Få högre procent! LC:1 Del 2+3/3

Här kommer del 2&3 av guiden genom LC:1.an Första delen + Guide o LB:1 hittar du under fliken: Dressyrprogram! Har du något önskemål om vilket dressyrprogram du vill gå igenom! Kommentera!

7. A 15 m volt igen se föregående beskrivning -->>här<<--8. A. Överg. skritt. fri skritt.
Hästens övertramp samt avspändhet.

A-K här emellan har du tid att länga ut tygeln försiktigt så du inte bara "kastar" fram tygeln. Hästen ska gå helt fritt men söka sig nedåt. (Inte göra som min häst, slå upp huvudet o "ticsa".) Hästen skall vara avspänd men med energi framåt med gott övertramp - våga därför driva på med skänkeln, tänk i takt med skritten: höger-vänster-höger-vänster.


9 M-C Ta tyglarna - mellanskritt.
Här har du tid att ta tyglarna igen.  Glöm inte bort att "möta upp" med skänkeln så du får ett stöd framme i bettet. Hästen ska gå i mellanskritt = Avstämd mellan hand och skänkel med eftergift på tygeln med något mindre övertramp.10 C - arbetstrav - H-E v.galopp.
Fattningen.
Förbered inför galoppfattning. Stäm av mellan hjälperna, förkorta trav steget.
Mellan H-E häremellan får du fatta galopp. Känn att du har hästen rakriktad på spåret och förbereder inför nästa moment.11  E 1 varv på stora mitt volten. 20 m.
Voltens strl/form hästen ställning.

Volten ska vara jämn o rund och ni ska med bibehållen rytm rida 1 varv. Forma hästen för innerskänkeln, de är också den som behåller hästen på volten så den inte "välter" inåt. Det kan vara bra att träna "ögat" för hur stor en 20 m volt är - men tänk att ridbanan är 20x40, alltså ska du ha 10 m kvar på båda sidor när du rider på mittvolten - så du känner att du inte hamnar mer åt A eller C. Du vänder också från E som en vändningspunkt och B som vändningspunkt.


12 E-K-A-F-B
arbetsgalopp, avbrott vid K. arb. trav.

Här är de viktigt att du förbereder avbrottet så det sker vid bokstaven. Bryt av galoppen med innertygel och stäm av med halvhalt och rid därefter framåt med avstämd takt o  energi. Avbrottet ska ske vid bokstaven K.
Rid hörnpasseringarna!
13 B-E vänd över ridbanan halt vid x. arb. trav.
I god tid vänder du på huvudet för att vända från bokstav till bokstav. Förbered halt. Minska steget och sitt till i sadeln. Hästen ska stå helt stilla i ca 6 sek. Känn efter så hästen verkligen står helt stilla, med eftergift. Ett tips är att räkna ettusenett, ettusentvå. Skulle hästen börja röra sig framåt gör du om halten - men räknar därifrån du var.14 E-H-C-M-B arb trav. galoppfattning mellan M-B
Här är ytterliggare en transportsträcka där det gäller att hålla hästen väl framme för skänkeln med stöd på tygeln. Du ska vara väl förbered inför galoppfattningen som får ske varsomhelst mellan M-B.

14 B - Volt 20 m.
Se föregående bedömningspunkt 11, -> Ha blicken dit du ska, ställ hästen inåt och vänd sedan med vikthjälperna och om det krävs även med ytterskänkel. Tänk att du "fattar ny galopp" för varje nytt språng.16 B-F-A Arb galopp avbrott till arb. trav
Övergången från galopp till trav ska ske vid bokstaven F- Förbered genom att fånga upp galoppen och rid in i övergången. Tänk halvhalt och sedan framåt igen då det är dags för sista uppridningen. Traven ska vara energisk framåt och det ska se ut som ni skulle kunna rida programet 1 gång till! ;)17 A-G Uppridning halt-hälsning.
Vägen/Rakheten, stillheten.
Hitta medellinjen genom att vända något tidigare än A (vänder du vid bokstaven A kommer du hamna vid sidan om medellinjen) och rama in hästen mellan hand och skänkel och driv med sätet framåt. Ju saktare du travar desto vingligare blir de. Bokstaven G är ca 5 m från dressyrstaketet, "se" bokstaven och förbered inför halten. Gör halt och känn att hästen står still med eftergift innan du hälsar. Se glad ut - det ska vara en positiv anda att rida och tävla dressyr. Ingen vill se en surmule.Klappa gärna din häst och utridning sker i fri skritt.

I en LC:1.a är inte formen på hästen de allra viktigaste, eftersom man ofta hör "LC-LB form o LA: form osv". Om du rider noggranna vägar och följer programet från punkt till punkt och tänker på att sitta i lodrät sits = god inverkan kommer det ge dig en nöjdaktig procent.

Att rida program handlar om att man ska kunna följa programmets delar, planera, förbereda och visa att man klarar av de rörelser som uppkommer under programets gång. Det ska leda till att vi använder framförallt vår sits o dess hjälper på allra enklast sätt för att inverka på vår kära vän hästen = Osynliga hjälper.

Kommentarer
Postat av: Sisterhood

Vilket bra inlägg =)=)

2011-02-18 @ 11:50:31 / URL: http://www.siisterhood.blogspot.com
Postat av: Sofi

Jättebra, gav mig ytterligare klarhet inför nästa tävling! Nu har jag ju fått reda på att man ska bryta av från galoppen VID bokstaven och inte nån gång emellan som jag trodde sist xD

2011-03-09 @ 16:22:55 / URL: http://sofihjalmarsson.blogg.se/
Postat av: Lina - Vinn ett Glen Gordon-pannband från Hippoteket!

Nu har jag granskat detta noga! Toppenbra :D

2011-04-27 @ 11:42:13 / URL: http://sallberglina.blogg.se/
Postat av: Ance

Jätte bra! :) Nu blir jag riktigt taggad att både rida och tävla (sitter dock fast i Spanien 3v. till). Kul med små tips till rörelsena och att du poängterade att vägarna är viktigare än formen, har funderat på det ett tag. :)

2011-08-30 @ 16:30:17 / URL: http://handandhoof.blogg.se/
Postat av: Jasmine

Tack tack :) Nu ska vi nog se att det går bra imorgon ! Superbra guide :D

2011-10-16 @ 01:49:33 / URL: http://qubang.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus