Tips från Coachen

Hej igen =) Jag har en fråga! Min häst får panik om jag har han ensam i stallet, har ett litet stall med bara två boxar. Men han får verkligen panik om jag tar in han själv och ska göra han iordning, han gnäggar och skriker och kan inte stå still. Och kan springa rakt över en för att han får så panik. Förut brukade jag ta in en annan häst, så han blev lugnare. Han är högst i rang i hagen och alla följer efter honom. Men skulle så gärna vela kunna ha inne han själv i stallet och att han ska känna sig lugn. Men vet inte vad jag ska göra, du har inget tips eller har varit med om samma sak? Vad ska jag göra? Mvh Sara


Svar:
Jag utgår ifrån att du ställer upp honom i gången eftersom du säger att han inte vill stå still o springer över dig. Ställ han i boxen och knyt upp honom, antingen kort så han inte kan sno runt, eller lite längre, så kan du lägga hö åt honom i krubban så han kan äta under tiden, förhoppningsvis struntar han då i sina polare där ute. Försök få kontakt med honom o få han att förstå att de är fel när han skriker efter dem, givetvis beröm när han är lugn. Min häst var också sådär löjlig ett tag men det är bara att försöka få de att vänja sig, vilket kan ta ett tag.

DD i stallgången.


Kommentarer
Postat av: Linnea - Hästar, Foto, Vardag m.m.

Nej men vem vet vad hon haft för sig på backen med hästen?! Fy för folk!

2010-11-10 @ 20:02:46 / URL: http://linneabrandt.blogspot.com
Postat av: Lina - Mitt liv med hästarna

Har också en sådan häst som verkligen får uppenbar panik. Hon kan kasta sig i väggarna, sparka sönder dörren och gå omkull på gången. Jag riskerar INTE skaderisk och stress för den skull, utan planerar så att hon inte är inne själv. Har en till som tycker det är lite jobbigt att vara inne själv, men på en nivå att det går kontrollera. Givetvis lämnas denna inte ensam en längre tid, bara ca 5 min då jag tar ut övriga, men sedan får hon stå på gången under tiden jag fixar, och så länge hon ser mig är hon lugn, men är jag ur synfält kan hon bli stressad, ex. när jag hämtar sadel. Hon är dock ung och blir duktigare för var gång. Träna långsamt tycker jag. :)

2010-11-10 @ 21:01:07 / URL: http://sallberglina.zoomin.se/blogg.html
Postat av: Sara

Jo får försöka träna honom att bli bättre..har knappt någon stallgång så kan inte binda upp honom så får testa i en box att binda upp honom. Den första kommentaren i detta inlägg var väl inte menat till mig?

2010-11-10 @ 22:28:17 / URL: http://lillsaraan.blogg.se/
Postat av: jessica andersson

Nu känner jag igen mig.. min storhäst är exakt likdan. Har haft han i snart 2,5 år & han är fortfarande såhär. Vi har tränat och tränat för att få bort det men såfort han blir själv i stallet så skriker han & steppar runt i boxen. Går inte att ha han i stallgången då drar han iväg & kommer loss, han får panik. Har inte testat att binda upp han i boxen, det ska jag faktiskt testa! Många har sagt att det är bara att låta han vara, dem är flockdjur & det är naturligt att dem blir så när dem blir lämnade, speciellt om dem är högst i rang som min är. Men vad anser du? :)

2010-11-13 @ 14:29:11 / URL: http://jessiejump.blogg.se/
Postat av: Sofia

Hej! Låter som en rätt rolig häst, det där! Tänkte på det du nämnde om att binda fast den kort i boxen. Känns det så lyckat? Med tanke på om hästen redan har panik, och sedan känner att den sitter FAST. Vad kommer uppstå då? Kan hända att hästen blir lugnare, men den skulle lika gärna kunna få ännu mer panik och slänga sig. Jag hade en sådan kuse en gång, tokpanik såfort han kom in själv i stallet, reste sig, slängde sig och for fram och tillbaka i stallgången. Det enda som funkade för mig var att på kvällen ta in honom före dem andra, ställa honom i boxen, ge honom sin kvällsmat och gå därifrån. I början fick han bara var själv inne i typ 10 min, innan vi släppte in resten av gänget. Sedan utökade vi det där lite hela tiden, visst kom det småsaker imellan. T.ex. han kom på att går han inte in i boxen kan han aldrig bli instängd där. Oj oj oj, så smart! Men vi fick in honom i boxen, klppade, knäppte loss och stängde bakom oss. Då reste han sig, försökte hitta öppningar, snodde runt runt runt i boxen och blev dyngsur av svett, men efter ca 1 - 2 månader, när vi gjorde det VARJE kväll, så var det inga problem sen. Han visste att hans kompisar skulle komma. Dem försvann inte. Efter ca 3 månader kunde jag ha honom stå lös i gången sovandes medan jag ryktade. Sen att det funkade för mig gör det ju inte till en självklarhet att det funkar för andra. Men det är defenitivt värt ett försök. Sen att det blir grymt svårmockat dagen efter när hästen röjt hela boxen kvällen innan är ju en annan sak ;) Sen behöver man bara göra detta på kvällen, jag tycker har man eget stall och så kan man ta in den andra hästen till att börja med under dagen medans man ryktar, sadlar och tränsar och rider, så tycker jag att man ska göra det. Efter ett tag märker man att dem blir lugnare. Hare gott!

2010-11-13 @ 23:17:35 / URL: http://fireflyen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus