"Lilla ridskolan"

Under kategorin Lilla ridskolan kommer jag lägga upp fakta och bra övningar i både dressyr/hoppning - markarbete.
Har ni förslag vad ni vill veta mer om så är ni välkomna att skicka de i en kommentar! Övningar och faktan är av egna erfarenheter om jag inte skriver källa. Bilderna är tagna av bolltokig.se under en tävling i Söderköping.
Här kommer första lilla faktan som handlar om språngets 5 faser.

Fas 1 - Taxering: Hästen har fokuserat hindret o bedömer avståndet som är kvar innan språnget. Hästen använder huvud o hals för att hitta balansen inför avsprånget o kräver alltså viss eftergift av ryttaren.

Fas 2 - Eleverering: När hästen är framme vid hindret hänger "hästen" fritt i luften - Elevererar. Den har lyft frambenen från marken o flyttar bakbenen in under sig för att i nästa fas kunna skjuta ifrån. Här måste ryttaren vara stilla för att inte störa hästen.

Fas 3 - Accelerera: Precis som de låter så "accelererar" hästen med hjälp av bakbenen dvs skjuter ifrån och tar sig över hindret med hjälp av den kraften. Hästen vinklar in frambenen och börjar söka sig framåt-nedåt med nos o hals. Här måste ryttaren följa med i rörelsen både uppåt-framåt.

Fas 4 - Basculera: När hästen "vänder runt" o öppnar ut i språnget. Hästen har nått den högsta punkten över hindret o måste sträcka ut sina bakben för att inte riva. En häst som inte basculerar hoppar utan ordentlig ryggverksamhet o använder inte sin kropp på de optimala sättet.

Fas 5 - Landning: Landningen inleds alltid på ett framben. Om hästen skulle landa på båda frambenen samtidigt skulle benen låsa sig och hästen omedelbart gå omkull! I nästa skede sätter den in bakbenen under kroppen för att återfå balansen och fortsätta framåt. Häst och ryttare ska komma tillbaka till den rytm o balans som ekipaget hade i galoppen före avsprånget.


DD Accelererar (skjuter ifrån med sina bakben för att övervinna hindret)


DD har basculerat (nått sin högsta punkt) och är på bilden på väg att landa) Jag som ryttare har gett den eftergift som behövts genom att gå med lite med handen framåt/nedåt mot DD's mun





Här ser man tydligt hur DD landar på 1 framben. Skulle hästen landa på de 2 samtdigt "låser" de sig och vi skulle gå omkull. DD har dragit in sina bakben för att inte riva. Jag har redan fokuserat nästa hinder vilket är viktigt att tänka på i landningen


Tänk på att: För att ge hästen alla förutsättningar för att klara hindret måste du som ryttare ha:
Anpassa tempot för hindrets storlek och typ. (Hästen hoppar på kraft och styrka inte "bara" på fart.)
Ridit en bra väg.
Bibehålla balansen o rytmen.
Kunna reglera galoppen.
Understödja hästen till den avsprångspunkt du får. (Långt ifrån = skänkelhjälper, sits, o i vissa fall spö o röst,  nära inpå = rätar du upp dig i sitsen o "sitter kvar" inte kastar dig fram)



Kommentarer
Postat av: Lina - Vinn Kingslandmössa ifrån Hippoteket!

Bra! :)

2010-10-27 @ 15:22:57 / URL: http://sallberglina.zoomin.se/blogg.html
Postat av: sara

Varsågod :) Jag har en halt häst, nu har han snart stått och vilat i 4 veckor..så ska se om han fortfarande är halt eller om de gått över. Du har inga bra tips på träning som man kan börja med så han kommer igång igen? Är rädd att det blir för hårt att börja rida som vanligt igen!

2010-10-27 @ 16:04:15 / URL: http://lillsaraan.blogg.se/
Postat av: Emelie

Söt häst, titta gärna in på min blogg :)

2010-10-29 @ 19:46:00 / URL: http://norrakullensstall.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus