Sits&Balans - ÖVNINGAR

Här nedan följer några övningar mina elever får göra under uppvärmning/nedvarvning. Vissa kan man även göra under passets gång!

[Rulla axlarna] - Rulla långsamt tillbaka axlarna för att mjuka upp och få tillbaka dessa. Jag rullar endast bakåt eftersom de är dit vi vill få dem.

[hälsträckaren] Ställ dig på tå med raklånga ben i sadeln - sätt dig sedan ned o trampa ned hälarna ordentligt. Upprepa ett par gånger. Detta för att få ett rejält tramp i stigbygeln.

[Stretcha benet] Ta höger harm och fatta tag om benet. Dra sedan upp så mycket du kan så knät pekar nedåt. Stretcha båda benen på detta sätt. Detta är en perfekt avslutning också - även ryttaren behöver stretcha!

[Luta dig bakåt] Luta dig bakåt så mycket du kan OBS. Skänkeln ska inte flyttas! Skänkeln ska ligga kvar i position men du ska kunna luta dig bakåt. Prova även framåt - utan att skänkel förflyttas!

[Vrid på huvudet] Lägg huvudet med hjälp av handen åt båda sidor. Gör små, försiktiga rörelser. Titta uppåt och titta nedåt för att mjuka upp huvud/nacke.

[Taktridning] Tränar upp känslan för hästens naturliga takt! Rid lätt i trav genom att stå upp två steg, sitta ner ett steg, stå upp två steg och så vidare. Du kan också byta mellan olika taktkombinationer, till exempel stå upp fler steg och sitta ner fler steg i taget. Övningen får dig att bli medveten om hur hästen rör sig och hjälper dig dessutom att slappna av ordentligt i den viktiga mellandelen (från höft till knä). Denna övning kan ridas med eller utan stigbyglar.

[Lättridning utan stigbyglar] Många tror att det är stigbygeln som gör att vi kan hålla balansen o rida lätt! FEL! Det ska du kunna göra lika bra, med som utan!  Öva dig på att rida utan dem och passa på
att träna upp benstyrkan på samma gång. Tänk på att inte hålla balansen i tygeln = i hästens mun, utan koncentrera dig på att sitta i samma sits som vanligt.

[Balanssits] Den värsta av de alla! (men kanske en av de bästa?) Här bör du antingen ha en medhjälpare som håller i hästen eller knyta en knut på tygeln så den förblir kort. Sätt händerna i sidorna och lyft upp båda benen ur sadeln. Du ska endast sitta på rumpan och balansera! Sitt så 10-15 sek och vila. Sedan gör du detta upprepande gånger. Detta kan du prova i alla gångarter - hur bra balans har du?

Bild lånad från: Sits&Balans




Kommentarer
Postat av: Lina - Vinn ett Glen Gordon-pannband från Hippoteket!

SV: haha! :P synd kameran inte fångade honom i efterföljande bockning

2011-04-13 @ 13:10:05 / URL: http://sallberglina.blogg.se/
Postat av: Elin

"rejält tramp i stigbygeln"? Vad menar du med detta? Trampet i stigbygeln ska vara en följd av det sänkta knäet och vara fjädrande. Hälen ska vara sänkt utan spänningar i fotleden. Men så blir ju inte fallet om man säger till eleven att sänka hälen. Följden till detta blir då att eleven trycker ner hälen. Då har man ingen "stötdämpare", det blir ingen fjädring i fotleden och vaden blir spänd. Det finns ju extrema exempel, om man står framför häst och ryttare och man ser hela undersidan av foten då pga. att hälen är nertryckt. Så ett tips är att istället exempelsvis säga till eleven att peka med tån upp mot taket. Eleven kör då inte ner hälen mot backen utan lyfter upp tån något istället. Vilket resulterar i att eleven fortfarande har den där fjädrande "stötdämparen" i fotleden och knät.



Vill bara kolla hur du tänker och ge lite tips :)

(Var på en föreläsning då detta togs upp och tycker det är intressant att veta hur andra tänker) :)

2011-04-13 @ 14:45:52 / URL: http://elinkristinan.blogg.se/
Postat av: ylva

den sista där är väldigt svår om man har en busig ponny som tycker om att springa iväg när han känner att ryttaren hamnat i lite obalans... ;)

2011-04-13 @ 21:18:11 / URL: http://ylvaaek.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus