Lata ridskoleponnysar


Jojo ställde en fråga under "önskerepotage". Kanske jag skriver ett längre inlägg om just arbetet på ridskolan med hästarna där, men just den här frågan kändes som ett ganska omgående svar, så därför tas den upp i tips från coachen.


Jag rider på ridskola och där är många av hästarna ganska lata. Jag undrar därför hur man ska jobba för att få hästen att bli aktiv och framåt utan att behöva använda allt för mkt "ponnyskänkel".
På ridskolan där jag rider finns en jättefin ponnt också som var med i en olycka som föl, och därför har han bara ett öga. Vanligtvis är han väldigt pigg och framåt, men när man tävlar stannar han av och blir jättelat. På framridningen går han alltid jättefint och lyssnar bra, men när man kommer in på banan "dör" han. Jag vill inte rida med sporrar på framridningen eftersom han ganska lätt "exploderar" och jag har inte världens stadigaste skänkel heller så jag undrar vad jag ska göra?





Detta tycker jag är viktigt att ridskolor har som "regler" på ridskolor:
Bra och tillräckligt med foder till alla hästarna.
Daglig utevistelse.
Daglig visitering av personal.
Inte gå mer än 5 pass om dagen.
Har vilodagar ett flertal gånger om året (ex då lektioner byts ut mot teoridagar)
Hovvård.
Ridning av personal.

Just ridskoleponnysar som kan kännas lata kanske är de riktiga "rävarna" på skolan. Alltså de som kan rutinerna på skolorna och vet precis vad de handlar om. De hästar har lätt för sig att under nybörjarlektioner "stänga av" de sparkar och drag i munnen som ibland förekommer då nybörjarna ska lära sig. Därför kan detta sitta kvar lite i deras system när de äldre ryttarna hoppar upp. Detta tycker jag är jättebra som de fantastiska ridskolehästarna gör, för tänk om lilla Lisa 5 år skulle sparka till ponnyn Buster, o han var jättelyhörd för den hjälpen. Då hade han sprängt igenom hela ridhuset, och Lisa hade säkert inte velat fortsätta med ridning.

Den klart ultimata skolhästen är dock den som går lydigt under nybörjarlektionerna, och är lite mer på hugget under de avancerade ridgrupperna.

Du skriver att din häst du tävlar exploderar på framridningen men dör av på banan! Sitter du själv och fokuserar på överenergin på framridningen, och kanske hamnar i ett dragläge = bromsar? Det kanske låter konstigt men fortsätt rid framåt för skänkeln så du inte släpper kontakten med skänkeln. Försök bibehålla denna energi ända in till tävlingsbanan. Det kan ju även här vara så att hästen ifråga vet EXAKT vad de handlar om och är lite "ful" jämtemot dig när det är tävlingsdax! ;)


 



Kommentarer
Postat av: Lina - Mitt liv med hästarna

Min förra ponny blev så nervös när han kom in på banan att han ofta dog! Var jag nervös bidrog det ju också såklart.

2010-11-08 @ 09:51:57 / URL: http://sallberglina.zoomin.se/blogg.html
Postat av: Camilla

Bra svar!

Jobbar själv på ridskola och vet hur viktigt det är med stabila ponnisar för precis som du säger, vad skulle hända om en ponny lydde en nybörjares alla signaler. Katastrof! I början ska ponnisarna tuffa på rakt fram och vara snälla men med rätt utbildning ska eleverna kunna rida de utan grova hjälper. Ibland kan det behövas ett litet ridspö under några minuter för att ponnyn ska vakna till.



Tycker en bra ridksola har en bra blandning mellan "de lata" ponnisarna och de lite "piggare". Då kan även nybörjarna träna in sig på att rida olika hästar. Oavsett temperamentet så är det viktigaste att alla hästar är snälla! En instruktör ska kunna lita på sina hästar, är så svårt att hitta hästar och ponnysar som fixar att gå på ridskola och de som gör det ska man vara otroligt rädd om!



Oj va långt det blev men det här är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Ridskolehästar är de verkliga stjärnorna i hästvärlden! :)

2010-11-08 @ 11:33:03 / URL: http://hastskotare.zoomin.se
Postat av: Victoria Asén

Sv: Tack :D

2010-11-08 @ 16:07:42 / URL: http://flyingchanges.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus