Guide: Hästskötarexamen



Har du hästskötardiplom?



Funderat på att ta hästskötarexamen? Men skulle vilja veta lite hur de går till och vad de tittar på, vilka förkunskaper krävs?
Här får du reda på det:

Vad är målet med hästskötarexamen? Hästskötaren ska med iakttagande av ett gott
horsemanship, ha kompetens att sköta hästar, stall, utrustning och kringområden
under arbetsledning, på ett självständigt och yrkesmässigt sätt.

När får jag göra examen? Du måste ha vissa förkunskaper så som Tappskokompetens (kunna rätta, raspa och slå på tappsko), samt kurs i första hjälpen. Detta ska finnas intyg på som skall skickas in innan man söker till yrkesprovet. Sedan måste du ha en självinsikt om att du har de teoretiska och praktiska kunskaperna för att klara delproven.

Vad kostar det att avlägga provet? Det kostar 1400 Kr. Om du klarar delproven men får ett icke godkännande får du göra omprov i den delen du missade. Då kostar omprovet 500kr. Skulle du bli icke godkänd i 2 delprov eller fler måste du göra om HELA provet o därmed betala 1400 Kr. Därför BÖR du vara redo för provet.

Var kan man utföra dessa prov? Det kan variera beroende på vad som är närmast dig. Strömsholm, Vreta (där jag gjorde), Flyinge har yrkesprov, men även andra anläggningar finns tillgängliga för att avlägga yrkesprovet.

Finns det åldersgräns? Var osäker på detta ifall de fanns nån gräns men de verkar inte så. Vissa naturbruksgymnasium inriktning häst har som slutmål i årskurs 3 att ta hästskötardiplom.

Var skickar man in ansökan om att avlägga provet?

Här hittar du anmälningsblankett för samtliga yrkesprov samt omprov.
http://www3.ridsport.se/Utbildning/Hasten-som-yrke/




Vad bör man kunna? Som hästskötare skall du kunna utföra följande:

Stalltjänst
Hästskötsel
Anläggningskötsel
Munderingar
Hälso-sjukvård
Tappsko
Visning av häst vid hand
Longering
Ridning - Motionsridning
Löshoppning
Transport
Hästkunskap
Foderlära
Anläggningar
Hästhållningens organisationer
Lagstiftning

Är du osäker på om du har de som krävs så rådfråga din ridlärare/tränare.


Hur många delprov innehåller hela yrkesprovet?

Provet innefattar både skriftliga och muntliga bitar, samt praktiska färdigheter.
Skrivningarna innehåller Hästlära, ex på frågor kan vara hur du hanterar sår, hästens tänder, namnge olika hjälptyglar o dess syfte m.m
Foderlära, hur man hanterar foder, matsmältningsapparaten, räkna ut foderstater m.m
Även de muntliga delarna är hästlära - göra säkerhetsknutar, linda ben, lägga galoppbandage, peka ut namnge bett, hjälptyglar m.m
samt foder då du ska kunna känna igen olika fodersorter, berätta vad hö innehåller för sorts gräs m.m

Frågorna från prov till prov är givetvis olika så man kan alltså inte "fuska" genom att fråga andra!

Ridning - Du ska kunna motionsrida en häst, dvs rida den i en arbetsform som är lämplig för hästen, i de 3 olika gångarterna samt kunna analysera din och hästens "dagsform". Det är alltså ingen hoppning!
Longering - Longera på ett korrekt och säkerhetsmässigt sätt. Spänna in hästen korrekt. Använda rätt kommandon. Du skall kunna svara på frågor som kan dyka upp under provets gång samt berätta varför du spänner in hästen på de sättet, m.m
Visa häst vid hand - Alltså kunna presentera dig och din häst på ett trevligt och korrekt sätt. Utan tvekan ska du kunna din hästs namn, stam, färger och tecken, samt visa upp den uppställd, i skritt o trav.

Tips på litteratur:

Du bör kunna rabbla följande "hästbibel" i sömnen: Hästhållning i praktiken (Mats Mellberg). Man kan säga att man bedömer utifrån den boken.




Såhär gick det när jag avlagde provet:


Vi samlades kl 08.00 för lite information om dagen samt utdelning av scema och påsar (innehållande lindor och ryktsaker m.m) Därefter fick vi skriva Hästlära och foderdelen. Vi hade ca 60 min på oss - blev man klar fick man tillåtelse att smita iväg före de andra och börja knoppa!

09.00 Färdigställa häst inför ridning. Här ska man alltså använda de lindor man fått i sin påse (vanliga fleecelindor fick jag!) Linda, knoppa, rykta, sadla och tränsa.


10.00 Ridning. Vi red i grupp och examinatorerna sa vad vi skulle göra. Vi visade hästarna i skritt-trav-galopp, volter fyrkantspår och olika ridvägar. Alltså inga svårare rörelser. Därefter byte av häst och samma sak igen.

11.00 Visning av häst vid hand.

12.00 Lunch (här satt vi o tjattra o fråga varann om proven. Jag HATAR att snacka om prov innan man vet resultatet eftersom alla skriver olika. Därför satt jag mer o höll för öronen o var för mig själv. Hett tips!)

13.00 Longering. Mitt mest nervösaste moment. Här ska jag berätta en oerhört rolig sak. Jag skulle longera Sofias häst Kakan som var en stor och bestämd dam men klockren under longering. Dock var jag sist ut av oss 5 som skulle få longera Kakan vilket gjorde att Kakan var lite trött på sin uppgift. Därför lyssnade hon inte helt på mina kommandon. Vid ett tillfälle då jag skulle byta varv o därmed ändra inspänningarna så ställde hon sig på pisken så när jag skulle få ut henne på volten så STOD hon på den! Som TUR var verkade examinatoren mer intresserad av hur de gick för den andra o såg därmed inte detta missöde! HAHA. Ett tips är att om du ex glömmer ta in hästen till mitten av volten, o kommer på detta under tiden du iordningställer hästen, säg då till examinatoren: "Jag glömde bort men kom på de nu så jag tar in hästen på volten"

efter longering var de muntligt prov i stallet. Jag fick visa hur man ryckte man och göra en säkerhetsknut. Sedan pratade vi om karenstider på olika preparat, jag fick namnge hjälptyglar och olika bett. (Detta tyckte jag var extra svårt eftersom jag inte rider med hjälptyglar eller konstiga bett)

Sedan var de muntligt foderprov då de ställt upp en burk innehållandes B-vitamin. Jag skulle berätta vad de var bra för. Sedan fick jag gissa olika hösorter, vilket som var mest näringsrikt m.m.



Kl 16.00 fick vi sitta i korridoren och en o en fick vi gå in och höra hur provet gått. Denna väntan är ohygglig och spänd men ack så lättad man blir när provet är klart!

Jag frågade Lina Sällberg som avlagt ett godkänt prov, vad hon tyckte var knepigast under provet och vad hon har för tips vad man kan tänka på lite extra inför provet:

Det knepigaste på hästskötarexamen var enligt mig longeringen, då jag inte var/är så van vid att longera och därför stressade upp mig lite inför det momentet, samt tecken inför visa häst vid hand (som de dock inte var så hårda med). Jag minns också att jag blev väldigt osäker på en sak på foderdelen, vilket berodde på att jag aldrig sett den fodertypen innan.

På riddelen fick jag först en körhäst, men jag red den så bra så lärarna på det naturbruksgymnasiet vi var på blev lite imponerade, och sedan fick jag en bjässe till häst som det inte alls gick bra på.

Tips inför hästskötarexamen är att i princip lära sig "Hästhållning i praktiken" utantill, trots att jag kanske inte tycker det är världens bästa bok. Jag gjorde det genom att lära mig ca 10 sidor/dag lång tid i förväg och sedan repetera allt mycket, och med det fick jag också bäst resultat på den teoretiska delen bland alla de som deltog i den examinationen.

Det är också enligt mig viktigt att klä sig ordentligt och snyggt, vilket ger en seriösare och mer professionell bild av dig som person. Jag hade exempelvis vit polo under v-ringad tröja och ljusa ridbyxor, samt ridstövlar OCH springskor=gympaskor för visa häst vid hand. Vissa var där i smutsiga byxor och pösiga tröjor, vilket inte alls ser bra ut enligt mig.

Att försöka vara glad, trevlig och intresserad gentemot de som examinerar är också viktigt, då de får ett bättre intryck även av det. När jag inte kunde något så sa jag att jag var intresserad av att veta vad det var ändå och visade intresse för att lära mig mer, vilket jag då också gjorde.

Även viktigt att vara noggrann med utrustning på hästen, ex. att tränset sitter bra, att remmarna sitter i höljorna. Och tänk efter hela tiden vid hanteringen av hästarna! Säkerhet är A och O och examinatorerna ser allt, så bind upp hästen korrekt och allt som anges i "Hästhållning i praktiken". En som jag känner fick faktiskt examineras av Mats Mellberg i egen hög person, och då är det bra att komma ihåg vad det stod i den så kallade "Bibeln för hästskötare".

Och slutligen, det gör inget om man misslyckas med hela provet eller någon del. Det kommer flera chanser, och kunskap kan man inte få nog av!

Mvh Lina


Hoppas detta gav dig svar på dina funderingar.
Tveka annars inte att skika dina frågor genom bloggsvar eller genom en kommentar till det här inlägget.
Synpunkter eller ifrågasättningar? Skicka gärna dem också. Var inlägget hejdlöst bra? Länka de gärna på din blogg så fler kan ta del av informationen!




Kommentarer
Postat av: Erika

sv;

Nae de har du ju rätt i. :)



Fin blogg du har.

2010-12-13 @ 19:07:34 / URL: http://eriikapettersson.blogg.se/
Postat av: Lina

Kul inlägg (såklart, när jag är med)! :)

Jag tycker flera borde avlägga examen som "bevis" på god hästhållning och kunnande. Jag var den enda privata som gjorde examinationen bland oss, de andra hade ju "lärt" sig allt på naturbruksgymnasium.



För övrigt tror jag de flesta större naturbruksgymnasium har examen. :) Jag gjorde på det som ligger utanför Kalmar.

2010-12-13 @ 19:49:59 / URL: http://sallberglina.zoomin.se/blogg.html
Postat av: Lina

SV: Ja det är ju också en merit om man söker utbildningar. Jag kom ju ex. in på Hippologen men tackade nej, och det var ju inte en nackdel att ha HSK-examen i bagaget då.

2010-12-13 @ 20:03:30 / URL: http://sallberglina.zoomin.se/blogg.html
Postat av: Sätilaryttaren Emma- Stolt varmblodsägare! Ta chansen att vinna en reflexgrimma

jag ska göra hästskötarexamen våren 2011 genom skolan :D

2010-12-13 @ 20:18:55 / URL: http://satilaryttaren.blogg.se/
Postat av: Lina

SV: Ja, det tycker jag absolut! Skrev ett inlägg med länk till detta nu

2010-12-13 @ 20:31:55 / URL: http://sallberglina.zoomin.se/blogg.html
Postat av: Lina

SV: Det finns, eller åtminstone fanns, många brister i den utbildningen och jag har nog mer tänkt läsa fristående då till ridinstruktör. :) Har väl lagt de tankarna åt sidan lite nu, men har åtminstone två som vill komma och rida för mig i vår när snön tinat bort från ridbanan som delvis byggdes för det syftet. Är erbjuden att hålla lektioner i stan men hinner inte riktigt, särskilt inte som det inte ger någon inkomst

2010-12-13 @ 20:41:06 / URL: http://sallberglina.zoomin.se/blogg.html
Postat av: saida

klarade du alla delprov första gången? hade för mig att du fick göra omprov på en del men kanske bara jag som kom ihåg fel :)

din blogg har blivit jättebra btw, läser den varje dag i princip.

2010-12-13 @ 22:56:54 / URL: http://saidassecrets.blogg.se/
Postat av: Anneli Johansson

vilket roligft inlägg. detta har jag inte gjort, hade planer på det förr men blev aldrig av, tyvärr.

2010-12-14 @ 11:28:57 / URL: http://atigas.mittspejs.se
Postat av: Stina

Jag skrev mitt prohektarbete om HSE vilket var mycket intressant! Jag avla också examen i våras och då var det ord och inga visor som gällde! Vi hade EXAKT 45 min på oss att knoppa, linda, rykta, sadla och tränsa. Vi red naturligtvis precis som du beskrev samt longerade och visade häst vis hand. Foderprovet var muntligt och vi fick gå in en och en för att svara på 1000 frågor om foder, hästens matsmältningssystem och så stod där en 10 askar med foder som man skulle namnge.



HSE är verkligen värt det tycker jag! Jag har ett yrke och bevis för det. Visst kan man lära sig alla de här sakerna ändå men ett bevis är ett bevis...

2010-12-15 @ 21:33:05 / URL: http://santinaafsire.blogg.se/
Postat av: Anna

Tack för ett mycket informativt inlägg! Får väl se om denna gamla dröm någonsin slår in.

2013-05-14 @ 16:00:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus