SVAR: Om hoppning

Här nedan följer mina svar på några av era frågor!
Jag har försökt ge så kortfattade svar som möjligt, vilket ibland är svårt eftersom jag vill ge en sån bra bild o förklaring som möjligt!

Trevlig läsning.


Fråga:
Min häst kan man i stort sätt säga e galen. det har vart värre förrut men nu har hon börjat hoppa ganska fint. för ungefär ett år sen brukade hon travhoppa över tre bommar (alltså alla i ett hopp) men nu när vi hoppar så vann jag senaste tävlingen och hon kan börja hoppa fint upp mot 1 meter. hon brukar även hoppa väldigt stort över hindrerna, hon är en c-ponny och som t.ex. så brukar hon ta 4 språng mellan två hinder medan de stora hästarna tar 5. har du nåt tips på att få henne hoppa kortare och inte ta ett så stort språng över hindrerna? min ridlärare sa att de va lite de vi behövde öva in på henne (att just hoppa kortare) så skulle va bra att höra från dig om du har något tips på hur man får henne att hoppa kortare? :)

Svar: Kul att höra att de går åt rätt håll iallafall! När du säger att hon hoppar av stort så tar jag för givet att hon ligger på lite mellan hindrena och tar stora galoppsprång för att räcka fram på 4 (där de kan få plats betydligt fler)

Mitt tips
är för dig att träna på att reglera galoppen - dvs bestämma själv när du vill ha kortare/längre avstånd mellan hinder. Detta övar du lättast in på bommar först där svårigheten inte ska vara själva hindret.
Därför ger jag dig en övning som självaste Peter Eriksson tipsat mig om den ser ut som följande:



Detta är en övning du kan jobba med varje dag

då bommar inte sliter på hästarna! Tänk på att
vara konsekvent och jobba för att få in 5 språng - ge inte upp om de inte går!  Blir din ponny för springig så gör du halt på mitten, sedan fattar ny galopp o fortsätter övningen.

När detta fungerar kan du bygga upp små hinder ca 50 cm o gör samma sak - reglera galoppen och våga håll kvar - hellre att hon kommer närmre inpå än hoppar av stort, detta ska givetvis tränas på små hinder eftersom de inte är hindret som är problemet!



Fråga: Jag har en D-ponny som det är lite kruxigt med. Hon är inte jätteutbildad, utan har knappt hoppat alls innan hon kom till mig för ca 7 månader sen.
När jag lägger upp en kort kombination där ett litet kryss efterföljs av ett större hinder, vill jag få till ett galoppsrång. Det spelar ingen roll hur mycket jag kortar avståndet, hon kränger alltid in två. Jag försöker driva "försiktigt", då hon stannar om jag pressar för mycket. Rider på 3-delat, så bettet är inte för starkt. Tips?


Svar: Mitt tips är att bygga en liknande serie men ha en galoppbom emellan som hjälper henne att hitta en jämn rytm fram till nästa hinder. För D-ponny kan de då se ut som följande:

Hästen ska alltså få in ett galoppsprång över bommen o sedan hoppa över nästa hinder. Eftersom de inte är själva hindrena som är problemen så bör hindrena hållas relativt låga. När detta fungerar kan du prova med att ta bort mittbommen. Avståndet mellan kryss-räcke bör då vara mellan 5-5,25m

 


 

Fråga: Jag skulle vilja ha ett tips om hur man får hästen att vara mer framåt, alltså ha mer bjudning fram, över & efter hindrerna, samt hur jag ska lära den hoppa studs och inse att man ska hoppa så fort man har landat. & bra tips hur jag som ryttare ska agera i de lägerna. :)


Svar:
Jag tror framför allt att du som ryttare måste bli kvickare i dina hjälper för att din häst också ska bli det. Börja med att renodla hjälperna, dvs få din häst att svara fram för skänkeln och tillbaka för sits och hand. När detta fungerar så är kvicka övergångar och tempoväxlingar som gäller - var tydlig och konsekvent med din häst så du inte "ger upp" när de inte fungerar. Var noga med att ge ordentlig eftergift efter förhållningarna och använd kvick skänkel = inget klämmande!


Angående studshoppningen tror jag alla hästar kan studs men för att ge en schysst start tycker jag du börjar med galoppbommar och sedan bygger upp små hinder bakifrån och fram till sista bommen - o avslutar med en hel serie studs. Ta dock inte allt för lång serie då det är påfrestande för hästar att hoppa studs många gånger. 3-4 hinder kan räcka till en början. Du skrev inte vad din ponny/häst är för kategori så vill du ha avstånd så hör av dig!



Fråga:
Jag undrar lite hur man ska veta exakt hur många galoppsteg det är mellan hindrena, visst man går banan och så. Men liksom, något bra tips på att lära sig att se? När jag gör det blir det ändå alltid fel ;)

Svar:

Om jag förstår frågan rätt så vill du alltså bara kunna se distansen utan att veta antal meter emellan? Det kan vara svårt att lära sig se med blotta ögat så mitt tips är att alltid stega själv eller be din tränare säga när de är relaterat, hur många språng det skall vara emellan.
Jag kan ibland gissa med blotta ögat, men jag "vinner" egentligen ingenting på de eftersom de kan vara olika beroende på andra faktorer. Så mitt tips är: Stega ordentligt så du vet, eller be tränaren berätta!


Kommentarer
Postat av: sannalitens.blogg.se

Svar: Okej :) Längtar du mycket till sommaren nu då? :)

Kramar, Sannalitens.blogg.se

2011-04-20 @ 15:18:52 / URL: http://sannalitens.blogg.se/
Postat av: Lisa

Sv: Ja,dem blev helt beroende :)

Du kanske ska ta att prova själv ?

2011-04-20 @ 19:02:27 / URL: http://haastsmurfarna.blogg.se/
Postat av: Anna

Tack för tipset! (tredje frågan) stor c-ponny, eller minimal d-ponny, avstånd? :)

2011-04-20 @ 20:14:18 / URL: http://sandwalls.blogg.se/
Postat av: Elin - en hästblogg med en otrolig sköthäst

Bra svar! :D

2011-04-20 @ 22:56:28 / URL: http://lizzylover.blogg.se/
Postat av: Nadja

Bommen imitten ska absolut provas, ser ut som ett väldigt bra hjälpmedel! :)

2011-04-21 @ 10:19:32 / URL: http://nadjaeriksson.bloggplatsen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus