rytm före och efter hinder. 20 m mellan hinder och cavalletti på båda sidor. Jag tycker personligen det är jätte kul med lydnadsövningar och reglera galoppsprång.


Godnatt!

DD & Gospojken

Nä hörrni! Bowlingen gick sådär faktiskt! Började ganska bra men sen missade jag ett par och kom efter. Dock när de bara var minuter kvar fick jag in 2 strikes och några spärrar! Attans, då hade man velat fortsätta - kanske man vunnit?! :D Hursomhaver var det jätteroligt o de tror jag hela familjen tyckte.
Nu är jag dock jättetrött så ska släcka lampan och sova gott.

Imorn har jag massor att göra men ska försöka hinna svara på lite frågor samt hitta vinnaren i "önskerepotaget" , om du inte skickat in ditt önskerepotage (med chans att vinna en present) så scrolla nedåt bland inläggen så hittar du de. Glöm också inte bort att utlottningen av en fleecejacka + strumpor värda 650kr från Granngården avgörs den 12.e Nov! Tävlingen hittar ni under fliken: Tävling.

Godnatt!
/ Eleonor

Tisdag

Idag har det verkligen varit ruggigt ute. Jag fryser fortfarande fastän jag kommit in o värmt mig en stund. Är jättetrött och seg, kanske beror på helgen, eller omställning av klockan, eller bara just: vädret.

Strax kommer Eva med Astrid som jag återigen ska "rida" lite på. Vi får återigen vara i ridhus, dock inte för att volten är blöt, utan för att de är så MÖRKT! Tråkigt.

Efter ridningen ska jag snabbt göra mig ordning för middag+bowling i Lund tillsammans med familjen! Får hoppas jag har en "turdag" med bowlingen, antingen är jag skitbra eller så är de skitkasst, brukar va olika från gång till gång.

Vi kanske hörs senare ikväll om jag orkar erkänna hur resultatet blev. Annars hörs vi igen imorgon.

Ninas häst: Winnie!


Pinsamt Baryard!

Minns ni den här videon?! Den gjordes för ett antal år sedan av Spånka nkpg o Malin Baryard Jonsson
Vad tycker ni?! Bra, kass, pinsamt, eller kul? Jag tror personligen att Malin herself ångrar sig avsevärt...för vad hjälpte de här hennes karriär? Ingenting?!

Skulle ni kunna tänka er RG Bengtsson göra en låt, eller nån annan ryttare för den delen? Haha!







RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus