VECKANS ÖVNING


Ny kategori på bloggen som jag hoppas blir uppskattat! I kategorin Veckans övning delar jag med mig av mina övningar som jag själv utför eller som jag instruerar mina elever. Upplägget är "lättläst" då jag går efter genomgångsregeln: Vad - varför - hur samt en "skiss".

Vill du ha nån specifik övning för ett särskilt syfte? Hoppning som dressyr. Kommentera eller Mejla: [email protected]


Övning: "Tårtbitarna" (har inte direkt nåt bra namn på övningen)

Vad: En övergångsövning på volt (20 m) som innehåller skritt-trav-galopp. I vilket ordning övergångarna utförs bestämmer ryttaren själv men kan varieras.

Varför: Hästen gymnastiseras -> lösgörs med övergångar och tempoväxlingar, blir reaktionssnabb och lyhörd för hjälperna. Ryttaren får renodla sina hjälper och öva upp sin "kvickhet" och noggrannhet i sin planering.

Hur:
Rid på en 20m volt och känn att du får hästen runt för innerskänkeln och ställd i nacken. Ställ gärna ut koner som markerar övergångar eftersom det är viktigt att du rider övergångarna på samma ställe hela tiden. Rid övergångar i önskad följd.




Vanliga fel:

Hästen tar inte hjälperna.
Renodla den hjälp som inte går igenom ordentligt. Gör halt om hästen inte lyssnar eller förstärk skänkeln med rösten/spö en gång. Bättre att ta igenom ordentligt en gång än att "harva runt" varv efter varv utan att hästen lyssnar.

Hästen flyter ut/faller inåt i volten
. Här måste du bli starkare med innerskänkeln för att kunna forma och hålla kvar hästen på önskat spår. Detsamma gäller ytterhjälperna om hästen tränger utåt. Känn att du själv sitter mitt över hästen så du inte missvisar med hjälp av sitsen. Känn att du kan flytta hästen sidvärts ett par steg för den skänkeln som den tränger mot och gå därefter tillbaka till huvudövningen.


Kommentarer
Postat av: jenny

låter jättebra, perfekt att få lite inspiration på övningar! det är ju inte så lätt att komma på själv vad man ska ta sig för alla gånger :)

2011-08-05 @ 12:34:45 / URL: http://jav.blogg.se/
Postat av: jenny

sv; ja, det är så lätt att man bara rider omkring helt planlöst, då blir det ju mest pannkaka av allt..! ska fundera på om jag har någon att dela med mig av :)

2011-08-05 @ 16:17:30 / URL: http://jav.blogg.se/
Postat av: Tess

Super! :)

2011-08-05 @ 16:38:35 / URL: http://tesskliintestam.blogg.se/
Postat av: Emma

du glömde att övningen görs bäst barbacka utan skor elli!!!! :D

2011-08-06 @ 13:23:41 / URL: http://emmamariaelisabethkarlsson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus