MINDRE hjälper men STÖRRE nytta


Det är temat för kvällens lektioner. Under kursen som innefattade lite av våra hjälper och att hästen ska gå fram för skänkeln fick mig att tänka på att det är för mycket "rattande" med handen och fokus på "tygeln".


"En osynlig hand är en bra hand" Enligt mig.



Därför ska mina elever ikväll få känna hur pass lite man egentligen behöver ta i handen för att hästen ska känna (jag står framför hästen och håller i tygeln medan eleven får hålla i andra tygeländen och låtsas vara bettet. Därefter ska jag dra i olika grader)

Sen tänkte jag gå igenom renodling av hjälperna som är ett vanligt begrepp jag använder men som kanske inte riktigt når ut ända fram. Som rubriken lyder: Vi ska kunna använda så små hjälper som möjligt men få ut så mycket mer av de. Svarar hästen inte för skänkeln är de vår plikt att ta igenom det EN GÅNG ordentligt - så att den blir koncentrerad och lyssnar till de små. Där är också ryttarens plikt att inte sitta och driva i varje steg eller hålla för hårt i handen eftersom hästen då också kommer o bli okänslig (i ryttarens ögon DUM)

Noggrannheten i ridvägarna bevisar ens verkliga inverkan. Det finns en anledning till att du hamnar där du hamnar. Blir volten inte rund så måste du se till dig själv att rida hästen fram på rätt hjälper för att det ska bli rätt.

Detta är något VÄRT att tänka på. För hur mycket sitter du och skänklar men tänker på vad du vill få ut av just DEN skänkelhjälpen?

"Skänkeln ska ge en signal när du behöver ge den, inte ge 100 signaler där du vill berätta för hästen om 1 sak..."


Kommentarer
Postat av: Lina - Team Hippoteket

tror man behöver renodla hjälperna ofta ofta!

2011-09-28 @ 20:22:32 / URL: http://sallberglina.blogg.se/
Postat av: Sanna

Renodling av hjälperna är verkligen toppenbra!!!

2011-09-28 @ 21:47:43 / URL: http://sannasant.blogg.se/
Postat av: camilla

Skitbra att jobba på det. Tror många missuppfattat det där med att vara "tydlig" i sina hjälper. Om man tittar på en lektion och tränaren säger att eleven ska vara tydligare så kan man nästan satsa pengar på att hjälpen blir större och större, när det egentligen handlar om att ge en hjälp som det inte går att ta miste på. Använder man skänkeln och driver, ja då är det framåt man ber om -skulle det bli lite för mycket kan man inte kasta sig på bromsen utan då får man veta till nästa gång att -okej, jag behöver inte göra så mycket. Samma sak om man gör en förhållning och hästen stannar helt, då kan man inte sparka på för om man tänker efter så gjorde ju hästen precis det man bad om.

2011-09-29 @ 20:08:54 / URL: http://hrdressyr.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus