Hopplektion med ritning och tips!

Idag hade mina elever hoppning.
Båda grupperna gjorde bra ifrån sig men tänkte berätta och visa vad 2.a gruppen gjorde. De va endast 4 st idag så de rullade på o de han avsluta med en liten bana av de bitar vi övade på. Lektionens ämne var bomövning, enstaka hinder på rakt spår.

Uppvärmning:

Obs. Avstånden beror helt på kategori på häst/ponny, steglängd, syfte med övn. Är du osäker på vad du ska ha så fråga mig!

Eleverna fick först trava över bommarna under lättridning då hästarna var lite på gröten - annars kan jag tycka att man ska stå i djup lätt sits för att hästarna ska få jobba fri från ryggen och eleverna övar på sin balans och position. Detta gjordes ur båda varv.
Därefter travade de bommar i vänster varv, fatta galopp på kortsidan och galopperade bommarna nedåt för att hitta ett väl anpassat tempo och rytm.

Övning + bana:


Eleverna fick därefter hoppa över räcket som jag byggde upp av bommarna (nr 3). Jag tycker det är viktigt att man inför hoppning alltid travar fram över bommar och sedan bygger upp till hinder, så ryttaren hittar en bra väg in över bommar från början så detta inte blir ett problem. Eleverna fick känna att de kunde anpassa sitt tempo efter hindret (typ, höjd).
Därefter hoppade vi räcke nr 2 ur sväng. Viktigt här att man följer väggen o inte vänder för tidigt, få med yttersidan o rama in hästen, också att man bibehåller tempot ur sväng så man inte bromsar, då tappar man rytm och anridningen blir inte lika bra. Tänk på vägen efter är lika viktig som vägen innan! Hästen skall inte "falla" in mot mitten, sikta rakt ut mot väggen. Då har du gott om tid till nästa hinder.

Banan: Börja med galoppbommarna. Håller du hästen rak ska den inte byta galopp - gör den de, bryt av på rakt spår och fatta ny. Räcke ur sväng, tänk på att hålla ett jämt tempo. Lägg vikten tydligt i vänster stigbygel för att hästen ska landa rätt. Se redan nu vart du har nästa hinder så du vänder i tid och inte hamnar vid sidan om. Efter räcket stå gärna i lätt sits och låt hästen komma framåt i galoppen, i god tid stämmer du av hästen inför galoppbommarna och avslutar med detta.

Detta är en evighetsbana som man gärna kan jobba med på låg höjd för att träna på sin rytm och balans banan igenom!

Tänk på:
Vägen före och efter! Tempot ska anpassas efter hindrets typ och höjd. Jobba så mycket du kan i djup lätt sits. Du ska ha kontroll över din häst banan igenom.

Har ni funderingar över övningen? Tveka inte att fråga!


Kommentarer
Postat av: LINA

SV: Erkänner att jag inte ens orkade läsa dina dagens ridpass. Har liksom blivit allergisk på senare tid. I kommentarer är det okej med förkortningar osv tycke rjag, men i inläggen ska det vara korrekt svenska och inget annat. De lite yngre tjejerna verkar överhuvudtaget inte tänka på sånt! Illa.. Hoppas de klarar sig i skolan.. :/Är ganska tråkigt att vara en som kommenterar mycket när man inte får svar. Men det får jag ju från dig. :)Har du hästar? ;)

2011-02-08 @ 22:31:47 / URL: http://sallberglina.blogg.se/
Postat av: linnéa

sv:Visst är dom fina!

Är det sant?! Jag nästan älskar Stig Lindbergs koppar och Berså är den absoluta favoriten! :) Om hon ska göra sig av med dom är jag en spekulant ;)

2011-02-08 @ 22:39:33 / URL: http://tenn.blogg.se/
Postat av: Emelie

Rolig träning! Alltid kul att få tips på övningar, denna ska jag testa någon dag :)

2011-02-08 @ 23:02:01 / URL: http://semlur.blogg.se/
Postat av: LINA

Pilar på banskissen vore önskvärt! Bra att du tänker så säkert. I like

2011-02-09 @ 08:55:39 / URL: http://sallberglina.blogg.se/
Postat av: Thomasmary

Very nice site. Will sure visit again.

2011-11-18 @ 16:11:56 / URL: http://thomasmary.blogpaint.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus