Blir mörkrädd

Har just läst ett inlägg ang nosgrimmor.
Att tjejen tycker den ska sitta lös, för de är synd om hästen för man tvingar ihop munnen på dem.

Jag blir faktiskt mörkrädd på riktigt.

Dessutom är varenda kommentar medhållande och att många faktiskt inte spänner den "så hårt". Vad nu hårt innebär.

Borde jag göra ett inlägg om nosgrimmors syfte och funktion? Vilka de finns m.m?
Känns som att NÅN måste sätta ned hoven!


Kommentarer
Postat av: pontus

Sv: bilden är tagen efter ridning :)

2010-12-04 @ 17:19:05 / URL: http://Equestrianguys.se
Postat av: Sofie

Tack!

Ungefär vid Nyköping :)

2010-12-04 @ 17:30:02 / URL: http://sofiesvensson.shapemeup.se/
Postat av: Sisterhood

Super fin blogg! :)GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

Önskar Sisterhood

- En dressyr/hoppryttares & en Bartenders vardagsblogg...

2010-12-04 @ 17:57:35 / URL: http://www.siisterhood.blogspot.com
Postat av: Lina - Mitt liv med hästarna

har gjort ett inlägg om nosgrimmor tidigare. fick även märklig respons på ett inlägg om ett träns som jag tyckte verkade mycket bra http://www.youtube.com/watch?v=MZ7aJkVWRMo av en person som tyckte att man inte ska ha nosgrimma överhuvudtaget, eller bett, eller något.... hm

2010-12-04 @ 18:58:34 / URL: http://sallberglina.zoomin.se/blogg.html
Postat av: Lina - Mitt liv med hästarna

SV: Oj men det är ju länge sedan jag skrev det inlägget. :S Minns knappt vad som står. Mest mina åsikter tror jag..

2010-12-04 @ 19:06:25 / URL: http://sallberglina.zoomin.se/blogg.html
Postat av: Lina - Mitt liv med hästarna

SV: Oj men det är ju länge sedan jag skrev det inlägget. :S Minns knappt vad som står. Mest mina åsikter tror jag..

2010-12-04 @ 19:06:26 / URL: http://sallberglina.zoomin.se/blogg.html
Postat av: theres

Nosgrimmor ger bevisat käkproblem hos de flesta hästar, det är dessutom superviktigt att hästen kan gapa om den behöver!!Jag förstår inte hur man inte kan tro på fakta. Klart en häst kan vara lite lat, men gör du rätt och den inte har ont och den har rätt muskler så fattar den galopp. Men om du inte ridit korrekt utan varit för snabb med samlingen och hästen inte är lösgjord och du försöker fatta galopp/göra byten kan det mycket väl vara så att hästen är "lat" = den inte orkar lägga galopp i en samlad form för det är 1. otroligt jobbigt 2. det spänner och gör ont i musklerna.Det handlar faktiskt om ärlig framåtbjudning, vilket alla hästar får om dem behandlas rätt :-)

2010-12-04 @ 19:33:54 / URL: http://thessine.blogg.se/
Postat av: sofie

Sv: Jaha! :)

Vi står inackorderade i ett privat stall :) Tyvärr har vi inget eget ridhus men det finns 2 stycken i närheten är tveksam om man får ta dit någon annan tränare osv och inte använda tränarna som finns på klubben. Så är det nog i alla fall i ena ridhuset för där är det ridskola. Men i det andra vet jag inte det kanske skulle gå.. Men dit måste man åka transport. Vet i alla fall att min kompis också säkert skulle vara intresserad men sedan kan man ju i alla fall fråga andra med att sätta upp lapp osv :)

Det allra lättaste vore att det skulle vara när snön är borta så att man kan hoppa på ridbanan som vi har och då tror jag att fler från stallet skulle vara intresserade :)

2010-12-04 @ 19:38:36 / URL: http://sofiesvensson.shapemeup.se/
Postat av: sofie

Okej! :) Ja jag kan inte riktigt förstå varför jag ska travhoppa så pass länge som hon sa. Visst hon kommer inte lika snabbt in på hindret och jag hinner styrs osv men man kan ju inte bara köra på trav hoppning för då kommer man ingenstans utan man måste ju komma vidare... Ska man tävla så kan man ju inte åka iväg och travhoppa hela tiden. Och det är det som är mitt mål att komma ut och tävla i vår.Hon har varit hos något utbildningsstall när hon var yngre och där tränade dom 120cm men det känns lite konstigt att man inte på ett utbildningsstall utbildar hästen rätt från början med att kunna hoppa små hinder normalt innan man höjer. Så jag blir lite fundersam om dom har gjort något som man inte får göra och att det är därför som hon är så pass rädd om benen och kanske därav överhoppar...Hoppade ett litet kryss nu hemma för ett par dagar sedan och då kom vi in fel någon gång men för att vara henne så gick det super bra! Det var dessutom i galopp. Hoppade bara på en volt för att inte få så jätte lång anridning och det känns lite lättare att hoppa på volt. Och efter det så känns det nu som att vi vill gå vidare :)Jag tränade för en tränare som heter Helene på www.stjarnholmsrf.se

tränar inte där längre pga att det var bökigt att rida dit när det var mörkt. Men också för att jag bara fick travhoppa hela tiden och kom verkligen ingenstans... vet ju att hon har potentialen att hoppa högre så varför inte gå ett steg vidare och försöka fixa det med galoppen också.. :)

2010-12-04 @ 20:42:02 / URL: http://sofiesvensson.shapemeup.se/
Postat av: Sofie

Sv: Jag har ingen aning :/ Jag äger inte henne utan jag har henne på foder. har inte haft tanken på att fråga det... :P

2010-12-04 @ 20:49:58 / URL: http://sofiesvensson.shapemeup.se/
Postat av: Helena

Skriv om dem är du snäll :) förstår faktiskt inte vad ni ridfolk har den till om jag ska vara ärlig ;) travets motsvarighet heter spärrgrimma och används för att spänna igen käften på hästar som gapar. På hästar som inte gapar används inget sådant, för det finns ingen anledning (vad jag hört, kanske missat nåt?)

2010-12-04 @ 21:09:23 / URL: http://travgalen.se
Postat av: Rebecka

många, många hästar har bitskador i munnen pga för hårt spända nosgrimmor, ta ett snack med TL så får du fakta.

Minst två fingrar tycker jag är en bra tumregel att gå efter.

2010-12-05 @ 07:46:05 / URL: http://rebeckawersten.blogg.se/
Postat av: Timmie

ELEONOR!!! JAG BAD DIG ATT INTE PUBLICERA MIN KOMMENTAR!!!!

2010-12-05 @ 10:41:18 / URL: http://melanozz.blogg.se/
Postat av: Linnéa

Den ska självklart inte sitta för hårt, men om den sitter för löst tycker jag den borde vara störande för hästen.. Enligt mej ska det vara tumregel - två fingrar. Sedan kanske det är olika från häst till häst?

2010-12-05 @ 14:18:20 / URL: http://neiah.blogg.se/
Postat av: Anonym

lästa också de, gör ett inlägg om det!!

2010-12-05 @ 15:27:07
Postat av: Sandra Johansson

Jag brukar säga 2 fingrar emellan. Annars är det individuellt, men den glappar inte. Den skall ju fylla sin funktion och hjälpa både häst och ryttare, annars kan man ju lika gärna rida utan.

2010-12-05 @ 17:43:28 / URL: http://teamjohansson.blogg.se/
Postat av: Katrinne

Håller med DIG!

2010-12-05 @ 21:05:06 / URL: http://www.ryttarliv.com
Postat av: Ida Bergqvist

Jag spänner sällan nosgrimman hårt, har typ nån cm mellan rem och häst i alla fall. Skulle vilja ha ett bra svar varför man ska spänna åt nosgrimman egentligen, jag rider ofta utan nosgrimma. Jag är utbildad inom häst, min mamma med och det jag lärt mig är att det ger ofta käkproblem med hårt spända nosgrimmor (speciellt hos unghästar) och att många använder nosgrimman för att hästen inte ska kunna gapa och/eller lägga bettet på fel sida tungan(?) Det problemet är väl enklare att lösa genom att ge hästen ett bra bett som den är tillfreds med.Ingen kritik, utan är mer nyfiken på vad du tycker om detta :) Varför finns nosgrimman?

2010-12-06 @ 17:55:07 / URL: http://equestrianism.blogg.se/
Postat av: Sisterhood

Alltså, nosgrimman ska ju inte sitta så hårt att den får blodstopp.

Brukar ha som regel att få in 2 fingrar under nosgrimman, det har jag lärt mig coh alltid gått efter. Då vet man att den sitter varken för löst eller för hårt och fyller sin funktion.Men sedan att de personerna och bloggarna tyckte att den skulel sitta löst, amen vad kan man göra åt saken lixsom? Alla har ju sina meningar, ochvisst kan jag hålla med att det kanske inte är så stor vits att ha en nosgrimma som typ fladdrar och egentligen då bara hänger och stör/ irreterar hästen. Men det är ju likadant detta med benskydd, brösta/martingal osv. Behöver alla hästar det?

Många har ju viss utrustning bara för synens skull, tyvärr.. Lite granna för att det är ett "mode" också.

2010-12-06 @ 21:07:40 / URL: http://www.siisterhood.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus