Om rädsla del 3

Här har jag startat en följetong i fler delar där jag tar upp om rädslor o tankar när olyckorna är framme.
Hur tänker man, hur bygger man upp sitt självförtroende igen och kan man övervinna sin rädsla genom att tvinga sig själv? Första & andra delen hittar du -->>här<<--

Del 3 handlar om vad nervositet och rädsla betyder, samt ett kapitel om mental träning.

Fråga:
Vad händer när du blir nervös? Tankar, känslor, pirr i magen?
Vad händer när du blir riktigt rädd?

Nervositet är en känsla där personen ifråga känner en oro eller har ett ångestfyllt förhållande till något som skall ske. Ångesten, som är utfallsrelaterad, kan antingen bero på att personen inte vet vad som kommer att ske, eller inte vet hur det som sker kommer att tas emot av andra. Att vara nervös inför tävling ex kan vara ett gott tecken då du är "vaken" inför din situation och tänker. Man kan ofta tänka att de som säger att de inte är ett dugg nervösa oftast har brist på självkänsla o förtroende. Sedan är de klart att man inte ska vara så nervös att man blir okoncentrerad - då handlar det om att ha tappat kontrollen för att hantera situationen.

Rädsla är en känsla som man känner vid hot eller riskfyllda situationer, det är en medfödd grundkänsla som ska ge reaktion då fara hotar oss. Men så finns det också inlärd rädsla. En rädsla som uppstått efter en tidigare händelse du blivit utsatt för.

Skillnaden mellan rädsla o nervositet kan man kort o gott säga att du kan styra över din nervositet lättare än vad du gör över en kraftig rädsla. Det är dina mentala tankar som styr din nervositet vilket man kan arbeta o bygga med. Din rädsla handlar om att utsätta sig för situationen för att komma över rädslan o känna sig trygg i situationen.

Fråga: Vad händer när du blir nervös? Tankar, känslor, pirr i magen?
Vad händer när du blir riktigt rädd?
Mental träning.

Vad är mental träning:
Den mentala träningen är vårt inre praktiska arbete för att nå våra mål, vare sig de handlar om livsmål, tränings/tävlingsmål.

Syftet:
Syftet med den mentala träningen är din personliga utveckling. Den personliga utvecklingen är grunden till allt: din inställning, dina vanor, ditt sätt att fungera i livet. Genom effektiv inlärning av färdigheter bygger du upp dina kapaciteter till högsta möjliga nivåer, vare sig det handlar om de fysiska, sociala eller mentala förmågorna.

Tre huvudpunkter inom området:

  • Avslappning/avspännig
  • Koncentration/uppmärksamhet
  • Målbilder - Att visualisera.
Avslappning/avspänning handlar om precis vad det låter! Det kan tyckas vara motsats till träning och tävling men det är en förutsättning för mental träning. Man pratar om avslappnad koncentration eller avspänd uppmärksamhet och det är det bästa mentala tillståndet att befinna sig i under sitt utövande.

Koncentration/uppmärksamhet
är den andra beståndsdelen för att uppnå helheten. Du måste vara koncentrerad eller uppmärksam samtidigt som du är avslappnad. Det är genom detta du inte tappar din teknik när du börjar bli trött, det är genom uppmärksamheten du märker hur kroppen reagerar på belastning och tar upp energi ex när du tränar.

Målbilder/visualisering
Målbilder är ett samlingsbegrepp för bilder, begrepp ord som man skaffar sig för att skärpa sin mentala inställning till ens utövning. Vi tänker i bilder, övningar blir starkare om man ser det i bilder istället för bara ord. Klassiskt är t ex att se sig själv på prispallen.Att visualisera är alltså att tänka positivt i bilder och se händelserna i förtid - det ska ge dig en positiv bild inför det som komma skall. Detta ska vi göra när vi är aktiva om tränar. Fantisera om olika situationer och framförallt tävlingssituationer, när du pressar dig till det yttersta. Mata dig med positiva bilder hela tiden så mår du bättre och blir starkare mentalt.

Några tips: Tänk Aldrig ALDRIG. --> Jag kommer aldrig klara det ---> jag KAN klara det!
Använd inte ordet INTE. ex: Idag ska vi INTE riva nåt hinder --> Idag ska vi hoppa felfritt.
Kommentarer
Postat av: Ida

Jättebra tips på mentalträning. Något jag bord träna på själv :)

2011-02-21 @ 15:18:15 / URL: http://idaerikssonsfoto.blogg.se/
Postat av: Rebecca

Måste säga att jag faktiskt känner mig duktig som i mina lägen med rädsla för att hoppa. Tar tag i saken och gör det. Som idag t.ex.

Hade en hinder 70-80cm uppe, mina först plan var att jag skiter i det. tar det en annan dag..

Men innan jag avslutade dagens pass kände jag att, tar jag det inte idag tar jag aldrig det. Jag måste, jag kan, och framförallt Jag Vill!Jag försöker att alltid tänka positivt, trots stooor rädsla för hoppning.

Men brukar tvinga mig själv. :)

För jag ääälskar hoppning :)2011-02-21 @ 15:36:15 / URL: http://vardagmedhastar.webblogg.se/
Postat av: Ida

Ja verkligen, framför allt när man söker jobb och är på intervju.

Får nog ta och träna inför nästa vecka. Är hur nervös som helst, så mentalträning nu skulle sitta fint och jobba med fram tills dess :)

2011-02-21 @ 15:52:41 / URL: http://idaerikssonsfoto.blogg.se/
Postat av: Therese Jensen

Hejsan

Såg att du hade kommenterat texten om GBG horse show biljetterna. Men du har missupfattat texten då det gäller 60 biljetter sektion T rad 5-12 och inte plats 5-12. Läs texten ordenligt :)

2011-02-21 @ 17:11:08 / URL: http://livetenligttherese.webblogg.se/
Postat av: Josäfin :>

Haha jag brukar mest tänka "Hoppas vi inte dör," och sen om vi inte dör blir jag alltid glad, även fast vi inte var felfria x)

2011-02-21 @ 17:39:19 / URL: http://jossanamigo.blogg.se/
Postat av: jessica andersson

sv. jo... men det är sån fryst... vet inte om den är god! :P

2011-02-21 @ 18:59:56 / URL: http://jessiejump.blogg.se/
Postat av: Lina - Vinn ett flätat pannband från Hannas Häst & Foto!

När jag blir nervös bli rjag arg och irriterad! :P Bäst för folk att hålla suig uindan då

2011-02-22 @ 09:44:13 / URL: http://sallberglina.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus