Anridningens förlopp - tips från coachen!

Anridningens förlopp
Tycker du ibland det är svårt att "se" ett avstånd och inte riktigt kan besluta dig förrän det är försent? Här kommer en tydlig och bra text om anridningens förlopp som jag skrivit ned med lite hjälp av boken: Hopplära. Frågor besvaras som vanligt i kommentarsfältet!

1. Förutsättningar. Hästen ska vara i bra balans och ha ett tempo som är rätt avpassat till hindrets typ och storlek. Galoppen måste vara rytmisk och du ska känna att du kan påverka hästens galoppsprång. Som ryttare har du ansvaret för att rida en bra väg fram till hindret.

2. Starten. Anridningen påbörjas i princip så fort du bestämt dig för att hoppa ett visst hinder. Då analyserar du vad det är för hinder du ska hoppa och dess typ (oxer, räcke, högt, lågt, karaktär). Första fasen i anridningen är att du tänker efter vilket typ av hinder du rider mot och hur det ska gå till. 2.a fasen är själva utförandet.

Anridningen påbörjas så fort du bestämt dig för vilket hinder du ska rida an mot.


3. Mot hindret. Med en liten halvhalt kontrolleras att hästen är i balans. Avstämningen ska göras så tidigt som möjligt under anridningen mot hindret (lämpligen 5-7 galoppsprång innan.) En halvhalt återföljs alltid av en liten eftergift. Du skall inte låta tygeln glappa utan alltid ha en kontakt med hästens mun, men mjukna något i hand och axlar. Därefter agerar du med utgångspunkt i hur hästen känns (bjuder, bjuder inte, rusar iväg) och vad du själv ser. Du ska fatta beslut om hur du ska understödja hästen fram till hindret. Det är viktigt att våga fatta ett beslut, även om de ibland blir fel. Om du tvivlar och itne fattar något beslut blir du hellre aldrig säkrare i din avståndsbedömning. Känn att du kan påverka varje galoppsprång fram till hindret.

4. Avsprångspunkten.
Lär dig understödja hästen till den avsprångspunkt du får. Är hästen något långt ifrån hindret, var med och understöd med skänkelhjälper, sits och ev. rösten. Här hästen något närmare är det viktigtatt du sitter kvar och inte kastar dig framåt i sadeln före hindret, då får hästen svårare att hoppa felfritt över. Har du en avsprångspunkt som du tycker är för nära finns de två val: Hålla ihop hästen ännu mer, så den inte kommer alltför nära hindret, eller rida fram på ett språng mindre.

Vem brukar inte tycka att första språnget på banan ALLTID blir dåligt? Oftast "backar" man och har inte riktigt fått igång en bra grundgalopp för banan!



5. Landningen.
Språnger över hindret har varit bra om hästen kan fortsätta galoppera i balans, behålla rytmen i galoppen och hålla samma tempo som före hindret när ni landar. Själv ska du snabbt hitta balansen så du kan hjälpa hästen att återställa det som eventuellt inte blev riktigt bra efter språnget. Det gäller nu att bereda sig på bästa sätt inför nästa hinder.


Blicken dit du ska direkt "över hindret". Finns ingen anledning att titta någon annanstans än dit du ska näst!

 

Avsprångspunkten ligger bra utifrån hindrets typ och höjd. DD hinner få upp frambenen i tid för att inte riskera riva! Själv analyserade jag redan vid banans genomgång om att muren kunde vara knepig för dess färg - men DD brydde sig inte alls.


Kommentarer
Postat av: Camilla

Jätteintressant inlägg! Jag har jättesvårt för avstånd och att våga påverka hästen. Tänker flera språng innan att "det här blir skit" men ändå gör jag inget. Är mycket ovana tror jag och sen beroende på hästen för med Tosca känns allt så mycket lättare!

2011-05-11 @ 20:20:47 / URL: http://camillahastskotare.blogg.se/
Postat av: ★★★YezzCorner-hästnörd i mammaförpackning★★★

Bra inlägg, helt klart. Jag har tjatat halvt ihjäl alla jag känner att de ska slita blicken från manen och se var de ska. Av flera anledningar.. Men det är inte alldeles lätt, kan man ju bara konstatera :D



Ps. Blogg.se verkar fortfarande göra som det vill till viss del, men jag fortsätter försöka fixa det sista imorgon igen. No worries.. Ds

2011-05-11 @ 23:32:49 / URL: http://yezzcorner.com
Postat av: Matilda

Det var dagens kommentar!! :D Taaaaack! Jag känner mig lite back faktiskt! :)

2011-05-12 @ 09:51:57 / URL: http://showjumper.blogg.se/
Postat av: Pinkpiercing - min fotoblogg ♥

det går inte att kommentera ditt senaste inlägg :O

2011-05-12 @ 09:53:54 / URL: http://pinkpiercings.blogg.se/
Postat av: Michelle

Bra inlägg!! :D

2011-05-12 @ 10:30:38 / URL: http://ponnybrudarnaa.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus