VECKANS ÖVNING: Öppna

(eftersom förra veckans övning utgick så blir det 2 övningar denna vecka!)



Ett samlat begrepp för de samlade rörelserna är: Skolor. Där ingår Öppna och sluta.


Eftersom samling är sist i dressyrens utbildningstrappa så bör man vara medveten om att skolor inte bör ridas av av oerfarna ryttare/hästar.

Som ryttaren behöver du ha kunskaper nog att riktig inverkan mellan inre och yttre hjälper behärska såväl hästens fram och bakdel. För tidigt ridna skolor, dvs otillräckligt förberedda hästar och ryttare åstadkommer mer skada än nytta.

Vad: Öppna är en av de svårare rörelserna i dressyren, den kan lätt förväxlas med skänkelvikning längs långsidan men det har inget samband då skänkelvikning åstadkoms genom tvärning och öppna genom böjning.


I öppnan är hästen böjd från rörelseriktningen. Bakdelen går på spåret och framdelen innanför. De inre benen trampar framför och förbi de yttre, tvärningen ska vara minst så stor att yttre fram - inre bakhovs tramp går i samma spår = i öppna går hästen på 3 spår.


Här ser man tydligt att hästen går på 3 spår.


Varför: Att rida skolor leder till att få hästen uppmärksam för hjälperna, öka bogfriheten, gymnastisera bakdelen och höja dess bärande förmåga samt för ryttaren att klargöra de olika hjälpernas samverkan.


Hur:

Hjälperna:

Båda tyglarna
: Förhåller till samling

Inre skänkel
: Sidförande o framåtdrivande, vid behov understödjande av tygel vilket bevarar ställningen.

Yttre skänkel
: Mothållande o framåtdrivande

Yttre tygeln:
Hindrar hästen från att förböja halsen o understödjer den yttre skänkelns mothållande verkan samt leder hästen i rörelsen åt sidan.

Man kan tänka att:
Öppna = Början på volt

Därför är de oftast lättast för att komma in på rätt sätt i öppnan att rida ur volten:  som bilden visar.

Själva uppvärmningen kan vara i skitt strax innanför spåret där du kontrollerar ställningen till häst. Kan du ställa hästen inåt, rakrikta - ställa utåt? Har du koll på att rida hästen på de spår du vill?

Nästa steg är att kunna rida på voltspår. I början av passet bör man rida på större böjda spår innan hästen är tillräckligt varm. Därefter minskas volterna och du kan rida övningen som bilden visar.


Kommentarer
Postat av: Lina - Team Hippoteket

Min dam skulle ha nytta av denna övning!

2011-09-06 @ 14:37:47 / URL: http://sallberglina.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus