Frågor & Svar

Här kommer lite frågor o svar! Passa på att fråga något du också! Det kan handla om allt
från problem, till förslag på övningar eller råd ang din tävlingsplanering.


Hej!
Jag heter Elin, och har en maxad D-ponny (arab) på 9 år. Jag har ridit in honom själv och vi börjar närma oss de lite högre LA klasserna i dressyr. Jag tävlar dock mot storhäst, då jag är 20 år själv :) För att vara arab har han bra gångarter och en mycket stadig galopp (båda föräldrarna var galoppörer av polsk stam, e: Lexington u: Catalina). Dock börjar stadigheten bli ett problem när vi närmar oss byten! Han kan galoppera förvänt på 10 m-volt, göra balanserade piruetter, men bytena fungerar bara inte. Jag har provar att lägga en bom över diagonalen och vända snett igenom över, då fungerar det, men han kopplar inte bytet till mina hjälper och då fungerar det inte utan bommen. Har du några tips på hur jag kan göra, och vad jag gör för fel?
Kram Elin!


Det är just det som är de svåraste, att hästen ska "koppla" endast ryttarens hjälper till att göra ett "rent" byte för hjälpen. De flesta hästar har normalt inte svårt att byta galopp. Hur lätt hästen har för sig beror på galoppkvalitén, men du skriver att hästen galopperar stadigt o ni gör balanserade piruetter så de verkar inte va problemet.

Att galoppera över en bom på diagonalen är en bra övning, det är viktigt att du över bommen också är tydlig med att ge hjäplen för ett byte så din ponny så småningom även kopplar det.
Annars skulle jag rekomendera dig att öva enkla byten, samt förvänd galopp på volter (där ska du kunna variera tempot utan att balansen går förlorad). Gör enkla byten innan du ska öva byte i språnget så båda ni är förberedda. Andra orsaker som kan tyda att din häst inte förstår är att du inte ger korrekta hjälper, att du sitter "fel" o därmed lägger mer vikt åt ett annat håll. Om fallet skulle vara så, rekomenderar jag att träna byten för instruktör! Lycka till!

Jag & Goofy Vreta 2008

När man börjar med byten måste ekipaget vara redo för de. Ta hjälp och råd av instruktör då de är svårt att veta själv om bytet är "rent" dvs hästen byter samtidigt med fram-bakben.




hejsan ! jag rider en 10-12 årig halvblodvalack , gammal travare (dock jätteduktig, en finfin dressyrhäst!) när vi är på uteritt och galopperar blir han gärna väldigt pigg o om man galopperar rätt fort så har han en tendens att bara slänga av hen, man får ingen förvarning eller något, man märker inte när det är på gång, helt plötligt ligger man bara på marken. Detta har oxo gjort att jag inte kan galoppera på fält eftersom han blir så himla pigg o så.

Har du något tips om hur jag kan göra ? Försöker "trappa upp" lite just nu men skulle verkligen vara glad om du hade något bar tips :)


Hej! Först måste vi klargöra en sak! Nu förtiden säger man inte halvblod, utan fd. halvbloden heter numera varmblod (Swedish Warmblood SWB), men om de är varmblodigt travare är de något annat.
Om du vet att din häst gärna slänger av vid högt tempo så råder jag dig att galoppera i ett tempo som är kontrollerbart för dig! Dock ska du ju kunna reglera tempot både framåt o tillbaka utan att han slänger av utan förvarning! Tänk på att inte tillåta hästen dra ned huvudet vilket kan resultera i bockningar! Du säger inte hur hästen slänger av, skulle det vara genom att hästen bockar säger jag: Upp med huvudet o galoppera framåt! Ju mer energi hästen har fram, desto mindre kan den bocka. Ju saktare/kortare galopp, desto mer energi har hästen oppåt! Om du känner behov av att galoppera på fältet så föreslår jag att du rider en av mina favoritövningar:

Lydnadsövning på volt vilket är lättare än att rida rakt fram över ett öppet fält. Eftersom volten innehåller så mkt övergångar mellan gångarterna så blir din häst fokuserad på dig - inte på att slänga av! Lycka till!



Måste passa på att ställa en fråga jag också,
Min kompis hyr en shettisvalack, 6 år och han är rent ut sagt elak. Han biter alla så fort han får chansen, och "lär" sig inte även om man säjer åt honom med skarp röst eller slår till på mulen. Han är snäll under ridning (bockar inte) och så länge han äter behöver man inte vara rädd för honom.

Hans ägare utfodrade honom med övermycket mat (12 kilo mat åt honom+en finnhäst ca 155 i mankhöjd + "kvällsmat" ca 3 kilo) och min kompis utfodrar honom nu entligt rätta måtten som blir ca 3 kilo om dagen, 1 kilo 3 gnr om dagen. Han har alltid varit lika jobbig men har blivit "bitigare" sen hon började hyra honom. Är det pga maten som minskat?

Hon hyr både shettisen och finnhästen, finnhästen har inte blivit aggressiv eller något utan det är bara shettisen. De böt stall också när hon började hyra dem, hon flyttade båda hästarna till sitt egna stall.

Hoppas du kan svara på dethär! :)


Hej!
Förhoppningsvis är det en blandning av miljö och foderbyte som har gjort att shettisen är osäker på den nya "ägaren" och "testar" henne. Viktigt att man hela tiden hanterar shettisen likadant, har rutiner. Får han inte bitas, får han inte komma undan med det nån gång! Var noga med att "straffa" när han beter sig illa men beröma när han gör rätt. Förhoppningsvis går det att lära av honom detta, men är han äldre så är det som de gamla ordspråket lyder: "De är svårt att lära gamla hundar sitta" och de kan ibland även gälla små shettisar!
Lycka till!

Kommentarer
Postat av: Linnea - Hästar, Foto, Vardag m.m.

Aha okej, då förstår jag! Jag måste ju ta lån tror jag.. Om jag inte får något superjobb nu när jag är klar med utbildningen jag läser nu.. är klar till jul så kan ju jobba från januari tills skolan börjar på hösten! men som de ser ut nu är de ju så svårt & få jobb!



Nu går jag ju på lån & det är på ca 8000/mån.. men då har jag ju som sagt min hyra, andra räkningar, mat osv.. blir kanske mycket med häst också, vi får se :)



jag gav dig en länkning i min bloggmsom tack för alla svar, kommer säkert på fler frågor sen med :D haha

2010-10-26 @ 20:58:20 / URL: http://linneabrandt.blogspot.com
Postat av: amanda

jo jag har svarat!!! ja det var tavlingsryttareforever.blogg.se som vann

2010-10-26 @ 21:06:19 / URL: http://www.blogg.se/
Postat av: Linnea - Hästar, Foto, Vardag m.m.

Jo, men det är ju super att ni som gått ställer upp & svarar :)

2010-10-26 @ 21:28:10 / URL: http://linneabrandt.blogspot.com
Postat av: Emma

Ha en fortsatt trevlig kväll!

2010-10-26 @ 22:40:26 / URL: http://emmagynning.blogg.se/
Postat av: Amanda

Sv: Tack :D

2010-10-27 @ 12:59:48 / URL: http://mjuppi.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus