Lastproblem

Johanna undrar: Tänkte höra om du har något bra lasttips för en häst som inte alls vill gå på transporten? Han bara står helt stilla och rör sig inte alls... Jag har provat med lina bakom rumpan, hö, mathink, ja de mesta... HJÄLP!! :(

Svar: Är inte just lastning på och av transport ett ganska "vanligt" problem bland hästar. Ändå är de OFTA vi åker runt med våra djur på träning o tävling. De skulle vara bra om jag visste hur problemet har uppstått. Har hästen blivit rädd under en incident i transporten? Eller har hästen börjat med detta utan anledning?

Förbered lastningen. Mellanväggen åt sidan så hästen har gott om plats. Ha gärna en hink med godis där framme som hästen får när den kommit in.

Först måste du ha kontakt med hästen på backen. Dvs hästen ska vara hanterbar, den ska lyssna på dig, gå framåt o stanna när du bestämmer det. Det är DU som är ledaren och de är viktigt att hästen vet om de, särskilt i samband med lastning.



Se till att miljön är lugn omkring. Oftast kan de ha en negativ effekt om ni är för många. Hästen blir förvirrad och vet inte vem den ska lyssna på. Ställ också transporen "inramad" dvs bredvid en vägg.

Sedan finns det bara en väg, och de är in i transporten. Gå BESTÄMT in i transporten. Dock ska du inte behöva dra in hästen eftersom de blir motsatt effekt. Ha någon som kan mana på bakom eller rama in hästen vid sidan.
Försök få hästen att ta ett steg upp på rampen. Stå kvar en stund, därefter ett steg till. Glöm inte berömet!

Tänk på att detta ska man träna på när man har tid. Ta de inte då ni har tidspress och ska iväg. Lastningen måste fungera innan man planerar åka iväg med den.

Har ni läsare någon rutin ni alltid använder vid lastning? Skicka iväg en kommentar!

Kommentarer
Postat av: Johanna

Tack :) Jag tror att problemet uppstod med förra ägaren när han blev lastad och inte ville gå på och en av dom ville använda sig av NH och den andra av spön, höga röster och slag...

Så jag tror han förknippar lastningen med obehag helt enkelt... Men jag ska fortsätta försöka kämpa på med honom så jag kanske kan åka ut på lite roliga grejer i vår =)

2010-11-30 @ 17:43:38 / URL: http://johannaavvattensta.blogg.se/
Postat av: Nadja Eriksson

Vi hade en häst som var ganska svår och lasta, vi kunde stå i timmar.

Sen en gång, hade vi riktiga rep bakom rumpan på hästen, och när den kastade sig bakåt, fick den brännsår som läkte på en vecka.

Såren var inte djupa eller så, utan det måste ha svidit till, för varje gång sen dess har den gått in utan att tveka, nu funkar det!

2010-11-30 @ 18:40:40 / URL: http://nadjaeriksson.bloggplatsen.se
Postat av: Helena

Min är perfekt att lasta, hur underbart som helst! Men då har han gjort över hundra starter också så han börjar vara rutinerad ;)

2010-11-30 @ 22:42:54 / URL: http://travgalen.se
Postat av: Lina

har haft två st. som varit svåra.



ena löste vi problemet med genom att backa hästen när den inte ville gå fram, tills dess att den inte ville backa med utan gick fram. så småningom gick den också fram så pass att det gick in i transporten. innan tvekade den på lämmen. så fort de tänker bakåt ska de få fortsätta backa.



den andra blev svår efter en olycka (ej transportrelaterad). den hästen tog det 11 månader att få på igen och det löste vi genom lugnande medel, ny transport (extra bred, hög och lång) med lång bom bak samt fronturlastning. vi öppnade hela transporten rakt igenom och gick igenom till en början. när detta gick bra så började vi stanna i transporten och så småningom stänga igen. kortfattat!



tålamod är a och o. och att aldrig bruka våld, vilket gör situationen värre

2010-12-02 @ 19:14:38 / URL: http://sallberglina.zoomin.se/blogg.html
Postat av: Sara

Jag har lastat både lite svårlastade hästar och "snälla". Vi har alltid ett hönät el. hösegel fram i transporten, så hästen har något att tugga på när den kommer in.



Jag leder alltid och någon går bakom och "vallar" om det behövs. Är hästen svårlastad så har jag lite godis i en hink, -då brukar hästen många gånger följa efter.

Jag har även en person som står vid sidan utav transporten, på den sidan som hästen ska stå sen också. Den personen finns bara där ifall hästen ex. skulle försöka backa ut och backar på sidan utav rampen och "faller ner", och den personen stänger bommen på en gång när hästen kommit in i transporten.



När vi lastar ur så leder en ut hästen och en står på sidan utav transporten, ifall hästen skulle backa snett så kan denne flytta hästen så den hamnar "rakt" på rampen

2010-12-02 @ 19:42:58 / URL: http://www.saraaandersson.devote.se
Postat av: theres

Alltså inget godis, ingen jävla lina, inget spö, det ÄNDA du behöver är ett långt rep, gärna repgrimma med minst 3 m grimskaft el repgrimskaft + dig själv.



Du tränar vanliga förtroende övningar från marken, du ska kunna röra hästen över hela kroppen med VAD DU VILL, tex ett spö, en platspåse, en enorm pressenning.. Ja vad som helst.



Läs på om hästpsykologi. ALLA hästproblem vi har grundar i att du inte är ledarhäst. För är du det, så skulle din häst lita på dig till 100% i alla situationer. Dem är flyktdjur, men ledarhästen i flocken bestämmer vad som är farligt och inte. Alla litar på ledaren.



Det handlar om att göra hästen mentalt redo INNAN du lasttränar.



Det är få hästmänniskor som ens vet hur en hästs hjärna fungerar... dem har inga synapser mellan hjärnhalvorna, därför är dem ofta "tramsiga" (RÄDDA) för tex stenar, pinnar osv i skogen för ligger den lite annorlunda än sist skulle det ju kunna vara ett farligt rovdjur, hästar har väldigt dålig syn!!!



2010-12-03 @ 17:52:33 / URL: http://thessine.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus