KrubbitarDacke...

Min Dacke har varit krubbitare sen början när jag tog hand om honom. Han fick en vanlig rem* som vi satte på som hindrade honom ifrån detta.

Så fort man tog av den påbörjade han krubbitningen. Denna gav ruskiga sår på hans hals så jag började leta efter en rejälare krubbitarrem av läder istället - men de var inte lätt att hitta, de påstod också att den i läder gav minst lika mycket skav som en "vanlig". Problemet löste jag med att köpa nosludd och trä på.

 

* Remmen sätts runt strupen och om hästen böjer på nacken och försöker "svälja" luft trycker remmen och ger ett obehag så att hästen lär sig att undvika beteendet när remmen är på.


Till saken är nu att han börjat krubbita med den remen sen han kom till de nya stallet. Inte OK! Han står i hagen och krubbiter på stolparna och på sin boxdörr. Detta är ju inte Ok, dels för stallinredningen, dels hans tänder och vad man förr trodde - risk för kolik.

 

Nu har det dock kommit fram att luften aldrig når magsäcken och därför kan krubbitning aldrig leda till kolik.

 

MEN - idag fick jag prova Carros krubbitarrem i just LÄDER för att se om den funkar, den sitter åt lika mycket (jag kan ju inte göra fler hål i den förra för nånstans kan man faktiskt inte dra åt hur HÅRT som helst.) men de verkar som Dacke lät krubbitningen vara - iallafall när jag stod och såg på. Carro ska rapportera hur de är ikväll när han kommer in.

Man säger att krubbitare inte är tillräckligt stimulerade men till saken hör att Dacke har en hagkompis som han trivs utmärkt med, de utfodras 4 gånger om dagen, har en stor hage och är ute mellan 07-19.00 om dagarna. I boxen har han tillgång till halm. Han motioneras och pysslas med dagligen.

Om krubbitning:

Med krubbitning menas att hästen tar stöd med sina framtänder i överkäken mot något föremål, böjer nacken och "sväljer" luft. Denna ovana anses av vissa kunna ge hästen kolik och dessutom slits framtänderna i överkäken onormalt.

Man anser att begränsningar av hästens naturliga beteende oftast är orsak till beteendestörningar som till exempel krubbitning. Man ser sällan beteendestörningar som krubbitning, vävning, grävning etcetera när hästen går ute på bete. Hästägaren kan försöka att bryta beteendet genom att ge hästen mer att göra, till exempel ge den olika leksaker eller sällskap, eventuellt ett annat djur, gå ute stor del av dagen, se till att hästen har hö tillgängligt stor del av dygnet med mera.


Kommentarer
Postat av: Lina - Tävla om swarovskiarmband från Butik Quse

bell sväljer luft utan att ta stöd, men mest vid stress. bäbis gör likadant ibland

2011-10-31 @ 17:39:06 / URL: http://sallberglina.blogg.se/
Postat av: Marie

Våran Quest är också krubbitare men vi anväder inte remmen. Vi har den men.....

2011-10-31 @ 18:49:59 / URL: http://stallbrannebo.blogg.se/
Postat av: Camilla

En av C:s holländska importer krubbiter nått fruktansvärt. Hon är den värsta jag sett, tror hon har nån form av psykos för inget mildrar speciellt mycket, tyvärr. Trots stora hagar, mycket utevistelse och fri tillgång till mat.

Remmen hjälper ganska bra men hon får också skav. Har också satt dit nosludd.Tycker det är tråkigt att folk inte inser att man verkligen gör allt för att minska sugandet men det blir ändå aldrig bättre eller försvinner. Det är så rotat och skadat i vissa hästar. :(

2011-10-31 @ 21:53:54 / URL: http://camillahastskotare.blogg.se/
Postat av: Marie

Sv: Ja han biter överallt han kommer åt tyvärr. Ju bättre form han är i ju mer biter han..... Bara försöka strunta i det för han slutar inte. Hade honom i en box utan krubba förra vintern men icke hjälpte det :(

Bitningen uppstod när han kom hit från england som föl och de började fodfra upp honom som de alltid gör inför utställning. Så många faktorer utlöse hans bitning. Så skönt att läsa här att det inte ger kolik för det är vad alla sagt att det gör.

2011-10-31 @ 21:55:55 / URL: http://stallbrannebo.blogg.se/
Postat av: Marie

Sv:Tänderna är det värsta.

Vi hade rem på Quest i början men det fungerade inte alls tyvärr. Han fick liksom panik... stackarn.

2011-11-01 @ 08:58:55 / URL: http://stallbrannebo.blogg.se/
Postat av: >Nelly

Min ponny har vart krubbitare sen han var 1år, nu är han 16år. Men han sväljer verkligen luften och efter några minuter med krubbitning är magen som en ballong.. Men han går utan rem och går ute från 6 på morgonen till 21 på kvällen. Så under natten biter han inte lika mycket.

2011-11-02 @ 09:28:11 / URL: http://njidon.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus