Svar: Om dressyr

Här kommer fler frågor (och svar) från er läsare!

Fråga: Kan du inte förklara lite om öppnor och slutor?
(förra inlägget svarade jag på öppna du kan läsa de -->här<--)
I sluta är hästen böjd åt rörelseriktningen. Framdelen går på spåret och bakdelen innanför.
De yttre benen trampar framför och förbi de inre.
Hästens tvärning skall vara minst så stor att de inre fram och yttre bakhovens tramp går på samma spår.

Om hästen rids i samma ställning som under sluta men med bakdelen på spåret och framdelen innanför kallas rörelsen förvänd sluta.

Tänk att:
Sluta = Slutet av volten.

Hjälperna:
Inre skänkeln: Verkar mothållande och framåtdrivande vid behov av understödd av tygeln, vilket även verkar ställande och ledande i rörelseriktningen.
Yttre skänkeln: Verkar sidförande
Yttre tygeln: Understödjer vid behov avd en samsidiga skänkeln samt hindrar hästen från att förböja sig.Fråga: Om man hamnar i stolsits, hur kan man då få till en ordentlig sits? Hur övar man bort stolsits?

Svar: Din sits och balans tränar du hela tiden för att du ska automatisera idealbilden "lodrät sits". Kontrollera att du inte har för korta stigbyglar när du rider och tänk på att komma djupt ned i sadeln o känn att skänklarna "hänger" rakt ned från din kropp. Oftast kan de bero på att man lägger "mer tyngd" i benen än i sittbenen. Rid mycket utan stigbyglar!
Fråga: Hur känner man att hästen är hängande i handen? Och hur gör man för att den inte ska vara det?

Svar: Känslan jag får när en häst "hänger sig i handen" är att den tar bettet och drar huvudet framåt/nedåt för att undvika bettets och --> min inverkan - eller inte är tillräckligt i bjudning/för skänkeln.

Stödet i handen kan kännas "tungt/segt" o inte så mjukt och stadigt som man vill ha de! Om detta händer bör du först lätta i handen och driva på så hästen bär sig själv. Alltid rida med skänkeln mer än hand o tygel! Om du upplever att hästen vill gå för lågt i formen kan de uppresande tygeltaget användas tillsammans med drivande skänkel!

Det uppresande tygeltaget går framåt - uppåt, tygeltaget tas genom att ryttaren höjer båda händerna. Tygeltaget verkar enbart då händerna förs uppåt - därför skall det därför tas ned i normalläge igen och göras om - då tygelhjälpen inte gick igenom.

Varje tygeltag skall följas av eftergift!


Kommentarer
Postat av: Anonym

Hej hur gör man för att hästen ska gå på tygeln?

2011-05-02 @ 20:29:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus