Curling i ridsporten

Var det någon som såg Ung och Borskämd?
Inte jag, men jag såg Debatt häromkvällen o sett lite klipp och givetvis hört diskussioner kring
ämnet curlingföräldrar och "bortskämda" ungar.



Detta är givetvis en vanlig syn även i ridsport.
Har sett många exemplar bland föräldrar som mockar medan ungarna rider sin häst (gör de roliga helt enkelt). Föräldrar som fodrar, sopar, smörjer grejer, bygger fram hinder, bygger bort, skjutsar fram o tillbaka hela tiden kanske tilläggningsvis ska skriva: Betalar de mesta också.

Ser ni mycket av detta i era stall/ridskolor? Vad tycker ni gränsen går för att heja på, puscha eller "curla"? När har man blivit bortskämd?

Vågar nån erkänna att den känner sig curlad eller att den hunsar med sina föräldrar för att slippa "skitgörat" i stallet?

Många frågor o säkert många svar men detta är en intressant sak att ta upp.
Skriv vad DU tycker! Så sammanställer jag kommentarer i ett senare inlägg.

Jag ska inte ljuga o säga att jag hade klarat mig utan min mamma ex. för de hade jag absolut inte, men jag kan heller inte säga att jag är "bortskämd" o "curlad" för de är jag absolut inte av flera skäl.

Vad är curlingföräldrar? Ett sentida begrepp,  där föräldrarna i allt större omfattning lägger sig i sina barns liv och utveckling. Det svenska namnet kommer ifrån att, likt spelararna på en curlingbana så sopar föräldrarna vägen före barnet i livet.




Kommentarer
Postat av: Lina - Mitt liv med hästarna

Jätteintressant är detta! Jag är bortskämd. Min mamma har mockat åt mig, skjutsat på mig och så, men aldrig smörjt och sånt. Nu delar vi ju intresset också, hon hade också häst tidigare och rider lite med mig ibland, men som förälder skulle jag hellre mocka än att stå och kolla på när ungen red om jag ändå var i stallet. Och skjutsar gör man ju i alla sporter. Nu delar vi på alla avgifter, men förr betalade givetvis mamma för stallplats, träningar och så, men INTE onödig och dyr utrustning, ex. Kingslandgrejer, som så många barn går klädda i från topp till tå idag. Ju äldre barnet blir, desto mer ansvar får barnet själv ta, både med pengar och uppoffringar, tycker jag. Folk som köper svindyra hästar och grejer till ungarna och förväntar sig resultat på nolltid gillar jag inte.

2010-11-11 @ 13:08:26 / URL: http://sallberglina.zoomin.se/blogg.html
Postat av: Nina

Jag håller helt med.

Jag har också haft hjälp av mina föräldrar men de har inte mockat och fixat i stallet medan jag har ridit. Jo, ibland när jag var liten och hade ponnyer. Men det är tragiskt att se vuxna ryttare låta föräldrarna göra allt stallarbete....

2010-11-11 @ 13:11:38 / URL: http://smahundtassar.blogg.se/
Postat av: Nina

Jag länkar till det här inlägget i min blogg för jag tycker att det är bra. =)

2010-11-11 @ 13:17:16 / URL: http://smahundtassar.blogg.se/
Postat av: Brusella

Tittar man tillbaka nu så här i efterhand så var jag rätt bortskämd när jag var mindre . Jag gick i skolan, kom hem till ett redan fixat stall, tog in hästen och red . Med andra ord mockade jag väldigt sällan, i princip så red jag bara ! Min pappa har betalat alla mina hästar och alltid betalat foder, stallplats osv, ska tillägga att han fortfarande gör det . Dock sköter jag hästarna i mitt stall helt själv och brukar även betala skoningarna numera . En del skulle nog säga att jag är bortskämd men å andra sidan hade jag inte kunnat ha några hästar alls om jag skulle betala för dom helt själv . Ska också tillägga att när jag gick gymnasiet så jobbade jag i skolans häststall varje lov och nästan alla helger för att kunna betala iaf mina träningar själv . Så jag är kanske halvt bortskämd då ;p Tycker det är svårt att sätta en gräns :)

2010-11-11 @ 13:17:23 / URL: http://brusella.blogg.se/
Postat av: Emily

En hel del sådant har man ju sett, själv har jag allid velat mocka och fixa allt själv så det blir rätt gjort haha. Skulle hellre vilja att min mamma eller pappa kollade när jag red istället för att göra stalljobb. Jag har stallet hemma och fixar allt själv utom om jag åker bort förstås. Har man häst ska man ta hand om den med! Inte låta någon annan göra allt jobb.

2010-11-11 @ 13:33:46 / URL: http://memily.blogg.se/
Postat av: Matilda

Jag reagerar över det ofta först och främst för jag inte fattar hur ungarna står ut!

Mina föräldrar har ALDRIG, inte en enda gång i mitt liv mockat en box åt mig (trots stall 10 meter från huset). Senast de var med på en tävling var jag 15 år tror jag och jag har klarat mig utmärkt ändå. Dessutom VILLE jag inte ha med föräldrarna eller släkt mm, jag har svårt att förstå de som särksilt i vuxen ålder har med föräldrar på meeting osv. Men det är ju bara min syn på saken. Jag är en väldigt självständig person som förerdrar att göra saker med likasinnade vänner istället för med föräldrar. Jag jobbade hellre till mig en plats i tränarens lastbil när vi skulle på större tävlingar för GUD vad skönt att komma iväg själv och känna sig lite vuxen. Inte ville jag ha mamma där pyntandes med boxgardiner och fikakorgar. Ryys. ;)

Trivs både föräldrar och ungar med curlandet är det väl bara att curla på. Själv förstår jag som sagt inte ett skit av det.

Började ""jobba" i galoppstall som 8-åring och skulle hellre dööööööö än att mamma eller pappa skjutsade dit mig och packade llla matsäcken haha.

2010-11-11 @ 13:44:54 / URL: http://showjumper.blogg.se/
Postat av: Matilda

Måste tillägga att de hade säkert mockat om jag bett dem, de har aldrig sagt att jag var tvungen att sköta allt själv, tanken att fråga dem slog mig liksom aldrig in bara. Stallet var min frizon och det var jag som skötte det.

Behövde jag mockningshjälp eller annat bytte jag tjänster med kompisar.

2010-11-11 @ 13:47:54 / URL: http://showjumper.blogg.se/
Postat av: Sara

Jag tycker att det är klart att föräldrarna får hjälpa till om dom vill det, men det jag tycker är mest irriterande, i alla fall i mitt stall är att av de fem ponnyägare som står där är det bara jag och en tjej till som är det själva nästan varje dag, de andra tre har sina mammor där hela tiden, varje dag. Dom mockar, bortar, bygger fram och bort när man ska hoppa, fixar foder och mycket mer.. Dessutom måste dom följa med när dom ska rida ut själva och skritta lite. Det värsta var när jag hade skrivit på tavlan att jag skulle ut en torsdag halv 5, och när jag kom tillbak efter att ha varit ut ensam tyräffar jag en mamma som ba "synd att du blev ensam, men jag slutade så sent så lisa (tar ett namn ur luften) kunde inte följa med.."

2010-11-11 @ 15:52:42 / URL: http://varldenurminaogon.blogg.se/
Postat av: Nadja

mamma är hästvan, hon har haft häst själv, och står för de störra kostnaderna, tex skor, mat, spån, sadel.



Men resten, träns o täcken o sånt, betalar jag själv, och jag mockar o fixar allt, mamma betalar bara allt "dyrt".



Jag trivs ganska bra med det, men hade varit bekvämare om jag hade kunnat lägga hela mitt barnbidrag på mig själv x)

2010-11-11 @ 16:44:35 / URL: http://nadjahjertaponnisar.bloggplatsen.se
Postat av: Helena

Jag har alltid fått hjälp att betala ridlektioner och nu på sistone också hjälp med pengar till min egen häst. Fick också alltid skjuts till stallet (innan moppe-tiden och nu då jag har körkort). Dock är min mamma livrädd för hästar så allt "jobb" har jag alltid gjort själv. Tror ändå att det är bra att man får hjälp med ekonomin då man går skola, annars kan man inte ha häst. Det är ändå en väldigt bra sport så föräldrarna borde vara glada att man inte "är ute på stan och dräller..."

2010-11-11 @ 18:17:20 / URL: http://travgalen.se
Postat av: Camilla

Mycket bra inlägg!

Ser otroligt mycket sånt nere i privatstallet på ridskolan. Barnen rider (mamma gjort i ordning ponnyn) medans mamma mockar, matar, sopar osv... Fick nästan spelet när jag hörde en unge gå och klaga för att hon va tvungen och mocka tre dagar en vecka för mamma jobbade. Ojoj.. Samt att de inte hann rida den dagen för de va tvungna att mocka!

2010-11-11 @ 19:56:12 / URL: http://hastskotare.zoomin.se
Postat av: Linnea - Hästar, Foto, Vardag m.m.

Mina föräldrar har verkligen ingen hästvana alls! De har knappt kollat på mina träningar eller något sådant, än mindre mockat en box :P haha.



Däremot så betalade mamma mina ridlektioner när jag bodde hemma & red på ridskolan, och pappa skjutsade mig till tävlingar! Det tycker jag verkligen inte kan kallas curling ;) haha.



Jag har dock ridit i stall där det funnits curlingföräldrar! Minns speciellt en gång då en förälder sa till sitt barn att den var tvungen att mocka, då kontrar ungen med "Jag vet inte hur man gör!".. Alltså? Barnet har en ponny men vet inte hur man mockar? Jag höll på att bli tokig, sånt där är det värsta jag vet!! Skulle mina ungar bli hästintresserade kommer de få göra jobbet själva! :P

2010-11-12 @ 22:09:45 / URL: http://linneabrandt.blogspot.com
Postat av: Malin

Intressant inlägg! Min mamma och pappa har ställt upp mycket för mig med hästarna. Pappa har nada intresse men har ändå hjälpt till med att skjutsa när det behövdes och även med den ekonomiska biten. Mamma som är hästintresserad och haft egen häst hela tiden har naturligtvis hjälpt mig otroligt mycket genom att ställa upp att skjutsa, betala träningar osv. Dessutom har hon cyklat X antal tusen mil med mig och mina ponnyer, bara för att om något skulle hända kunna lämna cykeln och fokusera på mig och ponnyn. Det hade ju inte funkat om hon ridit sin egen häst! Men däremot så har hon alltid varit noga med att om jag ska ha egen häst, ska jag banne mig ta hand om min egen häst också! Hästen ska fixas med 365 dagar om året och om man inte skulle hinna med någon dag för att man ska i väg på något så frågar man snällt om hon kan hjälpa till. INTE ta det förgivet. Oj, vad jag är tacksam idag att min mamma uppfostrat mig så självständigt och att jag fått stå handfallen i många lägen och lärt mig av mina misstag. Hon har absolut hjälpt mig massor och gett mig massor! Men jag anser inte att hon gjort allt åt mig. Idag åker jag på träningar och så alldeles själv med hästen. Många säger att dom beundrar mig för att jag vågar göra alldeles själv. Jag däremot blir lika förundrad varje gång jag får en sådan kommentar...

2010-11-19 @ 00:39:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus