Att sätta mål



Nu mina vänner är det dax att sätta upp mål för Hösten 2011!

Därför tänkte jag dela med mig av mina tips gällande målsättning. Vad ska man tänka på?


För det första måste vi förstå varför vi sätter mål.


Syftet med att skriva ned ens målsättning på papper är för att bli motiverade och bli sporrade i vår sport och stegvis kunna klättra uppåt för att NÅ de mål vi satt.
Ännu roligare är att spara dessa mål för att gå tillbaka och se: "Hur tänkte jag våren 2010? Vad är annorlunda nu? Hur långt har jag kommit?"


Att göra en målsättning är lika viktigt som att ha en ritning över något du ska bygga. Du har här möjlighet att själv påverka vad du vill ska hända imorgon, om ett år eller om tio år. Har du ingen målsättning är risken stor att det är slumpen som avgör hur resultatet blir.




När vi skriver ned målen är det viktigt att skriva ned både kortsiktiga och långsiktiga mål.


Kortsiktiga =
de små stegen fram som kanske uppnås på bara ett par veckor/månader

Långsiktiga =
de långsiktiga kan utspela sig på flera år fram. Kanske du vill söka nån utbildning som kräver att de kortsiktiga målen nås? Eller är det en större tävling/meeting du skulle vilja delta i?

ex: Du kanske vill börja tävla lokalt? Då måste ett kortsiktigt mål vara att ta grönt kort först!

Om än viktigare är att målen är realistiska. De ska kunna uppnås av dig. Skriver du upp för "svåra" mål och aldrig uppnår dem är det lätt att man sjunker i sin självkänsla och inte tycker det är roligt längre.


När du skriver ned dina mål. Tänk på att inte använda resultat som mål. Ex: "nästa tävling ska jag vara placerad eller rida på minst 65%" risken finns att man blir besviken och stirrar sig blint på siffror/placeringar.

Det är KÄNSLAN som är viktigast. Tänk dig att du ska kunna åka ifrån en tävlingsplats med 4 fel och en BRA känsla hellre än 1.a platsen med den DÅLIG känsla.

Skriv INTE: "Jag ska INTE rida fel idag" "Jag ska INTE tappa stigbyglarna när jag sitter ned i traven" ex. Inte är ett negativt uttryck och målen ska vara positivt riktade. Skriv istället: "Idag ska jag rida genom programet RÄTT hela vägen".

Till slut: Kom ihåg att det är DINA mål och DIN plan inom häst och ridning. Ingen annan ska kunna bestämma vad som är rätt, fel, löjligt eller dylikt. Visst kan man diskutera och låta en tränare vara med och hjälpa till men låt dig inte fallas för grupptrycket och "härma" andras mål.




Hoppas dessa tips hjälpte dig att motiveras framåt hösten! Är ni intresserade av att se hur mina mål ser ut? Ett sådant inlägg dyker opp inom kort!

 

/ Eleonor

 


Kommentarer
Postat av: Julia - tävla om röda Premierelindor på bloggen!

Du får en att må så mycket bättre :) Tack för bra inlägg!!

2011-09-04 @ 14:58:49 / URL: http://ohjuliet.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus