Få högre procent! LC:1 Del 1/3

Efter en mycket positiv feedback ang. guiden genom LB:1 kommer här en fortsättning. Jag lät läsarna rösta vilket program de ville ha en guide i, och rösterna föll på LC:1. Dock kommer det absolut en guide genom de andra programen längre fram.

OBS: Guiden till LB:1 del 3 är uppdaterad med VIDEOLC:1 2008 tycker jag personligen är ett "svårare" program ridmässigt (om vi jämför med LB) då det är mycket övergångar mitt på diagonalen, och avbrott, dessutom är halten i början borttagen vilket många lätt kan glömma bort!!!

I LC programmen tittar domaren på:
  1. Hästens gångarter (renhet och regelbundenhet) och tempo
  2. Hästens form (eftergift på tygeln)
  3. Ryttarens sits och hållning
  4. Ryttarens inverkan (korrektheten i och effekten av hjälperna)
  5. Korrektheten i uppvisningen (hörnpasseringar, ridningen mellan rörelserna och programlinjernas följande)
1. A-C arbetstrav
Första intrycket. Tempo.
Här gäller det att hitta linjen direkt så du rider rätt upp mot domaren. Håll hästen väl framme för skänkeln. Om vi jämför med en cykel, så är de allra svårast att hålla balansen o cykla rakt, ju långsammare man cyklar - ju långsammare du travar på en häst, desto vingligare blir de.

2. C-M-K-A Snett igenom arb. trav
Vägen, tempo.
Rid ända fram till bokstaven C, innan du vänder. Är hästen spänd o tittig mot ev. läktare, domare så rid hästen lätt inåtställd (från de som är läskigt) och tänk framåt. Hitta diagonalen och känn att hästen är i bjudning - här är det fortf. arbetstrav.  Innan bokstaven A skall du vara förberedd inför nästa moment...

3. A 15m volt.
Voltens strl. form.
...med vikthjälpen skall du gå in på en 15 meters volt vid A. Hästen ska vara ställd i nacken, om så behövs hjälper du till att vända med ytterskänkeln. Ridbanan är 20x40 m. Alltså ska volten vara 5 meter nedan för bokstaven B.

4. A-F-E-M-C 3 serpentinbågar m skrittövergång på medellinjen.
Serpentinernas form/jämnhet, övergångar samt ryttarens inverkan.
Här kommer ett av de svårare momenten då du ska rida serpentin med övergångar i. Här visas prov på din effektivitet i din inverkan. Detta bör du
ha övat mycket på (världens bästa övning för att öva halter-->halvhalter-->övergångar) Du har ridit ut från förra momentet, 15m volten och har hästen ställd och formad (ingen hörnpassering!) förbered övergången genom att korta traven genom små förhållningar och sedan skritt.

Tänk på att driva in i övergången, dvs att "sitta till" o hålla om med skänkeln så hästen fortfarande behåller formen och skrittar på framåt. Det blir lätt annars missförstånd då hästen tror att den ska göra halt om du inte möter med skänkeln. Räkna skrittstegen, de ska vara ca 6 steg så försök hålla de så inte övergången till trav kommer försent. Våga trava på framåt igen innan du kortar travstegen och förbereder nästa övergång så domaren ser tydlig skillnad. Tänk på att domaren ser er från sidan. Hästen ska vara rak över medellinjen och du måste tänka på din sits! Rid fram i friskt tempo. (Ej hörnpassering)

5. C-H-F-A arb.trav-förlängd steg - arb.trav.
Skillnaden, övergångarna.
Här står det varken mellantrav eller ökad trav vilket kan skapa förvirring, men här vill domaren helt enkelt se en längning av steget, lite större övertramp o "rundare" trav. Bättre driv och bjudning framåt är godkänt!
Här är lättridning tillåtet - så du bestämmer själv vad som är lättast för dig och din häst. Glöm inte att stämma av mellan hjälperna så du inte bara släpper fram handen och "sparkar" på. Handen ska ge eftergift, men du ska behålla kontakten med hästens mun, skänkeln skall ligga avspänt intill hästen och ge drivning då de behövs - utan att klämma.

Del 2 kommer förhoppningsvis imorgon!
Dela gärna med er av era synpunkter eller om ni har frågor om något moment!

Kommentarer
Postat av: Anna

LA:1 klapp klapp klapp! LA:1 Klapp klapp klapp!

Du hör min hejarramsa va :)

2010-12-20 @ 18:29:05 / URL: http://equipage.se/annas_blogg_sida1.html
Postat av: Camilla- Lär dig knoppa

Sv: Va roligt att du gillade inlägget så mycket! Alltid roligt att vara till hjälp, är ju lika bra att dela med sig av det lilla jag kan. :)

Sprid gärna runt att inlägget finns så kanske fler får lite hjälp med knoppningen. Tycker man ska knoppa på tävling men det är ju svårt när man inte riktigt kan.Vill också läsa om LA:1

2010-12-20 @ 19:21:57 / URL: http://hastskotare.zoom

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus