ÖNSKEREPOTAGET!

 

Det har vart ett par blandade önskningar och en del har vart åt ungefär samma håll. Men vinnaren i "Önskerepotaget" blev till slut: Sandra som skrev: Jag tycker det skulle vara intressant om du kunde visa/ta upp hur hästens muskler fungerar, kanske en bild på hur de sitter, så man får se alla fästen.

Grattis Sandra! Jag skickar ett mejl till dig så jag kan få lite uppgifter.

SKRIV GÄRNA VAD NI TYCKER OM REPOTAGET - NÅGOT NI VILL ATT VI SKA GÅ DJUPARE IN PÅ?! SKRIV!

 


 

Hästens Anatomi är ett STORT område så det är svårt att få med ALLT! Men jag har pillat ihop en hel del och jag hoppas ni vill läsa igenom det för de är ganska kul läsning! Jag har läst Hästlära A+B och bilderna är framtagna av google samt källan: Hästens Anatomi en faktabok från STC.

Bra att veta:

Yttre anatomi = Hästens delar

Anatomi = Läran om kroppena uppbyggnad

Fysiologi = Läran om hur kroppen fungerarMuskler kan se ut på olika sätt, de kan vara kort, långa, trekantiga, fjäderformade,spolformiga osv. En muskels styrka beror huvudsakligen på dess tjocklek eller antalet muskeltrådar. 60 % av hästens kroppsvikt består av muskler.  För att bygga upp muskler bl.a. bör man lägga upp ett varierat träningsprogram där fokus ligger på tre områden.
  • Arbeta muskler, hjärta och lungor
  • Bygga upp skelettets och senornas hållbarhet
  • Utbilda hästen och få den mer lösgjord
Muskler och kondition byggs upp ganska snabbt och hästar behåller sin kondition och styrka i cirka en månad utan träning. Det bästa sättet att träna muskler, hjärta och lungor är klättring och snabbjobb i galopp. Satsa på intervallträning i stället för att ligga i långa, tunga jobb. Klättra eller galoppjobba i korta perioder, blandat med skrittpauser för återhämtning.

Hästen har fyra olika sorters muskler

  • skelettmuskler villkorliga, tvärstrimmiga muskler som kan påverkas av viljan, dessa muskler styr hästens kroppsrörelser.
  • glatt muskulatur ovillkorliga muskler, de styrs inte av viljan, dessa finns i invärtes organ ex, tarmväggar, urinrör
  • hjärtmuskulatur ovillkorliga, styrs inte av viljan men är tvärstrimmiga
  • twitch-muskler muskler som sitter precis under huden, hästen använder dem ex  för att få bort insekter som irriterar = hudryckningar
Hästens skelettmuskulatur består av ungefär 700 muskler vars uppgift är att ändra vinklarna mellan skelettdelar. Den finaste delen av musklen kallas myofibrill som är en slags minitråd som utgör rörelsen medans muskelfibrer, muskelbunt och muskelbuk är olika delar som hålls ihop av en "hinna" och bildar senan. I varje muskelände finns en sena som är starkare än muskeln.

Muskler - bakbenKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus