Att vara på tävlingsplats


Detta inlägg är ingenting emot Nykyrka som arrangörer för tävling utan mer mot deltagarna då jag upplevde att Nyrk hade bra om plats för parkering, framridning/hoppning och allmänt välskött!



Röd rosett i svansen på hästarna är en varning för andra att hästen kan vara "aggressiv" mot andra hästar och ha lätt för att sparka.
Överhuvudtaget kan alla hästar i olika situtationer sparkas så jag tycker man ska hålla avstånd vare sig det blänker rött i svansen eller ej.

Men att man som ryttare på denna svansprydda häst har MAGE att tränga sig förbi flera uppställda hästar i sin närhet, människor på backen eller svänga runt alldeles för nära andra hästar. Är de inte lika mycket ryttarens rätt att se till att bakkärran på denna häst då inte skall vändas eller trädas för nära andra!

På gårdagens tävling såg jag flera liknande händelser och blev mer och mer irriterad för varje gång. De är inte bara "vi andra" som ska ha uppsikt på din häst - du har lika mycket ansvar!

Och tänkt om ALLA tänkte lika mycket på säkerheten - då skulle röda rosetten inte behöva finnas i svansen!


Överhuvudtaget detta med att ha ansvar över häst på tävlingsplats.

Jag som enbart support på backen känner mig otroligt trängd i vissa lägen när hästar dyker upp precis bakom eller framför.
Jag säger inte att alla ska fly fältet där jag går men när jag står rätt upp och ner och de finns GOTT om utrymmen runt om är det respektlöst att trava förbi en halv centimeter ifrån.

Jag & DD på framhoppning



Kort och gott om framhoppningen så vittnade jag en hel del "arga" meningar vilket jag tycker är vanligt. Visst att de är i stundens hetta, man kan vara nervös och vill göra sitt bästa...

...men att gapa och skrika till höger och vänster gör varken dig eller din häst värdig en bra runda inne på banan heller. Vad som hör denna histora till så blev den tjej jag snackade lite med i efterhand placerad vilket jag gratulerar till! De var hon värd eftersom hon var en som blev orättvist behandlad på framhoppningen enligt min mening.


Igår hade jag en hel drös med tankar vilket har skingrats under dagen då endast dessa ovanstående var starkast i minnet.

Har NI nån tråkig erfarenhet från tävlingsplatsen eller något du skulle vilja ändra på? KOMMENTERA! Jag vill mer än gärna veta din åsikt!



Kommentarer
Postat av: Linda

En 3-åring, och en som gått 120 hopp och la4 dressyr tror jag :)

2011-08-21 @ 21:35:24 / URL: http://lindabj.blogg.se/
Postat av: Tess Klintestam

Just det där med svansarna och de håller jag med om helt och hållet! Jag har inte längre röd rosett i svansen på Gurkan, men det betyder ju inte att han kan kicka eller bli rädd för något och det betyder absolut INTE att man kan rida upp i arslet eller 2cm brevid mig. Blev sjukt irriterad idag då folk, just på framhoppningen inte visade nån respekt!!

2011-08-21 @ 22:22:52 / URL: http://tesskliintestam.blogg.se/
Postat av: Sanna

Så bra att du hade skrivit en kommentar om CR hos Sissi Lilja på onsdag i Sofias blogg (memylifemyhorse.blogg.se). Jag har letat efter något sådant hela sommaren, och hade du inte skrivit där hade jag missat det! Nu ska jag bara se om jag vågar anmäla till det också :P. Det är ju i alla fall inte långt att åka (jag bor i Skänninge).

2011-08-21 @ 22:25:27 / URL: http://sannasant.blogg.se/
Postat av: Camilla- Tävla om tre plagg ifrån Mountain Horse på bloggen!

Tycker att den där rosetten även ska finnas i svansar tillhörande hästar som inte håller sig i skinnet. Jag och Chacaranda har blivit in mosade i staketet, på sprungna och sparkade av samma ekipage på olika tävlingar. Hästen for runt som en tok och ingen annan ryttare ville rida nära, ändå red hon in bland oss andra!

2011-08-21 @ 22:29:41 / URL: http://camillahastskotare.blogg.se/
Postat av: Sanna

SV: Jag ska fundera tills imorgon. Dimma ska till tandläkaren imorgon, så jag får se vad de säger om henne. Men det ska inte vara några konstigheter så jag borde kunna rida ordentligt på onsdag. Dock har hon aldrig gått ett dressyrprogram, och jag har inte ridit program på flera år, och då var det LC:1 1995...

2011-08-21 @ 22:46:42 / URL: http://sannasant.blogg.se/
Postat av: Marie

Jag håller helt med dig tävlingsplatser kan bli riktigt farliga. Respekt saknas av många. Hoppas verkligen att mina barn lär sig att uppföra sig rätt i framtiden....

2011-08-22 @ 07:52:31 / URL: http://stallbrannebo.blogg.se/
Postat av: Lina - Team Hippoteket

Skitjobbigt med folk som inte håller avstånd!!!! Jag har röd rosett i svansen för min häst är rädd för andra, men nog fan ska de rida på henne ändå så hon knappt är ridbar längre!

2011-08-22 @ 08:47:20 / URL: http://sallberglina.blogg.se/
Postat av: Emma Elfstrand - hästblogg

oj... alltför mycket för att kunna skriva här! Många som tävlar beter sig som idioter :P

2011-08-22 @ 13:12:25 / URL: http://catago.blogg.se/
Postat av: jenny

jag håller verkligen med dig! den som sitter på en häst med röd rosett i svansen har valt att signalera till alla andra på tävlingsplatsen att man kanske behöver bli visad lite extra respekt - då är det vederbörande ryttares ansvar att visa samma respekt för ALLA andra på hela tävlingsplatsen! och inte bara ryttare, alla på marken, fuktionärer och medhjälpare m.fl - jag tycker att alla måste bli bättre på säkerhetstänket, för det uppstår många farliga situationer... det här är ett ämne som jag eldar upp mig över ordentligt som du kanske märker :)

2011-08-22 @ 14:28:29 / URL: http://jav.blogg.se/
Postat av: ida

mycket bra skrivet! något som jag också tycker är otroligt irriterande och provocerande är när olika ryttares tränare kommer och tar över framridningen, alltså att allt handlar om just den ryttaren och att h*n ska hoppa bra, och att alla andra ska hålla sig undan när den rider och hoppar fram så att allt går så bra som möjligt för den ryttaren, och så får alla andra fly fältet för att inte bli översprungen av ett ekipage som "har företräde" bara för att deras tränare råkar komma och domdera över framridningen. Inte för att dom säger de rakt ut, men när dom ställer sig mitt i manegen och skriker som om de vore en privat ridlektion så blir man lite smått provocerad (i alla fall jag). Detta händer dock oftast på lägre nivåer så som på lokalt, i dom högre nivåerna har folk lärt sig att visa hyfsat mycket respekt i alla fall (vad jag har upplevt)

2011-08-22 @ 18:18:18 / URL: http://idashastaventyr.blogspot.com/
Postat av: Julia - tävla om röda Premiere lindor på bloggen!

Som funktionär har man åkt på och sett en del skit.. Bl.a. En som svår åt mig för att jag inte aktade mig på banan, innan hon hade startat. Det var extremt trångt där, ingen ryttare hade klämt sig i mellan där tidigare, för det fanns mycket plats precis bredvid. Men jag blev överriden.. Alla andra undrade hur det var med mig efteråt, men hon red bara med näsan i vädret.



Sedan kommer jag aldrig glömma när jag stod vid insläppet, så (ursäkta) men det var en tjej som red sin ponny riktigt illa och var alldeles för stor. Rundan gick dåligt, då hon flängde mest. Precis när vi släpper ut henne så börjar hon skriks och gråta på sin mamma. Även beklaga sig hur dålig ponnyn var, hon hoppade av och bara släppte tyglarna. Mitt i vägen, mamman sprang efter sin dotter (som förövrigt var 15 år) och jag fick hålla i ponnyn.



Kommer även ihåg min första dressyrtävling, en tjej stoppade mig på framridningen och sa rakt ut att jag likaväl kunde åka hem, för jag red så illa. Väl inne på banan kom jag 2:a och hon nästan sist.



Sen vet jag inte hur många gånger jag suttit på läktaren och föräldrar har snackat skit om andras barn..! Det gör mig mest arg..!!



Ja, detta är bara ett urval. Det finns många ödmjuka människor också, som tur är :)

2011-08-22 @ 19:59:14 / URL: http://ohjuliet.blogg.se/
Postat av: Nilla

Att hoppa fram är det värsta med att tävla! Ofta trångt, stressigt och stökiga hästar! Mina hästar har varit känsliga för att möta andra hästar eller bli uppridna bakifrån, som tur var börjar det släppa! Annars får man ju ägna all energi åt att hålla koll på alla andra ekipage.

2011-08-23 @ 09:37:53 / URL: http://nillashast.blogg.se/
Postat av: Anonym

När jag tittar på framhoppningar så är jag otroligt glad över att jag tävlar dressyr... :P

2011-08-24 @ 11:03:11 / URL: http://jeeanette.blogg.se/
Postat av: FIA

Hm, vi har tyvärr 2 ponnyfamiljer som inteuppför sig så jättebra på framhoppningen.. Sist framridning så hade 2 av dem ställt sig med hästarna rakt framför oxern på ridbanan, och hörde inte att någon ropade "hoppning oxer" så vi var rätt sura när vi fick rida fram till dem och be dem att flyta sig där ifrån!! xD



// Fia

www.fiaalbertsson.spotlife.se

2011-08-25 @ 17:49:32 / URL: http://www.fiaalbertsson.spotlife.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus