Löshoppning - Så funkar det!

Här tänkte jag dela med mig av mina erfarenheter kring löshoppning!
Har du frågor om löshoppning eller funderingar kring inlägget? Kommentera gärna!



Syftet med att löshoppa hästar är särskilt viktigt för den unga hästen då detta är en introduktion för den framavlade hopphästen att "lära" sig hoppa. Dock handlar löshoppning inte bara om att hoppa högt för att värdera hästens talang utan särskilt viktigt för att:

* Hantering av hästen
* Lära hästen "drivning"
* Miljöträna
* Avelsvärdering (se ifall hästen teknik/kapacitet räcker för att nå toppen)

Löshoppning är en del i 3-årstestens bedömning.

Såhär ser den vanligaste modellen ut:




Banan byggs bäst upp på ridhusmåttet 20x40 bana så de inte blir för stort. Spåret är inringat av plastband   Hörnen "rundas av" genom bommar så hästen inte "fastnar" i hörnen. Hoppningen sker, precis som vid unghästtesterna, i vänster varv.

1.a hindret som kallas för "hjälphindret", är just för att hjälpa hästen att få ett bra avsprång till huvudhindret. Hjälphindret får inte höjas mer än 50-60cm, just för att de bara är till för att hjälpas och aldrig bedöms. Hindret skall vara av typ: räcke och ha en markbom.

Sahara hoppar över hjälphindret.



Hindret är placerat ca 14m från kortsidan. Därefter varierar avståndet beroende på hästens galopp, men oftast mäter man mellan 6,80-7,50 för storhäst mellan hjälphinder/huvudhinder. Det är ett språng mellan hjälphindret till de andra hindret. Efter huvudhindret bör man ha ca 14-16 m innan kortsidan.


Piskförare: Man bör minst vara 2-3 personer vid löshoppning. Uppgifterna för piskförarna är att hantera hästen, och hjälpa till med drivningen och eventuella stöttningen vid hinder. Piskförarna skall bära hjälm och lätta skor att springa i (gympaskor).

Hästens utrustning: Huvudlag och benskydd.

Så går det till:

Hästen släpps först i höger varv och låter galoppera banan runt utan hinder. Därefter byter man varv och låter hästen galoppera nått varv här.

Därefter bygger man upp hjälphindret och låter hästen skutta över nån gång - därefter bygger man upp "huvudhindret" på en lagom höjd att börja på - därefter höjs och länger man hindret beroende på hur hästen ser på sin uppgift för dagen. Ibland kanske hästen är samarbetsvillig och avspänd för att klara 130 språng.



Men är hästen för dagen spänd, loj och inte klar för sin uppgift får man kanske nöja sig med lägre språng. Skulle hästen stanna/riva bör man sänka kravet och låta den få hoppa ett lätt, lågt språng för att få tillbaka självförtroendet. De viktigaste tycker jag är att hästen får en god bild av löshoppningen så man aldrig kräver mer än vad hästen klarar av!

Antal språng kan variera men man bör inte hoppa hästen mer än 12-14 språng - då även de små uppvärmningssprången inräknade!


Nedan följer filmer från när Dacke löshoppas!
Alla hästar hoppar inte "bra" själva - och av Nina att bedöma tycker hon han hoppar bättre med mig på ryggen! Vissa hästar behöver helt enkelt en ryttares "stöttning" fram till hinder.


 



Här får Dacke gå 2 varv direkt då han är lite tveksam första gången - han rättar sig fint andra rundan.

Huvudhindret har höjts



Kommentarer
Postat av: Emma

Nu blev jag riktigt sugen på att åka ut till ett ridhus och löshoppa min gamla dam och se vad hon tycker om det =3

2011-07-31 @ 18:10:57 / URL: http://cavall.blogg.se/
Postat av: Cissi

Haha, hade inte direkt väntat mig att hitta bilder på mig själv på en random hästblogg, men nog är det mitt blonda rufs där ;) Världen är bra liten ibland!



Trevlig blogg btw :)

2011-08-01 @ 23:02:37 / URL: http://cizziz.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus