VECKANS (BOM)ÖVNING

Den här veckan lägger vi ut markbommar för att jobba med hästens trav och få den mer aktiverad!

Vad: En bomövning på rakt och böjt spår som ska leda till att hästen aktiverar sig i traven genom att både korta och länga stegen.


Varför: Det är lätt att traven kan komma och bli lite "monotom" under ryttare eftersom vi tycker det är bekvämt och hästen känns jämn. Men det är viktigt att kunna variera traven ofta under arbetet för att hästen ska vara lyhörd för hjälper och sättas i arbete. Bommar hjälper dig att hitta takten och ger direkt kvitto på om du jobbar rätt och får hästen att trampa!

 

Hur: Lägg ut bommarna som skissen visar. Välj själv om du varierar varv och rider rakt fram/volt snett igenom volt/rakt snett igenom. Eller om du kör övningen varv på varv. Tänk på att ge hästen skrittpauser emellanåt eftersom arbetet kan komma och bli jobbigt -> leda till mjölksyra.

 

 

Ena bomserien på långsidan skall vara längre avstånd just för att du ska länga traven här över. Tänk på att i tid lägga upp de tempot du vill ha över bommarna så det inte kommer försent. Kontakten skall fortfarande vara stadig så du kan ha den avstämd mellan hjälperna.

 

Beroende på hur du kommer över första bommen känner du hur du måste inverka där emellan. Lite kort inpå har du för lite trav in och hästen har inte längt tillräckligt. För långt ifrån har du inte hästen tillräckligt mellan hjälperna att hålla ihop.

Den andra bomserien har betydligt kortare avstånd. Här är det mer samling och ihop för att hästen ska få plats - tänk lite piaff känsla! Hästen skall sättas på bakbenen och vara i uppförsbacke.


På volten har du chans att variera själv på ytter eller innerspår hur mycket du vill länga eller korta. Tänk på att hästen här ska jobbas ställd och böjd beroende på hur du lagt bommarna. Lägg gärna en extra volt över så du har tid på dig att känna efter hur pass rakriktad hästen är.


Vanliga fel: Hästen snubblar in och tappar takten över bommarna.

Som ryttare kan du kolla på första bommen och komma rätt på den, hitta känslan fram till bom nr ett och bibehåll samma tempo och takt bommarna igenom. Det är lätt om man kommer "fel" på första bommen att de hindrar hästen från att kunna jobba vidare i balans - eftersom den inte fanns vid första bommen.

 

Sen är det klart att du kan komma att behöva inverka hästen under bomarbetet. Känner du att den blir lång måste du räta upp dig och hålla igen med förhållande tygeltag - skänkel intill.

 

Hästen "river" varannan bom

Om hästen är nonchalant måste du aktivera traven ändå mer. Rid mycket kvicka tempoväxlingar. Har du ett längre spö kan du använda den som en taktpinne och känna att hästen reagerar när du "driver på" med den fram till handen.

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Sandra

Gud va kul att ditt sto är dräktigt! :D



Sv: Tack så mycket, dem läser min blogg ibland så man kan ju hoppas att dem går in idag och läser. Haha!

2011-09-05 @ 16:00:39 / URL: http://minridtravare.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus