VECKANS ÖVNING: 5.5an

Veckans övning är en återkommande "guldklimp" och en av mina högst rankade favoritövning.


Vad: En hinderserie som rids an i trav över en bom, hoppar ett kryss -> 1 galoppsprång - räcke/oxer

 

Varför: En simpel övning som rutinerade hästar bör känna väl igen men också en nyttig övning för den unga hästen när de är dax att hoppa hinder i följd. Ger självförtroende och gymnastiserar. Ryttaren tränar på sin balans/position i sadeln, följsamhet och eftergift.

 

Hur: Som jag skrivit nedan. Värm upp i traven genom att variera den för att känna när din häst bjuder i traven. I uppvärmningen kan du även trava över bommar på samma linje som 5.5.an ska vara uppställd.

 

Därefter travhoppar du enbart bommen till krysset ett par gånger för att hitta jämnheten i traven -> hästen ska landa i galopp = bjudning. Gör den inte de får du vara snabb att rätta detta och fatta galopp efter. Kolla så att hästen är framme för skänkeln och att du är lätt i handen.

 

Därefter bygger du på övningen med ett räcke 5.5 m bakom krysset (avståndstabell för ponny kommer nedan.) Rid an i trav -> landa i galopp och låt hästen ta räcket som sedan kan byggas upp till oxer. Tänk på att störa hästen så lite som möjligt över hindret. Din position i sadeln gör stor skillnad!

 

Många tycker den här övningen är obehaglig - varför då?

Jo, man har inte för vanan att travhoppa och de kan vara svårt att känna bjudningen i traven. Lägg därför extra energi i framridningen att variera traven med hjälp av övergångar/tempoväxlingar. I anridningen ska hästen inte vara överilad i tempot, utan vara väl avstämd men framme och bjuda mot hindret.



TÄNK PÅ ATT: Välja att sätta dig ner de sista travstegen eller stå upp. Rider du lätt ända fram till bommen finns de risk att du hamnar efter i språnget.

 

Avståndstabell:


Häst:
Travbom -> kryss = 2.5m kryss -> oxer = 5.5m.

D-ponny:
Travbom -> kryss = 2.3m kryss -> oxer = 5.25m.

C-ponny:
Travbom -> kryss = 2.1m kryss -> oxer = 5.0m.

B-ponny:
Travbom -> kryss = 1.9m kryss -> oxer = 4.75m.

Ha med dig ditt egna "ögonmått", avstånden kan variera beroende på din ponnys steglängd och hindrets höjd. Våga korta decimeter om du känner att de blir lite långt fram över bommen eller fram till oxern.

Kommentarer
Postat av: Lina - Tävla om swarovskiarmband från Butik Quse

SV: haha ja! är hon spänd från början kan det bara gå skit, utan man får se till att hon inte hinner bli spänd och avsluta innan hon stimmar upp sig och blir de. :P skitsvårt!

2011-10-18 @ 12:51:04 / URL: http://sallberglina.blogg.se/
Postat av: Sara

sv

2011-10-18 @ 13:16:00
Postat av: sara

sv. Jaa gör det!



Nä tyvärr inte, ojoj vad folk går miste om!

2011-10-18 @ 13:16:35 / URL: http://ussing,blogg.se
Postat av: Emma Elfstrand - hästblogg

haha jag tänkte på det med xD

2011-10-18 @ 14:08:52 / URL: http://catago.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus