Använd huvudet - Använd hjälm!

Jag skrev igår ett inlägg om hur dumt det är att rida utan hjälm,  rida kanske jag inte menade just då de framförallt allt uppstått en trend i att ha foton då hästen stegrar, eller då man galopperar barbacka, står på hästarna m.m.Utan hjälm. Men självklart tycker jag att hjälm bör användas både under träning, som tävling eller skogsridning.Jag fick den här kommentaren av Emma:

Emma
om Dumheter!:
Jag har en såpass cool lugn häst som jag vet att den inte reagerar på så jätte mycket. Sen har jag tränat nh med den i 3 år så vi har en bättre kontakt än vad vissa har med sina hästar. Jag skulle kunna sitta på min häst stegrandes utan problem för att jag vet att hon inte vill skada mig.

Så jag tycker det är personen i frågas ansvar om den vill använda hjälm eller inte. jag rider oftast med hjälm men kan göra utan med om jag ska ha fotografering eller något sådant.


Först ett tack till Emma som tog sig tid att kommentera. Men om vi nu ska analysera den här kommentaren så börjar hon med att skriva att hästen är så cool och lugn att den inte reagerar på "så jättemycket". Här tolkar man ju det som att den vanligtvis inte reagerar på saker MEN, de kan hända. Emma fortsätter skriva: Jag skulle kunna sitta på min häst stegrandes utan problem för att jag vet att hon inte vill skada mig. Men de handlar ju inte om hästen vill skada dig tror de inte finns en häst i denna värld som skulle vilja skada en människa, de handlar ju om DU åker AV hästen.

NH tränade hästar, lugna hästar, gamla läromästare, lillasysters shettis. Alla har de något gemensamt. De är fortfarande hästar, de har en instinkt, de kan bli skrämda av vad som helst, närsomhelst, du kan ramla av, nybörjare som GrandPrix ryttare. Vad är det som gör att de är försvarsbart att inte använda en hjälm?!

Sen är de givetvis så att även om man använder hjälm, säkerhetsväst och andra typer av säkerhetsutrustning så kan det  gå minst lika illa. Absolut, men varför "leka" med olyckan när de finns möjlighet att skydda sig ifrån den? De skador som kan undvikas med hjälm är framför allt frakturer och blödningar i hjärnan, som kan vara livshotande.

I det nya tävlingsreglementet står det att dressyrryttare numera får rida med hjälm i alla klasser, även de högsta som till exempel Grand Prix.

Hjälmarnas form och utseende har förändras avsevärt så jag tror faktiskt det finns något för alla smaker, så att försvara med att en hjälm är ful, för varm osv ska inte ens komma på tal.
Här har jag kopierat lite inlägg från ett hästforum ang bärandet av hjälm fet text = Mina åsikter.:

Jag rider utan hjälm ibland när den är supervarmt eftersom att jag är välldigt känslig för värme och får lätt huvudvärk när de blir varmt.
Så min anledning är att det blir för varmt att rida med hjälm om det är hett ute.

(För att inte tala om vilken huvudvärk du får när du ramlar av eller blir sparkad i huvudet.)
jag rider bara utan hjälm när jag rider dressyr.. har väl ingen bra anledning egentligen. har bara blivit så
Personligen rider jag utan hjälm därför att jag inte har någon hjälm.

Är det ett tillräckligt bra skäl?
Har man inte råd med en hjälm har man inte råd med ridning eller hästsporten överhuvudtaget.

Jag rider utan hjälm för att jag vill och är en vuxen människa. Men skulle aldrig tillåta mina stalltjejer under 18 att göra det. Visst hjälm och väst är bra. Vilken typ av bild ger man då till dessa stalltjejer? Vuxen = Du får rida utan hjälm = Status.

Givetvis är inlägget öppet för att diskuteras, kommentera, göra din åsikt hörd. Men JAG kommer ALDRIG lägga hjälmen på hyllan.

 

 


Kommentarer
Postat av: Nadja

Jag ska berätta om min B-ponny jag hade när jag var 10-11 år.Jag hade en kompis, som alltid red till hagen efter en ridtur, utan hjälm.

Jag ville vara cool, och gjorde likadant, tillslut blev det en vana. jag rider förbi ett garage när jag rider till hagen.

EN gång, hade jag hjälm på mig, hade inte orkat tagit av mig den.

Jag satte mig upp i grimman och grimskaftet (!) och red barbacka till hagen.

När jag var utanför garaget, så börjde min pappa svetsa, vilken gjorde att ponnyn, som var så snäll annars, gjorde ett bocksprång.

Oförberedd som jag var, åkte jag av, och drog på mig en hjärnskakning.Sen denna gång, för ca 4 år sen, har jag alltid en hjälm på huvudet, och hade tänkt att fortsätta ha det!

2010-12-14 @ 20:57:01 / URL: http://nadjaeriksson.bloggplatsen.se
Postat av: Helena

Jag har alltid hjälm, både när jag rider och kör, vare sig det är dressyr, hoppning, körning i släde eller sulky, nh, barbackamys eller galoppintervaller det handlar om. Har hjälmen för att det känns bra, det känns säkert, men också för att jag vill vara en förebild för andra. Jag vill inte att mina elever från körskolan ska se mig utan hjälm och tro att det är okej, vare sig jag tycker det eller inte. Visst skulle jag säkert kunna rida utan hjälm om det bara var för min egen skull, men jag tänker på andra också!

2010-12-14 @ 21:30:07 / URL: http://travgalen.se
Postat av: Lina

Bra inlägg! Hästar är flykt- och flockdjur och man kan inte räkna med att ens den snällaste aldrig gör något. Man behöver inte ens sitta på ryggen för att det ska kunna hända något. DESSUTOM är det enormt viktigt att byta hjälm regelbunder och när man ramlat av ordentligt, som jag också skrivit om.

2010-12-14 @ 22:46:05 / URL: http://sallberglina.zoomin.se/blogg.html
Postat av: Sara

Håller med dej! Jag rider alltid med hjälm, eller okej, jag ska erkänna, har suttit upp nån gång om man ska fota sig och hästen tillsammans, men då endast stillastående (även om det inte är bra så är et bättre än de man ser som kommer i full galopp barbacka utan hjälm). Men de¨gångerna känner man verkligen hur naket huvet är och det känns heöt fel. Jag skulle aldrig kunna börja ha som vana att rida utan hjälm, dessutom är min så skön att jag gärna går omkring med den då jag inte rider heller, fast än den bara kostade 250 kr på börjes, kan inte låta bli att driva lite, för vissa verkar det vara omöjligt att en "gratis" hjälm kan va bra ;) haha

2010-12-14 @ 23:26:04 / URL: http://varldenurminaogon.blogg.se/
Postat av: Emily

Det är bara korkat att rida utan hjälm.. fotosession eller dressyrpass. Oavsett vad tycker jag, utan huvud kommer man inte så långt och hellre sabba frisyren än skallen..

2010-12-14 @ 23:35:36 / URL: http://memily.blogg.se/
Postat av: viktoria

Jag har och har alltid haft haft hjälm vare sig det är hoppning, dressyr, skogsrunda eller något bus.. På senaste tiden har jag äver börjat ha hjälm när jag gör iordning hästar. (red en häst som har väldigt svårt att stå still. När jag skulle sätta på benskydd så var de bara millimeter från att jag fick en hov rakt i huvudet.) Jag tycker ínte att hjälmen är något hinder eller något jobbigt osv.. Skulle aldrig få för mig att sitta på en häst utan den. Skulle kunna nämna flera grejer som är precis lika självklart. Att ha bilbälte, att ha ljus på bilen, att man låser dörren när man går hemifrån, att man blåser ut levande ljus innan man lämnar dom.. osv.

Man måste inte vara något geni direkt för att veta att hästen är ett FLYKTDJUR! Att en gren som fladrar i vinden kan skrämma livet ur en häst som kanske står helt still när man viftar med en pisk framför ögonen på den eller något liknande. Hästar kan se en saker som vi inte ser. Osvosvosv! Känns som att alla argument för att ha hjälm är så otroligt självklara, sånt man lär sig innan man lär sig trava.. Jag själv håller i en hästskötar/säkerhetskurs för barnen på den lokala ridskolan som är helt frivillig för dom, som inte kostar någonting och som jag gör helt frivilligt med. För det är så otroligt viktigt att man får rätt från början!

2010-12-14 @ 23:58:10 / URL: http://viiktoriakarlsson.blogg.se/
Postat av: Kajsa

Själv rider jag alltid med hjälm! Jag har själv råkat ut för en olycka för några års sedan då jag fick en medelsvår hjärnskakning och ett blåmärke som täckte halva ansiktet efter att jag på något sätt fick en hov i huvudet.Så jag vet hur viktigt det är att ha hjälm, för om jag inte hade haft hjälm vid det tillfället så skulle jag med största säkerhet inte varit vid liv idag. Eller iallafall haft en hjärnskada.

2010-12-15 @ 09:34:53 / URL: http://honfrannorrland.blogspot.com
Postat av: Jojo

Jag tycker det är OTROLIGT viktigt med hjälm, dock förstår jag om man vill fotta EN eller TVÅ ggr utan hjälm, men det är ju onödigt att utmana ödet och göra det om och om igen!

Jag ser det som att det är målsmannens ansvar att ryttaren har hjälm (och ryttaren själv, om den är myndig), men däremot tycker jag inte att kända bloggar, som dressyrmupparna t ex ska visa så mycket bilder där de rider utan hjälm, för även om jag inte blir så lätt påverkad av "kändisar", så finns det ju många andra som blir det! Och att Dressyrmupparna skriver "Men vi har ju inte valt att bli någons förebild?", tycker jag bara att är onödigt, antingen kan de ju lägga ner bloggen, fortsätta rida utan hjälm, eller helt enkelt acceptera att bloggen inte är det bästa stället att lägga ut "hjälmlösa" bilder.

2010-12-15 @ 18:10:34 / URL: http://jojjooo.soclog.se
Postat av: Anna

Själv använder jag alltid hjälm när jag rider (även vid löshoppning, lastning etc) och har alltid väst när jag hoppar. Det ät riktigt synd att det går mode i att inte ha hjälm just nu och tror att det beror på okunskap och faktiskt också på att folk till viss del har förlorat respekten för sina hästar. Det är levande varelser som precis som vi kan råka bli rädd för något och hoppa till eller liknande, skillnaden är att det då är ca 500 kg som blir skrämt.

Nej tillbaka med sunt hästvett och använd hjälm, oavsett situation!

2010-12-15 @ 19:29:15 / URL: http://damndramaqueen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus