Foderstrupsförstoppning

Igår strax innan 20.00 ringde min mobil flertal gånger, eftersom jag står mitt under en lektion väljer jag att avvisa detta tills jag avslutat. Upptäcker sedan att det är personen som äger och sköter stallet där DD och Dacke står uppstallade i. Det jag visste var att de skulle avmaskas igår vid insläpp så jag tänkte ifall de hade dummat sig så jag behövde komma ut och hjälpa till. Det visade sig annat. "DD mår inte bra, vi tror hon har foderstrupsförstoppning!"

Bara att kasta sig i bilen och försöka få tag på veterinär under resan hemåt. Fick inge svar och försökte ringa en annan hästvan människa som kanske kunde berätta hur och vad. Men fick inte tag på denna person heller.
Under tiden ringde Carro upp igen och berättade att de hade börjat avta iallafall så jag behövde inte köra i 200 knyck.

När jag kom fram såg DD rätt vemodig ut som hon förstod att något inte stod helt rätt till. Carro hade masserat halsen och promenerat med henne en stund, vid ett tillfälle försökte DD lägga sig ned utomhus så då tog hon in henne i boxen. All mat hade de förstås plockat ut.

Vi stod och snackade lite men under den tiden lät det inget konstigt och DD stod bara och tyckte de va rätt skönt att bli lite uppmärksammad sådär sent på kvällskvisten. Carro kunde gå ut 30 min senare för att checka läget och då var det fortfarande ingenting, så hon gav DD halva kvällspåsen med hösilage.

Nu under morgonen har det vart Ok och hon har ätit sin frukost som vanligt. Jag har pratat med min veterinär som meddelat att oftast löser hästarna problemet själva när de stoppar upp, oftast beror det på krafftfoder som inte blöttlagts som sväller i halsen, men DD får bara nån näve betfor (Kwicbet) och det blöts upp redan på eftermiddagen, sen får hon lite havre och hösilage.

Vi ska ha lite uppsikt under måltiderna nu så de inte blivit något sår som svullnar upp igen när hon äter. Ser DD besvärad ut vid fodring så måste jag kalla ut veterinär, annars skulle jag blöta upp hösilaget lite mer så det blir lättare att glida ner i halsen.

Har ni vart med om foderstrupsförstoppning nån gång?

Kommentarer
Postat av: Lina - Årets nykomling i Equilinas Hästblogg-gala 2011!

Usch så otäckt, skönt att de gick bra

2012-03-08 @ 09:17:02 / URL: http://sallberglina.blogg.se/
Postat av: Johanna

har också varit med om foderstrupsförstoppning, inge roligt. När man känner sig sådär hjälplös och inte kan göra så himla mkt åt saken själv...

2012-03-08 @ 12:56:39 / URL: http://johannaavvattensta.blogg.se/
Postat av: Lamia - Hästblogg

Uscha, tur det verkar gått bra ändå!

2012-03-08 @ 13:22:50 / URL: http://lamiamichelle.se
Postat av: Marie

Ja, jag har varit med det, en av mina passhästar när jag jobbade som hästskötare. Hela mulen blev helt grön och jag var själv på gården... livrädd. Men efter att han fått gå i skrittmaskinen en stund var "gegget" borta och han mådde bra. Han fick dock av hösilaget...

2012-03-08 @ 20:17:00 / URL: http://detfladdrartill.blogg.se/
Postat av: Julia - tävling på bloggen i samarbete med CF hästshop

M fick det en gäng när hon avmaskats, riktigt obehagligt.. Det var för att hon åt för snabbt.

2012-03-08 @ 23:10:47 / URL: http://ohjuliet.blogg.se/
Postat av: Anna

min häst fick de en gång å höll på å stryka med. gick i flera tim me han å masserade halsen men de ville inte släppa så vi fick kalla på vet. som fick hälla ner vatten men de tog 1.5 tim för vet. innan hon lyckades få de å släppa, sedan fick han stå på dropp under natten :( de e riktigt otäckt när sådan saker händer, man känner sig helt maktlös...skönt att de verkar å ha gått bra för DD iaf :)

2012-03-09 @ 10:48:24 / URL: http://sjnm.webblogg.se/
Postat av: Anna-schockemöhle set till salu!

ja flera gånger men en inridningshäst jag hade för 7-8 år sedan,hände gång på gång och sista var det nära att det inte gick att lösa upp..tog henne till vet för att kolla halsen och hon hade förändringar i strupen där av att det hände hela tiden,hon får äta uppblöt foder resten av livet pga av det:-/

2012-03-10 @ 11:55:30 / URL: http://annashastliv.blogg.se/
Postat av: Hanna Ek

Hej! Jag har just nu några pågående tävlingar du kanske vill delta i, och det skulle vara roligt om du ville lägga en åsikt om vad du tycker om min blogg för jag har precis gjort om den. Kram / Hny

2012-03-12 @ 07:40:32 / URL: http://hnny.blogg.se/
Postat av: Christa

Några gånger på hästar i stallet där vår ponny bor. Brukar försöka få i hästen varmt/ljummet vatten med olja i för att det ska lösas upp. Häll i saft eller något annat sött så hästen vill dricka.

Har hört att man ABSOLUT INTE ska massera längs halsen/strupen eftersom det är så känsligt område och väldigt lätt att skada. Instinktivt vill man ju ändå det för att lösa upp det som fastnat.

Obehagligt är det när det händer.

Viktigt att se till att hästarna har tillgång till vatten när de äter och att alltid ge hö/hösilaget först och vänta med att ge kraften tills de ätit en stund av höet.

2012-04-03 @ 21:25:16 / URL: http://sangrud.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus