Påminnelse:

Tävlingen avslutas den 12 nov!

Ni hittar reglerna under fliken: Tävling

Halloweenfest

Igår klädde jag o tjejerna ut oss. Detta är resultatet - ser ni vad vi är?! ;D
Att de sedan blev den sämsta utgången någonsin är en annan historia...*suck*
Klädde ni ut er?


Glöm inte ställa om klockan!

Inatt måste du ställa om klockan!
Vintertid infaller i år klockan 03.00, natten mot 31 oktober alltså sista söndagen i oktober har vi vintertid...igen.


Ha en trevlig Halloweeenhelg!

Snart anländer mina vänner! Ska bli grymt kul att träffa dem!
Antar att de inte blir jättebra uppdatering i helgen.
Imorgon som sagt blir det shopping i lund o sen går jag på min utbildning som handikappledare.
Kvällen lutar åt de festligare hållet. Kanske man klär ut sig såhär i halloween tider? ;)

Ha en jättebra halloweenhelg! De ska jag ha! :D


Lösgjordhet

Den här frågan dök upp under inlägget: önskerepotaget, tyvärr kommer den inte belönas med en present, men absolut värt att ta upp!

"Jag är väldigt intresserad av hur man kan få hästen lösgjord och lätt på handen så snabbt och ett trevligt sätt som möjlig."

Man säger oftast att man vill ha hästen lösgjord, att övningar är lösgörande arbete för hästen, men har ni egentligen tänkt på vad ordet: Lösgjordhet, betyder? Lilla ridskolan tar upp ämnet.

Begreppet lösgjordhet menas med att man vill skapa en gynnsam, inre arbetsmiljö samt förhindra skador på skelett, muskler och senor.

Det finns 3 typer av lösgjordhet:
Psykisk lösgjordhet, uppmjukning/uppvärmning samt muskel/rörelsekoordination.

Psykisk lösgjordhet: För att hästen ska kunna röra sig på ett ändamålsenlit sätt måste den också vara psykisk avspänd. Är hästen spänd och stressad kan den inte utnyttja sin exteriör till balanserade och fria hjälper. Dessutom kan den blockera ryttarens hjälpgivande. Detta kan vara en fråga om temperament, vissa hästar blir lättare stressad än andra, eller inte låter sig påverkas av "stökig" miljö.


Uppmjukande arbete - uppvärmning: Under ett träningsarbete utvecklas och utökas hästens totala muskelvolym för att den ska orka prestera det som ryttaren begär. När hästen efter vila tas ur stallet kan muskelaturen inte omedelbart utnyttjas till full kapacietet, och hästen kan kännas "stel" i början av passet. Därav de viktiga uppvärmningsarbetet i början av träningen. I en uppvärmning bör man inleda med ett skrittpass på lång tygel. Momentet innefattar även uppvärmning av hästens bärande muskelatur och ska inte ersättas av ex. longering. Därefter rids hästen i ett balanserat tempo i trav och galopp. Det är viktigt att hästen rids i en form som engarera de muskler som ska användas i arbetet. Hästen skall röra sig utan större krav på samling än vad det innebär att vara mellan hjälperna.
Därefter tas hästen på tygel och rids i relativt fri form och i friskt men balanserat tempo i trav och galopp. Efterhand läggs olika rörelser in i arbetet. Ryttaren kan inte kräva att hästen ska utföra dessa rörelser på samma sätt i början av passet som i slutet.

Uppvärmning på lång tygel.Rörelsekoordination:
Hästen har ett naturligt rörelseschema som skapats för att motsvara det behov en vilt levande häst behöver för att klara sig i olika situationer. Rörelserna är inprogrammerade i hästens nervcentra. De rörelsemoment som skulle vara skadliga för leder och muskelatur "förbjuds" av hästens inbyggda "dator".
För att få effekt av träningen måste vi ofta i ridningen begära rörelsemoment som ligger utöver de normala schemat eller som kräver större rörlighet i en led än vad den normalt ska prestera. Detta motverkas då av de inprogramerade schemat och vi säger då att hästen "går emot hjälperna". Detta är inget som hästen gör medvetet, utan beror som sagt att rörelsemomentet ligger utanför det normala. Genom väl planerad och successivt stegrad träning kan toleransgränserna för olika rörelser utökas avsevärt, bara vi är medvetna om hur rörelserna påverkar hästens olika delar, och i vilken takt vi kan höja kraven. Efterhand då nya rörelsemomenten inprogrameras i de naturliga schemat, och hästens muskelstyrka ökar kommer hästen att röra sig utan motstånd och koordinationen mellan rörelseapparatens olika delar skapar en harmonisk rörelse utan spänning.

Det är då alla dessa faktorer fungerar tillsammasn som vi har skapat en lösgjord häst.

Sammanfattningsvis:
Målet med ridningen är att skapa en psykisk och fysisk avspänd häst.
Uppvärmningen är viktig för att hästen inte ska ta skada och att man tar hästen för hårt tidigt i passet.
Det är då muskler, senor, ledband och ligament utsätts för kraftiga tänjningar innan full elasticitet uppnåtts som det finns risk för skador.
Att skapa en lösgjordhäst är inget man gör på en dag, och ingenting som sedan är klart. En häst måste hela tiden underhållas med lösgörande arbete - uppvärmning och planerad träning för att kunna utföra det du kräver av den.

 

Nöjd häst och ryttare (kolla miljön runt ridbanan, så vackert!)

Min önskelista

Jag har snickrat ihop en önskelista med både mindre o större prylar som jag mer än gärna skulle vilja ha i min ägo.
Har även gjort en tom som ni gärna får kopiera och göra er egna önskelista.
Dock ser jag gärna att ni länkar eller behåller den översta "loggan" så man vet att det är jag som utformat listan! :)

Observera. Detta är en önskelista! Självklart begriper jag att jag inte kommer få alla dessa grejor inslagna i silkespapper o rosetter, men man får väl önska? ;)
Kopiera o fyll i själv!


Äntligen fredag!

Hej vänner!

Vad roligt att så många hör av sig i "Önskerepotaget"! Eftersom ni alla har tagit upp intressanta ämnen så kommer jag givetvis även skriva om de hädanefter, men någon kommer givetvis belönas med de "bästa" förslaget! Så fortsätt skicka in!

Idag har jag hunnit med stallet. Eftersom hästarna vaccinerades igår så får de vila idag. Kanske DD o jag tar en barbackatur med vädret är just nu blåsigt, regnigt o kallt. Jag ska iallafall gå ut o pyssla med henne när hon ätit sin lunch o sen kanske städa lite bland mina grejer där ute.

Mina vänner är nog på väg mot blåsiga skåne!
Ikväll har jag planerat middag+idol+film! Så de blir helt enkelt en mysfredagskväll!

Sällskap vid mockning! :)

ÖNSKEREPOTAGE

 

Vad vill DU läsa om i "lilla ridskolan". Foder, säkerhet, stallregler, anatomi, hopp/dressyrlära, rörelser, utrustning, sjukdomar, löshoppning, utbildning-diplomering, ridlektioner. Det finns så MYCKET att ta upp!

De bästa önskemålet belönas med en present! Så tänk efter noga vad du vill läsa om o kommentera de i kommentarsfältet! Glöm inte namn, mejl o bloggadress.

Fikapaus

Godförmiddag!
Riktigt tråkigt väder idag.
Nästan alla hästar har vart inne på fm för veterinären kommer o ska vaccinera.
Får se om de får gå ut en stund iallafall.

Strax efter lunch drar jag iväg till Lund för att jobba, jag
har tidsinställt ett inlägg senare så ni får kika in o läsa i em.
sen blir de ingen uppdatering förrns ikväll. Får se om jag snickrar ihop
nåt roligt inlägg! Kan passa på att återigen tacka alla för den positiva feedbacken jag får!
Ni är som batteriladdare som gör att jag kan komma igen med extra mycket power!

Hörs!

Bjuder på en riktigt gammal bild från när jag red på ridskolan. Detta är Lilla Gubben.


Citat

Ur boken: Säker med häst U.Wilkén

Olydig vid longering

Hejhej!

Min ponny har lite svårt för att stanna när jag longerar henne, jag tror inte riktigt hon förstår. När jag går brevid henne, så gör hon som jag gör, går, springer, stannar. Men när jag longerar jagar hon upp sig själv, och det tar ett tag innan jag får henne att stanna.

Jag har provat tömköra, men jag är inge bra på det, så det blir bara trassligt ;)

Några tips?

Svar:
Du skriver att hon gör som du gör när du går bredvid. Antagligen blir hon otrygg o stressad av att du står längre ifrån henne när du försöker få ut henne på en volt, och förstår inte vad du vill med henne. Först måste du lära henne de rätta kommandona vid avsaktning. Ett lugnt o långt: "Saaaktaaaa" ska hon skritta och "Ptrroo" ska hon göra halt. Beröm när hon gör rätt, jobba såhär när du går bredvid och sedan släpper du ut henne på en mindre volt och fortsätter. Låt henne inte vända o gå in i dig, ha med en pisk och "peta" på bogen om hon försöker. Jobba på så för att få rutin o en lydig häst! Obs, arbeta i en lugn miljö-gärna ensam så hon inte blir stressad av andra omkring.

Tänk på att:
När du gör samma sak så automatiserar hästen det och känner sig trygg.
Gör du hela tiden olika o inte har rutiner kan hästen bli orolig och förstår inte vad du vill.

När man longerar är de viktigt att man använder rätt kommandon och inte blir rörig i sitt "språk".


Jag är ett geni!

Hej på er!
Idag har jag tagit de ganska lugnt.
Har bara gjort stallet o red sen Elegido.
Har sedan sysslat med bloggen, mejl o städat!
Får ju fin besök i helgen i form av Stina & Malin!

Får se vad vi hittar på, jag vet iallafall att jag ska på utbildning på lördagen. Bara 2 timmar men de damerna får väl hitta på nåt i 2 timmar utan mig.

Nu tror jag Wayne kom! DD ska få sulor! HURRA!

(Ang rubriken så har jag hittat på nåt buskul som jag hoppas går igenom, de handlar om bloggen o dess utveckling framöver, hohoho va spännande va?)

foto: Bolltokig.se

Igångsättning efter hälta!

Jag har en halt häst, nu har han snart stått och vilat i 4 veckor..så ska se om han fortfarande är halt eller om de gått över. Du har inga bra tips på träning som man kan börja med så han kommer igång igen? Är rädd att det blir för hårt att börja rida som vanligt igen!

Svar:
Det finns många olika sätt för igångsättningar beroende på hästen som individ och vad för typ av skada den haft. När man sätter igång efter en hälta ska man undvika att rida på böjda spår i början. Du får börja den första veckan i endast skritt ca 20 min. Därefter lägger du till kortare travsträckor också på rakt spår. Varefter hur de känns så får du lita på din känsla och kanske lägga till stora böjda spår. 4 veckor är inte jättelångt då flera hästar kan stå i månader/år men att rida i terräng o klättra är bra för att bygga upp musklerna. Eftersom du skriver att du inte vet om han är halt så kanske en veterinär ska titta på honom så du vet vad hältan beror på! Utifrån det kan veterinären råda dig hur du sedan går tillväga med igångsättningen.

Hoppas den halte blir frisk!
/ Eleonor

"Lilla ridskolan"

Under kategorin Lilla ridskolan kommer jag lägga upp fakta och bra övningar i både dressyr/hoppning - markarbete.
Har ni förslag vad ni vill veta mer om så är ni välkomna att skicka de i en kommentar! Övningar och faktan är av egna erfarenheter om jag inte skriver källa. Bilderna är tagna av bolltokig.se under en tävling i Söderköping.
Här kommer första lilla faktan som handlar om språngets 5 faser.

Fas 1 - Taxering: Hästen har fokuserat hindret o bedömer avståndet som är kvar innan språnget. Hästen använder huvud o hals för att hitta balansen inför avsprånget o kräver alltså viss eftergift av ryttaren.

Fas 2 - Eleverering: När hästen är framme vid hindret hänger "hästen" fritt i luften - Elevererar. Den har lyft frambenen från marken o flyttar bakbenen in under sig för att i nästa fas kunna skjuta ifrån. Här måste ryttaren vara stilla för att inte störa hästen.

Fas 3 - Accelerera: Precis som de låter så "accelererar" hästen med hjälp av bakbenen dvs skjuter ifrån och tar sig över hindret med hjälp av den kraften. Hästen vinklar in frambenen och börjar söka sig framåt-nedåt med nos o hals. Här måste ryttaren följa med i rörelsen både uppåt-framåt.

Fas 4 - Basculera: När hästen "vänder runt" o öppnar ut i språnget. Hästen har nått den högsta punkten över hindret o måste sträcka ut sina bakben för att inte riva. En häst som inte basculerar hoppar utan ordentlig ryggverksamhet o använder inte sin kropp på de optimala sättet.

Fas 5 - Landning: Landningen inleds alltid på ett framben. Om hästen skulle landa på båda frambenen samtidigt skulle benen låsa sig och hästen omedelbart gå omkull! I nästa skede sätter den in bakbenen under kroppen för att återfå balansen och fortsätta framåt. Häst och ryttare ska komma tillbaka till den rytm o balans som ekipaget hade i galoppen före avsprånget.


DD Accelererar (skjuter ifrån med sina bakben för att övervinna hindret)


DD har basculerat (nått sin högsta punkt) och är på bilden på väg att landa) Jag som ryttare har gett den eftergift som behövts genom att gå med lite med handen framåt/nedåt mot DD's mun

Här ser man tydligt hur DD landar på 1 framben. Skulle hästen landa på de 2 samtdigt "låser" de sig och vi skulle gå omkull. DD har dragit in sina bakben för att inte riva. Jag har redan fokuserat nästa hinder vilket är viktigt att tänka på i landningen


Tänk på att: För att ge hästen alla förutsättningar för att klara hindret måste du som ryttare ha:
Anpassa tempot för hindrets storlek och typ. (Hästen hoppar på kraft och styrka inte "bara" på fart.)
Ridit en bra väg.
Bibehålla balansen o rytmen.
Kunna reglera galoppen.
Understödja hästen till den avsprångspunkt du får. (Långt ifrån = skänkelhjälper, sits, o i vissa fall spö o röst,  nära inpå = rätar du upp dig i sitsen o "sitter kvar" inte kastar dig fram)Frågor & Svar

Här kommer lite frågor o svar! Passa på att fråga något du också! Det kan handla om allt
från problem, till förslag på övningar eller råd ang din tävlingsplanering.


Hej!
Jag heter Elin, och har en maxad D-ponny (arab) på 9 år. Jag har ridit in honom själv och vi börjar närma oss de lite högre LA klasserna i dressyr. Jag tävlar dock mot storhäst, då jag är 20 år själv :) För att vara arab har han bra gångarter och en mycket stadig galopp (båda föräldrarna var galoppörer av polsk stam, e: Lexington u: Catalina). Dock börjar stadigheten bli ett problem när vi närmar oss byten! Han kan galoppera förvänt på 10 m-volt, göra balanserade piruetter, men bytena fungerar bara inte. Jag har provar att lägga en bom över diagonalen och vända snett igenom över, då fungerar det, men han kopplar inte bytet till mina hjälper och då fungerar det inte utan bommen. Har du några tips på hur jag kan göra, och vad jag gör för fel?
Kram Elin!


Det är just det som är de svåraste, att hästen ska "koppla" endast ryttarens hjälper till att göra ett "rent" byte för hjälpen. De flesta hästar har normalt inte svårt att byta galopp. Hur lätt hästen har för sig beror på galoppkvalitén, men du skriver att hästen galopperar stadigt o ni gör balanserade piruetter så de verkar inte va problemet.

Att galoppera över en bom på diagonalen är en bra övning, det är viktigt att du över bommen också är tydlig med att ge hjäplen för ett byte så din ponny så småningom även kopplar det.
Annars skulle jag rekomendera dig att öva enkla byten, samt förvänd galopp på volter (där ska du kunna variera tempot utan att balansen går förlorad). Gör enkla byten innan du ska öva byte i språnget så båda ni är förberedda. Andra orsaker som kan tyda att din häst inte förstår är att du inte ger korrekta hjälper, att du sitter "fel" o därmed lägger mer vikt åt ett annat håll. Om fallet skulle vara så, rekomenderar jag att träna byten för instruktör! Lycka till!

Jag & Goofy Vreta 2008

När man börjar med byten måste ekipaget vara redo för de. Ta hjälp och råd av instruktör då de är svårt att veta själv om bytet är "rent" dvs hästen byter samtidigt med fram-bakben.
hejsan ! jag rider en 10-12 årig halvblodvalack , gammal travare (dock jätteduktig, en finfin dressyrhäst!) när vi är på uteritt och galopperar blir han gärna väldigt pigg o om man galopperar rätt fort så har han en tendens att bara slänga av hen, man får ingen förvarning eller något, man märker inte när det är på gång, helt plötligt ligger man bara på marken. Detta har oxo gjort att jag inte kan galoppera på fält eftersom han blir så himla pigg o så.

Har du något tips om hur jag kan göra ? Försöker "trappa upp" lite just nu men skulle verkligen vara glad om du hade något bar tips :)


Hej! Först måste vi klargöra en sak! Nu förtiden säger man inte halvblod, utan fd. halvbloden heter numera varmblod (Swedish Warmblood SWB), men om de är varmblodigt travare är de något annat.
Om du vet att din häst gärna slänger av vid högt tempo så råder jag dig att galoppera i ett tempo som är kontrollerbart för dig! Dock ska du ju kunna reglera tempot både framåt o tillbaka utan att han slänger av utan förvarning! Tänk på att inte tillåta hästen dra ned huvudet vilket kan resultera i bockningar! Du säger inte hur hästen slänger av, skulle det vara genom att hästen bockar säger jag: Upp med huvudet o galoppera framåt! Ju mer energi hästen har fram, desto mindre kan den bocka. Ju saktare/kortare galopp, desto mer energi har hästen oppåt! Om du känner behov av att galoppera på fältet så föreslår jag att du rider en av mina favoritövningar:

Lydnadsövning på volt vilket är lättare än att rida rakt fram över ett öppet fält. Eftersom volten innehåller så mkt övergångar mellan gångarterna så blir din häst fokuserad på dig - inte på att slänga av! Lycka till!Måste passa på att ställa en fråga jag också,
Min kompis hyr en shettisvalack, 6 år och han är rent ut sagt elak. Han biter alla så fort han får chansen, och "lär" sig inte även om man säjer åt honom med skarp röst eller slår till på mulen. Han är snäll under ridning (bockar inte) och så länge han äter behöver man inte vara rädd för honom.

Hans ägare utfodrade honom med övermycket mat (12 kilo mat åt honom+en finnhäst ca 155 i mankhöjd + "kvällsmat" ca 3 kilo) och min kompis utfodrar honom nu entligt rätta måtten som blir ca 3 kilo om dagen, 1 kilo 3 gnr om dagen. Han har alltid varit lika jobbig men har blivit "bitigare" sen hon började hyra honom. Är det pga maten som minskat?

Hon hyr både shettisen och finnhästen, finnhästen har inte blivit aggressiv eller något utan det är bara shettisen. De böt stall också när hon började hyra dem, hon flyttade båda hästarna till sitt egna stall.

Hoppas du kan svara på dethär! :)


Hej!
Förhoppningsvis är det en blandning av miljö och foderbyte som har gjort att shettisen är osäker på den nya "ägaren" och "testar" henne. Viktigt att man hela tiden hanterar shettisen likadant, har rutiner. Får han inte bitas, får han inte komma undan med det nån gång! Var noga med att "straffa" när han beter sig illa men beröma när han gör rätt. Förhoppningsvis går det att lära av honom detta, men är han äldre så är det som de gamla ordspråket lyder: "De är svårt att lära gamla hundar sitta" och de kan ibland även gälla små shettisar!
Lycka till!

Glöm inte bort....


...att ni kan vinna
denna mysiga fleecejacka + strumpor till ett värde av 650 .-?

Reglerna hittar ni här!

Oj oj oj!

Idag minnsan har jag inte bara ridit 1 eller 2 eller 3 utan så mycket som 4 hästar + tagit en promenad på 35min med Tana!
Efter stallet + fika
Red jag
DD "skogen" i ca 35 min i skritt.
Elegido I ridhuset, först longerad men han var lugn o sen red vi dressyr ca 40 min

Snabb lunch o sen promenera med hunden (jag blev inte tvingad utan jag ville ut o gå i de fina vädret!)


Albatros
ridhus ca 35 min. Värmde upp o avslutade med att rida LB:1 men tog bort galoppen.
Baltic Azura (ponnyn) Ca 30 min i ridhus, Lars titta till då o då medan han red Shadow, men allt va helt ok o jag tyckte också att de gick riktigt bra. Galoppen är svårast men de blir bättre o bättre!

Här är bild på Elegido när jag "löslongerade" honom igår i ridhuset. Visst är han söt? Han är till salu och annonsen hittar ni här

Elegido CXX Till Salu!Igår                    3 veckor sedan    Kan ni se den lilla hjorten på bilden?


OBS! VÄNTAR FORTF. PÅ BILDER TILL "SERIEN"

Praktikplatser.

Johanna har skrivit en fråga:
har du något bra tips när de gäller att söka praktikplats inom hästbranschen? :)
du skriver riktigt bra och intressant! ;)


Hej Johanna o tack för berömet! (Blir tokglad!)

När det gäller val av praktikplats måste du fråga dig själv vad de är du vill få ut av din praktik.
Vill du rida mycket? Inriktning hopp-dressyr-travstall ex? Mycket stalljobb eller vill du vara mycket hästskötare under tävling.

Därefter råder jag dig att gå in på: HYN som är Hästnäringens yrkesnämnd. Där hittar du GODKÄNDA praktikplatser inom hästnäringen samt en praktikvärdsansökan m.m.

Jag själv har haft både ridpraktik (mycket unghästridning men även dressyr o hoppning) samt ridskolepraktik där man ser hur ridskolan fungerar, allt från lektioner till beställning av foder o andra kontorssysslor m.m.

Hoppas du hittar en praktikplats som passar dig!
/ Eleonor

Tips:
[] Våga fråga o ta kontakt! Ibland får man ett nej men de är bara att gå vidare!
[] Att söka praktik ger dig stora möjligheter att bredda ditt kontaktnät. Jag hade aldrig varit där jag var idag om jag inte varit "framåt" o vågat fråga!

Nedan är en bild på "Liten" som bor i Nina Liljas stall. Jag köpte min häst därifrån, och kom tillbaka som praktikant - som ledde till sommarjobb - o vidare till skåne.


Tips från coachen

Hejsan! :) Skulle behöva lite tips från coachen! :)

Det är så att jag har en travhäst, dock aldrig startad i trav som jag håller på att skola om. Jag har varit iväg och ridigt inför instruktör en gång och så skötte han sig exemplariskt, gick jätte fint på tygeln, arbetade bra på alla sätt och vis men sen när vi kommer hem till stallet och ska träna en annan dag så springer han bara iväg, rusar i både trav och galopp och massa. Rider honom mycket på volter men ändå susar han upp sig och blir svår hanterlig.
Han är inte nyggt som travare på något sätt alls då han endast är D-ponny, 148 cm i mkh ochhar mycket kort kropp. Ser ut som en New Forest med frysmärkning. Tänkte fråga om du har några bra tips?

Tacksam för svar / Daniela & Snooze

Hej! Eftersom du skriver att han skötte sig exemplariskt för din tränare så föreslår jag att du fortsätter träna för någon regelbundet (om du inte redan gör de).
Annat tips är att du rider mycket lydnadsövningar. Övergångar till att börja med och vara noga med att han lyssnar för dina hjälper. För sits och handen ska han stanna. Gör han inte detta MÅSTE du som ryttare våga ta i o säga ifrån, de är INTE OK att en häst tar övertaget o gör som den vill. DOCK är det viktigt att ge beröm när hästen gör rätt - på så sätt "renodlar" du dina hjälper.

Han ska svara FRAM för SKÄNKELN genom ett lätt tryck. Gör han inte detta bör du tillrättavisa med smackningar och ev. spö. Beröm när han svarar framåt - även om de så skulle råka bli galopp när du menade trav. (Saktar du av o berömer därefter ger du fel signal o hästen kommer tro att han får beröm för att han sakta av)

Hoppas de var ett tillräckligt svar, annars är du välkomen att skriva igen! Lycka till!

/ Eleonor


Jag & Ridskoleponnyn Butler 2008.

En häst som inte svarar fram för skänkeln, eller tillbaka med sits/hand är inte lyhörd för dina hjälper. Därför måste de renodlas. Ett ridpass bör alltid inledas med en koll på att start/broms fungerar.Viktigt meddelande: En bekännelse.

(Inlägget om en "serie" som jag lovade igår hoppas jag kunna lägga ut senare ikväll. Jag väntar på ett par bilder bara - annars får ni hålla ut nån dag till!)

Igår hände en sak som jag inte orkade skriva igår.


Igår var en lång dag, o jag var ganska trött efter helgen så jag beslutade
att jag inte skulle rida nån häst när jag kom hem eftersom jag säkert skulle ramla av vid minsta
bocksprång. Jag valde därför att longera i ridhuset.

Hästen jag longera var väldigt pigg för dagen och "busade" extra mycket. Jag är van att han gör
så ibland så jag tänkte att han säkert skulle lugna sig. Jag fick ned han i skritt o lät honom gå på en volt runt om mig.
Plötsligt snor han runt och lyckas få bakhovarna mot mig, varpå han "kickar" o träffar mig (som tur är) på handen.
Jag hinner tänka: Fan alltså ska jag behöva bryta handen så jag varken kan jobba eller rida på ett tag. Får stopp på hästen varpå jag känner efter hur illa handen är. Lyckligtvis har han "bara" lyckats "toucha" mig, så jag lever med en något svullen hand, rivsår o vad som ser ut ett blåmärke.

Vad vill jag då komma med det här? Jo, jag erkänner att jag longerade utan hjälm.
Jag kommer aldrig mer longera utan. När en häst kan vara så snabb med att vända runt och komma så nära en med hovarna då vill inte jag riskera mitt huvud eller något annat för den delen.
Hästen i fråga är inte elak utan var mest uppjagad o hade överenergi.

Nu hade jag tur, men nästa gång kanske jag inte har de. Och inte du heller!
Tänk på de! Använd huvudet, men framförallt. Hjälmen!


Strax...

...ska ungarna rida lektion för mig. Har hunnit med både Astrid idag samt en skentur på min egna dam o lite annat smått o gott. Uppdaterar mer senare, då ska jag ha hunnit göra en garderobrensning också. Woho så roligt! ><

Tack...

...för all positiv feedback, alla kommentarer, alla nya o gamla läsare.

Eftersom ni genom min undersökning vill läsa mer om ridövningar så kommer jag imorgon börja med en liten "serie". Jag tänker inte avslöja om vad de handlar om, utan ni får helt enkelt klicka er in o kika efter imorgon, eller varför inte följa mig via bloglovin så håller ni er enkelt uppdaterade - hela tiden!

 


Tips från coachen

De har kommit in ganska många frågor, jag försöker svara på de så fort jag kan men jag ska säga att jag har läst alla och de är väldigt bra frågor!

Hej, jätteintressant blogg!
Vi har nyligen köpt en ponny som min snart 5-åriga dotter ska rida ihop sig med. Hon kan basic alltså start, halt, höger, vänster. Är det någonting annat som du tycker att man ska lära in innan man byter till annan gångart? Och hur bär man sig isånna fall åt?
Tacksam för svar.. =)


Svar: Start-broms o att svänga ska inledas vid varje uppsutten ridning så man kollar av att hästen är lydig - Renodlar hjälperna. Så det är en bra förutsättning att hon kan de! När du skriver: Byta gångart förutsätter jag att du menar trav först o främst.
När man är så "liten" som 4-5 år så har man från början ganska bra sits o god balans till hästen,  men vid snabba vändningar och rörelser från hästen, kan barnet lätt tappa balansen eftersom deras reaktionsförmåga inte är tillräckligt snabb. Det är alltså viktigt att du som föräldrer finns till hands först som kan hjälpa till att bromsa upp om de skulle behövas.
Trava korta sträckor på rakt spår.
Använd nedsittning och håll i framvalvet.

Då de känns ok kan man öka sträckan och då barnet kan hålla balansen själv i sadeln (utan att ha den i handen) kan barnet också göra avsaktningarna själv.

Är detta ett tillräckligt svar eller vill du ha fler råd? Hör av dig igen i så fall o Lycka till med ponnyn.
/ Eleonor


Fynd på breeders!

Vad finns i lådan tro..?

Ett par stövlar! Perfekt i detta väder o lera!

Och vad kan detta vara då..?

 

En Whitakertröja! Kostade 699 i veckan. Nedsatt till 500 o endast en M i barnstrl kvar!

(Woho jag kan ha barnstrl!)

 

Visst är tröjan fin? :D Nu är jag förberedd för kalla dagar i snygga o funktionella kläder! Eftersom jag inte ska till globen i år o gå på den mässan så fick jag passa på nu.

Breeders - Lördag/Söndag

Lördag:
På kvällen gick vi på auktionen. De va fantastiskt kul och åter igen: VILKA 3ÅRINGAR! De var inridna, de hoppade otroligt och va riktigt snygga. Den populäraste hamnade prissumman på 300.000! Har för mig att de är denna grå diamant jag filmade som var dyrgripen. Se hur hästen riktigt vänder "utoin" i språnget! Mäktigt!


Söndag:
10.30
gick finalen för 6åriga hopphästar av stapeln. Nina som jag hejade på gick in med 8 fel i bagaget och rev tyvärr ett hinder vilket slutade på 12 fel. Men dömma av hennes leende och de klappar som "Liten" fick tror jag hon är väldigt, väldigt nöjd med resultatet!

Filmade Svante Johansson - Quantos som kanske inte hade sitt bästa "flow" i sin ridning kom 2.a Som ni hör "susar" publiken redan vid 1.a hindret. Men han går 0.a i grunden. I Omhoppningen river han redan första hindret. Som sagt red han iallafall fortast av 4.a felarna och kom 2.a. Vinnaren var den enda dubbelnollan!

Resultat för alla som deltagit i breeders hittar ni här: http://online.equipe.com/sv/competitions/1725


Godmorgon!

Ligger i sängen o har tagit en kopp kaffe o en smörgås.
Säger bara shit vilken kväll! Först var de typiskt "stelt" inne i tältet o ingen tog för sig
av dansgolvet. Men när klockan närmade sig 00.00 och kön ringlade lång utanför
då ni!

Hade sååå himla roligt.
Kan skvallra om att Mads dansa som en J*vel, men han har väl all anledning o fira när de gått så bra för honom under helgen!

Dock var de inte världens bästa musik men de blev bättre fram mot 2 snåret då de skulle stänga.
Fick en danspartner som va jätte trevlig! ;)

Jag var hemma och i sängen 04.00...
...och nu blir de Breeders finalerna 10.30, ska strax åka iväg.

Hejar extra mycket på Nina Lilja såklart!

Ikväll lägger jag upp bilder + filmer från auktionen igår + bilder o filmer från finalerna!
Ha de gott!

Just nu...

Fixar jag ordning mig till... Breeders hästfest! Antingen ses vi på auktionen eller inne i tältet där "festen" äger rum.
Imorgon är jag på breeders från 10 o framåt. Vi ses då också! Trevlig kväll!


Vi kör den här looken ikväll.
/ Eleonor

Tips från Coachen - Svar

Här är en fråga från Lisa!

"hej! jag haren arab valack på 150 cm i mkh.
när vi är ute och rider i skogen och travar så kan han helt plötsligt bli jätte tittig och sticka iväg med mig i fullgalopp utan att han lysnar på mig för 5öre.

så jag undrar om du har något bra tips på vad jag kan göra för att han ska bli lugnare och lysna på på mig bättre
"

Svar:
Hej Lisa!
Rider du ut själv då han är tittig eller är han densamma vid uteritt i grupp?
Om de sker när du rider ensam föreslår jag att ta en kamrat på en häst med dig varje gång du rider ut och då under ridturen rida "dressyr" dvs. göra lydnadsövningar, övergångar/tempoväxlingar, sidförande rörelser för att få din häst uppmärksam på dig!
Om man vet att hästen blir "tittig" o stark på bettet i skogen är de lätt att man själv blir spänd och "fast" i handen. Glöm alltså inte att fortfarande rida med skänkeln även i skogen!
Hoppas detta hjälper dig en bit så du får njuta av dina skogsritter!

/ Eleonor

Tänk på detta vid uteritter:

[] Är hästen tittig: Rid på platser där du ridit förut. Så känner hästen sig trygg.
[] Ha med dig en kamrat. Rid inte ut ensam!
[] Om du rider ensam: tala om för någon vart du ska rida, o hurdags du beräkna vara hemma...
[] ... och ha alltid med dig en mobil i fickan!
[] Reflexer på nu när de börjar bli mörkt tidigt - CHANSA ALDRIG!
[] Bockig häst? "Fegisrem" som jag kallar de, ett stigläder runt halsen kan va skönt o ha att hålla i sig med.
Nu vill jag veta

Vad vill ni läsa mer om?


Vad vill ni läsa mer om i bloggen? Detta är lite förslag om vad ni kanske vill jag ska skriva om. Vill ni se fler videoklipp från träningar/tävlingar eller hur de ser ut när jag arbetar med hästarna? Tips om ridutrustning för ryttare o häst, mina: "Måste ha" prylar.
Är de något helt annat så kommentera!
Jag är öppen för alla förslag!

Tack!


Det här är Astrid

Då har vi avklarat vår 5.e gång med bravur får jag säga! Från att jag "bara" hängt på Astrid har jag idag suttit upp efter att bara hängt några få steg och själv stannat henne för tygeln och gå fram för skänkeln.

Detta är verkligen en positiv och mysig 3-åring och jag ser fram emot utvecklingen! Som ni ser har jag gjort en egen flik till Astrid där ni kan följa utvecklingen, förhoppningsvis framåt! :)


Tänk att...

... min lilla "Gummizz" fick vara med på blogg.se's första sida!
Den lilla damen ska minnsan vara kändast i familjen!
Alla vet vem hon är -var man än är! Och som den fantastiska häst hon är - ja då
är hon värd all uppmärksamhet i denna värld! Hon heter Drusilla's Delight o är bland det finaste man kan ha!

<3Breeders fredag

Idag gjorde jag stallet snabbt för att hinna till Omgång II av 6-åriga hopphästar. Nina red som start nr 39 så jag hade gott om tid. När det började närma sig blev jag jätte nervös för hennes skull, jag ville så gärna att de skulle gå felfritt, eller på högst 4 fel så de tog sig till final.

Och som de gick till final! Nedan har jag filmat med mobilkameran så de är lite dålig kvalité.

(Nina är dessutom den enda ( vad jag sett) som rider med ett rosa band på sin kavaj! BRA!)

 

Sen tog jag givetvis en vandring i mässhallen och unnade mig ett pannband. Dels för att de börjar bli kallt om öronen nu, dels för att de är riktigt fint, och fick de för en billig peng!

Till fikat blev de morotskaka. Tyvärr inte så god som de brukar vara för de hade haft i COCOS! USCH!


BLOGGTÄVLING - VINN FLEECEJACKAN & STRUMPORNA!

Tävlingen är avslutad. En ny tävling kommer inom kort!

Stolt presenterar jag härmed min första bloggtävling!

Du har nu chansen att vinna en mysig fleecejacka och strumpor med ett värde till 650 Kr från Granngården
Passar bra nu när de går mot kallare tider!

Reglerna är som följer:

Lägg till mig på Bloglovin.  bloglovin
Ta nedanstående bild och lägg in på din blogg + länk till detta inlägg (har du inte blogg går det bra med bdb/facebook dyl.)
Kommentera detta inlägg med namn, mejl, länken till bilden samt önskad strl på jacka o strumpor.

Tävlingen avslutas  12.e nov
Produktinformation:
Fleecejackan Angelina, finns i strl XS - XXL, och
Ridstrumporna finns i strl
35 - 39.

LYCKA TILL!Nina till final!

Med ett nedslag i dagens runda 8 fel sammanlagt går nina o "liten" till söndagens final.

Hästtestet

Fann de här hos: Mlidalhgrens blogg men tog inte med alla frågor då jag tyckte testet var onödigt långt.

~ Hästarna  ~
Första hästen du red var: Hubbe eller hubbert tror jag han hette,
Hur gammal var du när du red för första gången: 6-7 år
Hur många älsklingshästar har du haft: När jag var liten var alla hästar mina favoriter.

~ Utrustning ~

Hur många
ridbyxor har du: 10+
hjälmar har du: 3
spön har du: 2-3
ridvästar har du: 1
ridskor har du: 1 par
ridstövlar har du: 1 par
grimmor har du: 3+
täcken har du? 5+
Vilken färg var dina första ridbyxor: Svarta
Vilka färger har dina nuvarande ridbyxor: Svarta, bruna, beiga, vita, mörkblå, ljusblå, grön.


~ Vad har du gjort inom ridningen ~

Hoppat [x]
Ridit dressyr [x]
Skänkelvikning/sidvärts [x]
Galopperat [x]
Piaff []
Passage [x]
Tölt [x]
Hoppat utomhus [x]
Badat med häst []
Ridit på egen hand [x]
Testat voltige []
Suttit på en häst som skenat [x]
Tappat kontrollen över hästen helt [x]
Ramlat av [x]
Bakdelsvändning [x]
Framdelsvänding [x]
Ridit dressyrprogram [x]
Tävlat i hoppning [x]
Tävlat i dressyr [x]
Tävlat i fälttävlan [ ]
Tävlat i någon annan kategori [ ]Tips från Coachen

Har ni något ni funderar på inom hästsporten och ridning?

Skicka era frågor så tar jag upp en fråga i ett inlägg senare!
De kan handla om vad som helst mellan grus och hinderstöd. Dressyr, avståndstabell, bra övningar
för olika typer av hästar eller problem - lugnt, medel eller avancerat!

Har du bara idétorka för vad du ska göra med din häst idag?
Jag hjälper dig!

/ Eleonor Dipl. Ridlärare

Snö i skåne!

 

 

Även jag hakar på trenden att skriva: DE ÄR SNÖ! Dock har den nästintill försvunnit och jag hoppas det inte är halt på vägarna då jag inte har hunnit eller för den delen ens tänkt byta till vinterdäck än!

Någon som gjorde glädjeskutt i hagen idag var min lilla dam DD som verkade lycklig o extra pigg över snön!

(Obs nu fungerar även filmen på Jörgen Larssons ritt igår i föregående inlägg!)


Breeders - Hoppning 5åringar Dressyr 6åringar

Hade supertrevligt på Breeders. Träffa först Carro och sen Rebecca. Har sett Hoppning omg 1 för 5.åringar o sen stanna jag kvar för att se Nina rida Herman (dressyr 6åringar) 2.a omg. Innan jag åkte hem fick jag krama om både Matheuz och Sissi. Sissi Lilja är kort och gott bäst. Jag köpte min häst därifrån o har jobbat där under 2 perioder. Så nu vet ni de. (OBS videoklippen bearbetas o kan därför inte ses ännu!)


Bilden ska föreställa Arnold Assarsson som red felfritt


Nina Lilja - Bonheur
Upd: Nina slutade delad 6.a på 74.600

Royne Zetterman

Jörgen Larsson. gjorde många fina felfria ritter!

bloglovin

Breeders

Nu drar jag iväg till Flyinge o tittar på breeders! Får se om jag ser nå fina unghästar - de tror jag säkert!
Trevlig em!

Regn, regn, regn!

Usch vad de regnar nu! Tänk vad mycket sämre de går att jobba bara för vädret. Allt går mycket långsammare känns de som. Blöta o leriga hästar, grimmskaft o täcken. Usch! Vad har ni för väder? Regn, kallt, snö eller sol?

Dock trotsade jag o Lars regnet genom att rida ut. Lars på Shadow o jag på Albatros. Först var Abbe lite stressad bakom Shadow o taktade mest och jag fick ingen kommunikation med honom.
Men när jag fick rida först o trava/galoppera lite så gick de mycket bättre sen.
De blev en ganska lång sväng, Lars visade mig nya vägar, dock var de ganska lerigt o snabbt upptrampat när vi slingrade oss fram i tätskogarna - JÄTTEFINT med alla orangea löv på backen!

Sist på rundan blev Abbe skrämd av Islandhästen som kom töltandes i hagen bredvid så han kastade sig ut på fältet, men jag satt kvar så nu har vi klarat av de också! ;)

Jag bjuder på fina bilder från IGÅR när jag o DD skrittade ut på en betydligt lugnare tur o i mycket bättre väder!

Våra hästar

Jag tänkte presentera hästarna som vi just nu har på Hästhagens gård!
Vi har just nu 15 st hästar i stallet, varav 2 st inackorderade. Resten ägs av Lars & Annica (o jag DD förstås)
Vissa av hästarna är till försäljning, mer om de kan ni läsa på Annicas hemsida: Yeguadafavorito.se

Bilderna på Vara/Penny/Malaga/Pepper och Maestro är tagna från igår av Annica! Visst
är dem fina? Min favorit är särskilt bilden på Pepper! Klicka för att förstora upp!


Elegido Hingst 2002 Albatros Z Hingst 2004 Drusilla's Delight Sto  1994


Vara & Penny Lane   SGT Pepper Hingst 2009       Maestro Hingst 2009


Shadow Malaga 2008

Här är ponnysarna!


Azura Kat: D     Tott & Magic Kat: B-C Herkules Kat: B

Om det finns frågor angående hästarna så fråga på, jag ska försöka svara på allt! :)


Jag & Abbe

Bild från idag då jag red Albatros. Riktigt blött var de på banan som ni ser, men de gick finfint ändå! Får försöka filma nån dag när jag rider - kanske i helgen när Johanna kommer o hälsar på!


Ländtäcke

(fotot är taget 08)

Idag skrittade jag ut på DD och bestämde mig för att lägga på ländtäcket för första gången i år.

Dagens fråga lyder alltså:

Har ni börjat med ländtäcke på era hästar?Im back!

Hej!
Blev superstressad igår då internet strejkade HELA dagen.
Vilket kanske var helt ok då jag fick rummet städat, kläderna vikta o in i garderoben och disken avklarad.
Men nu är jag tillbaka och det har faktiskt inte hänt något särskilt. Tråkigt nog!

Igår red jag Albatros. Först på ridbanan och sen ut en sväng. Vi har bytt hagar på stona och unghingstarna så hingstarna kan klättra o börja bygga opp sig lite. När jag då rider förbi hagen blir de som tokiga och ska springa med vilket gör Albatros lite stressad. Först börjar han bara steppa lite på stället så jag lugnar o rider vidare, men när han börjar galoppera på stället med knäna till hakan då är man inte så tuff längre!
Dock red jag ut de och vi kunde avsluta vår skrittur i skogen lugnt o stilla.

Har på sistone fått kommentarer om att bloggen är fin, intressant, rolig och bra! De är jättekul med sån feedback! Skriv gärna om ni vill ha tips på något, ridövningar eller liknande. Jag kan hjälpa till med de mesta!
Och bor du i skånetrakterna så tveka inte att höra av dig angående ridlektioner! För mer info kolla in fliken: Om Verksamheten.

Nu blir de dagens 2.a kaffe och lite mejlskrivande! Kl 16. ska jag jobba med Astrid!
Vi hörs ikväll!Söndag - Helt slut!

 

Så var denna Söndag slut, och jag också! Prova-på gick bra. Alla red (efter mycket pedagogik o övertalning)
Efter ridning blev de lite fika o sen red jag lite på Azura o sen var de dags för insläpp av hästar. DD har fortfarande inte fått sina sulor vilket gör att jag inte ridit henne på hela helgen. Hoppas de blir av i veckan!
Blev middag inne hos familjen vilket är alltid lika uppiggande. Barnen sjunger, spelar o klär ut sig i en väldig fart, men man får sig ett gott skratt. Förresten så blev Julia & Herkules 2.a i LC:n och 2.a i KM:et som gick i LB! Duktiga dem är!

Imorgon är det en ny vecka. Bl.a. Mer unghästridning och sen ska jag åka o se andra unghästar tävla i Breeders på flyinge!

Rösta på mig som veckans bild. Klicka på bilden!Sökes: Prenumeranter

bloglovin
Jag följer ganska många hästsportbloggar genom bloglovin. Ett smart verktyg. Tycker dock jag själv har lite för få prenumeranter för att ha så pass många läsare om dagen. Så håll er mer uppdaterade genom att lägga till mig!
Genom fler prenumeranter kanske jag också lyckas ha roliga utlottningar/tävlingar m.m

Tack!


God förmiddag!

Har förberett inför Prova på ridningen genom att minska ridbanan o lagt ut en bom samt en slalombana. Det blir mycket pyssel idag i stallet och avslutningsvis lite ridning. Jag har fått 5 elever varav 4 st pojkar! Kanske blir en "riddargrupp" av det så småningom vem vet? ;D Jag uppdaterar mer i eftermiddag så får ni se hur de gick.

Jag har också kommit på massa idéer som jag fnular på så jag har klottrat ned hela mitt anteckningsblock! Vad de är kanske ni får reda på nån gång i bloggen! ;)

Hörs sen då!

Ponnysarna Tott & Magic är mina kollegor idag.


Min lördag

Jag o Taná trotsade jägarna idag o gick tog en promenad denna fina höstdag! Är så trött på att jag håller mig inne enbart för jag är rädd att jägarna ska ta fel på mig o ett svin. (hmm)

Just som jag tänker: "Nu har de ju lugnat sig med skotten" så skjuts de inne i skogen. Runt krönet möter jag en jägare vid deras jaktstuga. Jag frågar vart jag kan gå o han visar mig en väg så jag kunde fortsätta! Så de blev inte o vända efter 20 min, utan de blev en promenad, i raskt tempo i 1h o 30 min! SKÖNT!Tana är en katalansk vallhund

Efter den långa turen var jag värd fika i form av kaffe o en chokladmuffin!

Julia bad mig tvätta o frisera Herkules inför morgondagens tävling. KM i hoppning. De är riktigt peppade och de ska förutom rida KM som går i LC, debutera i LB klassen! De kommer inte vara några problem tror jag för Herkules är en toppenponny o Julia en duktig ryttare!

Före                         Efter

Åh just som jag trodde att jag bara skulle ta in hästar o sen ta kväll så ringer Lars o ber mig longera "skuggan" och ge honom ett bad han också ( ska också delta på KM:et imorgon!) Så nu är de dags att dra igen! Trevlig kväll på er! ;)


Full fart!

Ska just ut o tvätta en ponny inför KM i hoppning imorgon!
Uppdaterar mer senare i em med bilder och en liten omröstning!
Titta gärna in då!
Kramar

Rösta på DD

Årets Häst 2010


Fredagkväll

Nu är alla hästar inne o jag ska strax iväg för o hämta Elin + kompis samt köpa pizza!
Ska bli skönt att slänga sig på soffan efter att ha ridit 4 hästar idag!
På tvn blir de självklart Idol o myskväll för hela slanten!
Hoppas alla andra också får en trevlig o god kväll!

PS. De gick toppenbra o rida unghästen idag som förövrigt bär namnet Astrid!

LöshoppningHär är ett videoklipp på min kompis  häst Jaccuzzi e. Master som vi löshoppade på Strömsholm.
Detta är från 2008!

Brukar ni löshoppa era hästar?View results

"Spansk" ridning idag!

Idag har jag för första gången fått prova Elegido! Han är också en P.R.E Hingst. Annica red först o sen fick jag prova, men han var lugn o fin. Avslutningsvis gjorde vi lite passage! Så himla roligt o mäktig känsla! Sen fick jag skritta ut en sväng i skogen för o känna själv. De gick också jättebra, Annica sa att jag var den enda hitills som ridit ut på honom själv!

Efter fikat fick jag rida Albatros Z igen. Jag värmde upp som vanligt och sen hjälpte Annica mig o vi gjorde lite sluta på volt o sidvärts rörelser. Avslutningsvis gjorde vi spansk skritt! Annica går med o hjälper till o Albatroz fattar vinken direkt o är jätteduktig! Man känner verkligen hur han "växer" o blir ÄNNU STÖRRE! Jag fick också skritta ut på honom i skogen o de gick också bra! De känns som att båda hästarna har "godkänt" mig som deras ryttare. :) De är svårt att bestämma sig vem som är ens favorit. Båda är helt olika varandra både till sättet och ridmässigt. Dock får man nästan träningsvärk bara genom att sitta på Albatros - HAN ÄR JU SÅ STOR o BRED!

Första bilden har jag fotat o 2.a bilden är från utställningen från Strömsholm

Jag kommer hädanefter rida dessa herrar mycket eftersom Annica av en anledning inte kommer kunna rida på ett tag. Jag ser fram emot att få rida dem ännu mer!


Hur lyckas han?

Jag skrattar så jag gråter till den här filmen. Jag kan se den hur många gånger som helst!

http://www.youtube.com/watch?v=opMiCyoRzYM&feature=more_related

Mina frågor är: Vem tränar han för - vad säger hans tränare? Hur hamnade han på den här hopptävlingen (ser ändå stort ut på stor o fin tävlingsbana) Men framförallt: Hur ORKAR denna gudomligt SNÄLLA hästen med honom?!

Tyvärr ser man också hur han helt oprovocerat slår hästen med otillåtet slag. Detta tar jag givetvis avstånd ifrån o tycker inte de är minsta roligt.
Uppdrag: Unghäst!

Igår började jag jobba med Eva som bor granne med oss. Hon har en unghäst efter flyinges Richfield 1061. Ett sto på 3 år som är van vid sadel och ryttare men som nu ska börjas jobba ännu mer med!

Först blev hon longerad ute, men blev lite stressad då de va mycket ting omkring bl.a. Julia skulle hoppträna så vi gick in i ridhuset där hon fick springa av sig ett par varv. Därefter gick jag fram o slog på sadeln och drog i stiglädrena på båda sidor, hoppade upp o ner bredvid henne o hon var lugn och stilla.

Därefter med hjälp av pall kom jag upp o hängde på henne. Klappade o tjoade överdrivet mycket. Vi gick nått varv o sen gled jag av. Hon var inte helt avspänd men jag bestämde mig för att hänga en gång till - o kändes de bra skulle jag sitta upp. Upp kom jag! Hon var jätteduktig då o fick massa godis av Eva.

Om vi fortsätter jobba 2-3 ggr i veckan kommer de gå som en dans tror jag! Ska bli väldigt spännande att få se henne utvecklas! Nästa pass tar vi redan imorgon!

 

 

 


RÖSTA PÅ MIG!Min dag i bilder!


DD ska alltid stå o beundra utsikten just utanför stallet. Underbart väder iallafall.


Ett par av de vantar jag köpt igår. Perfekt att ha i stallet.


Har ridit ut på Azura - barbacka! D-ponny tjej som jag rider lite nu
innan hon ska säljas!

Mysigt väder! Vi hade sällskap av Ebba Magic


Blev tyvärr lite suddiga bilder. Men de va ett hav av gul/röda löv
de var väldigt fint!

Azura och jag

Svar:

Ang inlägget: När de blir kallt...
Var kommer allihopa ifrån? :) Jag gillar pannbanden.

Svar:
Mössorna är av märket Kingsland och finns o köpa lite varstanns.
Ex är:
Ryttare.se
Filippasridsport.se
Rytteriet.nu
Hippoteket.com


Hopptävling

Här är en video från en tävling förra året. De va på Eskilstunaortens Ryttarförening 1.00 m

Hade ridit uselt på 90 innan så jag var revanschsugen! Rider som en jävel i omhoppningen på nästsista räcket! Haha. Men DD var lyhörd och vi blev faktiskt placerade! Jag får försöka göra lite nya videoklipp - just nu lägger jag bara upp gamla filmer. Men...

Håll till godo!

 


2.a koppen kaffe

Nu har jag en fri timme innan jag ska hämta Ebba vid bussen o vi ska rida ut en snabb sväng med ponnysarna. Tar min 2.a kopp kaffe och lite yoghurt, har mer o mer hoppat över lunchen numera då ja inte är särskilt hungrig, o äter fram mot kvällen istället.

Vi har avmaskat våra hästar nu. Lite senare än vanligt eftersom man vanligtvis gör de i början på hösten, september men eftersom de var mycket träning/tävling för hästarna här i stallet så fick de vänta. Alla hästar var duktiga och jag o Annika trodde fölet skulle bli värst att hålla stilla, men Penny blev så förvånad att hon bara stirra på oss med stora ögon när hon fick sprutan i munnen.

Stallet gick snabbt idag o göra så de va skönt.
Efter de longerade jag DD o hon ser bättre ut, men jag ringde ändå hovslagaren - o fick tag på honom! Så nu kommer han imorrn lovade han o sätter i sulor fram.

Jag har också gjort ordning "volten" där jag ska rida på unghästen ikväll för första gången. De är grannen som behöver hjälp med sitt 3-åriga sto. De blir spännande. Jag har fyllt igen lite gropar och rensat bort ogräset, ska bara kratta så att de blir jämt o fint där.
Får uppdatera mer ikväll om hur de gick!

Jag & DD
När de blir kallt...

Vill ha en (helst alla) av dessa huvudbonader, men vilken tycker ni är finast av dessa? Hjälp mig välja!

 


Vilken mössa/pannband är snyggast?

Get a free poll

Här kommer en uppdatering!

Nu har jag verkligen varit kass på att blogga. Även om jag gjorde ett inlägg igår så är de alldeles för få - vad jag tycker! Men nu ska ni få ett EXTRA långt inlägg med EXTRA mycket bilder från vad jag har gjort idag!

Först gjorde jag stallet för att sedan fort göra mig i ordning för Stadsbesök. Jag tog tåget till Malmö där jag mötte upp Anna (också dipl. Ridlärare som jobbar på Motalas ridskola.). Vi tog en svängom på stan. Bl.a. på Zara där vi suktade efter fina koftor med päls på. Men jag fick med mig en festfin, vit/beige topp för 99.-

Vi gick också in i roliga prylbutiker, bl.a. en som heter Tiger. Där köpte jag vantar att ha i stallet - och ett par tjockare jag kan ha vid undervisning. Jag köpte en present till mamma ( hemlis eftersom hon läser bloggen!) och lite annat smått o gott. Vi tog en lunch + fika på Waynes Coffee vilket var välbehövligt.

På bikbok hittade vi en "topp" i Helenas (2m lång) Size!

Efter strosande på stan åkte vi iväg till IKEA. Både jag och Anna älskar ljus, helst doftljus så där köpte jag lite ljus och en papperskorg till badrummet, samt en badrumsmatta för 19.- .
Avslutningsvis hämtade vi upp en vän till Anna för att ta kaffe o Italiensk glass på ett fik.


Såhär såg jag ut idag.                            Italiensk glass. Choklad/Citron/vit mandel.

Tillbaks till Eslöv. Jag har hämtat ut mitt paket från Posten. Gissa vad den innehöll? ;)Solig höstdag!

Shiet vilket väder vi fick idag! Kallt som bara den imorse men när man börjar mocka så blir man snabbt varm. Idag ska jag ta för mig av denna härliga höstdag genom att vara ute så mycket jag kan. Nu ska jag longera DD o se hur hon ser ut, sen tar jag en rejäl skrittur i skogen. Ev en promenad sen (färglada kläder så inte nån jägare skjuter på en!!!) o senare tar jag kanske ut barnen på deras ponnies på en sväng också. Nu är de faktiskt dags att röra på påkarna - en gång för alla!

Uppdaterar mer ikväll, då har kanske min vinst - Kingslandschabraket kommit också!


VM-Finalen

Såg ni VM-finalen?
Vad tycker ni om upplägget att ryttarna byter hästar med varandra?
Abdullah Al Sharbatly, Philippe Le Jeune och Eric Lamaze
LeJeune var den enda ryttaren som var felfri med alla fyra hästarna.

10-10-10

Idag är det den 10/10-2010 :)

Jag har umgåts med Anna i helgen. Igår var vi i Malmö o de va trevligt! Eventuellt ska vi ses igen till veckan o gå på stan o fika! Mysigt!

När jag kom hem ville Ebba rida lektion, så de blev ett dressyrpass för henne.
Min fika var inte lika flådig som igår men helt okej. ;)


Prova på ridning!För dig som aldrig har ridit förut eller som rider och vill lära känna
hästen på ett lekfullt, lärorikt sätt med säkerheten i fokus.
Barn 4-12 år är välkomna med eller utan egen ponny.
Ridningen sker på utebana, ridhus och i naturen.

Eleonor är utbildad ridlärare och har en egen häst som hon tävlar i både dressyr och hoppning. Här erbjuds förutom prova på, även träningar för äldre ryttare i både dressyr och hoppning. Vid intresse, finns möjlighet att starta upp mindre ridgrupper, på fasta veckotider på Hästhagens anläggning. Här finns även Lars Christensson, A-tränare, som driver häst och ryttarutbildning, samt äkta spanska hästar som föds upp och rids av Annica Christensson.

Målet är att varje individ ska få anpassad ridning efter deras önskemål och behov.
Varje elev ska kunna ta lärdom på det sätt som är bäst för eleven.

"Eleonor har en god kontakt med barn och ungdomar. Med ett påhittigt och roligt upplägg lär man sig häst och ridning med ett leende på läpparna." / Lars Christensson


Datum för prova på: 17/10      och  14/11   med start kl: 13.00
Hästhagens gård 241 96 Stockamöllan
Pris: 100.- / gång


Anmälan görs till Eleonor på telefon: xxx-xxxxxxx eller mail: meleonor@live.se
Besök gärna våra hemsidor: Hastoridverksamhet.blogg.se Yeguadafavorito.se

Såååå nära!

En felfri runda hade inneburit VM-final.
Inte ens Rolf-Göran själv kunde förklara vad som hände på hinder nummer fem, en oxer med vattenmatta under.


Ninja La Silla visade i första rundan vilken topphäst han är när han lekte runt banan - inget ser ut att vara för svårt för den lille fuxen. I den andra rundan blev det dock ett nerslag för Rolf-Göran, på oxern som stod som nummer fem. Därmed trillade ekipaget ur topp fyra, som går vidare till lördagens final. Rolf slutade på 6.e plats.

De 4a ryttarna som ska rida final och därmed byta hästar med varandra är:
Abdullah Al Sharbatly. Eric Lamaze, Philippe Le Jeune och Rodrigo Pessoa
Dressyrträning för Julia

Har just haft ett hårt dressyrpass för Julia och Herkules. De fick värma upp själva i alla gångarter innan vi först gick igenom sits och olika grader av förhållning/eftergift o skänkelns inverkan. Därefter påbörjade vi övningen.

Julia fick rida volt, snett igenom - ökad trav, volt, snett igenom - ökad trav. Sedan fick hon minska/öka volter och träna galoppfattningar samt några ökningar. De va jätteduktiga och Herkules blev riktigt fin.


Som att de varma, soliga vädret inte gjorde träningen lyxig nog för mig o ekipaget, dagens fika bestod dessutom av skagensmörgåsar + kaffe! Lyxigt och framförallt gott!


R-G & Malin till Semi!30 ekipage startar i hoppningens semifinal, varav två svenskar. Rolf-Göran Bengtsson/Ninja La Silla ligger sexa med 5,37 poäng och Malin Baryard-Johnsson/H&M Actrice W på 14:e plats med 8,91. Leder gör Rodrigo Pessoa/HH Rebozo, Brasilien, 2,80. De fyra i topp går till lördagens final där de byter hästar med varandra. Hoppningen startar 23:30 svensk tid.

SVT sänder ridsport:
Lördag 9 oktober 16.50-17.50 Hoppning semifinal eftersänt
Söndag 10 oktober 12.00-13.50 Hoppning Final eftersänt

Longering

Har nyss longerat "skuggan" nere på banan! Han var så duktig! Visst är han söt? :D Jag hade lovat Lars att ta extra mycket hand om Skuggan eftersom han hade vart så fin igår på hoppträningen! Massa godis o kel har han fått!En mindre bra sak är att DD var ofräsch när jag red idag. Förhoppningsvis beror de bara på skoningen o att hon måste få på sig sulor fram igen.

Men åter igen en bra sak. Pappa smsade idag o sa att han skulle till Skåne i november - så han ska komma o hälsa på den 13.e!


Vinn JWhjälmen!


Video: LA:3

Här rider jag min debut LA:3 i Umeå (Hippologum)
Jag blev 2.a med 193p och 62,25%
Samma helg red jag även andra program där jag vann LB:2 men red till fel bokstav 2 gånger så jag blev 3.a efter -6p. Även 3.e plac. i en LC:2.a. Meetinget varade i dagarna 3 i 30 graders värme, men DD gick som en peng!


JAG HAR VUNNIT!

Jag som aldrig vinner (jag lovar jag vinner aldrig, aldrig) Fick mejl från Cathrine idag från Filippas ridsport!

Och jag VANN KL-SCHABRAKET! HURRA HURRA HURRA! Jag är så himla glad!

www.filippasridsport.se

 


6.e plats för laget.


Laget slutade som 6.a igår efter att Tyskland tagit hem guldet. Som en liten tröst känns de skönt att R-G är så grym som han bara kan vara! Malin gör också bra ifrån sig under VM! Peder och Helena sågs längre ned på listan med 12 resp 33 fel.


Sverige har precis missat ett OS-kval - för att få kvalet klart skulle man varit i topp fem.
- Sexa är inte ett så dåligt resultat. För två månader sedan visste vi inte hur det skulle bli med Ninja och Actrice. Två nollor och åtta fel - jag tycker ändå att vi ska vara nöjda, avslutade Horn.

Tyskland tog hem guldet med tre felfria rundor, före Frankrike och Belgien. Den individuella tävlingen fortsätter på fredag, dit de 30 bästa från i dag går. Rodrigo Pessoa/HH Rebozo toppar just nu individuellt.

Kattungen har blivit stor!

Minns ni att jag fick vara barnmorska åt Bella när hon födde 1 bebis för några veckor sen?
Den har nu blivit lite större och öppnat sina ögon! Den är så himla söt!
Gullig eller hur? Än så länge är den lille rackaren namnlös.

Dessa fruktansvärda namn!

Nu kommer jag gå ifrån hästar och ridsporten med ett inlägg om hårfrisörer och dess salonger.

Igår när vi körde förbi ett litet centrum utanför Flyinge så ser jag en stor, stor, stor skylt där de står: Håriskåpet.
Det måste vara de allra ,allra, ALLRA - värsta namn jag någonsin sett på en frisörsalong. De låter ju inte särskilt lockande att gå dit o klippa sig, tvärtom, låter de rätt vidrigt - tycker ni inte?

Jag förstår inte varför salongerna alltid ska försöka vara vitsiga och käcka när de gäller dess namn.
Här är några andra "fyndiga" namn att ta sig för pannan (eller skratta) åt.

Hårizont
Hårhålan
Hair e jag
Självfallet
Vi finns hair
Lady och Kalufsen
På håret
Hair för digSkoning

Ida håller koll på DD
Av med de gamla, på med de nya.

Idag har jag förutom stallsysslorna - vart på Skatteberga och kollat när Lasse har tränat sina "Vellingeelever" i terränghoppning. De va kyligt men jag hade förberett mig för de o klätt mig varmt. Ninna var där också så de va roligt att få prata med henne. Efter de blev de en liten tur till Lund för o hämta lite saker. Var inte hemma förrns mot kvällen så hela dagen gick! Klockan 18 kom Wayne för att sko DD! Han var jättetrevlig. Han snackar engelska men man kan prata Svenska för han förstår de - lite roligt faktiskt, han har skott DD förut, dock när hon var mycket yngre! ;)

För er nya läsare så kan jag berätta att DD numera bor hos sina förra ägare och uppfödare! Nu har hon alltså kommit tillbaka hit, som 16 åring! De är många, många härnere som minns DD och vet vem hon är!

Malin har nollat!
Malin tyckte att banan var svår när hon gick bland hindrena. Då bad hon Tyska ryttaren Markus Ehning om råd.
Sedan satte hon den första svenska nollan. Jag har sparat mina nollor till VM, säger Malin och ler.
Lundbäck slutade på 13 fel.

I tidshoppningen igår hade vi bästa svensk R-G bengtsson på 4 fel tid 81,99 därefter Lundbäck på 4 fel tiden 83,05. Malin och Peder hade 8 fel och tiderna 87,0 & 87,71

 

 


Albatros Z

Idag har jag fått rida på Annicas P.R.E Hingst Albatros Z! Fick ju nästan träningsvärk bara av att sitta på han. Han är så himla stor och maffig! Vilken häftig känsla de va, traven var så mjuk och lätt - senare kunde Annica hjälpa till från backen o gjorde olika rörelser. Nästa gång jag rider ska vi fotografera så ni får se!

Hoppning idag:


Eurosport
Tisdag 5 oktober
15.45-18.15: Nationshoppning. Direkt
20.30-23.00: Nationshoppning. Direkt


Det svenska hopplaget ligger på 16:e plats efter gårdagens tidshoppning.
I Toppen ligger USA före Tyskland på andra plats och Frankrike på tredje.

Hoppningen startar 16:00 svensk tid och först ut av svenskarna är Malin Baryard Johnsson/H&M Actrice W med startnummer 10, därpå följer Helena Lundbäck/Bukowskis Erbblume startnummer 35, Peder Fredricson/H&M Arctic Aurora Borealis nummer 65 och sist ut av de svenska ekipagen med startnummer 97 är Rolf-Göran Bengtsson/Ninja la Silla.

Vi hållar alla tummar vi kan för medaljerna nu!

Bild: Tidningenridsport.seHOPPRYTTARNA INTAR VM-ARENAN


Hoppryttarna har under Söndagen fått träningshoppa inne på arenan. R-G Bengtsson tycker att Ninja känns fin och mjuk i sprången.
Actrice W tittade lite extra på vattenmattorna som glittrade i strålkastarljuset men under träningen fick Actrice  chansen att vänja sig vid de hindren då de hoppade om flera gånger.
- Känns kanon, tycker Malin Baryard Jonsson.
Peder Fredricson och Arctic Aurora Borealis fick ett nedslag men kom igen och Peder är nöjd.
I laget rider Även Helena Lundbäck och som reserv är Alexander Zetterman med Isaac fick sin chans att rida på VM-banan på söndagskvällen.


Tidsprogram
Söndag 3 oktober em/kväll Träningshoppning
Måndag 4 oktober 10:00-12:30 + 14:30-17:00 Tidshoppning
Tisdag 5 oktober 10:00-12:30 + 14:30-17:00 Nationshoppning omg I
Onsdag 6 oktober 19:00-22:30 Nationshoppning omg II (10 lag), medaljutdelning
Fredag 8 oktober 17:30-19:00 Individuellt semifinal (30 startande)
Lördag 9 oktober 20:00-21.30 Individuell final (fyra startande), medaljutdelning

Så gick det sist – Aachen, Tyskland 2006
Nationstävling: 1) Holland 2) USA 3) Tyskland 12) Sverige
Individuellt: Jos Lansink, Belgien, Cavalor Cumano 2) Beezie Madden, USA, Authentic 3) Meredith Michaels Beerbaum, Tyskland, Shutterfly
14) Royne Zetterman, Sverige, Isaac 19) Rolf-Göran Bengtsson, Sverige, Ninja La Silla5.5.an

Jag bjuder på ett kort videoklipp där jag hoppar 5.5.an med DD.

Avstånd för häst: Travbom 2.5 m fram till hjälphinder och 5.5 m fram till Kryssoxer

Travbom för D-ponny 2,3-2,4 C-ponny 2,1-2,2 B-ponny 1,9-2.0. Beroende på hur stor galopp er ponny har minskar ni 0,25-0.5 m mellan hjälphinder o Kryssoxer.

 


Bloglovin

Glöm inte att ni enkelt kan följa bloggens dagliga uppdateringar via Bloglovin!

bloglovin

SVERIGE BORTA UR VM


Tyvärr är Sverige utom räckhåll för medalj sen de låg 3.a efter dressyren.
Katrin Norling fördes till University Hospital i Lexington, Kentucky, för att röntga knä och skenben efter att ha ramlat av Pandora Emm under terrängritten i Kentucky Horse Park.

Katrin Norling och Pandora Emm fick ett mindre bra språng på hinder 8. Pandora Emm tappade balansen vid landningen och Katrin Norling föll av.

Katrin reste sig efter fallet men fördes till sjukhus för röntgen. Pandora fick något skrapsår

Linda Algotsson och Bullen bröt redan på hinder nummer fem och Katrin Norling fick ett fall på hinder 7. Niklas Lindbäck ledde loppet ända till hinder 22 där Mister Pooh kom fel och bröt ut. Bäst på banan var debutanterna Niklas Jonsson och First Lady som gick som tåget.
- De har gjort en fantastiskt ritt, säger Gunilla.
Fem stjärnor i fyrstjärniga debuten får också Malin Larsson med storhoppande Piccadilly som var felfri på hinder.  Viktoria Carlerbäck som hade en tung dressyrdag var desto gladare idag efter en snabb runda och ett fel på hinder.


Söndag

Har gjort mina sysslor i stallet och som ni ser på bilderna nedan skötte jag själv utsläppet av stona + fölet.
Men de gick jättebra o de promenerade snällt ut i sin stora hage.Blandat resultat i fälltävlan

Linda Algotsson och Stand By me bröt ut redan på 5.e hindret som var blågrönt vatten.

Niklas Jonsson felfri på hinder 4 tidsfel

Viktoria Carlerbäck och Ballys Geronimo fick en utbrytning på hinder 7, coffin.


Lördag = dressyrIdag har vi ridit dressyr. Vi bytte bett på DD från 3 delat med fasta bettringar till ett 2 delat utan fasta bettringar. Jag skrittade fram DD och sen bytte jag o Lars hästar. Jag fick fortsätta med Shadow som jag gjort igår, skänkelvikning på diagonalen 4 steg rakrikta o rida framåt o sen skänkelvikning igen.

Sen bytte vi hästar igen och jag fick göra samma sak på DD. Då gick de mycket bättre att rida än va de gick igår - KUL!
Min fina lilla häst!

Nu på em/kväll ska jag ta en tripp till Lund och hejja fram Rebecca som ska tävla dressyr. Och glöm inte att SVT sänder Dressyr från VM idag kl 15.50

Ny bakgrund . . ?

I ugnen står min Ost&Skinkpaj som strax är klar och i kylen väntar en fruktsallad till efterätt! Är jätteseg så de ska bli skönt att krypa ner i sängen och se Idol kl 20.00.

Jag är jättesugen på att ändra min bakgrund, från grå till ... ?
Ja är det någon som har nått förslag?
Absolut inte rosa eller klara färger, är ute fter något diskret.
Kommentera gärna färgkoden så jag kan testa! :)


Sverige just nu 3.a!

När halva fälttävlanslaget gjort sitt i dressyren ligger Sverige trea. Tyskarna kör sitt race och lyckas - de toppar just nu.  Australien är tvåa.

Läget i dressyrhalvtid: 1) Tyskland 83,80 2) Australien 91,00 3) Sverige 91,70 4) Storbritannien 93,20 5) USA 96,5009:06 Malin Larsson/Piccadilly Z

 

Starttiderna fredag för svenskarna:

09:06 Malin Larsson/Piccadilly Z
10:14 Niklas Lindbäck/Mister Pooh
15:14 Katrin Norling/Pandora Emm

(Lokal tid)


1.a Oktober

Så blev det oktober. Men mig gör det ingenting för solen strålar, det är fredag och min underbara livskumpan Johanna ringde nyss och frågade om hon borde följa med sin mamma och syster till skåne i sammband med Breeders.
OM HON SÅ BORDE?! HON SKA! För då kan vi ses och smida våra knasiga planer ihop, göra standups och göra en hejdundrande helgmiddag med 3-rätters! OJ OJ OJ!

Här är en bild från en halloween fest förra året - (alla var hårdrockare o jätte konstiga) dessutom var jag mörkhårig och Johanna som ni ser var en blandning. Nu är vi båda (kloka) blondiner

 

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus