Ridläraren redogör: Halvhalt


Det var några som jättegärna ville att jag skulle publicera mina svar till en elev som läser ridlärarutbildningen och ska i en av sina distansuppgifter intervjua en utbildad ridlärare.

Jag har fått godkännande av eleven som gör "intervjun" med mig att publicera mina svar. Frågeställningen ser ut såhär:
Vilken metod använder du och vilka instruktioner (inkl. kommandon/ tillsägelser) när du lär barn/ nybörjare något för första gången i följande moment. Vilka övningar är lämpliga att använda?


  • Halvhalt

  • Galoppfattning

  • Vändning på cirkelbåge

  • Framdelsvändning

  • Ryggning

  • Skänkelvikning

  • Hoppning

Redogör också för metod och instruktioner samt övningar i samma moment men då med vuxna ryttare som har god erfarenhet av momenten.

Vi börjar helt enkelt med nybörjarna och halvhalten!
För barn och nybörjare har jag oftast en genomgång som förklarar vad-varför och hur. Jag har vid flertal tillfällen även visat uppsuttet, en så kallad demo för att eleverna lättare ska förstå, och man kopplar ihop fler sinnen vilket är viktigt vid barns inlärande. (Att stå rakt upp och ner och prata kan till och med ungdomar och vuxna lessna på ;) ) Jag har bl.a. visat skänkelvikning/framdelsvändning och galopp i en demo.


Halvhalt.


För nybörjare och barn har jag börjat använda uttrycket: "Avstämning/Stämma av mellan hjälperna". För de är ju lite de halvhalten uttrycker sig för, och jag tycker uttrycket faller sig bättre då eleverna annars tror att de ska göra halter (för de hör bara "halt"). En halvhalt ska förbereda hästen inför kommande händelse -> ex galoppfattning, övergångar vändning, och sätter hästen därmed i balans. En halvhalt utgörs av ryttarens sits-skänkel-hand tillsammans. 

För att på bästa sätt få eleverna att samverka med hjälperna så är den förberedande övningen just att renodla hjälperna var för sig och mycket övergångar. Därefter får de koppla ihop hjälperna mer med varandra och rida tempoväxlingar, som till slut ska bli en halvhalt. En bra övning för detta är just serpentinbågar där konerna på medellinjen markerar övergången/halvhalten.  

Mina barn/nybörjare rider mycket vägar så serpentinbåge är inget nytt när vi kommer till inlärandet av halvhalt. Jag tycker inte man ska lära sig serpentin OCH halvhalt på samma lektion.

Ge mig gärna respons på inlägget - Vad tycker ni? Hade ni gjort något annorlunda? Kommentera gärna!

Kommentarer
Postat av: Sara

Hej, har du gått en ridledarkurs? Jag är lite nyfiken på vad det mer exakt är för något och eftersom det antingen är jag som är urkass på att leta eller SRF's hemsida som är oerhört kryptisk så kan jag inte hitta så mycket info om kursen där.

Vad är det man lär sig? Och kan man ha lektioner efter att ha gått kursen, eller är den mer bara förberedande för vidare utbildning?

Tycker du helt enkelt att det är något att satsa på? Om inte, finns det några vägar för den som inte vill utbilda sig till ridlärare, men ändå är intresserad av att kanske hålla i lektioner "vid sidan av" typ en kväll i veckan eller så (som tex. jag då :p)..Överlag skulle jag tycka om lite mer tips och funderingar om olika yrken i hästvärden, kurser, och så i bloggen. Och mer häst/ridkunskap som jag tycker det tyvärr har blivigt lite mindre av sista tiden. Annars gillar jag bloggen skarpt och tycker att du framförallt verkar ha en riktigt vettig och pedagogisk syn på ridläraryrket, vilket är något av det mest lockande med det för mig!/Saraps. Skulle uppskatta om du svarar i bloggen eftersom jag inte har någon egen blogg.. ds.

2012-01-09 @ 20:50:11
Postat av: Emelie

Vad glad jag blev när du la upp detta! :) Tycker det är kul att läsa om olika inlärningsmetoder, jag själv har ju min ege inlärningsmetond och jag brukar nog säga att man lär ut som man lär in bäst. Dvs lär man sig genom en enkel beskrivning lär man ut på samma sätt, jag själv analyserar mer och lär ut genom att eleven själv får tänka efter varför det blir som det blir, men rätta självklart också, men det är ju när man kommit mycket längre än bara på nybörjarstadiet. Sen måste ju tilläggas att jag inte alls är utbildad inom ämnet som du är! Tycker det du skrev var bra! Inget direkt att kommentera på. :) Skulle vara kul att få se dig undervisa, kommpla ihop text med film, du får be någon filma. ;) Hihi.. Nädå.

2012-01-09 @ 21:39:58 / URL: http://horsebusiness.blogg.se/
Postat av: Emelie

Sv:

Det ser jag fram emot! :) Kul att du tog det som en rolig idé. :)Jag själv har tänkt söka in till en ridlärarutbildning i år - äntligen! Men får väl se om jag kommer in först och vilken utbildning jag söker till, är lite i valet och kvalet, men söker nog till fler än bra en. Vore extremt kul i alla fall. :)

2012-01-09 @ 21:47:05 / URL: http://horsebusiness.blogg.se/
Postat av: Emelie

Sv:

Har tänkt Skara, mest för att jag kan jobba i princip heltid samtidigt och det underlättar en hel del och jag har även tänkt söka skaras Hästföretagarutbildning, även denna på distans.Har sedan länge tänkt Vreta, men känner mig lite väl gammal för att gå där.. :O Blir 23 i år och vanligast är ju att man börjar där direkt efter gymnasiet. fast det spelar egentligen inte så stor roll. Vreta har ju mer innehåll i sin utb, är två år (om dem inte gjort om sen sist jag kollade, hittar ingen riktig hemsideinfo nu) och där behöver jag inte ha några förberedande grejer innan. Tog aldrig hästskötardiplomeringen eft gymnasiet så jag måste göra de innan jag går Skara.Vreta kan jag inte jobba på samma sätt som jag kan om jag går Skara.. Det är dem jag funderat på just nu.. Du gick väl vreta va?! :)

2012-01-09 @ 21:56:47 / URL: http://horsebusiness.blogg.se/
Postat av: Emelie

Sv:

Haha, så bra! :D Då blir det tryggt när jag söker dit! :) Tyckte du Vretas utb. var bra? Hur gjorde du ekonomiskt med häst och skola? Jobbade du någonting? Vore kul att få veta lite "inside-info". ;) Känner att två år heltidsstudier vore kul för gemensamskapen och att knyta lite kontakter osv, men är lite orolig för den ekonomiska biten i och med att jag redan har en häst som jag inte kan anv i utb. men vill ha kvar för framtiden då han bara blir 3 i år. :)

2012-01-09 @ 22:05:42 / URL: http://horsebusiness.blogg.se/
Postat av: Emelie

Sv:

Ja, pengar är ju någonting man faktiskt behöver. ^^ Vare sig man vill eller inte. ;) Tack för att du tog dig tid att svara! :)

2012-01-09 @ 22:47:09 / URL: http://horsebusiness.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus