Frågor&Svar: DRESSYR

Ni är alltid välkomna att ställa era frågor allt mellan hinderstöd och jord är värda att svara på!



Första frågan var ställd från en anonym läsare och löd som följande:

Fråga:

I vilken nivå måste man använda kandar? Är de ett krav eller får man rida på tränsbett? I vilket syfte använder man kandar? Gäller det både ponny och häst?

Svar:
Från och med MSV B:4 krävs det kandar, dock får man alltid rida fram på vanligt träns vare sig man ska rida "kandarklass" eller inte. Alltså är det valfritt i klasserna: Msv C:1, Msv C:2  MsvB:1, Msv B:2, Msv B:3 och FEI:s inledande program att rida på kandar eller vanligt träns.

Alla som tävlar i ponnyklasser rider på vanligt träns om ej annat anges i propositionen.

Syftet med att rida på kandar är att förfina/nyansera sina tygelhjälper. Kandaret är en skarp betsling och får ej användas om inte ryttaren eller häst är förtrogna med ridning på träns, hästen ska dessutom vara befäst vid sin grundform. Att rida på kandar är alltså ingen genväg till att få hästen att gå på tygeln.

Kandar. Bild från dressyrcenter.se


Fråga:

Hej, kasnke inte en ren dressyrfråga, men jag tänkte undra om du vet någon bra bok med roliga dressyrövningar. De enda jag hittar är mer en massa tips och råd, men inga direkta övningar.
Annars kanske du kan tipsa om bra övningar, sådär basicsaker som tål att göras ofta. :)

Svar: Kanske läsarna vet ännu fler böcker än vad jag vet då jag faktiskt inte äger nån övningsbok själv. Däremot har boken: Dressyrskola av Anders Lindgren fått bra recencsioner och innehåller ett 60-tal dressyrövningar för alla nivåer. 185 kr genom webbutik. Självklart kan jag bli bättre på att lägga ut bättre övningstips och mer konkreta råd om hur man korrigerar "fel".

Fråga:

Min vanliga fråga: Hur motiverar man en duktig nioåring och hennes 5åriga ponny att fortsätta? Vi håller på att lära honom skänkelvikning nu bl.a

Svar: Jag vet lite i det här läget att de har varit lite motvind gällande själva tävlingsmomentet och det kan vara svårt att hålla en 9årig motiverad och prata om målmedvetenhet och om långsiktiga resultat. Samtidigt har vi här en 5 årig ponny som i detta nu är påbörjad skänkelvikning = svårt att brottas med de grundridna ponnysarna och lite äldre ryttarna.

* Rid mycket programridning
om där anordnas i närheten = få bra kritik att jobba vidare mot utan att känna press för tävling - det är ett sätt att få en stor morot för dagens prestation utan att stirra sig blind på huruvida man kom i resultatlistan eller inte.

* Clear round dressyr
där 60% ger rosett, också en morot att se om man klarar gränserna och hur man jobbar mot att kanske gå från 50-strecket till långt över 60%

Jag hoppas verkligen att er ordentliga och grundläggande träning ger er det långsiktiga resultet som kommer kännas ÄNNU bättre i magen än en halvdann segeritt nu.


Dacke gick från slaktbilen till ganska ridbar till fullständigt odräglig och nu fantastisk fin!!! En resa som krävts mycket blod, svett, tårar men nu i slutändan givit mig mycket glädje och erfarenhet!



Kommentarer
Postat av: Marie

Tack! <3

moas ponny som inte går att stoppa i hoppning: nu har vi ett annat bett och vips så går det att komma runt en 80-bana :)

2011-07-11 @ 08:20:18 / URL: http://stallbrannebo.blogg.se/
Postat av: Anna

10 i manegen är en ganska bra bok, kanske främst för ridskoleverksamhet men jag tycker att många övningar går att använda även om man rider själv. Sen så har hippson tre små böcker med övningar som är ganska bra, antar att dessa finns på hemsidan. För övrig inspiration så kan jag rekommendera ridhandboken 1 och 2, men också självklart Kyras bok:)

2011-07-11 @ 19:54:49 / URL: http://salentein.blogg.se/
Postat av: Jessica

Hej!

Skulle vara jätte roligt om du kunde lägga upp ett inlägg om hur man rider på ett kandar!

Jag är ny läsare och vet inte om du redan har skrivit om det!

2011-08-05 @ 23:39:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus