Rätt svar på: Gissa fodret

Lina gissade först på att det var Betfor! Rätt men ändå inte.
Det är nämligen Kwikbeet.Till skillnad från vanlig betfor är:

Kwikbeet klar att servera efter bara 10 minuters blötläggning.

Detta ger ett kraftfullt energitillskott som ger uthållighet utan att hästar som är i sig själv lättända och heta blir allt för 'laddade' genom ökad energigiva. Produkten kan även användas till hästar som behöver gå upp i vikt.


Kwikbeet kan även ges utan problem till hästar ponnier som är disponerade för fång eftersom stärkelsenivån (socker) är så låg som under 7% - till skillnad från Betfor som har 20,0 %


KrubbitarDacke...

Min Dacke har varit krubbitare sen början när jag tog hand om honom. Han fick en vanlig rem* som vi satte på som hindrade honom ifrån detta.

Så fort man tog av den påbörjade han krubbitningen. Denna gav ruskiga sår på hans hals så jag började leta efter en rejälare krubbitarrem av läder istället - men de var inte lätt att hitta, de påstod också att den i läder gav minst lika mycket skav som en "vanlig". Problemet löste jag med att köpa nosludd och trä på.

 

* Remmen sätts runt strupen och om hästen böjer på nacken och försöker "svälja" luft trycker remmen och ger ett obehag så att hästen lär sig att undvika beteendet när remmen är på.


Till saken är nu att han börjat krubbita med den remen sen han kom till de nya stallet. Inte OK! Han står i hagen och krubbiter på stolparna och på sin boxdörr. Detta är ju inte Ok, dels för stallinredningen, dels hans tänder och vad man förr trodde - risk för kolik.

 

Nu har det dock kommit fram att luften aldrig når magsäcken och därför kan krubbitning aldrig leda till kolik.

 

MEN - idag fick jag prova Carros krubbitarrem i just LÄDER för att se om den funkar, den sitter åt lika mycket (jag kan ju inte göra fler hål i den förra för nånstans kan man faktiskt inte dra åt hur HÅRT som helst.) men de verkar som Dacke lät krubbitningen vara - iallafall när jag stod och såg på. Carro ska rapportera hur de är ikväll när han kommer in.

Man säger att krubbitare inte är tillräckligt stimulerade men till saken hör att Dacke har en hagkompis som han trivs utmärkt med, de utfodras 4 gånger om dagen, har en stor hage och är ute mellan 07-19.00 om dagarna. I boxen har han tillgång till halm. Han motioneras och pysslas med dagligen.

Om krubbitning:

Med krubbitning menas att hästen tar stöd med sina framtänder i överkäken mot något föremål, böjer nacken och "sväljer" luft. Denna ovana anses av vissa kunna ge hästen kolik och dessutom slits framtänderna i överkäken onormalt.

Man anser att begränsningar av hästens naturliga beteende oftast är orsak till beteendestörningar som till exempel krubbitning. Man ser sällan beteendestörningar som krubbitning, vävning, grävning etcetera när hästen går ute på bete. Hästägaren kan försöka att bryta beteendet genom att ge hästen mer att göra, till exempel ge den olika leksaker eller sällskap, eventuellt ett annat djur, gå ute stor del av dagen, se till att hästen har hö tillgängligt stor del av dygnet med mera.


Hörrni...


Håll lite koll på bloggen under morgon dagen. Hett tips..! ;)

Gissa fodret:Kan ni gissa vad de här är för något? (:

Hinderbygge

Där jag har hästarna uppstallade har vi en jättebra ridbana med tillhörande hinder - de som finns på bilden. MEN,

efter att jag hoppat detta så har de som äger stallet börjat bygga fler hindermaterial! Bl.a. grind och plank och så ska de införskaffa sig mer hinderstöd! Hur schyssta är de inte? Roligt att motivera till att börja hoppa lite mer! :)

Hoppas mamma inte får "spel" när hon ser vad jag och lillemannen hoppade i Torsdags.


Marängspöken

Tjejerna i stallet hade bakat dessa JÄTTEgoda Marängspöken (som dessutom min mamma mejlade mig om häromdagen) Spökena var otroligt populära under gårdagen!

Här får ni receptet:

För ca 10-12 spöken

2 Äggvitor

1½ Dl socker

10 g mörkchoklad

Gör såhär:

Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitor i en rundformad skål på lågt varv några minuter, och öka sedan farten och tillsätt lite socker i taget.

Vispa till en blank, fast smet. Sätt en slät tyll i en spritspåse och spritsa ut toppar på en form med bakplåtspapper. Gör armar genom att nudda fingertopprna på sidorna.

Grädda mitt i ugnen ca 1½ timme. Låt de svalna och stå torrt.

Smält chockladen och vik sedan en strut med ett pyttelitet hål i. Spritsa ut ögon på spökena.

 


Ryttarelitens bloggar..?

Kommer ni ihåg att jag tidigt skrev när Myshowroom startade upp sin portal för hästbloggare? Nu utmärker de sig som Nordens ledande bloggportal inom häst och ridsport.

"Läs ryttarelitens bloggar här"

Vilka elitryttare frågar jag? De "elitryttare" som jag läser om bloggar då inte på nåt Myshowroom, och de är sällan jag hamnat på en "större" blogg som ligger under den domänen. Den enda jag är inne på då och då är Stockholmsjenna.

 

Eller har jag fel?


Bloggtävling!

Klicka på bilden för att komma till tävlingen

Tävlingen är sponsrad av >WEBBHORSE<


Halloweenhoppning & Resultat

Hej! Nu är jag hemma efter en lång dag med Halloweenhoppning på schemat!
Det var över 118 starter så det var mycket folk, eller närmare bestämt, häxor, vampyrer och annat. Riktigt skojigt, en del hade lagt ner mycket tid på sina kostymer!


FINA Halloweenrosetten!

Resultat:

90 cm - Felfri ritt (33 poäng Stil)

Dacke kändes fin både på framridning/hoppning, blev lite förbannad när jag bestämde mig för att ta ett språng på räcket strax innan vi gick in - han rev, och blev som ni känner till, förbannad.

Väl inne på banan där den var utsmyckad med pumpor och bord med lyktor m.m och spöken upphängda i taken (bilder kommer) trodde jag att han skulle bli spänd och okontrollerad. Som inget annat hoppade vi hela banan prickfritt! Var vid nått hinder jag fattade lite tokigt beslut men han fixade de så lätt.

1m 4 fel (rivning)

Banan byggdes om till 1m för de skulle in med en kombination. Lite mer teknisk bana (Nina berättade i efterhand att de va samma bana som en 130 för några veckor sedan). Dacke kändes loj pga lite längre väntan och inte så jättebra framhoppning (kom djupt in båda gångerna och han låg i och blev ja ni vet, förbannad efter haha.)
så inne på banan tänkte jag: "Hur fasen ska vi komma över hindrena med den här galoppen?"

De tog 3 sekunder innan Dacke formligen blev CRAZY horse fast på ett bra sätt. Han SÖKTE hinder. Efter hinder nr 1 ville han till just alla hinder utom 2an som han blev lite överraskad på, men hoppade fint.  4a-4b var 7.m emellan räcke-oxer. Blev TRÅNGT fast jag tycker jag kom helt ok över räcket, vill inte komma för nära så jag riskerar riva men som sagt, blev trångt ut, men han hoppade!

Tror vi petade en bom på hinder nr 5, ett räcke på diagonalen, resten av sprången kändes så underbart bra!

Både jag och Nina är överens om att de är de bästa rundorna hitills! Vi är verkligen på gång nu och jag ska få vara med på en hoppträning på Onsdag för Nina! De ska bli så kul!
Såhär såg vi ut! :DFör er som inte SER är JAG en PUMPA..! ;D

Båda mina rundor är FILMADE! Så de kommer upp filmer i framtiden! Ser framemot att få se! :)

Glöm inte...


...att ställa om klockan inatt! :)

Lååååång dag!


Hej!

Nu verkar de som att internet fungerar som vanligt.

Har jobbat på Universitet hela dagen under högskoleprovet! Det blev en lång dag, men timmarna gick ändå framåt. Hann inte rida Dacke innan mörkret, och belysningen har inte kommit igång på ridbanan, tänkte att jag kanske kunde promenera honom på ridbanan 10-15 min innan de blev becksvart. Resultat: Idiotvild!

Skriver härmed en varning för alla inblandade på morgondagens Halloweenhoppning. Se opp för oss. Dacke är överladdad!!!! Skämt åsido. Förra gången vi tävlade på bortaplan fick jag känslan av att Dacke blev lite "spak" o slö av alla intryck. Vi får hoppas att vi är lika samspelta som i Torsdags!

Ni får självklart bevittna hur vår "kostym" såg ut imorgon eftermiddag! Önska oss lycka till! Vill gärna rida in 2 felfria rundor!

Vild, vildare VILDAST!

Fredag

Hej! Ni får en kort uppdatering så ni vet att jag lever!

Underbart att det är fredag igen - som vanligt väntas jobb imorgon! Jag ska jobba vid Universitetet i Linköping, Det är högskoleprov i morgon! Blir tidig morgon och sen kväll men de ska bli roligt. Ska åka idag och reka stället så jag vet vart jag ska. Universitetsområdet är STORT!


Dacke vilar idag, hoppas jag hinner skritta/galoppera honom en sväng imorgon kväll så vi är fit for fight inför Söndag. Igår tränade vi på att hoppa högt (; och när mina vänner red förbi ridbanan senare så frågade de mig: Var det DU som hoppade de hindrena?! OJ!

Grejen är att de ser väl större ut just för att de är lite snålt med bommar, så räcket hade bara en bom i luften, och oxern bestod av två bommar i luften och en bom snett nedåt som "markbom".  Men OJ vad Dacke hoppade fint, jag fick ta ett rejält mantag för att sitta kvar! :)

Nu ska jag snart åka iväg till stan, sen är det jobb hela kvällen.

Ha de!Internetstrul

Mitt internet strular jättemycket! Så uppdateringen blir inte så fantastisk just idag. Återkommer när allt verkar fungera bättre! (;

Frossa i dressyr

Alla bilder är fotade av Camilla3 x Hoppträning


Ikväll är jag lycklig som har 3 timmar hoppträning framför mig. Dagens tema är hinder i följd, men eftersom jag tänker lite längre än att "bara" ställa upp ett par hinder här och var så ska de även få träna på:

Lång+kort anridning.
Olika hindertyper.
Rytm & Balans.


Hur jag får med allt detta gör jag i den här övningen:


För grupp 1 kommer jag ha travbommar vid hinder 1 och 3, så de blir mer kontrollbana med både andridning i trav och galopp. I grupp 2+3 kommer jag även ha med ett karaktärshinder dvs ha en vattenmatta under hinder nr 3.

Enkel uppställning av hinder men massor av träningsmöjligheter!

Säkra ditt konto!


Som ni säkert hört och läst så har flera konton kapats på nätet.

Först ut var bloggtoppens sida att bli kapad men nu kan man avslöja att ytterliggare 57 stycken sidor är kapade, totalt är nu nästan 180 000 konton avslöjade – med inloggningsuppgifter och lösenord. I vissa fall har även personnummer publicerats.

Bild: aftonblaet.se

Tips för att undvika att konton kapas:


Ett bra lösenord är på tio till 15 tecken, har en blandning av siffror, små och stora bokstäver samt specialtecken.

Ha inte samma lösenord på olika sajter.

Ha heller inte lösenord som på något vis kan kopplas till dig, ex: personnr, telefonnr.

Om du måste skriva ner ditt lösenord, gör det på ett papper och behandla det som ett värdepapper.

Ge aldrig ut ditt lösenord till någon annan, också tänka på att inte låta sajten spara lösenordet till nästa gång.

Byt lösenord med jämna mellanrum

Lika som bär

Tycker de här bilderna är LÄSKIGT LIKA till deras uttryck i ögonen! KOLLA och bedöm själva!Min Drusilla's till Vänster och mamma Drusilla till höger

Nya skor


Idag ska mina hästar få nya skor på fötterna. De va på tiden för lite predikyr och nya skor. Vad tror ni de väljer?Visste du att...

Min DD har samma mamma som Kristian Von Krusentiernas Charleston?

På bilden nedan syns Charleston som liten och mamma Drusilla

Charleston e. Briar 899 u. DrusillaDrusilla's Delight e. eighty eight keys - u. Drusilla

"Små skuttat"

Med ny inspiration efter att ha kikat på träningen för Ted så bestämde jag mig för att småskutta med Dacke idag som förberedande inför Torsdagens lite rejälare hinder nere på anläggningen. Det vi bör öva mer på är att svänga.

Som bilden visar kommer jag i vänstervarv (oppifrån och ska rida diagonalen o hoppa räcket) varpå Dacke förstår inte alls att han ska vända upp mot de utan bjuder gladeligen mot den lilla bomserien vi nyss hoppat.

 

Försökte styra honom tillrätta varpå han vinglar jätte mycket och blir så förvånad att han nästan glömmer lyfta på fötterna. Nästa gång var han (vi) mer förberedda på vart vi skulle.

 

 

Avslutningsvis gjorde jag en bana, hoppade bom-hinder-bom i vänster varv. Diagonalen upp till räcket, och avslutade bom-hinder-bom i höger varv.

 

Galoppen var reglerbar och han kändes "med på noterna" men skulle ändå vilja ha lite mer driv fram till hindret! Ibland är känslan att han inte tänker lyfta på benen - men de gör han, med nöje! :)

Dacke har hoppat fint och gjort byten enkelt i båda varven, men har dock försökt busa/låtsas bli rädd och frustat nöjt när jag pipit till där oppe. Han är en typiskt lat pigg häst. Sover vid hantering, leker rodeo när man rider.

Vinn ridbyxor

Jag är verkligen i stort behov av nya ridbyxor!


Klicka på bilden för att komma till tävlingenKlicka på bilden för att komma till tävlingen

Säljes:

Jag känner att jag är så sjukt less på den här JW-tröjan som jag ändå inte användt många gånger. Jag tycker den är jättesnygg men som sagt, trött och den kommer därför inte till användning.

Därför tänkte jag ifall någon var intresserad av att köpa denna? Tror den ligger i butik på 599 kr men jag kan tänka mig att sälja den billigare.

Strl 36/38 (ser inte alls så säckig ut som på produktbilden!)


Hör av er vid intresse!

Hittat ett täcke

Retligt att jag var vid Hööks, men aldrig inne och kikade för jag orkade inte. Nu ser jag på hemsidan att de här vintertäcket är nedsatt från 599 till 299. Billigt! Måste alltså ta mig till Hööks idag så jag kan sluta opp med mitt sökande efter vintertäcke...


Datum att se fram emot

Höst och vinter i all ära. Men det känns ändå tryggt att ha de där särskilda datumen inplanerade att se fram emot:

30/10 -Halloweenhoppning @ Sissi&Ninas anläggning

4/11 - Adrian Lux @ Harrys i Eskilstuna

5/11 -Halloweenfest på hemmaplan

25-26-27/11 Stockholm International Horse Show

 

 


Bokstavsramsa

Bläddrade i arkivet och hittade den här gamla godingen!

Har ni svårt att lära in er programen o vart bokstäverna sitter någonstans?
Den här ramsan lärde självaste Peter Eriksson mig på en kurs för nåt år sedan:

Alkohol

Kan

Vara

En

Skadlig

Hälsorisk

Cyklar

Man

Rakt

Blir

Polisen

Förvånad

 

Har ni nån ramsa för lång/kort bana? Dela gärna med er, eller kom på nån helt ny? :D


Hoppträning!


Imorn ska jag åka och se när min fd. hopptränare och min vän Anna tränar för Ted Nätterqvist.

Blir mycket hoppning på bloggen då jag har hoppvecka med mina elever, ska själv rida en Clear round på Söndag, och som sagt, åka på hoppträning imorn eftermiddag.

Ska bli kul då jag aldrig sett min tränare hoppa o aldrig sett/hört Ted undervisa. Man lär sig mycket bara av att vara publik! :)

Det är som gjort att VECKANS ÖVNING blir hoppbaserad även denna vecka? :)Jag & DD i Vännäs

Stolt ridfröken

Idag fick min nybörjargrupp rida utan ledare.
Dessutom fick jag 2 nya teckningar från grupp nr 2.
Behöver jag säga hur stolt jag känner mig?Dagens Dacke

Idag var Dackes "andra hälft" oppe i cafeterian tillsammans med andra personer och hade möte. Därför var de för dagen lite extra viktigt att visa min och Dackes bästa sida för dagen!Som vanligt var han lite krånglig just i början. Traven känns loj samtidigt som han känns "springig" framtill. Höger galoppen kändes OK och vänster inte alls lika enkel. Efter lite skritt red jag sjänkelvikning så som den ser ut i LA:1 Dvs. Vända upp från bokstaven A - rakrikta ett par meter och sen rida sidvärts undan höger/vänster till väggen.

Jag gjorde ett par gånger fram och tillbaka i skritt och sen i trav. Dacke blev lite för ensam i arbetet där ett tag, så fort jag vände ifrån A tog han sin vilja igenom och påbörjade skänkelvikningen. BUSE! Så jag fick rätta honom ett par gånger - han får ju faktiskt vänta lite på piloten också! (;

Sen jobbade jag i galoppen, även som i en programdel i LA:1. Vänster galopp rider ifrån A halvt igenom och forsätter i förvänd. Vänster galopp enkel men höger galoppen svårare! Han tjurade ordentligt i den högra förvända men släppte till fantastiskt fin i vänster.Avslutade med att galoppera honom i höger varv på en liten volt för att få lite samling.

Är nöjd med honom. Imorn ska jag se ifall jag hinner hoppa ett par språng eller om jag gör de på Onsdag istället. Måste ju hoppa lite grann inför Söndag tänkte jag! (:


Malin almost falling off!


Lotta Björe kommenterade om ett ekipage (minns inte riktigt vem) som hon aldrig behövde vara nervös över att se på ridmässigt under tävlingssammanhang. Jag tänkte samma tanke om Malin, att man aldrig behövde oroa sig för henne och så händer detta efter 30 sekunder in i filmen! Ååh herrejisses...Tandläkarbesök

08.10 hade jag tid hos tandläkaren för fortsatt lagning av tänderna.

Han frågade om jag ville ha bedövning men jag skyr de där bedövningssprutorna som pesten! Jag svarade nej!
Och tro eller ej - de kändes inte ett dugg, ilade till nån gång men i övrigt gick allt på bara ett par minuter.

Nu efter att ha ridit Dacke kände jag mig dock lite yr och huvudvärken började dunka på. Har hunnit hem nu och ätit, vilat för att vara pigg för lektionerna ikväll.Plocka ordning...


Var iväg till Linköping och Tornby som har ALLT. Ett stort varuhus med massor av butiker, de har Ikea, Ica Maxi och alla stora kedjor du kan tänka. Jag hade tänkt springa till Hööks för att fynda på täcke men blev så uttråkad redan inne bland klädbutikerna att jag gick direkt till Ica Maxi.

Där kunde jag fynda de som jag inte hittade nånannanstans. Bl.a. ett nytt fint duschdraperi, varma tofflor, min ansiktscreme för mycket billigare pris, och så massa god mat förstås! (: Ikväll tänkte jag göra kyckling i gorgonzolasås och färsk pasta till de. Är det söndag så är det.

Kom på att jag fått en fråga här i veckan om jag inte kunde visa bilder på min lägenhet för hon var nyfiken på och se hur de såg ut. Jag lägger inte upp bilder på min lägenhet för jag vill inte lägga upp sånt privat på nätet! (: Däremot kan du få se på ett par enstaka prylar som finns i lägenheten. Fåtöljen är to die for! :D

Hästarna fick sig en skrittur i solen idag. DD skenade en sväng med mig (barbacka) eftersom de stod 3 shettisar i en hage intill, och DD = skritta förbi en hage med hästar i, särskilt i miniatyr = Nej tack.
Dacke var desto lugnare.

Min Dacke debuterade i Världscupen...


...med Meredith Michaels. Fast på TV.n var den mer lik till färgen, "den" som var ett sto och hette Bella Donna... Haha.

Längtar till nästa Söndag då vi klär på hoppsadeln igen. Har 2 maskeradalternativ som jag skulle vilja diskutera men vill heller inte avslöja vad jag (vi) ska vara..!


Imponerad!


Det är något med våra Svenska tjejer att "hamna ur balans" så att säga. I Falsterbo hamnade Angelica på sniskan efter ett språng i anridning mot den sista 2-kombinationen men grejade de.

Alldeles nyss fick jag se när Malin Baryard landade ur balans men hävde sig opp och kunde avsluta omhoppningen och slutade 3.a! SNYGGT men TÄNK om det inte hade hänt
- hade hon nog inte slagit Pius tro? (;

Såg ni Världscupen?

Bild från www3.ridsport.se


S S I K ...


Har ni hört eran (hoppning främst) tränare skrika: S S I K!! ?

Den bokstavskombinationen betyder:Inget man vill höra som ryttare med andra ord. ;D

Kan meddela att jag många stunder hunnit tänka den här bokstavskombinationen på Dacke - iallafall under den första tiden av vår stundande hoppkarriär. Så fort han var i en bom blev han så förbannad att han satte av i luftsprång utan dess like.


I domartornet...

...hamnade jag efter intaget av hästarna. De va min veterinär som hade fått äran att vara speaker idag så jag satte mig där med en kopp kaffe och bulle och assisterade.

Jag gjorde väl inte mycket mer än o vara just sällskap, sen slöt Sissi till och de blev en massa skratt och flams. Tiden gick fort och när dressyren var avklarad vid 17 (Grattis Mantorpryttarna som kom 2.a med laget både för dagen och som slutresultat bland alla lag) åkte jag opp till mina hästar.

De fick äpplen som lördagsgodis och jag mockade åt dem. Var så trött att jag inte orkade lyfta på en borste eller göra något vettigare än så. Åkte ner till anläggningen igen och fodrade.
Orkade knappt slå numret för att ringa efter pizza...

Nej, är nog inte helt kry. Såhär trött brukar jag inte vara - tvärtom blir jag piggare av att röra på mig och jobba.

Imorn är jag ledig hela dagen. Ska kanske åka till diverse hästaffärer och se mig för och kanske åka till IKANOhuset för lite nödvändiga inköp till mig själv (mössa, vantar)

Sen ska jag rida Dackelino och DD en sväng imorn eftermiddag - hoppas de blir fint väder så vi kan rida ut.

Trevlig lördag!


Nu skulle jag ju inte köpa en stallmössa men helst skulle jag ju vilja ha nån av dessa godbitar från de givna märket Kingsland. Tyvärr ligger de flesta mössor kring 500-lappen...

Ridsport på TVSöndag 23/10 i SVT kl 17.00 kan ni se världscuppen i hoppning ifrån Helsingfors

Förtydligar:


Clear round hoppningen den 30 Oktober äger rum hos Nina&Sissi Liljas ridanläggning i Gottlösa (Mantorp - Östergötland)

Anmäl er genom att mejla till: Clearround@sissililja.se namn på ryttare+häst (kategori på ponny) samt höjd/er.

Hitta information på deras hemsida: Nina&SissiLiljas

VÄLKOMNA!

Kommande Clear rounder:

Dressyr: 26/11
Hoppning: 27/11


Hängig


Hej på er!


Känner mig inte alls pigg och kry som jag brukar vara. Lördag - jobb. Har räknat på att jag jobbat varenda lördag sen flera veckor tillbaka. De är bra de, jag klagar inte.

Idag började jag tidigare på anläggningen eftersom de är Lokal Ponnydressyr, hinner jag inte ut med hästarna innan de första ekipagen är på plats måste jag tränsa hästarna för att leda dem (tävlingsplats). GAH! Skulle aldrig gå, eller går gör de väl men skulle ta mig + 2 timmar säkert.

De är inte mitt favoritväder heller. Blåst och kyligt. Hade lite andnöd när jag tog ut de 2 första hästarna när vinden grep tag, men sen tycker jag de avtog lite och jag fokuserade på annat. De är alltså inget skämt att jag tycker storm är obehagligt - hur kommer de då sig att jag först bodde ett tag i Skåne och sen flytta tillbaka till Ösgötaslätten där de ofta blåser?

Kl 14 ska jag ta in hästar. Sen tänkte jag kika lite på tävlingen som slutar vid 17-tiden. Då ska jag till mina hästar, mocka och borsta på dem. Sen fram mot 19 får jag fodra och sen bär det hem. Tror de får bli hämtpizza idag.


En gammal peppande bild på en pigg tjej

Clear Round 30 Okt!


Clear Round Hoppning

30 oktober kl 10:00

Vi närmar oss slutet av oktober och då vet vi att spöken, vampyrer och pumpor smyger sig in på husknuten. Det tänkte vi fira med en riktig Halloween Clear Round.


Söndagen den 30:e oktober börjar vi kl 10 med första start på 40 cm och fortsätter sedan upp tom 130 cm.  I vanlig ordning kommer vi att ha stilbedömning upp tom 90 cm där de stiligaste ekipagen kommer att få en överraskning. Bedömningen sker i 5 punkter där du får poäng och även kommentarer som kan ge dig lite tips om vad du ska träna på hemma.


Banan öppnar kl 9 för bangång men du kommer givetvis få chansen att komma in på banan då vi höjer mellan klasserna också. Mellan 70 och 80 cm kommer vi att göra en ngt längre paus för bangång. Banan kommer sedan att byggas om inför 1 m och då kommer vi även att ha med en kombination så ange i anmälan om du har stor häst eller vilken kategori på ponny du har.

 


Vi var väldigt nöjda med vår maskeradhoppning i påskas och hoppas därför att så många som möjligt kommer uppklädda till spöken och vampyrer, häxor och pumpor eller varför inte som ett spindelnät. ALLA utklädda får en överraskning att ta med sig hem!!


Anmälan sker till clearround@sissililja.se, senast fredagen 28 oktober.


Kostanden är 100 kr per start.

Vid mer än 8 fel kan du göra en omstart direkt efter din första runda, kostnad 40 kr.

Halloweenrosett finns att köpa i sekretariatet, 30 kr.

Startlistor finns på vår hemsida senast lördagen 29 oktober.

Cafeterian kommer givetvis att hålla öppet!

Ruskigt välkomna!


Behöver er HJÄLP!

Den 30 Oktober är det Clear round hoppning hos Nina&Sissi Lilja med Tema: Halloween!

Därför behöver jag mina läsares fantasi och tips på vad jag kan klä ut mig till!
Jag tycker de är lite tråkigt att relatera Halloween till att klä ut sig till spöke eller häxa - man kan väl klä ut sig till vad man vill i princip? Ska på Halloweenfest helgen efter och ska då klä ut mig till en världsartist (gissningar är välkomna men jag avslöjar inget förrns då)

Så. Bomba mig med tips! Både jag och Dacke ska vara maskerade! :D


Dacke - Bäst när de gäller

 

Programridningen idag gick över förväntan RIKTIGT BRA! Behövde bara göra om fattningen i höger/vänster varv och då rättade han fint! Är ju lite bökig fattning o svårt o få de jämnt fram. Sissi tyckte han blivit mycket stadigare än innan!

Vad är hemligheten bakom detta? Ingen aning. På framridningen skenade han, och efter programet (just innan fotot) reste han sig på 2 ben...


Fredagslistan

Dagens klädsel: Blir JWbrallor, vit piké och min KIngsland väst.

Dagens frisyr:
Har inte bytt "sovfrisyren" till nån frisyr än.

Dagens känsla:
Fint väder = Pigg!

Dagens saknad:
Efter ett samtal med Johanna igår som innehöll mer skratt än just samtal... ja ni förstår. Saknad.
Dagens dummaste: Finns inget dumt än så länge

Dagens cravings: Kaffe....

Dagens frukost:
Kaffe, rostade subs med mjukost och yoghurt. <-- Identisk med förra fredagens frukost. Men de är sällan jag ändrar mina frukostvanor.

Dagens jobbiga: Att jag redan är less på den maträtten jag tillagade igår. Den ska agera både lunch och middag till ikväll...

Dagens favorit: Kanske Dacke blir dagens favorit om han är skötsam?

Dagens inköp:
Bensin... till bilen alltså...

Dagens humör:
Kan bli bättre än igår iallafall.

Dagens skada:
Skoskav.

Dagens väder:
VAJJERT!

Dagens låt:
NI MÅSTE HÖRA DEN HÄR! ADRIAN LUX NYA är RIKTIGT BRA!


Inte Schabrak från Shockemöhle men...... benskydden kan du vinna hos Camilla!

Klicka på bilden för att komma till tävlingen!Dressyrschabrak


Min schabraksamling består 75% av hopp/allround schabrak och restrerande dressyr... inte bra med andra ord.
Därför ska jag se mig för efter lite nya dressyrschabrak.

Vill gärna fynda ett i nån extrem färg och ett annat mer naturfärgat.

SCHOCKEMÖHLE har stilrena och fräsha schbrak!

 


Programridning


Jag fick plats imorgon fm att få rida program för Sissi.

Ska rida LB:1 med Dackelino. :)

Åker och jobbar sen, börjar en timme tidigare då även fredagar fått en till grupp. Kul!


En tanke:Underskatta ALDRIG våra fina ridskolehästar och deras arbete.

Ge dem en klapp extra eller två, värm bettet väl innan tränsning,  putsa tränset, borsta leran från sadelgjorden för deras skull, borsta bort svetten innan täcket läggs på. De bär dig och försöker göra rätt för sig - lära dig allt de kan.

Något jag tänkt på idag.

En promenad och en ridtur tack


Har just vart ute på en snabb promenad med Sanna som nästan bor granne med mig! :)
Nu ska jag till stallet och hinna rida ut en sväng på Dacke och dressyra i naturen.

Känner mig lustigt frustrerad idag av olika anledningar så promenaden var behövlig - nu behöver jag ett mysigt ridpass i kroppen så jag kan fokusera framåt.

Startar en ny grupp ikväll så jag jobbar 1 timme +. Blogga flitigt så jag har något att läsa när jag kommer hem! (:


Ola & Musse hoppar 1.30
En väldigt rolig hemsida just för er extra nyfikna på kändisarna som deltar i Stjärnornas hoppning.

Läs om träningarna och alla filmklipp från dem. Bläddrar ni ner på sidan får ni bl.a. se när Ola hoppar 1.30 och Musse lika högt men utan stigbyglar.

Dessutom har vi fått första ofrivilliga avsittningen - vem som gjorde den snygga avsittningen får ni också kika på hemsidan.

Ni hittar den här:

Stjärnornas

Dacke x 2

De finns alltid ett ynka havrekorn till att få tag på..!På med mössan..!

Igår var det mössa på som gällde. Inte långt kvar tills thermobyxorna ska på. Är det något jag hatar så är det just att frysa! Usch vad de är obehagligt.

Eleverna och hästarna skötte sig igår. Jag var lite "jävlig" mot de 2 sista grupperna som fick rida utan stigbyglar. Men jag sa att jag lärt mig från den "hårda skolan" så då ger jag mina elever vad de tål! (;

I vilket fall så hoppas jag 5.5an var en uppskattad övning - de svåraste med en del elever är att de har för höga krav på sig själva och missar de som var riktigt BRA! Antar att de är lätt att tänka så som tonåring. (;

Idag är det samma tema på hopplektionen - dessutom ska jag nystarta en nybörjar grupp!


Väga hö på exakt kilo!


De gör jag med den här glada prylen (visst ser "mojängen" glad ut?) En elektronisk våg som jag krokar fast höpåsen i och den visar exakt hur många kilo hö jag fyllt. Roligt att "tävla" mot sig själv och se ifall känslan är nära. Igår vägde jag 2,97. Jag skulle ha 3.0 Kg! :)

Hur är er känsla? Väger ni ALLTID eller litar ni på er känsla?

Har ingen aning om pris men antagligen ett par hundra kronor!


Förvånansvärt sams

 

Va söta mina odjur är när de kan hålla sams! Särskilt vid fodringstid. De båda är verkligen periodare, ibland är Dacke trotsig mot sin storasyster och ibland är DD lika tvär och sur tillbaka.

Igår var en sån dag då de delade lika. Inga konstigheter.

Blir konstigt rörd av såna här bilder! :') Mina fina odjur!


Bilder från Sharpmanevent

Här nedan följer 2 foton som jag fastnade på under Sharpmaneventet i lördags! Fler bilder finns på Sharpmans Facebookgrupp! :) Visst var vi tjusiga?


Himla fixande!Det är SVÅRT att få ihop hästarna till eleverna. Man vill försöka få de så jämt som möjligt, rätt häst till rätt ryttare, tänka på vad ryttaren känner och önskemål. Dessutom har vi tyvärr en borta från lektionerna och 2 st som just nu är på väg tillbaka... Men hästarna är satta och jag är MER än nöjd! :)

Temat för kvällen är också lite utmaning - eftersom det är hoppvecka nästa vecka också har de nu chansen att prova hoppa en häst de inte hoppat förut för att sedan hoppa "sin" häst nästa vecka.
Tycker de är givande att prova alla typer av hästar så man inte fastnar i fällan att "rida likadant" på samma häst.

Kvällen i helhet bjuder på:
Vikten av balans/följsamhet vid hoppning. Djup lätt sits till skillnad från lätt sits.
Dessutom ska de få svettas ordentligt genom att påbörja framridningen utan stigbyglar och nej, ingen kommer undan lättridningen i de fallet! (;

Därefter ska vi gå på hoppövningen 5.5an som ni fick ett inlägg på igår. Läs det -->här<-- om du missade.

Snart ska jag byta om och bege mig till mina hästar. Just nu är vädret lugnt så jag ska försöka passa på att rida när de är regnfritt!

Min ponnytid på Robinson IV
Hoppa utan häst

Ett brittiskt företag har tagit fram en hästsimulator där ryttare kan testa att övervinna hinder.

Företaget har tidigare tagit fram simulatorer för dressyr- och galopphästar, men nu kan man som ryttare även testa att ta sig över banhoppnings- och terränghinder.

Nått ni skulle vilja ha hemma i vardagsrummet? ;) ;D


Bildfavorit i repris


Putsardag

Eftersom regnet inte ville ge med sig så blev det en pysseldag där jag strödde lite extra i hästarnas boxar, mockade lite extra noggrant och lät smörjsvampen gå loss på tränsen.

 


Sidosporrar? Nej tack!


Är detta nått nytt i utrustningsväg heller har de bara gått helt förbi mig? Troligen de sistnämnda. För ett par sidosporrar förstår jag faktiskt inte syftet till alls!

En sporre ska normalt vara till för att minimera våra hjälper - förfina hjälperna vid ridning, och enbart användas vid behov, dvs ligger inte sporren ann mot hästens sidor i normal skänkelläge.

Däremot dessa sidosporrar, som hörs på namnet sitter vid sidan om skänkeln - rätt in i hästens sida. Kommer inte alls komma att förfina hjälperna, den kommer ju liga EMOT hästens sidor hela tiden? Jag är iallafall en ryttare som har skänkeln intill hela tiden, men jag kanske lärt mig fel alla gånger?

Vad har ni för erfarenheter och tankesätt o sporren? Har ni sett den här sporren eller rentutav provat den?


Mmmm!!

Medan tvättmaskinen går på högvarv så har jag själv tagit tag i stora brödkaveln och gett mig fan på att jag ska baka bullar! HAHA. Har alltid misslyckats med kanelbullar men nu har jag tänkt annat!

Fina formar i passande höstfärg!

Redo för ugnen!

Voilá. Kan redogöra att de smakade gott också!

Nu är de färdigbakat och snart färdigtvättat! Dax att dra vidare till hästarna för lite snabb trim på Dacke sen ska jag iväg och träna 2 elever i dressyr/programridning! :) Tyvärr är vädret inte de bästa men jag får klä mig varmt!

Hörs ikväll!


VECKANS ÖVNING: 5.5an

Veckans övning är en återkommande "guldklimp" och en av mina högst rankade favoritövning.


Vad: En hinderserie som rids an i trav över en bom, hoppar ett kryss -> 1 galoppsprång - räcke/oxer

 

Varför: En simpel övning som rutinerade hästar bör känna väl igen men också en nyttig övning för den unga hästen när de är dax att hoppa hinder i följd. Ger självförtroende och gymnastiserar. Ryttaren tränar på sin balans/position i sadeln, följsamhet och eftergift.

 

Hur: Som jag skrivit nedan. Värm upp i traven genom att variera den för att känna när din häst bjuder i traven. I uppvärmningen kan du även trava över bommar på samma linje som 5.5.an ska vara uppställd.

 

Därefter travhoppar du enbart bommen till krysset ett par gånger för att hitta jämnheten i traven -> hästen ska landa i galopp = bjudning. Gör den inte de får du vara snabb att rätta detta och fatta galopp efter. Kolla så att hästen är framme för skänkeln och att du är lätt i handen.

 

Därefter bygger du på övningen med ett räcke 5.5 m bakom krysset (avståndstabell för ponny kommer nedan.) Rid an i trav -> landa i galopp och låt hästen ta räcket som sedan kan byggas upp till oxer. Tänk på att störa hästen så lite som möjligt över hindret. Din position i sadeln gör stor skillnad!

 

Många tycker den här övningen är obehaglig - varför då?

Jo, man har inte för vanan att travhoppa och de kan vara svårt att känna bjudningen i traven. Lägg därför extra energi i framridningen att variera traven med hjälp av övergångar/tempoväxlingar. I anridningen ska hästen inte vara överilad i tempot, utan vara väl avstämd men framme och bjuda mot hindret.TÄNK PÅ ATT: Välja att sätta dig ner de sista travstegen eller stå upp. Rider du lätt ända fram till bommen finns de risk att du hamnar efter i språnget.

 

Avståndstabell:


Häst:
Travbom -> kryss = 2.5m kryss -> oxer = 5.5m.

D-ponny:
Travbom -> kryss = 2.3m kryss -> oxer = 5.25m.

C-ponny:
Travbom -> kryss = 2.1m kryss -> oxer = 5.0m.

B-ponny:
Travbom -> kryss = 1.9m kryss -> oxer = 4.75m.

Ha med dig ditt egna "ögonmått", avstånden kan variera beroende på din ponnys steglängd och hindrets höjd. Våga korta decimeter om du känner att de blir lite långt fram över bommen eller fram till oxern.

Siffran 3 i hästsammanhang...
3-årstest - Ett råmaterialtest där den ännu ganska opåverkade unga hästen bedöms i tre delmoment: Exteriör, gångarter i frihet och vid hand samt löshopnning.

3 gånger/dag - Bör du minst utfodra din häst, gärna fler gånger än så!

3 timmar - (ca) sover hästen per dygn!

3 hästar /Three horses - Prylar&kläder för både häst och ryttare - störst i Västsverige.

30 sekunder - Tar de för mjölksyran att försvinna. Tänk på de när du gör mjölksyreframkallande övningar med hästen (studsserier bl.a.) att en 30 sekunderspaus kan vara behövligt.

30 år -gammal kan en ponny bli. Normalt blir hästar 20-25 år gammal.

363 000 st - Är antalet hästar i Sverige varav...

...30 000 Är Islandshästar!

30 min - behöver hästen för att komma igång i ett ridpass - många gånger är det anledningen till att ridpasset går bättre/lättare mot slutet av lektionen! ;)

En fin kommentar

Alla kommentarer i all ära men den här tycker jag ska få lite mer rampljus!

Fia kommenterade de här inlägget: Veckans träningar (ÖVNING)

Måste bara säga att du verkar vara en fantastiskt bra lärare, som förklarar pedagogiskt och tex. visar Rolf Göran höjder... Jag saknade ridläraren med nya fräscha idéer och som VISADE när jag gick på ridskola! Skulle man hoppa var det som var samlig mest att ridläraren pekade ut hinderföljden (och då gick jag ändå i en grupp för dem som var lite bättre i hoppning och kunde satsa på tävling)
Det jag kunnat utläsa här i din veckans övning kategori så verkar lektionerna vara "lekfulla" men ändå seriösa och bra med glädje. Nu ligger din blogg absolut i min favoriter-lista! ;-)

// FIA


Fias blogg hittar ni -->>här<<--


Eftersom jag har alla elevtyper, rena nybörjare - avancerad - motionsryttare - tävlingsryttare så är det många olika undervisningsmetoder man får använda sig av. Mycket lek och beröm för de allra minsta, absolut inte mycket genomgångar (för okoncentrerade för att lyssna längre än 30 sekunder haha).

De ryttare som börjar komma till inverkan men som JAG får undervisa dem till att få hästen sänka nacken (skriver inte på tygeln eftersom de är så mycket mer) och så har jag ryttarna som är på gång att tävla eller har tävlat klubb/lokalt.

De är KUL att ha såna kontraster i grupperna även om de ibland kan vara lurigt. Jag som ridlärare VILL så mycket mer och ibland på vägen hem kan jag undra: Räcker jag till? Ska jag inte vara på ÄNNU mer..?

...samtidigt minns jag själv från ridskoletiden där jag ALLTID kände att: "Ridläraren ser mig inte" och känslan av att ridläraren hade sina 2 favoriter i gruppen. På 60 min kunde jag få högst 4-5 kommentarer (gällde inte alls alla ridlärare och utöver detta var ridskoletiden fantastisk bra!)


Så vill jag aldrig framstå - och jag hoppas verkligen inte att jag gör de när jag undervisar. Jag är också en jävel rent ut sagt på att blanda lekfullhet, skratt och seriös ridning. Man FÅR skratta och skoja men på hästryggen så är det 100% koncentration. Jag blir rent ut sagt förbannad om någon klagar på hästen eller inte orkar rida. Då förvandlas jag till arga ridlärarn helt klart! (;

Angående övningarna så har jag alltid lite nya idéer till övningar även om jag kikar runt på webb för att hitta tips så har jag erfarenheter från många håll genom egna träningserfarenheter, men också genom att bara titta när nån annan undervisar. Övningen måste ALLTID ha något syfte och leda till inverkan -> balans -> lösgjordhet.TACK Fia för din kommentar!


Träningsvideo: Lydnad & Rytm


Vad roligt de är att få inspiration och framförallt motivation genom de duktiga ryttarna genom videos på Youtube.

Kanalen: HMWelovehorses visar Malin Baryard och Peder Fredricsson hoppövningar som syftar till god, balanserad ridning mellan hinder.

De förklarar varje övning innan de själva visar till häst.

Den här hinderövningen ska jag göra idag med Dacke - eftersom han är lite av den "springiga" typen.På ridskolan är det hoppvecka med tema: Ryttarens position och balans. Därför kommer jag lägga upp veckans övning så som jag kommer undervisa eleverna på olika nivåer.

Kan dock avslöja att när de gäller position och balansövning så är 5.5.an en given hinderövning för de rutinerade ryttarna... ;)

Tränartoppen
Har ni hittat till Tränarportalen?

Tränarportalen är en marknadsplats för aktiva inom ridsport. Här kan man publicera information om verksamhet, träningar, clinics, helgkurser etc.

Du som besökare kan enkelt via Tränarportalen få information från din tränare och anmäla dig till någon av aktiviteterna!


Dessutom publicerar man månadsvis en topplista på de mest "klickade" tränarna. Listan baseras på antalet besökare på respektive tränares hemsida/Informationssida på Tränarportalen


Tränartoppen september 2011

1. Per Duvefelt
2. Camilla Andreasson
3. EG Haking
4. Pontus Westergren
5. Sigrid Bergåkra Berglund
6. Ann Liwing
7. Lisa Maria Norlander
8. Nathalie Adelborg
9. Niklas Roslund
10. Victoria Almgren


Bloglovi'n

 

 

Missa inga uppdateringar genom att följa mig och min blogg via Bloglovin. Klicka på bilden! :)

 


Pär-Olas träningsfilosofi

Flera har hittat till Pär-Ola's hemsida (Tränare & Tävlingsryttare numera aktuell i Bonde söker fru) där han uttrycker sig på ett väldigt oproffissionelt sätt i mångas ögon.

Däremot kan man skymta några meningar som man MÅSTE hålla med om. (Vikten av grundläggande arbete ex. )
Men överlag bör hemsidan (om den är hans) uppdateras och snyggas till för hans ryktes bästa.

Har försökt luska ut vad för tränarutbildning han har. Är han A-B eller C tränare? Någon som vet som har tränat för honom?


Om han kan leva upp till sina egna förväntningar får ni själva döma på filmen nedan som jag hittat. Jag tycker iallafall att de ser bra ut.Många trafikolyckor med häst


På bara en kort tid har det rapporterats trafikolyckor i samband med hästar och transportering.

Senast nu på morgonen vid 7-tiden blev en häst påkörd av en lätt lastbil. Lastbilen fick skador på fronten och vindrutan, föraren klarade sig oskadd likaså hästen kom undan oskadd.

Igår morse fick en bil med transport väja för ett rådjur, vilket fick hästen att ramla omkull i transporten.
Först trodde man att hästene brutit benet men när räddningstjänsten kom till platsen fick de lyckligtvis ut hästen oskadd.

En olycka som inte fick nån lycklig utgång var den häst som blev påkörd av en skåpbil i fredags och blev så illa skadad att man tvingades avliva på plats. Olyckan inträffade på kvällstid.


Som ni ser är det vid de mörkare tiderna på dygnet olyckorna skett, frosten kan lägga sig och bli överraskande halt på vägarna och när de vilda djuren rör på sig som mest vid gryning/skymning.
Så var extra uppmärksamma på vägarna. Ha reflex (se tidigare inlägg) på dig och din häst och kör försiktigt där ute!Reflex på ryttare OCH häst!


Sena ridturer på kvällarna kräver sina reflexer. Tänk också på att hästen bör synas lika mycket som du i trafiken!

Skulle hästen av nån olycklig anledning komma lös och den inte bär reflexer finns det inte en chans att den syns på långt avstånd!

Till hästen kan man köpa reflexer som benskydd, boots och täcke. Men är man påhittig kan man även fästa småreflexband på tyglar, stigbyglar m.m. Reflexer kan man inte ha för mycket av! :)

Hööks har just nu 15% rabatt på reflexer!

3 hästar...


...har jag ridit idag!


Först ut var Dacke. Han fick gå på banan. De va mycket som hände runtom, grävskopor och läskiga stenar men efter ett tag så slappnade han av och hör och häpna: Då och då lika mycket stöd på båda tyglarna.

Tänk vad lycklig man blir för det "lilla". Haha.

Sen travhoppade vi ett kryss som jag ställt på mitten - han blev lite förvånad första gången och landade i trav. Men sen hade han lite mer spänst och tryck och skuttade så fint. Kunde även jobba i galopp över och han landade ganska enkelt till höger också.

Avslutningsvis provade jag ett byte på diagonalen och de utan problem!Nr 2 var DD. Vi tog en mysig barbacka tur på ca 30 min. Red förbi en stor "skräphög" där de slängt kadaver = skjutna älgar och vildsvin. USCH! Ska man ta och skjuta djuren kan man väl göra något vettigt med de som blir eller?


Nr 3 och sist för dagen fick jag åka iväg en bit - de var nämligen en liten ponny som ägs av min elev. :)

TÄNK vad skönt de är för en instruktör att få rida elevens häst och känna efter själv. Nu vet jag precis hur känslan är och kan ge ännu bättre instruktioner från backen.

De var första gången jag satt på den och kort sagt är jag nöjd över den lille ponnyn idag! :)
Lyckats!Äntligen har jag lyckats med en SLIDESHOW! Dock måste de finjusteras med höjd och bredd så att texten syns på bild. Annars är jag väldigt stolt över mig själv! :)

Nu får jag ta och hoppa ur soffan - här kan jag ju inte ligga hela dagen och grejja med designen.

Ha en trevlig dag!


Söndag

 

Idag har jag lite att stå i. Båda hästarna ska motioneras. Jag ska försöka skutta lite med Dacke på banan. DD ska skrittas ut. Hade tänkt hoppat Dacke igår och dessutom fått de på film (medhjälpare) men tyvärr fanns de inte tid för de. Skulle va kul o visa när han (vi) tar lite större språng!

Senare ska jag iväg och rida en elevs ponny. De är första gången så de ska bli spännande att få känna själv hur den är.

På anläggningen är det dressyrtävling för ponny hela dagen så jag kanske tar en titt på ekipagen.

 

Bilder från fredagens skrittur.


My boy lollipop!


Ridsport på TV


Ikväll kan ni se sammandrag från Rolex FEI World Cup i hoppning i Oslo SVT24 21.00 - 22.00


Tävla om Magic Brush

Klicka på bilden för att själv delta i tävlingen!


Ångest


... även under morgondagen har Sharpman fantastiska rabatter på massor av produkter!
Därbland ett Dyón trän i strl COB (Dackes strl) nedsatt från 1200 till 600!

Hittade dessutom ett par stigbyglar liknande denna modell fast med en liten Sverigeflagga också på för endast 349 kr (ordinarie pris) VILL verkligen köpa dem NU när jag inte har några stigbyglar alls till hoppsadeln! :(

Dagens "arbetaroutfit"

Jag lånade Malins svarta kavaj som satt som en smäck! Hon vill sälja den billigt så jag funderar på att slå till!


Min fina KL-skjorta hade jag under!


Lördag 16/10: Sverigepremiär av Prestige S1Japp! Idag steg jag upp 06.00 för att snygga till mig och dra på mig de vita ridbyxorna, tävlingskjortan och kavajen.


Klockan 07 gjorde vi snabbt stallet för vi var ett stort team som släppte ut hästar och mockade för att vara klar i tid inför eventet.

Strax efter 8 var allt klart och vi hjälpte till med de sista förberedelserna innan evenemanget skulle dra igång (kl 10.00)

Min uppgift tillsammans med kamraterna var att dela ut goodiebags (med ett lottnr där man hade chans att vinna en sadel!!!) och bjuda på champagne.


Många "bags" skulle delas ut för chans att vinna en sadel och andra fina priser från Sharpman

Duktiga Kristina Warg fick prova och visa S1 här med hästen Estelle

Vid alla visningar (Islandshäst, dressyr och hoppning) föreläste och visade engelsmannen: Carsten (som framtagit sadeln) sadeln. Ryttarna fick alltså först rida i sina egna sadlar innan de provade att rida i S1.an.

 God lunch serverades i form av nudlar och wok! Detta i de lilla ridhuset och halmbalar agerade bord!

'

Kl 15 var alla uppvisningar slut på Sissis anläggning. Då städade vi upp och byggde dressyrbana inför ponnydressyren imorgon innan vi åkte vidare till SHARPMANS butik där vinsterna skulle dras kl 17.30!

Det lottades bl.a. ut just en Prestige sadel, Shockemöeletäcken, Antares träns (JUST i Dackes tänkta utrustningsfärg) hår och styling produkter, privatlektioner för Nina & Sissi, jackor och skor m.m.


Tror ni jag hade lyckan att få vinna något alls? Nej! Tråkigt nog. Men de har vart en fartfylld och rolig dag med mycket spring. Därför blir de nog inte mycket mer blogg ikväll!Höstmys!


Uteritten ihop med Stina var supermysig. Vi hade massor att prata om så vi skrittade bara o va ute över en timme. Var dock lite frusen när jag kom tillbaks till stallet.

Nu är de Idol och fortsatt fredagsmys!

Lera vs snö

 


 

Vintern är på ingång efter den leriga säsongen...

 

Håll med om att vinterfotona inte är så pjåkiga trots allt? Man får försöka tänka på de "varma" stunderna man får tillsammans med sin häst i vinteryran.

De här fotona är tagna av Ida i samband med en hopptävling hos Sissi & Nina 09.


To do:


Dagens to do:

Städa (får 2 inneboenden ikväll)
Tvätta (sparar nog de till ikväll då det säkert inte är upptaget)
Fixa stallet/Rida
Lektioner
Ta fram tävlingskläder inför imorgon --> ?!?!?
Duscha (reda ut håret med andra ord)
Se Idol!Äntligen fredag!

Så blev det fredag! Hur skönt som helst. När jag vaknade hade jag blivit fullkomligt terroriserad med sms på mobilen!

Bl.a. ett härligt från Stina (läser hippolog på Flyinge) som är hemma över helgen. Hon frågade om vi skulle rida ut tillsammans i eftermiddag. Så visst ska vi de! Åh vad mysigt - har saknat henne så! Får se om jag kan kidnappa henne imorgon också. Ska bli spännande o ta igen på alla hyss vi båda haft för oss på skiljda håll.Dagens klädsel: För tillfället mjukisar och min Lorentz&M.Sakarias t-shirt.

Dagens frisyr:
Åh mitt hår är så vidrigt. Har ingen frisyr alls.

Dagens känsla:
Fredag = Lycka!

Dagens saknad:
Ärligt talat. Saknar inget särskilt.
Dagens dummaste: Att jag tänkt hoppa Dackelino men nu får jag rida ut BARA för att Stina kommer = Lycka!

Dagens cravings: Kaffe. Drack otroligt lite kaffe igår så jag måste komma ikapp.

Dagens frukost:
Kaffe, rostade subs med mjukost och yoghurt.

Dagens jobbiga: De här med att skriva Sms. Aldrig vill mobilen och jag samma: Ska jag skriva "hej hur är det" vill mobilen författa: Hej hus år dd??!?!

Dagens favorit: Alla goa läsare och kommentarer jag får på bloggen!

Dagens inköp:
Nåt riktigt onyttigt till Idol ikväll!

Dagens humör:
KANON!

Dagens skada:
Huvudvärk...

Dagens väder:
Har vart kallt eftersom frosten ligger kvar på bilarna - men himmlen är blå!

Dagens låt:
När jag går ner - Norlie & KKV. HÄRLIGT FREDAGSGUNG!

Dressyr ute!

Bild från Mars

Idag kunde jag inte låta bli att börja halva ridpasset ute i naturen. Är det något som är nyttigt så är det just att rida dressyr i skog och mark. Dacke var helt med på noterna, frustade förnöjt och var lätt att rida. En traktor längre bort lyckades fånga hans uppmärksamhet. Annars var han lyhörd och jag fann ett jämt stöd i båda tyglarna.

Tycker fortfarande att jag blir lite ostadig i skänkeln, särskilt i stigbygeln där plattan känns lite "halkig". Är bra sugen på ett par nya rejäla stigbyglar med bättre grepp.

Avslutningsvis red jag lite på banan vid stallet. Varierade voltens storlek, red lite sidvärts och han var riktigt mjuk!

Imorn om jag hinner tänkte jag hoppa 5.5.an! :)

 


Dagens motion


När jag kommer till jobbet så är de första jag gör, tilldelar hästar till eleverna och skriver upp det på tavlan. Därefter går vi till hagen i samlad trupp (jag och stalltjejerna) för att plocka in de som går lektion nr 1.

Idag gick det smidigt att ta in de 3-4 första. Sen var de rätt tomt på hästar... hmm.
Hagen är riktigt stor och kuperad så vi gick varvet runt utan resultat...

De slutar med att en tjej ringer mig på mobilen och säger: Jag har hittat dem - de har rymt!

Oh no... En stor trafikerad väg går strax nedan stallet så hästar på rymmen är allt annat än bra.

De visade sig senare att de ändå var i sin hage, bara att de lyckats komma över en bäck... så där står vi, leriga och dana och försöker få hästarna att skutta tillbaka på samma vis de tagit sig över.

Lättare sagt än gjort. Men med lite draghjälp, havrehink och envishet så gick de vägen, och så fint de hoppade sen de små odjuren. Haha!

Dagens rediga motionsrunda med andra ord!

Ungefär såhärdåva...


SliiiiiiiiiiiiideshowHar länge försökt få till en slideshow i headern men de är sjukt svårt! Ingenting fungerar ju! Ska försöka sitta med detta senare ikväll om jag får till de.

Känns som jag har ett sånt flyt med allt annat så de kanske bara vill till o fungera? Vore ju mycket roligare så.

:)


Vinterdrömmar


En ridlärares dröm som står och fryser vanligtvis i ridhuset!

Prisklass: Många tusenlappar!


TorsdagMan blir ju bortskämd av vädret. Herregud så fint! Blir dock lite stressad av de också - vill ju va ute och promenera, men måste ju hinna ta hand om mina odjur, rida och greja i stallet innan lektionerna.

Dricker mitt kaffe nu. Ska se om tvättstugan är ledig så får de bli 1-2 tvättar innan jag pyser iväg.

Igår hann jag inte rida eftersom de tog 7 svåra år på Apoteket. Skulle "bara" hämta ut avmaskningsmedel till hästarna. Men de va lång kö och antagligen en på lunch eftersom tanten bakom disken jobbade ensam...

Nåväl. Hästarna verkade nöjda iallafall. Idag måste jag höra av mig till hovslagaren! Sånt som glöms bort i alla andra tankar!

Mycket på gång nu må jag säga = ROLIGT!

Idag ska det trimmas!

Minns ni detta?

Under invigningen av Stockholm Horse show 2006 kliver hästen snett och faller ned från scenen. Minna Telde kläms fast under hästen men kom lyckligtvis undan med blåmärken och fraktur på skenbenet.


"Mountainstrumpor"

Tycker väldigt mycket om dessa strumpor jag fick av mamma förra veckan. De är premiäranvända för dagen!
De är från MountainHorse.

Va katten?!


Lyckades fånga denna söta bild på ridbanan igår!

Onsdag!

Morning!

Idag har jag verkligen vaknat med energi i kropp och knopp! Tänk vad mycket vädret påverkar ens humör! De är hur härligt ute som helst!

Ska försöka hinna med att tvätta, dammsuga, skicka iväg lite mejl på aktuella händelser, försöka hinna med en promenad, äta lunch (höstgrytan mmmm!) innan jag styr rallybillen mot stallet för skötsel och ridning.

Ikväll har jag dressyrlektioner x 3. Har gjort ett PM i huvudet. Temat är volter/sidvärtsrörelser. 2.a och sista gruppen blir ganska mycket improvisation då jag lägger mycket vikt på dagsformen och vilken elev som får vilken häst.

Tycker de är lite gulligt när eleverna skickar sms flera dagar innan och önskar häst/frågar vad vi ska göra på lektionen.


SVT satsar på världscupenSVT Sport gör en storsatsning på hästhoppning kommande vinter! Det blir mycket sändningar från världscupen. Roger Blomquist turas om med Maria Wallberg att finnas på plats i studion tillsammans med expertkommentator Lotta Björe vid varje världscuptävling.


Världscupklasserna visas direkt på SVT Play och senare samma dag i ett sammandrag på någon av SVT-kanalerna.
16 oktober SVT Play - direkt från 15:25
16 oktober SVT24 21:00-22:00 sammandrag från världscupen i Oslo
FEI TV visar också Rolex FEI World Cup direkt under världscupsäsongen.


Nu startat världscupenOslo Horse Show
är som vanligt premiärplats för hoppningens världscup, Rolex FEI World Cup Jumping och i Oslo startar Europamästaren Rolf-Göran Bengtsson tillsammans med Malin Baryard-Johnsson och Angelica Augustsson.

Det blir tretton deltävlingar innan det är dags för världscupfinal i holländska ´s-Hertogenbosch i april.
Sverige har två platser på varje världscuptävling. Rolf-Göran Bengtsson har en personlig plats eftersom han är bland de tio bästa på världsrankingen, och Sverige har en plats som arrangör av Göteborg Horse Show.

Bengtsson i världscupklassen tillsammans med svenska och utländska världsryttare.
Göteborg Horse Show är Europafinal innan världscupfinalen och blir sista chansen att ta viktiga världscuppoäng.
Som arrangör kan Göteborg Horse Show bjuda in fler svenska ryttare än två till världscupklassen så tävlingarna i Göteborg lovar bli något alldeles speciellt. (
Dax att boka in de datumen redan om GBG lovar stort!)

20-23 oktober Helsingfors, Finland
26-30 oktober Lyon, Frankrike
3-6 november Verona, Italien
16-20 november Stuttgart, Tyskland
8-11 december Geneve, Schweiz
13-19 december London Olympia, Storbritannien
26-30 december Mechelen, Belgien
19-22 januari Leipzig, Tyskland
27-29 januari Zurich, Schweiz
3-5 februari Bordeaux, Frankrike
9-12 februari Vigo, Spanien
23-26 februari Göteborg Horse Show
18-22 april ´s-Hertogenbosch, Holland Final


Källa: www3.ridsport.se

DD också!

DD fick idag massa mys och rykt. Hon har redan fått massa vinterpäls den damen! Hon kommer se ut som en Grizzlybjörn innan månadskiftet! En av bakskorna är på vippen att åka av så imorn ska jag höra av mig till min hovslagare - de är på tiden att Dacke får nya dojjor också.

Behöver jag säga att både jag och hästarna STORMTRIVS i nya stallet? :D


Fina bilder


Blev så nöjd över dessa foton på Dacke idag - vädret och ljuset kunde inte bli häftigare och ser ni att han har ett annat träns på sig? Va snygg han är i brunt! Stor skillnad! Eller vad säger ni?

Gjorde mycket skrittarbete idag, skänkelvikningar och framdels/bakdelsvändningar. Stor skillnad. Red dessutom på Novabettet o han kändes bra mycket mer genomsläpplig än igår. Imorn bygger vi vidare på mer travarbete men från samma utgångspunkt.Pssst... jag fotade med mobilkameran - inte illa för en "sketen" telefon va? ;D

Höstgryta


På hösten ska man äta varmt! Ikväll passade jag på att laga ORDENTLIG mat - för jag är (som många säkert känner igen sig i) dålig på att laga ordentlig mat. När man väl gör de så kommer man ihåg hur gott de är och hur mätt man blir på riktigt.

Den här grytan går snabbt att tillaga och ingridienserna kostar inte märkvärt mycket!Stallet!Nu är de dax att bege sig till stallet för skötsel och ridning. Är LITE sugen på att prova rida Dacke barbacka. Har aldrig gjort de och vet inte hur han skulle reagera...kan ju va bra om någon annan är där samtidigt i stallet i såfall! :)

Igår berättade de att den lille jäkeln HOPPAT ut från hagen när de vid intag tagit DD först. Rätt som de va kom han runt hörnet och gick in i sin box som ingenting. HAHA! Lite roligt, bevisligen en hopptalang eller? :D

Fram mot kvällen ska jag åka till ett ställa som anordnar Clear round där mina elever ska delta.


 


UtbildningUtbildningar
:

2008 – 2010      Vretagymnasiet Kvalificerad yrkesexamen inriktning hästhållning:

- ridledarexamen                              40 KY-poäng

- ridinstruktörsexamen                       80 KY-poäng


Yrkesprov Svenska Ridsportsförbundet:

Diplomerad hästskötare

Diplomerad ridlärare (Lev II)

LIA-perioder:

7 veckor Umeå Ryttarförening (Hippologum)

13 veckor Nyby-Torshälla RK (som gav ett korttidsvikariat)

Jobbat 6 månader i Skåne hos familjen Christensson med daglig stall/hästskötsel samt ridning/undervisning

Återkommande arbete hos Sissi&Nina Lilja (som jag dessutom tränar för)

Utöver detta har jag hjälpt till vid inridning av 2 hästar, tävlat ponny och häst i hoppning och dressyr. Har funktionärsvana i båda disciplinerna o de flesta områdena.Stigbygelfrossa!
Produktbeskrivning:

1. Hööks 135 Kr
2. Hööks 279 Kr
3 Hööks 479 Kr

4 Sprenger 1598 Kr
5 Soft up 1950 Kr
6 Pretige 2085 Kr
7 JIN 1799 Kr


Stigbygeln som gick av...


Ja av gick den minnsan! Har aldrig varit med om de tidigare, har ni?


Teckning


Igår fick jag den här gulliga teckningen på en av ridskolehästarna från 2 av mina elever! Gulligt va? Fast jag synade dem rätt fort och frågade: "Är de för att ni vill galoppera idag?" Ja jo, lite muta va de allt. Gick jag på de?

Självklart! (;


Påminner om...


Bara genom att vara där har du chans till att vinna en sadel! Du har dessutom förmånen att köpa Dyon produkter för 50%!

Förutom detta kommer de vara riduppvisningar, modevisning, föreläsningar, mat och dryck!


450 000 krSå mycket kostade den här hästen som auktionerades ut i Flyinge nu under Breeders-helgen!

Sandro Gold är en Hingst e. Sandro Boy - LandadelKälla: Tidningenridsport.se (Foto Roland Thunholm)

Täckesdjungeln

Hööks 599 kr

Har sökt runt lite till och från efter ett vinterdäcke till DD (Dacke ärver hennes gamla) då hennes förra blev brutalt sönderrivet av ett gäng huliganer (Olle och Hälge). :( Sjukt synd då de banne mig var de bästa täcket någonsin.

 


Sharpman 599 kr

Hööks 699 kr

Tror ärligt att Dacke skulle vara grymt SÖT i denna rosa kreation.

 

Hööks 599 kr


Veckan som kommer

Ser preliminärt ut som följande:

Mån Lektioner
Tis Coacha elever på en Clear round <- - Ska bli superroligt!!!
Ons Lektioner
Tor Lektioner
Fre Lektioner
Lör Jobb - Sharpmanevent @ Sissi Liljas anläggning < - - Kan ni så KOM!
Sön Ledig!Har helt missat den här superfina bilden på DD! Den är fotad av sara!

Positiv respons!


Idag fick jag massa beröm för min undervisningsmetod på ridskolan av en förälder vars båda barn rider. Hon sa

"Nu RIDER de ju faktiskt DRESSYR"


Tyckte de va jätteroligt o få höra o ett "kvitto" på de man gör uppskattas. Även om jag ibland är arga ridlärarn (senast idag) så ger de resultat i längden! :)


Vinn KL-pannband!


Tävlingen avgörs redan på fredag kl 20.00 så passa på o anmäl nu så du inte missar den här chansen!

Klicka på bilden för att komma till tävlingen


Volskwagen Riders Tour
Under hösten kommer Volkswagen och Svenska Ridsportförbundet  tillsammans med samarbetspartners att arrangera inspirerande föreläsningskvällar runt om i Sverige. Vill du vara med? Skynda och anmäl dig, 3 oktober går startskottet och det är begränsat med platser!

Mer info: www.vwriderstour.se.


Bland föreläsarna finns

Sara-Henrietta Bergström, Maria Hagman Eriksson, Annica Johnsson, Elisabet Lundholm, Frida Söderström, Amanda Landeblad, Anders Eriksson, Magnus Österlund, Annette Christensson, Katrin Norling, Anneli Eriksson, Viktoria Carlerbäck, Linda Algotsson, Sandra Ruuda, Stephanie Holmén, Sandra Carlsson, Viktoria Carlerbäck, Alexander Zetterman, Linda Heed, Daniel Zetterman, Rigmor Arvidsson-Maggi, Jessica Holmberg, Lars Christensson, Gabriella Löf, Helena Persson och Mads Hendeliowitz


Här nedan finns datum och plats för föreläsningarna från Norra Sverige till Södra!


Stort på gång!

Boka in datumen för Sthlm Horse show för nu händer de grejer! (;


Huvudvärk


De kan man ju ge sig på att bara för man får sova en timme mer så hänger inte huvudet med som de ska...
Har fått i mig mitt kaffe så jag hoppas värken får se sig slagen...

Ska fixa lite här hemma innan jag sticker till stallet. Ikväll har jag lektioner men slutar hyffsat tidigt.


Clear Round i höst!

Under hösten kommer det finnas flera Clear Rounds att anmäla sig på o delta hos Sissi & Ninas anläggning i Gottlösa (Mantorp)

Datumen är följande:


Hoppning: 30/10, 27/11

Dressyr:21/10 (programträning), 26/11 BED. CLEAR ROUND


mer info hittar du på hemsidan: sissililja.se

Söndag

Nu tar jag Söndagkväll efter en heldag i stallet! Kan gladeligen bocka av hela långa listan jag hade o göra. Dacke fick en mysig uteritt i skritt, trav o galopp tillsammans med stallägaren o hennes pigga 20-åring!

Kul att många redan visat uppskattning på galoppövningen! Om ni rider den i veckan får ni gärna skriva en reflektion över hur de gick! :)

 


Dags för avmaskning


Bild från hastfolk.sePå måndag ska jag ringa min veterinär för att be henne skriva ut avmaskningsmedel till mina hästar då vi gemensamt i de nya stallet avmaskar alla hästar samtidigt.

Som regel räcker det att avmaska strax före betssläpp på våren och vid installning på hösten.

I ett stort stall med många hästar men lite hagmark behöver man avmaska oftare än ett litet stall med ett fåtal hästar som har tillgång till stora hagar. Idealiskt är om hästarna har skilda vinter- och sommarhagar. För att undvika att hästarna får mask kan de vara bra att hålla hagarna renliga.

En häst skall inte avmaskas i onödan, hästarna kan bli resistensa - därför är medlen numera receptbelagda. För att kontrollera om hästen har mask eller ej kan man enkelt skicka in ett träckprov genom: Kolla Masken

Finns på apotek för ca: 299 kr


Avmaskningmedel:

Ivermectin finns i: Ivomec, Noromectin, Bimectin, Ivomec comp, Equimax, Eraquell

Pyrantel finns i: Banminth, Fyrantel

Prazikvantel finns i: Cydectin comp, Ivomec comp, Equimax, Droncit

Moxidectin finns i: Cydectin och Cydectin comp

Fenbendazol finns i: Axilur
Gårdagens träningIgår hade jag lite hoppträning för ett par elever och de var som vanligt duktiga och klarade övningen bra. Tänker inte gå in mer på detalj vad vi hoppade däremot ett problem som vi fick lösa.

Ena ponnyn ville bra mycket hellre fatta vänster galopp - förut har han haft lättare till att fatta höger -> vilket egentligen är ett gott tecken då man jobbat den förra svaga sidan till att bli starkare. Men så vill vi ju få hästarna helt liksidia vilket är ett livsprojekt.

Till saken hör hur viktigt de är att verkligen inte li "hängande" i (i de här fallet) höger tygeln.

Eleven fick rida på en liten volt runt mig och rida ponnyn utåtställd och nästintill släppa höger tygeln. Ponnyn blev tjurig och ville springa till vänster så jag korrigerade genom att eleven skulle rida ännu mer med ytterhjälperna, fortfarande ställa utåt och leda med höger tygeln. Ur de läget fick hon fatta galopp.

Första gångerna blev de först vänster galopp men efter ett tag funkade högergaloppen lika väl som vänster!

Jag själv har svårast att fatta höger galopp eftersom jag har svårt att släppa ned höger skänkel och blir då svag i hjälpen.Här ser man hur viktigt de är att släppa fram innersidan på hästen. Håller man för mycket i innertygeln hindrar man hästen från att släppa fram galoppen.
Givetvis ska man inte behöva rida hästen utåtställd för att få fram men gårdagens fall var jag tvungen att vara övertydlig för att överhuvudtaget få igenom högergaloppen.

Har ni problem med detta tycker jag ni ska ta er en titt på: Veckans Övning

VECKANS ÖVNING: Få FATT på galoppen!Sådan fattning sådan galopp finns det ett talesätt.
Veckans övning kräver dicsiplin och rätt inverkan för att ge resultat!

Övningen ska ske på medellinjen (gärna mot en spegel om du tränar själv så du ser att hästen inte fattar/går på dubbla spår) Vänd rätt upp i trav och fatta galopp på rakt spår - TÄNK på att du ska veta innan vilken galopp du ska fatta, de får inte "råka bli vänster".

Förbered galoppen genom att känna att hästen är framme för skänkeln med hjälp av tydliga tempoväxlingar - efter han minskar du tempot under fortsatt bjudning, samtidigt som den yttre tygeln blir mer förhållande och låter den inretygeln bli mer ledande än förhållande. Den inre skänkeln driver fram hästen till den yttre tygeln.

Då förbereds hästen genom att "komma upp på yttertygeln" få innersidan fri där galoppen ska släppas fram.

Genom tryck av innerskänkeln ska hästen fatta RÄTT galopp. Gör den inte de måste du vara mer tydlig i förberedelsen/hjälpen.

Övning + visar hur du kan öva upp din kvickhet med hjälperna och hästens reaktionsförmåga att byta galopp. Trava in och fatta höger galopp vid svart x - galoppera ett par språng innan du bryter av till trav ett par steg och fatta vänster galopp.

Att tänka på:

Noga med att du sitter mitt över hästen så inte vikten missanvisar hästen att fatta "fel" galopp.

Lär dig känna vilken galopp hästen fattar.

Övningen ska ge färdighet. Ge inte upp om de är svårt till en början - tids nog lär sig både du och hästen övningen galant! Galoppfattningar stärker hästen.


Halvtid

Är hemma på halvtid.
Kvar att göra efter kl 14:

[] Ta in Hästar
[] Fortsätta städa/tvätta gamla stallet
[] Mocka DD & Dackes boxar
[] Rida Dacke (ska skrittas ut)
[] Rida/longera galopprogram på ponnyn
[] Kvällsfodra


Sunday Morning

 


Jobb igen

Lite suddig bild från fredan.

Idag jobbar jag igen - sen ska jag fortsätta städa gamla stallet, skura och mocka ut. Under eftermiddagen ska jag rida ut Dacke - får nog sällskap av stallägaren. De skulle visst bli lika bra väder idag som igår.Nytt


Har fått hjälp av Karin med koder till en mer ordningsam "Meny" där ni ser kategorierna bättre! :)

Kommer även uppdatera var efter som med nya kategorier för att lättare samla var sak på sin plats!


Svar på frågor

Anna:

Hejsan! :) tänkte höra om du har slutat skriva "veckans övning" ?? Såg att du inte har skrivit någon sån på ca 1 mån :/ Tycker de e kanon att du skriver tips på övningar, för de blir lätt att man nöter samma övningar hela tiden så hästen tröttnar å även ryttaren oxå :P /Anna

Svar:
Jag måste erkänna att jag på senaste tid vart riktigt kass på att lägga upp övningarna! KUL att höra att de är saknade. Ska ta mig tid att skriva ihop ett gäng riktigt bra övningar o lägga upp i veckorna!

Hanna: hejhej,blir det någon bloggträff på stockholms hs? :D

Svar:
Vi jobbar på detta och så fort vi vet något "nytt" på den fronten får ni absolut veta! (;


Fullt opp!Har jobbat hela dan och dessutom haft lite träningar. Ligger hemma nu och tar igen mig innan jag ska till mitt egna stall och mocka åt mina hästar o kelas. Kvällsfodrar vid 19-20 och sen tar jag kväll.

Då ska jag ge er lite blogginlägg! Har fått lite frågor jag tänkte besvara på här (även om jag gjort det i läsarnas bloggar också)


IDOL!Äntligen är fredagskvällarna räddade med IDOL!

Tittar ni? :)

Clinic: Löshoppning!


Här tänkte jag göra en kort redovisning över Clinicen som enligt mig blev väldigt lyckad! Tack vare bra förberedelse, bra banpersonal och snälla hästar! Har tyvärr inga foton/filmer från löshoppningen då jag hade fullt opp o vara piskförare.

Funderingar på löshoppning? -->LÄS<--
Bilderna är lånade från edaridskola.com

Jag var där lite tidigare för att sätta ut ansvariga på de hästar som skulle hoppas och ordningsställa löshoppningsbanan.

Strax innan 18 dök de flesta deltagarna opp. Jag hade tydligt skrivit på tavlan att de var HJÄLMTVÅNG om man skulle vara med på banan (många hade med sig av egen vetskap, eftersom jag glömt skriva det på anmälningslistan). (De är ju som ni alla vet bara MUPPAR som inte har hjälm på huvet ;) )

Som tur var räckte lånehjälmarna till så alla kunde vara med på banan (tilläggningsvis så hade givetvis jag också hjälm på mig.)

Därefter samlades vi inne i ridhuset så jag kunde presentera vilka hästar som skulle löshoppas - visa hur banan såg ut, varför man löshoppar och hur de går till.

Första hästen ut
var en av mina elevers egna häst som är 7 år men inte riden så länge. Första sprången var den lite seg men fick mycket bättre framåtbjudning och visade god hoppvilja! Den fick hoppa ca 6-7 språng varav de högsta på ca 80.

Därefter hade vi Wendie - en ridskolehäst som är rätt svår vid hoppning när hon inte galopperar framåt och blir rätt upp och ner i sprången - blir förbannad i landningen och skjuter rygg. Under löshoppningen är det lättare att driva henne fram och då hoppar hon faktiskt helt ok.Nr 3 var Magic. En häst som vart borta från verksamheten ett tag pga skada. Nu är hon fullt frisk och på rätt väg igen. Henne tog vi de lugnt med höjd och språngmässigt. Trodde hon skulle explodera där inne men behöll sitt lugn och hoppade stadigt och balanserat.


Sist ut var allas vår Ginger. Jag frågade först: "Hur mång har hoppat Ginger?" Många räckte upp handen. Sedan ställde jag följdfrågan: "...och hur många har ramlat av Ginger?" Resultat: Lika många händer opp.


Ginger är en härlig liten b-ponny som hoppar fantastiskt bra. Lite för bra. För har hon dålig galopp tar hon ett JÄTTESPRÅNG (30 cm hinder )över hindret så ungarna flyger. Hoppar hon lugnt så får hon för sig att bocka direkt efter...


Minst häst fick hoppa högst idag. Hindret slutade mot metern och de var med lätthet hon klarade av de. Eleverna var imponerade och fick en del önskningar av de yngsta eleverna om att de ville ha Ginger nästa gång! (;


Dagens Dacke

De här kallar jag en riktig DAGENS


Dacke är faktiskt bra mer värd än 30 kr. Idag var han dock lite trött och nästintill hängig. Ingen idé att tempa honom efter ridning så jag får göra de imorgon. Han åt iallafall sin lunchhavre med aptit så de verkar inge större fel på han.

En annan konstig grej som hände idag var att STIGBYGELN GICK SÖNDER! JA - stigbygeln! Helt sjukt. Har ni vart med om de förut?!

De va Anna som fick motionera honom idag.

Hundvakt


Idag är jag hundvakt åt Ozzie! Han är så himla snäll och go! Vi har hunnit med en rejäl promenad o lite lek på ängen.

Strax innan lunch fick han följa med till stallet när jag o Anna skulle fixa stallet, rida Dacke o galoppera ponnyn. Där blev Ozzie lite gnällig och ledsen fastän han fick vara med oss hela tiden!

 


Torsdag morgon!Vaknade kl 09.00 o bestämde mig för att ta lite frukost på sängen. Lyx!

Nu har jag gått från sängen till soffan och dricker sista koppen kaffe - innan jag ska ta tag i lite papper, se över clinicen ikväll, ringa ett par samtal och sen är de dax för stall och ridning!

Idag har stormen övergått till lite lättare blåst och regn! Buhu. Dock ser de lite ljusare ut åt ena hållet så jag hoppas de är uppehåll när jag ska rida.


Dacke - 1 år

 

Vet inte exakt datum han anlände till gården där jag jobbade då men de va nån gång i oktober (har läst i bloggarkivet). Stackaren var helt "död" och redo för slakt eftersom han ansågs vara "crazy"och oridbar. (Ni som följt bloggen sen dess vet att jag kallade honom crazyhorse i bloggen eftersom jag inte visste hur hans öde såg ut)

Jag minns hovslagaren sa när han såg på honom "That horse aint crazy!" Och med just de orden, lite tid, förstående och mycket hjälp så började hans livsglädje sakta komma tillbaka.

Nedan följer bilder från när jag arbetade med honom.

 

Ser ni hans "blick"? Helt tom och död. Kändes som han inte uppfattade att man höll på med honom de första dagarna.

Här har han börjat få lite mer hull men långt ifrån "normal".


ClinicImorgon är det Löshoppningsclinic kl 18-19.00 med mig o ett gäng hoppglada hästar i alla kategorier från unghäst till läromästare på ridskolan.

Ska bli riktigt roligt - dessvärre har jag de snålt med medhjälpare på banan. Är ju lite svårt att släppa, understödja och fånga upp hästen själv...


Bloggen är räddad...... med en ny design. FÖRLÅT. Ändrar hela tiden. Men nu är jag faktiskt på riktigt nöjd med designen. Ska fortsätta pilla vidare med den men nu måste jag läsa lite inlägg ni hunnit uppdatera medan jag slitit mitt hår!!!


GAH!Råkade blanda ihop massa koder i de olika kodmallarna (framsida/inläggssida) så nu ser de hellustigt ut utan nån meny alls..!

Ska försöka åtgärda detta... men just nu blev jag så irriterad...

BLÅSER BORT!

Allvarligt talat. Min största skräck är storm och blåst. Får jättesvårt att andas när de kommer så starka vindar emot en. USCH. Tycker de ser så otäckt ut när träden skakar o ser ut att falla närsom... för att inte tala om ljudet... BLÄ! Förstår inte de som har förstående när jag säger att jag inte vill/vågar rida när de blåser så kraftigt som de gör...


Får se om jag törs komma iväg till stallet - kändes som de avtog en stund men nu dundrar de lika jävligt. SUCK!

Bjussar en bild från i lördags när mamma dukade upp för frukost. Kommer dröja länge innan jag får sådan fin o lyxig frukost igen... :(


Swarowskiarmband

De här armbandet bär jag mer än gärna i vinter. Du kan också vinna de hos Lina!

 

Klicka på bilden för att komma till tävlingen


Morning!Fast jag har faktiskt vart vaken sen kl 06.00 då bilen skulle till verkstad kl 07.00. De har stormat hela natten så jag har sovit rätt kasst...

De gick rätt bra för bilen - de fixade problemet o de kostade visserligen en slant, men nu kan jag tuta och köra utan bekymmer. Får hoppas den klarar vintern en säsong till.

Åkte förbi stallet för att göra mockningen. Ska dit senare i eftermiddag för att rida och pyssla med DD. Förutom stormen så är de himla fint väder! Gick ut i hagen och hade lite äppelstund med hästarna innan jag åkte hem till mig.

Roligt att DD "hänger läpp" på båda bilderna.


1 NY BLOGG

 

Tänkte att ni skulle få upp ögonen för en relativt nystartad blogg med 2 elever från ridskolan där jag jobbar. De här är 2 riktigt duktiga, målmedvetna och positiva tjejer. De har förmånen att hyra en varsin häst på ridskolan för träning och tävling.

(Tilläggningsvis är de inte fantastiskt att hästarna funkar lika väl som för rena nybörjare till riktiga rosettplockare på banorna också?)

 

Så klicka in på bloggen för att läsa om deras vardagssysslor!

 

 

Klicka på bilden för att komma till bloggen


SHARPMAN @ SISSI'S


Självklart kommer jag vara på plats under detta evenmang som hålls hos Sissi & Ninas anläggning!

Ni kommer väl?


Dacke trampade på glas!På vägen hem från anläggningen kan man välja att rida på vägen (där många bilister är respektlösa och kör för fort)
eller så kan man rida nere på en upptrampad stig längs med vägen/åkern.

Idag när vi gick hem så hörde vi ljudet av krossat glas! Mamma sa att Dacke hade klivit rätt på en glasflaska! :O

Jag hoppade genast av för att se ifall något olyckligtvis skurit upp något. Men tur var väl de att inget glas gjort honom illa (han reagerade inte ens när han trampade på den)

Ser jag någon slänga en flaska ifrån sig eller för den delen - annat skräp framför ögonen på mig så vet jag inte vad jag gör.

USCH!

Dagens Dacke

Haha. Fail med ett litet halmstrå i luggen. PonnyDacke!

Jag red ett "lugnt" pass där jag jag ville känna igenom honom. Han har ju haft ledigt över helgen och igår skrittade vi ut 60 min.

Man kan lugnt säga att den lille gubben vilar sig i form för han var riktigt mjuk och sammarbetsvillig, något lat som vanligt i övergångarna - men genomgående "lätt". Vi var i lilla ridhuset (behöver jag säga att de blåser S T O R M?!) så de va svårt att filma därför tog mamma dessa foton istället! :)

 

Tyckte vi var fina.


StrumporMamma hade med sig massa strumpor hon fyndat bl.a. från Mountain Horse! Så nu har hon fyllt på strumphyllan i garderoben! TACK!Just nu:Ja, jag vet att det är Kanelbullensdag. Men dagens fika blev en sockerkaksbakelse med blåbär.

GOTT!


MåndagTeorin gick jättebra! Eleverna var duktiga på att lyssna och deltog flitigt i rykttävlingen! Förstå vad nöjda hästarna var att bli så väl ompysslade.

Imorgon ska mamma filma/fota när jag "finrider" som hon säger - dvs jag ska dressyrarbeta på Dacke.

Resultat får ni imorgon kväll! :)

Har lite mycket just nu att greja med så huvudet snurrar...
Hela Onsdagen är uppbokad
lika så Torsdagen.

På fredag tänker jag vara ledig - för sen jobbar jag hela helgen med både träningar och stalljobb.


TeoriveckaDen här veckan ska hästarna på ridskolan vaccineras - därför har vi teorivecka!

Idag ska mina 2 måndagsgrupper gå igenom saker som motsvarar märket: "Vita hästen".

Det betyder att vi ska gå igenom hur man uppför sig i stallet - vissa regler, hur man går in till en häst i spiltan.
Sen ska vi gå igenom hästens rykt = dagliga visitering och som avslutning ska vi ha en rykttävling.

Sitter därför just nu och planerar inför detta.

torsdag ska jag ha en clinic i löshoppning vilket kan bli ännu roligare! (: Har fått en hel del anmälda elever!

Mitt skåpNu ska ni nog se att de blir ordning och reda på mig och mina hästprylar.


Back to Östergötland......Och så härligt de är!

Ni minns väl att jag skrev i ett inlägg inför min hemkomst till Eskilstuna att: "jag kommer glädjas åt att jag flyttade ifrån stan!"

De första som dyker upp på Aftonbladet.se är: "Skottlossning i Eskilstuna"

Jag hade iallafall en jättetrevlig "blixtvisit" hemma och träffade lite släkt och vänner.

Var förbi stallet på kvällen och DD och Dacke har vart supersnälla medan jag vart borta.

Imorgon ska jag och mamma rida så de lär dyka upp lite bilder! :)


Fullt ös!

Hallå!
Gick upp 05.00 idag!!! De ni. Hästarna blev väldigt förvånade över att gå ut i sin nya hage  i mörkret. DD knorrade mest. Men har haft lite smskontakt (med stallägaren inte hästarna ;) ) och allt verkar gå jättebra! Var "hemma" vid 08.30 - blev serverad massa god frukost innan vi satte igång med all röjning i källaren.
Ska strax iväg på lite festligheter! Hoppas ni får en trevlig kväll så hörs vi som vanligt imorgon!
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus