Fråga om utbildning

Fråga: hej såg att du utbilda dig på vreta :)
tänkte bara höra hur dina år såg ut:)



Ridutbildningen som då hette KY* hästhållning - ridinstruktör (Kvalificerad Yrkesutbildning), numera YH är en vuxenutbildning under 2 år som då innehöll kurser på skolan, men också LIA (Lärandet av arbete = dvs praktik) som man själv väljer plats att vara på, samt vissa distansstudier.

Du läser bl.a. Hästkunskap, företagande, ledarskap, foderlära, Dressyr och Hoppning (teoretiskt/praktisk) samt instruktörskunskap - undervisningsmetodik.

Under åren har du möjlighet att avlägga Hästskötarexamen samt Diplomering (utbildningens mål enligt min mening)

->Här<- Kan du läsa mer om utbildningen, behörighet samt ansökan.



Mina år var fantastiskt roliga. Dels fördelen med utbildningen att jag var väldigt "grön" eftersom jag köpte min egna häst just efter utbildningens start, och hade mycket att lära, dels för att jag har funnit vänner jag kommer ha kontakt med livet ut.

Att ha häst på schemat varje dag trodde jag skulle få mig att lessna men tvärtom öppnades en helt ny värld med ännu fler möjligheter och mål.


Klassen var väldigt blandad nivåmässigt och jag tillhörde väl "medelmåttan" som kunde växa i utbildningens gång. Jag lärde mig massor och utvecklades som mest under LIA-perioden. Därför är det VIKTIGT att du har en häst som klarar kraven (då LA/LA) som skolan kräver.



Inför diplomeringen fick man ha ett form av samtal i samband med anmälan till diplomering och där fick jag höra rakt ut att: "Som de ser ut nu kommer du inte klara dressyren". Utan tvekan valde jag att gå upp för diplomering ändå - för jag vet att jag KAN. Tänk vad jag hade ångrat mig för diplomeringen gick alldeles utmärkt och jag godkändes i alla delproven.

KY08 som vår klass hette var den sista som gick under de föregående årets "kompetensregler". Numera har de hunnits med att ändra nivåer på ridlärare, kunskapsnivåer,  etc.

Jag hoppas "svaret" räcker - om du vill veta mer så ber jag dig komma med fler följdfrågor! :)


Kommentarer
Postat av: vendela

vaaa? måste man ha en häst som klarar att träna LA/LA i båda grenarna för att få gå där? haha det låter jättekneppt, eller är jag helt ute och cyklar nu?

ska välja gymnasium själv nu så håller just nu på att se över vad det finns för olika alternativ om man vill jobba med hästar sen :)

2011-11-08 @ 16:42:07 / URL: http://vendelawending.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus