Tema: Travhoppning

Under veckan har jag haft hoppträning för mina grupper. Nedan kommer en beskrivning vad de "yngre" eleverna fick göra och hur jag lagt upp lektionen.

Uppvärmning: Redan efter något varv i skritt tog jag in eleverna på en volt där de fick göra halt. Där gick jag igenom "avstämning". Ett ord jag använder flitigt särskilt för yngre elever då vi inte kommit till själva begreppet: Halvhalten ännu. Dock är de samma sak men jag kunde förklara de enklare genom att säga att eleverna bestämmer tempot, men har kontroll under tiden och kan stämma av för att hålla hästen förberedd för nya rörelser, i balans och under kontroll.

Därefter fick de trava och göra tempoväxlingar på rakt spår för att kontrollera hästarnas bjudning i traven.
På långsidan travade de sen över bommar, för att hitta en bra väg och jobba i lätt sits.

När detta gjorts i båda varv ställdes de upp på andra långsidan i storleksordning, B-C-D ponnys.

Jag gav de 3 saker att tänka på: 1.Vägen före - mellan och efter hindret. 2. Tempot hästen ska vara i bjudning men under kontroll - för att kunna landa i galopp. 3. Sitsen: Kunna stå i balans för att inte riskera att störa hästen under språnget.

Sedan fick de travhoppa ett hinder två gånger var, därefter 2 hinder i följd på rakt spår. Tanken var att de skulle travhoppa över första, landa i galopp och rulla över nästa.





Tips:

För att slippa rulla fram och tillbaka bommen och riskera att få fel avstånd så ställ ut "koner" som märker ut avståndet för B-C och D-ponny! I Kön står de sedan i storleksordning så du inte riskerar att missa nån gång.

Använd koner som markerar vägen före - mellan och efter - gör de inte svårare än vad de är!

Tänk på vart du som instruktör står någonstans - var behövs du mest? Idag stod jag vid travhindret för att hjälpa eleverna att understödja hästarna fram till hindret. Självklart står jag så jag ser ALLA och har koll på dem = säkerhetstänk.

Kommentarer
Postat av: Emelie

sv: Åh, vem hjälper dig med din header? Jag känner att jag är rätt less på min nu efter så lång tid :p

2011-05-07 @ 00:03:59 / URL: http://semlur.blogg.se/
Postat av: Kajsa

Det skulle vara kul att höra vad dina elever tyckte om övningen

2011-05-07 @ 09:48:52 / URL: http://honfrannorrland.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus