Clear round resultat!

Åh nu är jag trött! Har hoppat 2 hästar idag med okej resultat. Dacke och jag var verkligen inte i form för att klara av 1m runda felfritt men vi gjorde ett tappert försök och lille vän vad han ställer upp när piloten rider så kasst. Fick helt okej anridningar på ett par hinder, resten var bara...blä. Går inte att beskriva känslan och min inställning för dagens runda, jag var själv inte ens klar på att jag skulle vara med på Dacke från första början men det blev som de blev.


Dagens bana innehöll 9 hinder med mycket svängar samt ett 10.e hinder som kallades jokerhindret. Ett smalt hinder (kort bom) uppe i luften, tomt emellan och på marken låg de påsar med morötter. Valde att hoppa detta hinder, fick ett otroligt tryck i honom och perfekt avsprång så jokerhindret var de bästa språnget. Lille, lille Dacke, tack!

Blir lite dåligt med bilder just nu eftersom jag inte kickat igång nya mobilen än. När jag gör det lovar jag bättre bilduppdatering. Dessutom kan jag avslöja en kul överraskning i veckan som jag har att se fram emot!


Ok

Vi får se hur det blir med den där starten för igår höll jag på att ramla av big time!

2 starter

Det blir inte bara en runda utan 2 på Söndag!
Först ska jag hoppa en "lånehäst" på 80 cm. Det var länge sen hon hoppade en längre bana så det ska bli intressant! Provade ett par språng igår och hon är ju så snäll så snäll!

Sen hejade Nina på om att jag och Dacke skulle ta en runda. Okej, ringrostiga som vi är anmälde jag en runda på 1 meters höjd. Har ju nya stigbyglar från Hööks ( svarta plast 259 .-) som jag tyckte gav jättebra stöd och svikt för knäna! Så vem vet, jag kanske sitter mer säkert än någonsin?

Ska försöka uppdatera er om DD's lilla mage, har lektioner ikväll till sent så jag kan inte lova fantastisk uppdatering! Däremot ska jag försöka lämna ett avtryck om vad vi fokuserar på mina ridlektioner denna vecka!
Mer uppdatering hittar ni också på: Enjagomdan

Sadel

Har eventuellt en ny dressyrsadel att prova i veckan. Håll tummarna att de kan vara något!

Clear round 29/1

Söndag med start kl 11 är det Clear round hoppning på Sissi&Nina Liljas anläggning i Gottlösa!
Jag tror jag kommer vara med, antingen en runda på Dacke som "kom-igång-hoppning", eller på en annan häst som träning.


Planerat terminen VT-12

Har suttit en stund för planering av lektioner för mina grupper. Har ungefär 3 olika grader på grupperna.
Grupp nybörjare - som är i de stadiet att de ska utveckla sin hjälpgivning, jag ska börja använda mer korrekt språk i undervisningen (skänkel, yttertygel m.m) och påbörja mer ridvägar samt att kunna rida mer självständigt.

Grupp medel - Elever som ridit ett par terminer och som klarar hästen i skritt, trav och lite galopp. Här kommer vi fokusera på inverkansridning, sits och balans samt mer kontroll på hästen, även mycket galopp.

Grupp avancerad - Elever som ridit längre och som hyr häst på ridskolan/rider clear round. Här ska vi utgå från utbildningsskalan, inverkansridning, fokus på hästens rätta arbete - korrekt form. I hoppningen kommer jag lägga ner tid på att vi ska hoppa serier, relaterade avstånd, linjer samt banor med olika hindertyper.

Dessutom har jag lite privatelever som ska ut och bli ännu mer rutinerade på tävlingsbanorna, så det ska bli otroligt roligt att få vara med på resan och ta del av fram/motgångar.


Är lyckligt lottad som får arbeta med så många olika grupper! Det gör en motiverad att orka och man ser alltid en ljusglimt i varje framsteg, både hos ryttare och häst!Ponnyakuten

Oj så roligt jag och mamma har haft. Vi lyckades se en repris tidigt i afton av uttagningarna, sedan såg vi avsnitt 2 nu ikväll på SVTB kl 19.00. Gud vad vi skrattade (med) den mycket lilla killen som satt på den stora, jättefina vita ponnyn och hade inte en chans när de skulle hoppa. Hoppas verkligen att de löser sig på lägret. Ska bli kul att följa varje individ och häst under ledning av Tobbe med gäster.

Ponnyakuten på SVT Barnkanalen kl 19.00 Söndagar.

Hej!

Hej! Saknar ni mig?Har haft fullt, fullt opp hela veckan med jobb och besök! Har knappt hunnit med mina egna pållar, sen har väderleken vart riktigt ruskig, vill att det ska bli sommar nu! Tänk vad lättare det blir då, och dygnet får fler ljusa timmar!

From V4 börjar ridskoleterminen igång igen så då blir det ännu mer jobb för min del - dock ska jag försöka uppdatera er mer om lektionsuppläg, mina tankar, min egen ridning och träning och såklart DD's dräktighet!
Ni som läser Linda Hallbergs blogg glöm inte att lyssna på eastfm imorgon mellan 8.00 - 8.30! Då kommer hon nämligen till studion och snackar om smink och skönhet! Läs mer på min andra blogg: enjagomdan.blogg.se

Sadeltips

Ida om Bilder:
Min häst liknar din, med markerad manke och relativt kort i ryggen. Var på Sharpman och provade ut dressyrsadel till henne för något år sedan. Den som passade absolut bäst till henne och som var i min prisklass (<10.000 kr) var en Wintec 500 (den nya modellen). Jag är jättenöjd med den, ligger bra på hästen och jag får en stadig och bra sits. Fick köpa till ett smalare järn (grön), sen ville jag även ha lite större knästöd, så

Tack Ida för tipset! Ska kika vidare i sadelträsket! :)

3 hästar ridna + sadelprovning

Hej!

Idag har jag hunnt med en liten sväng på DD som surt mest ville stanna upp och beta! HAHA hon kan alla trix.

1. Låtsas klia sig på benet för att sedan kasta sig mot närmsta grästuva.
2. Slingra sig steg för steg närmare gräskanten på vägen (matte märker ALDRIG)
3. Tvärnita och kasta huvudet nedåt så matte tappar tyglarna (funkar när hon sitter i andra tankar)


Nu hoppas jag hon är tillräckligt motionerad för att kunna bära min mamma ett par gånger i helgen utan att vara muppig! :D faktum är att hon stod och gäspade mer än nånsin i stallgången efter.Sedan åkte jag ned till ridhuset där jag nästintill blev serverad en häst som jag red första gången i fredags, för ägaren själv har skadat sig och behöver hjälp med motionen på henne, jag har även ett intresse att få göra någon clear round start på henne som bra komplettering över Dacke. Hästen är likt DD till ridning, men bra mycket större och ett hjärta av guld! Idag var hon 100x enklare att ha o göra med så det var bara roligt!

Häst nr 3 var Dacke, med ny sadel på för att prova. Mina förväntningar var skyhöga men...den tryckte på manken TYVÄRR, TYVÄRR! Bara att leta vidare.

Typiskt hästfolk, "taggarna" utåt.

Okej nu är jag lite less på att alla länkar diverse krönikor och debattsidor, kommentarsfält och andra spydigheter om Rolf-Göran Bengtsson, ja ni vet om vad, eller gör ni det?

Rolf-Göran Bengtsson har vunnit Jerringpriset - all heder till honom, jag ringde själv och röstade och jag visade min stora glädje på facebook.
Men om vi sen ska få en trevlig relation till sportjournalister, ja en relation med icke hästvetande människor ö.h.t, så kanske det är dags att vi slutar bemöta alla på vårt "spydiga" sätt likaså?

Det är ju rena helvetet på alla sidor där vi öser skit över journalister, att de inte vet något om nånting, - nä de är ju inte så konstigt då de inte haft ridsporten under näsan särskilt länge.

Visst borde vi få mer plats - men har ni ens märkt att vi faktiskt fått det mer och mer under årens opp, vilket RGB bevisade i Måndags kväll då siffrorna visade på hur mycket svenska folket stöttar honom, och ridsporten.
Så snälla - sluta koncentera er på hur "dumma" alla är och glädjs åt segeryran, jag tror RGB om nån skulle uppskatta att ni gjorde det!

Disen

Hanna fotade och skickade denna till mig, vad hon beskrev: Världens finaste sto!

Fett!!!

Schysst va? Fotot togs förra veckan i Nkpg hos Martin och nu finns en liten presentation på mig på East's hemsida. Ni hittar mig under fliken: DJ

IdrottsgalanAlla tummar för vår Rolf-Göran Bengtsson ikväll!

Måndag

DD i ett nötskal! Kolla blicken och mungipan!


Ska åka till stallet senare idag då jag har avvaktat på vädret, tror det blir lite longering för Dackes del.

Foton!

Hanna i stallet har nyligen köpt en Systemkamera och tog med den till stallet idag för att prova! DD och jag fastnade på en del bilder!DD V2

Såhär ser magen ut nu v2! Jag tycker personligen att hon blivit liiite tjockare än förra veckan!

Söndag!

Vädret har vart ganska milt idag så både Dacke och DD har fått sig en liten runda ute. Ni kan ju gissa vem som var vildast..?
Dacke bjuder!
Dacke verkade lite trött idag, men himla kelig och mysig. DD är tjock, glad och skulle på varenda en som ville förbi henne i stallgången! Har tagit en bild på hennes mage och den dyker upp strax i ett separat inlägg! :)
Och vildast var förstås DD. Vad tror ni egentligen? ;D

Tack!

Tack för alla sadeltips till Dackelino!
cattis (nkpg) om På jakt efter sadel...:
jag har en dressyrsadel till salu, kan ta med den nästa gång jag kommer till östergötland om du vill prova. är en 17,5''(känns mer som 17''), normal bom, märke moneypony - nåt tyskt :p
Tack snälla Cattis! Bara att höra av dig, gärna på mejl: meleonor@live.se
Idag avslutade jag min arbetar dag med huvudvärk och begav mig till stallet medan regnet öste ned. Därför blev det ingen ridning idag - hatar när allt går ut över mina hästar...
Imorgon ska jag inte bara rida Dacke, utan även en annan häst som jag inte ridit förr på, kan bli spännande! :)

Bilder

Emelie önskade se bilder på hur Dacke ser ut ang. Sadelproblemet.

På jakt efter sadel...

Idag traskade jag och lille Dacke ner till ridhuset. Idag skulle de trimmas!
De blev allt annat än roligt för just idag har jag insett hur fruktansvärd dressyrsadeln faktiskt är.
Jag har skänkeln i normalläge ungefär vid hans svans, jag tippar framåt och kommer inte ned i sadeln, framför allt känns stiglädrena förjävliga, och jag får inte alls något bra stöd för skänkeln. Dessutom åker sadeln alldeles för långt bak på honom.
Därför söker jag nu desperat efter en billig dressyrsadel...har börjat jakten på: Hästutrustning i Östergötland, de bästa vore om man fick tag i något man kunde prova. Har inte råd att köpa sadlar hejvilt. Men tänker vägra sätta mig i den sadeln igen. Fick allvarligt talat ett hysteriskt utbrott när jag inte ens kunde rida lätt...

Adressen

Verkade inte fungera men bloggadressen till min ohästiga blogg är: http://enjagomdan.blogg.se/

Känd bloggare!

Javisst hade jag bjudit in självaste Linda Hallberg som bloggar flitigt på sin skönhetsblogg! Många av er känner säkert igen henne!
För er som är nyfikna på mitt "andra" ohästiga liv så har jag bloggen för er -->här<--

Lyssnare


Anonym om Nytt jobb:
Jag bor i Östergötland, och lyssnar på East FM hela tiden! Vad kul :D
Grymt o ha en lyssnare ifrån den "hästiga" sidan också!

Stor kram till dig!Svar till SARA (Om ridledarkurs)

Sara om Ridläraren redogör: Halvhalt:
Hej, har du gått en ridledarkurs? Jag är lite nyfiken på vad det mer exakt är för något och eftersom det antingen är jag som är urkass på att leta eller SRF's hemsida som är oerhört kryptisk så kan jag inte hitta så mycket info om kursen där.
Vad är det man lär sig? Och kan man ha lektioner efter att ha gått kursen, eller är den mer bara förberedande för vidare utbildning?
Tycker du helt enkelt att det är något att satsa på? Om inte, finns det några vägar för den som inte vill utbilda sig till ridlärare, men ändå är intresserad av att kanske hålla i lektioner "vid sidan av" typ en kväll i veckan eller så (som tex. jag då :p)..

Överlag skulle jag tycka om lite mer tips och funderingar om olika yrken i hästvärden, kurser, och så i bloggen. Och mer häst/ridkunskap som jag tycker det tyvärr har blivigt lite mindre av sista tiden. Annars gillar jag bloggen skarpt och tycker att du framförallt verkar ha en riktigt vettig och pedagogisk syn på ridläraryrket, vilket är något av det mest lockande med det för mig!

/Sara

ps. Skulle uppskatta om du svarar i bloggen eftersom jag inte har någon egen blogg..

Hej Sara!
Vad glad jag blir att du skriver och tycker till! Självklart kan jag bättra mig med häst/ridkunskapsdelen, mer övningar och tips - ska inte skylla allt på att jag haft mycket med annat jobb (läs tidigare inlägg) men ju mer ni kommenterar och berättar vad som saknas desto mer tar jag åt mig och gör bättre ifrån mig! Så TACK!Ang. Ridledarkursen så måste du först ha genomgått en ungdomsledarkurs för att få gå ridledarkursen. Att gå kursen innebär att man får en inblick i hur det är att jobba som instruktör på ridskola.
Det finns vissa krav du bör ha uppfyllt för att läsa kursen:

Du ska under året ha fyllt 18 år och har gått ungdomsledarkursen.
Innan kursens start ska du ha genomgått ett godkänt ridprov där hoppning ingår.
Du ska även vara medlem i en förening ansluten till Svenska Ridsportförbundet.

Målet med utbildningen är att under handledning kunna:
 • leda enstaka lektioner i ridning
 • leda enstaka lektioner i teoretiska ämnen, som följer upp ridningen
 • ha personlig färdighet i ridning och teoretiska kunskaper i ridning och hästkunskap, som motsvarar prov, nuvarande ryttarmärke Brons, samt terrängmärke.
Under utbildningen betygssätts du i ett antal ämnen:
 • Dressyr
 • Hoppning
 • Instruktörskunskap med ridlära
 • Instruktörstjänst
 • Häst och stallvård
För din del som inte är intresserad av att utbilda sig "hela vägen till ridlärare" så tycker jag detta är en utbildning som ger dig en bra grund att stå på och kunna hantera lektioner på ett säkerhetsmässigt och positivt sätt. Därefter kan man utveckla sitt "ridläraröga" genom att själv rida mycket, se och höra andra instruera, och gå på clinics.
Hoppas jag gav dig tillräckligt svar - om du vill bolla fler frågor eller ideér så var vänlig och mejla mig på: meleonor@live.se så kan vi ha en konversation där!

Ridläraren redogör: Halvhalt


Det var några som jättegärna ville att jag skulle publicera mina svar till en elev som läser ridlärarutbildningen och ska i en av sina distansuppgifter intervjua en utbildad ridlärare.

Jag har fått godkännande av eleven som gör "intervjun" med mig att publicera mina svar. Frågeställningen ser ut såhär:
Vilken metod använder du och vilka instruktioner (inkl. kommandon/ tillsägelser) när du lär barn/ nybörjare något för första gången i följande moment. Vilka övningar är lämpliga att använda?


 • Halvhalt

 • Galoppfattning

 • Vändning på cirkelbåge

 • Framdelsvändning

 • Ryggning

 • Skänkelvikning

 • Hoppning

Redogör också för metod och instruktioner samt övningar i samma moment men då med vuxna ryttare som har god erfarenhet av momenten.

Vi börjar helt enkelt med nybörjarna och halvhalten!
För barn och nybörjare har jag oftast en genomgång som förklarar vad-varför och hur. Jag har vid flertal tillfällen även visat uppsuttet, en så kallad demo för att eleverna lättare ska förstå, och man kopplar ihop fler sinnen vilket är viktigt vid barns inlärande. (Att stå rakt upp och ner och prata kan till och med ungdomar och vuxna lessna på ;) ) Jag har bl.a. visat skänkelvikning/framdelsvändning och galopp i en demo.


Halvhalt.


För nybörjare och barn har jag börjat använda uttrycket: "Avstämning/Stämma av mellan hjälperna". För de är ju lite de halvhalten uttrycker sig för, och jag tycker uttrycket faller sig bättre då eleverna annars tror att de ska göra halter (för de hör bara "halt"). En halvhalt ska förbereda hästen inför kommande händelse -> ex galoppfattning, övergångar vändning, och sätter hästen därmed i balans. En halvhalt utgörs av ryttarens sits-skänkel-hand tillsammans. 

För att på bästa sätt få eleverna att samverka med hjälperna så är den förberedande övningen just att renodla hjälperna var för sig och mycket övergångar. Därefter får de koppla ihop hjälperna mer med varandra och rida tempoväxlingar, som till slut ska bli en halvhalt. En bra övning för detta är just serpentinbågar där konerna på medellinjen markerar övergången/halvhalten.  

Mina barn/nybörjare rider mycket vägar så serpentinbåge är inget nytt när vi kommer till inlärandet av halvhalt. Jag tycker inte man ska lära sig serpentin OCH halvhalt på samma lektion.

Ge mig gärna respons på inlägget - Vad tycker ni? Hade ni gjort något annorlunda? Kommentera gärna!

FYNDAT på SHARPMAN!

Malin behövde till Sharpman för att köpa spån. Perfekt då jag hade ett presentkort på Sharpman. Jag visste att jag allra helst ville lägga de på ridbyxor vilket inte alltid är de lättaste.

Men med hjälp från både Malin och Stina så fann jag till slut ett par Blå, helskodda Shockemöhlebrallor i strl (säger INTE) som satt bra, inte 100% men jag fick på mig dem.

Tänkte ta ett foto på dem senare och visa er. De va säkert 1 år sen jag köpte ridbyxor sist så det var verkligen nödvändigt. Slank med en grimma också till Dacke då hans numera är färglös... Det blev en blå även där.
Summa summarum hamnade vi på 674 kr vilket jag tyckte va tiptop för ett par schyssta märkesridbyxor!
Som sagt - foto dyker upp inom kort!

Nytt jobb

Okej det här är vad jag har har undanhållt för er men idag var det min första dag på jobbet som...
Programledare på EASTFM!Stationen är baserad i Östergötland men du kan lyssna genom webbsida eller ladda ner radiokanalen som app till din mobil.TVintervju
http://www.corren.se/24corren/#category=0&date=playlist (Ny röst i etern)


Självklart kommer jag fortsätta med mitt hästföretag och ridlärare som förut!

Underbart väder!

Är ni lika lediga som jag idag denna trettondagsafton?


Pälsade på mig all jackor och tröjor jag hade eftersom mina vänner som ridit tidigare sagt att de va ruskigt kallt ute. Var så härligt även om tårna började frysa mot slutet, solen sken, luften var klar och Dacke var glad och stillsam!
DD fick sig en rejäl omgång borstning, det hann skymma för mycket för att jag skulle rida ut på henne, får åka ut tidigare till stallet imorgon så jag hinner med damen på en sväng - hoppas vädret är lika fint då också! :)
Hoppas ni får en riktigt trevlig kväll och fortsatt mysig helg!

Funny thing!

Hur kul kan man ha med Photo Booth? VÄLDIGT kul!
Kanske ska prova dessa inställningar på hästarna?!

Här är jag!


Haha, nu har jag hittat camerafunktionen. Såhär ser jag ut idag. Fast inte lika sur som på bilden...

MAC!


Börjar lära mig min nya pärla. MacBook Pro! Så just nu premiärbloggar jag ifrån den!


Har stor lust att skrika: EEEEEEEMMMMMIIIIL!!!! Ni vet stormen som drar in över Sverige nu och i vanlig ordning blåser de även här på östgötaslätten rätt intensivt.
Har suttit och mejlat iväg vad som känns en hel uppsats till en tjej som läser samma ridlärarprogram som jag gjorde på Vreta. De har distansstudier och ett är att intervjua en utbildad ridlärare som ska redogöra hur man går tillväga när man ska lära ut saker för nybörjare första gången, vilka kommandon/tillsägelser man använder och sen samma sak fast med vuxna.
Det låter rätt enkelt att pynta ned men de gäller att tänka till och verkligen skriva ur sitt perspektiv och inte låtsas utgå från den "rätta modellen". Ni vet ju hur mycket olika synpunkter de finns i undervisningsmetoder...jag hoppas iallafall att jag fått ned de jag vill ha och att de inte sågas av mina gamla mentorer! (;
Snart ska jag fortsätta vidare med jobb nr2#. Ni är bra nyfikna va? (;

DD V1Varje vecka ska jag ta ett foto på DD's växande mage så man faktiskst kan se nån skillnad!


Här står hon och myser med Stina som borstade och gullade med henne lite extra. Tänk att DD uppskattar de 100x mer när någon annan gör de..!
O nu vet jag att jag ska lägga upp bilder från sidan - men förutom den här så tog jag ca 10 bilder som inte vill hänga med från mobilen in till datorn. Happy thoughts, jag får ny mobil i veckan! (;

Julklapp!

 

Jag, eller rättare sagt mina hästar har fått en gemensam julklapp ifrån Lilja. Detta sjukt snygga Ländtäcke (Sharpman) med deras tryck på!

Bra passform, känns hållbart och rejält! Ska bli ett nöje att få använda de på hästarna så länge de där ynka minusgraderna håller sig kvar.

Vad tycker ni?

 


Tips: Lättare dressyrövningar

Amanda om Bomövning "Mördarbanan":
hej kan du lägga upp tips på lite lättare dressyrövningar? har dålig fantasi ;)

Hej Amanda! Javisst kan jag dela med mig av 3 st av mina favoriter som man kan kalla "evighetsövning", dessutom kan man variera dessa beroende på hästens/ryttarens utbildningsnivå. Hoppas det hjälper!


1. Timglaset. Ställ gärna ut koner som markerar "hörnen/vändpunkter samt medellinje" så det inte slarvas med vägen. Är kan man variera att göra halter/övergångar/halvhalter på medellinjen, rida skänkelvikning på diagonalerna eller lägga volter ut till väggen/staketet.2. Tårtbiten. Värd att ta igen för detta är en övning som "sparar" på hästarna men leder till lösgjordhet, styrka och lydnad. Dessutom är det ryttarna som oftast blir mer svettiga än hästarna! (;

Variera genom att fatta galopp ur skritt eller i trav samt "längd" likt beskrivningen. Emellanåt öka och minska volten men tänk på att anpassa tempot efter voltens strl! Galopp kräver alltså rutinerad ryttare och stark häst. Börja där du känner dig säker och vet vad du och hästen klarar av.


3. Serpentiner längs långsidan. Många relaterar serpentinbågen just övermedellinjen och glömmer oftast bort att även den kan ridas längs en långsida - eller ännu bättre! Ute i skogen! Övningen ska leda till att få hästen jämn på båda tyglarna - här är en perfekt koll för dig också vilken tygel du gärna håller i och försöka "rida ifrån det". Se beskrivning. Den här övningen rids i skritt och trav men lägg gärna till galopp på andra långsidan med endast en båge vilket leder till ett par få språng i förvänd = snäll båge för den orutinerade hästen.

 


Gott Nytt År!


Vad ni än gjorde, åt, sköt (förskräckliga) fyrverkerier eller inte så hoppas jag att ni alla hade ett lyckat firande och avtackade de gamla året och välkomnade de nya!

Nu lämnar vi ett år som fört med sig både olyckliga och lyckliga stunder.
2012 består av nya äventyr - de kan jag lova!

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus