Att lägga ner hästen

Har du undrat vad uttrycket "lägga ner hästen" egentligen betyder? Här kommer en kort beskrivning om hur och syftet med det.

Att lägga ner hästen betyder att man rider den i en lägre position med huvud och hals än vad den tidigare haft. Dvs att man kan reglera formen. De största syftet kan jag tycka är att man som ryttare KAN reglera hästens form genom sin inverkan till hästen, men också för att hästens muskler inte ska arbeta statiskt för länge - i samma form - vilket kan leda till ömhet och stelhet.

Vid uppvärmning av hästen bör den också ridas i en lägre form för att värma ryggmuskelaturen i ett avspänt tillstånd.

DD värms upp i skritt

Detsamma gäller vid avslutning av arbetet då hästen rids i de nerlagda formen. Den formen är ett tecken på att hästen är avslappnad och lösgjord genom kroppen. En rätt arbetad häst söker sig därför framåt nedåt självmant om den får välja själv. Är det tvärtom att hästen kör upp huvudet och sänker ryggen, kan man ta det som ett tecken att arbetet inte vart rätt.

Dacke i början av passet.

Under passet tas formen upp och mer vikt sätts på bakbenen.

Det är viktigt att ryttaren fortfarande rider hästen i balans, och kontakt med hästens mun. Genom att ge små eftergifter med drivande skänkel och samtidigt kunna länga tygeln försiktigt känner du efter ifall hästen söker sig framåt neråt.

Det är givetvis inte nödvändigt att låta hästen gå med nosen nere i backen, utan kombination av rytm och balans i hästens rörelse avgör när det är lagom. Hästen ska söka sig FRAMÅT-NEDÅT. Inte INÅT-BAKÅT med nosen.


Kommentarer
Postat av: Lina - Vinn conchos till ditt pannband från Kyro Riding Gear

Jag tycker lägga ned är att hästen får sträcka ut sin överlinje, vilket innebär att den också går i en längre, lägre form.

2011-05-20 @ 11:29:43 / URL: http://sallberglina.blogg.se/
Postat av: tilda frisell

sv; ja han är så go! :)

2011-05-20 @ 11:35:53 / URL: http://ttildafrisell.blogg.se/
Postat av: A N N i C A * W E N N B E R Gs

ojsan , jag sökte bara på google och fick fram denna bilden !

Tar givetvis bort den om du känner så .

2011-05-20 @ 11:55:55 / URL: http://s94356.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus