Sits&Balans

Den lodräta sitsen är "idealbilden" vi vill nå. Men givetvis använder vi skänkeln och hand i olika lägen ibland för att ge tydliga signaler, men idealen är att inte behöva använda "stora" hjälper - utan de allra minsta, osynliga.



Tänk på att man aldrig blir en fullständig ryttare. Sits och balans är något vi jobbar med hela tiden! Även de allra bästa!

När jag går igenom temat/övningen för dagen går jag efter den här frågeställningen:
Vad?
Varför?
Hur?

För att lätt kunna dela in faktan utan att bli rörigt för de som lyssnar.

Vad är lodrät sits? - Lodrät sits är idealbilden vi använder vid klassisk ridning (dressyr) där man ska kunna dra en lodrät linje från Axel-höft-häl. Jag brukar även lägga till örat eftersom huvudets position är lika viktig. Utöver den lodräta sitsen är det dock många andra bitar som ska fungera. Skänkelns läge/position, tygelfattningen, arm/underarm/handen, jämnvikt, rygg, axlar.



Allt detta får man gå igenom beroende på hur långt i utbildningen man kommit. Allra lättast är att ta detta under teori lektion och visa tydliga bilder - eller genom Demo - då du rider själv och visar hur den lodräta sitsen ger för effekt och hur "fel" de blir när man inte sitter "rätt". Blir det för mycket information är de lätt att eleven tappar koncentrationen. Jag lägger allra mest vikt i skänkelns läge och handen, eftersom man oftast ser omkullagda händer, och "på tå" ridning.

Här skulle jag behöva trampa ned och fram skänkeln för att linjen ska bli helt lodrät, dessutom skulle ryggen behöva vara mer rak.

Tygellinjen är något bruten då man ska kunna dra en rak linje från bettet-genom tygeln - handen upp till armbågen. När jag lyfter upp handen och tar upp formen kommer detta rättas eftersom de också handlar om i vilken form jag vill rida hästen i.



Varför
så viktigt med sits&balans? För att inte ramla av hästen! Har många av eleverna svarat! Och visst finns de en sanning i det. Utan att vara medveten om att sitta i balans hade vi ramlat av bra många fler gånger än vi redan gjort. Men förutom de, så måste vi sitta i jämnvikt i sadeln, för att vi ska vara i balans, och hjälpa till med hästen med dess balans. Hästen är egentligen inte skapad för att bära oss på ryggen - så här handlar det om att "hjälpa" hästen att bära oss och arbeta rätt. Utöver detta är sitsen viktig för att vi ska kunna ge en god inverkan till hästen.


God sits = god inverkan.
Här brukar jag referera till när eleverna lutar sig framåt och försöker bromsa med enbart handstyrka - då är det lätt att hästen gör motstånd och drar iväg istället för att bromsa/stanna som eleven vill. Använder man sin vikt/magstyrka och mjuk hand så får vi också en mjukare och lydigare häst tillbaka. Logiskt eller hur?


Hur
arbetar vi för att få bra sits&balans? Förutom att få massa tjat från instruktören måste vi själva vara medvetna om vad vi måste rätta. När du blir instruerad om att vrida om handen, sänka axlarna, blicken upp måste du själv tänka "vrid om handen, vrid om handen". Vad det än är kan den "nya sitsen" komma bli jobbigt att ändra, eftersom du redan rider med omkullagda händer automatiskt. När du ändrar på detta kan det bli svårare för dig att rida överhuvudtaget, du tappar balans och blir svagare i något annat - bli inte frustrerad då utan fortsätt jobba tills du AUTOMATISERAT den nya sitsen - då kan du jobba vidare med nästa "sitsfel".

Här är det därför viktigt att du som instruktör inte tar ALLT på en gång! 2 saker räcker när man rättar sitsen. Ändrar man för mycket på en gång blir det som ovan SVÅRT för eleven! Beroende på hur fort eleven automatiserar så kan man lägga till fler saker. Var dock noga med att påpeka detta så eleven hela tiden tänker på detta. Följer du inte upp noggrant kommer vägen bli desto längre.

När du sitter i sadeln måste du lägga lika mycket vikt i de båda sittbenen för att sitta mitt på hästen. När du ser en ryttare bakifrån vill jag kunna dra en linje från häl-häl för att se att ryttaren har lika mycket vikt i stigbyglarna.

Även axlarna ska ligga i samma linje. Här ser man att ryttaren behöver komma ned i sadeln mer o få tillbaka axlarna något för att få huvudet "rakt fram"



Övningar som tränar upp sits&balans är givetvis barbacka ridning eller ridning utan stigbyglar. Här finns också balansövningar som jag gärna lägger till under hästarnas skrittuppvärmning. Varför jobba hästen lösgjord och smidig och låta ryttaren gå förbi?

I ett annat inlägg presenterar jag övningarna jag använder mig av som ni säkert känner igen - men är för "slöa" för att ta till er? :);)

Hoppas detta gav er en inblick i hur jag arbetar och hur viktig sits/balans/position i sadeln utgör för hur hästen arbetar/rör sig och tar emot era signaler.

Har ni frågor eller synpunkter på detta tveka inte att kommentera!


Kommentarer
Postat av: Sofie Eriksson

Bra inlägg!

2011-04-13 @ 11:03:51 / URL: http://sofierikson.blogg.se/
Postat av: Lina - Vinn ett Glen Gordon-pannband från Hippoteket!

bra och illustrativt inlägg!

2011-04-13 @ 11:12:55 / URL: http://sallberglina.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus