VECKANS (HOPP)ÖVNING: Klockan


Vad: KLOCKAN En hoppövning på volt för att öva rytm och reglerande av galoppen.

 

Varför: Viktig grund för hoppryttare att hitta en bra rytm och balans att jobba med och också kunna rida på ett färre eller ett mer galoppsprång = Kontroll av sin häst.

 

Hur: Börja med bommar på marken för att hitta vägen själv som ryttare. Det är väldigt sällan man gör denna övning med högre språng - cavalletti som högst eftersom det inte har som syfte att hoppa högt på.

 

Börja med att galoppera volten runt för att hitta ett avstämt tempo. Styr sedan över bom 1 och 3 ett par gånger. När du hittat rytm lägger du till ytterliggare en bom och därefter alla 4 i rad. Du ska kunna variera mellan 4 och 3 språng här emellan.

 

 

Vanliga problem:

"Hästen "bryter" ut" För lite vändande skänkel - beroende på vilket håll hästen bryter åt så försök hitta innerspåret på volten med mer ytterskänkel och lite ledande tygel. Annars börja om med att hoppa bom 1 och 3 för att hitta bättre flyt.

 

"Volten blir mindre/hästen går på färre språng än vad jag vill." Anledningen är rätt tydlig eftersom ju mindre volt spår desto mindre rum att få plats med 1 till språng. Hästen måste ta din innerskänkel bättre eftersom den verkar trycka sig in mot mitten. Tänk lite skänkelvikning på volten och hjälp till med en ledande tygel på ett större voltspår. Känn att DU kan rida på samma voltspår hela tiden i en jämn rytm.

 

"Det blir orytmiskt, ibland blir det fler och ibland färre språng" Och precis vad övningen är till för är att få in känslan av att hitta den jämna galoppen och kunna rida på 3 ett varv och sedan på 4. Eftersom det bara är bommar kan du rida den här övningen ett flertal gånger för att hitta känslan. Viktigt att ta nån paus förstås och rida på raka linjer innan du börjar om igen. Övning ger färdighet och räkna högt om du tappar räkningen på sprången.

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Lina - Team Hippoteket

Oj denna har jag ju funderat på några dagar till Bell! Frågan är om hon blir för stressad så det stör den vanliga galoppen eller ej

2011-08-25 @ 20:24:36 / URL: http://sallberglina.blogg.se/
Postat av: Sandra

Så kul med bra övningar, den ska jag testa nångång framöver på Idde :)

2011-08-26 @ 09:37:58 / URL: http://minridtravare.blogg.se/
Postat av: Ance

Haha, jag är usel på denna! ;) Vi gjorde den på skolan men jag hinner inte med i tanken, så jag styr runt och hästen får fundera själv

2011-08-30 @ 16:42:18 / URL: http://handandhoof.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus