Lösgjordhet

Den här frågan dök upp under inlägget: önskerepotaget, tyvärr kommer den inte belönas med en present, men absolut värt att ta upp!

"Jag är väldigt intresserad av hur man kan få hästen lösgjord och lätt på handen så snabbt och ett trevligt sätt som möjlig."

Man säger oftast att man vill ha hästen lösgjord, att övningar är lösgörande arbete för hästen, men har ni egentligen tänkt på vad ordet: Lösgjordhet, betyder? Lilla ridskolan tar upp ämnet.

Begreppet lösgjordhet menas med att man vill skapa en gynnsam, inre arbetsmiljö samt förhindra skador på skelett, muskler och senor.

Det finns 3 typer av lösgjordhet:
Psykisk lösgjordhet, uppmjukning/uppvärmning samt muskel/rörelsekoordination.

Psykisk lösgjordhet: För att hästen ska kunna röra sig på ett ändamålsenlit sätt måste den också vara psykisk avspänd. Är hästen spänd och stressad kan den inte utnyttja sin exteriör till balanserade och fria hjälper. Dessutom kan den blockera ryttarens hjälpgivande. Detta kan vara en fråga om temperament, vissa hästar blir lättare stressad än andra, eller inte låter sig påverkas av "stökig" miljö.


Uppmjukande arbete - uppvärmning: Under ett träningsarbete utvecklas och utökas hästens totala muskelvolym för att den ska orka prestera det som ryttaren begär. När hästen efter vila tas ur stallet kan muskelaturen inte omedelbart utnyttjas till full kapacietet, och hästen kan kännas "stel" i början av passet. Därav de viktiga uppvärmningsarbetet i början av träningen. I en uppvärmning bör man inleda med ett skrittpass på lång tygel. Momentet innefattar även uppvärmning av hästens bärande muskelatur och ska inte ersättas av ex. longering. Därefter rids hästen i ett balanserat tempo i trav och galopp. Det är viktigt att hästen rids i en form som engarera de muskler som ska användas i arbetet. Hästen skall röra sig utan större krav på samling än vad det innebär att vara mellan hjälperna.
Därefter tas hästen på tygel och rids i relativt fri form och i friskt men balanserat tempo i trav och galopp. Efterhand läggs olika rörelser in i arbetet. Ryttaren kan inte kräva att hästen ska utföra dessa rörelser på samma sätt i början av passet som i slutet.

Uppvärmning på lång tygel.



Rörelsekoordination:
Hästen har ett naturligt rörelseschema som skapats för att motsvara det behov en vilt levande häst behöver för att klara sig i olika situationer. Rörelserna är inprogrammerade i hästens nervcentra. De rörelsemoment som skulle vara skadliga för leder och muskelatur "förbjuds" av hästens inbyggda "dator".
För att få effekt av träningen måste vi ofta i ridningen begära rörelsemoment som ligger utöver de normala schemat eller som kräver större rörlighet i en led än vad den normalt ska prestera. Detta motverkas då av de inprogramerade schemat och vi säger då att hästen "går emot hjälperna". Detta är inget som hästen gör medvetet, utan beror som sagt att rörelsemomentet ligger utanför det normala. Genom väl planerad och successivt stegrad träning kan toleransgränserna för olika rörelser utökas avsevärt, bara vi är medvetna om hur rörelserna påverkar hästens olika delar, och i vilken takt vi kan höja kraven. Efterhand då nya rörelsemomenten inprogrameras i de naturliga schemat, och hästens muskelstyrka ökar kommer hästen att röra sig utan motstånd och koordinationen mellan rörelseapparatens olika delar skapar en harmonisk rörelse utan spänning.

Det är då alla dessa faktorer fungerar tillsammasn som vi har skapat en lösgjord häst.

Sammanfattningsvis:
Målet med ridningen är att skapa en psykisk och fysisk avspänd häst.
Uppvärmningen är viktig för att hästen inte ska ta skada och att man tar hästen för hårt tidigt i passet.
Det är då muskler, senor, ledband och ligament utsätts för kraftiga tänjningar innan full elasticitet uppnåtts som det finns risk för skador.
Att skapa en lösgjordhäst är inget man gör på en dag, och ingenting som sedan är klart. En häst måste hela tiden underhållas med lösgörande arbete - uppvärmning och planerad träning för att kunna utföra det du kräver av den.

 

Nöjd häst och ryttare (kolla miljön runt ridbanan, så vackert!)

Kommentarer
Postat av: Emma <3

Du, jag har en fråga ang. hur det är på den ridskolan jag går på & hur det är osv. Jag har inte så mycket att gem föra med, men skulle vara jätteglad, om du kunde svara på lite grejer via mejl eller nått? :)

kram.

2010-12-05 @ 15:50:44 / URL: http://alexandraoemma.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus